kamyonet lastik hava basıncı / Aracınızda Lastik Hava Basınç Değeri Ne Kadar Olmalıdır? - Arabam Kaç Para

Kamyonet Lastik Hava Basıncı

kamyonet lastik hava basıncı

YETERSİZ ŞİŞİRME

Lastiğin yolcular ve ek yük ile aracın ağırlığını taşıyabilecek kadar yeterli hava basıncı olmadan kullanılması, lastiğin içinde bileşenlerin bozulacağı kadar ısı oluştuğunda lastiğin bozulmasına yol açabilir.

Off-road lastik basınçları ve lastik ömrünün korunması konusunda aşağıdaki iki noktanın unutulmaması önemlidir:

  1. Isı (aşırı esneme/aşırı yük kaynaklı) lastiğin en büyük düşmanıdır
  2. Yükü taşıyan lastik değil, lastiğin içindeki havadır

Aşırı esnemeden kaynaklanan aşırı sıcaklık sıkışmasından kaçınmak için lastikte yükü taşımaya yetecek kadar hava basıncı olduğundan emin olun.

Çoğu koşulda aracınızı asfalt yollarda ihtiyacınız olduğu kadar lastik basıncıyla off-road sürebilirsiniz. Ancak çekiş gücünün zayıf olduğu koşullarda (örn. kumda), daha iyi kavrama sağlamak için lastik basınçlarını biraz azaltmak yararlı olabilir. Yumuşak araziden geçiş kabiliyetini artırmak için şişirme basınçlarını azaltmak sadece lastiğin yeterli yük taşıma kapasitesini koruduğu zaman uygundur.

Lastik yükü, hız ve basınçlar birbirleriyle ilişkilidir. Yükünüzü korurken basıncı azaltmak istiyorsanız hızınızı azaltmalısınız. Yükü veya hızı azaltmadan basıncı azaltmak, lastikte aşırı sıcaklık sıkışmasına neden olur.

20 psi’den düşük basınçlar, hızın saatte 25 km veya altına düşürüldüğü ve lastiğin uygun yük taşıma kapasitesi bulunduğu off-road sürüşlerde uygundur.

Asfalt yola döner dönmez lastiklerinizi doğru basınca gelecek şekilde tekrar şişirmeyi unutmayınız. Lastikleri kara yolunda kullanıma uygun olarak şişirmemek, aracın yol tutuşunu ciddi ölçüde etkiler ve lastiğin bozulmasına neden olabilir.

*Lütfen dikkat: Size verdiğimiz teknik tavsiye, bize sunduğunuz bilgilere dayanarak sadece öneri amaçlıdır. BFGoodrich, teknik tavsiyemize dayalı kullanımdan kaynaklanan hiçbir hasar için sorumlu ve yükümlü tutulamaz.

Her gün yollardayız kamyonların ve ticari araçların güvenli bir yolculuk için aracınızın lastik hava basıncını her zaman kontrol etmemiz lazımdır. Kamyonların güvenli bir şekilde yolculuk etmesi, aynı zamanda en iyi performansı ortaya koyabilmesi için doğru lastiklerin kullanılması gerektiğini biliyorsunuz. Bunun yanında bu  doğru lastiklerin de ihtiyaçlara en uygun şekilde kullanılmasının önemi de çok büyüktür. Lastiklerin taşıma özelliğini aslında içlerindeki hava basıncı sağlar. Bu yüzden hem ekonomik hem de verimli lastikler için doğru hava basıncı tercihi yapılması gerekir.

Aracımızın lastik hava basıncını sürüş güvenliğimiz için her zaman kontrol etmeliyiz. Araçlarımızda lastik hava basıncını anormal bir şey olmaz ise (çivi batması v.s) en az günde bir kontrol etmemiz gerekmektedir. İdeal şartlarda dahi lastiğiniz ayda 0,69( psi-bar) değer kaybı yaşar. Her çeşit motorlu araç için (binek araç /otomobil, kamyon, kamyonet gibi ticari araçlar) lastik hava basıncı belirli periyotlar da kontrol edilmelidir. Hava basıncı normal değerlerde olmayan bir araç virajlarda, fren ve yakıt tüketiminde istenen performansı göstermez. Kontrolü ve gerekli hava basıncının ayarlanması son derece kolay bir işlemdir. Her yakıt istasyonunda hava basınç istasyonu mutlaka vardır. Aslında en garantisi özellikle uzun yola çıkmadan en yakın lastikçiye hava basıncını ölçtürmektir.

Lastiklerinizi sabah ilk iş olarak veya lastikleriniz soğukken kontrol edin. Sürüşe bağlı olarak lastikler ısınır ve bu da ölçüm değerlerini etkileyebilir.

KAMYONLARDA LASTİK HAVA BASINÇ TABLOSU

KAMYONLARDA LASTİK HAVA BASINÇ VE YÜK ENDEKSİ TABLOSU

Lastik Hava basıncı Nedir?

Aracınızın lastiklerindeki hava dışa doğru baskı sağlayarak aracın yükünün yola aktarılmasını sağlar. Bu hava miktarının arttırılması ve azaltılması ile lastik hava basıncı değerleri de değiştirilebilir. Lastiklerin yan kısımlarında üreticiler tarafından gerekli lastik hava basıncı değerleri yazılmıştır. Elbette bu değer aracın farklı yük durumlarındaki ağırlığına göre değişiklik gösterebilir. Lastiklerin üzerindeki değerler o lastiğin taşıyabileceği maksimum yük altında olması gereken hava basıncını gösterir. Bu değerlerin lastiğin her koşulda sahip olması gereken basınç olduğu düşünülmesi sorunları da beraberinde getirecektir.

Lastik Hava Basıncı Neden Önemlidir?

Kamyonunuzun lastiklerinde gerek duyulan basınçtan daha fazla ya da daha az değerde hava basıncı olması hem uzun hem de kısa vadede sorunlara yol açabilir. Taşıdığı yükün altında yeterince hava basıncına sahip olmayan lastikler standartlarına göre daha hızlı aşınma gösterirler. Öte yandan böyle bir durumda şoförün araç kontrolünde de azalma görülür. Lastiklerin arızalanma ihtimali ise aynı şekilde artmaktadır. Bir diğer önemli nokta da doğru hava basıncına sahip olmayan lastiklerin ekonomik olarak da tehlike yaratmasıdır. Lastik hava basıncının düşük olması gerekli olandan fazla sürtünme ile yolculuk yapılması anlamına gelir. Bu da yakıt tüketimini arttıracaktır. Bu yüzden konforlu ve ekonomik bir yolculuk için kamyonunuzun taşıdığı yüke oranla lastik basınç değerlerini ayarlamayı ihmal etmelisiniz.

Lastik Basıncı Ölçümlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracınızın lastiklerindeki basıncı ölçerken en doğru sonuçları almak için bazı dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bunların başında lastik sıcaklıkları geliyor. Isınan lastiklerin içindeki hava basıncı da olduğundan yüksek görünecektir. Bu yüzden yolculukların ardından en az üç saat geçtikten sonra lastik basınçları ölçülmelidir. Araçlar aktif olmasalar bile lastiklerinden hava kaybederler. Bu yüzden her koşulda aylık olarak lastik basınçlarının ölçülmesi gerekir. Ayrıca sıkça sorulardan biri de aracın yükünü boşalttıktan sonra lastik basıncının ne olacağıdır. Her yük indirme ve yüklemede bu değerleri değiştirmenize gerek yoktur. Lastik hava basıncı için aracın yüklü durumdaki ağırlığını ölçü almalısınız. Bunun için yüke göre basınç tablolarını kullanabilirsiniz.

funduszeue.info olarak tüm kamyon ve ticari araç, araç sürücülerine güvenli yolculuklar diliyoruz.

Do&#;ru lastik hava bas&#;nc&#;na sahip olmak, iyi bir sürü&#; performans&#; elde etmek ve lastiklerinizin ömrünü uzatmak için son derece önemlidir. Araban&#;z, o araba için en iyi gaz kilometresini, yol tutu&#;unu ve lastik ömrünü sa&#;layacak önerilen bir lastik bas&#;nc&#;na sahiptir ve bu, genellikle arac&#;n kap&#;s&#;nda yaz&#;l&#;d&#;r. Bu de&#;erler psi (Pounds per square inch, Türkçesi: &#;nçkare ba&#;&#;na libre) olarak birimlendirilir. Lastik hava bas&#;nc&#; arac&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#;na, yük dengesine ve lastik boyutlar&#;na göre farkl&#;l&#;k gösteren bir de&#;erdir. Arac&#;n lastik hava bas&#;nç de&#;erleri güvenli bir sürü&#; deneyimi için gün aral&#;&#;&#;nda kontrolü sa&#;lanmal&#;. Lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri can ve mal güvenli&#;i tehlikesini en aza indirmek için do&#;ru ölçüde ayarlanmal&#;d&#;r. Bu de&#;erlere uyulmazsa hem güvenlik aç&#;s&#;ndan hem de maliyet aç&#;s&#;ndan istenmeyen durumlar ya&#;an&#;r. Lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri gere&#;inden dü&#;ük oldu&#;u takdirde yak&#;t tüketimi artar, lastik a&#;&#;nmas&#; ve y&#;pranmas&#; h&#;zlan&#;r. Lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri gere&#;inden yüksek oldu&#;u durumlarda yol tutu&#;u zorla&#;&#;r, araç virajlarda zorlan&#;r sürü&#; güvenli&#;i tehlikeye girer.

Lastik Hava Bas&#;nc&#; Önemli midir?

Araban&#;n lastik hava bas&#;nc&#; daha güvenli ve kolay bir sürü&#; deneyimi için önemlidir. Arac&#;n lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri do&#;ru ayarlanmazsa lasti&#;in patlama riski artt&#;r&#;lm&#;&#; olur. Yolda dengeli gitmek zorla&#;&#;r ve arac&#;n dinamik yap&#;s&#; optimum seviyeye gelmemi&#; olur. Konforsuz bir sürü&#; deneyiminin yan&#;nda lastik daha h&#;zl&#; a&#;&#;naca&#;&#; için lasti&#;in y&#;pranmas&#;na sebebiyet verir. Yol hakimiyetini dü&#;ürür ve kaza riskini artt&#;r&#;r. Bu sebeplerden ötürü lastik hava bas&#;nc&#; de&#;erini kontrol edilmeli ve unutulmamal&#;d&#;r.

Lastik &#;i&#;irme ve hava bas&#;nc&#; Servis &#;stasyonu içinde kontrol.Lastik De&#;erleri Nas&#;l Ö&#;renilir?

A&#;a&#;&#;daki listelemede lastik de&#;erinin nas&#;l ö&#;renildi&#;i verilmi&#;tir.

  • Bas&#;nç ölçer temin edilmeli. 
  • Do&#;ru bir sonuç elde etmek için mümkün oldu&#;u kadar arac&#;n lastikleri çok &#;s&#;nmadan, tercihen so&#;uk oldu&#;u durumlarda ölçüm yap&#;lmal&#;.
  • Öncelikle lasti&#;in sibop kapa&#;&#; aç&#;l&#;r.
  • Bas&#;nçölçer sibobun üzerine yerle&#;tirilir.
  • Ölçerdeki bas&#;nç kontrol edilir, lasti&#;iniz için en ideal bas&#;nç de&#;eri (psi veya bar) ile kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;l&#;r.
  • De&#;erlerde farkl&#;l&#;k görülürse hava bas&#;lmal&#; veya lasti&#;in hava bas&#;nç de&#;eri dü&#;ürülmeli.
  • Bas&#;nç ölçer ile de&#;erler yeniden kontrol edilir.
  • Sibop ba&#;l&#;klar&#; tekerleklere s&#;k&#; bir &#;ekilde yeniden tak&#;l&#;r.

Lastik Ebatlar&#;na Göre Lastik Bas&#;nc&#; Nas&#;l Olmal&#;d&#;r?

Arac&#;n lastik hava bas&#;nc&#;, lastik ebatlar&#;na göre farkl&#;l&#;k göstermektedir. Lasti&#;e hava bas&#;laca&#;&#; durumlarda bar de&#;erini psi birimine çevirmek gerekir. 1 bar psi de&#;erine denk gelir. Örne&#;in araçta lastik hava bas&#;nc&#; için bar yaz&#;yorsa bu de&#;er yakla&#;&#;k olarak 32 psi’ye denk gelir ve arac&#;n lastikleri bu de&#;ere göre ayarlan&#;r. 1 psi = bar’d&#;r. Lastik üzerindeki de&#;erlerin her birinin bir anlam&#; vard&#;r. &#;lk 2 say&#; “/65” de&#;erleri lastik ebatlar&#;n&#; temsil eder. “R” de&#;eri radyal anlam&#;na gelmektedir. R de&#;erinden sonraki say&#; “14” ise jant çap&#;n&#; temsil eder. A&#;a&#;&#;daki listede farkl&#; lastik ebatlar&#;na göre lastik hava bas&#;nc&#; de&#;erlerinin nas&#;l de&#;i&#;ti&#;i görülebilir.

  • /65 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (31) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (46)’dir.
  • /50 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (31) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (46)’dir.
  • /45 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (32) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (46)’dir.
  • /40 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (32) arka lastiklerin ise (26)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (41)’dir.
  • /60 R lastik ebatl&#; bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (31) arka lastiklerin ise (31)’dir. Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) de&#;erleri: (35) arka lastiklerin ise (38)’d&#;r.
  • 65 R15 Lastik Hava Bas&#;nc&#;

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k da&#;&#;l&#;m&#; e&#;itse: arac&#;n ön taraf&#;nda iki yolcu var ve arka tarafta herhangi bir yolcu yoksa, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 34 psi, arka lastikler için 32 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 34 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Arac&#;n ön taraf&#;nda iki ve arka k&#;sm&#;nda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir sürü&#; durumunda, ön lastikler 34 psi, arka lastikler için 36 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r. 

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; ön k&#;s&#;mdaysa: ve arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 34 psi, arka lastikler için 32 psi olmal&#;d&#;r. Ön tarafta iki ve arka tarafta da iki ki&#;ilik bir yolculuk durumu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön lastikler için 36 psi ve arka lastikler için 34 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda ise ön ve arka lastikler için lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri 34 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç bu de&#;erlerde de&#;ilse dengesiz ve güvensiz bir sürü&#; deneyimi ya&#;anmak durumunda kal&#;n&#;r. Arac&#;n yak&#;t tüketimi yakla&#;&#;k olarak %5 artar.

  • 45 R17 Lastik Hava Bas&#;nc&#;

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; yar&#; yar&#;ya da&#;&#;lm&#;&#;sa: arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 38 psi, arka lastikler için 36 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 38 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Arac&#;n ön taraf&#;nda iki yolcu ve arka taraf&#;nda da ikiden fazla ki&#;i yani tam yük bir sürü&#; durumunda, ön lastiklerin de&#;eri 38 psi, arka lastikler için ise 40 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k dengesi ön tarafta daha fazlaysa: ve arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 38 psi, arka lastikler için 36 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön lastikler için 40 psi ve arka lastikler için 38 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön ve arka lastikler için lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri 40 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç bu de&#;erlerde de&#;ilken kullan&#;l&#;yorsa yol hakimiyeti ve güvenlik tehlikeye at&#;lm&#;&#; olunur. Konforsuz bir araç sürü&#;ü gerçekle&#;tirilir. Arac&#;n yak&#;t tüketimi yakla&#;&#;k olarak %5 artar.

  • 55 R16 Lastik Hava Bas&#;nc&#; 

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k da&#;&#;l&#;m&#; e&#;itse: arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 36 psi, arka lastikler için 34 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 36 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön lastikler 36 psi, arka lastikler için 38 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; ön k&#;s&#;mdaysa: ve arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 36 psi, arka lastikler için 34 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön lastikler için 38 psi ve arka lastikler için 36 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki yolcu ve arka k&#;s&#;mda 2’den fazla yolcu yani tam yük bir seyahat durumunda, ön ve arka lastikler için lastik hava bas&#;nc&#; de&#;eri 38 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç do&#;ru de&#;erlerde de&#;ilse tekerlek daha h&#;zl&#; y&#;pran&#;r ve yak&#;t tüketimi artar, bu da maliyeti artt&#;r. Arac&#;n lastiklerinin do&#;ru hava bas&#;nç de&#;erinde olmas&#;n&#;n can ve mal güvenli&#;i aç&#;s&#;ndan önemli bir yeri vard&#;r.

  • 40 R18 Lastik Hava Bas&#;nc&#;

Arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;k denge da&#;&#;l&#;m&#; yar&#; yar&#;ya da&#;&#;lm&#;&#;sa: arac&#;n ön k&#;sm&#;nda iki yolcu seyahat ediyor, arka taraf bo&#; ise, lastik hava bas&#;nçlar&#; ön lastikler için 40 psi, arka lastikler için 38 psi olmal&#;d&#;r. Ön k&#;s&#;mda iki ve arka k&#;s&#;mda da iki yolcu varsa, lastik hava bas&#;nc&#; ön ve arka lastikler için ayn&#; olacak &#;ekilde 40 psi de&#;erinde olmal&#;d&#;r. Arac&#;n ön taraf&#;nda iki ki&#;i ve arka k&#;sm&#;nda 2’den fazla ki&#;i yani tam yük bir seyahat durumunda, ön lastikler 40 psi, arka lastikler için 42 psi de&#;eri olmal&#;d&#;r.

Araç bu de&#;erlerde de&#;ilken kullan&#;l&#;yorsa yol tutu&#;u azal&#;r. Sürücü için konforsuz bir sürü&#; deneyimi ya&#;an&#;r. Arac&#;n yak&#;t tüketimi yakla&#;&#;k olarak %5 artar.

Kamyonet ve Minibüslerimizle her gün yollardayız araçlarımızda hem yük hem de insan taşıyoruz ve ticari araçlarımızda güvenli bir yolculuk için aracınızın lastik hava basıncını her zaman kontrol etmemiz lazımdır.

Kamyonet ve Minibüslerin güvenli bir şekilde yolculuk etmesi, aynı zamanda en iyi performansı ortaya koyabilmesi için doğru lastiklerin kullanılması gerektiğini biliyorsunuzdur. Bunun yanında bu  doğru lastiklerin de ihtiyaçlara en uygun şekilde kullanılmasının önemi de çok büyüktür. Lastiklerin taşıma özelliğini aslında içlerindeki hava basıncı sağlar. Bu yüzden hem ekonomik hem de verimli lastikler için doğru hava basıncı tercihi yapılması gerekir.

Aracımızın lastik hava basıncını sürüş güvenliğimiz için her zaman kontrol etmeliyiz. Araçlarımızda lastik hava basıncını anormal bir şey olmaz ise (çivi batması v.s) en az günde bir kontrol etmemiz gerekmektedir. İdeal şartlarda dahi lastiğiniz ayda 0,69( psi-bar) değer kaybı yaşar. Her çeşit motorlu araç için ( Minibüs, kamyonet gibi ticari araçlar) lastik hava basıncı belirli periyotlar da kontrol edilmelidir. Hava basıncı normal değerlerde olmayan bir araç virajlarda, fren ve yakıt tüketiminde istenen performansı göstermez. Kontrolü ve gerekli hava basıncının ayarlanması son derece kolay bir işlemdir. Her yakıt istasyonunda hava basınç istasyonu mutlaka vardır. Aslında en garantisi özellikle uzun yola çıkmadan en yakın lastikçiye hava basıncını ölçtürmektir.

Lastiklerinizi sabah ilk iş olarak veya lastikleriniz soğukken kontrol edin. Sürüşe bağlı olarak lastikler ısınır ve bu da ölçüm değerlerini etkileyebilir.

KAMYONET VE MİNİBÜS LASTİK HAVA BASINÇ TABLOSU

Lastik Hava basıncı Nedir?

Aracınızın lastiklerindeki hava dışa doğru baskı sağlayarak aracın yükünün yola aktarılmasını sağlar. Bu hava miktarının arttırılması ve azaltılması ile lastik hava basıncı değerleri de değiştirilebilir. Lastiklerin yan kısımlarında üreticiler tarafından gerekli lastik hava basıncı değerleri yazılmıştır. Elbette bu değer aracın farklı yük durumlarındaki ağırlığına göre değişiklik gösterebilir. Lastiklerin üzerindeki değerler o lastiğin taşıyabileceği maksimum yük altında olması gereken hava basıncını gösterir. Bu değerlerin lastiğin her koşulda sahip olması gereken basınç olduğu düşünülmesi sorunları da beraberinde getirecektir.

KAMYONET VE MİNİBÜS LASTİK HAVA BASINÇ ,YÜK,HIZ TABLOSU

Lastik Hava Basıncı Neden Önemlidir?

Kamyonet ve Minibüs lastiklerinde gerek duyulan basınçtan daha fazla ya da daha az değerde hava basıncı olması hem uzun hem de kısa vadede sorunlara yol açabilir. Taşıdığı yükün altında yeterince hava basıncına sahip olmayan lastikler standartlarına göre daha hızlı aşınma gösterirler. Öte yandan böyle bir durumda şoförün araç kontrolünde de azalma görülür. Lastiklerin arızalanma ihtimali ise aynı şekilde artmaktadır. Bir diğer önemli nokta da doğru hava basıncına sahip olmayan lastiklerin ekonomik olarak da tehlike yaratmasıdır. Lastik hava basıncının düşük olması gerekli olandan fazla sürtünme ile yolculuk yapılması anlamına gelir. Bu da yakıt tüketimini arttıracaktır. Bu yüzden konforlu ve ekonomik bir yolculuk için kamyonunuzun taşıdığı yüke oranla lastik basınç değerlerini ayarlamayı ihmal etmelisiniz.

Lastik Basıncı Ölçümlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracınızın lastiklerindeki basıncı ölçerken en doğru sonuçları almak için bazı dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bunların başında lastik sıcaklıkları geliyor. Isınan lastiklerin içindeki hava basıncı da olduğundan yüksek görünecektir. Bu yüzden yolculukların ardından en az üç saat geçtikten sonra lastik basınçları ölçülmelidir. Araçlar aktif olmasalar bile lastiklerinden hava kaybederler. Bu yüzden her koşulda aylık olarak lastik basınçlarının ölçülmesi gerekir. Ayrıca sıkça sorulardan biri de aracın yükünü boşalttıktan sonra lastik basıncının ne olacağıdır. Her yük indirme ve yüklemede bu değerleri değiştirmenize gerek yoktur. Lastik hava basıncı için aracın yüklü durumdaki ağırlığını ölçü almalısınız. Bunun için yüke göre basınç tablolarını kullanabilirsiniz.

funduszeue.info olarak tüm Kamyonet ve Minibüs araç sürücülerine güvenli yolculuklar diliyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası