motor yağ lambası neden yanar / Yağ Lambası Yanıp Sönüyor, Yağ Lambası Neden Yanar?

Motor Yağ Lambası Neden Yanar

motor yağ lambası neden yanar

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere Yağ Lambası Neden Yanar?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.  Öncelikle “yağ lambasının yanması” bir araç için en önemli uyarı işaretlerinden biri olduğunu hatırlatalım. Hatta ve hatta “motor arıza lambasından” daha önemli düzeyde bir sorunun habercisi olabilir. Araç ikaz sistemlerinde kırmızı renk doğrudan en önemli uyarı simgelerinden biri olduğu halde sarı renk ikinci düzey bir uyarı simgesi olarak düşünülebilir. Bu nedenle araç yağ lambası kırmızı bir renk ile sembolize edilmiştir.

Araç yağ lambasının yanmasının temel olarak farklı yanma şekilleri bulunmaktadır. Örneğin; doğrudan yağ lambasının yandıktan sonrasönmemesi ciddi bir soruna işaret iken, ara ara yanıp sönmesi veya gaza, debriyaja, frene basıldığındasönmesi farklı elektronik veya mekanik sistemlerin arızalarına işarettir.

Araç kontağını ilk açtığınızda gösterge panelinde yağ lambası simgesi (yağdanlık) muhakkak görmeniz gereken temel ışıklardan birisidir. Eğer “yağ lambası işareti” görülmüyorsa araçta bir sorun olabileceğini düşünmek gerekmektedir. Genel olarak kontak açıldığında; motor arıza simgesi, yağ lambası, ESP, hava yastıkları, el freni işaretleri (çekili durumdayken) gösterge panelinde görülür. Motor çalıştırıldıktan hemen sonra açık olan bu işaretler sönmeye başlarlar.

Araç “yağ lambasının” anlamı motor sisteminin yağlanması ile ilgilidir. Kontak açıldığında motor halen yağlanma işlemine başlamadığı için “kırmızı renkte” yanacaktır. Motor çalıştırıldıktan hemen sonra motor yağlanmaya başlayınca sistem yağlanma işleminin başladığı bilgisini göndererek “yağdanlık işaretini” ekrandan kaldırır. Basitçe olayımız bu.

Şimdi konumuzun detaylı kısmına geçebiliriz.

Öncelikle motor çalıştırıldığı anda veya çalışır durumda iken gösterge panelinde yağ lambası simgesi yanar ve sönmez ise bu büyük ihtimalle araçta yağlanma sisteminin çalışmadığı veya motor yağının azaldığı, bittiği anlamına gelecektir. Böyle bir durumda kesinlikle ama kesinlikle aracı sürmeye çalışmayınız. Eğer aracı 10 metre daha sürmeye kalkarsanız araç çok ciddi sorunlar çıkarabilir.  Aracı ilk çalıştırdığınızda bu simgeyi görürseniz hemen motoru kapatın ve bir tamirci çağırın. Farklı bir şekilde seyir halindeyken bu simge çıkarsa aracı güvenli bir alana çekip doğrudan motoru kapatın. Her iki durumda da aracı bir çekici ile tamirciye götürmeniz veya bir tamirciden destek almanız gerekecektir. Ayrıca bireysel olarak araç motor yağını kontrol ederek yağ seviyesi hakkında bilgi sahibi olmanız bir sonraki süreçte ne yapmanız gerektiği konusunda size fikir verecektir.

Araç kontağı açıldığı anda motoru çalıştırmadan önce gösterge panelinde “yağ lambası yanmıyorsa” yine dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak yağ müşürünü çıkarttığınızda “kontak açıldığında” yağ lambası yanmayacaktır.

Araç seyir halindeyken yağ lambası ara ara yanıp sönüyorsa; benzer şekilde frene, debriyaja veya gaza basıldığında yağ lambası yanıp sönüyorsa bu durumda farklı senaryolar üzerinde durmak gerekiyor. Birincisi yağ müşürüarızalanmış olabilir. Eğer yağ müşürü arızalı ise, örneğin yağ kaçırıyorsa bu durumda yağ lambası hareket halindeyken ara ara yanıp sönecektir. İkincisi karter içindeki yağ pompası yeteri basınçta yağı motora gönderemiyorsa yine aynı şekilde yanıp sönecektir. Diğer senaryolarda; kullandığınız yağın türü (5w30, 10w40), yağ filtresi vs. bu soruna neden olabilmektedir.

Yağ müşiri, motor yağı, yağ filtresi bunlar uygun fiyata değiştirebileceğiniz hızlı işlemlerdir. Ancak yağ pompasında sorun varsa karteri sökmeniz ve yağ pompasını değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Yağ lambasının yanıp sönmesi durumunda bir tamirci ile görüşerek en yakın servisegitmeniz tavsiye edilir.

Otomobilinizi çalıştırmadan önce ara ara motor yağını ve motor suyunu (antifriz) kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca dönem donem aracınızı kontrol ettirerek eksiklerini, bakımlarını gidermeye çalışın. Böylece ortaya çıkabilecek arızaların önüne geçmiş olursunuz.

Sonuç olarak yağ lambasının yanması, motorda yağın yetersiz bir durumda olduğunu veya yağ basıncının düşük olduğunu bildirir. Bu durumda ki bir aracı kullandığınızda motoru kısa sürede kullanılmaz duruma gelecektir. Yani kısaca motor yatak sarma olayı gerçekleşecektir. Bu nedenle aracınızın gösterge panelinde yağ lambası yanarsa motoru bir an önce durdurun ve yakın tamirci ile irtibata geçin.

TechWorm

araç yağ lambası yandı, engine oil lamp, kırmızı yağ lambası neden yanar, kırmızı yağ lambası yanıp sönüyor, motor yağ lambası, motor yağsız kaç km gider, rölantide yağ lambası yanıp sönüyor, sarı yağ lambası, sarı yağ lambası anlamı, sarı yağ lambası neden yanar, sarı yağ lambası yanıp sönüyor, tofaş yağ lambası yanıp sönüyor, yağ lambası, yağ lambası araç çalışırken yanıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir, yağ lambası gaza basınca sönüyor, yağ lambası neden yanar, yağ lambası yandı söndü, yağ lambası yandıktan sonra kaç km gider, yağ lambası yanıp sönüyor, yağ olduğu halde yağ lambası yanıyor, yağdanlık simgesi

Sarı yağ ikaz lambası araç gösterge panelinde yer alan uyarı ışıklarından bir tanesidir. Arabanızın kontrol paneli, aracın sistemlerinin eksiksiz çalışmakta olduğunu sürekli olarak ölçümler. Bu nedenle onu görmezden gelmek, otomobilinize çok ciddi hasarlar verebilir. Yağ ikaz lambası, genellikle motorun yağlama zorlukları yaşadığı anlamına gelir. Yağlama olmadan çalışan bir araç motoru çok risklidir. 

Aracınızın modeline bağlı olarak yağ ikaz ışığı  aşağıdaki renklerde de görülebilir.

Kırmızı Renk: Kırmızı yağ lambasını aracınızın gösterge panelinde görürseniz motor yağ basıncının düştüğünü gösterir. Derhal kontrol edilmesi gereken ciddi sorundur. Uyarı ışığı bu renkte yanarsa, hemen aracı güvenli bir şekilde durdurmalısınız.  

Sarı Renk:  Sarı yağ lambası genellikle motor yağının azaldığını gösteriri. Kırmız yağ lambasına göre daha az tehlikeli omakla birlikte hızlıca yağ seviyesinin tamamlanması varsa yağ kaçağı vs. onarılması gerekmektedir.  

Yeşil veya mavi ışıklar: Yalnızca bilgilendirici ışıklardır, belirli sorunları bildirmezler.

Sarı Yağ İkaz Lambası Neden Yanar?

Motorun çalışması için yağlanması şarttır. Sarı yağ ikaz lambası genellikle yağ kaçakları varsa aracın gösterge panelinde yanar. Sarı yağ lambası yandığında hızlıcı eksilen yağın tamamlanması gerekir ve aracın silindir kapağı, krank keçeleri, karter tapası, turbo bağlantıları gibi yağ kaçağı olabilecek bölümlerin kontrol edilmesi gerekir. 

Sarı yağ lambası, motorda yağlama sorunları olduğu konusunda sizi uyarır. Bu, yağın ulaşması gereken parçalara ulaşmadığı ve sonuç olarak metalden metale temas olabileceği anlamına gelir. Ana sorunlardan biri motorda çamur oluşumudur. Yağın doğru frekansta değiştirilmemesi ve birikmesi, yağlama parçalarını sorun yaratacak kadar tıkadığında ortaya çıkar. Bir diğer konu da yağı depolayan kısım olan karterin durumudur. Örneğin bir engele çarpmak, parçayı ezebilir ve bu da yağın kanallardan geçişini zorlaştırabilir.

Yağlama eksikliği, yağ pompasındaki, yağı karterden çekip motora götüren ekipmandaki bir arızadan da kaynaklanabilir. Diğer bir yaygın faktör, yağın geçişini engelleyen, uygun olmayan bir yağ filtresinin kullanılmasıdır.

Bu nedenle, arabanızın yağ ışığı göz ardı edilmemelidir, çünkü ihmali durumunda ciddi sorunlar yaşanacağı anlamına gelir. Dolyısıyla böyle bir uyarı ışığı ile karşılaşıldığında, mutlaka önem verilmesi tavsiye edilir.

Sorularınızı konu altı bölümünden iletebilirsiniz. 

Şanzıman Yağ Değişimi Ne Zaman Yapılır? Motor Yağ Basıncı Lambası Neden Yanar, Düşükse Ne Olur?

Şanzıman yağ değişimi, araçlarda periyodik olarak yapılması gereken bir bakım olarak karşımıza çıkar. Eğer vaktinde yapılmazsa araçlarda istenmeyen bazı durumlar ortaya çıkar. Şanzıman yağı değişiminin nasıl olduğu ve ne zaman yapıldığı her araç sahibi tarafından bilinmediği için bu yazımızda sizler için şanzıman yağ değişimi ne zaman yapılır, otomatik ve manuel şanzıman değişimleri kaç kilometrede yapılır, motor yağ basıncı lambası neden yanar sorularının yanıtlarını derledik.

ŞANZIMAN YAĞ DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Şanzıman, otomobillerin motorlarının oluşturmuş olduğu dönme momentinin tekerlere iletilmesini sağlayan aktarma organı olarak karşımıza çıkar. İçerisinde bulunan dişliler sayesinde viteslerin aralıklarını belirleyen bu organın düzgün çalışabilmesi için yağa ihtiyacı vardır. Yağın bitmesi veya azalması dişlilerin sürtünme kuvveti ile aşınmasına ve yanmasına neden olacaktır bu nedenle düzenli olarak yağ kontrolü yapılması ve belirli periyotlarla yağ değişimi yapılması gerekir.

Şanzıman yağı, şanzıman üzerinde bulunan yağ çubuğunu çekerek yapılır. Belirlenen seviyenin altında ise yağ eklemesi ya da yağ değişimi yapılması gerekir. Uzmanlar, araba kullanıcılarının her 60 bin kilometrede otomatik şanzıman yağının değiştirmesi, her 100 kilometrede de manuel şanzıman yağı için servise gitmesi gerektiğini söyler. Bu bağlamda; 60 binde, 120 binde, 180 binde ve devam eden 60'ın katlarında yağ değişimi yapmak gereklidir.

MOTOR YAĞ BASINCI LAMBASI NEDEN YANAR?

Araçlar bakımları düzenli bir şekilde yapılmadığında bazı arızalar verirler. Bu arızaları da gösterge panelindeli işaretlerle kullanıcılarına gösterirler. Motor yağ basıncı lambasının yanması bir sorun olduğunun habercisidir. Yağ lambasının yanması motorda bulunan yağın yetersiz olduğunu veya yağ basının çok düşük olduğunu bildirir. Bu şekilde araba kullanımı şanzıman dişlilerinin yanmasına neden olabileceğinden daha büyük hasarlara yol açabilmektedir. bu nedenle motor yağ basıncı lambası yandığı zaman aracınızın yağını kontrol etmeli ve gereken işlemleri yapmalısınız.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır