puantaj usulü sigorta / PUANTAJ USULÜ ÇALIŞMAYA BORÇLANMA YOK İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEME VAR - ALİ TEZEL

Puantaj Usulü Sigorta

puantaj usulü sigorta

Puantaj Nedir? Kimlere Uygulanır?

İş dünyasında önemli bir yere sahip olan puantaj nedir? Puantaj cetveli ne işe yarar? Puantaj sistemi hemen hemen her işletmenin personel takibi amacıyla kullandığı en yaygın metotlardandır. Bir puantaj cetvelinin en önemli avantajı personellerin iş başındaki sürelerini ve hak ediş ücretlerini hesaplamada kendisini göstermektedir. Fakat bir puantaj cetveli oluşturmak çoğu zaman işletmelerin ölçeklerine göre değişiklik gösterebilen bir süreçtir. Şimdi puantaj nedir sorusunu daha yakından inceleyerek yazımıza devam edelim. Ancak öncelikle DİA Yazılım kullanarak iş yeriniz için en uygun puantaj cetvelini kolaylıkla oluşturabileceğinizi belirtmek isteriz.

Puantaj Nedir?

Hangi ölçekten olursa olsun her işletmenin sahibi çalışanlarının kendileri için belirlenen zaman dilimi içerisinde iş başında olup olmadıklarını veya bu süreyi aşıp aşmadıklarını kolayca belirleyebilmek ister. Bu bağlamda puantaj; çalışanların iş başı yaptıkları ve iş bıraktıkları saati belirleyebilmelerine yardımcı olan kayıtlar olduğunu ifade edebiliriz. Puantaj sisteminin en büyük avantajlarından birisi söz konusu bu işe giriş ve işten çıkış saatlerini bizzat çalışanların kendi imzaları ile kayıt altına alıyor olmasıdır. Söz konusu bu kayıtlar çalışanların maaşlarının belirlenmesinde doğrudan rol oynamaktadır. Bu sebeple puantaj kayıtları hem iş verenler hem de çalışanlar için son derece kritik bir öneme sahiptir. Bundan dolayı puantaj kayıtlarını tutarken hem iş verenlerin hem de çalışanların oldukça titiz davranmaları elzemdir.

Puantaj Usulü Çalışma Nedir?

Puantaj Usulü Çalışma Nedir?

Puantaj Usulü Çalışma Nedir?

Günümüzde birçok işletme puantaj usulü çalışmayı benimsiyor. Peki puantaj usulü çalışma nedir? Normal çalışma usulünde çalışanların hak ediş ücretleri 30 gün üzerinden maktu aylık olarak ödenmektedir. Puantaj usulü çalışmada ise çalışanların hak ediş ücretleri günlük bazda hesaplanarak ödenmektedir. Bu bağlamda puantaj usulü çalışmayı yarı zamanlı istihdam şekli olarak tanımlamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Puantaj usulü çalışmada çalışanların iş başında bulundukları süre günlük veya saatlik bazda hesaplanabilir.

Puantaj Kimlere Uygulanır?

Öncelikle puantaj kayıtlarının SGK konusunda eksik gün bildirim sebeplerinden birisi olduğunu belirtelim. Bu bağlamda senesine kadar yönetmeliğe göre işletme tarafından tutulan puantaj kayıtlarını çalışanların veya işverenlerin imzalaması yeterli olmaktaydı. Fakat bu konu ile ilgili Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin numaralı maddesinde yılında bir değişikliğe gidildi. Bu değişiklik tam olarak aylık prim ve hizmet belgelerinde eksik gün bildirim sebebi olarak puantaj kayıtlarının seçilmesini ilgilendirmekteydi. Söz konusu değişikliğe göre bu tercihte bulunulması halinde ilgili puantaj kayıtlarında çalışanların da imzalarının bulunuyor olması zorunlu tutulmuştur. Bu durum 10 kişiden daha az çalışana sahip bir işletme için çalışanların 30 günden daha az sigortalı gösterilmesi halinde geçerlidir. Bu durumda eksik gün bildirim formuna çalışanlar tarafından imzalanan puantaj kayıtlarının da eklenmesi gerekiyor. Aksi halde eksik gün bildirim formunun geçersiz sayılacağı kurum tarafından ifade edilmiştir.

Personel Puantajı Nasıl Hesaplanır?

Personel puantajı ilgili çalışanın hak ediş ücretlerini doğrudan etkileyeceğinden doğru ve eksiksiz bir şekilde hesaplanması da bir o kadar kritiktir. Çalışan puantajını doğru bir şekilde hesaplayabilmek adına ise puantaj cetvelinin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Peki bir puantaj cetveli nasıl doğru bir şekilde doldurulur? Bunun için öncelikle bir puantaj cetvelinde yer alması gereken bilgilerin eksiksiz olarak ve zamanında girilmesi gerekmektedir. Bir puantaj cetvelinde mutlaka yer alması gereken bilgilerden birincisi ilgili çalışanın iş başında olduğu gün sayısıdır. Puantaj cetvelinde yer alması gereken bir diğer önemli bilgi ise ilgili çalışanın fazla mesaide bulunduğu süredir. Bununla birlikte çalışanların istirahat ettikleri gün sayıları da puantaj cetvelinde mutlaka bulunmalıdır. Son olarak çalışanın devamsızlık durumu ile ilgili bilgileri de puantaj cetveline eklemeniz gerekmektedir.

Puantaj sistemi hemen hemen her sektörde farklı biçimlerde kendisini gösterebilmektedir. Ancak bir puantaj cetvelinin en yaygın kullanım amacı mesai ve maaş hesabı gibi durumların doğru bir şekilde tespit edilebilmesidir. Bu bağlamda puantaj cetvelleri titizlikle ele alındığı takdirde hem iş verenler hem de çalışanlar için son derece büyük kolaylıklar sağlayabilecek bir sistemdir.

SGK Puantaj Nasıl Yapılır?

Bir çalışan puantaj usulünde çalışıyorsa işverenin o çalışanla ilgili her ay düzenli olarak puantaj kaydı tutması gerekmektedir. Bu sayede çalışan da ay sonunda puantaj kaydındaki mesai süresi kadar ücret alacaktır. Bu bağlamda puantaj usulü ile çalışan bir personelin sigortası da yine aynı şekilde ay içerisinde çalışmış olduğu gün sayısı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilecektir. Bir işveren puantaj usulü ile çalışan bir personeli Sosyal Güvenlik Kurumuna 07 kodu ile bildirmelidir. Haydi şimdi personel puantaj cetvelinin nasıl doldurulması gerektiğini de sizlerle paylaşarak yazımıza devam edelim.

Personel Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Personel Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Personel Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Eğer siz de bir işveren olarak puantaj cetveli doldurma yöntemlerini araştırıyorsanız bu konuda birden fazla yöntemin bulunuyor olduğunu bilmenizde fayda var. Bu durumun temel sebebi ise her işletmenin farklı imkanlara ve farklı çalışan sayılarına sahip olmasıdır. Bu sebeple birden fazla puantaj yönteminin bulunması bu tür farklılıklara sahip işletmeler için büyük bir avantaj teşkil etmektedir. Bu işletmeler bu puantaj metotları arasında kendilerine en uygun olanı belirleme hakkına sahiptirler. Haydi şimdi bu metotları daha yakından inceleyelim.

Puantaj yöntemleri arasında yüz tanıma, daha geniş ölçekli iş yerlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde yüz tanıma programı vasıtasıyla çalışanların işe giriş ve işten çıkış saatleri kolayca tespit edilebilmektedir. Puantaj yöntemleri arasında bir diğer popüler metot ise elektronik karttır. Elektronik kartların işe giriş ve işten çıkış saatlerinde okutulması vasıtasıyla çalışanların iş başı ve iş bırakma zamanları kolayca tespit edilebilir. Puantaj yöntemleri arasında en yaygın kullanılan metotlardan birisi de parmak izi okutmadır. Bu yöntemde çalışanlar işe giriş ve işten çıkış saatlerinde parmak izlerini parmak izi okuyucu cihazına taratırlar. Bu sayede çalışanların işe giriş ve işten çıkış saatleri kolayca kayıt altına alınabilir. Puantaj metotları arasında biraz daha eski olsa da hala kullanılmakta olan bir diğer yöntem bir puantaj defteri tutmaktır. Bu yöntem daha çok kısıtlı imkanlara sahip işletmelerin kağıt ve kalem kullanmak suretiyle puantaj kayıtlarını manuel olarak tutmaları şeklinde gerçekleşir. Bu bağlamda puantaj kayıtlarını eksiksiz olarak tutmakla görevli bir personelin de iş yerinde çalışıyor olması gerekmektedir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemlerden birisi ile çalışanlarınızın işe giriş ve işten çıkış saatlerini kolayca kayıt altına alabilirsiniz. Bununla birlikte bir puantaj cetveli doldurmak için öncelikle işletmenizde istihdam etmekte olduğunuz tüm çalışanların isim ve soy isimlerini teker teker yazdığınız bir liste oluşturmanız gerekmektedir. Bu bağlamda her çalışanınız için kendisine ait bir aylık satır da oluşturmanız gerekir. Elinizdeki puantaj kayıtlarından faydalanarak ilgili çalışanın işe geldiği ve gelmediği günleri bu aylık satırda tek tek işaretlemelisiniz. Bununla birlikte herhangi bir karışıklık yaşanmaması adına haftalık tatilleri de bu aylık satırda belirmeniz faydalı olacaktır. Ay sonunda ise oluşturmuş olduğunuz bu puantaj cetvelinden yararlanarak çalışanlarınızın toplam çalışma, devamsızlık ve fazla mesai gibi bilgilerini doğru bir şekilde elde edebilirsiniz.

Puantaj Nedir? Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Puantaj Nedir?

Puantaj bir çalışanın ay içerisinde kaç gün geldiği, kaç gün fazla mesai yaptığı ve kaç gün gelmediği gibi devamsızlık bilgilerine verilen isimdir. Puantaj bilgilerinin kaydedildiği tabloya ‘puantaj cetveli’ adı verilir. Küçük ya da büyük her ölçekten işyerinin faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde sürdürebilmesi ve çalışanların hak ettikleri ödemeyi alabilmesi için puantaj takibinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Ödeme tarihi geldiğinde çalışanlara yapılacak olan ödemeler puantaj cetvelinde yer alan verilere göre hesaplanır. Puantaj verilerinin işlenmesinden sorumlu olan kişiye ‘puantör’ adı verilir. Puantör kişisinin ay içerisinde veri kaydederken dikkatli ve özenli davranması liyakat ile verimlilik açısından önem taşır.

Puantaj Defteri

Puantaj defteri işyerleri tarafından kullanılan puantaj cetveli oluşturma yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde bir puantaj defteri günlük olarak puantör tarafından doldurulur. Defterde işyeri bünyesinde çalışan işçilerin tamamının adı ve soyadı yer alır. İsim bilgisinin yanında ise puantaj dönemine ait ayın günleri yer alır. Her bir günün kutucuklar hâlinde belirtilmiş olması gerekir. Puantör günlük olarak işe gelen çalışanların isimlerinin yanında yer alan kutucukları doldurur. Aynı zamanda haftalık tatil günleri de puantaj defterinde belirlenmiş olmalıdır. Fazla ya da eksik mesai yapan çalışanlar puantör tarafından puantaj defterine kaydedilir. Ödeme günü geldiğinde işveren ödenecek maaşları puantaj defterindeki verilere göre hesaplar ve bunlara göre bordro oluşturur. Bu yöntemde puantör kişisinin dikkatli ve özenli davranması işyeri ve çalışanların faaliyetleri bakımından önemlidir.

Puantaj Kartı

Puantaj kartı işyerlerinin puantaj verisi tutmak için kullandığı yöntemlerden birisidir. Puantaj defteri bütün işçileri bir arada tutarken puantaj kartı her bir işçi için oluşturulur. Küçük ölçekli ve az sayıda işçi çalıştıran işyerleri için uygun bir seçimdir. Puantaj kartında ayın günlerine ait kutucuklar yer alır. Yine puantaj defterinde olduğu gibi haftalık tatiller, resmî tatiller kartta yer alır. Çalışanların yaptığı fazla mesai saatleri de gün kutucuğunun yanında bulunan bölmeye puantör tarafından eklenir. Bir ay içinde çalışanın aldığı izinler, işe gelmediği tarihler ve izinden dönerek çalışmaya devam ettiği tarihler puantör tarafından kaydedilir. Puantaj kartı az sayıda çalışan barındıran işyerlerinin puantaj kaydı yapabilmesi açısından oldukça uygun ve pratik bir seçimdir.

Günlük ve Aylık Puantaj Nedir?

Günlük puantaj kaydıyla yapılan ödeme hesaplamaları aylık puantaja göre farklıdır. Standart bir işçi işveren bünyesinde çalışmaya başladığında iş sözleşmesinde belirtilen ücreti ödeme döneminde alır. İşveren iş sözleşmesinde belirttiği ücreti ödeme döneminde işçiye ödemek zorundadır. Puantaj usulü çalışmada ise çalışanın ödeme döneminde alacağı ücret değişiklik gösterebilir. Günlük puantaj sisteminde yapılan kayıtlara göre yapılacak ödeme hesaplanır. Standart bir çalışma modelinde izinli günler önemsizken puantaj usulü çalışma sisteminde her gün için ayrı hesaplama yapılır. Yani günlük puantaj usulü çalışmalarda işçi sabit bir ücret almaz. Ödeme dönemi geldiğinde puantaj cetvelinde yer alan çalışma günlerine göre ücret hesaplanır ve çalışana ödenir.

 Logo Yazılım’ın Yeni Bordro Uygulaması ile entegre çalışan “Mobil Maaş Hesaplama Uygulaması” ile ister Android ister İOS platformlarından maaşlarınızı her an online olarak kontrol edebilirsiniz. Maaşla ilgili tüm detaylara erişim şansı veren bu uygulama Apple Watch’la uyumlu çalışıyor.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Puantaj Cetveli Nedir?

Puantaj cetveli puantör tarafından ya da elektronik sistemler tarafından tutulan puantaj verilerinin kaydedildiği tabloya verilen isimdir. Puantaj cetveli sayesinde bir aya ait çalışma verileri toplu ve düzenli bir şekilde görülebilir. Puantaj defteri kullanan işyerleri kolayca puantaj cetveli oluşturabilir. Excel gibi yazılımlar da işyerleri tarafından puantaj tablosu oluşturmak amacıyla kullanılır. Puantaj kartı yönteminde puantaj verisi her bir çalışan için farklı kartlarda yer aldığından tek seferde özelden genele tablolama yapmak sadece cetvelin baştan oluşturulması ve karttaki verilerin işlenmesi ile mümkün olabilir. Elektronik kart, parmak izi veya yüz okuma sistemlerinde ise puantaj cetveli otomatik olarak algoritmalar tarafından oluşturulabilir.

Puantaj Cetveli

Puantaj cetveli ödeme tarihi geldiğinde işçinin alacağı ücretin hesaplanmasında ve çeşitli sigorta işlemlerinde kullanılan puantaj verilerinin kaydedildiği çizelge ya da tablodur. Puantaj cetvelinde yer alan bilgiler çalışanın işe geldiği, gelmediği, fazla mesai yaptığı ve izne ayrıldığı tarih türündedir. İşyerleri kendi çalışma sistemlerine göre puantaj cetveline farklı parametreler ekleyebilir. Puantaj cetvelinde yer alması gereken başlıca bilgiler şu şekildedir:

● Çalışanın ad ve soyada bilgisi

● İşçinin çalıştığı gün sayısı

● Çalışanın izne ayrıldığı gün sayısı

● İşçinin işe gelmediği gün sayısı

● Çalışanın fazla mesai yaptığı gün sayısı

Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Puantaj cetvelinin nasıl doldurulduğu işçilerin ödemelerini eksiksiz bir şekilde alabilmesi açısından önem taşır. Puantaj bilgilerinin kaydında kullanılan puantaj cetvelinin hangi yöntemle doldurulacağı ise puantörün ilerleme sürecini belirler. Bir puantaj defterinde ya da kartında yer alan puantaj cetvelinin doldurulması verilerin günlük olarak eksiksiz bir şekilde işaretlenmesine dayalıdır. Excel gibi tablolama programları, parmak izi ya da yüz tanıma sistemleri ile puantaj kaydı tutan işyerlerinde ise veriler tek bir havuzda toplanır. Yazılımlar algoritmaları sayesinde istenilen döneme dair puantaj verilerini otomatik olarak puantaj cetveli formunda sunabilir.

Aylık Puantaj Çizelgesi Örneği

Beş işçi çalıştıran bir işyeri için örnek puantaj çizelgesi şu şekildedir:

Çalışanın Adı ve  Soyadı 1. Gün 2. Gün 3. Gün 4. Gün 5. Gün Toplam Çalıştığı Gün Sayısı Toplam Gelmediği Gün Sayısı Fazla Mesai Yaptığı Gün Sayısı
Çalışan 1 * * * * * 5 &#; &#;
Çalışan 2* * * * * 4 1 &#;
Çalışan 3 * * * * * 3 2 &#;
Çalışan 4 * * * * * 3 2 &#;
Çalışan 5 * * * * * 4 1 &#;

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Puantaj usulüyle kolay emeklilik

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçen hafta torba kanun sonrası yapılan değişikliklere ilişkin genelgeyi yayımladı. Sosyal güvenlik mevzuatında kanunların nasıl uygulanacağını açıklayan genelgeler çok önemli. SGK bazen kanunla tanınmış bir hakkı, genelgeyle uygulamayabiliyor. Bu nedenle genelgelerin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Yayınlanan son genelgede puantaj usulü ile sigortalananlar için borçlanma hakkı tanındı. Bu sayede part - time çalışanlar arasındaki farklılık ortadan kaldırılmış oldu.

Puantaj usulü nedir?
Puantaj usulü ile çalışma, çalışana ücretinin maktu aylık olarak, yani 30 gün üzerinden değil, günlük olarak ödendiği bir çalışma biçimi. Part - time istihdam biçimlerinden olan puantaj usulü çalışmada işçiye ücreti maktu olarak değil, çalıştığı günün karşılığı olarak ödenir.
Puantaj usulü çalışan bir işçi için işveren her ay puantaj kaydı tutar ve ay sonunda işçi kaç gün çalışmışsa bugünlerin karşılığı olan ücretini alır. Puantaj usulü çalışan işçinin sigortası da çalıştığı gün üzerinden SGK’ya bildirilir.
İşverenlerin SGK’ya ay içinde 30 günden az çalışmalara ilişkin eksik gün bildirimi yapmaları gerekir. Puantaj usulü ile çalışanlar için SGK’ya 07 koduyla bildirim yapılır.
Puantaj usulü ile çalışmayan part - time çalışanlar için ise SGK’ya 06 kodu ile bildirim yapılır. Sadece rakam farkı olarak görünen bu durum genel sağlık sigortası primi açısından çok önemli.
SGK’ya 07 koduyla bildirilen puantaj usulü çalışan bir kişinin ay içinde çalışmadığı günler için gelir testi yaptırması gerekmez. Puantaj usulü ile çalışan kişi, adına kaç gün prim yatırılmış olursa olsun çalışmadığı günler için de prim ödemeden genel sağlık sigortasından yararlanabilir. Ancak yine kısmi süreli çalışan bir kişi için SGK’ya 06 koduyla eksik gün bildirimi yapılırsa, bu kod ile bildirilen kişinin çalışmadığı günler için gelir testine girmesi ve belirlenen primi ödemesi gerekir.

Farklılık giderildi
Gelir testine girmeden sağlıktan yararlanan puantaj usulü çalışanlar, ay içerisinde çalışmadıkları günleri borçlanma hakkına sahip değildi. SGK’ya eksik gün bildirim kodu 06 ile yapılan kısmi zamanlı çalışanlar ve 17 olarak bildirilen ev hizmetlerinde çalışanlar isteğe bağlı sigortalı olarak eksik günlerini tamamlama hakkına sahipti.
Torba kanun sonrası genelge ile SGK puantaj usulü ile çalışanlara çalışmadıkları günleri borçlanma hakkını tanıdı. Bu sayede diğer part-time çalışanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlar gibi puantaj usulü çalışanlar da çalışmadıkları günler için prim ödeyerek emekliliklerine bu günleri ekletebilecek.

Eksik Gün Bildiriminde 07 Puantaj Kodu Kullanılması Hakkında Doğru Bilenen Yanlışlar

Salih BOŞDURMAZ *

Puantaj kelimesinin anlamını ve çalışma hayatındaki yerini tespit ettiğimize göre gelelim yasal mevzuattaki yerine. Puantaj kelimesi funduszeue.info adresinde 30 adet yönetmelik içeriğinde geçmekte olup bunlar içinde en tanımlayıcı ve açıklayıcı olarak sırasıyla; Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Taşıt, Nakil, Yol ve İş Makineleri Kira Yönetmeliği, Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu ve İşyurtlarının İdare ve İhale Yönetmeliğinde yer almaktadır.

Puantaj kelimesinin bu kadar üzerinde durulmasının asıl sebebine gelinince ise sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 3. Madde son fıkrası, 86 madde 4. Fıkra ve 5. Fıkrasında gecen eksik gün belgelerinin Kurumca çıkartılacak yönetmelikle belirleneceği hususudur.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin Sigortalılığın Sona Ermesi ve Bildirim Yükümlülüğü başlıklı madde 4 fıkrasının ç bendinde; “(Ek cümleler:RG-5/12/) Ayrıca Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar için aylık prim ve hizmet belgesi verilmemesi veya tutukluluk ve gözaltı hali, yol izni ve diğer ücretsiz izinler, devamsızlık, puantaj, kısmi istihdam, yarım çalışma, (Değişik ibare:RG18/8/) fesih tarihinde çalışmama ve diğer nedenlerle aylık prim ve hizmet belgesinde gün ve kazanç bildiriminde bulunulmaması halinde en son primin ilişkin olduğu tarih itibariyle sigortalılığı durdurulur. Ancak ilgili kanununda belirtilen ücretsiz izin halinde ise iznin sona erdiği tarih itibarıyla sigortalılığı durdurulur.

Madde fıkra e bendinde; “Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları,” eksik çalışmaya ilişkin belgelerdendir. Eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde belirtilmesi yeterlidir. Eksik çalışmaya ilişkin belgeler ilgili ayda düzenlenir ancak Kuruma verilmez. Söz konusu belgeler Kanunun 86 ncı maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süreyle işverence saklanır. Eksik çalışmaya ilişkin bilgi ve belgelerin Kurumca istenilmesi halinde, onbeş günlük süre içinde ibraz edilmesi zorunludur. İlgili bilgi ve belgelerin Kurumca yapılan tebligata rağmen onbeş gün içinde ibraz edilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin yukarıda belirtilen usul ve esaslara uygun düzenlenmemiş olması halinde Kurumca geçersiz sayılarak, Kanunun 86 ncı maddesinin beşinci fıkrasına göre işlem yapılır.

Denilmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği Madde 3. Fıkrasında; “(Değişik ibare:RG/11/) Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde  ve prim ödeme gün sayısı ay içerisinde yirmi gün ve daha az olan “ Kısmi istihdam”, “7- Puantaj” veya “ Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” eksik gün seçeneği ile bildirilen ve ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur. Bu durumda olan sigortalıların eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primleri, Kanunun 51 inci maddesine istinaden isteğe bağlı sigorta kapsamında 30 güne tamamlanmamış ise 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi veya (g) bendi kapsamında ödenir.” denilmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim İşlemleri konulu /17 sayılı genelgenin Kısmi Süreli Çalışan Kişilerin Kanunun 60/1/c-1 Alt Bendi veya 60/1/g Bendi Kapsamındaki Genel Sağlık Sigortalılıkları Kanunun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrasında düzenlenen “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte, sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanmasının zorunlu olduğu, bu durumda olan sigortalıların eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primlerini, Kanunun (60/1/c-1) bendi veya (60/1/g) bendi kapsamında ödeyeceğine” ilişkin hüküm sayılı Kanun ile “3 üncü maddenin üçüncü fıkrası kapsamına girenler hariç olmak üzere; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte, sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre kısmî süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar (puantaj usulü çalışanlar) ile bu Kanunun ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına tabi olanlardan ay içerisinde sekiz (25/3/ tarihli ve sayılı Kanunun 45 inci maddesi) gün ve daha az çalışanlar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin otuz güne tamamlanması zorunludur. şeklinde değiştirilmiştir.

Ayrıca, sayılı Kanunla sayılı Kanunun 3 üncü maddesine eklenen üçüncü fıkra ile “ sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre kısmî süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve bu Kanunun ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına tabi olarak çalışanlardan ay içerisinde otuz günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, sigortalı çalışmama şartı hariç birinci fıkranın (10) numaralı bendinde yer verilen diğer şartları haiz olmaları kaydıyla otuz günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır.” hükmü düzenlenmiştir.

Kanunun geçici 12 nci maddesinde öngörülen geçiş süresinin sona erdiği 1/1/ tarihinden itibaren sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanların, Kanunun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereği eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları zorunluydu.

sayılı Kanun ile yapılan düzenleme ile 1/10/ tarihinden itibaren sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamına girenler hariç olmak üzere 4/1/a bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte;

&#; sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre kısmî süreli veya çağrı üzerine çalışanlardan,

&#; Ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığında ücret alanlardan (puantaj usulü çalışanlar),

&#; Ek 9 uncu maddenin birinci fıkrasına tabi olanlardan (ev hizmetlerinde işverene bağlı olarak 10 gün ve üzerinde çalışanlar),

ay içerisinde yirmi gün ve daha az çalışanların da eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin otuz güne tamamlanması zorunlu hale getirilmiştir. Kanunun 4/1/a bendi kapsamında olup ay içinde 30 günden az çalışması olanların genel sağlık sigortası kapsamına alınmasında 1/1/ ile 30/9/ tarihleri arasında Kanunun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrasının sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki hükmü, 1/10/ tarihinden itibaren ise sayılı Kanunla değiştirilen hükmü gereğince işlem yapılacaktır.

1/10/ Tarihinden İtibaren Eksik Günlerine Ait Genel Sağlık Sigortası Primlerini Tamamlama Zorunluluğu Olanlar

sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 1/10/ tarihinden itibaren “ Kısmi istihdam” veya “ Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” kodu kapsamında çalışması olan sigortalıların yanı sıra “7- Puantaj” seçeneği ile bildirilen sigortalıların da eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini gelir testi sonucuna göre Kanunun 60/1/c-1 alt bendi veya 60/1/g bendi kapsamında 30 güne tamamlamaları gerekmektedir.

Örnek 1: Kanunun 4/1/a bendi kapsamında 15 gün çalıştırılan A kişisi için Haziran ve Temmuz ayında “ Kısmi istihdam” eksik gün nedeni ile Ağustos ayından itibaren ise “7- Puantaj” eksik gün nedeni ile bildirimi yapılmıştır. A kişisinin kalan 15 güne ilişkin genel sağlık sigortası primini Haziran ve Temmuz aylarında tamamlaması zorunlu olup, Ağustos ayından 1/10/ tarihine kadar ise tamamlaması zorunlu değildir. sayılı Kanunla getirilen düzenleme gereğince, 1/10/ tarihinden itibaren Kanunun 4/1/a bendi kapsamında sigortalı olup,

  • 06 &#; Kısmi istihdam,
  • 07 &#; Puantaj,
  • 17 &#; Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma eksik gün kodu ile bildirilen ,
  • Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan (1/4/ tarihinden itibaren),

kişilerden prim ödeme gün sayısı ay içerisinde yirmi gün ve daha az olanların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin toplam otuz güne tamamlanması zorunlu olup, bu kısımda belirtilen kısmi süreli çalışanlardan yirmi günden fazla (20 gün dâhil değil) sigortalı çalışanların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlama zorunluluğu bulunmamaktadır.

Diğer taraftan sayılı Kanun ile sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen “ sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre kısmî süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve bu Kanunun ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına tabi olarak çalışanlardan ay içerisinde otuz günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, sigortalı çalışmama şartı hariç birinci fıkranın (10) numaralı bendinde yer verilen diğer şartları haiz olmaları kaydıyla otuz günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır.” hükmü gereği, 1/10/ tarihi itibariyle sigortalı çalışmama şartı hariç Kanunun 3/1/10 bendinde yer alan şartları taşıyan “ Kısmi istihdam”, “7- Puantaj” veya “ Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” eksik gün seçeneği ile bildirilen ve ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan kişilerin eksik günlerinde sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü devam edecektir. Buna göre 1/10/ tarihi itibariyle yukarıda belirtilen kapsamlarda bildirilen ve aynı zamanda sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayan ve prim ödeme gün sayısı ay içerisinde yirmi gün ve daha az olanlar, eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini gelir testi sonucuna göre Kanunun 60/1/c-1 alt bendi veya 60/1/g bendi kapsamında 30 güne tamamlayacaklardır.

Kanunun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrasında sayılı Kanun ile yapılan değişiklik 1/10/ tarihinde yürürlüğe girdiğinden yılı Ekim ayı ve sonrasında aylık prim ve hizmet belgesinin (APHB) verilmesinde; aylık prim ve hizmet belge türü “1”, “4”, “5”, “6”, “29”, “30”, “32”, “33”, “35” ve “36” olup 20 gün ve daha az çalışanlardan eksik gün nedeni “ Kısmi istihdam”, “ Puantaj”, “ Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” ve ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlardan bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmayanlardan ay içinde zorunlu sigortalılıktan kalan süreleri için genel sağlık sigortası tescili resen Kurumca yapılacaktır.” Denilmektedir.

Nitekim 18/06/ tarih /20 sayılı İşveren İşlemleri Genelgesinde konuya tam bir açıklık getirilmiş olup Genelgenin Eksik gün nedenleri başlıklı bölümünde belirtildiği üzere;

Ay içinde bazı is günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalışma nedenleri aylık prim ve hizmet belgesine/muhtasar ve prim hizmet beyannamesine kaydedilecektir. Sigortalının eksik çalışma nedenleri Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 9 nolu ekinde yer alan aylık prim ve hizmet belgesinin arka sayfasında açıklanmış olup, e-Bildirge sistemi üzerinden aylık prim ve hizmet belgesinin/ e-beyanname sistemi üzerinden muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin gönderilmesi esnasında sistemde bulunan ve sigortalının durumuna uygun eksik gün nedeni seçilecek ayrıca ay içindeki eksik gün sayısı da girilecek olup eksik gün nedenlerinde aşağıda belirtilen kodlar esas alınacaktır.

Eksik Gün Kodları

Kısmi istihdam

Puantaj kayıtları

Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma

Söz konusu eksik gün nedenlerine ilişkin sigortalıların eksik çalıştıklarını ispatlayan belgeler ise Kurumca istenilmesi halinde ibraz edilecektir.

Örnek 2: Ankara Rüzgarlı Sosyal Güvenlik Merkezinde işyeri dosyası bulunan ve 7 sigortalısı bulunan işyerinde çalışan 2 sigortalı Nisan ayında 6 gün ücretsiz izin kullanmış diğer 5 sigortalının prim ödeme gün sayıları ise 30 gündür. Söz konusu işyerine ilişkin olarak Kuruma gönderilecek / Nisan ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin düzenlenmesi sırasında ücretsiz izin kullanan 2 sigortalı için Diğer ücretsiz izin kodu seçilecek ve yine bu 2 sigortalının eksik gün sayısı 6 olarak sisteme girilecektir. kullanmış diğer 5 sigortalının prim ödeme gün sayıları ise 30 gündür. Söz konusu işyerine ilişkin olarak Kuruma gönderilecek / Nisan ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesini düzenlenmesi sırasında ücretsiz izin kullanan 2 sigortalı için Diğer ücretsiz izin kodu seçilecek ve yine bu 2 sigortalının eksik gün sayısı 6 olarak sisteme girilecektir. İlgili işyerine ait Nisan ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi 23/5/ tarihine kadar elektronik ortamda gönderilecek olup, eksik güne ilişkin belgeler ise işveren tarafından saklanacak ve Kurum tarafından istenilmesi halinde ibraz edilecektir.

Eksik Gün Bildiriminde Esas Alınacak Belgeler

Konu Yönetmeliğinin nci maddesinin on üçüncü fıkrasında düzenlenmiştir. Eksik gün bildirimi yapılan sigortalının durumuna uygun olan belge veya belgeler ibraz edilmesinin talep edilmesi halinde Kurum’a elden verilecek veya taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile gönderilecektir.

Ay içinde otuz günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin;

&#; Kısmi süreli çalışmalara ait sigortalı ve işverenin imzasını taşıyan yazılı is sözleşmesi,

&#; Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları,

eksik çalışmaya ilişkin belgelerdendir.

Yönetmeliğinin nci maddesinin on üçüncü fıkrasında ay içinde otuz günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin (a), (c), (ç), (f), (h), (ı), (i) ve (j) bentlerinde belirtilen belgeler her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgeler olup diğer belgeler ise her zaman düzenlenebilir nitelikte olan belge olarak işlem görecektir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin nci maddesinin on üçüncü fıkrasında sayılan belgelerin eksik çalışmaya ilişkin belgelerden olduğu belirtilmiş olup, sayılan belgeler dışında kalan otuz günden az çalışılan sürelere ait eksik gün belgeleri belirlemeye Kurum Yönetim Kurulu yetkili olacaktır.

Eksik Gün Bildiriminde Kısmi Zamanlı Çalışma

İşyerlerinde kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir. Kısmi süreli çalışmalara ait is sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edecektir. sayılı Borçlar Kanunu&#;nun &#;Sözleşmelerin Sekli&#; başlıklı bölümünde yer alan 12 nci maddesinde, sözleşmelerin geçerliliğinin, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir sekle bağlı olmadığı, Kanunda sözleşmeler için öngörülen seklin, kural olarak geçerlilik sekli olduğu ve öngörülen sekle uyulmaksızın kurulan sözleşmelerin hüküm doğurmayacağı belirtilmiştir.

Söz konusu Kanunun yazılı seklin unsurlarını düzenleyen 14 üncü maddesinde ise; yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde borç altına girenlerin imzalarının bulunmasının zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla ibraz edilen kısmi süreli is sözleşmelerinde hem sigortalının hem işveren veya alt işveren veya işveren vekilinin imzalarının aranılması gerekmektedir. Sadece bir tarafın imzası bulunan sözleşmeler kabul edilmeyecektir.

sayılı Kanunun 80 inci maddesinde, işveren ve sigortalı arasında kısmî süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalıların ay içindeki prim ödeme gün sayılarının, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin sayılı Is Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunacağı öngörülmüştür.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin nci maddesinin on üçüncü fıkrasında “Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı is sözleşmesi” ibaresi kullanılarak eksik günü kanıtlayan kısmi çalışma ya ilişkin belgenin yazılı olması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Süresi bir yılı assın veya asmasın sigortalıların eksik gün bildirimlerine kanıt oluşturan ve ünitelere ibraz edilen kısmi süreli is sözleşmelerinin yazılı olarak düzenlenmiş olması gerekmekte olup yazılı olarak ibraz edilen sözleşmelere itibar edilecektir. Ünitelere ibraz yazılı kısmi süreli is özleşmelerinde sayılı Kanunun yazılı sözleşmeler için öngördüğü imza şartına uyulup uyulmadığı, sözleşmenin süresi, çalışma saatlerinin kısmi süreli is sözleşmesi ne uygunluğu öncelikli olarak kontrol edilecek olup sayılan hususlardan en az birisinin sözleşmede bulunmaması veya eksik olması halinde, ibraz edilen sözleşme geçerli sayılmayacaktır.

sayılı İs Kanunun 13 üncü maddesine göre; isçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli is sözleşmesiyle çalışan emsal isçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli is sözleşmesidir.

İs Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin; “Kısmi Süreli Çalışma” başlıklı 6 ncı maddesinde de; iş yerinde tam süreli is sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışmanın kısmi süreli çalışma olduğu belirtilmiştir.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin inci maddesinin, üçüncü fıkrasında; is sözleşmesi saat ücreti karşılığı yapılmış ise kısmi süreli çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin, sayılı Is Kanununa göre günlük olağan çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesiyle, sigortalı için bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısının hesaplanacağı, bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmaların 1 güne tamamlanacağı, öngörülmektedir. Sözleşmenin kısmi süreli is sözleşmesi olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresinin 45 saatlik çalışma süresinin üçte ikisi veya bunun altı olan 30 saat ve altında olması gerekmektedir. Bu doğrultuda ünitelere ibraz edilen kısmi süreli is sözleşmelerinde çalışma sürelerinin (saat ve gün sayısı olarak) belirtilmesi gerekmekte olup çalışma süresi belirtilmeyen veya eksik belirtilen sözleşmeler ile haftalık 30 saatin üzerinde çalışma süreleri belirlenmiş sözleşmeler geçerli kabul edilmeyecektir.

Kısmi süreli sözleşmelerde, çalışma süresi açısından uygunluğun ölçüsü haftalık çalışma süresidir. Bu hesaplama yapılırken o ay içindeki her haftanın Pazar hariç her is gününde çalışılacak gün sayısı günlük çalışma saati olan 7,5 ile çarpılarak haftalık çalışma saati bulunacaktır. Ayın her haftası bu şekilde hesap edilerek aylık toplam çalışma saati bulunacaktır. Bulunacak toplam çalışma saatinin 2/3 alınarak, sigortalı ile işveren arasındaki sözleşmedeki aylık toplam çalışma saati ile karşılaştırılacaktır. Sözleşmeye göre hesap edilecek toplam çalışma saati, aylık toplam çalışma gün sayısının 2/3 ünden fazla ise bu sözleşme tam süreli sözleşme kabul edilerek, sigortalının aylık 30 gün üzerinden bildirilmesi gerekmektedir.

Örnek 3: (A) isçisi (B) işvereni ile günlük 6 saatten Mart ayı içerisinde 22 gün çalışacağına dair sözleşme imzalamıştır. (A) isçisinin aylık toplam çalışma süresi: 22&#;6= saattir. Bu isçinin çalışma sının kısmi süreli olup olmadığının belirlenmesi için öncelikle, her haftanın Pazar günü hariç diğer çalışılan günleri toplanacak ve 7,5 ile çarpılacaktır. Bulunan haftalık çalışma  süreleri toplanarak, toplam aylık çalışma  saati belirlenecektir. Bulunan toplam aylık çalışma  saatinin(,5) 2/3’ü alınarak, toplam ay içerisindeki çalışma sının kısmi süreli olarak değerlendirilebilmesi için, çalışabileceği azami saat hesaplanmış olur. ,5x 2/3= saat Sözleşmede belirtilen aylık toplam çalışma  süresi( saat), ay içerisinde çalışılabilecek toplam çalışma  saat sayısının üçte ikisinden ( saat) küçük olduğu için sözleşme kısmi süreli is sözleşmesi kapsamında değerlendirilecektir. Sigortalının bildirilecek gün sayısı ise aylık toplam çalışma  süresinin, 7,5’a bölünmesi sonucu hesaplanacak olup, küsuratlı çıkan sonuçlar yukarı yuvarlanacaktır. -Örneğe ilişkin bildirilecek gün sayısı: /7,5=17,6… olup 18 gün olarak bildirim yapılacaktır.

Örnek 4: (A) isçisi (B) işvereni ile günlük 5 saatten Eylül ayı içinde 20 gün çalışacağına dair sözleşme imzalamıştır. (A) isçisinin aylık toplam çalışma  süresi saattir. Bu çalışma  süresinin kısmi veya tam süreli olarak kabul edilebilmesi için su hesaplama yapılacaktır. ( Eylül ayı içerisinde Pazar günü hariç toplam çalışılabilecek azami süre 25 gündür.)

&#; Öncelikle ay içerisinde toplam çalışılabilecek maksimum saat sayısı hesaplanır:

25&#;7,5=,5 saat

&#; Ay içerisinde çalışılabilecek toplam saat sayısının üçte ikisi alınır:

,5 x 2/3 = saat

Sözleşmede belirtilen aylık toplam çalışma süresi ( saat), ay içerisinde çalışılabilecek toplam çalışma saat sayısının üçte ikisinden ( saat) küçük olduğu için sözleşme kısmi süreli is sözleşmesi kapsamında değerlendirilecektir. Sigortalının bildirilecek gün sayısı ise aylık toplam çalışma süresinin, 7,5’a bölünmesi sonucu hesaplanacak olup, küsuratlı çıkan sonuçlar yukarı yuvarlanacaktır.

&#; Örneğe ilişkin bildirilecek gün sayısı: /7,5=13,33… olup 14 gün olarak bildirim yapılacaktır.

(A) isçisi (B) işvereni ile günlük 7 saatten Eylül ayı içinde 20 gün çalışacağına dair sözleşme imzalamış olsaydı, aylık toplam çalışma süresi ( saat), ay içerisinde çalışılabilecek toplam saat sayısının üçte ikisinden ( saat) fazla olacağı için, sözleşme kısmi süreli is sözleşmesi kapsamında değerlendirilmeyecek olup, tam süreli sözleşme kabul edilerek, sigortalının aylık 30 gün üzerinden bildirilmesi gerekecekti.

İşveren &#; işveren vekili ile sigortalılar arasında akdedilen kısmi süreli is sözleşmelerinin müstakil bir sözleşme olarak düzenlenmeyip, Yönetim Kurulu Karar Defteri, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri, Ortaklar Kurulu Karar Defterleri gibi defterler üzerinde akit yapıldığı durumlar ile şantiye şefi sözleşmesi, özel öğretim kurumlarında görev alan eğitim personeline ait sözleşme gibi akitlerde, kısmi süreli is sözleşmesinin yazılı olma şartı bulunmakla birlikte ilgili sözleşmenin ayrı veya müstakil olarak düzenleneceğine dair bir hüküm bulunmadığından bu tür sözleşmeler genelgede belirtilen kısmi süreli çalışma  sözleşmesinin sekil şartlarına uyulmuş olması şartıyla kabul edilecektir.

Eksik Gün Bildiriminde Puantaj Usulü Çalışma

Eksik gün nedeni olarak Puantaj kayıtları seçeneğini kodlayan işverenlerin, kısmi süreli bir is sözleşmesi olmaksızın yalnızca puantaj kayıtlarındaki giriş çıkış saatlerini baz alarak ve toplam çalışma  saati sayısını yedi buçuk saate bölmek suretiyle prim gün sayısı tespit etmeleri durumunda, bu bildirimlerin doğruluğunun kabulüne imkan bulunmamakta olup, kısmi süreli is sözleşmesinin olmaması sigortalıların puantaj cetvelindeki çalışma  süresi bir saat bile olsa prim gün sayısı bir gün olarak kabul edilecektir. Dolayısıyla kısmi süreli sözleşme olmaksızın sigortalıların puantaj cetvellerindeki çalışma sürelerini toplayarak yedi buçuğa bölen ve bu şekilde bulduğu sayıyı sigortalıların prim gün sayısı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiren işverenlerin eksik güne ilişkin belgelerin ibrazının istenilmesi halinde bildirimleri kabul edilmeyecek, sigortalıların günde kaç saatlik çalışmasının bulunduğu üzerinde durulmaksızın puantaj kayıtlarında sigortalının imzası bulunduğu her gün bir tam gün olarak kabul edilerek, bu şekilde haftanın altı gününde çalışması bulunan sigortalıların yedinci günde de hafta tatiline hak kazandıklarını kabul edilerek, eksik sürelerin ayın 28, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 güne tamamlatılması gerekecektir.

Örnek 5: Tam süreli is sözleşmesi imzalanmış (A) sigortalısının puantaj cetvelinde haftanın altı gününde 3 saatlik çalışma sının bulunduğu varsayıldığında, sigortalının o haftadaki prim gün sayısı 7 gün olarak kabul edilecektir.

Örnek 6: Tam süreli is sözleşmesi imzalanmış (A) sigortalısının, puantaj cetvelinde Pazar günleri hariç ayın tamamında her gün 2 saatlik çalışması bulunan bir sigortalının prim gün sayısı ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın 30 gün kabul edilecektir.

sayılı İş Kanunu ile haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak düzenleneceği bu sürenin işin gereklerine bağlı olarak haftanın günlerine farklı biçimde dağıtılabileceği, haftalık çalışma süresinin belirlenen normal çalışma süresinin önemli ölçüde altında belirlendiği ve uygulandığı durumlarda, bu çalışmalar kısmi süreli çalışma (part-time) olarak tanımlandığı açıktır. Kısmi süreli çalışmalara ait is sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edeceği, /20 sayılı SGK genelgesinin maddesinde açıkça ifade edilmektedir.

Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3’ü (30 saat) olması esas olduğu bir isçinin çalışmasının kısmi süreli olup olmadığının belirlenmesi için öncelikle, her haftanın Pazar günü hariç diğer çalışılan günleri toplanacak ve 7,5 ile çarpılacaktır. Bulunan haftalık çalışma süreleri toplanarak, toplam aylık çalışma saati belirlenecektir. Normal haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu göz önünde tutulduğunda, kısmi süreli çalışmadan söz edebilmek için haftalık çalışma süresi en fazla 30 saat (45 x 2/3 : 30 saat) olabilir.

Bu durumda da, kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanların aylık toplam çalışma saati (4 hafta X 30 saat) en fazla saat, 4 hafta tatili (4 x 7,5 saat=30 saat) de eklendiğinde, ay içinde kısmi süreli çalışanın toplam ücrete hak kazandığı saat en fazla saat olabilmektedir. Bu durumda da kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar için SGK’ya bildirilebilecek prim gün sayısı en fazla ( saat/7,5 saat) 20 gün olabilmektedir.

Bulunan toplam aylık çalışma saatinin 2/3’ü alınarak, toplam ay içerisindeki çalışma sının kısmi süreli olarak değerlendirilebilmesi için, çalışabileceği azami saat hesaplanmış olur.

Örnek 7: Ortada işçi ile işveren arasında saat karşılığında  ücret alacağına dair kısmi süreli iş sözleşmesi bulunmayan durumlarda belirsiz süreli iş sözleşmesine istinaden  ay içinde 29 gün çalışması olan kişiye  29 gün  hizmet verip bu kişi için eksik gün sayısının 1  eksik gün  nedeni puantaj kayıtları olarak belirtildiği durumlarda  kişi kişinin hizmetleri eksik gün belgeleri kurum tarafından istenilerek geçerliliği kontrolü sonrasında  kısmı zamanlı iş sözleşmesinin olmaması, puantaj kayıtlarında  işçi imzasının bulunmaması ve ilgili belgelerin geçersiz sayılması halinde 1 günlük ek belge istenilmesi durumu ortaya çıkacaktır.

/20 sayılı işveren işlemleri konulu genelge metninden de anlaşıldığı üzere  tam zamanlı iş sözleşmesinin mevcut olduğu durumlarda   puantaj kodu ile eksik gün nedeni girilmesinin doğru bir uygulama olmadığı puantaj kodunun kısmı çalışma olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup belirsiz süreli tam zamanlı ve maktu ücret   iş sözleşmelerinde puantaj  eksik gün nedeni olarak bildirildiği durumlarda işçinin  puantaj kayıtlarında kaç saat çalıştığı  hesabı yapılmaksızın çalışmış olduğu her gün için tam sigorta primi bildirilecek olup işyerinde Pazar günleri hariç diğer günlerde çalışmış olan kişi için  30 prim gününe tamamlanacaktır.

Genel olarak yukarıda kanun maddelerinde  açıklandığı üzere;  bir işverenin 07 puantaj kodu ile eksik gün bildirimini yapabilmesi için  işverenin işçi ile karşılıklı imza  altına alınmış kısmı zamanlı iş sözleşmesinin bulunması gerekmekte olup, bu iş sözleşmesinde işçi ile /17 sayılı Genelgede belirtilen ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığında ücret alanlardan (puantaj usulü çalışanlar), ücret alacağına yönelik ücret alacağının belirtilmesi  ve madde kapsamında puantaj kayıtlarının işçi tarafından imzalanmış olması gerektiği anlamı ortaya çıkmaktadır.

İşveren ve işçi arasında düzenlenen belirsiz süreli tam zamanlı ve maktu ücret iş sözleşmelerinde puantaj kodu ile bildirilen eksik gün nedeni sonucu sigortalıların, Sosyal Güvenlik Kurumunun zarara uğramaması ve işverenlerimizin mevzuat hükümlerini yanlış yorumlayarak idari yaptırıma maruz kalmaması adına bu yazımız siz değerli okuyucularımızın takdirine sunulmuştur. (funduszeue.info)

&#;&#;&#;&#;

* Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Denetmeni

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası