yabancılar tanrılar ve canavarlar / Yabancılar Tanrılar ve Canavarlar (Richard Kearney) - Fiyat & Satın Al | D&R

Yabancılar Tanrılar Ve Canavarlar

yabancılar tanrılar ve canavarlar

yabancılar tanrılar ve canavarlar

  • (bkz: strangers gods and monsters)

  • irlandalı bir filozof olan richard kearney'in yazmış olduğu eserdir. derrida'dan çok etkilenmiş bir yazardır. yabancılar, tanrılar ve canavarlar, ötekiliği yorumlamak (bkz: strangers gods and monsters) adı ile türkçe çevirisi gerçekleştirilmiştir.
    yazarın, derrida'dan etkilenmiş olduğu bu kitapta gerçekleştirilen yapıbozumlarda da görülebilmektedir.
    yunanlıların barbar olarak nitelediğinden, moby dick'e, alien filmindeki xenomorpha kadar geniş bir bir spektrumda ötekiyi, sınırın ötesindekini, yabancıyı ele almıştır. dualizmi kullanarak bir yargıya varmak yerine aslında her şeyin sisli bölgesine işaretler bırakmaktadır. beni oluşturan sınırlar irdelenir ve esas benin içindeki ötekinin incelenmesine eğilim gösterilen ilginç bir çalışmadır.

    not: yazarın kişisel internet sitesinde bio bölümündeki fotoğraflarda hayli bir ünlü ile çekilmiş olduğu pozları yer almaktadır. sinema, sanat ve bilim dünyasından tanınmış, pek çok farklı isim ile bir araya gelmiş olduğu görülmektedir.

  • richard kearney'in kaleme aldığı, felsefi bir üçlemenin son cildi olan eserdir. üçlemede yer alan ilk iki kitap on stories ( hikâye üzerine) ve the god who may be ( imkân dahilinde tanrı) isimli eserlerdir.
    yabancılar, tanrılar ve canavarlar: ötekiliği yorumlamak bizi "ötekiler"den ayıranın ne olduğunu felsefi bir düzlemde sorgulayarak, içimizdeki yabancının ve yabancıda gördüğümüz benliğin üzerinde durmaktadır.
    yazar, çeşitli kavramlar veya tanımlar ile karşımıza çıkmış bu "öteki"ye ilişkin argümanlarında psikanaliz, yapıbozum, yorumbilgisi gibi alanlara da değinir ve freud, lacan, derrida gibi pek çok isme atıfta bulunur. ayrıca şöyle der: "çoğu yabancı, tanrı ve canavar insan ruhunun derinlerindeki bir yarığın göstergeleridir. bilinç ile bilinç dışı, aşina ile yadırgatıcı, aynı ile öteki arasında nasıl bölündüğümüzü gösterirler."
    toplumların günah keçisi seçme eğilimi ve bu günah keçisinin kurban edilmesi ile yabancı arasındaki ilişkiyi de irdeleyen yazar alien, apocalypse now, hamlet gibi çeşitli eserleri incelemiştir.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Kendimiz ve başkaları hakkında nasıl düşündüğümüzle ilgili incelemelerin genellikle gözden kaçırdığı bir nokta var: Yabancılar, tanrılar ve canavarlar gibi büyük muammalar insanın dünyaya bakışını nasıl şekillendiriyor? Richard Kearney yabancıların, tanrıların ve canavarların mit veya fantaziden ibaret olmadığını, bilakis kültürel bilinçdışımızın önemli bir bölümünü oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Antik Yunan için "barbar", emperyal Avrupa için "yaban" anlamına gelen yabancı figürünün, bilinmeyenin biz değil de Öteki olduğu fikri aracılığıyla, kendi kimliğimizi nasıl tanımladığımızı gösteriyor. Canavar imgesini derinlemesine inceleyen Kearney, antik minotauruslardan ortaçağ demonlarına, oradan günümüzün postmodern düşmanlarına kadar uzanan güçlü örneklerin de yardımıyla, insan benliğinin canavarca bir tarafı olduğunu ortaya koyuyor. Bazı tanrıların bugün bile hâlâ ayakta olmasının, insan psişesinin, sonluluğumuzun ve ölümün zincirlerinden kurtulmak için nasıl yanıp tutuştuğunu gösterdiğini ileri sürüyor.
En basit korku ve arzularının dış dünyada nasıl tezahür ettiğini görmek ve bunlarla yaşamayı öğrenmek isteyenlere

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir