boğazda yapışkan balgam / Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği | LARİNGOFARİNGEAL REFLÜ

Boğazda Yapışkan Balgam

boğazda yapışkan balgam

Balgam Nedir?

Balgam, çeşitli solunum yolu hastalıklarının seyri sırasında boğazda takılan yoğun mukus salgısı olarak tanımlanabilir. Birçok insan rahatsızlık esnasında balgam şikayetinden yakınır. Balgam haline gelen mukus salgısı normalde solunum yollarının desteklenmesinden ve korunmasından sorumludur. Mukusun bu yapıların iç çeperinde oluşturduğu katman ağız, burun, boğaz, sinüsler ve akciğerleri koruyucu özellik gösterir. Yapışkan yapıdaki mukus bu özelliği sayesinde toz, alerjen maddeler ve virüsleri yakalayabilme kapasitesine sahiptir.

Sağlıklı bireylerde mukusun yoğunluğu düşüktür. Hastalıklar veya çeşitli maddelere yoğun maruziyet ile birlikte mukus salgısı bu maddeleri yakalayarak daha yoğun bir hale gelir. Bu yoğunlaşma ve balgam oluşma süreci aslında solunum sisteminin doğal bir koruyucu mekanizması olsa da bazı bireylerde oluşan balgam bu sistemin doğru şekilde fonksiyon göstermesini etkileyecek boyutta rahatsız edici olabilir.

Metroda öksüren kadın görseli

Balgamlı Öksürük Nedir?

Öksürük vücudun bir diğer doğal savunma refleksidir. Hava yollarının temizliğinin tam olarak gerçekleştirilmesi amacıyla oluşan bir reaksiyondur. Öksürük sayesinde solunum sisteminde yer alan mukus, alerjen ve sigara dumanı gibi maddelerin uzaklaştırılması sağlanarak enfeksiyon hastalığı gelişiminin önüne geçilir. Öksürük kendi içerisinde kuru ve prodüktif (salgı içeren) Öksürük olmak üzere iki grupta incelenir. Prodüktif öksürükte bulunan salgı genellikle akciğerlerden uzaklaştırılmaya çalışılan balgamdır.

Öksürük ile birlikte akciğerlerde çeşitli kimyasal maddelerin ve mikropların bu bölgedeki hassas dokulara zarar vermesinin önüne geçilebilir. Burun ve sinüs yapıları bir günde yaklaşık olarak 1 litre mukus salgısı sentezleyebilme özelliğine sahiptir. Bu yapılara ek olarak boğaz ve akciğerler de mukus üretir. Bu bölgelerde üretilen salgı miktarında özellikle alerjik durumlar ve grip gibi bulaşıcı hastalıklar sırasında bir artış meydana gelir. Dolayısıyla balgamlı öksürüğü olan kişilerde altta yatan durum büyük ihtimalle bir solunum yolu enfeksiyonu veya alerjik bir hadisedir.

Balgamlı Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Balgamlı öksürük nedenleri arasında başta bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar nedeniyle oluşan nezle ve grip gibi enfeksiyon hastalıkları yer alır. Solunum yollarının içe bakan tarafı boyunca bir koruyucu mukus tabakası bulunur. Bu mukus tabakası hava yollarının nemlendirilmesi ve korunması gibi işlevlere sahiptir. Grip ve nezle gibi üst solunum yolları hastalıkları dışında diğer çeşitli rahatsızlıklarda da balgamlı öksürük şikayeti meydana gelebilir. Eğer oluşan balgamlı öksürük birkaç haftadan daha uzun bir süre boyunca devam ediyorsa altta yatan neden bronşit, pnömoni (zatürre), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibrozis veya astım gibi bir rahatsızlık olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Bronşit

Bronşit, bronş adı verilen ve akciğere solunan havanın taşınmasından sorumlu kanallarda meydana gelen inflamatuar (iltihabi) bir durumu ifade eder. Akut (ani başlangıçlı) bronşit genellikle viral bir hastalık olarak kabul edilir. Daha uzun süreli bir seyir izleyen kronik bronşit ise genellikle tütün kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik bronşit iki yıllık bir süre zarfında 3 ay boyunca devam eden balgamlı öksürük şikayetine neden olabilir.

Pnömoni (Zatürre)

Halk dilide “zatürre” olarak bilinen pnömoni hastalığı akciğerlerde bakteri, virüs ya da mantarlara bağlı oluşan enfeksiyon halini ifade eder. Pnömoninin seyri orta düzeyden yaşamı tehdit edici boyutlara varana kadar değişkenlik gösterebileceği için dikkat etmek gerekir. Nefes alıp vermede zorlanma, kalp atışlarının hızlanması, ateş, halsizlik, üşüme, titreme ve iştah kaybı, pnömoni gelişimi diğer belirtileri oluştururlar.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

KOAH, akciğer ve alt solunum yollarında uzun süreli hasara neden olan bir grup hastalığı içerisinde barındırır. Bu durumların ortaya çıkışında tütün kullanımı birinci sırada yer alan etken olması açısından önemlidir. Sigara içen bireylerde akciğerlerde biriken mukus, öksürük refleksinin çok sık tetiklenmesine neden olabilir. Vücuttan atılan balgamın rengi bu kişilerde yeşil, sarı veya kanlı olarak tespit edilebilir.

Kistik Fibrozis

Kistik fibrozis, genellikle çocukluk döneminde tespit edilen ağır seyirli bir genetik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık başta solunum yolları olmak üzere çeşitli organlarda üretilen salgının daha yoğun bir yapı kazanmasına neden olur. Ülkemizde yenidoğan bebeklere bu hastalığın varlığına dair tarama yapılmaktadır. Kistik fibrozis rahatsızlığı sırasında oluşan yoğun balgam hava yollarını tıkayarak kişinin nefes alıp vermede zorlanmasına neden olabilir. Bu yoğun salgı aynı zamanda ortamda bulunan bakterilerin üremesi için elverişli bir özellik gösterir. Kistik fibrozis hastalarında bakteri üremesinin kolaylaşması bu bireylerin sık olarak solunum yolu hastalıklarına yakalanmasına sebep olur.

Astım

Astım hastalarının genelinde ortaya çıkan öksürük tipi, kuru öksürüktür. Ancak bazı astım hastalarında aşırı mukus salgısı üretimi ve kronik prodüktif öksürük oluşumu meydana gelebilir. Küçük çocuklarda tespit edilen balgamlı öksürüğün temel sebebi viral hastalıklardır. İkinci sırada ise astım yer alır. Astımı olan kişilerde hava yolları alerjenlere, havada bulunan partiküllere ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassas özelliktedir. Bu hassasiyet hava yollarında inflamasyon (iltihaplanma) gelişimini tetikleyebilir ve dolayısıyla mukus salgısının artmasına neden olarak balgam gelişimi ile sonuçlanabilir.

Balgam Nasıl Atılır?

Balgam, hava yollarının doğal koruyucu reflekslerinden biri olsa da günlük yaşamı zorlaştıracak düzeyde rahatsız edici boyuta vardığında hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar bu şikayetinizin giderilmesinde fayda sağlayabilir:

  • Kuru hava burundan başlayarak solunum yolları boyunca tahrişe neden olur ve bu yapılarda mukus salgısının daha fazla üretilmesini tetikler. Sıcak buhar çekilmesinin sanıldığı kadar masum bir uygulama olmadığı unutulmamalıdır. Bu durum yerine yaşanılan ortamı ılık bir şekilde nemlendirilmesini sağlayan cihazlar solunum yollarının nemlendirilmesi dışında daha iyi bir uyku kalitesi de sağlayabilir.
  • Mukusun az yoğun olması içeriğinde su düzeyinin yüksek olması ile mümkündür. Dolayısıyla günlük tüketilen sıvı miktarının artırılması mukus salgısının daha akışkan bir hale gelerek sinüslerden uzaklaştırılmasını destekler.
  • Yüze ılık havlu uygulanması özellikle sinüslerde doluluk nedeniyle baş ağrısı şikayeti bulunan kişilerde etkili bir yaklaşım olabilir.
  • Yüz bölgesindeki sinüslerde mukus birikimi rahatsız edici bir durumdur. Uyurken kullanılan yastık sayısının artırılarak başın yüksekte tutulması bu bölgedeki mukusun aşağı kısımlara doğru akışını kolaylaştırıcı özellik gösterebilir.
  • Tuzlu su ile gargara yapmak boğazdaki tahriş hissinin rahatlamasına ve bu bölgede biriken balgamın uzaklaştırılmasına katkı sağlayabilir. Bu uygulamayı gerçekleştirmek için bir bardak sıcak suya 0, çay kaşığı tuz dökerek bu sıvı ile günde birkaç kez gargara yapmak yeterli olacaktır.
  • Tütün kullanımı ve pasif içicilik vücutta üretilen mukus salgısı miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla hem bu zararlı alışkanlığı bırakmak hem de kullanıldığı ortamlardan uzak durmak balgam şikayetinin hafifletilmesinde etkili olabilir.
  • Mevsimsel alerjisi olan kişiler bu dönemlerde hekimleri tarafından reçetilendirilen ilaçları kullanarak solunum yollarında aşırı reaksiyon nedeniyle oluşabilecek balgam şikayetine karşı önlem alabilirler.
  • Reflü şikayeti bulunan kişilerde mide asidinin yukarıya doğru yaptığı hareket sonucunda üst solunum yollarında üretilen mukus salgısında artış meydana gelebilir. Dolayısıyla reflü ve mide yanması gibi şikayeti bulunan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurarak altta yatan durumun nasıl kontrol altına alınabileceğine dair hekimlerine danışması önerilir.

Herhangi bir uygulama yapılırken öksürüğün koruyucu bir mekanizma olduğu unutulmamalıdır. Öksürüğü tamamen ortadan kaldıracak aşırı ilaç kullanımından kaçınılması oldukça önemlidir.

Burununu silen kadın görseli

Bisolnatur ile Kuru ve Balgamlı Öksürüğünü Rahatlat

Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu hem kuru hem de prodüktif öksürük şikayeti olan bireylerde balgamın vücuttan uzaklaştırılmasını destekleyici özellik gösterir. Balgamın oluşumundaki temel mekanizmalardan biri olan hava yollarının iç çeperinde inflamasyon veya tahriş meydana gelmesine karşı Bisolnatur öksürük şurubu bu bölgedeki mukozal tabakanın nemlenmesini destekler ve vücudun fizyolojik (doğal) mekanizmaları ile uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Bisolnatur öksürük şurubu aynı zamanda mukozal tabaka üzerinde koruyucu bir film oluşturarak bu bölgede tahrişten sorumlu maddeler ile mukozal tabaka arasında bir bariyer özelliği gösterir.

Bisolnatur öksürük şurubu içerisinde doğal şeftali, limon ve portakal aromalarına ek olarak poliflav m.a. kompleksi ve bal yer almaktadır. Polifilav M.A kompleksi latince “plantago lanceolata” olarak ifade edilen mızrak yapraklı sinir otundan elde edilir. Bu kompleksin içerisinde aynı zamanda kekik bitkisi içerisinde bulunan flavonoid yapıda maddeler de yer alır. Dar (mızrak) yapraklı sinir otu poleni üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkinin yıl önce Kuzey Avrupa bölgelerinde kullanıldığını göstermiştir. Bu bitki zaman içerisinde Avrupa’dan tüm dünyaya insan eli vasıtasıyla yayılmıştır. Sinir otu bitkisi yerliler tarafından “beyaz adamın ayak izi olarak” nitelendirilmiştir. İsveç ve Norveç gibi kuzey ülkelerinde bu bitkinin ismi “groblad” olarak bilinir. Bu ismin kelime anlamının “iyileştirici yapraklar” olması oldukça dikkat çekicidir.

Poliflav M.A. kompleksine ek olarak Bisolnatur öksürük şuruplarının içerisinde solunum yolu salgılarına karşı (afinitesi) etkileşimi bulunan bal da yer alır. Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu içerisinde bulunan maddeler kadar bulunmayanlar da oldukça öfunduszeue.infocu, renklendirici, paraben, gluten ve tatlandırıcı içermeyen Bisolnatur öksürük şurubu “soğuk algınlığına bağlı balgam nasıl atılır?” sorusuna yanıt arayan kişilere boğazdan geçen balgamı nemlendirip yumuşatarak kolaylıkla atılmasına destek olur. Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu tüketiciler tarafından tolerasyonu yüksek bir üründür ve 1 yaşından büyük çocuklar veya yetişkinler tarafından kullanılması uygundur. Bisolnatur öksürük şurubunu kullanmadan önce etiketinin iyi incelenmesi ve içerisinde yer alan maddelere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Eğer ürünün içerisinde yer alan herhangi bir maddeye karşı alerjiniz mevcut ise bu ürünü kullanmamanız önerilir. Sizin ve sevdiklerinizin güvenle kullanabileceği doğal Bisolnatur öksürük şurubunu şişenin açılmasını takiben 3 ay içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir.

Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu kutusunun içerisinde yer alan kaşığın ölçüsü 5 ml’dir. yaş aralığındaki çocuklar günde iki kez olmak üzere doz başına 1 tatlı kaşığı(5 ml) tüketebilir. 6 yaşın üzerindeki çocuklar günde iki kez olmak üzere doz başına 2 tatlı kaşığı(10 ml) tüketilebilir. Yetişkinler ise, günde iki ya da üç kez doz başına 2 tatlı kaşığı (10 ml) tüketebilir; gerektiğinde, ürün kısa aralıklarla günde 4 defaya kadar kullanılabilir.

Kaynakça

1- funduszeue.info funduszeue.info funduszeue.info funduszeue.info funduszeue.info funduszeue.info funduszeue.info funduszeue.info funduszeue.info

Yayınlama Tarihi:

Son güncellenme Tarihi:

Boğazımda Sürekli Balgam Var Ne Yapmalıyım? Boğazdan Balgam Nasıl Atılır?

Bo&#;az ve burun bölgelerinde salg&#; bezleri günde yakla&#;&#;k olarak litre mukus üretir. Yap&#;&#;kan özellikteki mukusun i&#;levi, toz, alerjen ve virüslerin geçi&#;ini engellemektir. Sa&#;l&#;kl&#; bir vücutta mukus zay&#;ft&#;r ve fark edilmesi güçtür. Fakat hastal&#;k söz konusu oldu&#;unda ya da çok fazla partiküle maruz kal&#;nd&#;&#;&#;nda balgam kal&#;nla&#;&#;r ve yabanc&#; maddelere engel olma çabas&#; içerisinde daha belirgin hale gelir. Bu dönemlerde biriken **balgam&#;n yutulmamas&#;, d&#;&#;ar&#; at&#;lmas&#; önem

** ta&#;&#;r. Bu sorunun önüne geçmeye olanak tan&#;yan balgam için do&#;al tedaviler mevcuttur.

Balgam Ç&#;karma Yöntemleri

1. Ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z odan&#;n nem dengesini sa&#;lay&#;n

Bulundu&#;unuz ortam&#;n nemli olmas&#;, mukusun ince kalmas&#;n&#; sa&#;lar. Bu konuda medikal firmalardan ve hatta internet üzerinden bir buhar makinesi sat&#;n alabilirsiniz. Bu makineyi, suyunu her gün de&#;i&#;tirdi&#;iniz ve kullan&#;m talimatlar&#;na uydu&#;unuz sürece güvenle kullanabilirsiniz.

2. Bol miktarda s&#;v&#; tüketin

Özellikle s&#;cak su içmek mukusun hareket etmesine yard&#;mc&#; olarak t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; gev&#;etir. Et ya da tavuk suyuna çorba, kafeinsiz çay ve s&#;cak meyve sular&#; da yard&#;mc&#; olabilecekler seçenekler aras&#;ndad&#;r.

3. Solunum Sa&#;l&#;&#;&#;n&#; Geli&#;tirici Maddeler Tüketin

Limon, zencefil ve sar&#;msak gibi so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; halinde solunum yollar&#;na iyi gelecek bitkilerden haz&#;rlanm&#;&#; yiyecek veya içecekleri tüketmeye çal&#;&#;&#;n. Kapsaisin içeren baharatl&#; yiyecekler, sinüslerin geçici olarak temizlenmesine ve mukusun rahat hareket etmesine yard&#;mc&#; olur. Meyan kökü, çilek, nar, ekinezya, jinseng ve guava çaylar&#;n&#;n viral solunum yolu hastal&#;klar&#;n&#; önleyebilece&#;ine veya tedavi edebilece&#;ine dair bilimsel kan&#;tlar mevcuttur. E&#;er bu süreçte reçeteli ilaçlar kullan&#;yorsan&#;z, beslenme program&#;n&#;zda de&#;i&#;ikli&#;e gitmeden önce doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

4. Tuzlu suyla gargara yap&#;n

Bir bardak suya yar&#;m ila bir çay ka&#;&#;&#;&#; aras&#; tuz kar&#;&#;t&#;rarak gargara yapmak, bo&#;az&#;n arkas&#;nda as&#;l&#; olan balgam&#; temizlemeye yard&#;mc&#; olur. Gargara ayn&#; zamanda mikroplar&#; öldürmeye ve bo&#;az a&#;r&#;n&#;z&#; hafifletmeye de yarar. Tuzun s&#;cak suyun içerisinde daha homojen bir &#;ekilde çözünmesi mümkündür. Bu sebeple gargara için s&#;cak su tercih edilmesi daha sa&#;l&#;kl&#; olur. Ayr&#;ca tahri&#; edici klor içermeyen, filtrelenmi&#; veya &#;i&#;elenmi&#; su kullan&#;lmas&#; gerekir.

Tuz su kar&#;&#;&#;m&#;ndan bir yudum al&#;n ve ba&#;&#;n&#;z&#; hafifçe geriye do&#;ru e&#;in. Kar&#;&#;&#;m&#; yutmadan bo&#;az&#;n&#;z&#; çalkalay&#;n, ci&#;erlerinizden saniye kadar nazikçe hava verin ve ard&#;ndan suyu tükürün. Bu yöntemi balgam sorununuz çözüme ula&#;&#;ncaya kadar istedi&#;iniz s&#;kl&#;kta tekrarlayabilirsiniz.

5. Okaliptüs buhar&#; soluyun

Kaynam&#;&#; suyun içerisine damlat&#;lan birkaç damla okaliptüs ya&#;&#;n&#;n buhar&#;n&#; solumak, mukusun sökülüp at&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar. Mukusu gev&#;eten ve rahatça öksürmeyi mümkün k&#;lan okaliptüs buhar&#;n&#;n, bir buhar makinesi kullan&#;larak da solunmas&#; mümkündür. Ancak bu yöntemin daha çok yeti&#;kinler için uygun oldu&#;unu, çocuklar&#;n esans içeren ya&#;lara maruz kalmamas&#; gerekti&#;ini söylemekte fayda var.

Balgam Ç&#;karma Egzersizleri

Yukar&#;daki do&#;al yöntemlerin yan&#; s&#;ra genizdeki balgam nas&#;l at&#;l&#;r sorusuna çe&#;itli egzersiz önerileriyle de yan&#;t verilebilir. Günde kez tekrar edildi&#;i takdirde mukusun vücuttan at&#;lmas&#;n&#; sa&#;layacak öksürme egzersizleri a&#;a&#;&#;daki gibi s&#;ralanabilir.

1. Gö&#;se destek veren öksürme

Ayaklar&#;n&#;z yere de&#;ecek &#;ekilde bir sandalyeye oturun ve hafifçe öne do&#;ru e&#;ilin. Burnunuzdan nefes al&#;rken kollar&#;n&#;z&#; gö&#;sünüzün üzerinden kendinize sar&#;n. Kollar&#;n&#;z&#; gö&#;sünüze bast&#;r&#;n ve nefes verirken öne do&#;ru e&#;ilin. Mukusun gev&#;emesi için kez k&#;sa ve keskin öksürün. Böylece** balgam&#;n solunum yolu boyunca hareket etmesini sa&#;lam&#;&#;

** olacaks&#;n&#;z. A&#;z&#;n&#;zdan nefes al&#;n burnunuzdan yava&#;ça verin. Bu nefes &#;ekli sayesinde herhangi bir mukus parças&#;n&#;n ci&#;erlerinize dönmesini önlemi&#; olursunuz. Bu tekni&#;i solunum yollar&#;n&#;z rahatlay&#;ncaya kadar tekrarlay&#;n.

2. Derin öksürme

Derin &#;ekilde nefes alarak uygulamaya ba&#;lay&#;n. Nefesinizi saniye boyunca tutun. Havan&#;n zorlu bir &#;ekilde at&#;lmas&#; ad&#;na mide kaslar&#;n&#;z&#; kullan&#;n. Öksürmekten kaç&#;narak bo&#;az&#;n&#;z&#; temizlemeyi deneyin. Bu uygulamay&#; gün içinde birkaç kez tekrarlay&#;n.

3. Huff &#;eklinde öksürme

Öksürmekte sorun ya&#;ayan ki&#;iler için iyi bir alternatiftir. Hava yolu aç&#;k vaziyetteyken “ha, ha, ha” &#;eklinde ses ç&#;kararak kar&#;n kaslar&#;n&#;z&#; kullan&#;n. Bu uygulama gün içinde birkaç kez yap&#;ld&#;&#;&#;nda son derece faydal&#;d&#;r.

Hangi Renk Balgam Ne Anlama Gelir?

Balgam&#;n görülme &#;ekli ve rengine bakarak, balgam ç&#;karmak ne zaman tehlikeli olur sorusuna yan&#;t verilebilir. Baz&#; durumlarda mutlak suretle doktora ba&#;vurmak gerekebilir.

Berrak: Mukusta berrak bir renkte ve yap&#;da olmas&#; normaldir. Yap&#;s&#;nda su, tuz, antikor ve benzeri ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi hücrelerini bar&#;nd&#;ran mukus solunum yollar&#;nda üretildikten sonra bo&#;az&#;n arkas&#;ndan iner ve yutulur.

Beyaz: Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;na i&#;aret eder. Burun bo&#;lu&#;undaki dokular iltihap kap&#;p &#;i&#;ti&#;inde, mukusun solunum yolundan geçi&#;i yava&#;lar. Bu durumda mukus yap&#;s&#; daha kal&#;n ve beyaz&#;ms&#; olur.

Sar&#;: Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k hücreleri enfeksiyon bölgesinde sava&#;maya ba&#;lad&#;&#;&#;nda, beyaz kan hücreleri sar&#;ms&#; bir renk al&#;r ve bu durum mukusa rengini verir.

Ye&#;il: Solunum sisteminin iltihap nedeniyle bakterilerle sava&#; vermesinin sonucunda balgam ye&#;il renk olur. Ast&#;m hastalar&#;nda da ye&#;il balgam görülebilir. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin u&#;ra&#;&#; s&#;ras&#;nda üretilen beyaz kan hücreleri, mikroplar, di&#;er hücreler ve proteinler balgama ye&#;il renk verir.

K&#;rm&#;z&#;: K&#;rm&#;z&#;

balgam mukusun içerisinde kan bulundu&#;unu gösterir. Balgamda kan görülmesi ise pek çok nedenden kaynaklanabilir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlar&#; akci&#;erlerde veya hava yollar&#;nda küçük kan damarlar&#;n&#;n zarar görmesine neden olup kanamalara sebep verebilir.

Kahverengi: Kahverengi balgam muhtemel bir kanamaya i&#;aret ediyordur. Parlak k&#;rm&#;z&#; veya pembe balgam ise kanaman&#;n yak&#;n zamanda gerçekle&#;ti&#;i anlam&#;na gelir.

Siyah: Siyah mukus mantar enfeksiyonuna i&#;aret ediyor olabilir. Bu durumda derhal doktora ba&#;vurulmal&#;d&#;r.

Öksürmeden Balgam Nas&#;l Ç&#;kar&#;l&#;r?

Yukar&#;da sözünü etti&#;imiz tüm durumlar, balgam&#;n yumu&#;ayarak a&#;&#;z yoluyla vücuttan at&#;lmas&#;n&#; sa&#;lamay&#; kolayla&#;t&#;rmak üzerinedir. Ancak yak&#;n zamanda bir cerrahi operasyon geçirmi&#; olmak ya da bel f&#;t&#;&#;&#; gibi hastal&#;klar sebebiyle öksürmenin mümkün olmad&#;&#;&#; dönemlerde doktor onay&#;yla aspirasyon i&#;lemi yapt&#;r&#;labilir.

Zaman zaman a&#;&#;r&#; ve kal&#;n balgam olu&#;umu genelde endi&#;e nedeni de&#;ildir. So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;, grip, mevsimsel alerji gibi durumlar söz konusu oldu&#;unda ise balgam daha fark edilebilir ve rahats&#;zl&#;k verici bir hal al&#;r. Bu problem süreklilik arz etmeye ba&#;lad&#;&#;&#; takdirde ise mutlaka doktor kontrolü e&#;li&#;inde çözüme kavu&#;turulmas&#; gerekir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Balgam, alt solunum yollarındaki bronşlar tarafından üretilmektedir ve lifli bir yapıya sahiptir. Bununa birlikte vücut aktivitelerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Balgam Nedir?

Alt solunum yollarında üretilen mukuslu maddeye balgam adı verilmektedir. Ancak bu tükürük değil, tamamen akciğerlerde üretilen bir mukustur. Rengi berrak, sarı, yeşil ve beyaz balgam olmak üzere farklı renklerde olabilir. Bununla birlikte ciddi olan akciğer hastalıklarında kanlı balgam da görülebilmektedir. Mukusun türü altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez. Ancak bu salgılar yüksek seviyede salgılandı taktirde solunum yollarını tıkayıcı bir etki gösterebilmektedir.

Balgam Neden Olur?

Vücudun fazla mukus üretmesinin birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Öksürük ile dışarı atılan mukusun rengi, miktarı ve kıvamı birçok hastalığın habercisi olabilir. Bunun yanında sigara kullanımı, çevre kirliliği ve bazı gıdaların aşırı tüketimi de mukus oluşumunu tetikleyebilir.

Genellikle akciğerlerin hasar görmesi sonucunda yoğun mukus üretimi gerçekleşir. Özellikle yeni doğmuş olan bebeklerde balgam oluşumuna oldukça sık rastlanmaktadır. Bebeklerin akciğerleri tam olarak gelişmediği için toz, yabancı madde ve mikroplara maruz kalarak çok kolay bir şekilde tahriş olur. Burada biriken mikroplar ise burun tıkanıklığına, geniz akıntısına ve solunum yollarının tahriş olmasına sebep olarak bebeklerde balgamlı öksürük oluşmasını sağlar.

Bunlarla birlikte yoğun mukus üretimine neden olan bazı faktörler şu şekildedir:

  • Sigara içmek,
  • Astım,
  • Kistik fibrozis,
  • Akciğer enfeksiyonları,
  • Tüberküloz,
  • Grip,
  • Bronşit,
  • Diğer solunum yolu enfeksiyonları.
BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

Kanlı Balgam Neden Olur?

Kanlı mukusun başlıca sebepleri arasında tüberküloz, bronşektazi ve akciğer kanseri gibi son derece ciddi olan akciğer hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca pulmoner emboli, akciğer apsesi, kronik bronşit ve zatürre gibi hastalıklar da kanlı mukusa sebep olabilmektedir. Mukusun içinde şerit halinde kan görülmesi ise, akciğerden ani olarak kaynaklanan veya geçmişten gelen bir kanamanın belirtisi şeklinde değerlendirilebilmektedir. Normal mukusun içinde kan görüldüğü durumlarda da bu durum yine uzamış bazı hastalıkların veya tümörlerin bulgusu olabilmektedir.

Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri

Mukus, solunum yolunu kaplayan hücrelerden salgılanan salgılardan, sigara ve havada bulunan zararlı maddelerden, (katran gibi), beyaz kan hücrelerinden ve diğer bağışıklık hücrelerinden oluşmaktadır. Akciğerlerde fazla miktarda mukus biriktiğinde şu belirtileri görmek mümkündür:

  • Balgamlı öksürük,
  • Hırıltılı solunum,
  • Köpüklü balgam,
  • Yutkunurken boğazda balgam hissi,
  • Öksürmeden kaynaklanan boğaz tahrişi,
  • Göğüs ağrısı,
  • Nefes darlığı.

Balgam Türleri

Mukus, kıvamına ve rengine göre değişiklikler göstererek başta alt solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Genel olarak mukus türleri şu şekildedir:

Kıvamına Göre

  • Köpüklü Balgam: Bu mukus türü jölemsi kıvamda, berrak ve köpüklü bir görünümdedir. Az sıklıkta görüldüğünde ise bir sorun oluşturmaz. Ancak bu durumun sürekli bir hal aldığı taktirde altta yatan ciddi bir hastalık olduğu düşünülebilmektedir. Bununla birlikte sigara kullanımı da köpüklü mukusun sebep olur.
  • Yapışkan Balgam: Mukusun içinde genellikle ufak pullar bulunmaktadır.
  • İnce Balgam: İnce mukus, genel olarak normal bir durumdur. Ancak bu soğuk algınlığı veya alerji belirtisi olabileceği gibi bir ilacın yan etkisinden de kaynaklanabilmektedir.
  • Kalın Balgam: Solunum yollarında var olan bir iltihap ilerledikçe mukus, daha kalın ve koyu bir hal alır. Özellikle kaloriferli ve benzeri ısıtma sistemlerinin solunum yolunu kurutması sonucu da kalın mukus görülmektedir. Bunun dışında gece boyunca susuz kalındığında da özellikle sabah vakitlerinde oluşabilmektedir.

Rengine Göre

Altta yatan belirli bir hastalığın olup olmaması veya başka sebeplere bağlı olarak mukus renginde farklılıklar görülebilmektedir.

  • Berrak Balgam: Mukusun doğal rengi berrak olsa da miktarının artması, vücudun bir polen veya bir çeşit virüs gibi tahriş edici dış etkenleri temizlemeye çalıştığı anlamına gelebilmektedir. Bununla birlikte artan berrak mukus, viral bronşitin de habercisi olabilir.
  • Yeşil-Sarı Renkli Balgam: Bu tür mukus varlığı, vücutta enfeksiyonel bir hastalığın olduğuna işaret eder. Rengi ise akyuvar adı verilen beyaz kan hücrelerinden gelmektedir. Enfeksiyonun şiddetine göre mukus, sarıdan yeşile doğru döner.
  • Kanlı Balgam: Mukusta görülen kan genellikle tüberküloz, akciğer kanseri, konjestif kalp yetmezliği ve zatürreeye işaret edebilmektedir.
  • Kahverengi Balgam: Mukusun kahverengi olması genellikle daha önce kanamanın olduğuna işarettir. Görünüşü pas rengini andırır. Kanlı gelen mukus sonrasında da görülebilmektedir. Aynı zamanda bu mukus türü, bakteriyel zatürre, bakteriyel bronşit ve akciğer apsesi gibi hastalıklara da işaret edebilmektedir.
  • Siyah Balgam: Bu mukus türü, kalın ve yapışkandır. Daha çok sigara ve uyuşturucu kullanımından kaynaklanmaktadır. Solunum yoluyla zehirli gazların fazla miktarda alınması sonucunda da siyah mukus görülebilmektedir.
  • Beyaz Balgam: KOAH, viral bronşit vb. gibi hastalıklarda beyaz renkli mukus görülebilir. Bunun yanında kronik bir sindirim sistemi rahatsızlığı da bu tür mukusun görülmesine sebep olur.

Balgam Kültürü Nedir?

Genellikle öksürük ve bol miktarda mukus üretimi vb. gibi solunum sistemi hastalıklarının neden olduğu şikayetlerde, tanılama için mukus kültürü testi istenmektedir. Kültür örneği almanın en zor kısmı test için yeterli miktarda mukus örneği alabilmektir. Bunun için uygulanabilecek birkaç teknik bulunmaktadır.

Kültür testi öncesinde bol miktarda sıvı içmeniz önerilmektedir. Bu sayede mukozayı gevşetmeniz ve mukusu öksürerek dışarı atmanız kolaylaşmaktadır. Hekiminiz, steril bir kültür testi için öncesinde ağzınızı temiz bir suyla yıkamanızı isteyebilir. Bundan sonra mukusu kültür kabına tükürmeniz gereklidir. Laboratuvar testinin doğru ve kolay bir şekilde yapılabilmesi için için en az 2 mililitre mukus örneği gereklidir. Akciğerdeki mukusu çıkarabilmek için önce üç derin nefes alınır ve ardında öksürülür. Bu şekilde boğazdaki balgam çıkarılır.

Eğer yeterli miktarda mukus çıkartmada sorun yaşarsanız doktorunuz, mukozayı gevşetmek için bir tür buhar solutma tekniği de kullanabilir.

Balgam Tedavisi Nasıl Olur?

Bakteriyel bir iltihap sebebiyle oluşan kalın mukusun temizlenmesi için genellikle antibiyotik reçete edilmektedir. Bununla birlikte bilinçsiz antibiyotik kullanımını engellemek için sadece hekiminiz tarafından önerilen antibiyotikleri kullanmanız gereklidir. Mukusun nedeni alerjik enfeksiyondan kaynaklıysa, Benadryl ya da Setirizin gibi alerjiyi kontrol eden ilaçlar önerilmektedir. Bunların yanında mukusun inceltilmesi ve akciğerlerden atılması için balgam söktürücü ilaçlar -bunların içinde özellikle şuruplar vardır- da mevcuttur. Sahip olunan hastalığın türü ve şiddeti, ilacın göstereceği etkide de farklılıklar görülmesine sebep olur. Bu sebeple doktorunuz altta yatan hastalığa bağlı olarak ilaç reçete eder.

Bunların yanında medikal tedavilere ek olarak bazı pratikler mukozayı yumuşatmak için işe yarayabilir:

  • Bol su için,
  • Buhar banyosu yapın,
  • Soluduğunuz havayı devamlı nemli tutun,
  • Tuzlu su ile gargara yapmaya çalışın,
  • Ilık içecekler tüketin.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Mukus üretimi, solunum sisteminin doğal bir parçasıdır. Ancak artan ve günlük yaşamı olumsuz ölçüde etkileyen mukus varlığında doktora görünmeniz gerekmektedir. Çünkü bu durum bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Mukusun rengi berrak, sarı veya yeşil ise hastalığın seyrini görmek için diğer belirtileri de birkaç gün izleyip duruma göre doktora gitmeniz, hastalığı teşhis etmede kolaylık sağlayabilmektedir. Ancak mukus kanlı veya siyahsa hiç beklemeden muayene olmanız büyük ölçüde önem taşımaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Balgam nasıl atılır?

Medikal tedavi gerektiren durumlarda genellikle balgam söktürücü ilaçlar verilmektedir. Bunlar çoğunlukla sıvı formda ilaçlardır. Bunun yanında balgam atmak için bol su tüketimi, buhar banyosu, ılık içecekler içmek ve solunan havanın nemli tutulması büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.

Balgam çıkarmak ciğerleri temizler mi?

Öksürükle gelen mukus akciğer, soluk borusu ve yutak bölümlerinde geliyor olabilir. Akciğerlerde ortaya çıkan enfeksiyonlarla burada oluşan ve biriken mukus, öksürük ve bazı balgam sökücü ilaçlarla inceltilip atılabilir. Böylece mukus miktarı akciğerlerde azalarak temizlenmiş olur.

Boğazda yapışkan balgam neden olur?

Mukus içeriği su ve şekerlenmiş protein (glikoprotein) yapılarının bir araya gelmesiyle oluşur. Bu glikoprotein yapıları aynı zamanda musin olarak isimlendirilmektedir. Bununla birlikte balgamın akışkanlığı, yapısında bulunan musin seviyesi ile ters orantılıdır. Musin seviyesi arttıkça balgamın içeriğinde bulunan su miktarı da azalmaktadır. Bu da mukusu daha yapışkan bir hale getirir. Yapışkan mukus, boğazda hırıltı ve balgam belirtileri ile kendini gösterir.

Avicenna Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktorları

Göğüs Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıdaki gibidir:

Boğazda balgam birikmesi neden olur, nasıl geçer? Boğazda balgam birikmesine ne iyi gelir?

Özellikle akciğer tarafından üretildiği bilinmekte ve öksürük ile dışarı atılabilmektedir. Balgam tehlikeli bir durum oluşturmamaktadır. Fakat eğer yüksek miktarda salgılanır ise solunum yollarını tıkayabilmektedir. Peki, boğazda balgam birikmesi neden olur, boğazda balgam birikmesi nasıl geçer?

Boğazda Balgam Birikmesi Neden Olur?

Akciğerin hasar gördüğü durumlarda balgamın aşırı derecede üretildiği gözlemlenmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde balgamın çok fazla üretildiği bilinmektedir. Bunun nedeni ise bebeklerin solunum yollarının tam gelişmemesinden kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda ise çok kolay bir şekilde tozlara maruz kalabilmektedir. Burada biriken mikroplar ise tıkanmaya ve öksürük oluşumuna neden olmaktadır. Balgama neden olan durumlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Astım
  • Kistik fibrozis
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Pulmoner emboli
  • Akciğer kanseri
  • Pnömokonyoz
  • Akciğer apsesi
  • Akciğer mantarı

Boğazda Balgam Birikmesi Nasıl Geçer?

Balgam, solunum sisteminin bir parçasıdır fakat bazı durumlarda olması gereken düzeyin üzerine çıkmaktadır. Böyle bir durumda mutlaka uzman bir hekim tarafından kontrol sağlanması gerekmektedir. Hekim tarafından verilen ilaçların doğru ve düzenli bir şekilde kullanılmasına önem verilmesi önerilmektedir. Balgam sorununun iyileşme sürecinin hızlandırılması için evde uygulanabilecek doğal yöntemlerde bulunmaktadır. Bu yöntemler hekime danışılarak uygulandığında daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Bu sorunu yaşayan kişiler tarafından boğazda balgam birikmesi ne zaman geçer sorusu oldukça sık sorulmaktadır.

Boğazda Balgam Birikmesi Ne Zaman Geçer?

Balgam sorununun geçmesi tamamen kişinin durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Bazı bireylerde oldukça hızlı iyileşebilmekte bazılarında ise uzun süreler devam edebilmektedir. Birkaç faktör bu durumu etkilemektedir. Öncelikle verilen ilaçlarım doğru kullanılması, beslenmeye ve bitki çaylarının tüketimine dikkat edilmesi iyileşme süresini kısaltabilmektedir. Kişinin kendine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle tütün ürünlerinin tüketilmesi iyileşme sürecini uzatabilmektedir. Böyle bir durumda ise boğazda balgam birikmesine ne iyi gelir sorusu akıllara takılan sorular arasında yer almaktadır.

Boğazda Balgam Birikmesine Ne İyi Gelir?

İlk olarak bol bol su içilmesi önerilenler arasında yer almaktadır. Çünkü su içildiğinde katı halde olan balgam sıvı hale gelmekte ve yumuşayarak vücuttan atılabilmektedir. Bununla birlikte sıcak bir su içerisine okaliptüs ve nane yağları damlatılmaktadır. Ardından bu suyun buharında durarak derin bir nefes alınması gerekmektedir. Bir diğer yöntemde ise bir bardak suya limon sıkılmakta ve ardından içilmektedir. Bu yöntemler yardımcı tedavi yöntemleri arasında yer almakta ve iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Boğazda Balgam Birikmesi Tehlikeli mi?

Özellikle akciğer tarafından üretilmekte olan balgam öksürük ile birlikte dışarı atılabilmektedir. Genelde hiçbir tehlike oluşturduğu gözlemlenmemektedir. Fakat bazen aşırı üretim nedeni ile solunum yollarını tıkadığı gözlemlenebilmektedir. Aşırı üretim ile tıkanma yaratması kişilerin rahatsız hissetmesine ve hayat kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Bu birikim nedeniyle bazı kişiler boğazda balgam birikmesi mide bulantısı yapar mı sorusunu sormaktadır.

Boğazda Balgam Birikmesi Mide Bulantısı Yapar mı?

Aşırı üretim nedeni ile zamanla biriken balgam bazı şikayetlere yol açabilmektedir. Bunlar arasında en sık görülen şikayetlerin mide bulantısı ve öksürük olduğu bilinmektedir. Bu şikayetler uzun süre devam ediyor ve hiçbir şekilde iyileşme göstermiyor ise mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi ve gerekli tedavilerin doğru bir şekilde uygulanması önerilmektedir. Bu sayede iyileşme daha kısa zamanda gerçekleşmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası