askerden önce sigortalı olanlar / Ali Tezel - Askerden sonra sigortalı olanlar askerliklerini borçlanmalıdır - Bloomberg HT

Askerden Önce Sigortalı Olanlar

askerden önce sigortalı olanlar

Bu konu hakkında çevremde çok fazla soru ile karşılaştığım için askerlik yapan tüm erkekleri ilgilendirdiğini düşünerek askerlik borçlanması hakkında gerekli olan bilgileri vermeye çalışacağım.

ASKERLİK BORÇLANMASININ USUL VE ESASLARI

Bu konu hakkında çevremde çok fazla soru ile karşılaştığım için askerlik yapan tüm erkekleri ilgilendirdiğini düşünerek askerlik borçlanması hakkında gerekli olan bilgileri vermeye   çalışacağım.
sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu erkek sigortalılara, Türk Silahlı Kuvvetleri emrinde geçen süreleri borçlanma olanağı sağlıyor. Askerliğini er veya erbaş olarak yapan sigortalılar, silah altında geçen tüm askerlik süresini borçlanabiliyorlar.

Askerliğini yedek subay olarak yapanlar ise sadece Yedek Subay Okulunda geçen süreyi borçlanabiliyorlar.
Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar.
Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir.

Hizmet borçlanmalarında, sigortalının kendisi tarafından yapılan başvurularda borçlanma talep tarihinde, hak sahiplerince yapılan başvurularda ise sigortalının ölüm tarihinde fiilen sigortalı olma şartı aranmaz. Askerlik borçlanması, sigortalı tarafından talep edilebildiği gibi, sigortalının ölümü halinde hak sahipleri eşi, çocukları, anne veya babası tarafından da talep edilebilinir.

Askerlik borçlanması talebinde bulunulması halinde, borçlanma başvuru belgeleri askerlik şubelerince veya kuvvet komutanlıklarınca onaylanır.
Askerlik borçlanması yapacak olanlar, başvuru tarihindeki prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırı arasında olmak üzere günlük kazancın %32 üzerinden borçlanma yapabilirler.

&#; tarihleri arasında prime esas günlük kazanç alt ve üst sınır tutarları aşağıdaki gibidir.

TL asgari ücret/30 gün=24,TL 1 günlük alt kazanç x %32 = 7,TL veya       24,30 x 6,5=,TL 1 günlük üst kazanç x %32 = TL

Örnek : 18 ay boyunca askerlik vazifesini yerine getirmiş 4/a&#;lı (SSK) Mehmet bey ne kadar bir tutar üzerinden askerlik borçlanması yapabilecektir?

,00 TL aylık asgari ücret X %32 = ,28 TL x 18 ay = ,04 TL olacaktır.

Askerlik borçlanması yapan kişiler, hesaplanacak primleri borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri gerekmektedir. Primler 1 ay içinde ödenmediği takdirde ikinci bir başvuru şartı aranacaktır.
Askerden sonra 4/a&#;lı (SSK) olanlar, Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür, hem de prim gün sayısı artar.

Askerlik borçlanması, ancak askerden önce 4/a&#;lı (SSK) olanlar için sadece prim gün sayısı ve kazançlara artış getirir.

Örnek : Salih bey 4/a&#;lı (SSK) olarak tarihinde ilk defa işe başlamıştır. Askerlik görevini &#; tarihleri arasında yerine getirmiştir. Salih bey askerlik borçlanması yapması durumunda sigorta başlangıç tarihi 18 ay öncesine çekilecek olup, emeklilik tahsis hesaplamasında askerlik borçlanması ile sigortalılık başlangıcı olarak öne çekilen tarihi dikkate alınacaktır.

Askerlik borçlanması kısmi olarak da yapılabilinir.

Örnek: Ahmet bey&#;in 4 aylık bir hizmet borçlanma süresine ihtiyaç var ise; bu süreyi kısmi olarak askerlik borçlanması yaparak kapatabilir.

Askerlik borçlanması yapan Hak sahiplerine; ölüm aylığı bağlanması sırasında aranan 5 yıllık sigortalılık süresinin ve toplam gün prim süresi hesabında askerlik borçlanması dikkate alınmaz.

Saygılarımla,

Mustafa Çağlayan

Askerlik Borçlanması Sigorta Girişini Öne Çeker / Cem Kılıç

Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olmak için sigorta süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak günü yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabilir

Emeklilik her çalışanın hayalidir. Bütün çalışanlar bir gün emekli olup torunlarına, çocuklarına daha çok zaman ayırmanın planlarını yapar. Emeklilik için kurulan hayalleri öne çekmek isteyen kişiler daha erken emekli olabilmenin yollarını ararlar. Askerlik borçlanması erkek sigortalılar için emekliliği öne çekmenin yöntemi olabilir.

Nasıl hesaplanır?

Bir kişinin emekli olabilmesi için üç şartı bir arada yerine getirmesi gerekir. Bu şartlardan ilki sigortalılık süresidir.

Sigortalılık süresi ilk kez çalışılmaya başlanan tarihte işlemeye başlar ve kişi çalışmaya devam etse de, etmese de devam eder. Dolayısıyla, ilk kez 1 Ocak ’da sigortalı çalışmaya başlayan bir kişi, 1 Ocak tarihinde 10 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olur.

Emeklilik için gerekli ikinci şart ise prim ödeme gün sayısıdır. Prim ödeme gün sayısı ise kişinin çalıştığı, adına prim ödenen günleri ifade eder. Kişi çalışmaz veya borçlanma yapmaz ise prim ödeme gün sayısı artmaz. Emeklilikte üçüncü şart ise yaş şartıdır. Kişinin ilk kez sigortalı olduğu tarihe göre belirlenen bu üç koşulu birlikte sağladığı gün, emeklilik hakkı kazanması söz konusu olur.

Bir gün bile önemli

Bir kişinin hangi koşullarda emekli olacağı, ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan güne göre belirlenir. Bu nedenle de bir günün bile önemi vardır. Örneğin, 8 Eylül tarihinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir erkek sigortalı 58 yaşında emekli olabilirken, 9 Eylül ’da ilk kez sigortalı olan bir erkek sigortalı 60 yaşında emekli olabilir. Bu nedenle, sigorta girişi emeklilik için hayati önemdedir.

Nasıl borçlanılır?

Erkek sigortalılar, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler.

Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.

Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder. yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 31,39 TL’dir Dolayısıyla gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 12 bin TL, gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 16 bin TL ödeme yapması gerekir.

Bu rakamlar askerlik borçlanmasının minimum düzeyden yapılması halinde geçerlidir. Borçlanma yapmak isteyen sigortalı isterse daha yüksek tutardan borçlanma yapabilir.

 

Başvurular e-devletten

Askerlik borçlanması yapmak için gerekli başvuru e-devletten yapılabiliyor. E-devlet şifresiyle kendi sayfasına giren vatandaşlar, SGK’nın sunduğu hizmetlerden askerlik borçlanmasını seçip, borçlanacağı günleri belirtip, ilgili belgeleri sisteme yükledikten ve borçlanmak istedikleri prim seviyesini seçtikten sonra SGK başvuruyu değerlendirip gerekli rakamı hesaplıyor ve başvuru sahibine bildiriyor. Bu tutarın ödenmesi sonrası borçlanma işlemi gerçekleştirilmiş oluyor. Bu sayede askerlik borçlanması çok hızlı ve kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Borçlanma her durumda erken emekli etmez

İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olan kişilerde bu borçlanması yalnızca prim ödeme gün sayısını artırır, ancak emeklilik tarihini öne çekmez.

Fakat çalışmaya başlamadan önce askere giden bir sigortalı askerlik borçlanması yaparsa, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider. Örneğin, ilk kez 1 Ocak tarihinde sigortalı olan ve askerliğini yılında, yani sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapan bir sigortalı, altı aylık askerlik borçlanması yaparak iki yıl daha erken emekli olabilir. Normalde 1 Ocak ’deki sigorta girişi nedeniyle 60 yaşında emekli olabilecek olan bu kişi, altı aylık borçlanma ile sigorta girişini altı ay öne çekecek ve 1 Temmuz sigorta girişi üzerinden 58 yaşında emekli olma hakkına kavuşacaktır. Ancak önce sigortalı olarak çalışan daha sonra askere giden bir kişinin yapacağı askerlik borçlanması sigortalılık girişini geriye çekmeyecek, yalnızca prim ödeme gün sayısını artıracaktır.

Borçlanma için prim yatmamış olması gerekir

Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik süresince kişi adına sigorta primi yatırılmamış olması gerekir. SSK’lı çalışanlar için işverenlerce askerlik süresince sigorta primi yatırılmaz. Yani, askere giden işçi adına işveren prim ödemesi yapmaz. Bu dönemde prim yatırıldığı tespit edilirse fiili çalışma söz konusu olamayacağı için SGK tarafından askerlik süresince ödenen primler iptal edilir. Dolayısıyla, askere giden çalışanların kendilerini bir işyerinden sigortalı göstermeleri doğru olmayacaktır. Diğer yandan, Bağ Kur’lular için askerlik süresince prim yatırılması mümkündür. Bağ Kur’lu kişilerden işlerinin başında fiilen bulunması gerekmeyenler, askerlik döneminde primlerini ödemeye devam edebilirler. Ancak SSK’lılar için askerlik döneminde prim ödenmesi mümkün değildir, borçlanma yapılması gerekir.

Ne fayda sağlar?

Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısının artmasını sağlar. Dolayısıyla, emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabilir. Örneğin, emekli olmasına altı ay kalan bir erkek sigortalı, altı ay daha çalışmak yerine altı aylık askerlik süresini borçlanarak hemen emekli olabilir.

(Kaynak: Milliyet Gazetesi

Askerlik borçlanması kimler yapabilir? İşte EYT'de kadınlar ve erkekler için prim gün sayısı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda tüm partilerin oylarıyla kabul edildi ve EYT yasalaştı. EYT'nin yasalaşmasının ardından ilk maaşların ne zaman yatacağı, emekli aylığı almaya hak kazanan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. EYT askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılacağı da araştırılan konular arasında.

Askerlik borçlanması, EYT yasasının yasalaşmasıyla birlikte binlerce kişi tarafından sorgulanıyor. öncesi sigortalı olan fakat prim gün sayısında eksik olan kişiler, askerlik borçlanması ile EYT'den faydalanabilecek. Peki, askerlik borçlanması nedir, kimler yapabilir?

Askerlik borçlanması nedir?

Askerlik borçlanması, askere giden kişilerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına denir.

Askerlik borçlanması yapan kişiler, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ekleyebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.

Askerlik borçlanmasını kimler yapabilir?

Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için şartlar;

  • 1- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.

  • 2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.

  • 3- Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.

  • 4- Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.

Çıraklık ve stajyerlik EYT kapsamında sayılıyor mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bu konudaki açıklamasına göre stajyerlik ve çıraklık EYT kapsamında sayılmıyor.

Sigorta başlangıcı 8 Eylül tarihinden sonra olan kadınlar ne zaman emekli olabilir?

Emekli olmak için herkesin belirli gün prim ödemesi gerekir. 8 Eylül ile 30 Nisan tarihleri arasında sigortası başlayan kadınlar 58 yaşını doldurma, gün prim ödeme şartıyla emekli olabilir. Bir diğer alternatif ise gün prim ödemesi, 25 yıl sigortalılık süresi ve 58 yaşını doldurmuş olmak şartı aranır.

1 Mayıs tarihinden sonra sigortalı olan kadınlar ise gün prim ödemesi ve 58 yaşını doldurmuş olma şartını tamamladıkları takdirde emekli olabilir. iş günü prim ödemesinin yılının sonuna kadar yapılması gerekir. Aksi takdirde çalışan kadın emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve kişinin emekli olması için doldurması gereken yaş büyür. Erken emeklilik yaşı kadınlar için sigortalılık süresine ve prim gününe bağlı olarak değişebilir.

Emeklilik yaşı tablo şekline getirilerek emekli olmak isteyenlerin rahatlıkla takip edebilecekleri bir alan hazırlanmıştır. Sigortalılık süresi kadınlar için 8 Eylül ’da dolduğu için sigortalılık şartı kadınlarda aranmıyor.

Sigorta başlangıcı 8 Eylül tarihinden sonra olan erkekler ne zaman emekli olabilir?

  1. tarihinden sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayan erkekler, prim günü ödeme yapma ve 60 yaşını doldurma şartlarını sağladıkları takdirde emekli olabilir. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi yılının sonuna kadar prim günü ödemesinin tamamlanması gerekir. Erkeklerde emeklilik yaşı kadınlara göre farklıdır.

  2. Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül ile 30 Nisan tarihleri arasında olan erkekler 60 yaşını doldurma ve gün prim ödeme şartlarını yerine getirdikleri takdirde emekli olabilir. 60 yaşını doldurma, prim günü ödeme yapma ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlama şartlarını sağlamaları da emekli olmaları için yeterli.

  3. Emeklilik yaşı hesaplama için prim gününüzü, sigortalılık sürenizi hesaba katmalısınız. Yeni yapılan düzenleme ile sigortalılık süresi ve prim günü göz önüne alınacaksa da sigortanızın başladığı tarih de önemlidir. Sigortanızın başladığı tarihe göre yaş, sigortalılık süresi ve prim günü ödemesi değişkenlik gösterir.

EYT maaşları ne kadar olacak?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, EYT maaşları hakkında açıklama yaptı. Bayram; "Prim gün sayısı düşük olan kişi ile prim gün sayısı fazla olan kişi arasında mutlaka maaş farkı olacaktır.

Örnek vermek gerekirse prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş lira maaş alacakken bin prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş bu rakamın çok üzerinde maaş alacak.

Emekli maaşları ne kadar?

SSK sonrası şu anki maaş: 3 bin TL

Zamlı maaş: 5 bin TL

SSK öncesi şu anki maaş: 4 bin TL

Zamlı maaş: 6 bin TL

Bağ-Kur tarım şu anki maaş: 3 bin TL

Zamlı maaş: 5 bin TL

Bağ-Kur esnaf şu anki maaş: 4 bin TL

Zamlı maaş: 5 bin TL

Askerden sonra sigortalı olanlar askerliklerini borçlanmalıdır

Önce askere gitmiş, askerden sonra da ilk defa sosyal güvenliğe tabi çalışmaya başlamış olanlar, askerlik sürelerini borçlanıp öderlerse başlangıçları, borçlanma süreleri kadar öne gelir ve daha erken yaşta emekli edilirler

Merhaba Ali Bey, ben askerlik borçlanmasıyla ilgili bilgi almak istiyorum. Benim babam askerden geldikten sonra yılında sigortaya (SSK) giriş yapmış. Normal şartlar altında yılında emekli olabiliyor. Ödenmesi gereken prim gün sayısı doldu ama yaşı beklemesi gerekiyor. Eğer askerlik borçlanmasını yatırırsak emeklilik yaşı öne çekilir mi? 18 ay askerlik yaptı. Çekilirse sadece 18 ay mı çekilir ve şu anda askerlik borçlanması için ödenmesi gereken fiyat nedir? Musa Çankaya

Musa Bey, sigorta başlangıcı olan birisi normal şartlarda 50 yaşında en az günle SSK'dan emekli olur. Yazınızda yılında emekli olacak dediğinize göre babanız doğumlu olmalı. Şayet, askerlik borçlanması yaparsanız bu sefer işe girişi askerlik borçlanma süresi kadar geriye gelecektir.

HEPSİNİ BORÇLANMANIZ GEREKMEZ
Normal şartlarda 18 aylık askerlik süresinin dilerseniz hepsini, dilerseniz bir kısmını ödeme hakkınız var. Yazınızdan ay ve gün vermeden babanızın girişli olduğunu belirtmişsiniz. Ödeyeceğiniz askerlik borçlanmasıyla babanızın başlangıcını öncesine getirirseniz babanız 49 yaşında yani yılındaki doğum gününde emekli olur. Mesela, yılının 1 Temmuz'unda SSK'lı olmuşsa 7 aylık askerlik borçlanması yaptığınızda başlangıcı 7 ay geriye gidip 1 Kasım olur. Bu başlangıçla da 49 yaşında emekli olur.

ÖDEME RAKAMI EN AZ LİRA
Askerlik borçlanma süresini siz belirlediğiniz gibi ödeme rakamını da siz belirliyorsunuz. Borçlanma talep dilekçesinde asgari ödeme (aylık lira) ile azami ödeme rakamı (aylık lira) arasında dilediğiniz bir rakamı seçme hakkınız var. Ancak emekli aylığı hesaplama sistemine göre, yılı öncesi kazançlar emekli aylığını etkilemediği için en düşükten ödemenizi tavsiye ederim. Sizin için yüksek ödemek, emekli aylığını tek bir kuruş bile artırmaz.
Askerlik borçlanması için SGK'ya "Talep Dilekçesi" vereceksiniz ve SGK sizin taleplerinize göre babanıza bir borç çıkarıp postayla tebliğ edecek. Tebliğ tarihinden bir ay içinde borcu ödemeniz gerekir. Bir ay içinde ödemezseniz yeniden borçlanma işlemleri yapma hakkınız her zaman var.

***

Kendi ayrılan kıdem alamaz

Ali Bey, 17 Eylül günü başlayan Sosyal Güvenlik Sertifika Programı öğrencinizim. tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan sayılı KHK ile ilgili olarak kamu sektöründe çalışırken aynı anda özel sektörde işyeri hekimliği yapan doktorlar işyerlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Bunların kıdem tazminatı talepleri oluyor. Bu konuda bir yazı yayınlarsanız oldukça aydınlatıcı olacağı kanaatindeyim. Bülent Türk

Bülent Bey, Sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre kıdem tazminatı alabilme hakları belirlenmektedir. Tam gün uygulaması gereğince, kamuda çalışanlar özel sektörde çalışamamaktadırlar. Bu durumda kamu ile özel arasında tercih yapma hakları kendilerindedir. Kamuyu tercih ederlerse özel sektörden kendileri ayrılmış olacağından kıdem tazminatı ödenmesi gerekmez. Ancak işveren ödemek istiyorsa sanki işten çıkarmış gibi işlem yapıp kıdem tazminatlarını ödeyebilir.

***

Askerliğe işe girmeden gittiyseniz borçlanıp hemen emekli olursunuz

doğumluyum. İşe girişim 'dır. günüm var. SSK dan emeklilik için başvurduğumda bir ay farkla yararlanamadığım söylendi. Acaba askerliği borçlansam emekli olabilir miyim? İzzet Erdoğan

Yasalarımıza göre, erkeklerden günü ve öncesinde işe girenler 55 yaşında en az günle emekli olurlar. Siz ise gerçekten bu tarihten bir buçuk ay sonra sigortalı olmuşsunuz, bu nedenle de kademeli emeklilikle yaşa takılmışsınız. Şayet askerliğinizi (tarihlere göre pek mümkün olmasa da) gününden önce yapmışsanız 48 günlük askerlik borçlanmasıyla hemen emekli olursunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.