Regl kanının açık kırmızı olması

Regl Kanının Açık Kırmızı Olması

regl kanının açık kırmızı olması

Regl döneminde kanın rengi neden değişir?

Her ay regl olmanız, neyle karşı karşıya olacağınızı her zaman bildiğiniz anlamına gelmiyor. Günlük yaşam koşturmacası içindeyken adet dönemi boyunca gelen kanamanın rengini tam olarak takip edemiyor olabiliriz. Elbette kanın rengi kırmızı ama doğru kırmızı mı?


Aslında olması gereken canlı kırmızı renkte, parlak, duru bir kan iken regl süreci içerisinde kanınızın renginde değişiklikler meydana gelmesi genellikle normal, bazı durumlarda da çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olabiliyor. Rengin en önemli belirleyeniyse aslında gelecek kanın tamamının yoğunluğu. Hormonal bir doğum kontrol yöntemi kullanıyor olmanız veya hormon döngünüzü etkileyecek başka sebeplerden dolayı, kanınızın rengi değişiyor olabilir.



Eğer regl döneminizin başlangıcında bir parça kahverengi kanamanız olduysa bu aslında bir önceki menstrual dönemden kalan ve çıkma imkanı bulamayan parçalar olduğuna işaret eder. Eğer sürecin sonunda görüyorsanız, bu da kanamanızın artık yavaşladığını gösterir. Uzun süreler boyunca sadece kahverengi akınıtınız oluyorsa, bir uzmana danışmakta fayda var.


Genellikle regl döneminin ilk günlerinde en yoğun şekliyle kanama gerçekleştiği için bu günlerdeki kanın renginin en parlak olduğu zamanlar olduğu söyleniyor. Eğer rahim içinde herhangi bir sorun yoksa, her şey yolundaysa parlak kırmızı bir akıntınız olması bekleniyor.


Genellikle kanamanızın rahatlıkla gerçekleşemediği zamanlarda bu rengi görürsünüz. Örneğin sabahları uyandığınızda koyu kırmızı bir renkle karşılaşırsınız, çünkü gece boyunca kan dışarı çıkabileceği uygun akarı bulma imkanını elde edememiştir.


Yoğun bir kanama döneminden sonra gelen kanın çok koyu, siyaha yakın bir renkte geldiği de görülebilir. Kanama artık çok azaldığı için rahimde bekleyerek dışarı çıkabildiği için iyice koyulaşmıştır. Adet kanının koyu gelmesi endişe edilecek bir durum yoktur.


Kanınızın rengi genellikle kahverengiyle kırmızı arasındaki skalada yerini alacaktır. Ama eğer turuncuya ya da griye yakın bir renkle karşılaşırsanız dikkat etmeniz gerekiyor. Bazen bunlar enfeksiyon kaptığınız anlamına gelebilir, özellikle de karın ağları buna eşlik ediyorsa, ya da tuvaletinizi yaparken bir yanma hissediyorsanız vakit kaybetmeden jinekoloğunuza görünmenizde fayda var.




Adet Döneminde Farklı Kan Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Regl Döneminde Kanın Rengi Neden Değişir?

Çoğu kadın için regl döngüsü, 12-13 yaşlarında başlar ve 21 ile 35 gün arasında değişen sürelerle döngüler gerçekleşir. 

Uzmanlara göre, regl döngüleriniz sağlığınız hakkında pek çok fikir verebilir. Regl kanamalarının kaç gün sürdüğünden rengine kadar, her şey sağlığınız hakkında önemli bir şey gösterebilir. 

Siyahtan parlak kırmızıya, turuncudan kahverengiye kadar değişen kan renkleri olduğunu fark edebilirsiniz. Çoğu kan rengi, “sağlıklı” ya da “normal” olarak kabul edilse de, bazıları doktorunuza görünmeniz için bir neden olabilir. 

Farklı Kan Renkleri Ne Anlama Gelir? 

  • Siyah kan rengi ne anlama gelir?

Siyah kan gördüğünüzde endişelenebilirsiniz, ancak endişelenmeniz için bir neden değildir. Bu renk, eski bir kahverengi kan rengi ile ilgilidir. Rengi, kahve telvesine benzeyebilir. Siyah kan, genellikle rahimden ayrılması ekstra zaman alan kandır. 

  • Kahverengi kan rengi ne anlama gelir?

Kahverenginin tüm tonları, genel olarak eski bir kanın işaretidir. Kanın oksitlenmesi için zaman geçti, bu da standart kırmızı rengin değişmesine neden oldu. Kahverengi kan genellikle;

Adet döneminin başlangıcı ya da sonu ile ilgilidir. Kan akışı yavaş olduğunda, regl kanının vücuttan çıkması normalden daha uzun sürebilir. Rahimde daha uzun süre kalan kanın rengi, kahverengiye dönebilir. Bazen, doğumdan sonraki ilk 2-4 hafta içerisinde kanamalar görülebilir. Bu kanamalar, nispeten ağır başlar ve genellikle dördüncü günden itibaren gelen kanın rengi kahverengi tonlarında olabilir. 

Hamilelikte görülen lekelenmelerin bazıları kahverengi olabilir. Rengi ne olursa olsun, hamilelikte yaşanan lekelenme ile ilgili mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bununla birlikte, vajinal kanamalar düşüğe işaret ediyor olabilir. Düşük, genellikle parlak kırmızı renkte kanama ile ilişkilendirilse de, bazı kadınlarda koyu kahve tonlarında kanama gerçekleşebilir. 

  • Koyu kırmızı kan rengi ne anlama gelir?

Regl dönemi boyunca koyu kırmızı kan rengiyle karşılaşabilirsiniz. Koyu renk, kanın renginin kahverengiye dönecek kadar oksitlenmediği anlamına geliyor olabilir. Koyu kırmızı kan rengi, genellikle kan akışının yavaşladığı adet döneminin sonuna doğru görülür. 

Bazen, doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde pıhtı ile birlikte koyu kırmızı renkli kanama fark edilebilir. Sezaryen ile doğum yapan kadınlarda, doğumdan sonraki ilk 24 saatlik süreçte koyu kırmızı renkli ağır bir kanama fark edilebilir.

  • Parlak kırmızı kan rengi ne anlama gelir?

 Adet dönemleri, genellikle parlak kırmızı renkte kanama ile başlar. Bu, kanın henüz taze olduğu ve hızlı bir şekilde aktığı anlamına gelir. Kanınız, regl döneminin sonuna kadar bu renkte kalabilir ya da akış yavaşladıkça daha koyu bir renge dönebilir. 

Parlak kırmızı kanama, bazen enfeksiyonlara bağlı olabilir. Adet dönemi başlamadan önce bu renkte bir kan görüyorsanız, doktorunuza danışmanız önerilir. Bazen, gebelikte görülen herhangi bir renkte kanama da endişe verici olabilir ya da olmayabilir. Ancak bazen, gebelikte görülen parlak kırmızı kanamanın nedeni düşük olabilir. Bazen de, kadında kanama görülebilir ancak bebeğin sağlık durumu iyi olabilir. Her kadın benzersizdir ve hamilelikte kanama fark edilmesi durumunda doktora haber vermek en iyisidir. 

Rahimde büyüyen polipler, adet döngüsünde eskiye göre daha ağır kanamalar olmasına neden olabilir. Polipler, büyük ya da küçük olabilir ve vücutta ağrılara neden olabilir. 

  • Pembe kan rengi ne anlama gelir?

Lekelenmeleriniz oluyorsa, regl döneminin başında ya da sonunda gördüğünüz kanın rengi pembe olabilir. 

Doğumdan sonraki 4.günden itibaren pembe ya da kahverengi tonlarda kan fark edilebilir. Pembe adet kanı, bazen düşük östrojen seviyelerinden de kaynaklanıyor olabilir. Östrojen hormonu düşük olduğunda, çeşitli renklerde lekelenmeler fark edilebilir. 

Yumurtlama zamanı civarında da pembe renkli kanama fark edebilirsiniz. Bununla birlikte; hamilelik döneminde görülen pembe bir kan, düşüğe işaret ediyor olabilir. Pembe kana kramp ve diğer düşük belirtileri eşlik ediyorsa, mutlaka doktora danışılmalıdır. 

  • Turuncu kan rengi ne anlama gelir?

Kan, servikal sıvı ile karıştığında rengi turuncu görünebilir. Sonuç olarak, turuncu kan renginin nedenleri pembe kan rengi ile aynıdır. 

Hamile kaldıktan 10-14 gün sonra pembe ya da turuncu lekelenmeler fark edilebilir. Bu lekelenmeler, tüm hamile kadınlarda görülmez ancak rengi farklı da olabilir. Regl işareti olmayan lekelenmeleriniz varsa, hamilelik testi yapmayı düşünebilirsiniz. 

Turuncu kan rengi, bakteriyel enfeksiyonların ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir işareti de olabilir. 

  • Gri kan rengi ne anlama gelir?

Gri akıntı görmek, doktorunuzu aramanızı gerektiren bir nedendir. Gri kan renginin en yaygın nedeni, enfeksiyonlardır. Kanamaya eşlik eden; ateş, ağrı, kaşıntı, kötü koku varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Hamileyseniz, gri kan renginin nedeni düşük olabilir. 

Kanın renginin adet döneminin başında ve sonunda farklı olması normal midir? 

Evet, normaldir! Regl kanamalarının rengi, döneminizin başı ile sonunda farklı olabilir. Hatta, bir ay farklı, diğer ay farklı bir renk ile karşılaşabilirsiniz. Adet düzeniniz tamamen sağlıklı olsa bile, adet kanının rengini değiştiren bazı faktörler söz konusudur. 

Çoğu durumda, parlak kırmızıdan koyu kırmızıya ve kahverengiye değişen kan renkleri, kanın rahimde olduğu süre ve akışla ilgilidir. Kan akışı, regl döneminin başlangıcında daha hızlı olabilir ve sonuna doğru yavaşlayabilir. En ağır günlerde, kanın renginin parlak kırmızı olduğunu fark edebilirsiniz. 

Yine de, renklerdeki her değişiklik normal kabul edilmez. Daha önce karşılaşmadığınız bir renk ya da gri bir lekelenme fark ederseniz ve başka belirtileriniz de varsa, bir doktora danışmanız en iyisidir. Hamilelik sürecinde görülen herhangi bir kanama, doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektiren bir nedendir. 

Kanamanın sulu ya da pıhtılı olması ne anlama geliyor?

Adet kanının renginin yanı sıra, dokusu da regl döngüsü boyunca değişiklik gösterebilir. Bazı aylarda, farklı dokularda olduğunu fark edebilirsiniz. 

Regl kanında pıhtı fark edilmesi, her zaman endişe kaynağı değildir. Burada, boyut önemlidir. Büyük pıhtılar fark ederseniz, doktorunuza danışmanız gerekir. Aynı durum, pıhtıya eşlik eden ağır kanama için de geçerlidir. 

Kanın rahimden hızlı aktığı durumlarda, kanama daha ince yapıda olabilir. 

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Sağlıklı olsanız bile, regl kanamalarının renginde ya da dokusunda değişimler fark edebilirsiniz. Adet döneminizin süresi 7 günden daha uzun ya da ağır geçiyorsa; 1-2 saat aralıklarla ped değiştirmek zorunda kalıyorsanız, herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuzdan randevu alın. Randevu almanızı gerektiren diğer durumlar şöyledir:

  • Adet döngüleriniz düzensizse, 
  • 24 günden daha kısa, 38 günden daha uzun süren adet döngüleriniz varsa
  • 3 ay ya da daha uzun bir süredir adet olmadıysanız
  • Kanamaya eşlik eden rahatsız edici bir ağrı varsa
  • Adet dönemleri arasında kanama fark ederseniz
  • Menopoz sonrası dönemde kanama fark ederseniz
  • Hamileyseniz

Gördüğünüz herhangi bir kanama hakkında doktorunuza danışmalısınız. Kanama ve lekelenmeler, bazen düşük belirtisi olabilir. Bununla birlikte, gri kan rengi de düşük ve enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir. Bu nedenle, bir doktor tarafından muayene edilmesi en iyisidir. 

Category: Jinekoloji2 Comments

Regl kanının nasıl göründüğünü bilmek sizi çok tehlikeli hastalıklardan kurtarabilir. Örneğin, regl kanı açık pembe ise yaklaşan bir osteoporoz teşhisinin sinyali olabilir.

1. Pembemsi Renk

Pembemsi regl kanı, düşük östrojen seviyelerini gösterebilir. Eğer uzun süreli spor yapıyorsanız bu da menstruasyonal kanınızın renginin açık olması için bir sebep olabilir. Çünkü özellikle spor yapmak, östrojen seviyelerinin düşmesine neden olabiliyor. Bazı çalışmaların yaşamın ilerleyen kısımlarında düşük östrojen ve osteoporoz arasında bir bağlantı bulmuş olmasından dolayı bu, dikkat edilmesi gereken bir durum.

2. Sulu

Sulu, hemen hemen hiç rengi olmayan ya da süper-açık pembe renkteki regl kanı yumurtalık kanseri olabileceğiniz anlamına gelebilir. Fakat en doğrusu için bir jinekoloğa görünmeyi unutmayın.

3. Eğer Regl Kanı Koyu Kahverengi Olursa


Koyu kahverengi veya koyu kırmızı, eski kanın bir kısmının rahminizin içinde çok uzun süre “oturduğunu” ifade edebilir. Kimse bunun neden olduğunu bilmiyor ve herkes normal bir şey olarak kabul ediyor olsa da bir doktora başvurmak en doğrusudur.
4. Kalın ve Pıhtılarla Sıkışmış Gibi Görünüyorsa

Koyu kırmızı pıhtılarla geçirdiğiniz süre boyunca reçel benzeri kan akıntısı, düşük progesteron ve yüksek östrojen seviyelerine sahip olabileceğiniz anlamına gelebilir. Bununla birlikte, pıhtıların boyutu büyükse ve bunlardan çok varsa, hormonal dengesizliğiniz olduğu anlamına gelebilir. Ayrıca rahimndeki fibroidler de bunun nedeni olabilir. Bu durum sizi korkutmamalı.

5. Gri-kırmızımsı Renk

Gri veya grimsi kırmızımsı renk iki anlama gelebilir: Eğer hamileyseniz – bu bir STD / STI enfeksiyonu için bir işarettir, ancak dönemlerinizden en az birini kaçırdıysanız, bu erken bir düşük yapma anlamına gelebilir .

6. Kızılcık Kırmızısı

Kızılcık kırmızısı kan, sağlıklı olarak kabul edilir. Ancak, bir kişi için normal olanın başka biri için geçerli olmayabileceğine dikkat edilmelidir. Yani, düzenli olarak bir doktor ile randevu planlamak iyi bir fikirdir.

7. Turuncu

Turuncu renk, gri-kırmızı gibi bir enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelebilir. Bununla birlikte, bir STD / STI enfeksiyonu ise, bu duruma kötü bir koku ve ciddi ağrılar eşlik edecektir.

Kaynak: brightside

#sağlık #günün bilgisi #regl dönemi

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması)

Menoraji, anormal derecede ağır veya uzun süreli kanaması olan adet dönemleri için kullanılan tıbbi terimdir. Ağır adet kanaması endişe verici bir durum olmasına rağmen, çoğu kadın menoraji olarak tanımlanacak kadar ciddi kan kaybı yaşamaz.
Menorajiniz varsa normal aktivitelerinizi sürdüremezsiniz çünkü çok fazla kan kaybı ve krampınız olur. Adet kanamanızın çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Menoraji için birçok etkili tedavi vardır.
Menoraji belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
•Ard arda birkaç saat boyunca her saat bir veya daha fazla hijyenik ped veya tampon değiştirme
•Adet kanamanızı kontrol etmek için çift ped kullanmaya ihtiyaç duymak
•Gece boyunca bir kaç kez ped değiştirmek için uyanma ihtiyacı
•Bir haftadan daha uzun süre kanama
•Kan pıhtıları ve parçaların dökülmesi
•Yoğun menstrüel kanama nedeniyle günlük aktivitelerin kısıtlanması
•Yorgunluk, halsizlik veya nefes darlığı gibi anemi belirtileri
•Vajinal kanama ile her saat başı bir ped veya tampon tamamen ıslanıyorsa
•Menstrüel periyotlar arasında kanama veya düzensiz vajinal kanama varsa
•Menopoz sonrası herhangi bir vajinal kanama olduysa
MUTLAKA BİR KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANINA
Bazen, ağır adet kanamasının nedeni bilinmemekle birlikte bazı durumlar menorajiye neden olabilir.
Yaygın nedenler arasında şunlar bulunur:
Hormon dengesizliği: Normal bir adet döngüsünde, östrojen ve progesteron hormonları arasındaki denge, adet sırasında dökülen rahim zarı epitelinin (endometrium) kalınlaşmasını düzenler. Eğer bir hormon dengesizliği meydana gelirse, endometrium aşırı gelişir ve sonunda ağır adet kanaması yoluyla dökülerek dışarı atılır.
Polikistik over sendromu (PKOS), obezite, insülin direnci ve tiroid problemleri gibi bir takım koşullar hormon dengesizliklerine neden olabilir.
Yumurtalıkların işlev bozukluğu: Yumurtalıklar bir adet döngüsü sırasında yumurtlayamazsa, normal adet döngüsü sırasında olduğu kadar progesteron hormonu üretemez. Bu durum hormon dengesizliğine yol açar ve menoraji ile sonuçlanabilir.
Myomlar yani Uterus fibroidleri: Uterusun bu iyi huylu tümörleri genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkar. Uterin fibroidlerden kaynaklanan kanamalar başka sebeplerden kaynaklı menorajilerden de ağır olabilir.
Polipler: Endometrial polipler, rahim zarında küçük, iyi huylu büyümeler olup ağır veya uzun süreli adet kanamasına neden olabilir.
Adenomyozis: Endometrium (Rahim zarı) tabakasının uterusun düz kas tabakası içine gömülmesi ile meydana gelen ve sıklıkla ağır kanamaya ve ağrılı
dönemlere neden olan bir durumdur.
Rahim İçi Araç (RİA): Menoraji, genellikle doğum kontrolü için hormonal olmayan, bakırlı plastik rahim içi araçları kullanmanın iyi bilinen bir yan etkisidir. Böyle bir durumda Doktorunuz alternatif korunma yöntemlerini seçmenizde yardımcı olacaktır.
Hamilelik komplikasyonları: Düşük nedeniyle ağır bir vajinal kanama olabilir. Hamilelik sırasında ortaya çıkan ağır kanamanın diğer bir nedeni de, plasentanın rahim ağzına yakın yerleşimi yani plasenta previa durumudur .
•Kanser: Uterin kanser ve rahim ağzı kanseri aşırı vajinal kanamaya neden olabilir.
•Kalıtsal Kanama Bozuklukları: Bazı kanama bozuklukları örneğin von Willebrand’s hastalığı, önemli bir kan pıhtılaşma faktörünün eksik veya bozuk olduğu bir durumdur ve anormal adet kanamasına neden olabilir.
•İlaçlar: Anti-enflamatuar ilaçlar, östrojen ve progestinler gibi hormonal ilaçlar ve warfarin (Coumadin) veya enoxaparin (Lovenox) gibi antikoagulanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar ağır veya uzun süreli kanamalara katkıda bulunabilir.
•Diğer tıbbi durumlar: Karaciğer veya böbrek hastalığı da dahil olmak üzere diğer bazı tıbbi durumlar menoraji ile ilişkili olabilir.
Risk faktörleri yaşa ve menorajinizi açıklayabilecek başka tıbbi durumlara sahip olup olmadığınıza göre değişir. Normal bir döngüde, bir yumurtanın yumurtalıklardan salınması, vücudun progesteron üretimini teşvik eder; bu, periyotları düzenli tutmaktan en fazla sorumlu olan kadınlık hormonudur. Yumurtanın salınmaması durumunda, yetersiz progesteron ağır adet kanamasına neden olabilir.
Ergen kızlarda menoraji tipik olarak anovülasyona bağlıdır. Ergen kızlar, özellikle ilk adet döneminden (menarş) sonraki ilk yıldaki açılma döngüsüne yatkındır. Yaşlı üreme çağındaki kadınlarda menoraji tipik olarak fibroidler, polipler ve adenomiyozis dahil olmak üzere uterus patolojisine bağlıdır. Bununla birlikte, rahim kanseri, kanama bozuklukları, ilaç yan etkileri ve karaciğer veya böbrek hastalığı gibi diğer problemler göz ardı edilmelidir.
Aşırı veya uzun süreli adet kanaması, aşağıdakiler dahil diğer tıbbi durumlara yol açabilir:
Anemi: Menoraji dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltarak kan kaybına neden olabilir. Dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı, kırmızı kan hücrelerinin dokulara oksijen taşımasını sağlayan bir protein olan hemoglobin ile ölçülür. Demir eksikliği anemisi, vücudunuz daha fazla hemoglobin yapmak için demir depolarınızı kullanarak, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyabilen kayıp kırmızı kan hücrelerini telafi etmeye çalışırken ortaya çıkar. Menoraji, demir eksikliği anemisi riskini artıracak kadar demir seviyelerini düşürebilir. Belirti ve semptomlar arasında soluk cilt, halsizlik ve halsizlik bulunur. Diyet demir eksikliği anemisinde rol oynamasına rağmen, sorun ağır adet dönemleri ile karmaşıktır.
Şiddetli Acı: Ağır adet kanaması ile birlikte, ağrılı adet krampları (dismenore) olabilir. Bazen menoraji ile ilişkili kramplar tıbbi değerlendirme gerektirecek kadar şiddetlidir.
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve adet döngülerinizi soracaktır . Kanamalı ve kanamasız günlerin bir günlüğünü tutmanızı isteyebilir. Doktorunuz fizik muayene yapabilir ve bir veya daha fazla test veya prosedür isteyebilir:
Kan testleri: Amaç demir eksikliği anemisi ,tiroid hastalıkları veya kanın pıhtılaşma anormallikleri gibi diğer durumları değerlendirmektir.
Pap testi: Bu test, rahim ağzındaki hücreler toplanarak enfeksiyon, iltihaplanma, kanserli veya kansere neden olabilecek hücre değişiklikleri tespit etmek için yapılır.
Endometrial biyopsi: Doktorunuz, bir patolog tarafından incelenmek üzere Rahim zarınızdan bir doku örneği alabilir.
Ultrason: Bu görüntüleme yöntemi rahim, yumurtalıklar ve pelvisinizin görüntülemek için kullanılır. İlk testlerinizin sonucuna dayanarak, doktorunuz aşağıdakileri içeren ek testler önerebilir:
Sonohisterografi. Bu test sırasında vajina ve serviksiniz yoluyla bir tüpten rahim içine bir sıvı enjekte edilir. Doktorunuz daha sonra rahim zarındaki problemleri aramak için ultrason kullanır.
Histeroskopi: Doktorunuz uterusunuzun içini görmek için vajinanız ve rahim ağzınızdan ince, ışıklı bir aleti rahminize yerleştirir. Doktorlar menoraji teşhisi konusunu ancak diğer menstrüel bozuklukları, tıbbi durumları, ilaçları ve bu durumun olası nedenlerini dışladıktan sonra emin olabilirler.

İlaçlar

Steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler): İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID’ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID’ler ağrılı adet kramplarını (dismenore) hafifletmek gibi ek bir avantaj sağlar.
Traneksamik asit: Traneksamik asit adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama sırasında alınması gerekir.
Oral kontraseptifler: Doğum kontrolünün yanı sıra, oral kontraseptifler adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ve aşırı veya uzun süreli adet kanaması ataklarını azaltır.
Oral progesterone: Progesteron hormonu, hormon dengesizliğinin düzeltilmesine ve menorajinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Hormonal RİA (Liletta, Mirena):Bu rahim içi araç, rahim zarını ince kılan ve adet kan akışını ve krampı azaltan levonorgestrel adı verilen bir progestin salınımı sağlar. Hem doğum kontrolü sağlar hem de aşırı kan kaybını engellemiş olur. Menorajinize bağlı aneminiz varsa, doktorunuz düzenli olarak demir takviyesi almanızı önerebilir. Demir seviyeniz düşükse ancak henüz anemik değilseniz, anemik hale gelinceye kadar beklemekten ziyade demir takviyelerine başlayabilirsiniz.

Prosedürler

Medikal tedavi başarısız olursa menoraji için cerrahi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
Dilatasyon ve kürtaj (D&C): Bu prosedürde, doktorunuz rahim ağzınızı açar (genişletir) ve sonra adet kanamasını azaltmak için rahminizin iç kısmından dokuları sıyrır veya kazır. Bu prosedür sıklıkla akut veya aktif kanamayı başarılı bir şekilde tedavi
Uterin arter embolizasyonu: Menorajisine fibroidlerin neden olduğu kadınlar için bu prosedürün amacı uterus arterlerini bloke ederek ve kan akımını keserek uterustaki herhangi bir fibroidin küçültülmesidir. Uterin arter embolizasyonu sırasında cerrah, uyluktaki büyük arterden (femoral arter) bir kateteri geçirir ve rahim damarlarınıza, fibroide kan akışını azaltan materyaller enjekte eder.
Odaklanmış ultrason ameliyatı: Uterin arter embolizasyonuna benzer şekilde, odaklanmış ultrason cerrahisi, fibroidleri küçülterek fibroidlerin neden olduğu kanamayı tedavi eder. Bu prosedür fibroid dokusunu yok etmek için ultrason dalgalarını kullanır. Bu işlem için gerekli hiçbir kesi yoktur.
Miyomektomi: Bu prosedür uterus fibroidlerinin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Fibroidlerin büyüklüğüne, sayısına ve konumuna bağlı olarak, cerrahınız açık karın ameliyatı kullanarak, birkaç küçük insizyon (laparoskopik) veya vajina ve serviks yoluyla (histeroskopik olarak) miyomektomiyi yapmayı seçebilir.
Endometrial ablasyon: Bu prosedür, endometriyumun tahrip edilmesini içerir. İşlem, dokuyu yok etmek için endometriuma uygulanan bir lazer, radyofrekans veya ısı kullanır. Endometrial ablasyon sonrası kadınların çoğu daha hafif adet dönemleri olur.Endometrial ablasyon sonrası gebelikte, ablasyon ile ilişkili bir çok komplikasyon oluşur. Endometrial ablasyon yapıldıysa, menopoza kadar güvenilir veya kalıcı kontrasepsiyon kullanılması önerilir.
Endometrial rezeksiyon: Bu cerrahi prosedür uterusun astarını çıkarmak için elektrocerrahi bir tel halkası kullanır. Hem endometrial ablasyon hem de endometrial rezeksiyon, çok ağır adet kanaması olan kadınlara yarar sağlar. Bu işlemden sonra gebelik önerilmemektedir.
Histerektomi: Rahim Rahim ağzı ile birlikte çıkarılır. Kısırlığa neden olan ve adet dönemlerini sona erdiren kalıcı bir işlemdir. Histerektomi anestezi altında yapılır ve hastanede kalmayı gerektirir. Yumurtalıkların ek olarak çıkarılması (iki taraflı ooforektomi) erken menopoza neden olabilir. Bu cerrahi işlemlerin çoğu ayaktan tedavi bazında yapılır. Genel bir anesteziye ihtiyacınız olsa da, muhtemelen aynı gün eve gidebilirsiniz. Abdominal myomektomi veya histerektomi genellikle hastanede kalmayı gerektirir. Menoraji, tiroid hastalığı gibi başka bir durumun bir işareti olduğunda, bu durumun tedavisi genellikle başarı ile sonuçlanır.

Adet Döneminde Sağlıklı Kalmanın Anahtarı: Doğru Beslemek

Adet olmadan günler önce telaşı da başlar... Vücudun şişmesi, her zaman giyilen kıyafetlerin dar gelmesi ve bitmek bilmeyen tatlı krizleri... Bir büyük çikolatayı bitirdikten sonra duyulan suçluluk hissi pek çok kadının her ay yaşadığı sıradan bir duygudur adeta... Bu dönemde sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Dikkat edilmediği takdirde kilo almak kaçınılmaz olurken, beslenme programında bazı noktalara dikkat etmek regl döneminin istenmeyen etkilerini azaltabilir.


Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, regl döneminde sağlıklı beslenmek için ipuçları veriyor.

Geçici kilo alımı görülebilir

Adet öncesi yaklaşık bir hafta boyunca bazal metabolizma hızınızda ortalama 200 kalori kadar artış olmaktadır. Bu da günlük alınan enerjinin ortalama 200 kalori artırılabileceği anlamına gelmektedir. Bu dönemde tartıda 1-1,5 kg fazla çıkmanız olasıdır. Bu durum, vücutta su tutumuna bağlı geçici bir durum olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.

Regl olacağınız tarihten 1 hafta önce tuzu kesin

Tuz miktarını azaltmanız, regl öncesi vücutta oluşacak sıvı toplanmasını azaltacaktır. Günlük 1 silme çay kaşığı tuz tüketmeniz vücudunuzun tuz ihtiyacını karşılayacaktır. Az tuzlu beslenmekte zorluk yaşıyorsanız; bu dönemde yemeklerinizi tuzsuz pişirebilir, tuz yerine karabiber, kekik gibi baharatlar kullanabilir, salatalarınızı nar ekşisi, limon ve sirkeyle tatlandırabilirsiniz. Ayrıca konserve ürünlerin tuz içerikleri yüksek olduğundan taze ürünleri tercih etmenizde fayda vardır.

Demir kaybına karşı kırmızı et

Adet döneminde vücutta demir, magnezyum ve B6 vitamini seviyelerinde da azalma söz konusudur. Bu dönemde vücutta kanamayla birlikte özellikle demir kaybı çok fazla olmaktadır. Yeterli demir minerali alınmadığı takdirde demir eksikliği oluşacağından halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, enfeksiyonlara dirençsizlik, konsantrasyon güçlüğü oluşabilir, dikkat edilmediği takdirde demir eksikliği anemisi görülebilir. Bu nedenle adet dönemi boyunca kırmızı et, yumurta, tavuk, balık gün içerisinde ortalama 1avuç içi büyüklüğünde (90gram kırmızı et, 150 gram tavuk-balık) mutlaka tüketilmelidir. Yağsız kırmızı et demir içeriği daha yüksek olduğu için öncelikli tercih edilmelidir. C vitamini demir emilimini artırdığı için kırmızı et, tavuk, yumurta tüketirken yanında c vitamininden zengin olarak 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, bol domates ve maydanoz tüketmenizde fayda vardır.

Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerinin de demir içeriği yüksektir ancak bu demirin vücut için biyoyararlığı yoktur. Eğer yanında belli bir miktar et/ tavuk/ balık tüketilirse vücut için faydalı olacaktır.

Pekmez ve siyah üzümünde demir içeriği yüksektir. Günlük 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 avuç siyah üzüm tüketilmesi beslenmenize demir açısından destek sağlayacaktır.

Yemekten hemen sonra çay içmeyin

Öğünlerle birlikte çay tüketilmesi demir emilimini azaltacağından önerilmemektedir. Yemek yedikten 45dk sonra açık limonlu çay içebilirsiniz

Süt ve çikolata magnezyum eksikliğinize iyi gelir

Regl döneminde magnezyum düzeyi azalacağından tatlı isteği artmaktadır. Koyu yeşil sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, fındık, badem, soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao tozu, muz, avokado, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, kepek, fındık, yer fıstığı ezmesi, buğday gevreği, patlamış mısır, tahıl ekmeği, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakalda da bol miktarda magnezyum bulunmaktadır. Magnezyumun kalsiyumla birlikte tüketildiğinde sakinleştirici etkisi bulunduğunda kakao oranı yüksek 20 gram çikolatayla birlikte bir fincan sıcak süt tüketmek sizi hem sakinleştirecek, hem tatlı ihtiyacınızı karşılayacak hem de fazla kalori almanızı engelleyecektir

B6 Vitamini adet öncesi gerginliği azaltıyor

B6 vitamininden zengin bir beslenme, sinir sistemine olumlu etkisi sayesinde adet öncesi yaşanan gerginlik ve sinirlilik durumunu azaltır. Balık, tavuk, soya ürünleri, brokoli, muz, havuç, yumurta, avakado, ıspanak ve tahıllar B6 vitamininden zengin besinlerdir. Bu dönemi beslenmemizde ufak değişiklikler yaparak daha rahat geçirmemiz mümkündür.

Regl döneminde oluşan ödemlerden nasıl kurtulabiliriz?

  •  Su içerek ödem atın

    Günde 2,5-3 litre su içmek ödemi azaltmaktadır. Yetersiz su tüketildiğinde vücut kendini koruyabilmek için içilen her suyu tutmakta, bu da daha çok ödem oluşumuna sebep olmaktadır.

  •  Bol bol taze ananas tüketin

    Taze ananas, içeriğindeki protein sindiren enzimlerin karışımı olan bromelain"in olumlu etkisi sayesinde ödemlerin çözülmesine yardımcı olur. Maydanoz, karahindiba, tarçın, kiraz sapı, beyaz- kırmızı lahana, kabuklu armutta ödem çözülmesinde çok faydalıdır.

  •  Tuzlu yiyecekler ve şarküteri ürünlerinden uzak durun

    Salam, sosis, sucuk, pastırma vb. şarküteri ürünleri, tuzlu krakerler, konserve ürünler, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar tuz içeriği yüksek olduğu için bu dönemde vücutta ödeme neden olacağından bu gıdalardan uzak durulmalıdır.

    Meme hassasiyetini azaltmak için kahve ve koladan kaçının

    Regl döneminde vücutta oluşan değişimlerden en rahatsız edici olanlarından biri de memede hassasiyettir. Günlük yaşamda kişisel konforu büyük ölçüde etkileyen bu şikayetten korunmak mümkündür. Kafein içeren içecekler (kahve, kola) ve alkol tüketimini azaltmak yoğun meme hassasiyetinin azalmasını sağlayacaktır. Bu dönemde içilen adaçayı, melisa çayı (düşük tansiyonlara önerilmez) size iyi gelecektir.

    Regl döneminde beyaz ekmek ve makarna tüketmeyin

    Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç pilavı beyaz undan yapılmış her türlü yiyecek tokluk hissi vermediğinden bu dönemde de zaten kendinizi sürekli aç hissettiğinizden fazla kaçırmanız çok olasıdır. Ancak bu dönemde posa içeriği yüksek, bol suyla birlikte tüketildiğinde tokluk hissi veren kepek /çavdar /tam buğday ekmeği, kepekli makarna/pilav, bulgur pilavı ve kurubaklagilleri tüketirseniz hem ufak porsiyonlarla doymuş olursunuz hem de daha az kalori almış olursunuz.

    Yeterli miktarda kuruyemiş yiyin

    Kuruyemişler E vitamini, magnezyum, selenyumdan zengin besinler olduğu için bu dönemde tüketildiğinde yakınmaları azaltıcı etkileri vardır. Aynı zamanda kuruyemişler yağlı tohum olduklarından bol suyla birlikte tüketildiklerinden tokluk hissi vereceklerdir. Ancak kuruyemişlerin kalori seviyesi oldukça yüksektir. Gün boyunca 10 fındık, 6 badem, 2 ceviz yemeniz ihtiyacınızı karşılayacaktır.

    Regl döneminde tatlı krizlerinin ile başa çıkın

    Regl dönemi öncesi bayanların çoğunda iştahını kontrol edememe, aşırı tatlı ve karbonhidratlı yiyecek tüketme isteği artmaktadır. Bu durum östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalması nedeni ile oluşmaktadır. Östrojen hormonu azaldığından kan şekerinde düşme eğilimi artmakta, dolayısıyla iştahta artma söz konusu olmaktadır. Bu yüzden sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissedilir. Bu dönemde kan şekerini dengelemek gerekmektedir. Bunun için;

  •  3 ana 3 ara öğün olacak şekilde 2,5-3 saatte bir beslenmeli,
  •  Kompleks karbonhidratları tercih etmeli (Kurufasulye, nohut vb. kurubaklagiller, kepekli ürünler, bulgur gibi),
  •  Ara öğünlerde meyve süt, peynir ekmek, yoğurt grissini gibi kan şekerini dengeleyici yiyecekler tercih edilmeli,
  •  Posalı yiyeceklere ağırlık verilmelidir. (Her öğünde bol salata yenmelidir)

Tatlı krizlerini rahat aşabilmek için sağlıklı öneriler

Günde 1 defa olacak şekilde ara öğünlerde (Özellikle öğle- akşam yemeği arasında)  ufak porsiyonlarda bu gıdaları tüketebilirsiniz.

Sütlaç / keşkül
      veya
Taze ananas fındık
     veya
Kuru kayısı ceviz
     veya
Kuru incir  ceviz
     veya
Diyet bisküvi
     veya
Tarçınlı çay grissini
     veya
Tarçınlı süt meyve

Bu dönemde artan kabızlık şikayetleri için;

Meyve ve sebze tüketiminizi artırın. Özellikle kayısı, incir, kabuklu armut, beyaz- kırmızı lahana, karnabahar, bamya bağırsak hareketlerinizi artırarak kabızlığınızı önleyecektir. Ayrıca ara öğünlerde probiyotik yoğurt, yulaf ezmesi karışımları da kabızlığınızı önler.

Regl dönemi sıkı diyet programınıza denk gelenler için;

Regl döneminde eğer sıkı bir diyetteyseniz günlük aldığınız enerjiyi ortalama 200 kalori civarı artırabilirsiniz. Bu dönemde 1 hafta boyunca diyet listenize harfiyen uysanız dahi vücuttaki ödemden dolayı kilo vermemiş çıkabilirsiniz. Asla moralinizi bozmayın, listenizi aynen uygulamaya devam edin, adet döneminiz bittikten sonra fazlasıyla kilo kaybettiğinizi göreceksiniz.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak adet kanaması yaşar. Kadınların yaşadığı düzenli adet kanamalarının dışında gelişen bazı kanamalar vardır. Bunlardan biri yerleşme kanamasıdır. Peki yerleşme kanaması nedir? Hamileliğin çok erken bir belirtisi olarak kabul edilen yerleşme kanaması, adet döngüsünden hemen önce gerçekleşir. Gebeliği doğrulayan bu kanama, implantasyon kanaması olarak da bilinir. Gebelik şöyle oluşur: İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Spermin bir yumurtayı döllemesi ile embriyo oluşur. Bu embriyo fallop tüpünden rahme doğru ilerler ve daha sonra organların gelişeceği bir dizi hücre meydana getirir. Bu hücreler rahme eriştiğinde rahim iç duvarına tutunmaya çalışırlar. İşte rahimdeki bu bağlanmaya implantasyon adı verilir. Bu süreç tamamlandığından da 9 aylık hamilelik süreci başlar.


Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Gebelik sürecini de düşündüğünüzde “Yerleşme kanaması ne zaman olur?” diye kafanızda bir soru oluşabilir. İmplantasyon, genellikle yumurta döllendikten yaklaşık 1-2 hafta sonra oluşur. Yerleşme kanaması ise döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı süreçte meydana gelir. Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur. Hamile kadınlarda görülen yerleşme kanaması, hamilelikte lekelenme olarak da bilinir.

Yerleşme Kanaması Adetten Kaç Gün Önce Olur?

Yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra, adet kanamasından birkaç gün önce görülür. Ancak yerleşme kanaması her kadında görülmez. Hatta araştırmalara göre yerleşme kanaması üreme çağındaki kadınların yüzde 15-25’inde görülür.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yerleşme kanaması adet kanamasıyla karıştırılabileceğinden yerleşme kanamasını ayırt edici bazı belirtilere dikkat edilmelidir. Yerleşme kanaması belirtileri şunladır:

Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin.

Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir. Bu renkteki bir kanamanın yerleşme kanaması olduğunu düşünebilirsiniz.

Çok Hafif Kanama: Yerleşme kanaması hafiftir. Yerleşme kanaması yaşayanlar, birkaç saat lekelenme, bir nokta kadar veya sadece bir çizgi şeklinde akıntı yaşayabilirler.

Yerleşme Kanaması Ağrılı mıdır?

Yerleşme kanaması az da olsa bir kanama olması nedeni ile şüphesiz her ay görülebilen adet ağrısı gibi “Yerleşme kanaması ağrılı olur mu?” sorusunun akla gelmesine neden olur. Yerleşme kanaması her kadında olmasa da hafif ve geçici kramplar yaşatabilir. Bu kramplar adet sancılarına benzeyebilir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir. Hatta bazı kadınlar yerleşme kanamasını ‘gününden önce adet olmak’ olarak ifade eder ve bu sebeple “gününden önce adet olmak hamilelik belirtisi” derler. Yerleşme kanamasıyla birlikte görülen diğer erken dönem hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Ruh hali değişimi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Hassas ve şişmiş göğüsler
  • Koku hassasiyeti
  • İştah artışı veya kaybı
  • Artan vücut ısısı

Bu belirtiler her hamile kadında görülmez. Bazı kadınlar sadece tek bir semptom yaşayabilir, sadece lekelenme görebilir.

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

“Yerleşme kanaması nasıl olur?” diye düşünüyorsanız bu kanamaların tipik özellikleri vardır. Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi nedeni ile oluşan hafif kanamasıdır. Döllenmiş yumurta, daha önce bebeğin beslenmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için kalınlaşmış, kan damarları artmış rahim duvarına ulaştığında, bu duvara yerleşebilmek amacıyla bazı enzimler salgılar. Tam bu esnada kan damarlarında hafif bir çatlama meydana gelebilir ve bu durum yerleşme kanaması dediğimiz durumu meydana getirebilir. 

Yerleşme kanaması embriyo rahim duvarına tutunmaya çalışırken oluşur. İmplantasyon kanaması çok hafiftir. İlk hamileliğini yaşayan kadınların yerleşme kanamalarının daha çok olabilme ihtimali vardır. Bazı durumlarda yerleşme kanamasına karın krampları, şişkinlik ve vajinal akıntı değişikleri eşlik edebilir. Hamilelik şüphesi taşıyorsanız implantasyon kanamasından sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Yerleşme kanaması bir hamilelik belirtisi olduğundan bu durumda hamilelik testi yapmanız uygun olabilir. Yerleşme kanamasında herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç olmaz. Genellikle tehlikeli değildir. Yerleşme kanaması aslında embriyonun rahim duvarına tutunabildiğinin ve büyümeye başladığının göstergesidir. Yerleşme kanaması çekenler nadiren kanamanın artması, ağrılarının geçmemesi gibi durumlarda doktora başvurabilir.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.

Yerleşme kanaması tedaviye gerek olmadan birkaç saat veya birkaç gün sonra kesilir. Ağır bir kanama ise adet kanaması belirtisidir veya gebelikle ilgili bir komplikasyona işaret edebilir. Bu süreçte tampon kullanılması uygun görülmez. 3 günden uzun süren kanamanın yerleşme kanaması olmadığını düşünebilirsiniz.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar

Yerleşme kanaması bazı kadınlar tarafından adet kanamasıyla karıştırılabilir. Bu farkı anlayabilmek için bazı ipuçları mevcuttur. Bu noktada kanın rengi belirleyici olabilir. Yerleşme kanamasının çıkışının uzun sürmesi kanın renginin daha koyu olması sonucunu doğurur.

Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır. Bu süre zarfında hafiften şiddetliye doğru artan ve sonra azalarak kesilen bir kanama yaşanır. Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.

Gebelik şüpheniz varsa yerleşme kanaması hesaplayıcı olarak en son yaşanılan cinsel ilişkiyi düşünebilirsiniz. Cinsel ilişki üzerinden bir aydan fazla zaman geçtiyse yerleşme kanaması yaşama ihtimali düşüktür. Bunun için en iyi yol gebelik testi yapılmasıdır. Peki yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır? Hamilelik testlerinin yerleşme kanaması durduktan en az 5-6 gün sonra yapılması daha sağlıklı bir sonuç verir.

Hamilelikte yaşanan erken dönem belirtiler yine adet kanaması ile yerleşme kanamasının arasındaki farkı anlamada yardımcı olabilir. Sabahları yaşanan mide bulantısı ve koku hassasiyeti bu belirtilerden en yaygın ikisidir. Mide bulantısı ilk olarak daha çok keskin kokuya sahip parfüm, sarımsak, evcil hayvanlar ve ete karşı gelişebilir.

Adet sancıları adet kanaması ve yerleşme kanamasını ayırt etmede yine faydalı olabilir. Çünkü yerleşme kanamasındaki kramp yumurtanın rahim duvarına yapışmasıyla oluşur ve hafif hissedilir. Ama adet sancıları daha şiddetli hissedilir. Miyom, polip, çikolata kisti gibi durumlarda adet sancılarının şiddeti yüksektir.

Adet kanamalarında göğüs ağrısı yaşamayan kadınlar için göğüslerde hissedilen hassasiyet, bir hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Ruh hali ve yeme isteğindeki değişimler ise adet dönemlerinde de görülmesi nedeniyle hamilelik dolayısıyla yerleşme kanaması olarak ayırt edici bir özellik olarak kabul edilemez.

Hamilelikte hafif kanamalar olması normaldir. Hamilelikte kanama varsa hafif veya ağır mutlaka doktora gidilmelidir. Rutin muayene, rahim ağzı polipleri, cinsel ilişki veya vajinal enfeksiyondan kaynaklanan kanamalar olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey; bu kanamaların tipi ve süresidir. Kanama hafifse uzun sürmez. Daha ağır kanamalar tıbbi müdahale gerektirir. Adet sancıları, kan pıhtıları, aşırı kanama gibi durumlarda mutlaka acile gidilmelidir. Mol gebeliği, dış gebelik ve düşük gebeliklerde bu tür kanamalar yaşanabilir. Düşükle adet kanaması arasındaki fark da kanamanın ağırlığından anlaşılabilir. Hamilelikte ağır ve sancılı bir kanama düşük kanaması olabilir. Polip ve miyom durumlarında da hamilelikte ağır kanamalar görülebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Regl Kanamasının Renklere Göre Anlamları

Menstrüasyon döneminde gördüğümüz kan renklerini, genel geçer kodlarla yorumluyor olabiliriz.

Ancak bu dönemlerde kanamalarımızda karşılaştığımız renkler, bize menstrüel sağlığımızla ilgili önemli ipuçları veriyor olabilirler.

Reglin başında daha parlak bir kırmızı, sonlarına doğru ise kahverengi ya da koyu kırmızı kan görmek genel olarak karşılaşılan bir durumdur.

Bununla birlikte görebileceğimiz diğer renkleri ve bu renklerin neye işaret edebileceklerini senin için araştırdık.

Genel Bakış

Menstrüasyon döngüsü çoğu zaman kişisel bir tecrübe olsa da bazı işaretler doktoruna danışman için önemli belirtiler olabilir.

Kanama renklerinin anlamlarını bilmek, sana menstrüel sağlığın hakkında bilgi verebilir.

Parlak Kırmızı

Genellikle reglin başında görülebilen kırmızı kan; rahmin, kasılırken hızlı kan dökmesinden ve bu kanın oksitlenmeye vakti olmamasından dolayı görünür. Kanaman yoğun bir akıştayken daha canlı ve parlak bir kırmızı, reglin sonlarına doğru hafiflerken ise daha koyu bir kırmızı olarak gözükebilir. Bazı enfeksiyonlarda parlak kırmızı renkte kanamaya neden olabilir. Eğer döngülerin arasında beklenmedik bir kanama yaşarsan, doktora danışman faydalı olabilir.

Koyu Kırmızı

Koyu kırmızı kan; reglin sonlarına doğru kanama akışın yavaşlarken gözükebilir. Bunun nedeni, kanın rahimde uzun süre beklemesidir.

Koyu kırmızı ya da kahverengi kan, bazen implantasyon kanamasının da göstergesi olabilir. İmplantasyon kanını regl kanından ayıran özellikler ise; ovülasyondan 9 gün sonra olması, akış şeklinde değil, damla şeklinde gelesi ve reglden daha kısa sürmesi olarak özetlenebilir.

Pembe

Pembe kan; kanın servikal sıvıyla karışmasından dolayı oluşabilir. Ayrıca daha hafif kanama geçiren bireylerde de görülebilir. Regl dönemindeki pembe kan, östrojen seviyesiyle de ilgili olabilir. Böyle durumlarda sebebin doğru tespiti için bir uzmana başvurmak faydalı olabilir.

Turuncu

Turuncu kan da pembe kan gibi kanın servikal sıvıyla karışmasından oluşabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, turuncu kan ya da turuncu akıntının bakteriyel vajinoz ya da trikomoniyaz gibi enfeksiyonlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamaktır. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir doktora başvurmak faydalı olabilir.

Gri

Gri kan; genellikle enfeksiyonla eşleştirilir. Eğer regl kanında gri renk gözlemlenirse, bakteriyel vajinozla ilişkilendirilmesi mümkündür. Bakteriyel vajinozis, vajinadaki iyi ve kötü bakterilerin dengesizliği durumunda ortaya çıkar. Gri kanı ya da akıntıyı gözlemlediğin durumda doktoruna danışman önemlidir.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede