kalin bagirsak uzunlugu ne kadar / KALIN BAĞIRSAKLA İNCE BAĞIRSAĞIN UZUNLUĞU KAÇ METREDİR? | MerakVar

Kalin Bagirsak Uzunlugu Ne Kadar

kalin bagirsak uzunlugu ne kadar

Zaten Destekçiyim

İnce bağırsaklar, insanın sahip olduğu en uzun organdır. Ortalama bir ince bağırsak, ortalama bir insanın boyunun 3.5-4 katı kadar uzun olabilir. Yani erkeklerde ince bağırsak 6.9 metre kadar, dişilerde ise 7.1 metre kadardır. Ancak bu uzunluk 4.6 metre kadar kısalabildiği gibi, 9.8 metreye kadar da ulaşabilir. İnce bağırsağın vücudumuza sığabilmesinin tek yolu, karın boşluğunuz içerisinde kıvrımlar yapıyor olmasıdır, tıpkı bir yumak gibi... İnce bağırsaklarınızın çapı ise 3 santimetre civarındadır.

Ayrıca, ince bağırsağın toplam iç yüzey alanı 250 metre kare civarındadır. Bu, kabaca bir tenis kortunun yüzey alanına eşittir! İnce bağırsağa bu geniş alanı veren 3 faktör vardır:

İnce bağırsak, üç kısımdan oluşur:

İnce bağırsağın temel görevi, besinlerdeki kimyasalları ve mineralleri emerek vücuda kazandırmaktır. Bu, insan gibi birçok hayvan türü için geçerlidir. İnce bağırsak içerisinde proteinler, yağlar ve karbonhidratlar sindirilmektedir.

Besinler, ince bağırsağa ulaştıklarında mide sayesinde kısmen parçalanmış ve sindirilmişlerdir. Buradan gelen besinler, mide sıvısıyla yoğurulmuş haldedir. Her gün ince bağırsağınıza bu şekilde 6-12 litre besinle karışık mide sıvısı akar. İnce bağırsak, sindirimin büyük bir kısmını gerçekleştiren organdır ve besinlerden alabileceğiniz gıdaların neredeyse tamamını kan akışına aktaran organ da ince bağırsaktır.

İnce bağırsağın duvarları, enzim adı verilen sindirim sıvıları salgılar. Bu enzimler, karaciğer ve pankreastan gelen enzimlerle birlikte çalışarak besinleri sindirir.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci

Sağlık Rehberi

Kolon Kanserinde Altın Standart: Kolonoskopi


Kolon, diğer adı ile kalın bağırsak, barsak sisteminin son kısmını oluşturan sindirim sisteminizin çok önemli bir parçasıdır. Yaklaşık 150cm uzunluğundadır. Kalın bağırsak bazı besinlerin metabolizmaya uğraması, emilmesi, atıkların vücuttan uzaklaştırılmasında fonksiyon görmektedir.Yoğun bir bakteri flora aktivitesine sahiptir. Sağlıklı görev yapan bir kolon tüm vücudunuzun çalışmasının düzenlenmesinde oldukça önemlidir.

Kolorektal kanserler, tüm kanserler arasında görülme sıklığı bakımından meme, prostat ve akciğer kanserlerinden sonra 4.sırada yer almaktadır. Erkek ve kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %10-15 ini oluşturmaktadır. Her yaşta görülmekle birlikte en sık 60’lı ve 70’lı yaşlarda görülmektedir. Genellikle kolonun son üçte birlik kısmında (rektum ve sigmoid kolon) görülür. Yaşamı boyunca her 20 kişiden 1'inde kolorektal kanseri görülmektedir. Kolorektal kanserlerin % 5-10’u kalıtsal kökenli olmakla beraber, sigara, alkol gibi toksik madde kullanımı, hayvansal yağ ve et içeren diyet, yanmış ve tütsülü gıda tüketimi, yüksek kalorili diyet,iltihabi barsak hastalığı öyküsüve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörler de hastalığın oluşumunda büyük önem taşımaktadır.

 Hastaların semptomları lezyonun yerine bağlı olmakla birlikte anemi, barsak alışkanlığında değişiklik, kilo kaybı, kanlı dışkılama ve barsak tıkanıklığına bağlı karın ağrısı gibi bulgular ile ortaya çıkabilir. Bazen de hiç bulgu vermeksizin tarama sırasında veya başka organlara yayılması nedeniyle de saptanabilir.

Kolorektal kanserler önlenebilir kanserlerin başında yeralmaktadır. Kolorektal kanser taraması, daha önce kanser veya kanser öncüsü (prekanseröz) lezyon öyküsü olmayan ve hatta hiçbir yakınması olmayan kişilerde erken evre kolorektal kanserleri ve prekanseröz lezyonları saptama işlemidir.Bu nedenle, kolorektal kanser taramasının amacı kanserin erken, tedavi edilebilir bir aşamada tespit edilmesi ve kolaylıkla tedavi edilebilmesidir.

Kolorektal kanserden ölüm, erken tanı koyarak ve kanser öncüsü olabilecek poliplerin çıkarılması (polipektomi)yöntemiyle ile azaltılabilir.Bu sayede son 10 yılda kolorektal kanser sıklığında anlamlı bir azalma olduğundan bahsedilmektedir.

Kolorektal kanserinde erken tanı ve tedavisi yüz güldürücüdür. Risk gruplarına göre mutlak tarama testleri yapılmalıdır. Genellikle 45-50yaşlarda tarama yapılmakla birlikte bu sınır 40 yaşa kadar çekilmektedir. En sık test olarak gaitada gizli kan bakılmasının yanında en etkili tarama metodu kolonoskopidir. Yeni tarama metodları da geliştirilmekte olup en fazla umut veren dışkıda DNA testi ve gaitada fekalimmün kimyasal testile tarama yapılabilmektedir.

Kolonoskopi, tüm kalın bağırsakların incelenmesine ve poliplerin çıkarılmasına izin veren en kapsamlı işlemdir.Kolonoskopi ayrıca diğer testlerden pozitif bulguları doğrulamak ve etkinliğini değerlendirmek için mevcut işlemler arasında altın standart olarak kabul edilmektedir.

Kolonoskop, ucunda ışık kaynağı ve kamera olan, sıvı alıp-vermeye ve içinden bazı kesici- toplayıcı sistemlerin geçebildiği, esnek bir görüntüleme cihazıdır. Kolonoskop çapı yaklaşık 15- 20 mm, uzunluğu ise 140-160 cm’dir. Kolonoskopicihazı kalın bağırsağın tamamını ve ince bağırsağın son15-25cm ile sınırlı bir kesimini görüntülenmesidir. Son 50 yılda artan sıklıkla yapılan kolonoskopi işlemine ait tecrübe ve biriken veriler kolon kanserinde önemli yeri olduğunu göstermiştir. İleri teknoloji gelişmelerle birlikte; HD monitör, FICE, NBI denilen ışık dalga boyunu değiştiren yöntemler, değişik boyama yöntemleri ve büyütme gibi fonksiyonları da kolonoskopi cihazına eklenmiştir.

Kolonoskopi, kanser dâhil birçok bağırsak hastalığının teşhisinde ve tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarama amacı yapılıyor olmasının yanında diğer tetkikler sırasında saptanan lezyonların doğrulanması, polipler (kalın bağırsak duvarından köken alan, bazı tipleri kansere dönüşebilen oluşumlar), ülserler, iltihaplı alanlar, tümörler, damarsal lezyonlar, darlıkların tanısının konulabilmesi için de yardımcıdır. Tarif edilen lezyonların hem gereğinde biyopsi ile tanısı hem de tedavi işlemleri kolonoskopi seansı sırasında yapılabilir. Bu hastalıkların takibinde de rutin olarak da kullanılır.Kolonoskopi esnasında kanayan bir damar varsa endoskopik yöntemlerle durdurularak kanamaya bağlı ölüm riski ortadan kaldırılabilir. Eğer kalın bağırsakta bir darlık varsa, darlık bölgesi kolonoskopi esnasında balonla genişletilebilir ya da bu bölgeye stent takılabilir.

Bir veya iki kez normal saptanan kolonoskopi incelemesi, kolorektal kansere karşı ömür boyu korumanın ipucunu verebilir. Kansere bağlı ölümlerinin önlenmesinde kolonoskopinin etkinliği çok önemlidir. Kolorektal kanserin erken saptanması, ölüm riskini, kalın barsağın son kısmındaki kanserlerinde yaklaşık% 80 ve kalın barsağın başlangıç kısmındaki kanserlerinde ise en az% 40 ile% 60 arasında azalmayı sağlar.

Kolonoskopi planlanan hastaya doktoru tarafından işlem ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. İşlemin yapılma gerekçeleri, varsa alternatif testleri, işlem öncesi kolon hazırlık diyeti (posasız diyet), bol su içmesi ve müsil ilacını nasıl kullanacağı hastaya yeterli zaman ayırarak anlatılmalıdır. İşlem sırasında biyopsi alınması veya tedavi amaçlı girişimsel işlemler belirtilmelidir. Kolonoskopinin dezavantajları arasında kapsamlı bağırsak temizliği ve 2-3 gün süren sıkı diyet ihtiyacı, diğer tarama testlerine göre daha yüksek delinme riski, zatürre riski (özellikle işlem derin anestezi altında yapıldığı zaman), küçük olasılıklı dalak yaralanması riski ve diğer tarama testleri ile karşılaştırıldığında daha yüksek işlem sonu kanama riski gibi komplikasyonlara sahiptir.

Toplum arasında, ‘‘kolonoskopi sırasında bağırsağım delinir mi’’ gibi bir endişenin sık olduğunu bilinmektedir. Bu sebepten dolayı bazen teşhislerde gecikmeler yaşandığı gibi, hasta hayatını da riske atmış olabilmektedir. Utanma duygusu ve işlem sırasında verilen havaya bağlı karın ağrısı gibi şikâyetler hastanın işlemi erteleme nedenleri arasında da görülmektedir. Hastanın ayrıntılı bilgilendirmesi, yakın ilişki ve yüzeyel sedasyonla bu sıkıntılar günümüzde artık çok sık görülmemektedir.

Kolonoskopi esnasında kanser yada kansere dönüşme potansiyeli olan lezyonlar rahatlıkla saptanabilir, eş zamanlı biyopsi alınarak kesin doku tanısı sağlanabilir. Kolonoskopi, kolorektal kanser için orta ve yüksek riskli popülasyonların taramasında kullanılan birincil yöntemdir. Bununla birlikte, mevcut modalitelerin herhangi birinin taranması tercih edilir.

Bu risklere rağmen kolonoskopi, boyut veya lokalizasyondan bağımsız olarak en iyi kanser öncüsükolorektal poliplerin yönetiminde tercih edilen yaklaşımdır. Çünkü cerrahi rezeksiyon kolonoskopi ile karşılaştırıldığında daha yüksek mortalite ve maliyete sahiptir.

Kolonoskopinin önemli bir dezavantajı performansta doktor bağımlılığıdır. Doktor bağımlılığı, kanser, adenomlar ve tırtıklı lezyonların saptanmasını etkiler; kolonoskopiden sonra uygun tarama ve izleme aralıklarının seçimini etkilemektedir. Genel olarak, kolonoskopi yapan gastroenterologlar kanserin önlenmesinde ve prekanseröz poliplerin saptanmasında gastroenterolog olmayan doktorlara göre daha etkili olduğu bildirilmektedir.

Kolorektal kanserli birinci derece akrabaları olan ya da 60 yaşın üstünde tanı konmuş ileri evre adenomu olan ya da kolorektal kanseri olan birinci derece akrabaları olan ve / veya ileri derece adenomları olan hastaların her birinde kolonoskopi yapılmasını önerilmektedir.
Kolonoskopi10 yıl evvelinden başlayarak her 5 yılda, en genç birinci derece akraba tanısı konulduğu yaştan ya da 40 yaşında(hangisi daha erken ise) başlanmalıdır.

Tarama kolonoskopisinin genel etkisini geliştirmek için kalite seviyesinin yüksek olması gerekmektedir. Kolonoskopi kalitesini göstergeleri şunları içermelidir: Çekum entübasyonu, geri çekilme süresi (kolondan çıkma süresi), polip (adenoma) tespit oranları, düşük-yüksek komplikasyon oranları, ön işlem tıbbi değerlendirme, uygun hazırlık talimatları işlem kalitesini göstermektedir.

Kolonoskopi öncesinde hastanın var olan diğer hastalıklar ve kullandıkları ilaçlar çok iyi değerlendirilmelidir. Gerekirse bu hastalıklara ait bölümlere danışılarak riskleri ve öncesi alınacak tedbirler göz önünde bulundurmalıdır. Kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve aneztezi bölümleri ile yakın ilişkilerde bulunulmalıdır. Kullandığı tansiyon kalp, şeker ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar ve göğüs hastalıkları için kullanılan ilaçlar ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.

Standart kolonoskopi raporları düzenlerken hastaya aityaş, cinsiyet, varsa yakınmaları, işlem gerekçesi, endoskopik bulgular, endoskopik işaretlerin fotografikdökümantasyonu,  barsak hazırlığının kalitesi, patoloji sonuçları dâhil olmak üzere takip planlaması belgeleri, uygulanan sedasyon adı ve miktarı mutlaka yazılır.

Kolonoskopi sırasında kolorektal kanserler çok değişik lezyonlar olarak görülebilir. Bu lezyonların net görülerek tarif edilmekte ve biyopsi alınmaktadır. Eğer endoskopik görüntü ile patoloji uyumlu olmazsa işlem tekrarlanabilmektedir. Poliplerin sayısı ve özellikleri, aile öyküsü ve tıbbi değerlendirme kolonoskopiler arasındaki süreye ilişkin kararları etkiler. Tümkalın barsak kanserleri ve polipleri bazen tek seansta tespit edemeyebilir.Şüphe varsa hasta ile tekrar görüşerek kolonoskopi işlemi tekrarlanabilir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
kaynağı değiştir]
  1. ^Azzouz, Laura; Sharma, Sandeep (2020). "Physiology, Large Intestine". NCBI Bookshelf. PMID 29939634. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  2. ^David Krogh (2010), Biology: A Guide to the Natural World, Benjamin-Cummings Publishing Company, s. 597, ISBN 978-0-321-61655-5, 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 11 Aralık 2021 
  3. ^Hounnou G, Destrieux C, Desmé J, Bertrand P, Velut S (2002). "Anatomical study of the length of the human intestine". Surg Radiol Anat. 24 (5): 290-4. doi:10.1007/s00276-002-0057-y. PMID 12497219. 
  4. ^"Peritoneum". Mananatomy.com. 18 Ocak 2013. 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2013. 
  5. ^"Untitled". 29 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^abHorton, K. M.; Corl, F. M.; Fishman, E. K. (March 2000). "CT evaluation of the colon: inflammatory disease". Radiographics. 20 (2): 399-418. doi:10.1148/radiographics.20.2.g00mc15399 Özgürce erişilebilir. ISSN 0271-5333. PMID 10715339. 
  7. ^Rossini, Francesco Paolo (1975), "The normal colon", Rossini, Francesco Paolo (Ed.), Atlas of coloscopy, Springer New York, ss. 46-55, doi:10.1007/978-1-4615-9650-9_12, ISBN 9781461596509 
patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/06/2023 13:16:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1483

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

J. Blice, et al. İnce Bağırsak: En Uzun Organımız Hakkında Neler Biliyoruz?. (11 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1483

Blice, J., Bakırcı, Ç. M. (2013, October 11). İnce Bağırsak: En Uzun Organımız Hakkında Neler Biliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved June 17, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1483

J. Blice, et al. “İnce Bağırsak: En Uzun Organımız Hakkında Neler Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1483.

Blice, Jan. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnce Bağırsak: En Uzun Organımız Hakkında Neler Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 11, 2013. https://evrimagaci.org/s/1483.

2023 yılında bilim iletişimine güç katın!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 2023'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ İnsan, üzerinde iyi çalışılırsa, en iyi hayvan türüdür. Ama hukuk ve adaletten ayrı düşerse, var olan en kötü canlıya dönüşür.”
Aristoteles

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır