bitkilerde eşeyli üreme çeşitleri / Bitkilerde Üreme | selinhoca

Bitkilerde Eşeyli Üreme Çeşitleri

bitkilerde eşeyli üreme çeşitleri

Bitkiler iki şekilde ürerler sporla üreme ya da çiçekli üreme. Sporla üreme çok daha kolay ve zahmetsizken bitkiler neden çiçekli üremeyi tercih eder?

Sorulara Dön
Anonim

AnonimÜye

3, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

funduszeue.infoır,bitkiler iki şekilde üfunduszeue.infoşlıca iki tip üreme vardır: eşeyli ve eşeysiz üreme.Eşeysiz üreme başlığı altında ise yine iki tip üreme vardır; dediğiniz gibi sporla üreme ve vejetatif üreme "çiçekli üreme" diye bir kavram yoktur -en azından ben duymadım diyelim- "Çiçekli üreme" kavramıyla kastınız tozlaşma,polen,meyve vs ise o,eşeyli üreme kavramını funduszeue.info dediğiniz an eşfunduszeue.infotif üremenin de başlıca ayrı tipleri vardır.

Gelelim sorunuza,sporla üreme çok zahmetsiz çünkü komplike bir organzima söz konusu değfunduszeue.info,sporla üreyen bitkiler gelişmemiş funduszeue.info karşılık vejetatif üremede, sporla üremeye oranla daha karmaşık yapılar göfunduszeue.info çevremizde,daha doğrusu su kenarlarında bir kavak ağacı görmek istiyorsak eğer, bunu vejetatif üremeye bırakırız sporla üremeye değfunduszeue.info bir eğrelti otu gibi tohumsuz ve aynı zamanda lizozomu olan bitkide ise sporla üreme funduszeue.info üremeyi şartların elverişsizliğinde gelişen bir mekanizma gibi düşünüfunduszeue.info durumu kurtarıfunduszeue.info bakeriler de yapıfunduszeue.info termofil olan bakteriler gibi.Şartlar şekillendiriyor özetle.

1, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Türkiye'de bilim iletişimini yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Yapılması gerekeni bilmek, korkuyu yok eder.”
Rosa Parks

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Üreme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

(Canlılarda Çoğalma sayfasından yönlendirildi)

Git ve: kullan, ara

Birçok bitkilerin üreyebilmek için böceklerin yardımına ihtiyaçları vardır.

Birçok bitkilerin üreyebilmek için böceklerin yardımına ihtiyaçları vardır.

Büyüme ve gelişmesini tamamlayan her canlıçoğalma yeteğine sahip olur. Çoğalma yeteneğine sahip canlılar kendilerine benzer bireyler oluştururlar ve bu sayede nesillerin devamlılığı sağlanır.

Biyolojinin temel ilkelerinden biri "tüm canlılar kendinden önce bulunan canlılardan meydana gelir" sözüdür. Gerçekten de yaşamın temel yapısı bireylerin çoğalmasıyla gelecek döllerin oluşturulması ve genetik bilginin aktarılmasından geçer. Üremenin birimi ve taşıyıcısı hücre, türlere özgünlüğün aktarılmasını sağlayan ise kalıtım materyalidir.özellikle arılarda partenogenez diye adlandırılan üreme biçimi iki tip arı tarafından gerçekleşfunduszeue.infoçe arı(2n) ve erkek arı(n) bölünmeye uğrayarak yumurta ve spermlerini birleşfunduszeue.infodan birkaç yumurta erkek arıyı, birkaç yumurta kraliçe arıyı(bunlar arı sütü ile beslenir.), diğerler yumurtalar ise işçi arıları(kısır_bunlarda arı ekmeği ile beslenir.)meydana getirir.

Eskiden, insanlar canlı varlıkların cansız maddelerden oluştuğuna inanırlardı, örneğin, sineklerin çamurdan ya da etten, kurbağaların çamurdan oluştuğu gibi. Mikroskobun bulunuşu ve mikroorganizmaların saptanması sonucu bunların kökeni ile ilgili görüşlerden biri; Abiyogenez (kendiliğinden oluş, Spontan Generasyon); diğeri ise Biyogenez (Kendinden önceki bir canlıdan oluş) dur. Sonraları bir fizikçi olan Francesco Redi'nin ünlü kavanoz çalışması, açık kaptaki ette sinek kurtçuklarının oluşumu ve eti steril ettikten sonra kapalı ortamda ette hiçbir canlının kendiliğinden oluşmadığının ispatlanmasıyla abiyogenez geçerliliğini kaybetti.

Bir hücreli canlılarda çoğalma, vejetatif bölünmeyle birleşmiş ve bu sebeble normal vejetatif bölünme aynı zamanda yeni döller meydana getirilmesini de sağlamaktadır. Çok hücrelilerde ise; çoğalma, germinatif hücreler denen özelleşmiş dokuya indirgenmiştir. Somatik /vejetatif hücreler canlıda yapının oluşmasını, gelişmesini sağlayan ve bireyle birlikte ölen hücrelerdir.

Canlılarda eşeyli ve eşeysiz çoğalma olmak üzere iki çeşit çoğalma vardır.

Eşeysiz Çoğalma[değiştir]

Bir canlıdan ayrılan hücre veya hücre grubundan yeni bireylerin oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Eşeysiz üremede döllenme olayı olmadığından eşeysiz üreyen canlı oluştuğu canlıya kalıtsal olarak tıpa tıp benzer. Çünkü eşeysiz üreme mitoz ile gerçekleşir. Ancak mitoz bölünmede olabilecek bir ayrılmama ve mutasyon çeşitlilik sebebidir. Eşeysiz üremeye canlıların büyüme bölgelerinden ayrılan hücre veya hücre grupları neden olduğu için aynı zamanda vejatatif üreme de denmektedir.

Eşeysiz Çoğalma Çeşitleri

  • Tek Hücrelilerde Bölünerek Çoğalma

Tek Hücrelilerde Bölünerek Çoğalma[değiştir]

Tek hücreliler bölünerek ürerler.Hücre hacim olarak belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bölünerek yeni hücreler oluşturur.

Örnek : Paramesyum, Amip, Euglena

Rejenerasyonla Çoğalma[değiştir]

Omurgasızlardamezoderm ve mezoglea tabakası bulunur. Bu tabaka içerisinde embriyonik hücreler vardır. Bu tabakayı taşayan canlılardan ayrılan bir parça eksik kısımları tamamlayabilmektedir. Örneğin; deniz yıldızından kopan bir kol ana gövdedeki hücreler tarafından tamamlandığı gibi ayrılan kolun içerisindeki hücrelerde koldan yeni bir gövde oluştururlar.

Bu durum yassı solucanlarda da (Planarya) görülür.

Rejenerasyon normalde bir çoğalma tipi değildir. Tahrip sonucu canlıdan ayrılan parçadan yeni birey oluşturulur.

Rejenerasyon, kelime anlamıyla yenileme demektir. Canlılardan herhangi bir nedenle ayrılan parçalardan yeni canlılar oluşabilir. Dolayısıyla rejenerasyon bu canlılar için üreme kabul edilir. Omurgalılardaki rejenerasyona bir yaranın iyileşmesi veya kertenkelenin kopan kuyruğunun yenilenmesi örnek olarak verilir. Çünkü kopan deriden yeni bir organizma, kopan kuyruktan da yeni bir kertenkele oluşmamaktadır.

Tomurcuklanarak Çoğalma[değiştir]

Bazı canlılarda tomurcuk benzeri çıkıntılar gelişir. Bu kısımlar ayrılarak yeni canlıyı oluşturur.

Örneğin; Hidra da bira mayasında ve süngerlerde eşeysiz üremenin bu karakteristik özelliği görülür.

Çelikle Çoğalma[değiştir]

Bazı bitkilerden koparılan bir dal parçası, toprağa dikildiğinde yeni bitki oluşturabilir. Buna çeliklenme ile çoğalma denir. Ayrılan dal parçasının meristem tabakası yeniden kök oluşturduğundan bu parça ayrı bir fert olarak yaşayabilir. Özellikle tarımda verimliliği arttırmak, az zamanda daha çok ve daha kaliteli bitkiler yetiştirmek için kullanılan üretim metodudur.

Örneğin; kavak,çınar,meyve ağaçları,asma gibi bitkiler çelikleme ile üretilir. Özellikle melez olan ve eşeyli üremeyen bitkiler bu şekilde üretilir. Örneğin; Çekirdeksiz üzüm, Washington portakalı, satsuma mandalini gibi.


Vejatatif üremeye: Soğanların rizomla (küçük kök) üremesi, çileklerin sürüncü gövde ile çoğalması ciğer otunun yapraklarından yeni ciğer otlarının oluşmasnı örnek olarak gösterebiliriz.

Sporla Çoğalma[değiştir]

Bazı canlılarda spor adı verilen üreme hücresinden yeni bireyler oluşturulur. Buna sporogoni veya sporla üreme denir.

Örneğin su yosunlarından Ulotrix, Küf Mantarı.

Mantarlarda sporla üreme karakteristiktir.

Örneklenen canlılardan bazıları eşeysiz üremeyle beraber eşeyli olarakta ürerler. Örneğin; mantarlar ve paramesyumkonjugasyonla eşeyli ürediği gibi hydra ve deniz yıldızı, eşeyli üremenin en önemli yapısı olan eşey bezlerini de bulundurur.

Eşeyli Çoğalma[değiştir]

Farklı cins iki gametin birleşmesiyle yeni canlının meydana getirilmesine eşeyli çoğalma denir. Gamet, eşey hücresi olarak tanımlanır. Bir gamet ya dişi eşey hücresidir (yumurta) veya erkek eşey hücresidir. (polen veya sperm). Eşeyli üreyen canlılarda bir çift kromozom takımı bulunur. Bu takımın yarısı anneden yarısı babadan gelir. Bu takım kromozoma hapoid veya monoploid (n) denir. (n) haploid kromozom takımı gamette bulunur.

Bir çift kromozom takımına 2n diploid denir. Mesela; insanda 2n=46 sayıda kromozom bulunur. Somatik hücreler (vücut hücreleri) 2n sayıda kromozom taşır.

Eşeyli üreme sonucunda birbirinden farklı bireyler oluşur. Bu da populasyonlardavaryasyonu (çeşitliliği) arttırır.


Çeşitliliğin açığa çıkmasını sağlayan faktörler;


Eşeyli üremede çeşitliliği ;

olayları sağlar. Mutasyonlar ve ayrılmama sık sık gerçekleşen olaylar değildir. Eşeyli üreme sonucunda fertlerin ortama uyum özelliği adaptasyon kabiliyetleri ile artar. Örneğin; Paramesyum hücreleri direnç artırmak amacıyla eşeyli üremektedirler.

Bitkilerde Eşeyli &#;reme Nasıl Ger&#;ekleşir Ve &#;eşitleri Nelerdir? Bitkilerde Eşeyli &#;reme Sırası Ve &#;rnekleri

Haberin Devamı

 Çiçekler açık tohumlu ve kapalı tohumlu olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Bitkilerin üreyebilmesi için ise polen gereklidir. Polen erkek bitki üreme organı içerisinde üretilmektedir. Tozlaşma ile birlikte polen dişi üreme organının içerisine ulaşmaktadır. Tozlaşmadan sonra üreme gerçekleşmektedir.

Bitkilerde Üreme Nasıl Gerçekleşir?

 Bitkilerde üreme sistemi polen adı verilen erkek üreme hücresinin çeşitli yollarla dişi üreme hücresi olan yumurta ile birleşmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bitkilerde eşeyli üremede önemli bir görev alan polen ile yumurtalar erkek organlarda ve dişi organlarda, dişi ve erkek organlarsa bitkinin çeşidine göre aynı çiçek üzerinde, farklı çiçekte veya farklı bitkilerde olabilmektedir.

Bitkilerde Erkek Üreme Hücresi Nasıl Oluşur?

Haberin Devamı

 Polen, bir çiçeğin erkek organı kabul edilen başçığında yer alan polen kesesinde bulunmaktadır. Dişi üreme hücresi ya da bir başka deyiş ile yumurtaysa dişi organın içerisinde yer alan yumurtalıkta oluşmaktadır. Erkek üreme organı kabul edilen başçıkta çok fazla 2n kromozomlu ya da diploid olan polen ana hücresi bulunmaktadır. Her bir polen ana hücresi ise mayoz bölünme geçirmektedir ve mikrospor olarak isimlendirilen n kromozomlu hücreleri oluşturmaktadır. Ardından mikrospor hücreleri de mitoz bölünme geçirmektedir. Her bir mikrospor çekirdeğinin mitoz geçirmesi ile ikişer çekirdekli olan polen meydana gelmektedir. Çekirdeklerden bir tanesi döllenmede görevli olan üretken çekirdek ya da generatif şeklinde isimlendirilir, diğeri ise polen tüpünü meydana getiren tüp çekirdektir. Buna vejetatif de adı verilmektedir. Polenler bitkiler arasında değişiklik göstermektedir. Örnek olarak rüzgar yolu ile tozlaşan polenlerin dıştaki zarları düzdür. Hayvanlar aracılığı ile tozlaşan polenler ise girintili çıkıntılı olmaktadır. Polenlerin yapısının türe özgü olmasından dolayı bitkileri sınıflandırmada kullanılmaktadır.

Bitkilerde Dişi Üreme Hücresi Nasıl Oluşur?

 Yumurtalıkta yer alan tohum taslaklarının içerisinde diploid kromozomlu olan megaspor ana hücresi bulunmaktadır. Yumurtalıktaki tohum taslağında yer alan diploit (2n) kromozomlu olan megaspor ana hücresi mayoz ile haploit (n) kromozomlu dört tane megaspor hücresi oluşmaktadır. Bunlardan üç tanesi erimektedir. Kalan megaspor ise üç defa mitoz geçirerek sekiz tane çekirdek oluşturmaktadır. Meydana gelen sekiz hücreden iki tanesi ortaya gelmektedir ve polar çekirdekleri oluşturmaktadırlar. Ovaryum açıklığının tersi yönünde antipot hücreler bulunmaktadır. Antipot hücreleri üç tanedir. Ovaryum açıklığının mevcut olduğu tarafta n kromozomlu olan yumurta hücresi bulunmaktadır. Yumurta hücresinin yanlarındaysa toplamda iki tane sinerjit hücreler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Bitkilerde Üreme Sürecinin Sırası Nasıldır?

 Bitkilerde eşeyli üreme süreci şu aşamalardan meydana gelmektedir:

Erkek üreme hücresinin oluşumu

Dişi üreme hücresinin oluşumu

Tozlaşma

Döllenme

Tohum oluşumu

Meyve oluşumu

Şeklinde sıralanmaktadır.

Bitkilerde Eşeyli Üreme Çeşitleri Nelerdir?

 Tüm bitki ve çiçeklerde mevcut olduğu gibi üreme biçimi de onların yaşama şekillerini belirlemektedir. Türü açısından, yapısı bakımından ve yaşı dolayısıyla üreme sağlığı da değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple üreme çeşitlerinde bitkilerin ve çiçeklerin rolü ve yaşam biçimi de farklı olabilmektedir. Çiçekli bitkilerde döllenme ile beraber tohumun oluşumunu sağlayan üreme türüne eşeyli üreme denilmektedir. Eşeyli üreme neticesinde oluşan tohum ideal koşulları bulmaktadır. Çimlenerek yeni bitkileri meydana gelmektedir. Bitkilerde eşeyli üreme dört temel gruba ayrılmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

İzogami

Heterogami

Konjugasyon

Partenogenezdir

Haberin Devamı

Bitkilerin ve hayvanların hemen hemen birçoğunda bahsedilen üreme çeşitlerini görmek mümkündür.

Bitkilerde Eşeyli Üreme Nedir ?

Bitkilerde Eşeyli Üreme Nedir ?Bütün bitki ve çiçeklerde olduğu gibi üreme şeklide onların yaşam şeklini belirler. Türü bakımından,yapısı bakımında ve yaşı bakımından üreme sağlığı değişken olabilir. Bu nedenle üreme çeşitlerinde bitki ve çiçeklerin rolü ve yaşam şeklide farklı olabilir. Buna önce çiçeklerden başlayarak örnek vermek istiyoruz.Çiçekli bitkilerde döllenmeyle birlikte tohumun oluşmasını sağlayan üreme tipine eşeyli üreme denilmektedir. Eşeyli üreme sonucunda oluşan tohum uygun koşulları bulmakta, çimlenerek yeni bitkileri oluşturmaktadır.

Bitkilerde eşeyli üremede görev alan polen ve yumurtalar erkek ve dişi organlarda, erkek ve dişi organlar ise bitkinin türüne göre aynı çiçekte, farklı çiçekte ya da farklı bitkilerde olabilmektedir. Eşeyli üremede görev alan polen erkek organda, yumurta ise dişi organda üretilmektedir. Ardından bu iki üreme yani eşey hücresi dişicikte buluşarak döllenmekte, döllenme sonucunda embriyo tohumu, gelişen yumurtalık ise meyveyi oluşturmaktadır.

Bitkilerde Eşeyli Üreme Nedir ?Erkek Organda Polen Üretimi Dişicikte bulunan yumurta hücrelerinin döllenmesini sağlayan polen erkek organda üretilmektedir. Bunun için erkek organın başçık adı verilen tepe kısmında bulunan polen ana hücresi mayoz bölünme geçirerek 4 adet haploid kromozomlu mikrospor hücrelerini oluşturmaktadır. Mayoz bölünmenin ardından mikrospor hücrelerinin her bir çekirdeği ikişer çekirdekli gruplar oluşturacak şekilde mitoz bölünme geçirmektedir. Bölünmelerin sonunda birbirinden renk ve biçim olarak farklı 4 adet polen oluşmaktadır.

Bitkilerde Eşeyli Üreme Nedir ?Polenler sadece renk ve biçim bakımından değil aynı zamanda içinde barındırdıkları çekirdeğin türü bakımından da farklıdır. Bu çekirdeklerden vejetatif çekirdek olarak adlandırılanlar tozlaşma sonrasında polen tüpü denilen organın oluşmasında görev alırken, generatif türdeki çekirdekler bir kez daha mitoz bölünme geçirerek 2 adet sperm çekirdeğini oluşturmaktadır. Dişi Organlarda Yumurtanın Oluşumu Dişi organda gerçekleşen yumurta üretimi için ilk olarak dişi organda yer alan yumurta ana hücresi mayoz bölünmeye uğramaktadır.

Bitkilerde Eşeyli Üreme Nedir ?Mayozun ardından 1 adet büyük makrospor ana hücresi, 3 âdeti de küçük kutup hücreleri oluşmaktadır. Meydana gelen kutup hücreleri bir süre sonra ölmekte, makrospor ana hücresi ise 3 kez üst üste mitoz bölünme geçirerek 8 adet n kromozomlu çekirdek meydana gelmektedir. Bu çekirdeklerden 6 tanesi 3&#;ü bir kutupta üçü de diğer kutupta olmak üzere yerleşmekte ortada 2 çekirdek birleşerek polar çekirdeği oluşturmaktadır. Döllenme sırasında spermlerden biri kutuplarda yer alan çekirdeklerden birisiyle birleşerek embriyoyu, diğeri ise polar çekirdekle birleşerek bitkiye besin sağlayan endosperm dokusunu meydana getirmektedir. Endosperm tohumun çimlenmesi ve yeni bitki oluşumu sırasında gerekli olan besini sağlamaktadır.

Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde eşeyli üreme ilk olarak tozlaşma ile başlamakta, döllenme ile devam edip tohum ardından da meyve oluşmaktadır. Tohumlar uygun ortamı bulduklarında çimlenerek yeni bitkileri oluşturmaktadır. Döllenmenin ardından yapısında besin, embriyo ve tohum kabuğu bulunan tohum taslağı meydana gelmekte, gelişmenin ilerleyen evrelerinde yumurtalığın gelişmesi sonucunda meyve halini almaktadır. Oluşan meyve yalancı ya da gerçek meyve olarak adlandırılmaktadır. Domates, üzüm gibi bitkilerde sadece yumurtalığın gelişmesinden meyve oluştuğu için buna gerçek meyve denilmektedir. Öte yandan, meyve oluşumuna taç ve çanak yaprakların, yumurtalığın ve çiçek tablasının katıldığı meyve oluşumuna ise yalancı meyve denilmektedir. Yalancı meyveler elma, armut gibi bitkilerde görülmektedir.

Bitkilerde Eşeyli Üreme Nedir ?Meyveler en önemli görevi,tohumların daha uzak yerlere taşınmasını sağlamalarıdır. Ayrıca meyveler tohumun gelişmesi sayesinde kendilerini koruma altına alırlar. Bu sürede fazla su kaybı yaşamazlar. hastalıklarla mücadele etmeye başlarlar. Her türlü,böceklerden ve diğer zararlı etkilerden kendilerini bu görev sayesinde korurlar. Meyvelerin tohum taşıma özelliği sayesinde,onların yapısına uygun şekiller sağlanmıştır. Bunlar türlerine göre değişim göstermektedir. Çengelli,kanatlı, tüylü,etli,yüzeyli ve yapışkan olarak değişik şekillerle işlerini yapı şekillerine göre daha çabuk ve pratik yaparlar ve bu konuda zorluk yaşamazlar. Ayrıca meyvelerin tohumları rüzgarın ve havanın etkisi ile çoğalıp,gelişebilir,değişim yaşam şekline ve hava çeşidine göre fark gösterir.

İlave Bilgi:

Genetik bilgileri farklı iki üreme hücresinin birleşmesiyle meydana gelen üreme çeşidine eşeyli üreme denir. Eşey üreme hücrelerine “gamet” denilmektedir. Gametlerin birleşmesine “döllenme” ve döllenme sonucu oluşan hücreye de “zigot” adı verilmektedir.

Eşeyli üreme genellikle çiçekli bitkilerde olur ve çiçek, tohumlu bitkilerin üreme organıdır. Erkek ile dişi organ çiçekte birlikte bulunur. Kavak ve söğüt gibi bitkilerde ise erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı ağaçlarda bulunur. Tohumlu bitkiler, açık ve kapalı tohumlu olmak üzere ikiye ayrılır.

1-) Açık tohumlu bitkiler: Kozalak adı verilen, açık tohumlu bitki çiçeklerinde; kozalaklar, bir eksenin etrafında sarmal olarak dizilmiş olan ve karpel adı verilen pullardan oluşur. Erkek ve dişi kozalaklar aynı bitkinin farklı bölgelerinde bulunur. Erkek kozalaklar, erişkin dönemlerinde bile çok iri değildir. Erkek kozalakların ürettiği polenlerde, vejetatif çekirdek polen tüpünü ve generatif çekirdek sperm çekirdeklerini oluşturur. Polenler, rüzgar gibi doğal faktörlerin yardımıyla dişi kozalağa ulaşır. Daha sonra sperm çekirdeklerinden biri yumurta ile döllenerek zigotu oluşturur. Zigot mitoz bölünmeler geçirerek embriyoyu meydana getirir. Daha sonra oluşan tohum kozalaktan ayrılır.

Bitkilerde Eşeyli Üreme Nedir ?2-) Kapalı tohumlu bitkiler: Gelişmiş ve karmaşık bir çiçek sistemine sahip olan kapalı tohumlu bitkilerin çiçeğinin yapısında; çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve dişi organ olmak üzere dört kısım bulunur. Bitkilerde bu kısımların hepsi bulunuyorsa tam çiçek, biri veya birkaçı bulunmuyorsa eksik çiçek olarak adlandırılır. Peki çiçeğin yapısında bulunan bu dört kısımın görevleri nelerdir?

Çanak yaprak: Çoğunlukla yeşil renkte olan ve çiçeği dışında bulunan yapıdır. Çiçeğin tomurcuk halindeyken korunmasına yardımcı olur.

Taç yaprak: Genellikle parlak renkli olan taç yaprak, böcekleri çekerek tozlaşmaya yardımcı olur.

Erkek organ: Sapçık ve başçık olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Başçık denilen bölümde polen oluşumu gerçekleşir.

Dişi organ: Çiçeğin en içteki kısmıdır. Bir çiçekte bir dişi organ ya da daha fazla dişi organ bulunabilir. Yumurtalık ( ovaryum ), dişicik borusu ve tepecik diye adlandırılan üç bölümden oluşur. Yumurtalık içinde tohum taslakları bulunur. Polen tüpünün geliştiği yer, dişicik borusudur. Tepecik ise, polenlerin çimlendiği nemli ve yapışkan bölümdür.

Çiçekli Bitkilerde Üreme Hücrelerinin Oluşumu

Polen Oluşumu: Erkek organın başçığında polen keseleri bulunmaktadır. Polen keselerindeki diploit (2n) kromozomlu polen ana hücreleri mayoz bölünme geçirerek n kromozomlu mikrosporları oluştururlar. Bir polen ana hücresinden 4 adet mikrospor meydana gelir ve her bir mikrosporun mitoz bölünme geçirmesiyle ikişer çekirdekli polenler oluşur. Bu çekirdekler, üretken çekirdek ( generatif ) ve tüp çekirdek ( vejetatif ) olmak üzere iki adettir. Üretken çekirdek döllenmede görev alırken, tüp çekirdek polen tüpünü oluşturmaktadır. Polenler türe özgü özellik göstermektedir.

Dişi Üreme Hücresinin Oluşumu: Yumurtalıktaki tohum taslağında megaspor ana hücresi bulunmaktadır. Diploit ( 2n ) kromozomlu olan megaspor ana hücresinin mayoz bölünme geçirmesiyle haploit kromozomlu ( n ) dört megaspor hücresi oluşur. Dört megaspor hücresinden üçü erir ve kalan megaspor hücresinin üç kez mitoz bölünme geçirmesiyle 8 adet çekirdek oluşur. Bu yapıya embriyo kesesi adı verilmektedir.

Polenlerin olgunlaşıp; su, rüzgar, böcek ve insan gibi etkenlerle taşınması ve dişi organın tepeciğine ulaşmasına tozlaşma denilir. Bitkilerde tozlaşma, dolaylı ( çapraz ) ve dolaysız tozlaşma şeklinde gerçekleşir. Çiçek tozları çiçeğin dişi organını döllemişse dolaysız tozlaşma denir. Çiçek tozları, başka bir bitki ya da kendi türünden olan ancak başka bir kök üzerinde bulunan çiçek tozlarıyla döllenmişse dolaylı ( çapraz ) tozlaşma denir. Çiçeklerin çeşitli renk ve kokularda olması tozlaşmayı kolaylaştıran etkenlerdir.

Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bir polen dişi organın tepeciğine ulaştıktan sonra çimlenmeye başlar. Polendeki tüp çekirdeği, polen tüpünün gelişmesini sağlar. Generatif çekirdek ise mitoz bölünme geçirerek ikiye bölünür ve sperm çekirdeklerini oluşturur. Bu esnada, polen tüpü gelişerek tohum taslağına ulaşır ve patlar. Daha sonra sperm çekirdekleri, tohum taslağının mikropilinden embriyo kesesine girer. Sperm çekirdeklerinden biri yumurta ile birleşerek zigotu oluştururken, diğer sperm iki polar çekirdekle birleşip 3n kromozomlu besi dokuyu oluşturur. Bu olaya çift döllenme denilmektedir.

Çift döllenmeden sonra tohum taslağı tohuma dönüşür. Yumurtalık çeperleri ise tohumu saran meyveyi oluşturur. Bir tohumun yapısı içten dışa doğru; embriyo, besi doku ve kabuk olmak üzere üç kısımdan oluşur. Zigotun mitoz bölünme geçirmesi sonucunda embriyo oluşur. Embriyonun yapısında; embriyonik kök, embriyonik gövde ve çenekler bulunur. Embriyonik kök, bitkinin kök sistemini, embriyonik gövde sürgün sistemini oluşturur. Çenekler ise, çimlenme sırasında embriyoyu besler.

Çift döllenmeyle sonucunda, eğer bir çiçeğe ait tek yumurtalık gelişmesiyle basit meyve; bir yada daha fazla çiçeğe ait yumurtalıklar gelişmesiyle bileşik meyve oluşur. Kayısı, üzüm, kiraz gibi meyveler basit meyvelere; çilek, böğürtlen ve dut gibi meyveler ise bileşik meyvelere örnek verilebilir. Meyveler tohumların daha uzak yere taşınmasını sağlar. Ayrıca meyveler, tohumun gelişmesi sürecinde onu fazla su kaybından, hastalıklardan, böceklerden ve diğer zararlı erkenlerden koruması bakımından önem taşımaktadır.

Yazar : Suna Korkmaz

                                        Kaynakça : funduszeue.info
funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası