bebeklerde bağırsak enfeksiyonu nasıl geçer / Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu neden olur? Nasıl geçer? | Anne - Baba

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Geçer

bebeklerde bağırsak enfeksiyonu nasıl geçer

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sırrı Bektaş, bebeklerde bağırsak enfeksiyonu hakkında bize şu bilgileri veriyor:

Bebeklerde bağırsak enfesiyonu neden olur?

Bebeklerdeki bağırsak enfeksiyonunun nerdeyse tek nedeni mikroplardır. Bu mikroplarda virüsler olabilir, bakteriler olabilir, mantarlar olabilir, parazitler olabilir. Bunlar kolaylıkla ağızdan girebilmektedir, içilen suyla, biberonla, emzikle bulaşabilir, dışarıda yenilen bir yemekle mikrop geçebilir, yere düşen objenin bebeğin ağzına alınmasıyla enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bebeğin bağırsaklarına bu gibi yollardan kolaylıkla mikroplar yerleşebilir. Bebeklerdeki bağırsak enfeksiyonunun nedeni araştırıldığında genellikle ağızdan alınan bir mikropla ortaya çıktığını görüyoruz. Bunun en sık karşılaşılan nedeni ise gıdalardır. Yani bebeğin içtiği su olabilir, süt olabilir, biberon yoluyla alınan gıdalar olabilir. Anne sütü bağırsak enfeksiyonunu önleyen en güçlü doğal ilaç olduğu için, anne sütü alan bebeklerde bağırsak enfeksiyonu görülmez. Annenin memesinden bağırsak iltihabı bulaşmaz fakat biberonlardan kolaylıkla bulaşabilir.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu belirtileri

Bağırsak enfeksiyonu geçiren bebekleri teşhis etmek son derece kolaydır. Bağırsak iltihabı geçiren bebeklerde belirtileri olarak yüksek ateş, halsizlik, kusma ve ishal gibi semptomlar görülür. Kakaları kanlı, sümüksü, mukuslu, koyu renkli ve ağır kokulu olabilir. Bunları iyi ayırmak gerekir. Normalde bağırsaktan çıkan kaka sayısı, yani bebeğin gün boyu kaka yapma bezini kirletme sayısı olabilir, 6’yı geçtiğinde çok dikkatli olmak gerekir ve tüm bunlara kusma, yüksek ateş eşlik ediyorsa derhal doktora başvurmalıdır. Bu enfeksiyonlar sırasında bağırsaktan su kaybı maksimum düzeyde olacağından çocuğa bol sıvı takviyesi yapılması gerekmektedir. Bunların başında da su gelir. Bunun haricinde ayran, nane limon suyu, çaylar ve bunların beraberinde püreler verilebilir. Bağırsak enfeksiyonlarında ishal, kusma ve ateş, dikkat etmeniz 3 etkendir. Bunların miktarları az veya çok olabilir ama her halükarda çok önemsemeniz gerekir çünkü çok az bir kusma veya kaka çıkarmakla bile sıvı kaybı yaşanmaktadır. Böyle bir durumda çocuk hemen sıvı alımı ile desteklenmelidir. Su kaybını önlemenin tek yolu bebeklere ağızdan sıvı gıdalar vermektir. Bu zaman zarfında hastaneye başvurmanızda büyük yarar vardır.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu tedavisi

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonunda tedaviden önce koruyucu tedbirler büyük önem arz eder. Tedaviye geçmeden önce kaybedilen sıvı miktarını telafi etmek için çocuğun bol sıvı, püreli gıdalar alması sağlanmalıdır. Bebek bağırsak enfeksiyonunda nadiren de olsa durumlar ağırlaşabilir. Bu ağır durumlarda kusma sayısı yüksektir, ishalle sık karşılaşılır, ateş yüksektir, bebek ağızdan hiç bir gıdayı almak istemez, böyle koşullarda hastaneye başvurmak gerekir, serum alma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu bakteri kökenliyse antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Bebeklere Nar Ve Nar Suyu Ne Zaman, Nasıl Verilir, Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Bebeklere Ihlamur Verilirmi, Bebeklere Ihlamur Çayı Ne Kadar Verilir? Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak enfeksiyonlarına, sindirim sisteminizin bir parçası olan bağırsağınıza giren mikroorganizmalar (mikroplar) neden olur. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasında; ishal, mide bulantısı,kusma, kramplı karın ağrısı ateş ve baş ağrısı yer alır.

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri solunum yolları enfeksiyonudur. İkinci sırada ise bağırsak enfeksiyonu gelir. Bebeklerin bağırsaklarında iltihap olup olmadığı kolayca tespit edilebilir. Söz konusu durum; kusma, halsizlik, ishal ve yüksek ateş ile belirti verir. Kakası koyu renkli, ağır kokulu, mukuslu, sümüksü, kanlı olabilir.

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Bunun en büyük sebebi mikroplardır. Bunlara mantarlar, virüsler, parazitler ve bakteriler dâhildir. Bu canlılar ağız yolu ile vücuda girerler. Emzik, biberon veya su ile bulaşabilirler. Bebek dışarıda yediği bir şeyden de mikrop kapabilir. Yere düşen bir cismi alıp ağzına götürmesi enfekte olmasına yol açabilir. Bu ve benzeri yollarla bağırsaklara ulaşan mikroplar orada enfeksiyona neden olurlar. Mikropların ağızdan sindirim sistemine sızması çoğu zaman besinler vasıtasıyla gerçekleşir. Biberon ile verilen gıdalar, bebeğin içtiği süt veya su buna örnektir.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu genellikle şunlardan kaynaklanır;

  1. Bebeğin ağzıyla sık sık temas eden biberon ve emzik gibi ürünler mikrop bulaşmasına sebebiyet verebilir.
  2. Yerdeki bir şeyi ağzına alınca mikroplar da onunla beraber ağzından vücuduna girmiş olur.
  3. Bebeğe içirilen meyve suyu, su ve benzeri şeylerden de mikrop geçebilir.
  4. Yeşil yapraklı bitkiler iyice yıkanmadan pişirilip yedirilirse bebeğin enfeksiyona yakalanma riski fazladır.
  5. Anne sütünde mikrop yoktur ancak takviye süt verilirken biberon aracılığıyla mikrop kapması muhtemeldir.

Sual:Bebekte bağırsak enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

CEVAP

Çocuk Doktoru Seydi Battal Gölgeli’n bu konuda şu bilgileri vermektedir: (Bebek mikropları ağız yolu ile alır ve bunlar sindirim sisteminde çoğalırlar. Neticede hastalık oluşur. Bunun kaynağı genelde kirli yiyecekler ve kirli sudur. Ellerin temizliğine yeterince özen göstermemek de bağırsak enfeksiyonuyla sonuçlanabilir.)

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Bebeğinizde bağırsak enfeksiyonu olduğundan kuşkulanıyorsanız doktora götürerek onun talimatlari doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Tedavi öncesinde koruyucu tedbirlerin önemi büyüktür. Örneğin bebeklerde ishal nedeniyle çok sıvı kaybı olur. Tedavi uygulamaya başlamadan evvel bunun telafi edilmesi gerekir. Vücudundaki sıvı miktarının normale dönmesi için bebeğe püreli gıdalar yedirmek ve bol sıvı tüketmesini sağlamak lâzımdır. Bağırsak enfeksiyonu geçiren bebekler yüksek oranda su kaybeder. Bolca sıvı takviyesi yapmak problemin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Su, nane limon, ayran, püreler ve çaylar ile su düzeyi dengelenmelidir. Ateş, ishal ve kusma; ciddiye alınması gereken belirtilerdir. Bunlar hafif derecede ya da şiddetli olabilir. Fakat hiçbir zaman hafife alınmamalıdır. Zira bebeğin kakası çok az gelse veya kusması fazla olmasa bile yine de sıvı kaybeder. Bu durumda ona derhal sıvı verilerek dışarı atılan su tekrar kazandırılmalıdır. Su kaybı ancak bu şekilde durdurulabilir. Tabii ki bebekte bu tarz şikâyetler görülüyorsa evde tedavi etmeye çalışmak yerine doktora başvurulması daha iyidir.

Bebek bağırsak enfeksiyonu bazen ağır seyredebilir. Sık aralıklarla kusmaya başlar. İshal fazlalaşır ve ateşi de yükselir. Bebek kendisine gıda olarak ne verilse geri çevirir, herhangi bir şey yemeyi veya içmeyi sürekli reddeder. Bu şartlarda ısrarcı olmak boşunadır. Çünkü tıbbi tedaviden başka çare kalmamıştır. Bebeğe serum verilmesi gerekebilir. Eğer bağırsak enfeksiyonu bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotik reçete edilebilir.

Bebekte bağırsak enfeksiyonu nedeniyle durumunun kötüleşmesi nadirdir. Fakat böyle bir şey olursa vakit kaybedilmeden hastaneye götürülmesi önemlidir. Serum takılması ona iyi gelecektir.

Öte yandan bebeklerde bağırsak enfeksiyonunun doğal tedavisi olarak şunlardan faydalanılabilir:

  1. Nane limon suyu içirilebilir.
  2. Bitkisel çaylar tüketmesi sağlanabilir.
  3. Ayran ve püre verilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası