ingiltere aktarmalı uçuşlarda vize gerekir mi / İngiltere Vize Rehberi: İngiltere Vizesi Nasıl Alınır? | Pegasus Hava Yolları

Ingiltere Aktarmalı Uçuşlarda Vize Gerekir Mi

ingiltere aktarmalı uçuşlarda vize gerekir mi

Aktarmalı Uçuş Nedir, Nasıl Yapılır?

aktarmalı uçuş nedir

Hayalindeki şehri keşfetmek veya iş ile ilgili bir görevi gerçekleştirmek için yurt dışına çıkacaksın diyelim uçak bileti araştırmaya başladığında direkt uçuşların yanı sıra transit yani aktarmalı uçuşların da sunulduğunu görebilirsin. Bu nedenle bilet almadan önce gitmek istediğin şehre direkt mi yoksa aktarmalı mı gideceğine karar vermelisin. Direkt uçuşlar daha konforlu gibi görünse de aktarmalı uçuş, kimi zaman mesafe uzunluğu nedeniyle zorunlu olarak başvurulan bir yöntem. Ancak endişelenmene gerek yok! Aktarma için gerekli adımları doğru bir şekilde tamamladığında sorunsuz bir şekilde aktarmalı uçuş yapabilirsin. 

Peki, aktarmalı uçuş ne demek? Aktarmalı uçuş nasıl oluyor? Aktarmalı uçuşlarda ilk uçak rötar yaptı ve aktarma uçuşunu kaçırdın diyelim o zaman ne yapman gerekir? 

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Transit uçuş olarak da adlandırılan aktarmalı uçuş, kalkış noktasından varış noktasına doğrudan giden bir uçak olmadığı durumlarda hedeflenen şehre iki veya daha fazla uçuş ile gidilmesi durumudur. Yani diğer bir deyişle, aktarmalı uçuş, ulaşım sırasında hedeflenen şehir yerine farklı bir yere iniş yapılarak oradaki havalimanından başka bir uçağa binilmesidir. Aktarma sayısı arttıkça uçuş sayısı da artar. 

Örneğin, İstanbul’dan San Francisco’ya giderken Londra’da aktarma yapabilir, buradaki havalimanından seni San Francisco’ya götürecek farklı bir uçağa binebilirsin. Aktarma uçuş biletini tek bir hava yolu şirketinden alabileceğin gibi farklı hava yolu şirketlerini de tercih edebilirsin. 

Bağlantılı Uçuş ve Yolcu Sorumluluğunda Aktarma Nedir?

Herhangi bir uçak bileti sitesinden bilet alırken kalkış ve varış noktalarını seçtiğinde sana farklı uçuş seçenekleri sunulur. Burada dikkat etmen gereken bir nokta var. Uçuş ya direkt olarak bağlantılı aktarma uçuşudur ya da uçuş için “yolcu sorumluluğunda aktarma” uyarısı vardır. Bağlantılı uçuşlar, en konforlu aktarmalı uçuş seçeneğidir çünkü uçaktan indiğinde valiz bölümüne girmeden direkt olarak transit kapısından geçerek direkt olarak uçağa gidebilirsin. 

Peki, satılan bilette “yolcu sorumluluğunda aktarma” ibaresi olması ne demektir? Farklı hava yolu firmalarından satın alınan aktarmalı biletlere, “yolcu sorumluluğunda aktarma” adı verilir. Yolcu sorumluluğunda aktarmalı uçuşlarda aktarma yapacağın şehir, vize talep eden bir yerse o ülkenin vizesine sahip olmalı, valizini teslim aldıktan sonra ikinci uçuş için tekrar check-in ve bagaj işlemleri yapmalısın. 

Aktarmalı Uçuş Neden Yapılır? 

Bilinmeyen bir ülkede bilinmeyen bir havalimanına inmek, orada gerekli check-in ve bagaj işlemlerini yapmak ve tekrar farklı bir uçağa binmek. Görüldüğü üzere aktarmalı uçuş oldukça meşakkatli bir süreç.  Peki durum böyleyken neden aktarmalı uçuş yapılıyor?

  • Aktarmalı uçuş yapılmasının en önemli nedenlerinden biri, kalkış ve varış noktaları arasında direkt bir uçuş olmamasıdır. Örneğin, Trabzon’dan Amsterdam’a gitmek istiyorsan İstanbul aktarmalı uçmalı yani İstanbul’da uçak değiştnirmelisin. 
  • Transit uçuşların tercih edilmesinin nedenlerinden biri de ucuz uçak bileti bulmaktır. Aktarmalı uçuşlar direkt uçuşlardan çok daha ekonomiktir. Fakat elbette bu durum değişkenlik gösterebilir. Aktarma yapılan ülkedeki bekleme süresinin çok kısa olmasına ve hava yolu şirketi seçimine göre transit uçuşlar için de direkt uçuşlar kadar yüksek bilet fiyatları ile karşılaşabilirsin.  

Aktarmalı Uçuş Nasıl Olur?

“Aktarmalı uçuş nasıl yapılır?” sorusu seyahat ederken aktarma yapacak olan kişilerin merak ettiği bir sorudur. 

  • Aktarmalı uçuşta ilk yapman gereken şey check-in’dir. 
  • Check-in yaptıktan sonra kontuardan bilet alabilirsin. Aktarmalı uçuşlarda ilk uçuştan sonra aktarma noktasında ikinci uçuş için de kontuar noktasından veya online olarak check-in işlemi yapman gerekir. 
  • Eğer aynı hava yolu şirketi ile uçuş yapacaksan kalkış noktasındaki kontuardan ikinci uçuş için de uçuş kartını alabilirsin. Üstelik hava yolu firmaları arasında bagaj anlaşması varsa bagaj işlemleri ile uğraşmadan diğer uçağa geçiş yapabilirsin.
  • Uçuş kartını aldıktan sonra güvenlik ve pasaport kontrollerinden geçebilir ve uçağına binebilirsin. 

Peki, yurt içi aktarmalı uçuş nasıl yapılır? Yurt içi aktarmalı uçuş ile yurt dışı aktarmalı uçuş arasındaki tek fark vize gerekliliğidir. Yurt içi aktarmalı uçuşlarda vize almana gerek yoktur. Eğer yurt dışında aktarma noktasındaki ülke içerisinde uçuş yapacaksan o ülkenin vizesi yeterli olacaktır. Bir sonraki uçuş için tekrar transit vize almana gerek yoktur.

Aktarmalı Uçuş İçin Vize Gerekir mi?

Diyelim ki gitmek istediğin şehre çok uygun fiyatlı bir bilet buldun ancak uçuş aktarmalı. Öncelikle aktarma yapacağın ülkenin geçiş için vize talep edip etmediğini öğrenmelisin. Eğer varmak istediğin ülke vize istiyorsa elbette ki o ülkenin vizesi almalısın. Eğer transit vize almak için ek bir ücret ödemek istemiyorsan Türkiye’den vize istemeyen ülkelerden aktarma yapabilirsin. 

Aktarmalı uçuşlarda bazı ülkeler transit vize talep edebilirler ancak transit vize konusunda ülkeler arasında farklı uygulamalar vardır. Bazı ülkeler aktarma sırasında havalimanına indiğin için transit vize talep ederken bazı ülkeler ise aktarmalı uçuşlarda vize talep etmezler. Dolayısıyla “Aktarmalı uçuşlarda vize gerekli mi?” sorusu için net bir yanıt vermek doğru olmaz. Aktarma yapacağın ülkenin transit vize ile ilgili uygulamalarını konsolosluklardan veya ülkenin vize başvurusu merkezinden öğrenebilirsin.

  • Transit vize, sadece aktarma yapacağın ülkenin havalimanında geçerlidir, havalimanı dışına çıkabilmek için transit vize yeterli değildir. 
  • Eğer aktarma yapacağın ülkeye ait bir vizen zaten varsa ayrıca transit vize almana gerek yoktur. 
  • Transit vize talep etmeyen bir ülkeden aktarma yapıyorsan diğer uçuş için beklerken havalimanından çıkabilirsin. 
  • Transit vize gerekliliği konusunda pasaport çeşitleri arasından hangisine sahip olunduğu da önemlidir. Bu nedenle vize başvuru merkezinden veya ilgili konsolosluktan bilgi alırken sahip olduğun pasaport çeşidini de belirtmelisin. 

Transit Vize Nedir?

Transit vize, aktarma yapılan ülkenin sınırlarından geçebilmek için alınması gereken kısa süreli bir vize türüdür. Aktarmalı uçuşlarda aktarma yapacağın ülkenin transit vize isteyip istemediğini mutlaka öğrenmelisin çünkü transit vize talebi ülkeden ülkeye ve aktarma süresine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, İngiltere, Kanada ve ABD transit vize talep eden ülkeler arasındadır. 

Eğer aktarmadan sonra aynı hava yolu şirketi ile uçuş yapacaksan ve bağlantılı uçuşlar arasındaki süre, 12 saati geçmiyorsa ülke, transit vize talep etmeyebilir. Aktarma yapacağın ülke vize istiyorsa havaalanının uluslararası sahasından çıkamazsın. Hava yolu şirketleri arasında bagaj transfer anlaşması yoksa pasaport kontrolünden geçmek ve kontuarda check-in işlemi yapmak için transit vize alman gerekir. 

Aktarma Yapacağım Ülkeye Vizem Var. Transit Vize Almalı mıyım?

Diyelim ki, Toronto aktarmalı olarak Havana’ya uçmak istiyorsun. Kanada transit vize alınması gereken ülkelerden biridir ancak Kanada vizen varsa bu durumda ekstra transit vize almana gerek yoktur. Kanada vizesi sayesinde havalimanında aktarma yapabilir, dilersen havalimanı dışına çıkarak şehri gezebilirsin.

Aktarmalı Uçuşta Bagaj Alınır mı?

Aktarmalı uçuş yapacaksan “Bavullarım kaybolur mu?”, “Aktarma noktasına bavullarımı almam gerekir mi?” diye endişeleniyor olabilirsin. Eğer aktarmalı uçuş, tek bir hava yolu firması ile gerçekleşecek ise check-in işlemler yapılırken kontuar görevlisine aktarmalı uçacağını ve biletinin bağlantılı kesildiğini iletmen yeterli olacaktır.  

Transit uçuşlarda bagaj transferi yapılır mı?” sorusunun cevabı ise hava yolu şirketine göre değişkenlik gösterir. Eğer aynı hava yolu şirketi ile uçmuyorsan veya uçuş yaptığın firmanın bagaj anlaşması yoksa aktarma yaparken bagajını almalı ve tekrar kontuarda işlem yapmalısın. Eğer aynı hava yolu şirketiyle veya anlaşmalı bir şirket ile uçuyorsan bagajını almana ve tekrar bagaj teslim işlemleri yapmana gerek yoktur. Bavulunun bagaj bilgilerini görevlilere ileterek eşyalarının diğer uçağa aktarılmasını sağlayabilirsin. Aktarmalı uçuşlarda veya varış noktasında bagaj kaybı olması durumunda yapılacak bazı işlemler vardır. Kayıp bagaj tazminatı hakkında yazımızı okuyarak kayıp bagaj tazminatı ile alakalı daha detaylı bilgi alabilirsin. 

Aktarmalı Uçuşlarda Check-in Yapılır mı?

Aktarmalı uçuşlarda check-in işlemi yapmak gerekir. İlk uçuşun tamamlandıktan sonra ikinci uçuş için online olarak check-in yapabilir veya kontuar check-in sistemini kullanabilirsin. Eğer farklı hava yolu şirketleri ile uçuş yapacaksan bu şirketlerin internet sitelerine girerek check-in yapabilirsin. Ancak online check-in yapabilmek için sistemin açılması gerekir, check-in açılma süresi, yurt içi ve yurt dışı uçuş olmasına ve hava yolu şirketine göre değişebilir bu nedenle ilgili hava yolu şirketinin web sitesinden online check-in ile alakalı bilgi almalısın. 

Aktarmalı Uçuşlarda Havalimanından Çıkılır mı?

Eğer aktarmalı uçuş, yurt içinde ise havalimanından dışarı çıkabilirsin. Ancak uçuş saatinden 1 saat önce tekrar havalimanında olmalısın. Eğer aktarma uçuşu yurt dışında ise, aktarma yapacağın ülkenin vize isteyip istemediğini öğrenmelisin.

  • Yurt dışı uçuş için Schengen vizesi veya ulusal vize gibi bir vizen varsa ya da vizesiz giriş yapılabilen bir ülkedeysen havalimanından dışarı çıkabilir, şehri keşfetmeye başlayabilirsin. Örneğin, Sırbistan’dan aktarmalı olarak Karadağ gitmek istiyorsan Sırbistan, T.C. vatandaşlarından vize talep etmediği için burada havalimanı sınırlarından çıkabilirsin. "Schengen vizesi nasıl alınır?" konulu içeriğimizi okuyarak schengen vizesi başvurusu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsin. 
  • Eğer aktarma yapacağın ülke vize talep ediyorsa yalnızca transit vize ile havalimanından çıkış yapamazsın. Çünkü transit vize yalnızca havalimanından geçiş yapmana izin verir. Eğer aktarma için bekleme süresi fazlaysa ve havalimanından çıkış yapma gibi bir planın varsa bunun için mutlaka o ülkenin vizesine sahip olmalısın. Ayrıca Schengen ülkesi üzerinden aktarma yapıyor ve o ülkeyi gezmek istiyorsan vizenin giriş-çıkış için kaç gün izin verdiğini de kontrol etmelisin. 

Aktarmalı Uçuşta Pasaport Kontrolü Var mı?

Eğer dış hat uçuşu yapıyorsan aktarmalı uçuşlarda pasaportuna bakılır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, pasaporta işlem yapılmasına gerek olup olmadığıdır. 

Aktarma noktasında transit vize istemeyen ülkelerde havalimanı görevlileri yalnızca pasaporta bakar, ülkeye giriş yapmadığın için pasaportuna herhangi bir işlem uygulanmaz. Eğer bagajını almak veya havalimanı değiştirmek gibi nedenlerle transit geçiş alanından çıkış yapman gerekiyorsa ülkeye giriş yapmış sayılacağın için pasaportuna işlem yapılır.

Aktarmalı Uçuşu Kaçırdım, Ne Yapmalıyım?

Aktarmalı uçağı kaçırmak hemen herkesin korkulu rüyası. Eğer gecikme tamamen senden kaynaklanıyorsa uçağı kaçırma durumunda herhangi bir hak talep edemezsin. Peki hava yolu firmasından kaynaklanan bir problemden ötürü uçağı kaçırırsan ne olur? "Uçağımı Kaçırdım Ne Yapmalıyım?" başlıklı yazımızı okuyarak uçak kaçırma durumu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsin. Aktarmalı uçuş kaçırma durumunda uçağın rötar yapıp yapmadığı, biletin bağlantılı mı yoksa yolcu sorumluluğun aktarmalı mı olduğu ve tazminat durumu önem kazanır. Gel, aktarmalı uçuşu kaçırma durumunda yapılması gerekenlere daha detaylı bakalım. 

  • Uçağın rötar yapıp yapmadığını kontrol et. Uçağın rötar mı yaptı? Eğer aktarmalı uçuş rötar yaparsa ve hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle aktarma uçağını kaçırırsan hava yolu şirketi sana uygun farklı bir uçak bileti keser. Ancak öncelikle ikinci uçağın kalktığından kesin olarak emin olmalısın. Çünkü ikinci uçak da rötar yapmış veya boarding (uçağa yolcu alımı) işlemi hâlâ devam ediyor olabilir. Bu durumda ikinci uçağa binmezsen biletin yanar bu yüzden ilk uçaktan indikten sonra mutlaka bir havalimanı görevlisine aktarma uçağının durumunu da sormalısın. 
  • Bağlantılı bilet tercih et. Biletin bağlantılı mı? Eğer bütün uçuşlar aynı hava yolu firması veya ortak firmalar aracılığıyla gerçekleşecekse panik yapmana gerek yok! Çünkü bağlantılı uçuşlarda hava yolu şirketleri, ücretsiz olarak yeni bir bilet kesmek zorundadır. Eğer anlaşmalı olmayan hava yolu şirketlerinden iki ayrı bilet aldıysan ikinci uçağı kaçırdığın takdirde biletin yanar. 
  • Uçak kaçırma tazminatı al. Hava yolu şirketlerinin yolcuların kendi hataları nedeniyle mağdur olduğu durumlar için uyguladıkları farklı telafi ve tazminat politikaları vardır. Yolcunun bekletildiği süre ile doğru orantılı olarak yeme-içme, konaklama, ulaşım gibi ihtiyaçlar karşılanabilir veya iade seçenekleri sunulabilir. 

Aktarmalı Uçuş Neden Pahalı? Ek Ücret Ödenir mi?

Aktarma yapılan ülkede bekleme süresi çok kısaysa ve indirim dönemi dışında yüksek fiyat politikasına sahip bir hava yolu şirketini tercih edersen biletler, direkt uçuşlara göre çok daha yüksek fiyatlı olabilir. Üstelik transit vize talep eden bir ülkede aktarma yapacaksan vize için bütçe ayırman gerekebilir. Ayrıca sana tanınan bagaj sınırını aşman durumunda da kontuarda senden ek ücret ödemek durumunda kalabilirsin.  

Aktarmalı Uçuş Biletleri Nasıl Planlanmalı?

Aktarmalı uçuş biletini tek bir hava yolu şirketi ya da birbiriyle ortaklık anlaşması yapan hava yolu şirketleri üzerinden alabilir böylece aynı bilet ile seyahat edebilirsin. Aktarmalı uçuşları için anlaşmalı olmayan iki farklı hava yolu şirketinden de bilet almış olabilirsin. Örneğin, Ankara’dan İstanbul’a bir hava yolu şirketi ile uçabilir, İstanbul’dan Roma’ya gitmek için ise farklı bir hava yolu şirketini tercih edebilirsin. Hatta Roma’dan Paris’e gitmek için de üçüncü bir hava yolu şirketi tercih edebilirsin. Böyle bir durumda her ne kadar fiilen aktarma yapıyor olsan da şirketler arası bir anlaşma olmadığı için farklı biletlerle uçmuş sayılırsın. 

Seyahat planını tek bir şirket ile mi yoksa birden fazla şirket ile mi yapacağın, bu şirketlerin anlaşmalı olup olmaması gibi sorular, bagaj transferi ya da rötar durumunda ne yapacağını da belirleyecektir. "Yurt dışına nasıl gidilir?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Aktarmalı Uçuşlar Arasında Ne Kadar Süre Olmalı?

Dış hatlarda ikinci uçağı kaçırmamak için genellikle iki saat, iç hatlarda ise yaklaşık olarak bir saat süreye sahip olman önerilir. Eğer tek bir hava yolu firması ile uçuş yapacaksan hava yolu şirketleri uçuş saatlerini aktarmalara göre belirlediği için muhtemelen ikinci uçuşa aktarma yapmak için yeterli süren olacaktır. 

Eğer seyahat planını kendin yapıyorsan süre ayarlaması konusunda daha dikkatli olmalısın. Sırf uygun fiyatlı olsun diye 30 dakikalık bir aktarma süresini yeterli görürsen uçağı kaçırabilir, 24 saati aşan bekleme süreleri ile karşılaşabilirsin. 

Aktarmalı Uçuşlarda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Aktarmalı yolculuk yapmayı planlıyorsan hak kaybı yaşamamak için aktarmalı uçuş kuralları hakkında detaylı bilgi sahibi olman gerekir. 

  • Pasaport ve vize işlemleri ile ilgili olarak transit vizeye ihtiyaç duyulup duyulmadığını öğrenmelisin.
  • Aktarma yaparken terminal değiştirecek misin? Bu iki terminal arasındaki mesafe ne kadar? Bu mesafe boyunca yürüyecek misin yoksa tren veya metro mu kullanacaksın? Bu soruların yanıtlarını bilet almadan önce öğrenmeli ve mümkünse havalimanının haritasını seyahate çıkmadan önce inceleyerek yanına almalısın. İstanbul Havalimanı gibi büyük terminallerde hizmet veren havalimanlarından aktarmalı uçuş yapacaksan uçuşu kaçırmamak için iki uçuş arasındaki süreyi mutlaka uzun tutmalısın, rötar durumunda bir sonraki uçuşu da kaçırabilirsin.
  • Eğer aktarma yapacağın hava yolu şirketleri farklıysa ve bagaj anlaşması yoksa aktarma noktasında valizini alarak diğer uçuş için bagaj işlemleri yapman gerekecektir. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce el bagajını gözden geçirmeli ve taşımakta zorlanacağın, güvenlik kontrolünde vakit alacak eşyaları da göz önünde bulundurmalısın.
  • Havalimanındaki yolcu yoğunluğu, özel günler ve check-in işlemlerine uçuş öncesinde göz atmak da yolculuğun problemsiz geçmesi için önemlidir. 
  • Aktarmalı uçuşa çıkmadan önce olası problemlere karşı seyahat sağlık sigortası yaptırabilir, keyifli ve konforlu bir seyahatin tadını çıkarabilirsin. "Seyahat sağlık sigortası nereden alınır?" öğrenmek için ilgili içeriğimizi okuyabilirsin. 

Seyahatlerde Karşılaşabileceğin Risklere Karşı Kendini Güvence Altına Almayı Unutma!

Sorunsuz bir seyahat geçirmek ve mükemmel bir tatil yapmak elbette herkesin hayali! Fakat seyahat sırasında da zaman zaman kötü sürprizlerle karşılaşabilirsin. Aktarmalı uçuşlarda uçağı kaçırmak, overbooking, aktarma sırasında bagajın kaybolması bunlardan yalnızca birkaçı. Oysa seyahat sağlık sigortası yaptırabilir ve yurt dışında ihtiyaç duyacağın acil sağlık hizmetlerinden çalınan veya zarar gören bagajın güvence altına alınması kadar pek çok teminat ile kendini güvence altına alabilirsin. Dilersen funduszeue.info web sitesinden veya 24 00 numaralı çağrı merkezimizi arayarak seyahat sağlık sigortası teklifi alabilirsin.  

&#;de Aktarmalı Uçuşlarda Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

&#;de Aktarmalı Uçuşlarda Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Aktarmalı uçuş ya da transit uçuş, seyahat edilecek bölgeler arasında doğrudan uçuşların olmadığı durumlarda iki veya daha çok uçuş ile ulaşım sağlanmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına yapacakları seyahatlerinde uçuşlarının aktarmalı olması durumunda aktarma yapılacak ülkenin Türkiye Cumhuriyeti’ne uygulamakta olduğu vize politikasına bağlı olarak transit vizesi alınması gerekebilmektedir. 

Yurtdışı aktarmalı uçuşlarda vize işlemleri ve transit vize hakkında bilinmesi gerekenleri Türkiye Cumhuriyeti&#;nden yapılan vize başvuruları için başvuru sahiplerine danışmanlık hizmeti sunan akredite acente funduszeue.info&#;in uzmanlarından öğrendik.

Daha fazla bilgi için: 18 68 

Aktarmalı Uçuşlarda Vize Gerekli Mi?

Aktarmalı uçuşlarda vize gerekliliği, seyahat edilmesi planlanan ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik uyguladıkları transit geçiş vizesi politikalarına bağlı olarak değişmektedir. Aktarmalı uçuş ile yurt dışına seyahat etmek isteyen kişilerin, seyahat tarihinden önce aktarma yapılacak ülkenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından havalimanı transit vizesi isteyip istemediğine mutlaka bakılması gerekmektedir. Seyahat edilecek ülkenin transit vize uygulamaları ile ilgili bilgi alınmadan yapılan seyahatlerde, transit vizesi olmayan kişilerin havaalanından geçiş noktasına alınmaması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. 

Transit Vize Nedir?

Transit vize, kişinin başka bir ülkeye geçiş yapabilmesi için belirli bir ülkeye giriş yapmasına hak tanıyan bir seyahat izin belgesi türüdür. Genellikle uçuş temelli seyahatlerde kullanılan transit vizeler, aynı zamanda deniz ya da kara yolculukları için de alınabilmektedir. Aktarmalı uçuş yapacak kişilerin havaalanı transit vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Transit vize gereklilikleri seyahat edilecek ülkeden ülkeye değişmektedir. Kimi ülkeler kısa süreli zaman dilimleri için transit vize istemezken kimi ülkeler her durumda transit vize talep etmektedir. Transit vize ile seyahat eden kişilerin; aktarma için beklediği havaalanından ayrılmaması, havaalanında yer alan transit geçiş noktasından ayrılmaması ve aktarmanın yapıldığı ülkeye giriş yapmaması gerekmektedir. 

Avrupa Aktarmalı Uçuşlarda Vize Gerekli Mi?

Avrupa aktarmalı uçuşlarda vize gerekliliği, seyahat edilen ülkelerin vize uygulamalarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kimi Avrupa ülkeleri yurtdışı aktarmalı uçuşlarda vize talep etmezken kimi Avrupa ülkeleri transit vize alınmasını talep etmektedir. 

Amsterdam Transit Vize İstiyor Mu?

Amsterdam için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının transit vize almasına gerek yoktur. Hollanda’nın uyguladığı vize politikasına göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Amsterdam transit vize almadan da Amsterdam üzerinden aktarma yapabilmektedir. Hollanda üzerinden aktarma yapacak bir uçuş için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aktarma noktasında beklemesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Amsterdam üzerinden aktarma yaparken serbest dolaşım hakkına sahip olmamaktadır. 

Varşova Transit Vize İstiyor Mu?

Varşova transit vize istemektedir. Polonya transit vizesi hamiline 24 saati aşmayacak bir süreliğine Polonya’da havalimanı içerisinde bulunma hakkı tanımaktadır.

Varşova transit vizesi hamiline Polonya’da serbest dolaşım hakkı tanımamaktadır. Varşova üzerinden aktarma yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yolcuların gerekli belgeleri hazırlayarak transit Polonya vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. 

Berlin Transit Vize İstiyor Mu?

Berlin transit vize istemektedir. Hususi (yeşil) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya üzerinden yapacakları aktarmalı seyahatler için transit vize işlemlerinden muaf iken diğer pasaport türlerine sahip kişilerin transit vize almaları gerekmektedir.

Almanya transit vize hamiline, havaalanında yer alan transit bölümünün terk edilmediği takdirde en fazla 24 saatlik süre ile Almanya sınırları içerisinde kalabilme hakkı tanır. 

Londra Transit Vize İstiyor Mu?

Londra transit vize istemektedir ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere üzerinden aktarma yolu ile yaptıkları uçuşlar için İngiltere’de yer alan havaalanında 24 saati geçmeyecek bekleme süreleri için transit vize gerekliliği bulunmamaktadır. İngiltere transit vizesi, hamiline İngiltere’de serbest dolaşım hakkı vermez ve yalnızca havaalanı sınırları içinde bulunma hakkı tanır. 

Aktarmalı Uçuşlarda Transit Vize İsteyen Ülkeler Hangileridir?

Aktarmalı uçuşlarda transit vize isteyen ülkeler aşağıda listelenmiştir. 

  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Almanya
  • İngiltere
  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Çin
  • Çek Cumhuriyeti
  • İsviçre
  • Kanada

Transit Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Transit vize için gerekli evraklar aşağıda listelenmektedir.

  • Pasaport: Transit vize başvurusunda bulunan kişiye ait, son 10 yıl içerisinde alınmış, en az 2 sayfası boş olan ve hasar görmemiş güncel tarihli bir pasaport gereklidir.
  • Transit vize başvuru formu: Transit A tipi vize başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak ilgili kuruma ibraz edilmelidir. Transit vize başvuru formu içerisinde verilen bilgilerin tümünün destekleyici belgelerde yer alan bilgiler ile uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibine ait ve biyometrik standartlara uygun 2 adet biyometrik fotoğraf başvuru dosyasında sunulması gereken evraklar arasında yer almaktadır. 
  • Transit vize başvuru ücreti ödeme dekontu: Transit vize başvuru ücretinin ödenmiş olduğunu gösteren dekont belgesi eklenmelidir. 
  • Biyometri bilgileri: Transit vize başvuru sahibine ait biyometri bilgileri, vize randevusu sırasında alınarak başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • Geçmiş vize belgeleri: Transit vize başvurusunda bulunan kişinin geçmiş tarihlerde almış olduğu vizeler var ise bu vizelerin kopyalarının sunulması gerekmektedir. 
  • Niyet yazısı: Transit vize başvuru sahibi tarafından kaleme alınmış ve kişinin seyahat planının ayrıntılarını, vizeye başvurulan ülkeden ayrılma tarihini ve konaklama bilgilerini içeren bir niyet yazısı başvuruda ibraz edilmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır. 
  • Ulaşım belgeleri: Transit vize başvuru sahibinin, planlanan seyahat için yapmış olduğu ulaşım rezervasyonlarına ait belgeler sunulmalıdır. 
  • Vize: Transit vize başvuru sahibinin aktarma işlemi yapıldıktan sonra ulaşacağı ülke için vize gerekliliği var ise, bu vizenin başvuru dosyasında sunulması gerekmektedir. 

Transit Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Transit vize başvurusu, seyahat edilecek ülkelerin vize uygulamalarına bağlı olarak online olarak ya da başvuru sahibinin ülkesinde yer alan ilgili dış temsilciliklere şahsen müracaat etmesi yolu ile yapılabilmektedir. Transit vize başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin öncelikle; pasaport, transit vize başvuru formu, biyometrik fotoğraf, vize ücreti ödeme dekontu, biyometri bilgileri, niyet yazısı, ulaşım belgeleri ve vize belgeleri gibi talep edilen evrakları eksiksiz bir biçimde hazırlamaları gereklidir.

Transit vize başvuruları için gerekli belgeleri hazırlayan kişilerin başvurusunun yapılacağı ilgili kurumdan randevu almaları şarttır. Transit vize başvuru sahipleri, randevu tarihinde ilgili kuruma müracaat ederek gerekli evrakları teslim eder ve biyometri işlemlerini tamamlayarak başvurularını gerçekleştirebilirler.

Transit Vize Ücreti Ne Kadardır?

Ülkelere göre transit vize fiyatları aşağıda yer alan tabloda verilmiştir. 

ÜlkeTransit Vize Ücreti
Almanya80 Euro
Bulgaristan60 Euro
İngiltere64 Euro
Amerika Birleşik Devletleri USD
KanadaÜcretsiz
İsviçre92 USD
Çek Cumhuriyeti80 Euro
Çin USD

Transit Vize Kaç Günde Çıkar?

Transit vize başvuruları ortalama 2 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Transit vize başvurularının sonuçlanma süresi; seyahat edilecek ülkelere ve ilgili dış temsilciliklerde olabilecek yoğunluk durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. 

Transit Vize Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Transit vize hakkında tarafımıza en sık yöneltilen sorulara funduszeue.info uzman danışmanlarının verdiği cevapları aşağıda derledik.

Birleşik Arap Emirlikleri Transit Vize İstiyor Mu?

Birleşik Arap Emirlikleri, yolcuların aktarma uçuşu bekleme süresinin 24 saati aşmadığı ve terminal değişikliği yapılmadığı durumlarda transit vize istememektedir. 

Transit Vize İstemeyen Ülkeler Hangileridir?

Transit uçuşlarda vize istemeyen ülkeler aşağıda listelenmiştir. 

  • İtalya
  • Hollanda
  • Fransa
  • İspanya 
  • Rusya
  • Polonya
  • Dubai
  • Ukrayna
  • Avusturya
  • Azerbaycan
  • Suudi Arabistan

Transit Vize İle İltica Etmek Mümkün Müdür?

Transit vize ile iltica etme başvuruları, ülkelerin uyguladıkları vize politikalarına bağlı olarak kabul edilebilmektedir. Transit vize ise belirli bir ülkeye seyahat eden kişiler, ülkenin havaalanında yetkili memurlara iltica başvurusunda bulunmak istediklerini bildirebilirler.

İltica başvurusunda bulunmak istediğini bildiren kişilerin başvuruları yetkili makamlara iletilmektedir. Yetkili makamlara iletilen iltica başvurusunun nedenlerinin kabul edildiği durumda ilgili ülke için iltica başvuru süreci başlamaktadır. 

Yeşil Pasaport Transit Vizeden Muaf Mıdır?

Yeşil (hususi) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yeşil pasaport sahibi kişilerin vizeden muaf tutulduğu ülkeler üzerinden yapacakları aktarmalar için transit vizeden muaf tutulmaktadır. Kişinin aktarma yapacağı ülke yeşil pasaport sahibi kişilerden kısa dönemli vize talep ediyor ise, o ülkeden yapılacak aktarmalar için yeşil pasaport sahiplerinin transit vize alması gerekmektedir. 

Transit Vize İle Aktarma Yapılacak Ülkede Konaklanabilir Mi?

Hayır, transit vize ile aktarma yapılacak ülke içerisinde konaklamak mümkün değildir. Transit vize ile seyahat eden kişilerin transit geçiş noktasından ayrılmamaları gerekmektedir. 

NOT: Covid pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.

***

İngiltere Vize İstiyor mu?

Evet, İngiltere Türk vatandaşlarından vize istemektedir. 

T.C. vatandaşları için pasaport türü de vize başvurularında önem taşımaktadır. Umuma mahsus (bordo) pasaport, hizmet (gri) pasaportu ve hususi (yeşil) pasaport sahiplerinin İngiltere’ye seyahat edebilmesi için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Diplomatik (siyah ya da kırmızı) pasaport sahipleri ise gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla ülkeye vizesiz seyahat edebilmektedir.

İngiltere Vize Türleri

Seyahat süresi ve amacına göre İngiltere vize türleri çeşitlilik göstermektedir. Aldığınız İngiltere vizesi ile bu ülkenin yanı sıra Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya’ya da seyahat edebilirsiniz. İrlanda, Schengen Bölgesi sınırları içinde yer aldığı için bu ülkeye seyahatlerde İngiltere vizesi geçerli değildir.

C Tipi (Kısa Süreli) Vize

1 yıl içince günü aşmamak kaydıyla alınan C Tipi vize türleri kısa süreli seyahatlerde kullanılmaktadır. 6 aya kadar turistik ve kültürel faaliyetler ile aile ziyaretleri için bu vize türüne başvuruda bulunabilirsiniz. Bu vize türleri 6 aylık, 2 yıllık, 5 yıllık ya da 10 yıllık alınabilmektedir.

İngiltere Turistik Vizesi

Turistik geziler için İngiltere’yi ziyaret edeceklerin alması gereken vize türüdür. En az 6 aylık alabileceğiniz vizenin süresini uzatabilirsiniz.

İngiltere Ticari Vizesi

İngiltere’de gerçekleştireceğiniz iş seyahatleri, müşteri toplantıları, fuar ziyaretleri gibi faaliyetler için ticari vizeye başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Etkinlikler için iş ortaklarının başvuru sahibi için davetiye alması zorunludur.

İngiltere Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi

İlişki bağınızı kanıtladığınız aile, 2. dereceden akraba ve arkadaş ziyaretlerinde bu vize türüne başvurabilirsiniz. Yakınlarınızın belediyeden davetiye mektubu alması gerekmektedir.

İngiltere Öğrenci Vizesi

Dil okulu, eğitimler ve stajlar için öğrencilerin başvurması gereken vize türüdür.

İngiltere Transit Vizesi

İngiltere’ye 3. bir ülkeden aktarmalı seyahat edeceklerin transit vize alması gerekmektedir.

İngiltere Çalışma Vizeleri

İngiltere’de çalışma izni gerektiren çalışma vizeleri, başvuru sahipleri ve işverenlerin ortaklığı sonucu alınabilmektedir. İşverenlerden alınacak davetiye mektubu konsoloslukların talep ettiği belgelerden biridir.

İngiltere Tier 1 Vizesi

Çalışma vizelerinden biri olan Tier 1 vizeler 5 farklı kategoriye ayrılır. Belirlenen alanlarda çalışacakların bu vize türüne başvurması gerekmektedir.

  • Tier 1 Vizesi,
  • Tier 1 Genel Vize,
  • Tier 1 Girişimci Vizesi,
  • Tier 1 Yatırımcı Vizesi,
  • Tier 1 Olağanüstü Yetenekliler Vizesi,
  • Tier 1 Üniversite Mezunu Girişimci Vizesi.

İngiltere Tier 2 Vizesi

İşverenlerden sponsorluk sertifikası alarak başvuruda bulunulabilen Tier 2 vizesi ile ülkede ikamet edebilirsiniz.

İngiltere Tier 4 Vizesi

İngiltere’de uzun süreli lisans, yüksek linans ve doktora gibi eğitim programları için alınması gereken öğrenci vizesidir. İki kategoriye ayrılır:

  • Tier 4 (Genel)
  • Tier 4 (Çocuk)

İngiltere Tier 5 Vizesi

İngiltere’de gönüllü olarak çalışmak isteyenlerin başvurması gereken vize türüdür. Geçici çalışma vizesi olarak da bilinen Tier 5 vizesi için ilgili sponsor kurumdan kabul belgesi almak gerekmektedir.

İngiltere Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

  • İngiltere vizesi başvuruları seyahat tarihinden en fazla 3 ay öncesine kadar yapılabilmektedir.
  • Online ortamda eksiksiz ve hatasız bir şekilde hazırlanan ve çıktısı alınan İngilizce vize başvuru formlarının İngilizce doldurulması gerekmektedir.
  • Parmak izi ve yüz fotoğrafının zorunlu olduğu vize sürecinde bu işlemler için resmi vize danışmanlık merkezlerine gidilmesi gerekmektedir.
  • İngiltere seyahatleri için bile olsa daha önceden verilen parmak izleri geçerli değildir. Ülkeye her seyahatiniz sırasında yeniden parmak izi vermeniz zorunludur.
  • Kısa süreli vize başvurunuzu 6 aylık, 2 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık yapabilirsiniz. Bununla birlikte, 1 yıl içinde 6 aydan uzun süre ülkede kalmanız mümkün değildir.

İngiltere Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport (Dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay daha geçerliliği olması gereken pasaportların an fazla 10 yıllık olması ve en az 2 sayfasının boş bulunması gerekmektedir.)
  • Varsa eski tarihli pasaportların asılları
  • İngiltere vize başvuru formu (Eksiksiz ve hatasız doldurulması gereken online başvuru formlarında başvuru sahiplerinin ıslak imzasının olması gerekmektedir.)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (En fazla 3 ay öncesinde çekilmiş olan biometrik fotoğrafların 3,5X4,5 cm boyutlarında olması ve arka fonunun beyaz olması gerekmektedir.)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Seyahat Sağlık Sigortası poliçesi
  • Vize talep dilekçesi (İngilizce yazılması gereken dilekçelerde seyahat amacı belirtilmelidir.)
  • Varsa son 3 yıl içinde alınan Schengen vizelerinin fotokopileri
  • Banka hesap cüzdanı (Son 3 aya ait aktif hareketleri içeren banka hesabınızda TL, EUR, USD ya da pound cinsinden bakiye görünmesi gerekmektedir.)
  • SGK işe giriş belgesi (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
  • Son 3 aya ait maaş bordrosu (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
  • Görev belgesi ya da varsa meslek görev kaydı (Şirket antetli kağıdına yazılan belgelerin ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir.)
  • Güncel iş yeri faaliyet belgesi ya da Ticaret Sicil Kaydı (Yalnızca işverenler için geçerli)
  • Konaklama ve uçuş bilgileri (Başvuru sahibi adına düzenlenen gidiş/dönüş uçak bileti rezervasyonu ve otel rezervasyonu çıktıları talep edilmektedir.)
  • Varsa tapu ve kira geliri belgeleri ile araç ruhsatı ve kredi kartı ekstreleri
  • Erkekler için askerlik durumunu gösteren belge (İngilizce olması gerekmektedir.)
  • Varsa belediyeden alınan davetiye mektubu
  • Vize sponsor dilekçesi (Maddi durumu yetersiz olanlar için geçerli)

Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Maddi durumu İngiltere seyahati için yetersiz olan öğrenciler ve işsizler vize sponsor dilekçesinden yararlanabilmektedir. Vize başvurularında büyük önem taşıyan gelir belgesi için 1. dereceden yakınlarınızdan sponsorluk talep edebilirsiniz. Anne, baba, çocuk ve eşlerden alınan sponsorluk dilekçesi konsolosluklar tarafından kabul edilmektedir.

İngiltere Vize Ücreti Ne Kadar?

İngiltere vize ücretleri başvuru yapılan vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Vize harçlarının yanı sıra bazı giderlere de masraf yapmanız gerekmektedir. Bu giderler arasında biyometrik fotoğraf, bilgisayar çıktıları ve fotokopiler, danışma merkezlerine göndereceğiniz kargolar gibi kalemler de bulunmaktadır.

20 Şubat itibarı ile güncel İngiltere vize ücretlerini inceleyebilirsiniz.

  • 6 aylık vize harç ücreti: £95
  • 2 yıllık vize harç ücreti: £
  • 5 yıllık vize harç ücreti: £
  • 10 yıllık vize harç ücreti: £
  • Tier 1 vize harç ücreti: £
  • Tier 2 vize harç ücreti: £
  • Tier 4 vize harç ücreti: £
  • Tier 5 vize harç ücreti: £

 Başvuru Merkezleri

İngiltere vizesi için başvurular doğrudan konsolosluklara yapılamamaktadır. Bu nedenle farklı şehirlerde konsolosluklar tarafından resmi olarak görevlendirilen vize danışma merkezlerine başvurmak gerekmektedir. Antalya, Ankara, Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul ve İzmir’de görevli danışmanlık merkezleri bulunmaktadır. Bölge ayrımı olmadığı için size en yakın resmi danışmanlık merkezinden randevu alarak başvuru yapabilirsiniz. Başvuru değerlendirmeleri yalnızca İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilmektedir.

Nisan ’te belirlenen resmi danışmanlık merkezlerinin adresleri ve telefon numaraları aşağıdaki gibidir:

Adres: Profilo Plaza, Gülbahar Mahallesi, Cemal Şair Sokak Kat: 4 No: /A Mecidiyeköy T

elefon: +90 44 00

Adres: Sheraton Business Center, Boğaz Sokak, Kavaklıdere

Telefon: +90 () 31 00 (Çağrı Merkezi)

Adres: Muammer Aksoy Bulvarı, İmam Hüseyin İncioğlu Caddesi, No: 34B Şehitkamil

Telefon: +90 () 31 00 (Çağrı Merkezi)

Adres: Akpınar Mahallesi, Akpınar Sokak, Sheraton Hotel, No: 1

Telefon: +90 () 31 00 (Çağrı Merkezi)

Adres: Aksoy Plaza, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, No: Alsancak

Telefon: +90 () 31 00 (Çağrı Merkezi)

Adres: Abidinpaşa Caddesi, Adana Chamber of Commerce, No: 52

Telefon: +90 () 31 00 (Çağrı Merkezi)

Adres: Gazi Bulvarı, Antalya Chamber of Commerce, No:

Telefon: +90 () 31 00 (Çağrı Merkezi)

Randevu Nasıl Alınır?

İngiltere vize randevuları doğrudan konsolosluklardan değil, konsolosluklar tarafından görevlendirilen vize danışmanlık merkezleri tarafından alınmaktadır. Vize başvurusu için öncelikle farklı şehirlerde faaliyet gösteren bu merkezlerden randevu almanız gerekmektedir. Online olarak başvuru formunu doldurarak ve belirlenen ücreti yatırarak vize danışma merkezlerinden randevu alabilirsiniz.

Vize danışmanlık merkezleri, seyahat sürenize göre topladığınız belgeleri konsolosluğa iletmektedir.

Vize İşlemleri ve Takibi

  • İngiltere vize işlemlerine seyahat amacınızı ve süresini belirleyerek başlayabilirsiniz. Vize türlerini inceleyerek 6 aylıktan 10 yıllığa kadar süreler için geçerli olan vizeler arasından kendinize uygun olanı belirleyebilirsiniz.
  • Vize başvurularınızı konsolosluklar yerine resmi vize danışmanlık merkezlerine yapmanız gerekmektedir. Online başvurularınızı buradan
  • Resmi vize danışmanlık merkezlerinden randevu almadan önce online başvuru formunu eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Formu doldurduktan sonra randevu almak için vize türüne göre ücretin ödenmesi de zorunludur.
  • Danışmanlık merkezi randevunuza parmak izi ve yüz fotoğrafı için şahsen katılmanız gerekmektedir.
  • Vize türüne göre konsolosluğun talep ettiği belgeleri belirlenen sırayla hazırladıktan sonra vize merkezine teslim edebilirsiniz. Merkezler, bu belgeleri doğrudan konsolosluğa iletmektedir. Başvuru sahiplerinin konsolosluğa gitmesine gerek yoktur.
  • Başvuru sonuçlarınızı buradan ya da vize danışma merkezleri aracılığı ile takip edebilirsiniz.

İngiltere Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İngiltere vizesi süreci, başvuru sahibinin teslim ettiği belgelerin incelenmesinin ardından ortalama 15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Konsoloslukların ek belge istemesi ya da resmi tatillerin araya girmesi gibi nedenlerle bu süre 21 iş gününe kadar çıkabilmektedir.

***

NOT: Bu yazı Mart tarihinde hazırlanmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası