çok tatlı yeme isteği neden olur / Canınız sürekli tatlı mı çekiyor? Sebebi vitamin eksikliği olabilir!

Çok Tatlı Yeme Isteği Neden Olur

çok tatlı yeme isteği neden olur

Tatlı krizlerinin nedeni besin eksikliği olabilir

Tatlı krizlerinin nedeni besin eksikliği olabilir

Özel İçerik

Muhtemelen günün çikolata veya şekerli bir içecek olmadan geçiremeyen birini tanıyorsunuzdur. Hatta bu isteklerin sinirlilik ve kaygı gibi ruh hali değişimlerine neden olduğunu da biliyorsunuzdur. Basit olmasına rağmen tatlı krizleri anksiyete bozukluğu, aşırı yemek yeme ve hatta besin ve vitamin eksikliği gibi daha derin semptomları maskeleyebilir.

Diyetteki en büyük kötü alışkanlıklardan biri şeker tüketimidir. Aşırı tüketimi kilo alımına, karaciğer yağlanmasına ve diyabete neden olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Serkan Sıtkı Şahin, tatlı isteğini artırabilecek bazı nedenleri açıklıyor:

Tatlı krizlerinin nedeni besin eksikliği olabilir

BESİN EKSİKLİKLERİ İSTEKLERİ TETİKLEYEBİLİYOR

Yemek sırasında düşük besin alımı nedeniyle gün içinde kontrol edilemeyen tatlı krizi dürtüsü ortaya çıkabilir. Dikkatli yeme alışkanlıkları uygulanmadığında, vücudunuz günün geri kalanı için enerji ihtiyacını alınan öğünle dengeleyemez. Bu nedenle dengeyi sağlamak için ilerleyen saatlerde farklı şeyler ister ve bu istekler genellikle şekerli şeyler olur.

Genellikle daha endişeli insanlar, adet gören kadınlar, depresyondaki insanlar kanlarında daha düşük bir serotonine sahiptir ve bu da daha fazla tatlı yeme isteğine neden olabilir. Ancak besin eksikliği, tatlı krizleri için çok daha öncelikli bir durumdur.

Kişide B12 vitamini, demir, B6 vitamini, C vitamini ve folik asit gibi vitamin veya mineral eksikliği de olabilir. Bu vitamin ve mineraller düşüklerse, sizi şeker için daha fazla arzulayabilirler. İnsülin direncine sahip kişilerde de sürekli tatlı yemek isteme belirtisi vardır.

Neredeyse kimsenin bilmediği bir başka neden de, kötü uykudur. Uykunuz kötüyse, gün boyunca diğer insanlara göre çok daha fazla tatlı isteği duyma riskiniz olur.

Fazla şeker ve karbonhidratlar diyabet, kanser ve obezite gibi hastalık riskini artırır. Kadınlarda polikistik over sendromu belirtilerini kötüleştirir ve migreni tetikleyebilir.

Tatlıları en çok ne zaman yemek istediğinize dikkat edin. Örneğin; öğle yemeğinden sonra her zaman tatlı yemek gibi bir arzunuz varsa, iki seçeneğimiz var: Diyetimiz veya günlük alışkanlıklarımız. Günlük alışkanlıklarınız, çocukluğunuzdan beri hep yaptığınız için o şekeri tüketmenizdir. Bir diğer konu da insülin direncidir. Öğle yemeğinden hemen sonra tatlılar için kontrol edilemez bir özlem hissediyorsanız, muhtemelen insülin direnci yaşıyorsunuz.

Sürekli tatlı yeme isteği duyuyorsanız bu, bağırsak floranızın pozitif bakterilerden daha fazla negatif bakteriye sahip olduğunun bir işareti olabilir. Bağırsaklarımızda her iki bakteri de bulunur ve kötü bakteri popülasyonu, iyi bakteri popülasyonuna göre arttığında, belirli bir saat olmaksızın tüm gün, her zaman tatlılar için istek uyanmasına neden olabilir. Bu nedenle bağırsak sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

Tatlı krizlerinin nedeni besin eksikliği olabilir

İSTEKLER PSİKOLOJİK DE OLABİLİR

Psikolojik faktörlerden kaynaklanan tatlı krizlerinin açıklaması tatlıyı yemenin verdiği hazda yatmaktadır. Şeker, vücutta iyilik hissini artıran dopamin seviyesini yükseltir. Bu nedenle kişi kendini huzursuz ve stresli hissediyorsa, bir anlık rahatlık için tatlı arar. Beyninde bir ödül merkezi vardır. Bu merkez, psikoloji ve yemek arasındaki ilişkiyi güçlü bir şekilde yanıstmaktadır. Üzgünken yemek yeriz, yorgunken de yemek yeriz ve hatta bir kutlama yaparken de yemek yeriz

Şekerin neden olduğu kimyasal bağımlılık hakkında henüz somut bir çalışma yok. Ancak dopamin salınımına bağlı olarak, insanlarda aynı haz duygusunu yaşamak için daha fazla tüketme eğilimi vardır. Şeker, sigara, alkol, uyuşturucu ve alışveriş bağımlılığı ile aynı şekilde beynin bu ödül merkezini aktive ediyor. Yani kimyasal olmayan bir bağımlılık var.

Pandemide, her zaman (sadece tatlılar değil) için istek artmış olabilir. Bunun nedeni, insanların evde daha endişeli hale gelmesiydi, bu yüzden yaşadıkları şey hakkında daha iyi hissetme ihtiyacı ortaya çıktı.

Psikolojik soruna ek olarak, tatlı yeme ihtiyacı bireysel sorunlarla ilgili de olabilir. Bu nedenle, bireyin yaşadığı ortamı anlamak gerekir. Bu davranış genellikle ailede öğrenilir. Bir yetişkin bir çocuğa 'yaramazlık yapmazsan şeker alabilirsin' dediğinde, o çocuğa ödül olarak şeker almayı öğretir. Bu durumlarda, en iyi prosedür terapiyle birlikte yeniden eğitimdir. Neden ve ne zaman yemek yemeniz gerektiğini anlamak, yiyeceklerden ödül damgasını kaldırmak çok önemlidir.

Genetik faktörler de söz konusu olabilir. Kendi başına tatlıların tadı değil, tatmin duygusu da öne çıkabilir. Alım mekanizmalarıyla ilgili kişiden kişiye göre değişen bazı farklılıklarımız var. Dolayısıyla, bireyin daha az tokluk ve daha fazla açlığa sahip olmasına neden olan genler var. Bu mutasyon, daha fazla obezite, diyabet, aşırı yeme alışkanlıkları ve tatlı krizleri riskine yol açabilir.

Tatlı krizlerinin nedeni besin eksikliği olabilir

TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİR

Hastalık riskinden bahsetmişken, aşırı şeker tüketimi birçok hastalığın yanı sıra hipertansiyona da yol açabilir.

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, şeker açısından zengin bir diyetin kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskini artırdığını ortaya koydu. 15 yıllık analizde, kalorilerinin yüzde 17 ila yüzde 21'ini şeker tüketiminden alan kişilerin kalp hastalıklarından ölme riskinin, yaklaşık yüzde 8'ini şeker tüketiminden alanlara göre yüzde 38 daha fazla olduğu görüldü.

Şeker tüketimi ayrıca kilo alımına ve insülin direncine yol açabilir. Bu iki faktör de diyabet için en büyük tetikleyicilerdendir.

Her bozukluk ve hastalık için bireysel tedavilere ek olarak, sağlıklı ve dengeli bir diyetin ardından aşırı kısıtlama olmadan beslenmeye dikkat etmek de önemlidir. Diyetinizden yiyecekleri yavaş yavaş çıkarmanız çok önemlidir.

Günlük veya haftalık ideal şeker tüketimine gelince, her organizma farklıdır. Alınacak şeker miktarı metabolik tablo, boy ve kilo oranı ve kolesterol miktarı gibi faktörlere bağlıdır, bu nedenle ne kadar yiyebileceğinizi söylemenin bir yolu yoktur, sadece kişiselleştirilmiş bir değerlendirme bunu belirleyebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, toplam kalori miktarının yüzde 5 ila yüzde 10'unun şekerden gelebileceğini söylüyor. Bu, bir parça kek gibi, günde bir veya iki porsiyon şekere eşdeğer olacaktır. Ancak bu miktarın, kahve, meşrubat ve endüstriyel ürünler de dahil olmak üzere, gün içinde kullanılan tüm şekeri ifade ettiğini belirtmek önemlidir. Etikette fruktoz, mısır şurubu, glikoz, maltodekstrin ve diğerleri gibi terimler varsa, bu ürünlerin alınan şeker miktarına dahil edilmesi gerekir.

Lif, B16 vitamini, B5 ve demir açısından zengin besinler, kabak çekirdeği gibi çinko açısından zengin besinler, kivi, çilek ve karpuz gibi C vitamini açısından zengin besinler, kestane, ceviz, badem ve avokado gibi iyi yağ ve çözünür lif kaynakları, koyu yeşil yapraklılar (lahana, brokoli ve lahana gibi) gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler tüketmek tatlı krizlerini gün içinde önleyebilir.

Diyetinizi iyileştirmenin yanı sıra, tatlı yeme isteğiniz de dahil olmak üzere genel sağlığınızı iyileştirmek için günlük egzersiz yapmayı unutmayın.

Diyetkarbonhidratşekerbeyinhipertansiyon

Google News ile Takip Et
   Cevabın tamamını burada okuyun: funduszeue.info

Tatlı krizi nasıl atlatılır?

Tatlı krizi nasıl önlenir? Tatlı yerine ne tüketilmeli?

  1. Kompleks karbonhidratlara yönelin.
  2. Çok düşük kalorili beslenmeyin.
  3. Posa tüketiminizi artırın.
  4. Meyvelere dikkat.
  5. Sevdiğiniz aktivitelere yönelin.
  6. Bolca su için.
  7. Kararında tatlı miktarı
  8. Ana öğünleri düzenleyin.

Kaynak kaldırma talebi   

Aşırı Yeme İsteğinin Altında Ciddi Nedenler Yatıyor Olabilir

Peynir, çikolata, tuzlu cips, sulu biftek, kebap veya ızgara ile bir parça pizza gibi yiyeceklere karşı aşırı bir yeme isteği içindeyseniz bilin ki bedeninizde değerli besin öğeleri eksiktir.

Peki bu aşırı yeme isteğinizi nasıl çözebilirsiniz ve sağlıklı bir şekilde tatmin edebilirsiniz?

Kişi aniden belirli bir gıdaya yani yiyeceğe karşı konulmaz bir istek duyduğunda hemen tatlı veya tuzlu bir şeyler atıştırmak ister. Bu istek sanıldığı kadar basit bir davranış değildir. Böyle bir arzu aslında vücutta bazı hayati besinlerin eksikliğinin bir uyarısıdır. 

Yiyecekleri bu kadar arzulamamız bizi hasta ediyor.

Bizi yemediklerimiz değil, yediklerimiz hasta ediyor.

Covid sürecinde yani pandemi ile ortaya çıkan “Pandemide Sağlık” konusunda her geçen gün yeni bir risk faktörü görüyoruz. Pandemi sürecinde ve doğru ve sağlıklı beslenmek çok daha önemli hale geldi. Aşırı gıda tüketiyorsanız, bir türlü doymuyorsanız ve sürekli atıştırma arzunuz tetikleniyorsa beslenme konusunda eğitim almış bir regülasyon tıbbı ve nöralterapi uzmanına başvurmanız oluşabilecek hastalıklardan sizi koruyacaktır.

Aniden Gelen Tatlı Yeme İsteği Ne Anlama Geliyor?

Herhangi bir tatlı için can atıyorsanız kan şekeriniz düzensiz veya dengesiz olabilir. Bu arzunuzu hemen tatlı, çikolata, kek, pasta, bal, helva veya pekmez yiyerek karşılıyorsanız bu kısa süreli bir tatmin sağlar. Çünkü bu istek durmayacaktır. En geç bir saat içinde bu uyarı tekrarlayacaktır. Kan şekeri seviyesi, tabiri caizse hız treni gibidir. Tatlı ve şeker sizi hiçbir zaman doyurmaz ve sürekli tüketmek istersiniz. Bunun dışında tatlılar çok yüksek kalori içerir.

Peki bu isteğinizi daha sağlıklı nasıl giderebilirsiniz?

Elma veya armut gibi meyveler tüketmeyi deneyin. Bunlar aynı zamanda şeker isteğini de tatmin eder. Kuruyemişler de tatlı yemekten daha masumdur.

Kan şekeri seviyesinin uzun vadede sabit kalması ve iştah kontrolü için: 

  • Dengeli ve dönüşümlü beslenin.

  • Akdeniz diyeti uygulayın.

  • Sebze, yumurta, balık, süt ürünleri ile birlikte tam tahıllı ürünler gibi besinleri tercih edin. 

  • Her öğünde mutlaka mevsim sebzesi tüketin.

  • Bol su için.

Çikolata İsteği Nereden Geliyor?

Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya’da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.

Kaliteli bir çikolatada mineraller ve antioksidanlar da vardır. Ancak bu faydalarının yanı sıra çok fazla kalori içerir. İçeriği zengin olan ve daha az şeker içeren bitter çikolatayı tercih etmek en iyisidir. Ölçülü olmak kaydıyla bitter çikolata tüketebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak fındık, balık ve yeşil yapraklı sebzeler tüketerek magnezyum ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Tuzlu Yiyecek İsteğinin Arkasındaki Gerçek

Özellikle cips ve çubuk kraker olmak üzere her çeşit tuzlu gıdaya karşı aşırı bir istek, stres altında olduğunuzu gösterir. Tuzlu gıda tüketmeden önce birkaç dakika doğru nefes almanız ve stres ortamından kurtulmanız bu isteğinizi dizginleyecektir. Stres durumunda böbreküstü bezlerinin çok fazla kortizol salgılaması gerekir. Beden, kortizol üretmek için aşırı derecede tuza ve yağa ihtiyaç duyar. Stresten kurtulmak istiyorsanız tuzlu ve yağlı besinleri yiyerek stresinizi beslemektense doğru nefes alarak stresten uzaklaşın.

Küçük adımların bile büyük etkisi vardır. Tam da bu konuda Utah Üniversitesi tarafından yapılan çok çarpıcı bir araştırma, derin nefes alan kişilerde tuzlu yeme isteğinin en az %25 azaldığını göstermiştir. Doğru nefes tekniği kullanarak stresinizi kontrol altına alabilir hatta ondan kurtulabilir ve tuzlu yiyecek yeme isteğinizi önleyebilirsiniz.

Stresi azaltmaya çalışın – örneğin meditasyon, doğru nefes alma gibi rahatlama tekniklerinden faydalanın. Bu konuda daha fazla bilgiye “Hayatı Keşfet” ve Yıl Yaşamak Mümkün” kitaplarımdan ulaşabilirsiniz.

Et Yemeklerine Karşı Aşırı İstek Neden Oluşur?

Şiş, ızgara, köfte, kebap, tandır, biftek, ciğer ve rosto… Aşırı et yeme isteğinin demir eksikliğinden kaynaklıyor olabileceğini biliyor muydunuz?

Kadınlar, regl yani adet döneminde kanama ile birlikte daha fazla demir kaybederler. Regl döneminde aşırı tatlı isteği belirirken regl sonrası aşırı et yeme isteğinin altında yatan gerçek bu olabilir mi?

Bizler et obur canlılar değiliz, hayvansal proteinden enerji elde etmeye hiç ihtiyacımız yok. Hayvansal proteinlerin içinde yer alan aminoasitlere yapı taşı olarak kullanmak için ihtiyaç duyarız. Günlük yediğimiz gıdalarla alınan toplam enerjinin maksimum %10’unun proteinden elde edilmesi yeterlidir.

Bu konuda daha kapsamlı bilgi için “Duygusal Beyin Bağırsak”,Güzel, Mutlu ve Sağlıklı - Holistik Beslenmeyi Keşfet”, “Neden Yanlış Yaşıyoruz?”, “ Yıl Yaşamak Mümkün” kitaplarımdan faydalanabilirsiniz.

Bununla birlikte fazla et tüketen insanlarda kalp-damar hastalıklarının yanı sıra kanser ve böbrek sorunları gibi pek çok sağlık riski oluşmaktadır. Bu yüzden demir eksikliğinizi baklagillerle, kuru meyvelerle (tüketecek olduğunuz miktarı kontrolde tutun çünkü kalori açısından çok zengindirler) ve üzüm çekirdeğiyle karşılayabilirsiniz. Kuru meyveler şeker bakımından yüksektir, bu nedenle az miktar tüketmek yeterlidir.

Peynir Tüketimine Karşı Aşırı İstek Neden Oluşur?

Eğer canınız bol peynirli bir pizza ya da börek veya pide çekiyorsa ve bunları düşündüğünüz anda ağzınız sulanıyorsa bilin ki sağlıklı yağ asidi eksikliği yaşıyorsunuz.

Vücutta sağlıklı yağ asitleri azaldığında yani Omega-3 değeriniz azaldığında aşırı peynir tüketme isteğiniz artar. Ancak bilin ki peynirde sağlıklı Omega-3 yoktur. Aşırı peynir tüketimi bedeninizi asitleştirecektir. Bu yüzden eklem tutulmalarınız ve ağrılarınız artacak, damar sertliği meydana gelecek, otoimmun hastalıklarınızda alevlenmeleriniz olacak, kanserli hücre oluşumu tetiklenecek, karaciğeriniz yağlanacak ve kronik hastalıklarınız tetiklenecektir.

Canınız aşırı peynir tüketmek istediğinde ya Omega-3 yağ asitlerinden zengin bir balık ya da Omega-3 kapsülleri almanız sağlığınız için çok daha anlamlı olacaktır. Omega-3 yağ asitleri size sadece enerji sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi vasküler hastalıklara, kalp-damar hastalıklarına, kansere ve eklem iltihaplarına karşı korur.  

Peynir Omega-3 yağ asitleri içermediğinden ve özellikle damarlara zarar veren hayvansal yağları fazla miktarda içerdiğinden, peynir yerine sağlıklı Omega-3 kaynaklarını seçmelisiniz. Somon gibi yağlı deniz balıkları, ceviz, keten tohumu, kaliteli bitkisel yağlar Bu konuda daha kapsamlı bilgileri “Neden Yanlış Yaşıyoruz?” ve “Güzel, Mutlu ve Sağlıklı - Holistik Beslenmeyi Keşfet” kitaplarımdan bulabilirsiniz.

Önemli İpuçları

Çoğu kez aşırı yeme isteği, vücudun susuz kaldığına dair bir sinyaldir. Tatlıya düşkünseniz, önce büyük bir bardak su veya şekersiz çay için. Böylece vücudunuza tam olarak ihtiyacı olanı vermiş olursunuz. Yarım saat bekleyin, sonra yeme isteği muhtemelen kaybolur ve iştah kontrol altına alınır.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi tarafından yapılan çalışmaya göre fiziksel aktivite de şeker isteğini azaltabilir. 15 dakika hızlı tempoda yürümek çikolata, tatlı, hamur ve benzeri gıdalardan kaçınmaya yardımcı olur. Bilim insanlarına göre fiziksel aktivite, bağımlılıklarla savaşmaya yardımcı olan nöronları (haberci sinir hücreleri) etkileyebilir. 

Yeterli uyku da yeme isteğini önleyebilir. Bilimsel araştırmalar, uyku süresi ile aşırı kilo arasında bir ilişki olduğunu öne sürmektedir. Basitçe söylemek gerekirse az uyuyanların daha şişman olduğu ortaya çıkmıştır. Bilim adamları bunun nedenini kesin olarak açıklayamadılar ancak bir teoriye göre az uyku, iştah artırıcı hormonların salgılanmasını artırmaktadır. Daha fazla bilgi için “Uykunun sihirli Gücü” adlı kitabıma göz atabilirsiniz.

Aşırı Yeme İsteğinin Farklı Nedenleri

Besin öğesi eksikliğinin veya düşük kan şekeri seviyelerinin yanı sıra aynı zamanda hastalıklar da aşırı yeme isteğinin nedeni olabilir. 

Bulimia ve anoreksiya gibi hastalıklarda da beslenme bozukluğuna neden olabilir. Diğer taraftan şeker hastalığı özellikle kontrolsüz şeker, tiroid fonksiyon bozukluğu, depresyon ve hamilelik de yeme isteğini artırabilir.

Yeme bozuklukları nedeniyle veya diyabet şüphesi ile tekrarlanan aşırı yeme isteği yaşıyorsanız zaman kaybetmeden doktora başvurunuz.


Tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar. Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.

Kaynak kaldırma talebi   

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.