topraksız tarımda salatalık yetiştiriciliği / Topraksız Tarım Nedir, Nasıl Yapılır? Malzemeleri - Nefis Yemek Tarifleri

Topraksız Tarımda Salatalık Yetiştiriciliği

topraksız tarımda salatalık yetiştiriciliği

Hıyar (Salatalık) Yetiştiriciliği

Hıyarda Gübreleme Nasıl Yapılır?

Hıyarlar, toprakta organik gübrenin bol olmasını ister. Organik gübre ticari gübrelerin toprakta tutulmasına ve toprakta tuz miktarının azalmasına neden olur. Dekara ton iyi yanmış çiftlik gübresinin sonbaharda veya ilkbaharda ekimden en az birkaç ay önce toprağa verilmesi gerekir.

Toprak analizine göre gübrelemenin yapılması akıldan çıkarılmamalıdır.

Hıyar yetiştiriciliğinde toprağa verilecek olan mineral gübre miktarları toprağın mineral yapısına bağlı olarak dekara kg triple süper fosfat, kg potasyum sülfat, kg amonyum sülfat, kg kalsiyum ve 5 kg magnezyum verilmelidir.

Hıyar yetiştiriciliğinde magnezyumlu gübreleme kalitenin sağlanması açısından büyük önem taşır. Magnezyumca fakir topraklarda yetiştirme yapılmışsa hıyar meyvelerinin tohum yataklarında istenmeyen boşluklar oluşur.

Verim ve kalite üzerine doğrudan etkili olmakla birlikte dengesiz ve fazla azotlu gübreleme meyve iriliğine ve yumuşak yapılı meyve oluşumuna neden olur.

Azot noksanlığında yaprakların rengi açılır. Yapraklar zamanından önce sararıp dökülürken çiçeklerin ömrü kısalır, meyveler açık renkli ve küçük olur.

Azotlu gübrenin yarısı tohum ekiminden önce toprak hazırlığı sırasında temel gübreleme olarak verilir. Kalan azotun yarısı kol atma döneminde, yarısı da meyve bağlamanın başlangıcında toprağa verilir. Azotlu gübrelemenin hasattan bir ay önce yapılmış olması gerekir.

Fosforlu gübre meyve tutumu için önemlidir. Fosforlu gübrenin tamamı triple süper fosfat şeklinde verilmelidir. Fosfor noksanlığında gelişme ve yan sürgün teşekküllü zayıflar. Yaprak kirli, gri yeşil renge dönüşür. Yaprak kenarları yukarı doğru kıvrılır. Yaprak ayası üzerinde muntazam olmayan kahverengi lekeler meydana gelir.

İlk meyve görüldükten sonra azotlu gübrelerden veya çiftlik gübresinden hazırlanmış şerbetten defa verilmesi çok faydalıdır.

Potasyum meyve kalitesi ve meyve sertliği üzerine olumlu etki yapar. Potasyumun 2/3’ü tohum ekiminden önce toprak hazırlığı sırasında da temel gübrelemede, 1/3’ü ise sulamada verilmelidir.

Bitkilerde magnezyumun ve potasyum noksanlığı görülmesi durumunda bu gübreler yapraktan püskürtülerek de verilebilir.

Hıyar yetiştiriciliğinde demir, bor mangan gibi iz elementleri noksanlığı ile fazlalığı bitkilerin gelişimi, meyve verimi ve kalitesi üzerine olumsuz etki yaptığından besin maddelerinin eksikliği ve fazlalığı ortadan kaldırılmaktadır.

Hıyarda Sulama

Hıyar suya çok duyarlıdır. Bu sebeple diplerinin daima nemli bulundurulması gerekir. Böylece bitkinin iyi gelişmesi sağlanırken özellikle susuzluktan ileri gelen acılaşmaya fırsat verilmemiş olur.

Hıyarda sulama yönünden en kritik dönem meyve bağlama dönemidir.

Fideler dikildikten sonra ilk verilen can suyundan ilk meyveler görülünceye kadar ki dönemde çok olmamak koşuluyla günde kez su verilmelidir. Bu dönemde fazla sulama yapılması meyvelerin sararmasına (boğulmasına) neden olur. Bundan sonra su büyük önem kazanır ve mümkünse her günde bir sulama yapılmalıdır.

Hıyarın su isteği birçok sebzeye göre daha kolay anlaşılır. Özellikle sabah ve akşamları hıyarın iri yapraklarının anormal pörsüme göstermesi ve aşağı doğru sarkması, ayrıca gövde ve yapraklarda tüylülüğün artması ve yaprakların küçülmesi su eksikliğini belirtir.

Bu durumda zaman geçirmeden sulanmalı ve sulamalar mümkünse sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü yapılmalıdır.

Toprak tipi ve bitki büyüklüğü de sulamayı etkileyen faktörlerdendir. Kaba yapılı topraklar daha sık su ister. Hızlı ve taşkın bir sulamadan ziyade, yavaş ve dikkatli sulama yapılması, hastalıkların yayılmasına da mani olur.

Dikkat edilecek bir başka husus da hıyarın gövde ve dallarına basıldığında iletken doku zedeleneceğinden meyveler kendilerine gerekli olan suyu normal olarak alamayacaktır. Böylece gelişmeleri aksayarak acılaşma meydana gelecektir. Bunun için gelişme döneminde ve hasat zamanında bitkiler arasında gelişi güzel dolaşılmamalıdır.

Damla sulama ile sulanan hıyarlar

Hıyarda Destek Sağlama (Askıya Alma)

Hıyar bitkisi açıkta ve serada yetiştirilirken çeşitlere bağlı olarak destek verilmesi gerekebilir. Destek verme işlemi herekler yardımıyla (daha çok açık yetiştiricilikte) ve ipe alma şeklinde yapılmaktadır.

Sera yetiştiriciliğinde dengesiz büyümeyi önlemek, verimi devam ettirmek ve daha iyi ışıklanmayı sağlamak için bitkiler askıya alınmalıdır.

Hıyar bitkisinde gövde ve büyüme noktaları oldukça gevrek dokulardır. İpe alma ve sarma işlemlerinde bunların yaralanmamasına dikkat edilmelidir.

İpe almanın yararları şöyle sıralanabilir:

  • Işık gören yüzey artacağından fotosentez artar.
  • Ürün kalitesini artırır.
  • Hastalık ve zararlıların kontrolü kolaylaşır.
  • Birim alandaki bitki sayısı artacağından verim artar.
Sera içinde askıya alınmış hıyarlar

Hıyarda Budama

Hıyar bitkisi çok hızlı gelişme gösterir. Meyvelerin iyi gelişmesi için yaprak koltuklarından çıkan sürgünler alınmalıdır.

Ayrıca hasadın ilerleyen dönemlerinde alt yapraklar alınmalıdır. Bu işlemle bitkinin besin maddeleri ve suyuna ortak olan ama meyvenin gelişmesine katkısı olmayan alt yapraklar alınır. Bunun yanında havalanmayı da sağlayacağından hastalık ve zararlılarla mücadeleyi de kolaylaştırır. Diğer yararı da birim alana harcanan ilaç miktarının azalmasıdır.

Hıyarda budama genel olarak iki şekilde yapılmaktadır.

Bunlardan biri bitkinin tek gövde üzerinde büyütüldüğü sistemdir. Bitki tele varıncaya kadar yan dallar alınır.

Diğerinde ise bitki gövdesi üzerinde yan dallar bırakılır ve mevsime, bitkinin büyüklüğüne bağlı olarak yan dalların değişik uzunluklarında uçları alınır.

Bitki boyunun 30 cm’ ye ulaşıncaya kadar ki kısmında bulunan meyvelerin ve koltukların tamamı kesilir. Ancak ana gövdeden çıkan yapraklara dokunulmamalıdır. Bu işlemin yapılmasının ana sebebi bitkiyi güçlendirmektir.

Bu dönemde bitkinin meyve vermesine müsaade edilirse, alınan gıda bölünmekte ve bitki istenilen güç ve kuvvete ulaşamamaktadır.

Bundan sonra bitki tele ulaşıncaya kadar ana gövdedeki çiçeklere dokunulmamalıdır. Yan sürgünlerde (koltuklarda) ise bir meyve bir yaprak bırakılarak koltukların ucu koparılır. Bitki teli aşıp aşağıya doğru döndükten sonra ise koltuklar üzerinde iki meyve iki yaprak bırakılarak ucu kesilir.

Ana gövde üzerinde oluşan meyvelere dokunulmaz. Ancak eğri, şekilsiz ve standart dışı oluşan meyveler görülürse bunlar koparılmalıdır.

Son yıllarda budama işçiliğinden tasarruf amacıyla yan dallanması zayıf çeşitler geliştirilmiştir.

Bitkinin daha iyi ışıklanma ve havalandırmasını sağlamak için görevini bitirmiş yaşlı ve hastalıklı yapraklarla, alt yan dal ve yapraklar temizlenir.

Hıyarda Meyve Tutumunu Artırıcı İşlemler

Partenokarp çeşitlerin haricindeki çeşitlerden çiçeklerin tozlanması ve döllenmesi için gerekli önlemler alınmazsa ne kadar iyi bakım yapılırsa yapılsın meyve alınamaz.

Gynoik (dişi) çeşitler için ve sık dikim yapılan sahalar için tozlanmayı sağlayacak böcekler gereklidir. Bu iş için ülkemizde en uygun ajan bal arılarıdır.

Tarlaya yerleştirilecek kovan sayısı, bitki çeşidi ve dikim sıklığına bağlıdır. Genelde 5 dekar arazi için kovan yeterlidir.

Arıların hıyar tarlalarında aktif olabilmesi için etrafta daha cazip çiçekleri olan bitkilerin bulunmaması ve hıyarlarda yeteri kadar çiçeklenmenin olması gerekir. En iyisi kovanların çiçeklenme başlangıcından 5 gün sonra tarlaya yerleştirilmesidir.

Bu arada dikkat edilmesi gereken diğer bir faktör, sulama ve ilaçlama programlarının arıları rahatsız etmeyecek şekilde uygulanmasıdır.

Şayet kullanılan çeşit partenokarp ise tarlanın, tam tersine, böceklerden korunması ve arı kovanlarının mümkün olduğunca tarladan uzak tutulması gerekir. Aksi taktirde tozlama ve döllenme sonucu, bu çeşitlerde oluşan ürünün pazarlama kalitesi çok düşük olur.

Hıyarda Yabancı Otlarla Mücadele

Çapalama

Çapalamayla, toprağın havalanması, gevşetilmesi, yabancı otların yok edilmesi ve çatlakların kapatılması ile toprak neminin korunması amaçlanmaktadır. Bu nedenle bitki boyu cm olunca ilk çapası yapılmalıdır. Normal şartlarda bitkinin gelişim durumuna göre hafta ara ile birkaç defa çapalanma işlemi yapılmalıdır.

Fakat hıyar kökleri toprak içerisinde genellikle yüzeysel olarak yayıldıklarından çapalamada dikkatli olunmalı kökler zedelenmeden fazla derin yapılmamalıdır.

Çapalama işine bitkiler bulundukları yeri tamamen örtünceye kadar devam edilmeli, bundan sonra yabancı otlar görüldüğü zaman elle çekilerek temizlenmelidir. İkinci çapa ile birlikte bitkilerin daha geniş bir kök sistemi oluşturmaları ve kuvvetli gelişme gösterip iyi ürün verebilmeleri için hafifçe boğaz doldurulması yapılmalıdır.

Birinci veya en geç ikinci çapa esnasında her ekim yerinde en kuvvetli bir bitki bırakılarak diğerleri seyreltilmelidir. Çapalama esnasında bitki kolları su yollarına düşmeye başlamışsa bunlar dikkatle masuralar üzerine alınmalıdır.

Seraya dikilen fideler gelişmeye başlayınca bir hafta içinde birinci çapa, ondan bir süre sonra ikinci çapa yapılmalıdır. Bitkinin toprakla birleştiği kök boğazında kökler teşekkül etmeye başlayınca da boğaz doldurması yapılmalıdır. Kotiledon dediğimiz ilk çıkan yapraklar toprak altında bırakılmamalıdır. Boğaz doldurmanın zamanını iyi tayin etmek ve doğru olarak yapmak çok önemlidir. Çünkü zamansız ve hatalı boğaz doldurma bitkide ölümlere ya da büyümede duraklamalara sebep olur.

Malçlama

Bitkilerin daha iyi gelişme gösterebilmeleri için toprağın fiziksel özelliklerini (sıcaklık, nem vb.) artırmak, kaliteli, erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasına malçlama denir.

Hıyarda da çeşitli malzemelerle malçlama yapılmaktadır. Hıyar, toprak sıcaklığının yüksekliğine hızla cevap veren bir bitkidir. Bu nedenle dikim yatağının malçlama materyali ile kapatılmasıyla çok iyi sonuçlar alınır. Malçlama hıyarda aynı zamanda mildiyö gibi yaprak hastalıklarının da azalmasını sağlar.

Ağır topraklarda malç uygulamasından kaçınmalıdır. Malçlama yaz aylarında sera atmosferik rutubetini azaltacağından kuru ve sıcak aylarda zaman zaman yağmurlama ile sera rutubeti %70' ler seviyesine getirilir.

Malç materyali olarak çam pürü, bitki sapları, saman balyaları, torf gibi maddeler kullanılabileceği gibi daha kullanışlı olarak değişik renk ve kalınlıktaki plastikler malç materyali olarak kullanılabilir. Yapılan bir araştırmada 0,02 mm kalınlıktaki şeffaf plastik kullanılmış, sonuçta ise %40’lık bir verim artışı sağlanmıştır.

Malçlama yapılmış bir hıyar serası

Güneydoğutopraksıztarım Hidroponik Salatalık Besini 5 Lt A Ve B Besini Topraksız Tarım 39

Güneydoğutopraksıztarım Hidroponik Salatalık Besini 5 Lt A Ve B Besini Topraksız Tarım

KARGO BEDAVA

Kurumsal Fatura

Satıcı : GüneyDoğuTopraksızTarım

Koleksiyona Ekle

Tahmini Kargoya Teslim: 8 gün içinde

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün GüneyDoğuTopraksızTarım tarafından gönderilecektir.
  • GÜNEYDOĞU TOPRAKSIZ TARIM BİTKİ BESİNİ KULLANMA TALİMATI: BİTKİ BESİNLERİMİZİN KALİTESİNİ GÖRMEK İÇİN YOUTUBE DE "GÜNEYDOĞUTOPRAKSIZTARIM" OLARAK ARATARAK VİDEOLARIMIZI İZLEYEBİLİRSİNİZ. Bitki besini yetiştirilecek olan bitkinin besin isteklerine göre özel formüle edilmiş bitkinin istediği tüm makro ve mikro elementleri bitkinin isteği kadar içeren konsantre A ve B bitki besinidir. Bitkinin tüm makro ve mikro besin ihtiyaçlarını içermesinden dolayı toprağa ihtiyaç duymadan bitki yetiştirmenize olanak sağlar. Tüm topraksız tarım yöntemlerinde kullanılabilir. Konsantre olarak birbirine karıştırılmamalıdır. Belirli miktarda suyun içerisine A ve B besinlerinden eşit miktarda eklenerek besinli su oluşturulmalıdır. Besinli su her bitkinin ihtiyacı olduğu yoğunlukta hazırlanmalıdır. Bunun için besinli su hazırlanırken Ec metre ile suyun Ec ölçümü yapılarak hazırlanması tavsiye edilir. Saf su kullanacaksanız cc. besin ile lt besinli su elde edilir. Şebeke, yeraltı, dere suyu vb. su kullanacaksanız ortalama cc. besin ile lt besinli su elde edilir. 5 Litre besin ile ortalama Litre ve üzeri besinli su elde edilir. ÜRÜNLERİMİZ İLE İLGİLİ WHATSAPP DANIŞMA HATTIMIZ : 11 12
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 10 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

Güneydoğutopraksıztarım Hidroponik Salatalık Besini 5 Lt A Ve B Besini Topraksız Tarım

  • GÜNEYDOĞU TOPRAKSIZ TARIM BİTKİ BESİNİ KULLANMA TALİMATI: BİTKİ BESİNLERİMİZİN KALİTESİNİ GÖRMEK İÇİN YOUTUBE DE "GÜNEYDOĞUTOPRAKSIZTARIM" OLARAK ARATARAK VİDEOLARIMIZI İZLEYEBİLİRSİNİZ. Bitki besini yetiştirilecek olan bitkinin besin isteklerine göre özel formüle edilmiş bitkinin istediği tüm makro ve mikro elementleri bitkinin isteği kadar içeren konsantre A ve B bitki besinidir. Bitkinin tüm makro ve mikro besin ihtiyaçlarını içermesinden dolayı toprağa ihtiyaç duymadan bitki yetiştirmenize olanak sağlar. Tüm topraksız tarım yöntemlerinde kullanılabilir. Konsantre olarak birbirine karıştırılmamalıdır. Belirli miktarda suyun içerisine A ve B besinlerinden eşit miktarda eklenerek besinli su oluşturulmalıdır. Besinli su her bitkinin ihtiyacı olduğu yoğunlukta hazırlanmalıdır. Bunun için besinli su hazırlanırken Ec metre ile suyun Ec ölçümü yapılarak hazırlanması tavsiye edilir. Saf su kullanacaksanız cc. besin ile lt besinli su elde edilir. Şebeke, yeraltı, dere suyu vb. su kullanacaksanız ortalama cc. besin ile lt besinli su elde edilir. 5 Litre besin ile ortalama Litre ve üzeri besinli su elde edilir. ÜRÜNLERİMİZ İLE İLGİLİ WHATSAPP DANIŞMA HATTIMIZ : 11 12
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 10 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Ürün Özellikleri

Topraks&#;z (Hidroponik) Tar&#;m: Pratik, Güvenli!

Dünya genelinde tar&#;m alan&#; söz konusu oldu&#;unda ak&#;llara verimli topraklar gelir. Ancak geli&#;en teknoloji ve say&#;s&#;z imkan sayesinde bilim insanlar&#; art&#;k toprak olmadan da üretimin yap&#;labilece&#;ini bizlere kan&#;tlad&#;. Topraktan uzak, toprak olmadan yap&#;lan tar&#;m faaliyetleri sayesinde gelece&#;e dönük yat&#;r&#;mlar daha kolay &#;ekilde gerçekle&#;ebiliyor. &#;lk defa duyanlar toprak olmadan ürün olur mu diye dü&#;ünse de; yap&#;lan çal&#;&#;malar ve ara&#;t&#;rmalar topraks&#;z tar&#;m&#;n mümkün oldu&#;unu bizlere gösterdi.

Geni&#; üretim alanlar&#;nda ve evde topraks&#;z tar&#;m art&#;k mümkün. Gerekli ko&#;ullar sa&#;land&#;&#;&#;nda su ve buhar sayesinde birçok bitki türü kolayca yeti&#;mekte. Üstelik bu süreçte kimse zahmete girmiyor. &#;klimin ve ko&#;ullar&#; yetersiz kald&#;&#;&#; durumlarda kurtar&#;c&#; bir sistem olan topraks&#;z tar&#;m sistemleri sayesinde say&#;s&#;z sebze ve meyve gibi besinlerin üretimi daha kolay hale gelebiliyor.

Günümüzden 20 sene sonras&#;nda daha popüler hale gelecek olan topraks&#;z tar&#;m art&#;k evlerde de denenmeye ba&#;lad&#;. Özellikle de balkonda topraks&#;z tar&#;m giri&#;iminde bulunan ki&#;iler, ye&#;illik ve baz&#; sebzeleri verimli &#;ekilde büyütüyor. Peki, topraks&#;z tar&#;m nas&#;l yap&#;l&#;yor? Bu konuya detayl&#; bir aç&#;klama yapmak gerekir.

topraks&#;z tar&#;m nas&#;l yap&#;l&#;r

Topraks&#;z Tar&#;m Nedir?

Topraks&#;z tar&#;m, tar&#;m için uygun olmayan ko&#;ullarda bitki, ürün yeti&#;tirmek için uygulanan yöntemdir. Topra&#;&#;n tar&#;m için uygun ko&#;ullar&#; ta&#;&#;mad&#;&#;&#; ortamda daha çok  tercih edilen uygulamad&#;r. Bu sistem sayesinde bitkilerin topraktan ald&#;&#;&#; vitamin ve mineraller, özel olarak haz&#;rlanan bitki s&#;v&#;lar&#;ndan al&#;n&#;r. Bu süreçte topra&#;a gerek duyulmaz. Dikey ve yatay tar&#;m için ideal bir yöntem olan topraks&#;z tar&#;m, bitkilerin böceklerden ve kimyasallardan uzak tutulmas&#;na da yard&#;m ediyor. Pek çok yönden avantajl&#; olan topraks&#;z tar&#;m küçük ve büyük çapta yap&#;lmas&#; mümkün olan faaliyetlerdendir.

Gelece&#;in en popüler ve pratik tar&#;m yöntemlerinden biri olan topraks&#;z tar&#;m; olas&#; do&#;al afetlere kar&#;&#; da oldukça güvenlidir. &#;stenilen ortamda gerekli olan sistemler kuruldu&#;unda, maydanozdan domatese kadar birçok ürün yeti&#;ebilir.

Hidroponik tar&#;m ad&#;yla bilinen topraks&#;z tar&#;m, çiftçilerin de verim almas&#;na katk&#;da bulunur. Kolay ve sa&#;l&#;kl&#; bir tar&#;m sistemi oldu&#;u için topra&#;&#; gübreleme ya da sürme i&#;i gerektirmez. Gerekli vitamin ve mineraller, profesyonel &#;ekilde haz&#;rland&#;ktan sonra topraks&#;z tar&#;mda kullan&#;l&#;r.

topraks&#;z tar&#;m nedir

Topraks&#;z Tar&#;m Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Topraks&#;z tar&#;m y&#;l boyunca devam eden bir yöntemdir. Bu üretim sisteminin nas&#;l yap&#;ld&#;&#;&#;na dair olu&#;an meraklar&#; &#;imdi birkaç maddede gidermek gerekir. Toprak olmadan bitki nas&#;l yeti&#;ir diyenlerin çok &#;a&#;&#;raca&#;&#; bilgileri aç&#;kl&#;yoruz:

Hidroponik Sistem

Hidroponik tar&#;m, ilk kullan&#;lan topraks&#;z tar&#;m tekni&#;idir. Sulu üretim yöntemi uygulan&#;r. Bitki kökünü desteklemek için kat&#; bir ortam gerekmez. Marul, çilek, salatal&#;k, domates, fasulye, karpuz, kavun, biber, kekik, &#;spanak ve nane yeti&#;tirilebilir.

Aeroponik Sistem

Aeroponik sistem ad&#;yla bilinen bir tekni&#;i olan topraks&#;z tar&#;m, hava odakl&#; yap&#;lmaktad&#;r; havayla üretim tekni&#;idir. Bu sistemde kökler ç&#;plak kal&#;r ve gerekli olan besinler periyodik olarak sis sistemiyle sa&#;lan&#;r. Kökler sislerden vitamin ve mineralleri alarak büyümesine devam eder.

Akuaponik sistem de topraks&#;z tar&#;m&#;n bir di&#;er türüdür; ekinler ask&#;da kald&#;&#;&#;ndan oksijen ile temas kolayla&#;&#;r. Üretilen ürün ve g&#;dalar&#;n besin ve su ihtiyac&#; püskürtme yöntemi ile sa&#;lan&#;r. Maliyeti dü&#;ük oldu&#;undan en s&#;k tercih edilen topraks&#;z tar&#;m yöntemidir.

Bu sistemin zihninizde canlanmas&#; için bal&#;k üretim çiftliklerini dü&#;ünebilirsiniz. Bal&#;k yeti&#;tirme alan&#;nda kullan&#;lan zengin mineralli su, ekin gibi geni&#; arazili tar&#;m ürünlerini besliyor.

Hidroponik Sistem

Hidroponik sistemde ise süreç &#;öyledir: Bitki kökleri s&#;v&#; ortamda çimlenip büyümeye ba&#;lar. Besin takviyesi ise özel sistemle sa&#;lan&#;r.

Tüm topraks&#;z tar&#;m tekniklerinde bitki köklerine vitamin ve mineral takviyesi yap&#;l&#;r. Bu takviyeler sayesinde, topraktan almas&#; gereken besinler bitkiye geçiyor.

Evde Topraks&#;z Tar&#;m &#;çin Gerekli Malzemeler

Kendi balkonunda topraks&#;z tar&#;m denemek isteyenler için evde uygun ko&#;ullar&#;n nas&#;l sa&#;lanaca&#;&#;n&#; ifade edelim. E&#;er teras, balkon, bahçe, özel mülk alan&#;nda topraks&#;z tar&#;m yapmak isterseniz; baz&#; donan&#;mlar&#; temin etmelisiniz. Bitkilerin çürümemesi için gerekli olan malzemeler listesini &#;öyle aç&#;klamak do&#;ru olacakt&#;r:

  • Tar&#;m ürünlerini satan yerlerden topraks&#;z tar&#;m için malzemeleri kolayca temin edebilirsiniz. Alman&#;z gereken malzemelerden ilki PVC borudur.
  • Su haznesi, hava pompas&#;, zamanlay&#;c&#;, dalg&#;ç pompa, kör tapa da malzeme listesinde yerini al&#;r.
  • Besin çözeltilerini da&#;&#;tmak ve ayarlamak için ihtiyaç duyulan kontrol ünitesi de al&#;nmas&#; önerilen malzemelerdendir.
  • Fideler zemine dikilmedi&#;i için her fide için özel plastik kap kullan&#;l&#;r. Bu kaplar kök geni&#;li&#;ine göre seçilir.
topraks&#;z tar&#;m seti

Topraks&#;z Tar&#;m Avantaj ve Dezavantajlar&#;

Bitki ve meyve üretimi için en önemli özellik toprakt&#;r. Toprak, bazen iklim ko&#;ullar&#;ndan ötürü zarar görebilir. Donma, kireçlenme ve böceklenme gibi sorunlar ya&#;anabilir. Topraks&#;z tar&#;mda bu problemlerin riski ortadan kalkar. Bu sistemin avantajlar&#;ndan bahsedecek olursak &#;öyle bir liste kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar:

  • Toprak erozyonunu önlemek ad&#;na iyi bir tekniktir. Bu sistem sayesinde su ve toprak kayb&#;n&#;n önüne geçilebilir.
  • Önemli ölçüde az arazi kullan&#;m&#;n&#; gündeme getiren topraks&#;z tar&#;m, do&#;ay&#; koruyan bir üretim &#;ekli olarak kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar.
  • Yüksek teknolojinin kullan&#;m&#; söz konusu oldu&#;u için k&#;sa zamanda yüksek verim hedeflenir.
  • Bu tar&#;m yöntemi sayesinde ürünler kimyasal maddelerden uzak &#;ekilde do&#;al ve organik yap&#;da yeti&#;ir.

Hidroponik tar&#;m&#;n baz&#; eksi yönleri de mevcut. Bu konuya da de&#;inmek için &#;u maddeleri dikkatlice okuyabilirsiniz:

  • &#;lk üretim alan&#; için yüksek maliyet olu&#;turur. Bu nedenle birçok üretici yapt&#;&#;&#; masraf kar&#;&#;s&#;nda &#;a&#;&#;rabilir.
  • Ancak ilk sene içinde bu maliyeti kar&#;&#;layan ürünler elde edilebilir.
  • Düzene&#;in kurulmas&#; ve tar&#;m alan&#; için gerekli malzemelerin haz&#;rlanmas&#; için kalifiye personel bulunamayabilir.
  • Topraks&#;z tar&#;mla daha önce çal&#;&#;an ve risklerini bilen personellerle çal&#;&#;mak gerekir.
  • Hassas bir teknik oldu&#;u için s&#;k&#; takip ister. Üretime ve bak&#;ma ara verildi&#;inde beklenmeyen sonuçlar ya&#;anabilir.
  • Topraks&#;z tar&#;m seralar&#;n&#;n &#;s&#;t&#;lmas&#; için &#;s&#;tma sistemi de gereklidir. Bunun için de maddi aç&#;dan harcama yap&#;lmaktad&#;r.

Evde Saks&#;da Zeytin En Verimli Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

topraks&#;z tar&#;m maliyeti

Topraks&#;z Tar&#;mla Ne Yeti&#;ir?

Hidroponik tar&#;mla mutfakta kullan&#;lan birçok sebze ve meyve türü kolayca yeti&#;mektedir. Bunu için her fide ad&#;na yeti&#;tirme ko&#;ullar&#;na hakim olmak gerekir. Hem k&#;&#; hem yaz topraks&#;z tar&#;m çilek verebilir. Uygun &#;s&#; ve bak&#;m sa&#;land&#;&#;&#;nda seralarda y&#;l&#;n her an&#;nda çilek görülebilir.

Evlerden eksik olmayan topraks&#;z tar&#;m marul ürünü çok k&#;sa sürede yeti&#;mektedir. En yayg&#;n ürünün marul oldu&#;unu hat&#;rlayabilirsiniz. Marul, adeta hidroponik tar&#;m için var olmu&#;tur. Is&#; ve su iste&#;i oldukça dengeli oldu&#;undan k&#;sa sürede marul toplanabilir.

Marul üretiminden sonra topraks&#;z tar&#;m domates seralar&#; ile de dikkat çekiyor. Özellikle de k&#;&#; günlerinde domates üretimi birçok &#;ehirde hidroponik yöntemle elde ediliyor. Fide kaplar&#;na uyum sa&#;layan birçok bitki ve meyve fideleri, özel bir bak&#;m sonucunda meyvelerini topraks&#;z tar&#;m sayesinde verebilir.

Topraks&#;z tar&#;mla yeti&#;tirebilece&#;iniz baz&#; ürünlerin listesi:

  • Biber
  • Salatal&#;k
  • Domates
  • Kabak
  • Bezelye
  • Ispanak
  • Marul
  • Fesle&#;en
  • Çilek

&#;ncir Nerede, Hangi Ko&#;ullarda Yeti&#;ir?

topraks&#;z tar&#;m maliyeti

Toprakl&#; ve Topraks&#;z Tar&#;m Aras&#;ndaki Farklar

Geleneksel tar&#;m yöntemleri ile topraks&#;z tar&#;m aras&#;nda fark günden güne aç&#;l&#;yor. Kullan&#;lan teknolojik aletler, üretilen ürünler, kullan&#;lan i&#;gücü birbirinden çok ayr&#; de&#;erlerde incelenebilir. Gelece&#;in tar&#;m sistemi olarak tan&#;nan topraks&#;z tar&#;m ile as&#;rlard&#;r bu topraklarda i&#;lenen geleneksel tar&#;m aras&#;ndaki fark&#; k&#;saca aç&#;klayal&#;m:

  • Geleneksel tar&#;mda kullan&#;lan toprak, öncesinde i&#;leme ister. Gübreleme ve sürme tekni&#;i ile tar&#;m alan&#; y&#;ll&#;k ekim için haz&#;rlan&#;r. Ancak topraks&#;z tar&#;mda bu kriter yoktur. Donan&#;mlar uygun ko&#;ullarda haz&#;rlan&#;r ve tohumlar&#;n büyümesi için besin solüsyonlar&#; eklenir.
  • Toprakl&#; tar&#;m için topra&#;&#;n yap&#;s&#; analiz edilir. Kireç oran&#;, böceklenme durumu, don olay&#; ve mineral yap&#;s&#; incelenir. Hidroponik tar&#;mda bu özellik yoktur. Çünkü, böceklenme ve kimyasal maddelerden uzak &#;ekilde tar&#;ma ba&#;lan&#;r.
  • &#;ki tar&#;m yöntemi aras&#;ndaki ekonomik fark da dikkat çeker. Topraks&#;z tar&#;mda maliyet de verim de yüksektir.
  • Ancak geleneksel tar&#;mda maliyet azd&#;r. Do&#;al sulama ve borularla sulama ile bitkiler beslenir. Ancak olas&#; bir do&#;al afete kar&#;&#; yap&#;lacak müdahale yok denilebilir.

Nar Hangi Mevsimde Yeti&#;ir? Nas&#;l Ekilir, Yeti&#;tirilir?

topraks&#;z tar&#;m

Topraks&#;z Tar&#;m Maliyeti: Ne Kadara Mal Olur?

Topraks&#;z tar&#;m yap&#;lacak 20 dekar seran&#;n kurulum maliyeti yakla&#;&#;k olarak ,00 TL de&#;erindedir. Metrekaresi 65 dolar civar&#;ndad&#;r.

Erik Hangi Mevsimde, Nas&#;l Yeti&#;ir?

Enginar Hangi Mevsimde, Nas&#;l Yeti&#;ir?

Türkiye’de En Çok F&#;nd&#;k Nerede Yeti&#;ir?

Türkiye’de Pamuk En Çok Nerede Yeti&#;ir?

Yer F&#;st&#;&#;&#; Nas&#;l Ekilir, En &#;yi Nerede Yeti&#;ir?

Topraksız tarımla verimi üçe katladılar

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Kazda&#;lar&#;'n&#;n eteklerine kurduklar&#; seralarda meyve ve sebze yeti&#;tiren iki karde&#;, topraks&#;z tar&#;m ve katl&#; sistem ile verimi üç kat&#;na yükseltti.

Seralar&#;nda daha önce 1 dönüm alanda bin kök marul yeti&#;tiren Mehmet ve Ferdi Demiro&#;lu karde&#;ler, topraks&#;z tar&#;m ve katl&#; sistem ile ayn&#; alandan 30 bin kök marul elde etti. Mehmet Demiro&#;lu, k&#;&#; ko&#;ullar&#;nda aç&#;k alanda yeti&#;tirilemeyen marul, salatal&#;k, domates ve biber gibi ürünlerin Antalya ve Mersin gibi s&#;cak iklimli bölgelerden ilçelerine geldi&#;ini söyledi.

Buna nakliye fiyatlar&#;n&#;n da eklendi&#;inde tezgahtaki fiyatlar&#;n otomatik olarak yükseldi&#;ini anlatan Demiro&#;lu, "Daha küçük alanda daha fazla ürün elde edebilmek için farkl&#; yollar arad&#;k. Kulland&#;&#;&#;m&#;z katl&#; sistem sayesinde daha fazla ürün al&#;yoruz. Önceden yakla&#;&#;k 10 bin kök marul yeti&#;tirirken bu rakam &#;u an 3 kat&#;na ç&#;kt&#;" diye konu&#;tu.

Sistemin nas&#;l çal&#;&#;t&#;&#;&#;n&#; anlatt&#;

Yakla&#;&#;k 8 bin metrekare kapal&#; alanda ekim yapt&#;klar&#;n&#; belirten Demiro&#;lu, "Yeni bir sistem deniyoruz. Hidroponik olarak bilinen akarsu kültürü havuz sistemiyle suyu önce ar&#;t&#;p daha sonra suya gübreyi ekleyip ters ozmos ad&#; verilen sistemle bitkilere veriyoruz. Su havuz ya da borulardan bitkilerin köklerine ula&#;&#;yor. Bitkiler yeteri kadar gübreli suyu bünyesine al&#;yor. Kalan gübreli su ise tekrar havuza geri geliyor. Bu yolla hem su hem de gübre zayiat&#; ortadan kalkm&#;&#;, maliyet a&#;a&#;&#; çekilmi&#; oluyor. Belirli zamanlarda makineler otomatik olarak bu suyu bitkilere pompal&#;yor. Aç&#;k alan ile sera içinde yeti&#;en bitkilerin verimi aras&#;nda bir ay gibi bir farkl&#;l&#;k yarat&#;yor" &#;eklinde aç&#;klamada bulundu.

Toprak yerine kaya yünü

Katl&#; sistem sayesinde çilek yeti&#;tirmeye de ba&#;lad&#;klar&#;na de&#;inen Demiro&#;lu, &#;unlar&#; kaydetti:

"Bu yöntemle bir ay erken çilek elde edece&#;iz. Ayr&#;ca kapal&#; sera ortam&#;nda kullan&#;lan toprakta belli bir süre sonra veriminde azalma olu&#;uyor. Sürekli ekim ve su verilmesi nedeniyle topra&#;&#;n nematod hastal&#;&#;&#; ve çe&#;itli kimyasallar nedeniyle verimi bitme noktas&#;na geliyor.

Denedi&#;imiz yeni bir sistem ise Hollanda'dan getirilen kaya yünü. Bu kaya yününün içine dikilen marullar büyüme evresini tamamlamas&#; ile marketlere sat&#;lmak üzere gönderildi&#;inde kaya yünü sayesinde rafta daha uzun süre taze kal&#;yor. Ayr&#;ca bölgemizdeki hava sirkülasyonu sebze ve meyveye ayr&#; bir tat ve lezzet veriyor olmas&#; ürünün k&#;ymetini art&#;r&#;yor."

Bu konularda ilginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası