esnaf sicil gazetesi nereden alınır / Esnaf ve Sanatkâr Portalı

Esnaf Sicil Gazetesi Nereden Alınır

esnaf sicil gazetesi nereden alınır

TÃœRKÄ°YE ESNAF VE SANATKARLAR

SİCİL GAZETESİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesinin yayımlanması ve idare şekli, giderlerinin karşılanması, gelirlerinin tahsili ve sarfı, ilan tarifesi, kayıtlarının tutulması, muamelat ve muhasebe işlemlerinin yürütülmesi usul ve esasları ile gazetenin çıkarılmasına ait esasları tespit, yayım işlemlerini gözetmek, denetlemek ve Bakanlık ile Konfederasyon arasındaki müşterek çalışmaları koordine etmek üzere kurulan komitenin  çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik, 7/6/ tarihli ve sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 70 inci maddesine dayanılarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığının gözetim ve denetimi altında, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu tarafından Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veritabanı kullanılarak Internet ortamında yayımlanacak Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesini kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik, sayılı Kanunun 70 ve 75 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

             Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,

             Gazete: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesini,

             Konfederasyon: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunu,

             Sicil: Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüklerini,

             Müdürlük: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi Müdürlüğünü,

             Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanı: Esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarının işlemlerinin ve verilecek hizmetlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan sistemi,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Gazetenin Yönetimi

             Gazetenin yayımlanması ve denetimi

             Madde 5 — Sicile kayıt edilen ve ilanı gereken hususlar, Bakanlığın gözetim ve denetimi altında Konfederasyon tarafından Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanı kullanılarak elektronik ortamda Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesinde yayımlanır.

             Komite

             Madde 6 — Gazetesinin çıkarılmasına ilişkin esasları tespit, yayım işlerini sevk ve idare etmek ve Bakanlık ile Konfederasyon arasındaki çalışmaları koordine etmek üzere Sicil Gazetesi komitesi kurulmuştur. 

             Komite, Bakanlık Müsteşarının başkanlığında, ilgili müsteşar yardımcısı, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü ve genel müdür yardımcıları ile Konfederasyon genel sekreteri, genel sekreter yardımcısı ve Sicil Gazetesi müdüründen oluşur. Komite ayda en az bir defa veya başkanın çağrısı üzerine her zaman toplanabilir.

             Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oylarda eşitlik halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Toplantılarda çekimser oy kullanılamaz. Müsteşarın bulunmadığı toplantılarda, müsteşar yardımcısı, onun da bulunmaması halinde genel müdür toplantıya başkanlık eder.

              Komite üyelerine, gazete gelirlerinden karşılanmak üzere huzur hakkı verilir. Huzur haklarının net aylık miktarı, onaltı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarıdır.

             Gazete müdürlüğü

             Madde 7 — Gazetenin basımı, yayımı, dağıtımı, arşivlenmesi, gazetede  yayımlanan bilgilerin ve diğer lüzumlu kayıtların tutulması ve gazete ile ilgili her türlü işin yönetimi ve takibi Gazete Müdürlüğünün sorumluluğundadır.

             Müdürlük; Komite tarafından alınan kararların eksiksiz olarak uygulanmasıyla görevlidir ve bünyesinde hizmetlerin gerektirdiği sayıda personel istihdam edilir.

             Müdürlük, faaliyetine ilişkin konulardaki resmi makamlar ile gerçek ve tüzel kişilerle  yazışmalarını Konfederasyon vasıtasıyla yapabilir.

             Konfederasyon gazetenin yayımlanması ile ilgili hizmetlerin bir kısmını veya tamamını kendisi yapar veya yaptırır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Gazetenin Gelir ve Giderleri

             Gazetenin gelirleri

             Madde 8 — Gazetenin gelirleri, gazetede yayımlanacak ilanların ücreti ile gazetenin satış bedelinden meydana gelir.

             Gazetenin satış bedeli ile gazetede yayımlanacak ilan ücretleri, Komitenin teklifi ve Bakanlığın onayı ile yürürlüğe girecek bir tarife ile belirlenir. Tarifede yapılacak değişiklikler, tarifenin gazetede yayımlandığı tarihten ongün (10) gün sonra yürürlüğe girer.

             Gazete ilan ücretleri sicil müdürü tarafından elektronik ortamda tahsil edilir ve gazete hesabına elektronik ortamda aktarılır.

             Sicil müdürü tarafından öldüğü belirlenen ve varisleri tespit edilemeyen esnaf ve sanatkârların sicil kayıtlarının silinmesi ve bu hususun Sicil Gazetesinde ilanı doğrudan ve ücretsiz olarak yapılır.

             Gazetenin giderleri

             Madde 9 — Gazetenin giderleri, gazetenin yayımlanması için yapılan harcamalar ve gazetenin yayımlanıp arşivlendiği Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanı giderleri ile Komite üyelerine ödenen huzur hakları, komite kararıyla yapılacak eğitim, araştırma, inceleme giderleri, personel ve diğer idare masraflarından oluşur.

             Muhasebe

             Madde 10 — Gazetenin muhasebesi Konfederasyon Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre Konfederasyon Muhasebe Müdürlüğünce ayrı bir hesapta tutulur.

             Gazetenin mali sorumluluğu, kâr ve zararı Konfederasyona aittir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ä°lanlar

             İlanların yayımı ve muhtevası

             Madde 11 — Gazetede, mevzuatın sicile tescilini zorunlu kıldığı hususlar yayımlanır.

             Gazetede yayımlanacak ilanlar, sicil tarafından gazetenin internet ortamında Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veritabanındaki modülüne elektronik ortamda gönderilir. Bu husustaki düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılır.

             Yayımlanması zorunlu olmayan ilanlar ile özel ilanlar, yayımlanması zorunlu olan ilanlardan sonra gelmek şartıyla, ücreti ödenmek kaydıyla ve Komite tarafından belirlenecek koşullar çerçevesinde gazetede yayımlanabilir.

             İlan bedelleri ve gazete ücretleri sicil tarafından işlemin yapıldığı anda gazetenin banka hesabına aktarılır. Bu husustaki düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılır.

             Bedeli tam olarak ödenmeyen ilanlar yayımlanmaz ve ilgililere iade olunur.

             İlanların yayımlanma süresi

             Madde 12 — Gazete müdürlüğüne gönderilen ilanlar geldiği andan itibaren en geç iki gün  içinde gazetede yayımlanır.

             İlanın yayımlanmaması müdürlüğün ihmal ve kusurundan doğmuşsa ilgililerin kanıtlanmış zararı sorumlulara rücu edilmek kaydıyla Konfederasyonca ödenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Gazetenin Arşivlenmesi ve Dağıtımı

             Gazetenin arşivlenmesi

             Madde 13 — Müdürlük, gazetenin her sayısını, görüntü olarak erişebilmeye ve aslına uygun olarak çoğaltmaya imkan tanıyan sistemle elektronik ortamda arşivler.

             Arşivlenen gazeteler, resmi dairelerin ve gazete müdürlüğünce ilgisi olduğu kanısına varılan diğer ilgililerin tetkikine açık tutulur.

             Sicil Gazetesinin elektronik ortamda yayımlanmaya başlanmasından önce yayımlanmış nüshaları Bakanlık ve Konfederasyonun gözetim ve işbirliğinde elektronik ortama aktarılır.

             Mahkemeler, resmi makamlar ve ilgililerce istenen nüshalar Müdürlükçe veya Müdürlüğün yetkili kılacağı ve kendisine elektronik iletişim ağları veya diskler vasıtasıyla iletilmiş bulunan sicil tarafından onaylanarak istek sahiplerine verilir.

             Gazetenin dağıtımı

             Madde 14 — Gazetenin ilgili sayfaları, talep eden resmi makamlara il düzeyinde sicil, ülke genelinde ise müdürlük tarafından ücretsiz olarak verilir.

             Gazetenin ilgili sayfası, ilan sahiplerine ve Bakanlığın lüzum göstereceği makam ve mercilere sicil tarafından bedelsiz olarak verilir.

             İlan sahibi iki nüshadan fazla talepte bulunursa, bedelini sicile ödemek suretiyle sicilden alabilir.

             Sicil bu nüshaları elektronik ortamda alır ve onaylamak suretiyle ilgililerine verir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Gelen ve giden evrak

             Madde 15 — Müdürlükçe, gelen ve giden evrak defteri ile gerekli görülen diğer yardımcı defterler tutulur. Bu defterlerin elektronik ortamda tutulması halinde, bunlara ilişkin kayıtlar yedeklenerek saklanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             Madde 16 — 24/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             Madde 17 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 18 — Bu Yönetmelik hükümlerini  Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

 

İHRACATTA HANGİ ÜLKEYE NE BELGE DÜZENLENİR?

Türkiye’de bulunan Ticaret ve Sanayi Odalarının üst birliği ve mevzuat dayanağı nedir?
Odaların üst birliği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olup, kısa adı TOBB’dur. Anayasanın kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları hakkındaki ’inci maddesine istinaden kurulan bu kuruluşlara dair düzenlemeler, sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu&#;nda yer almaktadır.

Ticaret ve Sanayi Odaları kamu kurumu mudur?
Ticaret ve Sanayi Odaları tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır ( sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun funduszeue.infoi).

Ticaret ve Sanayi Odalarının kuruluş ve çalışma alanları nerelerdir?
Odaların kuruluş ve çalışma alanları, il sınırladır ( sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun funduszeue.infoi).

Ticaret ve Sanayi Odaları’na üyelik zorunlu mudur?
Ticaret siciline kayıtlı tacirler ve sanayici ve deniz taciri sıfatına sahip tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şubeleri ve fabrikaları, ilgisine göre bulundukları yerdeki odaya kaydolmak zorundadırlar ( sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun funduszeue.infoi).

Eczacılık iş konusu ile uğraşmak üzere bir işyeri açtım. Odanıza kayıt olmam gerekiyor mu?
İlgili mevzuat gereği ticaret sicil kaydınızın odamız bünyesindeki İskenderun Ticaret Sicili Müdürlüğü&#;ne, oda kaydınızın da Eczacılar Odası&#;na yapılması gerekmektedir.

Odanızda kayıtlı bulunmaktayız ancak durumumuz askıda olarak görünmektedir. Bu ne anlama gelmektedir?
Firmaların oda kayıtlarındaki durumları 2 şekilde askıya alınmaktadır. Bunlar; 1-Aidat borçlarının ödenmemesi nedeniyle askı, 2-Adres ve durumunun tespit edilememesi nedeniyle askıdır ( sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu&#;nun maddesi).

Firmamızın oda kayıtlarınızdan adres ve durumunun tespit edilememesi nedeniyle askıya alındığını öğrendik. Firmamız aktif olarak çalışmaktadır. Firmamızın durumunun adres askıdan düşürülmesi için ne yapmamız gerekir?
Firmanızın öncelikle Ticaret Sicili Müdürlüğü&#;ndeki tescilli işyeri adresini kontrol etmeniz; eğer adresiniz Ticaret Sicili Müdürlüğü&#;ndeki tescilli adresiniz ile örtüşmüyor ise adres değişikliği tescili yaptırmanız gerekmektedir. (Adres değişikliği için gerekli olan evraklara funduszeue.info sitesinden ulaşılabilir.)

Munzam Aidat Nedir ve nasıl hesaplanır?
Munzam Aidat: Gerçek kişi tacir ve sanayicilerin bir yıl önceki gelir vergisine matrah teşkil eden ticari kazançları; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ticari bilanço karlarının binde beşi oranında tahakkuk eden aidattır.

Üyelere kredi veriyor musunuz?
Üyelerimize kredi veremiyoruz ancak bankalarla kredi protokolü imzalamak suretiyle kredi faizleri konusunda indirim alınmasını sağlıyoruz.

İş makinesi devri nasıl yapılır?
sayılı Karayolları Trafik Kanunu&#;nun maddesi uyarınca araçların satış ve devirlerinin noter aracılığıyla yapılması zorunludur. Bunun dışında yapılan her türlü satış ve devirler geçersizdir. Tescilli araçları noter senedi ile satın veya devir alanlar, ilgili tescil kuruluşuna müracaat ederek, bu araçlarını 1 ay içinde tescil ettirmek ve adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar..

İş Makinesi Plakaları Odadan mı verilmektedir?
İş makinası plakaları şoförler ve otomobilciler odası tarafından verilmektedir. Ancak şoförler odasına gitmeden önce odamıza gelerek ilgili plaka basım kağıdı alınması gerekmektedir.

İş Makinesi Tescil Belgesinin kaybolması durumunda ne yapılmalıdır?
Kayıp olduğuna dair gazeteye ilan verilir. Gazete ilanı ile dilekçe yazmak suretiyle başvuru yapılır.

İş Makinesi tescili için oda üyesi olmak gerekir mi?
İş makinelerinin tescil ve tasdik işlemlerinin yapılabilmesi şahıslar da odaya üyelik şartı aranmamakta olup, tüzel kişiliklerde odaya kayıt zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca şahıslar da oda hizmet sınırlarında ikamet zorunluluğu bulunmaktadır.

Üye sorunlarına ilişkin neler yapılmaktadır? Meslek Komiteleri nasıl çalışıyor?
Meslek komiteleri, oda ile üyeler arasında köprü oluşturarak iletişimini sağlayan, sektörlerin sorunlarını tespit eden ve bu sorunların çözümüne yönelik projeler üreten, odaların en önemli organlarından birisidir. Bu maksatla, aylık olağan, olağanüstü, ortak ve genişletilmiş toplantılar ile ihtisas komisyonları toplantıları yıllık program çerçevesinde düzenlenir. Üyelerin mesleki sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili alınan kararlar ilgili mercilere iletilir, takibi yapılır ve sonuç almak için girişimlerde bulunulur.

funduszeue.info ve EUR.1 belgelerinin geçerlilik süresi nedir?
İhracatçı ülkedeki vize tarihinden itibaren dört ay geçerlidir ve bu süre zarfında ithalatçı ülkelerin gümrük idarelerine ibraz edilmesi gerekir.

funduszeue.info, Form A, Menşe Şahadetnamesi, EUR.1 gibi ihracat dolaşım belgelerinin fiyatı nedir?
Menşe Şahadetnamesi, funduszeue.info ve EUR.1 belgeleri odamızda 5 TL olarak ücretlendirilmektedir.

Yurtiçi’nde düzenlenen fuarları nasıl öğrenebilirim?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin web sitesi funduszeue.info adresinden güncel fuar duyurularına ulaşabilirsiniz. Ayrıca odamızın web sitesinde fuar duyuruları yapılmaktadır.

KOSGEB Hibe ve Kredileri’nden faydalanmak istiyorum, veri tabanına nasıl kaydolunur?
İlk olarak funduszeue.info adresinden E-KOBİ’yi tıklanır. Çevrimiçi işlem merkezinden KOSGEB’e ilk kayıt linki tıklanarak kaydınız yapılmalıdır.

KOSGEB Veri Tabanına Kayıt İşleminden sonra neler yapılmalıdır?
Veri tabanına kayıt işleminizin ardından KOBİ Beyannamesi doldurulur. Verdiğiniz beyannamenin mevzuata uygunluğunun KOSGEB Uzmanınız tarafından kontrol edilmesinin ardından desteklere başvuru yapılabilmektedir.

Vergi Kaydımı yeni yaptırdım, KOSGEB’in Girişimcilik Desteğinden faydalanabilir miyim?
Girişimcilik desteğinden faydalanamazsınız. KOSGEB Girişimcilik Destek Programından faydalanabilmek için, Vergi Levhası çıkarılmadan önce mutlaka Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almış olmanız gerekmektedir.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almak istiyorum, ne yapmalıyım?
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri odamızda sürekli olarak verilmektedir. Bu eğitime katılmak için, UGE Katılımcı Başvuru Formu ve UGE Girişimcilik testi doldurularak odamıza müracaat edilmelidir.

Odanın yayınlarını nasıl temin edebiliriz?
Odamızın yayınları web sitemizin ‘’Yayınlar/Raporlar’’ bölümünde bulunmaktadır. Bu yayınları basılı şekliyle, ücretsiz olarak odamızdan temin edebilirsiniz.

Oda öğrencilere burs veriyor mu?
Odamız, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Kalkınma Vakfı aracılığıyla yükseköğrenim öğrencilerine maddi destek sağlamaktadır. Detaylı bilgiye funduszeue.info adresinden ulaşılabilir.

funduszeue.info Dolaşım Belgesi Düzenlenen ÜlkelerEUR.1 Belgesi Düzenlenen Efta ÜlkeleriBatı Balkan Menşe Kümülasyonu Kapsamında EUR. 1 Belgesi Düzenlenen ÜlkelerPAAMK Sistemi (STA) Kapsamında EUR.1 veya EUR-MED Belgesi Düzenlenen Ülkeler
Almanya, Avusturya
Belçika, Bulgaristan
Çek Cum., Danimarka
Estonya, Finlandiya
Fransa, Hırvatistan
Hollanda, İngiltere
İrlanda, İspanya
İsvaç, İtalya
Kıbrıs, Letonya
Litvanya, Lüksemburg
Macaristan, Malta
Polonya, Portekiz
Romanya, Slovakya
Slovenya, Yunanistan
İsviçre
İzlanda
Liechtenstein
Norveç
Arnavutluk
Bosna-Hersek
Makedonya
Karadağ
Sırbistan
Fas
İsrail
Mısır
Suriye (ASKIDA)
Tunus
Ürdün
funduszeue.info Dolaşım Belgesi Düzenlenen ÜlkelerEUR.1 Belgesi Düzenlenen Efta ÜlkeleriBatı Balkan Menşe Kümülasyonu Kapsamında EUR. 1 Belgesi Düzenlenen ÜlkelerPAAMK Sistemi (STA) Kapsamında EUR.1 veya EUR-MED Belgesi Düzenlenen Ülkeler
Almanya, Avusturya
Belçika, Bulgaristan
Çek Cum., Danimarka
Estonya, Finlandiya
Fransa, Hırvatistan
Hollanda, İngiltere
İrlanda, İspanya
İsvaç, İtalya
Kıbrıs, Letonya
Litvanya, Lüksemburg
Macaristan, Malta
Polonya, Portekiz
Romanya, Slovakya
Slovenya, Yunanistan
İsviçre
İzlanda
Liechtenstein
Norveç
Arnavutluk
Bosna-Hersek
Makedonya
Karadağ
Sırbistan
Fas
İsrail
Mısır
Türkiye (ASKIDA)
Tunus
Ürdün
İkili Anlaşma Gereği EUR-1 Belgesi Düzenlenen ÜlkelerMenşe İspat Belgesi Düzenlenen ÜlkelerÖzel Menşe (Form-A) Belgesi Düzenlenen Ülkeler
GÜRCİSTANİRAN ( İran için Menşe Belgesi)8. Sütun Kriterleri
Filistin
Şili
Morityus
(AB ve AKP) Ülkeleri
MALEZYA ( Malezya Menşe Belgesi )JAPONYA – W- GTİP NO (Tarım ürünü için P )
Beyaz Rusya &#; (P)
Rusya Federasyonu &#; (P)
Ukrayna &#; (P)
Kazakistan &#; (P)
Amerika &#; (P)
Avustralya (Boş Bırakılacak)
Kanada (Resmi Onay Yok)
Yeni Zelanda (Resmi Onay Yok)

NOT: funduszeue.info DOLAŞIM BELGESİ DÜZENLENEN ÜLKELER İÇİN İHRAÇ KONUSU EŞYA İŞLENMEMİŞ TARIM ÜRÜNÜ VEYA AVRUPA KÖMÜR ÇELİK TOPLULUĞU (AKÇT) LİSTESİNDE YERALAN BİR EŞYA OLMASI HALİNDE BU ÜLKELERE funduszeue.info DOLAŞIM BELGESİ YERİNE EUR.1 DOLAŞIM SERTİFİKASI DÜZENLENİR.

Avrupa Birliği&#;ne üye aşağıda sıralanan ülkelere yapılan ihracatlar da Türkiye ve Toplulukta Serbest Dolaşım ‘da bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu Gümrük Birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere Gümrük İdaresi’nce ya da bu idare tarafından yetki verilen kuruluşlarca düzenlenip gümrük idarelerimizce vize edilen belgedir.

Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında / sayılı tarihli Karar çerçevesinde düzenlenen belgedir.

Avrupa Topluluğuna üye ülkeler şunlardır:
1. Almanya,
2. Avusturya,
3. Belçika,
4. Bulgaristan,
5. Çek Cumhuriyeti,
6. Danimarka,
7. Estonya,
8. Finlandiya,
9. Fransa,
Hırvatistan,
Hollanda,
İngiltere,
İrlanda,
İspanya,
İsveç,
İtalya,
Kıbrıs,
Letonya,
Litvanya,
Lüksemburg,
Macaristan,
Malta,
Polonya,
Portekiz,
Romanya,
Slovakya,
Slovenya,
Yunanistan.

funduszeue.info Dolaşım Belgesi tanımında geçen “Serbest Dolaşımdaki Eşya”, tümüyle Türkiye ve Topluluk &#; ta elde edilmiş olan ya da tamamı veya bir kısmı üçüncü ülkeler menşeli olup Türkiye ya da Topluluk&#; ta ithal işlemleri tamamlanmış , gerekli gümrük vergisi , eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş , bu vergi ve resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış eşyayı ifade etmektedir.

Yukarıda sıralanan Avrupa Birliği&#; ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi dışındaki ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi dışındaki serbest dolaşımdaki eşyanın ihracında funduszeue.info Dolaşım Belgesi formları adedi TL mukabilinde ihracatçılara diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.

İhracatçı üyeler veya gümrük beyannamelerini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri tarafından funduszeue.info Dolaşım Belgelerini bu belgenin arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak doldurduktan sonra ihraç konusu eşyanın Türkiye&#; de serbest dolaşım halinde bulunduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgeler de eklenmek suretiyle onay işlemleri yapılır.

Türkiye&#; nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ülkelere yönelik ihracatlarda, Avrupa Birliği&#; ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi kapsamına dahil ürünlerin ihracatında ve yine Avrupa Birliği&#; ne üye ülkelere Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi kapsamında dahil ürünlerin ihracında malın gümrük indiriminden yararlanması amacıyla onaylanan ve Gümrük İdareleri’nce vize edilen belgedir. Türkiye&#;nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ülkeler:

1. İsrail Devleti ,
2. Makedonya Cumhuriyeti,
3. Bosna Hersek,
4. Filistin Kurtuluş Örgütü,
5. Tunus,
6. Fas,
7. Suriye Arap Cumhuriyeti,
8. Mısır Arap Cumhuriyeti,
9. Arnavutluk Cumhuriyeti,
Gürcistan,
Sırbistan,
Karadağ,
Ürdün,
Şili,
Morityus Cumhuriyeti,

EFTA:

İsviçre Konfederasyonu,
Norveç Krallığı ,
İzlanda Cumhuriyeti ,
Lichtenstein Prensliği,

Armonize Sistem Nomanklatürü esas alınarak Türk Gümrük Giriş Tarife Cetvelinde ( T ) kısaltması ile işaret edilen eşya Tarım Ürünü Listesi Kapsamına dahil ürünü göstermektedir. Bu eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında da EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.

Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi kapsamına dahil ürünler nelerdir:

Türkiye ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu (CECA) Kuran Anlaşmanın yetki alanına giren ve Türk Gümrük Giriş Tarife Cetvelinde yanında (CECA) kısaltması yer alan eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında da EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.

EUR.1 Dolaşım Sertifikaları, son sayfası Başvuru Formu olmak üzere adedi TL mukabilinde ihracatçı üyelerimize diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.

İhracatçı üyelerimiz veya gümrük beyannamelerini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri EUR.1 Dolaşım Sertifikalarını bu belgenin arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak doldurduktan sonra ihraç konusu eşyanın menşeinin tesbitine yarayan tevsik edici tüm bilgi ve belgelerle onay işlemi yapılır.

Menşe Şahadetnamesi ve Başvuru Formu toplam 4 sayfalık belgedir. Bu dört sayfalık belge boş haliyle adedi TL mukabilinde Satış Talepnamesi ile başvuran ihracatçı üyelerimize diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.

Menşe Şahadetnamesine konu ihraç eşyasının, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya ise o ülke menşeli olduğunu; üretimi birden fazla ülkede gerçekleştirilen eşya sözkonusu olduğunda ise bir ülke menşeli sayılabilmesi için o ülkede yeni bir ürün imal edilmiş veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin o ülkede yapılmış olduğunu belgelemek için düzenlenmektedir.

Menşe Şahadetnamesini dolduran ve Başvuru Formunu kaşeleyip imzalayan ihracatçılarımızca eşyanın beyan ettikleri ülke menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgelerle birlikte onay işlemleri yapılır.

Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik ( t. s. R.G.) ile Türkiye Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti arasında yapılacak ticarette, eşyanın tercihli menşeini ispat etmek üzere, 1 Ocak tarihi itibariyle yürülüğe konan, Gümrük İdaresi’nce ya da bu idare tarafından yetki verilen kuruluşlarca düzenlenip gümrük idarelerimizce vize edilen belgedir.
Menşe İspat Belgesinin düzenlenmesi;

• İhracatçı veya yetkili temsilcisi, Menşe İspat Belgesi ve başvuru formunu kurallara uygun olarak, Akit Tarafların resmi dillerinden birinde veya İngilizce olarak ihracatçı ülkenin iç mevzuat hükümleri çerçevesinde. eğer el yazısı kullanılırsa matbaa harfleriyle ve mürekkeple yazılabilir. Eşyanın tanımı, bu amaçla ayrılmış ekli formların 8 funduszeue.info kutusunun içine boş satır bırakılmaksızın yapılmalıdır. Eğer kutunun tamamı dolmaz ise, tanımın son satırının altına bir yatay çizgi çekilerek, boş alan çapraz bir çizgi ile kapatılır.
• Menşe İspat Belgesi düzenlenmesi için başvuruda bulunan ihracatçı, söz konusu eşyanın menşe statüsü ile bu Ek&#;in diğer koşullarının yerine getirilmiş olduğunu tevsiki eden tüm ilgili vesaiki herhangi bir zamanda ibraz etmeye hazırlıklı olur.
• Menşe İspat Belgesi Odamıza onaya geldiğinde, Odamız, ürünlerin menşe statüsünün ve bu Ek&#;in diğer koşullarının yerine getirildiğinin kontrolü için her türlü delil talebinde bulunma ve ihracatçının hesaplarında denetleme yapma veya gerekli görülen başka herhangi bir kontrol hakkına sahiptir.

Türkiye ‘den Malezya ‘ya yapılan, Türk Menşeli ürünlerin ihracında düzenlenecek Malezya Menşe Belgesi, İngilizce olarak ve ihracatçı Taraf ülkenin iç mevzuat hükümleri çerçevesinde doldurulur. Eğer el yazısı kullanılırsa, açık ve okunaklı şekilde matbaa harfleriyle ve mürekkeple doldurulur. Bu durumda, form üzerinde silinti ve değişikliklere izin verilmez. Ürünlerin tanımı, bu amaçla ayrılmış kutu içine boş satır bırakılmaksızın yapılmalıdır. Eğer kutunun tamamı dolmaz ise, tanımın son satırının altına bir yatay çizgi çekilerek, boş alan çapraz bir çizgi ile kapatılmalıdır.
Menşe Belgesi düzenlenmesi için başvuruda bulunan ihracatçı, Menşe Belgesinin düzenleneceği ihracatçı Taraf ülkenin yetkili makamlarının talebi halinde, söz konusu eşyanın menşe statüsünü ve işbu Fasıl’ın diğer koşullarının yerine getirilmiş olduğunu ispatlayan tüm ilgili belgeleri herhangi bir zamanda ibraz etmeye hazırlıklı olur.
Menşe Belgesi onaya yetkili makamlar, ürünlerin menşe statüsünün ispatı için gereken her tedbiri alırlar. Bu amaçla, İdareler, kendi iç mevzuatları uyarınca, her türlü delil talebinde bulunma ve ihracatçının hesaplarında denetleme yapma veya gerekli görülen başka herhangi bir kontrol hakkına sahiptirler.
Menşe Belgesinin düzenlendiği tarih, Belge üzerindeki 11 numaralı kutuda gösterilir.
Menşe İspat belgesi, hatalar, istenmeyerek yapılan ihmaller veya özel durumlar nedeniyle, ihracat esnasında düzenlenmemiş ise; veya gümrük idareleri veya diğer yetkili makamlar bir Menşe Belgesinin düzenlenmiş, ancak teknik nedenlerle ithalatta kabul edilmemiş olduğu hususunda tatmin edilirlerse ait olduğu eşyanın ihracatından sonra, ihracat tarihinden itibaren en geç 12 ay içerisinde Sonradan Verilmiştir şerhi ile onaylanabilir.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı ( UNCTAD) çerçevesinde uygulanan Genelleştirilmiş Preferanslar Sisteminden yararlanmak üzere aşağıda sıralanan ülkelere yapılan ihacatlarda sayılan ülkelerin gümrük indirimi uyguladıkları eşyanın ihracında düzenlenen ve ithalatçı ülke gümrük idaresine muhatap belgedir.

Genelleştirilmiş Preferans Sistemine üye ülkeler şunlardır;

1. Rusya Federasyonu,
2. Japonya,
3. Beyaz Rusya ,
4. Ukrayna ,
5. Kazakistan,

Yukarıda sıralanan ülkelere yalnızca Genel Preferanslar Sistemine göre Türk Menşeli eşyanın ihracatında Servisçe onaylanan Form A belgesi formları adedi TL olarak satışa sunulmaktadır.

Form A belgesini arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak doldurup imzalayan ihracatçılarımızca eşyanın beyan ettikleri gibi Türk Menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgelerin de eklenmesi suretiyle a onay işlemleri yapılır.

ABD ve Avustralya için Form A belgesi zorunlu değildir. Kanada ve Yeni Zelanda için ise Oda onayı zorunlu değildir. İhracatçı firmanın Form A belgesini doldurup göndermesi yeterlidir.

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir, Nereden Alınır? Nasıl Sorgulanır?

Ticaret sektöründe günümüzde kısa sürede şirketler oluşturulabilirken ortaklık, adres değişikliği ve yönetim kurulu değişikliği gibi işlemler de hızlıca yapılabilmektedir. Şirket sahipleri ya da tüccarlar yaptıkları değişiklikleri kanıtlamak için Ticaret Sicil Gazetesi bünyesinde ilan vermek zorundadır. Bu ilan değişikliklerin resmi bir nitelik kazanmasını, kesinlik belirtmesini sağlar. Günümüzde birçok işlem yapılırken ilgili oluşuma dair Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilen ilanın örneği istenir.

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?

Ticaret Sicil Gazetesi tatil ve özel günler hariç olmak üzere her gün Ankara’da çıkarılan bir gazetedir. Bu gazetede ticaret sektöründe yapılan işlemlerin ilanı verilir. Bu ilanlara yeni bir şirketin kurulması, bir şirketin iflas etmesi ya da adres değiştirmesi örnek olarak verilebilir. sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun maddesi ve sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’na göre çıkarılır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin başkanı aynı zamanda Ticaret Sicil Gazetesi’nin sahibidir.

Ticaret Sicil Gazetesi Ne İşe Yarar, Duyuru Tipleri Nelerdir?

Ticaret Sicil Gazetesi’nin en temel amacı ticari sahada faaliyet gösteren oluşumların bünyelerinde gerçekleştirdikleri değişiklikleri ilan olarak verip resmi boyuta taşımalarıdır. Bir şirket adresini değiştirdiğinde bunu Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan olarak verir. Böylece söz konusu şirketin adresini değiştirdiği resmi nitelik kazanmış olur ve bundan sonraki faaliyetlerde şirketin gazeteye verdiği ilanda yer alan adres baz alınır. Tüccarlar Ticaret Sicil Gazetesi’ne birçok farklı konuda ilan verebilir. Bu konular şu şekildedir:

● Yeni şirketlerin kuruluşları, şirkete dair bilgiler

● Şirketlerin sözleşmelerinde yaptıkları değişiklikler

● Yönetim ve genel kurulda yapılan değişiklikler, alınan kararlar

● İflas ve konkordato kararları

● Şirketlerin isimlerinde yapılan değişiklikler

● Ticaretle ilgili olan diğer ilanlar

Ticaret Sicil Gazetesi Hangi Şirket Türleri İçindir?

Sermaye şirketleri yaptıkları değişiklikleri, bilimum faaliyetleri Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan vermek zorundadır. Sermaye şirketleri şunlardır:

● Anonim şirketler

● Limited şirketler

● Paylı komandit şirketler

Şahıs şirketlerinin Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan verme zorunluluğu bulunmaz. Fakat bazı işlemlerde şahıs şirketlerinden de Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilmiş ilanın örneği istenebilir. Bu durumda şahıs şirketleri de ilan verebilir.

Ticaret Sicil Gazetesi&#;ne Neden Kayıt Olmak Gerekir?

Ticaret Sicil Gazetesi’nde ticari sahada gerçekleştirilen birçok yenilik, artı mahkeme kararları ve kanunlara dair ilanlar yer alır. Günlük olarak çıkan bu gazeteye kayıt olmak sermaye şirketli tüccarlar için birçok avantaj sağlar. Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilmiş ilgili ilanın örneği günümüzde birçok alanda işlemler sırasında talep edilir. Sermaye şirketli tüccarlar Ticaret Sicil Gazetesi’ne kayıt olarak yaptıkları değişiklikleri, kuruluşları ilan verebilir ve resmi olarak kanıtlayabilir.

Ticaret Sicil Gazetesi&#;ne Nasıl İlan Verilir?

Şu statüye sahip olanlar Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan verebilir:

● Kamu tüzel kişiler

● Mahkemeler

● Resmi kurumlar

Bu statüdekiler şu aşamalarla Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan verebilir:

● İlk etapta verilmek istenen ilan Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan benzer ilanlara göre düzenlenir. Metin dilinin gazeteye uygun, açıklayıcı olması gerekir.

● Oluşturulan metne göre hesaplanan ücret Ticaret Sicil Gazetesi’nin banka hesabına yatırılır. Ücretler verilmek istenen ilanın tipine göre değişiklik gösterir ve kelime bazlı hesaplanır.

● Ücret yatırıldıktan sonra ilan metninin asıllarının Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekir. Metinlerin asıllarının gönderilmesi önem taşır, zira Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü faks yoluyla gönderilen metinleri kabul etmez.

Bu aşamalardan sonra Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü gönderilen metinleri inceleyerek onaylar. Onaylanan metinler gazetede ilan olarak yayınlanır.

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’ne Nasıl Üye Olunur?

Ticaret Sicil Gazetesi abonelik sistemiyle çalışır ve abonelik ücretlidir. Farklı abonelik seviyeleri bulunur ve ücretleri değişiklik gösterir. İlk olarak Ticaret Sicil Gazetesi’ne ait web sitesi üzerinden üyelik oluşturulmalıdır. Bu üyelikte ünvan, ad soyad, e-posta adresi ve ticaret sicil numarası bilgileri istenir. Bilgiler girildikten sonra üyelik tamamlanır ve abonelik formu doldurulur. Abonelik ücreti ödendikten sonra Ticaret Sicil Gazetesi abonenin seçtiği şekilde günlük olarak tarafına ulaştırılır.

Ticaret Sicil Gazetesi Kimlerde Olur?

Ticaret Sicil Gazetesi sermaye şirketi niteliğindeki kişilerde olabilir. Gerçek kişi tüccar ise ticaret kaydı yapabildiğinden Ticaret Sicil Gazetesi’ni de alabilir. Esnaflar Ticaret Sicil Gazetesi alamazlar. Esnaflar esnaf siciline üye olabilir.

Ticaret Sicil Gazetesini Kim Çıkarır?

Ticaret Sicil Gazetesi Ticaret Bakanlığı, Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi ve Ticaret Borsaları Birliği tarafından Ankara’da günlük olarak çıkarılır. Çıkarılması Ticaret Sicil Gazetesi Yönetmeliği’ne göre gerçekleştirilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Nereden Alınır?

Ticaret Sicil Gazetesi perakende olarak satışa sunulmaz. Ticaret Sicil Gazetesi’ne ait olan web sitesi üzerinden alınabilir. Abonelik sistemiyle işler ve günlük olarak abonenin tarafına iletilir. Ticaret Sicil Gazetesi ilan veren kişilere postayla ulaştırılır.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

Ticaret Sicil Numarası Nereden Alınır?

Ticaret Sicil Numarası ikamet edilen şehrin ticaret odasına başvurularak alınabilir. Bu numara 16 hanelidir ve başvuru sırasında şunlar temin edilmelidir:

● Şirket sözleşmesi

● Tescil talepnamesi

● Kuruluş bildirimi formu

● Oda kayıt beyannamesi

● Blokaj yazısı

● Başvuru dilekçesi

● Rekabet Kurumu’na yapılan ödemenin dekontu

Esnaf Sicil Gazetesi İnternetten Nasıl Alınır?

Esnaf Sicil Gazetesi e-Devlet üzerinden alınabilir. Esnaf ve sanatkârların yapacağı birçok sicil işlemi e-Devlet aracılığıyla yapılır.

Ticaret Sicil Gazetesi Kaç Günde Çıkar?

Günlük olarak çıkarılan Ticaret Sicil Gazetesi’ne verilen ilanlar kanunlara göre 10 gün içerisinde yayınlanmak zorundadır. ve yılları arasında gazeteye gönderilen ilanlar 2 iş günü içerisinde yayınlanmıştır. Bu yıllardan sonra kullanıma giren MERSİS yöntemi ile gönderilen ilanlar 2 saat içerisinde işleme alınır.

Ticaret Sicil Gazetesi Ücretli Mi?

Ticaret Sicil Gazetesi ücretlidir. Farklı abonelik türleri bulunur ve fiyatlar buna göre değişiklik gösterir. Ücret yıllık olarak ödenir.

Ticaret Sicil Gazetesi Fiyatı Ne Kadardır?

yılı için Ticaret Sicil Gazetesi fiyatı TL’dir. Gazete şu şekillerde alıcılara iletilir:

● PDF formatında, Excel fihristli ve CD’ye kaydedilmiş şekilde kargo yoluyla

● İnternet transfer yöntemiyle

Veri aboneliği ikiye ayrılır, kapsamları, sundukları bilgiler ve fiyatları farklıdır:

● Veri Aboneliği 1: TL’dir ve web transfer yöntemiyle iletilir.

● Veri Aboneliği 2: TL’dir ve web transfer yöntemiyle iletilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama İşlemi İçin Neler Gereklidir?

Ticaret Sicil Gazetesi’nde sorgulama yapılırken şu bilgiler istenir:

● İlgili Sicil Müdürlüğü

● Ticaret Sicil Numarası

● Ticaret unvanı

Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ticaret Sicil Gazetesi’nde sorgulama yapabilmek için gazeteye ait olan web sitesi kullanılabilir. Aynı zamanda e-Devlet sistemi de kullanılabilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra gazetenin yayın hayatından günümüze kadar oluşturulmuş verilerin tamamı bulunur ve arama kısmı kullanılarak istenilen bilgiye ulaşılabilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Söz konusu ilanın aksini niteleyen bir ilan verilmedikçe Ticaret Sicil Gazetesi geçerliliğini korur. Bir ilan üzerinden 5 yıl geçmedikçe başka bir tacire tescil edilemez.

Ticaret Sicil Numarası Nasıl Bulunur?

Ticaret Sicil Numarası İstanbul Ticaret Odası’na ait web sitesi üzerinden öğrenilebilir. ‘Online Hizmetler’ bölümünden ‘Ticaret Sicil Numarası Sorgulama’ seçeneğine tıklanır.

Ticaret Sicilinde Yapılan İşlemler Nelerdir?

● Çok, tek ve yabancı ortaklı olmak üzere şirket kuruluşları

● Serbest Bölge şirket kuruluşları

● Yabancı şirket, şube ve irtibat bürolarının açılış işlemleri

● Ana sözleşmede değişiklikler

● Genel kurul işlemleri

● Şirket birleşmeleri

● Tasfiye işlemleri

● Şahıs ve serbest meslek açılış işlemleri

● Şube ve temsilcilik açılışlar

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e faturaya geçebilir Yıllık e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

ESNAF VE SANATKAR SİCİLİ

Esnaf ve sanatkar sicil işlemleri; sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 67–70  nci maddeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Sicili Yönetmeliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi Yönetmeliği ve sayılı Türk Ticaret Kanunun sayılı Kanununa aykırı olmayan ticaret siciline ilişkin 24 - 38 inci maddeleri hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

ESNAF VE SANATKAR SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ

          sayılı Kanunun 67 inci maddesi uyarınca, esnaf ve sanatkârların sicillerinin, sağlıklı ve güvenli bir şekilde Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında tutulması ve yayınlanmasını teminen ticaret davalarına bakan asliye hukuk mahkemeleri gözetiminde ve kurulu bulunduğu il idari sınırları içerisinde çalışmak üzere Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri bünyesinde ayrı bir birim olarak Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlükleri kurulmuştur.

ESNAF VE SANATKAR SİCİL İŞLEMLERİ

1- Tescil

2- Tadil 

3- Meslek Terkin

4- Sicil Terkin

 1)TESCİL İŞLEMİ

            sayılı Kanun kapsamındaki esnaf ve sanatkârlar, yanlarında çalışanlar hariç, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını otuz gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesinde ilan ettirmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüğü yerine getirmediği tespit edilenler birlik tarafından ruhsat vermekle yetkili ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilir. İlgili kurum ve kuruluşlar, sicil kaydı yapılana kadar bunların faaliyetlerini durdurur.

          Esnaf ve sanatkârların meslekî faaliyette bulunabilmeleri ve ilgili odaya kaydedilmeleri için sicile kayıtları şarttır ve sicile her bir meslek için ayrı kayıt yapılması gereklidir. Her bir kayıt için de  ayrı ücret ödenir.

            Aynı işyerinde olmak kaydıyla birden fazla konuda faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların esas faaliyeti ile ilgili odaya kaydı sağlanır. Ancak, üyenin yazılı talebi halinde ve yükümlülüklerini de yerine getirmesi kaydıyla diğer faaliyetleri ile ilgili odalara da kaydı yapılabilir. (Burada, esnaf ve sanatkârlara esas faaliyeti dışındaki faaliyetlerinden dolayı odasız sicil kaydı yaptırma imkânı tanınmıştır.) 

          İlgilinin, aynı sicil müdürlüğü çalışma bölgesi içerisinde aynı meslekten dolayı birden fazla işyeri açması halinde, açılan diğer işyerleri şube olarak adlandırılır. Şube açılması ve kapanması tescil edilmiş hususlarda değişiklik olarak değerlendirilir ve tadil işlemine tabidir

          Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlara ait bilgiler sicil tarafından; elektronik ortamda, iş yerlerinin bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına, iş yerleri seyyar olanların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına; meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanların bilgileri ise karma odaya, karma oda yoksa meslek ve sanatları ile ilgili en yakın odaya kayıt için gönderilir. İlgili oda yönetim kurulu, bu kişilerle ilgili üyelik kararlarını ilk toplantısında alır.

          Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı iken, daha sonraki yıllarda yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı, esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerini aşanlar kendileri istemedikçe ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayda zorlanamazlar. Ancak, yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı, esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerinin altı katını aşanların kayıtları, sicil marifetiyle ticaret siciline aktarılır.

SİCİL TASDİKNAMESİ

          Esnaf ve Sanatkarlar Siciline tescilini yaptıran Esnaf ve Sanatkarlara Sicil Müdürlüğü tarafından onaylı Sicil Tasdiknamesi verilir.

          Sicil tasdiknamesi; tasdiknamede yer alan bilgilerde herhangi bir değişiklik olmadığı veya yenisi düzenlenmediği sürece altı ay geçerlidir.

Tasdiknamenin geçerlilik süresinin dolması halinde ilgililerin talebi üzerine, gideri ve harcı tahsil edilerek yeni tasdikname düzenlenir.

Müdürlük tarafından yapılan değişiklik tescilleri (tadil), sicil tasdiknamesinde yer alan bilgilerden herhangi birinin de değişmesini gerektiriyorsa, ilgililerin talebine bakılmaksızın tasdikname, gideri ve harcı ilgiliden tahsil edilmek suretiyle yenisi düzenlenerek ilgiliye verilir.

 2-) TADİL İŞLEMİ 

          Esnaf ve Sanatkarlar, Esnaf ve Sanatkar Siciline Tescil edilmiş hususlarda meydana gelen değişiklikleri en geç 30 gün içinde sicile bildirerek tescil ettirmek zorundadırlar.

          Ad ve soyadın değiştirilmiş bulunması, iş yerinin sicilin yetki bölgesi içinde başka bir yere nakledilmesi, işletme adı değişikliği gibi haller tescil edilmiş işlemlerde değişiklik sayılır.

     

 3-) MESLEK TERKİN

             Birden fazla meslek icra eden esnaf ve sanatkarların bu mesleklerinden birisini icra etmekten vazgeçmeleri halinde mesleği terk işlemi yapılır.

          Yine, ilgilinin icra ettiği mesleği bırakıp, başka bir mesleki faaliyete başlaması durumunda; önce icrasına başlayacağı meslek dalından dolayı tescil işlemi daha sonra faaliyetine son verdiği meslekten dolayı da meslek terk işlemi yapılır.

 4-) SİCİL TERKİN

Tescilin dayandığı husus veya işlemler kısmen veya tamamen sona erer ya da ortadan kalkarsa sicildeki kayıt, ilgilinin başvurusu üzerine kısmen ya da tamamen silinir. Esnaf ve sanatkarlık niteliği sone eren kimse 30 gün içerisinde kayıtlı bulunduğu Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüğüne müracaat ederek kaydını sildirmek zorundadır.

          Sicil müdürü tarafından öldüğü belirlenen ve varisleri tespit edilemeyen esnaf ve sanatkârların sicil kayıtlarının silinmesi ve bu hususun Sicil Gazetesinde ilânı doğrudan ve ücretsiz olarak yapılır. Bu durumdaki işlemlerden sayılı Harçlar Kanununda belirtilen harçlar tahsil edilmez.

SİCİL İŞLEMLERİNİN TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLAR SİCİL GAZETESİNDE YAYIMLANMASI

           Sicile kayıt edilen ve ilanı gereken hususlar, Bakanlığın gözetim ve denetimi altında Konfederasyon tarafından Bakanlık e- esnaf ve sanatkar veri tabanı kullanılarak elektronik ortamda Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesinde yayımlanır.

TESCİLE DAVET VE CEZA

Tescil edilmesi gereken bir hususun ilgilisi tarafından tescil ettirilmediğini haber alan müdürlük, tescil başvurusunda bulunmakla yükümlü kişileri, otuz gün içinde tescil başvurusunda bulunmaya veya tescili gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır.

Müdürlükçe verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sayılı Türk Ticaret Kanununun 33 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca cezalandırılır(Bu durumda, müdürlüğün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından ilgili şahıs bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.)

Süresi içinde tescil isteminde bulunulmaması veya kaçınma sebepleri bildirilmiş olmasına rağmen kaçınma sebeplerinin yeterli görülmemesi hallerinde müdürlük, durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticaret davalarına bakan asliye hukuk mahkemesine bildirir. Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde resen tescil yapılır.

İdari para cezası verilmesine rağmen, kanuni süre içerisinde tescil isteminde bulunmamakta ısrar edilmesi halinde, müdürlük durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticaret davalarına bakan asliye hukuk mahkemesine bildirir. Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde resen tescil yapılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası