insülin direnci karatay / İnsülini dengede tut 20 hastalıktan kurtul - Son dakika haberleri – Sözcü

Insülin Direnci Karatay

insülin direnci karatay

Karatay Diyeti’yle obezite ve diyabete &#;&#;z&#;m var!

İyi Yaşam

Karatay Diyeti’yle obezite ve diyabete &#;&#;z&#;m var!

"50 milyon insanın beklediği kitap çıktı! İşte hayatınızı kurtaracak 20 adım!"

“Obezite ve diyabet birbirinden ayrılamaz hastalıklardır. Yanlış beslenme ve sağlıksız yaşam biçiminin sonucunda gelişirler. Doğal beslenme ve yaşam biçimi değişikliği sayesinde her ikisi de düzelebilmektedir, diyabete bağlı tüm hastalık ve komplikasyonların önü de kesilmektedir. Zaman içinde takviye olarak alınan insülin ihtiyacı da azalmaktadır.

Bu kitabı yazmamın temel amacı toplumumuzda büyük sorun haline gelmiş olan şişmanlık, obezite ve diyabet denilen metabolizma bozukluklarının neden olduğu erken ölümlerin ve sağlık problemlerinin en ucuz ve kolay çözümünü göstermektir. Ayrıca cumhuriyet tarihinin en önemli halk sağlığı projelerinden biri olduğunu düşündüğüm, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı Obezite ile Mücadele Programı’na naçizane bir destek vermektir.”

Prof. Canan Efendigil Karatay

İstatistikî verilere göre Türkiye’de 20 milyon fazla kilolu, 20 milyon obez ve 10 milyon diyabetli insan var. Neredeyse hemen her evde bir obez ya da diyabetli görmek mümkün! Bunun en önemli nedeni ise sağlıksız ve yanlış beslenme. Halk sağlıksız besleniyor çünkü gerçekleri bilmiyor! Reklâmların ve toplu alışveriş kültürünün de etkisiyle, insanlar yediklerini sorgulamıyor. Market raflarını süsleyen paketli yiyecekleri, şekerli içecekleri sağlıklı (en azından zararsız) zannediyor.

Karatay Diyeti’yle obezite ve diyabete çözüm var

Prof. Canan Efendigil Karatay, Türkiye’de birçok ezberi bozmuş bir profesör. Halkın sağlığı için ne doğruysa cesurca söylemekten korkmuyor. Prof. Karatay, satış rekorları kıran Karatay Diyeti,
Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık ve Karatay Mutfağı kitaplarıyla Türkiye’de bir ‘sağlıklı halk hareketi’ başlattı. Bu kitapları okuyanlar hem kolayca zayıfladı hem de kalıcı kilo verdiren geleneksel Türk mutfağıyla tanıştı. Prof. Canan Karatay, yeni kitabında bu kez diyabete çözüm sunuyor. Ona göre şişmanlık, obezite ve diyabet birbirinden ayrılamaz hastalıklar. Hatta çoğu kez bunlara kalp ve damar hastalıkları da eşlik ediyor. Dolayısıyla beslenme ve yaşam biçimini Karatay prensiplerine yeniden düzenlemek, birçok metabolik hastalıktan da kurtulmak anlamına geliyor.

Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var! kitabı, diyabet hastalarından gelen yoğun talebe yanıt vermek için yazıldı. Prof. Canan Karatay her zamanki anlaşılır üslubuyla obezite ve diyabet hastalığının nasıl geliştiğini ve nasıl düzeltilip önlenebileceğini anlatıyor. Her tür şekerin vücuda nasıl zarar verdiğini gözler önüne seriyor. İnsülin direncinden, hipoglisemi ataklarından ve insülin takviyesinden kurtulmanın şifrelerini veriyor!

Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var! kitabındaki 20 basit adımı uygulayanlar sadece fazla kilolardan değil, diyabetten, kalp-damar hastalıklarından ve insülin yüksekliğine bağlı birçok metabolik hastalıktan kurtulabilecek. Bilindiği gibi kanda şeker ve insülin yüksekliği ile birlikte ortaya çıkan şişmanlık, obezite, karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, kalp krizi, felç, inme, kronik artritler, kronik bel ağrıları, kanser çeşitleri gibi hastalıkların komplikasyonları sonucu meydana gelen sakatlıklar ve önlenebilir erken ölümler, günümüzde hem aileleri perişan etmekte hem de tüm dünya ülkelerinin sağlık ekonomisinde kocaman bir kara delik açmakta. Oysa artık bu hastalıklarının ‘önlenebilir” olduğu, tedavilerinin daha kolaylaşabildiği bilimsel olarak gösterildi. Başta beslenmenin düzeltilmesi ve hareketin artırılmasıyla bu hastalıklar gerileyebilmekte, düzelebilmekte ve önlenebilmektedir.

Türkiye’deki 20 milyon fazla kilolu, 20 milyon obez ve 10 milyon diyabetliye şimdiden hayırlı olsun! Çünkü kitaptaki tavsiyelere uyarak ‘sağlıklı ve mutlu bir hayata tekrar merhaba’ demek artık çok kolay!

Kitabın Bölümleri

1. ŞİŞMANLIĞI HAFİFE ALMA!
2. KOLESTEROLÜN SUÇSUZ OLDUĞUNU ARTIK GÖR, ESAS SUÇLUYU BUL!
3. ‘YAĞLARI AZALT’ YALANINA İNANMA!
4. KOLESTEROLDEN DEĞİL, DAMARLARINI TIKAYAN ŞEKERDEN KORK!
5. FELÇ OLMAK İSTEMİYORSAN, ONU ‘TATLI TATLI’ DAVET ETME!
6. KAN ŞEKERİ VE İNSÜLİN DEĞERLERİNİ SIKI TAKİP ET!
7. İNSÜLİN DİRENCİNE GEÇİT VERME!
8. DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ YİYECEKLERİ TERCİH ET!
9. İNSÜLİN HORMONUNA FAZLA MESAİ YAPTIRMA!
ŞEKERİN NASIL ZARAR VERDİĞİNİ İYİ ANLA!
KALBİNİ KRİZE SOKMA!
AŞIRI MİKTARDA MEYVE TÜKETME!
DOĞAL DİYE BALA VE PEKMEZE SALDIRMA!
YAPAY TATLANDIRICI TUZAĞINA DÜŞME!
SIK SIK YEMEK YEME!
LEPTİNLE TANIŞ, ONA YARDIM ET!
METABOLİZMANDAKİ BOZUKLUKLARI DÜZELT!
AÇIK HAVADA YÜRÜYÜŞ YAP!
BUNLARI MUTFAĞINA SOKMA!
KARATAY DİYETİ’YLE SAĞLIKLI VE DİNÇ YAŞA
FİNAL: diyabet HASTALARININ YAPMASI GEREKENLERİN ÖZETİ

Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay kimdir?

yılında Elazığ’da doğdu. yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden, yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra, İngiliz hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı. yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistan olarak çalıştı. Bu sırada Türkiye’de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı. Koroner Yoğun Bakım’da ‘Vena Subklavya Ponksiyon’ tekniğini yerleştirdi.

yılları arasında, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christiaan Barnard’ın ekibinde çalışarak, doçentlik tezini kalp nakli yapılmış olan hastalar üzerinde gerçekleştirdi ve yılında doçent oldu.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde, Cape Town’da eğitimini görmüş olduğu (şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan) ‘femoral arter’ yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi. yılları arasında State University of New York Health Science’ta kalp hastalıkları alanında araştırmalar yaptı.

yılları arasında Gaziantep ve İstanbul’daki birçok özel hastanede, ‘koroner yoğun bakım’ ve ‘koroner anjiyografi laboratuvarları’nı kurdu.

yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, yılları arasında da Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

yılları arasında Türkiye’deki ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi’nde rektörlük yaptı. Halen Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi’nde İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü olarak çalışmaktadır.

Kolesterole Kuşkuyla Bakanların Uluslararası Ağı (The International Network Of Cholesterol Skeptics - THINCS) ve Uluslararası D Vitamini Konseyi üyesidir. Bu oluşumlardaki diğer üyeler ile sürekli bilgi alışverişinde bulunmakta ve tartışmalara aktif olarak katılmaktadır.

Profesör Karatay’ın British Heart Journal, Cardiovascular Research, American Journal of Emergency Medicine, Europace, British Journal of Nutrition ve Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi gibi yerli ve yabancı birçok bilimsel dergide çalışmaları yayınlanmıştır.

Hayykitap’tan yayımlanmış Karatay Diyeti ve Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık ve Karatay Mutfağı adlı üç kitabı bulunmaktadır.

M. Canan Efendigil Karatay, Ali Başak Karatay ile evlidir ve çiftin Mehmet Rahmi Karatay adında bir oğulları bulunmaktadır.

Yaşam Kanalları Editörü: Duygu ÇELİKKOL

False

Karatay Diyeti

Dr. Canan Karatay’ın hastalıklardan korunma ve uzun yaşam üzerine kurulu sağlıklı beslenme modeli Karatay Diyeti, genellikle kilo verme amacıyla uygulanır.

Karbonhidrat ve şekeri tamamen kestiği için özellikle diyetin ilk haftalarında hızlı kilo kaybına yol açması, Karatay Diyetini, son yılların popüler diyetlerinden biri haline getirmiştir. 

Canan hocanın da her fırsatta altını çizdiği gibi, dönemsel ve hızlı kilo vermeyi değil sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmeyi öneren Karatay Diyeti, protein ağırlıklı akdeniz beslenme modellerinden biridir. Sürdürülebilir olması nedeniyle birçok insanın sağlığına kavuşmak ve fazla kilolardan kurtulmak için başvurduğu, başarılı bir diyet programı olduğunu söyleyebiliriz. 

Haşimato, polikistik over, insülin direnci, diyabet gibi hastalıklar ya da Demir veya B12 eksikliği gibi metabolik sorunlar nedeniyle kilo alan kişilerin bir beslenme uzmanı ile birlikte Karatay Diyetini uygulaması daha sağlıklı bir yaklaşım olacağı gibi verilen kilonun tekrar alınmaması açısından önemlidir.  

Karatay Diyeti Nedir?

Karatay Diyeti, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı monash.pw Canan Karatay tarafından geliştirilmiş bir sağlıklı beslenme ve diyet planıdır. Ekmek ve tüm diğer karbonhidrat grupları ile şekerin beslenmeden çıkarıldığı Karatay diyetinde, aç kalmadan, konforlu ve rahatça kilo vermek hedeflenir. 

Karatay diyeti leptin hormonun yeterli şekilde çalışması ve insülin dengesinin kurulması sayesinde yeme alışkanlıklarını değiştirmek, sağlıklı beslenmeyi sürdürmek ve yaşam biçimi haline getirerek diyet yapmanın zorluğu ile baş etmeyi kolaylaştırma fikri üzerine kuruludur. 

Açlık ataklarını ortadan kaldırmak ve vücudun yağ yakmasını sağlamak için öğün aralarında leptin salgılayacak kadar aç kalmak ve kan şekerini dengede tutmak gerekir. Başka bir deyişler bu ikisi bozulduğunda yeme alışkanlıkları da bozulur ve kilo almak, kaçınılmaz hale gelir. Diyabet ve obezite, bu durumun ilerlemiş vaka örnekleridir.

Profesör Doktor Canan Karatay Kimdir?

Ülkemizin önemli hekimlerinden biri olan Canan Karatay, İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra kardiyoloji uzmanlığını Liverpool’da almıştır. Daha sonra yurda dönen Karatay, kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonunu başarıyla gerçekleştiren ilk Türk hekim olarak tarihe adını yazdırır. 

Daha sonra New York State Üniversitesi’nde kardiyolog olarak akademik çalışmalarını sürdürür ve çok sayıda önemli makalesi yayınlanır. 

yılında yurda kesin dönüş yapan Profesör Doktor Canan Karatay, beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri hakkında söyledikleri ve yazdıkları ile ses getiren tartışmalara neden olur ve halk sağlığı anlayışının önde gelen figürlerinden birine dönüşür.

Kitapları, araştırmaları, verdiği röportajlar ile hala gündemden düşmeyen Canan Karatay, toplumda beslenmeye dair farkındalık yaratmak için büyük bir çaba gösteren, saygın bir hekimdir ve hocamızdır.  

Karatay Diyeti Ne İşe Yarar? 

Karatay diyetinin temel bakış açısı sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmektir. Bu nedenle her şeyden önce wellbeing yani bedenin doğal olarak iyi olma haline hizmet ettiğini söylemek mümkün. 

Beslenme doğru olduğunda kilo almak da dahil olmak üzere sağlığa zarar veren birçok sorun otomatikman ortadan kalkar. 

Karatay diyeti ile karbonhidratlar ve şekerin beslenmeden çıkarılması özellikle otoimmün hastalıklar, diyabet ve obezite gibi beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunların iyileşmesinde etkili olur. 

Günde 2 veya 3 öğün beslenme ile aç kalmadan kilo vermek ve hormonal yapıyı sağlıklı hale getirmek, fiziksel aktivitede zorluk çeken kişilerin günlük enerji kullanımını destekler, hareket etme kapasitesini artırır. Beslenmeden sonra egzersiz ve/veya fiziksel aktivitenin düzenlenmesi ile birlikte hem kilo kontrolünü sağlamak hem de kalp sağlığını korumak kolaylaşır. 

Aşağıdakiler, Karatay diyetinin en önemli etkileridir: 

Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?

Karatay diyeti de her diyet programında olduğu gibi kişiye özel olarak planlanmalıdır. Diyet öncesi yapılan ölçümler ile kişinin ideal kilosu ve boy kilo endeksi hesaplanarak, kaç kilo verileceği veya hedef kiloya karar verildikten sonra, beslenme planı oluşturulur. 

Karatay diyetine başlamadan önce, kilo fazlasına neyin yol açtığını tespit etmek gerekir ki buna göre bir diyet planlanabilsin ve kalıcı olarak kilo vermek mümkün olsun. 

Bu nedenle Karatay diyet listesi uygulayan herkeste sonuc aynı olmayabilir. Diyet sonrası verilen kilonun çoğu zaman geri alınması, diyet planının yanlış olmasından değil, diyet listesinin kişiye özel olarak oluşturulmamasından kaynaklanır. 

Karatay, ketojenik, aralıklı oruç ya da bunların karmasından oluşan diyet türleri de dahil olmak üzere, hangi diyet yapılırsa yapılsın, kan değerlerlerinin incelenmesi, gerekiyorsa mikrobiyota testi yapılması gerekir. 

Bir beslenme uzmanı ile çalışmak, işleri kolaylaştırır ve yo yo sendromu dediğimiz bir ver bir al durumunu ortadan kaldırmamızı sağlar. 

Karatay Diyetinde Ne Yenir?

Karatay Diyetinde Yasaklı Besinler?

Karatay Diyeti Kimler İçin Uygundur?

Kolesterol, gut gibi beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları söz konusu olan kişilerde hayvansal kaynaklı protein tüketimi içeren Karatay diyeti uygun olmayabilir.

Gelişimini tamamlamış ve Karatay diyetinin önerdiği şekilde beslenmesinin sağlık açısından sorun yaratmayacağı yetişkinler içn Karatay diyeti yağ yakmak ve kilo vermek için uygun bir diyet türüdür. 

Karatay Diyeti ile Kaç Kilo Verilir?

Birçok protein ağırlıklı diyette olduğu gibi Karatay diyetinde de hızlı kilo vermek mümkündür fakat kaç kilo verileceğine dair net bir şey söylemek doğru olmaz. 

Diyet yapan kişinin kilo fazlası arttıkça ilk haftalarda verilen kilo miktarı da artar, ideal kilosuna yakın kişilerde ise daha düşük miktarlarda yağdan kilo verilir. Dolayısıyla Karatay diyeti ile kaç kilo verilir sorusunun cevabı herkes için farklıdır. 

Karatay Diyeti Zararlı Mı?

Doğru şekilde ve beslenme danışmanı rehberliğinden uygulandığı takdirde herhangi bir zararı yoktur fakat kilo vermeyi hızlandırmak amacıyla sıfır karbonhidratlı, yüksek protein içerikli diyetler uzun süre uygulandığında böbreklere zarar verebilir, kas kaybına yol açabilir. 

Mevsim yeşillikleri, tam tahıllar, karabuğday, kinoa gibi zengin lif kaynağı ve kaliteli karbonhidrat gruplarının beslenmeye eklenmesi, bu tür kayıpları engeller. B ve E vitamini eksikliği ihtimalini ortadan kaldırır.

Pınar Demirkaya
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Pınar Demirkaya, eğitimini tamamladıktan sonra erken yaşta klinik şef olarak çalışmış ve mesleğine duyduğu tutkuyu başarıları ile perçinlemiştir.

Pınar Demirkaya, deneyimli bir beslenme uzmanı olarak kendi beslenme ve danışmanlık merkezinde, danışanlarının ideal vücut ağırlığına ve sağlıklı beden durumlarına kavuşması için çalışmalarını sürdürmektedir.
Pınar Demirkaya
Latest posts by Pınar Demirkaya (see all)

Karatay Diyeti

Karatay diyeti nedir?

Karatay diyeti, Prof. Dr. Canan Karatay'a göre; bir diyet listesinden öte bir sağlıklı ve mantıklı yeme alışkanlığıdır. Prof. Dr. Karatay, "Ekmek yemek yerine mantıklı ürünler yiyerek kendinizi yormadan kilo verebilirsiniz. Karatay diyetinde şeker ve ekmek “tatlı zehirler” olarak anılır çünkü sizi en çok şişmanlatan şeyler bunlardır" dedi. 

Yaz mevsimi yaklaşırken, yaz meyvelerini de seçerek tüketmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karatay, Karatay diyeti hakkında merak edilen soruların yanıtlarını paylaştı:

"Erik olsun, kiraz olsun sağlıklı meyveler iken bildiğimizin aksine karpuz ve kavun içindeki yüksek şekerden dolayı uzak durulması gereken ürünlerdendir. Marketlerden aldığınız hazır tavuklar yerine de köy tavuğu denilen özgür olarak dolaşarak büyüyen tavuklardan tüketmeniz gereklidir.

EKMEK YERİNE CEVİZ TÜKETİN!

Karatay Diyeti yaparken sürekli yemek yemeyin. İnsülin direnci sık sık yediğimiz zaman ve harcamadığımız zaman kırılamaz. Az yemek doğru değil aslında, 3 öğün, fakat tok olarak yenilecek. Kahvaltı 24 saatin en önemli öğünüdür. Karatay diyetine göre sabah çok kuvvetli yememiz lazım. Her gün 2 yumurta veya pastırmalı yumurta veya menemen yiyebilirsiniz. Avuç içimiz kadar peynir ve yanında salatamızı yiyebiliriz. Yumurta, beyaz peynir, zeytin, 1 fincan ceviz (ya da fıstık, badem). Ekmek yerine ceviz tüketin. Karatay diyetinde kilo vermek isteyenler ekmek yemeyecekler çünkü ekmek yemek insülin direncini artırır. İnsülin yağları depo eden hormondur. Az ve sık yediğimiz zaman sürekli yağlar bu depoya gönderilir ve depo edilir. Yemek yediğimiz zaman insülin yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlar ve acıkma hissi ortaya çıkar. Çok kuvvetli bir kahvaltı yaptığımız zaman bütün gün acıkmayız. O sırada leptin hormonu devreye girer ve kendi vücut yağlarımızı ara öğün olarak kullanır. Bu nedenle acıkmayız. Sık sık yediğimiz zaman karaciğer ve pankreas yorulur. Karatay Diyetinde sık sık yemek yemek doğru değildir.

KARATAY DİYETİNDE ÖĞLE YEMEĞİNDE NE YENİLMELİ? 

Karatay diyetinde eğer acıkmadıysanız öğle saatinde bir şey yemeyin. Bir fincan fındık-fıstık yiyebilirsiniz. Lahmacun en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Hamuru çok ince olmalıdır, lahmacun şu bakımdan sağlıklıdır: üstünde et ve sebze vardır, yanında soğanı ve maydanozu vardır. Güvendiğiniz bir yerde küçük bir lahmacun yiyebilirsiniz. Kilo verene kadar bu şekilde devam etmelisiniz. Bu karaciğer yağlarının gitmesi için şarttır.

KARATAY DİYETİ NASIL YAPILIR? 

Karatay diyeti aslında bir diyet değil, bir yaşam biçimidir. Bu önemli konulara sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmelidir. Biz hareketsiz bir toplumuz, çok ekmek yiyoruz, çok meyve suyu içiyoruz. Bunun yerine balık yiyebiliriz. Balık sağlıklı bir yiyecektir. Bilim insanları, “şeker en tatlı zehirdir” diyor. Bir dilim ekmeğin üzerine kesme şekerleri yerleştirin, ne kadar şeker alırsa o kadar şeker yiyoruz ekmekle birlikte. Karaciğer yağınızı azaltmak istiyorsanız ekmekten uzak durmalısınız.

KARATAY DİYETİNDE NELER YASAK?

Glisemik indeksi yüksek gıdalar

* Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (ekmeğin her çeşidi) –  kavrulmuş kuruyemişler,

* Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler,

* Pirinç, patates, pişmiş havuç,

* Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz

* Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk, salam, sosis,

* Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dahil), meyveli yoğurt, granür kahve, her türlü alkollü içecekler,

* Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin

* Öğütülmüş tahıllar

* Saat – den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak,

*  Sofradan aç kalmak, az ve sık aralıklarla yemek, ara öğünler,

* Hareketsizlik.

KARATAY KAHVALTI TABAĞI NASIL OLMALI?

( arası)

* Az pişmiş 2 adet yumurta. Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir. Omlet, menemen, çılbır, mıhlama, pastırmalı yumurta yapılabilir.

* Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir. Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak! Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu, Balıkesir sepet peynir vb. yöresel peynirler olabilir Ancak yanında herhangi bir ekmek, poğaça, simit vb. yenmeyecek!

* Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi. (Kuruyemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olacak!) Az tuzlu adet zeytin. (Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.)

* Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka. (Doğal ve mevsiminde olmak şartı ile arzu edildiği kadar yenebilir.)

* Limonlu çay veya süt içilebilir. (Şekersiz ve tatlandırıcısız olarak!)

BİBERİYELİ OMLET (dört mevsim yapılabilir)

Malzemeler

* 2 adet yumurta
* 1 tatlı kaşığı kuru biberiye (havanda ezilmiş)
* Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber, kimyon (ağız tadına göre)
* 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı
* Bir avuç içi kadar beyaz peynir

Hazırlanışı: Yumurtaları bir kâsenin içine kırın ve iyice çırpın. Çelik bir omlet tavasını ocağın üstüne koyun, tereyağını içine atın ve orta ısıdaki ateşte eritin, göz göz olmaya başlayınca yumurtayı tavaya dökün ve ateşi kısın. Omletin üzerine birer tutam karabiber, pul biber, kimyon ve tuz serpin. En son biberiyeyi de serpiştirin. Altı hafif pişmeye başlayınca iki yanından içe doğru katlayarak, omleti rulo haline getirin. İç kısmı fazla pişmeyecek şekilde biraz daha ocağın üstünde tutun, sonra ateşi söndürün ve omleti bir servis tabağına alıp servis edin.

GELENEKSEL TÜRK USULÜ YOĞURT MAYALAMA (dört mevsim yapılabilir)

Malzemeler

* 1 kg süt
* 1 yemek kaşığı ev yoğurdu (tepeleme)
* Cam kâse veya toprak çömlek
* Büyük bir sofra bezi (pamuklu)

Hazırlanışı: Sütü bir tencereye koyun ve güzelce kaynatın. Daha sonra ateşi söndürün ve sütün hafif soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı serçe parmağının dayanma derecesine geldiği zaman cam bir kâse veya toprak bir çömleğe boşaltın ve içine bir yemek kaşığı yoğurdu koyup tahta bir kaşık yardımıyla süte karıştırın. Üzerine cam veya porselen bir kapak kapatın. Kalın bir bez örtüye sarıp, oda sıcaklığında saat kadar bekletin. Daha sonra mayalanan yoğurdu buzdolabına koyun ve arzu ettiğiniz zaman servis edin."

GÜNDE SADECE BİR DEFA MEYVE! 

* Son bilimsel verilere göre oluşturulan Karatay diyeti, yılında eski Harvard beslenme piramidinin yerini alan yeni beslenme piramidinin içerdiği son bilgilerin, Türk halkına ve Türk mutfağına uyarlanmış, Prof. Dr. Canan Karatay’ın hekimlik tecrübeleriyle zenginleştirilmiş halidir. Karatay Beslenme Piramidi’nin en üstünde ‘sıfır’ dediğimiz rafine ve işlenmiş gıdalar, meyve suları ve şekerli içecekler yer alıyor. Bunlar hiç yenmemeli ve içilmemelidir!

* Balık, kuzu, dana veya av hayvanlarının etleri günde 2 kez yenebilir.

* Bulgur veya buğday salatası ya da pilavı günde bir defa tüketilebilir.

* Mevsimine göre doğal meyve günde bir defa yenebilir.

* Mevsimine göre sebzeler istenildiği kadar tüketilebilir.

* Klasik beyazpeynir, bol zeytin doyuncaya kadar yenebilir.

* Karatay Beslenme Piramidi'nin en altında yani temelinde ise kuruyemişler, baklagiller, sağlıklı yağlar (köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, Omega-3) ve hareket yer alıyor. Kuruyemiş ve baklagiller üç öğün alınabilir, sağlıklı yağların da her gün alınması gerekiyor. Günde en az dakika yürüyüş de olmazsa olmazlardan

HAMİLELER KARATAY DİYETİNİ YAPABİLİR Mİ?

Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamileler için şunları söyledi: "Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin. 

Sağlıklı bir bebek için her şey anne ve babada mı bitiyor?

Evet, ama anne ve babanın yanı sıra çevresel faktörler de çok önemli! İşte bunun için anne adayları ve hamileler için Karatay Diyeti kitabını yazdım. Sadece hamilelik sırasında değil bebek yapma planı başladığı zamandan itibaren yani hamilelikten en az altı ay önce sağlıklı beslenme ve yaşam biçimini edinen anne-babalarda sağlıklı yumurta ve sperm oluyor. Bu da bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ilk adım. Anne veya baba kiloluysa ya da sağlıksız bir beslenme/yaşam biçimi varsa haliyle yumurta ve spermlerinin kalitesi bozuluyor. Ayrıca gebeliğin oluşması için de genelde çok uğraşıyorlar. Bugün sebebi bilinmeyen infertilite yani kısırlık vakaları çok sık görülüyor! Bilimsel çalışmalar, kısırlığın en büyük sebepleri arasında tarım ilaçları, hormonlu yapay gıdalar, hibrit ve GDO’lu tohumlar olduğunu gösteriyor. 

İnsülin yüksekliğinin sebebi nedir?

Şeker ve vücutta şekere dönüşen yiyecekler. Başta da ekmek geliyor. Türkiye’de de ne kadar çok ekmek tüketildiğini biliyorsunuz. Ekmeğin glisemik indeksi şekerden de yüksek. Bir kişi ister erkek ister kadın olsun, ister hamile olsun ister olmasın insülinini yükseltmeyecek! Embriyo ana rahmine düşer düşmez, anne adayında insülin yüksekliği başlar. Çünkü hamileliğin iyi gidebilmesi için vücudun yağlanması gerekiyor. İnsülin, vücudu yağlandıran tek hormondur. O nedenle hamileliğin fıtratında insülinin yüksek olması var. Dolayısıyla sağlıksız beslenerek o hormonu daha da yükseltmenin bir anlamı yok! Hamile kadınlara ‘İki canlısın makarna, baklava, börek ye’ dememek lazım.

Hamile kadın hamurlu besinler yemek isterse ne yapmalı?

Eğer aşeriyorsa büyük ihtimal gizli şekeri vardır. Gebelerdeki asıl sorun gizli şekeri ya da şeker hastası olduğunu bilmeden hamile kalmış olması. İnsan vücudunun yüzde 60’ı su, yüzde 20’si protein, yüzde 19,9’u yağ, sadece yüzde 1’den azı karbonhidrat. Eğer bu oran tutuyorsa bebek sağlıklı olur, hamilelik de iyi geçer.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır