geçmeyen balgamlı öksürük nedenleri / İnatçı öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat) - Sağlık Haberleri

Geçmeyen Balgamlı Öksürük Nedenleri

geçmeyen balgamlı öksürük nedenleri

Balgamlı öksürük neden olur, nasıl geçer? Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Vücut, solunum yollarında mukus üretmektedir ve üretilen mukusun vücuttan atılması esnasında balgamlı öksürük meydana gelmektedir. Birçok sebebe bağlı olarak gelişebilen bu sağlık problemi kişilerin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple birçok kişinin merak ettiği konular arasında balgamlı öksürük nedir sorusu da vardır. Balgamlı öksürükle ilgili merak edilen bilgiler yazımızın devamında…

Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Balgamlı öksürüğün birçok farklı sebebi olabilmektedir. Soğuk hava, mevsim geçişi, klima gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan soğuk algınlığı, grip nedeniyle balgamlı öksürük meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda astım, bronşit, zatürre, koah ya da solunum yolları ile ilgili başka sebeplerle de balgamlı öksürük kişileri rahatsız eden sorunlardan biri olabilmektedir.

Balgamlı öksürüğün oluşum sebebi ise vücutta üretilen mukusa bağlıdır. Vücudumuz zararlı organizmalardan korunabilmek için mukus üretimi gerçekleştirmektedir. Solunum yollarında meydana gelen hastalıklar sonucunda vücuttaki mukus üretim oranı artmakta, böylece balgam ve öksürük meydana gelmektedir. Vücudumuzun solunum yollarında ürettiği mukusun görevi aynı zamanda akciğer ve bronşlarla birlikte solunum yollarını zararlı maddelere karşı korumaktır.

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Balgamlı öksürük problemi yaşayan kişilerin öncelikle doktora görünmesi ve öksürüğün sebebini tespit etmesi gerekmektedir. Bu tespit sonucunda eğer solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa, burun spreyleri, öksürük şurupları, balgam söktürücü şuruplar kullanılmalıdır. Eğer alerjik rinit sebebiyle balgamlı öksürük meydana geldiği tespit edilmişse antihistaminik ilaçlar kullanılır. Astım sebebiyle meydana gelen balgamlı öksürükler için ise astım hastalığı için kullanılan ilaçlar doktor kontrolünde kullanılır. Koah sebebiyle meydana gelen balgamlı öksürük için ise yine doktorun reçete ettiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Ayrıca solunum yollarında tıkanıklık ve solunum yollarının dar olması da tekrar eden balgamlı öksürüğe yol açabilmektedir. Bu tür şikayetleri olanların mutlaka uzman hekimlere başvurulması önerilir.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Doktorun reçete ettiği ilaçların yanında balgamlı öksürüğün hafifletilmesi için evde uygulanabilecek bazı yöntemler de mevcuttur. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Bal, limon, ılık su ve karabiber karışımı balgam söktürerek öksürüğün hafiflemesine yardımcı olacaktır.
  • Okaliptüs, nane, anason, kekik ve rezene çaylarının da balgamlı öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir.
  • Civanperçemi bitkisi de balgamlı öksürüğü geçirmede bire bir mucizeler arasında yer alır.

Balgamlı Öksürük Tehlikeli Mi?

Balgamlı öksürüğün kendisi tehlikeli değildir. Fakat akciğerlerde, solunum yollarında meydana gelen astım, zatürre, verem gibi çok ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Balgamlı öksürüğe sebep olan bu hastalıklar çok tehlikelidir. Bu sebeple balgamlı öksürükle birlikte sırt ve göğüs ağrısı gibi belirtiler de gözleniyorsa vakit kaybetmeden muhakkak doktora gidilmelidir.

Balgamlı Öksürük Ne Kadar Sürer?

Balgamlı öksürük tedavisi yapılması gereken ciddi akciğer ve solunum yolları hastalıklarından kaynaklanmıyorsa genellikle 1 hafta ila 10 gün içerisinde iyileşmektedir.

Balgamlı Öksürük Kulak Ağrısı Yapar Mı?

Balgamlı öksürüğün doğrudan kulak ağrısına yol açtığı bilgisi kanıtlanmış değildir. Fakat balgamlı öksürüğe sebep olan üst solunum yolları ve kulak, burun, boğaz hastalıklarının kulak ağrısına neden olabildiği bilinmektedir.

Kuru ve Balgamlı Öksürük: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Öksürüğün temel fonksiyonu, hava yollarında bulunan aşırı sekresyonun temizlenmesi ve yabancı maddelerin solunum yoluyla vücuda alınmasını engellemektir. Bu yönüyle öksürük, doğal savunma mekanizmasının bir parçası olsa da bazı durumlarda pek çok farklı hastalıkta da görülebilir. Öksürük tek başına bir hastalık değildir. Farklı bir deyişle öksürüğün pek çok farklı hastalık türünün belirtisi olduğu söylenebilir. 

Aynı zamanda öksürüğün pek çok farklı türü bulunur. Bunlar öksürük sırasında oluşan seslere, süresine göre tanımlanabileceği gibi öksürüğün kuru ve balgamlı olmasına göre de ayrıştırılabilir. Kuru öksürük; balgam içermeyen, tahriş gücü yüksek, gıcık hissine yol açan bir öksürük türüdür. Buna karşılık tıp dilinde prodüktif öksürük olarak tanımlanan balgamlı öksürük ise öksürük sırasında balgamın geldiği öksürük çeşididir.

Kuru Öksürük Nedir?

Balgam ya da farklı bir deyişle mukus üretimi olmayan öksürük türü, kuru öksürük olarak tanımlanabilir. Kuru öksürük, sebep gözetmeksizin kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine yol açar. Basit soğuk algınlığından kalp yetmezliğine kadar pek çok farklı hastalık türü kuru öksürük sebepleri arasında yer alır. Ayrıca hava kirliliği gibi etkenler de kuru öksürüğe yol açabilir. Bu noktada kuru öksürüğün nedeninin belirlenmesi son derece önemlidir.

Kuru Öksürük Belirtileri ve Tedavisi 

Kuru öksürüğün temel belirtisi, öksürük sırasında balgam gelmemesidir. Boğazda gıcık hissine yol açan kuru öksürük, aynı zamanda boğazın ciddi şekilde tahriş olmasına neden olabilir. Kuru öksürük tedavisi altta yatan odak hastalığın özelinde yapılır.

Sıklıkla sorulan “Kuru öksürük nasıl geçer?”, “Kuru öksürük için ne yapılmalı?" soruları bu şekilde yanıtlanabilir.

Balgamlı Öksürük Nedir? 

Balgamlı öksürük, öksürürken balgam gelmesi olarak tanımlanabilir. Hava yollarının temiz ve nemli tutulmasını sağlayan mukus üretiminin artmasıyla birlikte gerçekleşir. Tıpta prodüktif öksürük olarak adlandırılan öksürünce balgam gelmesi durumu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Tüm öksürük türlerinde olduğu gibi balgamlı öksürük için tedavi sırasında odak hastalığın belirlenmesi gerekir. Hava yollarında mukus üretiminin artmasına yol açan rahatsızlığın tanı almasının ardından hekim, hastalığa ve kişiye özel olarak tedavi düzenler.

Geçmeyen Öksürüğün Nedenleri ve Tedavisi

Vücudun ani bir refleksi olan öksürük, pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu durum akciğerlerde ya da solunum yollarında var olan balgam ve tozun dışarı atılmasına yardımcıdır. Öksürük genel olarak, kişinin hava yollarında bulunan sinirlerin uyarılmasıyla gerçekleşir ve bu bölgede bulunan tahriş edici yabancı maddenin dışarı atılması, göğüs ve karın kaslarının kasılmasıyla gerçekleşir. Ara sıra olan bu tip öksürme eylemleri son derece normaldir. Ancak geçmeyen kuru öksürük ya da öksürük krizi olarak tanımlanan durum, kişinin hayatını olumsuz etkiler.

Geçmeyen Öksürük Neden Olur?

Öksürük, genel olarak birkaç gün ya da birkaç hafta içerisinde azalarak geçer. Ancak kişinin daha uzun süreyle öksürmesi, geçmeyen öksürük kapsamında değerlendirilebilir.

Geçmeyen Öksürük Alerjik Olabilir mi?

Alerjiye bağlı olarak kişide geçmeyen öksürük oluşabilir. Bu tip vakalarda öksürük kurudur. Farklı bir deyişle öksürüğe balgam eşlik etmez. Açık ya da kapalı ortamda oluşabilen bu durum, alerjiye yol açan pek çok farklı etkenden kaynaklanabilir. Kişinin öksürmesini tetikleyen unsurun bulunması önemlidir.

Geçmeyen Öksürük için Ne Yapmalı?

İç mekanlarda oluşan öksürük için kapalı ortamın sık sık havalandırılması önerilebilir. Geçmeyen öksürük nedeni belirlenmeli ve bu duruma uygun şekilde önlem alınmalıdır. Geçmeyen öksürüğe ek olarak ateş, balgam, hırıltı, nefes darlığı gibi ek belirtiler varsa mutlaka uzman hekime muayene olunmalıdır.

İnatçı öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat)

Dinmeyen öksürük önemli bir hastalığın habercisi olabileceği gibi, zamanla şah damarı yırtılması gibi önemli komplikasyonlara yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Uysal, kimi zaman insanı canından bezdiren inatçı öksürüğün hangi hastalıklara işaret edebileceğini anlattı. İşte o hastalıklar:

Astım: Kronik öksürük, astımın en belirgin semptomlarından biri. Hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi gibi semptomlara eşlik edebileceği gibi, tek başına da ortaya çıkabiliyor. Gıcık öksürük şeklinde gelişiyor. Genellikle kuru oluyor yani balgam içermiyor, geceleri artıyor ve kronik bir hal alıyor. Ayrıca alerjik astım da öksürük nedeni olabiliyor. Alerjik astımda öksürük sabaha doğru artıyor. Özellikle koşunca öksürük, göğüste sıkışma ve hışıltılı yakınmalar oluyor.

Gastroözofageal reflü: Gastroözofageal reflü de kronik öksürüğün en sık görülen nedenlerinden biri. Mide asit sıvısının mideden yemek borusuna doğru geri gelmesiyle oluşan tahriş sonucu öksürük ve göğüs yanması meydana geliyor. Kahve, baharatlı ve yağlı besinler tüketildiğinde artan, geceleri rahatsız edecek şekilde nöbetler halinde gelen ve 3 haftadan fazla süren öksürüğün altında yatan etken reflü olabiliyor.

KOAH: Kronik ilerleyici nefes darlığı ile karakterize bir hastalık olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) da, şiddetli ve kronik öksürüğün en ciddi sorumlularından. Dr. Pelin Uysal, KOAH hastalığında öksürüğün uzun süreli ve çoğu zaman balgamlı olduğuna dikkat çekerek, “Öksürüğe sıklıkla nefes darlığı ve tıkanma da eşlik ediyor” diyor.

Gizli kalp yetmezliği: Gizli kalp yetmezliğinde öksürük önemli bir bulgu olabiliyor. Ancak öksürük genellikle üst solunum yolları enfeksiyonu ya da bronşit gibi akciğer kaynaklı nedenlerden kaynaklandığı için yaşamsal öneme sahip bu hastalık atlanabiliyor. Öksürük genellikle yatınca ortaya çıkıyor, ayağa kalkınca veya oturunca hafifliyor. Öksürükle birlikte pembe renkli balgam da görülebiliyor.

&#x;natç&#x; öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat) - 1

Bronşit: Bronşit öksürük yapan bir başka önemli hastalıklardan. Kronik bronşit 2 yıldan fazla devam eden ve yılın 3 ayı kadar süren bir zamanda balgamlı öksürük yapıyor.

Tiroit bezi iltihabı: Öksürüğün işaret ettiği bir başka hastalık da, ender de görülse tiroit bezi iltihabı. Bu hastalıkta öksürük hırıltı bir özellikle sergiliyor. Astım atağındaki kuru öksürük gibi de olabiliyor ve tedavi sonrası geriliyor.

Bazı hipertansiyon ilaçları: Hipertansiyon, diyabetik nefropat ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan ACE inhibitörlerinin en sık yol açtığı yan etki, kuru öksürük oluyor. Tedaviye başladıktan birkaç saat sonra ortaya çıkabildiği gibi haftalar veya aylar sonra da gelişebiliyor. Bu durumda başka bir ilaç tedavisine geçiliyor.

Sigara: İçinde katran dahil pek çok kanserojen madde ve bağımlılık yapıcı nikotin içeren sigara öksürük reseptörlerini de olumsuz yönde etkiliyor. Öksürük sigara içen kişilerde özellikle sabahları koyu renkli balgamla birlikte oluyor. Öksürük genellikle kronik bir seyir alıyor. Sigara içen hastaların bazen öksürüğü sigaraya bağladıkları için önemsemeyerek hekime başvurmuyor. Bunun sonucunda da KOAH gibi önemli hastalıkların tanısı gecikiyor.  

Psikolojik öksürük: Erişkinlerin yüzde 9’unda, bilinen bir solunum sistemi hastalığı olmadığı halde kronik öksürük mevcut. Literatürde “alışkanlık” veya “tik” öksürüğü olarak tanımlanıyor. Hastalar herhangi bir fiziksel neden olmadığı halde sanki boğazlarına bir şey takılmış gibi hissedip öksürüyor. Bu hastalarda depresyon daha fazla oranda görülüyor.

Sinüzit: Kronik öksürük yakınmasının altında yatan nedenlerden biri de, sinüslerin iltihaplanması. Yapılan çalışmalar kronik öksürüğü olan her 3 hastadan birinde sinüzit olduğunu ortaya koyuyor. Bu hastalıkta öksürük genellikle kuru tipte ve geniz akıntısına bağlı oluyor.

&#x;natç&#x; öksürüğün 12 nedeni (8 haftada geçmiyorsa dikkat) - 2

Çeşitli akciğer hastalıkları: Zatürre başlangıcında öksürük kuru ve kesik kesik oluyor. İlerlediğinde kronik hal alan öksürüğe balgam ile göğüs ağrısı da eşlik ediyor. Kanlı balgam da gelebiliyor. Yaygın olmamakla birlikte öksürüğün nedenleri arasında yer alan tüberkülozda öksürükle beraber kanlı balgam sık görülüyor. Kronik öksürüğün altında yatan neden sarkoidoz nonastmatik eozinofilik bronşit gibi interstisyel akciğer hastalıkları olabiliyor. Ayrıca enfeksiyon sonrası bronş hassasiyeti nedeniyle devam eden ve çevresel ile mesleksel ajanlara bağlı etkenler  (fırıncı astımı, kauçuk işinde çalışanlarda latex alerjisi gibi), kronik hastalarda yutmaya bağlı aspirasyon nedeniyle bronşektazi hastalığı gibi bronşitin ileri derece formlarında da öksürük sık görülüyor.

Akciğer ve gırtlak kanseri: Akciğer tümörleri de daha nadir olmakla birlikte, boyut ve yerleşim yerlerine göre öksürük yapabiliyor.Ağır sigara içicilerde yeni ortaya çıkmış öksürük ya da var olan öksürüğün karakterinde değişme (balgam eklenmesi, sık olması gibi) ve kanlı balgamlı öksürük olması halinde bu durum akciğer kanseri habercisi olabiliyor. İnatçı öksürüğe ses kısıklığı eşlik ediyorsa özellikle sigara içen kişilerde öksürük gırtlak kanserine de işaret edebiliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası