izmirde yapılması gereken şeyler / Visit İzmir Hakkında

Izmirde Yapılması Gereken Şeyler

izmirde yapılması gereken şeyler

En İyi 50 Yeri Keşfet!

Ege&#;nin başkenti İzmir sokakları. Kahvaltı ve gezilecek yerler. Antik tarihi eserler, camiler, müzeler. Kıyılara doğru en iyi tatil beldeleri ve daha bakmaya doyamayacağınız yüzlerce mekan.

İzmir&#;de ilk ritüel kahvaltıda gevrek ve boyozu, olur olmaz anda sokaklarda dağıtılan tatlıları, çiğdemi, kordon sefası ve kendinizi şirinler köyünde hissedeceğiniz dar sokak ve taştan evleri… Hemen hepsi harika bir İzmir gezisinin olmazsa olmazı.

Şunu da ifade edelim: İzmir&#;i yeni baştan keşfetmeniz için oluşturduğumuz en iyi 50 yer listemiz bir hayli kabarık ve detaylı. Görülmesi gereken tarihi eserler, en güzel yemekler ve eşsiz sokakları ile canlı bir müze. Nereden başlanması gerektiğine yönelik seçimi yaparken kafa karışabilir. Üstelik çok az bir tatil zamanınız varsa, listedeki tüm yerleri görme şansınız zor. Ama biz bu kısa tatil zamanını en iyi şekilde geçirmeniz için varız. :)

İzmir&#;de Gezilecek Yerler Listesi

Şehrin doğal güzellikleri, sokakları, birçok medeniyetten kalma mirası, Osmanlı’dan kalma eşsiz konakları, kordonu ve tabi ki de insanı ile iyice kaynaşmak için uzun bir gezi vaktine ihtiyaç var. Turizm kenti İzmir&#;in en gözde turistlik yerlerini gezmek için geniş bir vakit ayırmak gerekir. Ancak İzmir&#;i İzmir yapan palmiye ağaçları arasındaki İnciraltı, Kordon, Kemeraltı çarşısı, Kızlarağası ve bunun gibi şehir ile sembolleşen yerleri gezerek İzmir hakkında birçok fikre ve kanaate sahip olmanız mümkün. İşte İzmir gezilecek yerler listemiz…

İzmir&#;de gezeceğiniz yerler oldukça fazla. Okurlarımıza kolaylık olması açısından gezileri 5 ana başlık altında topladık. İsterseniz aşağıdaki başlıklara tıklayarak ilginizi çeken yere anında gidebilirsiniz.

1) İzmir Sokakları
2) İzmir&#;de Görülmesi Gereken Yerler
3) İzmir&#;deki Tarihi Müzeler
4) İzmir Çevresindeki Turistlik Yerleri
5) İzmir&#;in Tatil Yerleri
6) İzmir&#;de Nerede Neler Yenir?

En İyi 50 Yer Listemize Geçmeden Önce Kısa Bir İzmir Videosu

Bu güzel yerleri keşfetmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)

İzmir Sokakları

Yazımıza İzmir&#;in sokakları ile başlayalım istedim. Televizyonda ve Magazin programlarında göre göre bir çoğuna zaten aşına olmuşsunuzdur. Bir çok yer ünlülerin uğrak mekanı olmuş. Ama bu listemizde sizlere keşfedilmeyi bekleyen gizli yerleri de tanıtacağız.

1) Kordon

İzmir’e günübirlik uğrayan birinin nereyi gezmesi gerektiğine dair bir soru yöneltilse, İzmir Kordon boyu derdik… Çünkü ucu bucağı gözükmeyen denizin mavisi, Kordon’un esintisi, çiğdem sesleri, vapur ve martıların yarışına ev sahipliği yapan en eski meydanlardan biri. Osmanlı’dan beri İzmir’in sembolü haline dönüşen yere eşlik eden ise; Belediye’nin görkemli binası, Osmanlı’dan kalma Kaymakamlık konağı, yine bir başka Osmanlı eseri olan ve şehirle müsemma hale dönüşen saat kulesi, hemen yanındaki Yalı Camii… Bunların hepsini kordondan bakabilir, teker teker ziyaret edebilir, oluşturdukları ambiyansı fotoğraflayarak, İzmir’in özetini çıkarabilirsiniz. Kordon boydan boya yürüyerek veya belediyenin bisiklet kiralama otomasyonlarından bisiklet alarak gezilebilir.

2) Pasaport

İzmir’in en eski binalarından biri olan Pasaport İzmir’in yapımına ’de başlanıyor. Cumhuriyet caddesine yakın konumu ile oldukça renkli ve canlı bir mevkide bulunuyor. Kafelerin yer aldığı cadde üzerinden demli çay ve İzmir’in geleneksel lezzeti boyoz ile kahvaltı yaparak güne başlanılabilir. Sarı renkli Pasaport binası ve İzmir körfez manzarası eşliğindeki kahvaltıya eşlik eden martı sesleri de harika bir İzmir sabahının olmazsa olmazı.

3) Kıbrıs Şehitleri Caddesi

İzmir’in en canlı caddelerinden biri Alsancak da bulunan Kıbrıs Şehitler Caddesi’dir. Aktif bir gece hayatı bulunan insanların tercih ettiği lokasyon, ayrıca İzmir lezzetlerini tatmak için de ideal bir yer. Kafeleri, barları ve restoranları ile ünlenen caddenin sahil boyunca uzanan ve hizmet veren restoranlarından birinde mutlaka balık yemelisiniz. Denize sıfır, gün batımı eşliğinde bir akşam yemeği yenebilecek en güzel mekanlara ev sahipliği yapan yerin eski dönemleri çağrıştıran müzik ve eğlence kültürü de var.

4) Gazi Kadınlar Sokağı

Alsancak denilince akla ilk gelen sokaklardan biri de, İzmir Gazi Kadınlar Sokağı. İzmir’in hareketli gece hayatının merkezini ifade eden Alsancak’daki en güzide ve nadide mekanlara ev sahipliği yapan bu sokağın kendisine has eğlence mekan ritüelleri var. Bu nedenle, farklı bir eğlence merkezi arayanlar için tercih edilecek noktalardan biri. Ayrıca, yine İzmir’in geleneksel lezzetlerinin tadılabileceği sokaklar arasında. Sokak eğlence kültürü doyasıya yaşamak, İzmir’in lezzetlerini tatmak ve alışveriş yapabilmek için tercih edilebilir.

5) Kemeraltı Çarşısı

Osmanlı döneminden kalma çarşı, İstanbul&#;daki Kapalı Çarşı kadar meşhur ve kalabalık bir yer. Birçok dükkana ev sahipliği yapan Kemeraltı Çarşısı içerisinde restoran, kafe ve hediyelik eşya satan işletme bulmak oldukça kolay. Çarşısının bazı dükkanları Osmanlı döneminden kalma olsa da, bazıları yeni ve modern dükkan mimarisine sahip. Her zaman kabalık olsa da, hafta sonları adım atacak yer bulmak bile zorlaşır. Hediyelik eşya satın almak veya uygun fiyata kıyafet için baştan sona gezilebilecek bir yer. Ayrıca Kemeraltı Çarşısında neler yenir? merak ediyorsanız şöyle buyurun. :)

6) Konak Meydanı

Konak Meydanı İzmir&#;in simge yerlerinden birisi ve bir çok gezi noktası burada bulunuyor. Yazımızın devamındaki (Saat Kulesini, Konak Yalı Camii’ni, Hükümet Konağı) vb. bir çok mekan konak meydanında yer alıyor. Her makalemizde olduğu gibi Konak Meydanı içinde bir gezi rehberimiz mevcut.

7) Dario Moreno Sokağı

Konak’ta bulunan Moreno sokağı, Rumların yaşadığı bir yer. Rumlara ait tarihi köşk ve konakların yol boyunca sıralandığını not edelim. Tarihi dokusunu korumayı başaran sokağın tam ismi ise, Dario Moreno sokağı. Kendisi yılında vefat eden ünlü bir Rum gitarist. Özellikle bir şehirdeki veya sokaktaki tarihi dokuya ve mimari yapıya önem verenler, sevenler tarafından gezilmesi gereken yer, Tarihi Asansöre oldukça yakın.

8) İzmir Saat Kulesi

İzmir ile bütünleşen eserlerden biri Osmanlı döneminden kalma ata yadigarı saattir. 25 metre yükseklikteki kulenin yaptırılması için talimat veren Sadrazam Mehmet Sait Paşa’dır. Abdülhamit Han’a ithafen yapılan kulenin saati, Almanya’dan hediye olarak gönderilir. İzmir Saat Kulesinin iki yanını palmiye ağaçları süsler. Dört çeşmesi bulunan kulenin taş işçiliği ise, görülmeye değer. İzmir’in tanıtımlarını süsleyen kulenin dört bir yanı da buluşma noktası. Hemen karşısında Belediye sarayı, diğer tarafında da Osmanlı’dan kalma kaymakamlık konağı bulunur. İzmir&#;de gezilecek yerler sokaklarla sınırlı değil. Yazımıza daha yeni başlıyoruz&#; :))

İzmir&#;de Görülmesi Gereken Yerler

İzmir&#;e geldiğinizde olmazsa olmaz yerleri yine bir liste halinde sunmak istedik. Bu yerleri görmeden dönerseniz gerçekten üzülürsünüz. İşte İzmir&#;in görülmesi gereken yerlerin bir listesi.

1) Tarihi Asansör

İzmir Konak meydanında gezilince en çok duyulan hususlardan biri İzmir Tarihi Asansör. Yapım yılı ’ü bulan tarihi yapının inşa edilme nedeni iki cadde arasındaki geçişi kolaylaştırmak. Mithat Paşa cad. ile Rıfat Paşa cad. arasına kurulu asansörü inşa eden ise, Yahudi bir iş adamı. İlk dönemler paralı yapılan ziyaret, şimdilerde ücretsiz. Asansör, gece yarısına kadar kullanılıyor. 58 metre yüksekliğe sahip ve mimarisi yapısı ise, Osmanlı izlerini taşır. Tepesi, kubbe şeklindedir. Konak’tan yürüyerek asansöre ulaşım sağlanılabilir.

2) Kızlarağası Hanı

Kemeraltını gezdikten hemen sonra çarşısının yakınındaki Osmanlı’dan kalma hana doğru geçiş yapılabilir. Bu hanın en büyük özelliği ise, çay ve kahvenisinin oldukça meşhur olması. Özellikle Osmanlı’dan kalma kahve pişirme usulü olan kumda kahveyi içmek için birçok yerden Kızlarağası Hanı’na akın edenler var. Handa, birden fazla kahve yeri var ve hepsi de geleneksel usule göre dizayn edilen, egzotik yerleri ifade ediyor. Müsait bulduğunuz bir yere oturtmakta acele etmelisiniz çünkü oldukça kalabalık bir han. Ayrıca Hana komşu tarihi Han Camii de gezilecek yerlerden biri.

3) Konak Yalı Camii

Konak Yalı Camii de İzmir meydanın sembollerinden biri. Hemen saat kulesinin karşı tarafına inşa edilen yapının Osmanlı camii olduğunu not edelim. Cami, oldukça küçük ve Cuma namazlarında cemaatin çoğu medyana serilen sedirlerde namazını eda eder. Caminin neden küçük olduğuna yönelik anlatılan değişik hikayeler var. Yapı, Abdülmecit Han’dan kalmadır. Orijinal halinde, medresesinin de olduğuna yönelik kayıtlar var. Ancak medrese, günümüze ulaşmamıştır.

4) Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi

Ege Üniversitesi’nin Ziraat fakültesi tarafından kurulan Botanik bahçesi, Bornova’da yer alıyor. Üniversite içerisindeki botanik bahçede Türkiye’deki her bitkinin bir örneği mevcut. Ülkemizdeki bitki türlerini korumak adına ’de yapılan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi&#;nin peyzajı da muhteşem. Yeşiller içerisinde gezerken kendinizi çok iyi hissedebilir, bitkilerin yaydığı güzel kokuyu ilk andan itibaren fark edebilirsiniz.

5) İzmir Doğal Yaşam Parkı

Çiğli Sasalı’da yer alan doğal parkın kurulu olduğu alanın büyüklüğü bin metrekare. Bu büyüklük ile Avrupa’nın en geniş alana kurulu doğal yaşam alanını ifade eder. Ayrıca Doğal Yaşam Parkı, hayvan türlerine en iyi ortamı sunan yer unvanına sahip. Fil ve aslan dahil birçok hayvan türünün olduğu alana gitmek için Çiğli’den otobüs duraklarından kalkan doğal yaşam parkı minibüslerine binmek yeterli.

6) Sasalı Kent Ormanı

Burası İzmir’in en büyük piknik alanlarından biri. Çiğli’de yer alıyor ve dönüm arazi üzerine kurulu bir tesis gibi. Piknikçilerin her türlü ihtiyacını karşılayacak hizmetlere yer verilen alanda, oyun parkları, yürüme ve bisiklet parkurları da bulunuyor. Sasalı Kent Ormanı; okaliptüs, söğüt ve çam ağacı bakımından zengin bir ekolojiye sahip. Kent ormanına giriş için herhangi bir ücret ödemeye gerek yok. Ancak içerideki hizmetlerden bazılarını ifade eden bisiklet kiralama, mangal ve semaver malzemelerini cüzi ücret karşılığında kiralamanız gerekecek. Tabi kendi semaver ve mangalınız yoksa… Bunların dışındaki hizmetler ücretsiz şekilde sağlanıyor.

7) Lunapark İzmir

İzmir’in en büyük eğlence ve etkinlik merkezi Kültürpark sınırları içerisine kurulu İzmir Lunapark, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden yapısı ile en çok ziyaret edilen rotalardan biri. Hızlı tren ile adrenalinin doruklarına ulaşmak, kamikaze ile korkuyu en yüksek mertebeden yaşamak, perili şota ile paranormal olayların içerisine girmek, İzmir Lunapark tarafından sunulan deneyimlerden bazıları. Çocuklar için de uygun eğlence alanları oluşturulan merkezin toplam büyüklüğü 13 bin metrekare.

8) Kültürpark İzmir

’dan beri İzmirlilere hizmet veren Kültürpark, o günden bugüne büyük bir gelişim ve değişim yaşayarak; birçok etkinlik alanına ev sahipliği yapan, fuar organizasyonları düzenlenen, konser ve eğlence hayatı ile İzmirlileri bir yerde buluşturan bir park haline dönüştü. Kuş gözlem evleri, sanat ve kültür müzeleri, çocuk yaşam alanları, spor faaliyetleri düzenlenen bölümleri, piknik yerleri ve hatta paraşüt kuleleri ile yediden yetmişe herkesin kendinden bir şeyleri bulabileceği bir merkez. Birçok gazino ve pavyona da yer verilen Kültürpark’ın içerisinde tarih ve sanat müzeleri de var.

9) İzmir Fuar Merkezi

İzmir’in tanıtımı için bir hayli fazla öneme sahip İzmir Fuar merkezi, çok eski dönemlerden beri hem ulusal hem de global fuarlara ev sahipliği yapan bir yer. Geleneksel İzmir Fuar’ına ev sahipliği yapan alanda, TÜYAP kitap fuarı ve değişik kültürel organizasyonlar da yapılıyor. Konak’tan Basmane tarafına yürüyerek varılabilen fuar merkezi, tarihi Basmane garına oldukça yakın. Yeşil alan içerisine kurulan organizasyon alanı içerisinde; Palmiye ağaçları, yürüme parkuru, lunapark ve çeşitli bitkiler var. Fuardaki radyo müzesi de gezilecek yerler arasında.

10) Tarihi Havagazı Fabrikası

’da kurulan fabrikanın bulunduğu alan İzmir Belediyesi tarafından restore edilir ve bir kültür merkezi haline dönüştürülür. Okuma salonlarının, sanat atölyelerinin ve gezi parkurlarının yer aldığı alandaki tarihi fabrika da aslına uygun şekilde güçlendirilir ve tarihi bacanın yeniden kazanılması için çürüyen yerleri yeniden yapılır. Bugün ferah çevresi ve tarihi kimliği ile İzmirlilerin uğrak noktalarından biri haline dönüşen Tarihi Havagazı Fabrikası, çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmakta. İzmir&#;de gezilecek yerler listemiz tarihi müzelerle devam ediyor.

11) Karagöl Tabiat Parkı

Karagöl Tabiat Parkı el değmemiş doğallıkta ve eşsiz göl manzarası ile ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Buraya geldiğinizde doğa yürüyüşü, bisiklet, piknik vb etkinliklerin yan sıra kamp yapmak isteyenlerinde uğrak noktası.

İzmir&#;deki Tarihi Müzeler

Müzesiz İzmir olur mu? Gezinize eklemek isteyeceğiniz, gezi planlarınızı genişletecek İzmir&#;in en güzel müzelerini sizler için listeledik.

1) İzmir Radyo Ve Demokrasi Müzesi

Şimdi pek bir önemi olmasa da televizyonsuz yılların en önemli elektronik aletlerinden biri radyo idi. Artık müzelerde sergilenen ve eskisi gibi ilgi duyulmayan radyoların kronolojisini merak edenler için iyi bir müze. İçerisinde, ilk radyo modelinden, 80’li ve 90’li yıllara ait radyo tasarımlarına kadar bir hayli farklı modeller var. Tasarımları hayli ilginç radyo modelleri arasında taş plaklar da yer alıyor. Radyo Ve Demokrasi Müzesi Pazar ve Pazartesi haricinde her gün ziyarete açık.

2) Key Museum Otomobil Müzesi

Klasik model araba merakı olanların mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan Key Museum Otomobil Müzesi, Torbalı ilçesinde yer alıyor. Yaklaşık 7 bin metrekare alana kurulu müzenin içerisindeki otomobil sayısı kadar. Ayrıca, 40 adet de motosiklet var. Burası, Türkiye’nin ilk otomobil müzesi olma unvanına sahip. Mercedes ve BMW gibi önde gelen araç markalarının ilk otomobil tasarımlarını burada görmeniz mümkün. Müzeye giriş saatleri ile arası. Pazartesi ve Salı günü ziyaret yok.

3) Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

Dünyadaki oyuncak müzesinden birini ifade eden Ümran Baradan Oyuncak Müzesi’nin temeli, yılında ünlü seramik ustası Ümran Baradan tarafından atılır. Türkiye’deki sayılı oyuncak müzelerinden biri olması açısından çok önemli bir yer. İzmir Konak’ta bulunan müzeyi çekici ve etkili kılan ise, oldukça eski döneme ait oyuncaklara yer vermesi. Butik bir oyuncak müzesi konseptine sahip alanda, ’lili yıllardaki oyuncak zevk ve kültürünü tanımak mümkün. El yapımı, geleneksel oyuncak ürünlerini merak edenler veya eskiyi tanımak isteyenler açısından ziyaret edilmesi gereken bir müze.

4) Atatürk Müzesi

Osmanlı mimarisine sahip evin ’de bir halı tüccarı olan Takfor ismindeki işadamı tarafından yapıldığı bilinir. İzmir İktisat Kongresi öncesi hazırlık sürecini Atatürk, bu konaktan yürütür. Daha sonra ise, İzmir ziyaretinde sürekli kullandığı ve buradaki misafirlerini ağırladığı yer olarak ünlenir. İki katlı konak bugün müze olarak ziyaretçilere açık. Atatürk Müzesi girişinde herhangi bir ücret ödenmesine gerek yok. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen bir mekan. Birinci katı, Atatürk’ün hatıraları ile dolu, diğer katta ise, eşyaları yer alıyor.

5) Neşe ve Karikatür Müzesi

Konak belediyesi tarafından temeli atılan müzenin açılış dönemi ’dir. Butik müzecilik anlayışın en güzel yansımalarından birini ifade eden Neşe ve Karikatür Müzesi içerisinde ünlü Türk karikatür ustalarının eserlerine, karikatür dergi ve kitaplarına yer veriliyor. Müzede eserleri bulunan bazı önde gelen karikatür ustalarından bazıları şunlar: Güngör Kabakçıoğlu, Eflatun Nuri Erkoç, Niyazi Yoltaş… Belirli dönemlerde film gösterimleri ve karikatür atölyelerine ev sahipliği yapan müze binası, Osmanlı’nın defterdarlık olarak kullandığı ve ’da inşa edilen binada yer alıyor. İzmir&#;de gezilecek yerler listemizde Turistlik mekanları da es geçmedik. İşte onlardan bazıları. :)

İzmir Çevresindeki Turistlik Yerler

İzmir’in merkezinden uzaklaşıp, uzak ilçelerine seyahat etmeyi düşünenler için de bir liste hazırladık. Mutlaka görülmesi gereken birkaç önemli durak var. Turizm kenti İzmir’in turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen bölgelerinde muhteşem zaman geçirilebilir.

1) Efes Antik Kenti

İzmir’in eski medeniyetlere ev sahipliği yapmasından dolayı özellikle Selçuk ve Bergama bölgelerinde birçok antik kente rastlamak mümkün. Ancak bunlar arasında en önemli olanı Efes Antik Kenti. Bir milyonun üzerindeki ziyaretçi sayısı ile Türkiye turizmi açısından da önemli bir yeri ifade eden Efes’in özelliği ise, Meryem’in burada yaşaması ve buranın bir hac merkezi olması. 8 bin yıldan fazla geçmişe sahip yerin UNESCO dünya miras listesinde yer aldığını da not edelim.

2) Şirince Köyü – Selçuk

Son dönemlerin en çok konuşulan köyleri arasına giren Şirince’nin gündeme oturması da hayli ilginç oldu. Şirince köyü doğal güzelliği ve mimari yapısı ile masal gibi bir yer. Buranın ünlenmesindeki en büyük neden ise Maya takvimine göre ’de kopacağı söylenilen kıyametten kaçılacak yer olarak gösterilmesi idi. Bu batıl inanca sahip çıkıp, köye göçenlerin sayısı az olmadı. O gün bugündür köy bir hayli popüler. Ancak köyün görülmesi gerektiğini not edelim çünkü doğal güzellikler açısından bir hayli değerli.

3) Aşıklar Şelalesi (Nebiler Şelalesi)

Nebiler şelalesi olarak da bilinen yerin konumu muhteşem bir doğa manzarası içerisinde. Doğal bir güzellik ve ortam içerisinde kahvaltı yapmak isteyenlerin de uğrak yerlerinden biri. Şelale sesi eşliğinde yudumlanan çaya eşlik eden kuş sesleri ve harika köy kahvaltısının yaşattığı damak tadını en iyi şekilde hissedebileceğiniz bir ortamdan söz edilebilir.

4) Bozdağ Kayak Merkezi

’den beri İzmirlilere hizmet sunan Bozdağ Kayak Merkezi, kış dönemi üç metreyi bulan kar kalınlığı ve modern pistleri ile bölgenin tercih edilen kayak merkezleri arasında. İzmir’in Uludağsı olarak da adlandırılan yerin Ödemiş’e uzaklığı 28 km kadar. Ancak kayak dönemi pek uzun sürmeyen bölge için en ideal kayak deneyimi Aralık ile Mart dönemi yaşanıyor. ’de çiğ riski nedeniyle misafir ağırlamayan kayak merkezindeki çalışmalar ve komisyon incelemeleri ile yeniden misafir ağırlamaya başladığını not edelim. İzmir&#;de gezilecek yerler listemizin olmazsa olması tatil beldeleri bu yazımızda sizlerle.

İzmir&#;in Tatil Yerleri

İzmir olur da deniz olmaz mı? :) En güzel tatil yerleri tabi ki İzmir&#;de. Gezi planınızı yaz aylarında yapıyorsanız bu yerlere uğramadan geri dönmeyin. İzmir&#;de denize, güneşe ve kuma doyamayacaksınız.

1) Çeşme Alaçatı

Yaz sezonu ile oldukça kabalık bir semte dönüşen Alaçatı’nın en önemli özelliklerinden biri, rüzgar sörfünün ve yamaç paraşütünün yapıldığı en iyi yerlerden biri olması. Burada, dar cadde ve sokaklar arasına inşa edilen taş evlerin gölgesinde gezmek muhteşem. Yel değirmenlerinin olduğu yerde çay keyfi, mavi bayraklı plajlarında yüzme deneyimini yaşamak için en iyi dönem mayıs. Böylece çok da kalabalıklaşmadan Alaçatı’nın en iyi yerlerini gezme şansınız olur. Ayrıca, Çeşme’nin merkezi de gezilecek yerler arasında. Uzun sahili, lüks balık restoranları ile misafirlerini bekleyen Çeşme&#;nin eşsiz plajları ve koylarında yüzme fırsatını değerlendirmelisiniz. Buradaki plaj ve koyları ele aldığımız makalemizi mutlaka okuyun.

2) Ilıca plajı &#; Çeşme

Çeşme merkezi gezdikten sonra Ilıca plajına uğramadan Çeşme’yi terk etmeyin. Dünya’nın sayılı plajları arasında gösterilen Ilıca plajı sakin denizi ile Çeşmelilerin ve ilçeyi ziyaret edenlerin uğrak noktası. Buranın en büyük özelliği ise, denize karışan doğal kaplıca suları. Bu nedenle Ilıca plajındaki su sıcaklığı diğerlerine göre çok daha farklı. Su sıcak olduğundan dolayı erkenden başlayan deniz sezonu geç biter.

3) İzmir Foça

İzmir’in en meşhur ilçelerinden biri Foça, kendisine has doğa ve etkinlikleri ile bilinir. Sakin bir yüzme keyfi için tercih edilebilecek adreslerden biri, Foça’dır. Ayrıca, kültürel bir gezi için de Foça’ya uğramak gerekir. Çok eski medeniyetlerden kalma kaleler, antik kentler, müzeler ve tarihi konaklar… Siren kayalıkları, Sazlıca kamp alanı ve frigya tepesi de Foça’da gezilecek yerler arasında bulunuyor.

4) Dikili

Dikili İzmir merkezine km uzaklıkta yer alan bir tatil beldesi. Daha çok kampçılar ve sakin bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler tarafından tercih edilen rota. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, mavi bayrağa sahip birden fazla halk plajı var. Sakin koyları ile dinlendirici bir tatilin keyfini sürmek isteyenler açısından ideal. Gün batımının en iyi görüldüğü yerlerden biri. Karşısında da Midilli adası yer alıyor. Dikili de mutlaka görülmesi gereken rotanın ise Aşıklar Şelalesi olduğunu not edelim.

Not: Dikili hakkında daha fazla bilgi için; Dikili gezilecek yerler listemizi ve Plaj ve koylarını merak ediyorsanız da Dikili Plajları ve Koyları için oluşturduğumuz gezi yazılarımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

İzmir’de Nerede Neler Yenir?

İlk önce bu konu çok kapsamlı o yüzden bir kaç mekan ile bunu geçiştirmek istemedik. Hangi bölgelerde neler yenir tek tek anlatmak istedik. O zaman hızlıca yemek yerleri hep beraber biz göz atalım.

Kısaca İzmir&#;in Yemek Tarihi

İzmir ile özdeş hale gelen ve hemen hemen herkesin duyduğu ancak sadece İzmir’de tadabildiği hamur işi boyozdur. Daha çok kahvaltıda tüketilen ve yumurta ile oldukça hairka bir ikili olan boyoz ile bir kahvaltı yapmadan asla İzmir’i terk etmeyin. Bir de, günün ilerleyen vakti için İzmir’e has kumrunun da tadına bakılabilir. Yine şehirle özdeşleşen lezzetlerden biri de, lokma. İzmir’i gezerken herhangi bir sokakta ücretsiz lokma dağıtılan bir araç görmeniz mümkündür. Hemen sıraya girip, nasibinize düşeni lokmayı almaktan asla çekinmemelisiniz.

1) İzmir’in En İyi Balık Restoranları

İzmir’in kendine has bir mutfağı olsa da balık ve bir birinden lezzetli mezeleri elbette herkes için vazgeçilmez. Biz de durmadık İzmir&#;in en iyi balık restoranlarını bir liste haline getirdik.

2) Alsancak Kordon’da Ne Nerede Yenir?

Eşsiz lezzetlerin buluşunduğu yerlerden bir tanesi. Genelde cafe ve hamburger ağırlıklı ve geneleksel lezzetlerde en sahipliği yapan Kordon özellikle akşam saatlerinde oldukça canlı. Burayı daha yakından tanımak isterseniz. Kordon&#;da ne nerede yenir? konumuza mutlaka bir göz atın.

3) Kemeraltı Çarşısı’nda Ne Yenir?

Gezinizin yönünü Kemeraltı çarşısına çevirdiyseniz iştahınızı kabartacak mekanları ile burada yemek yemeden ayrılmayacaksınız. Çobacılar, kumrucular, ev yemekleri hımmm benim bile yazarken karnım açıktı. :) O zaman hızlıca İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda ne yenir? bir göz atalım.

4) İzmir&#;de Deniz Manzaraları Restoranlar

İzmir bölgesinde sadece bu mekanlar yok tabi ki. İzmir&#;de deniz manzaralı mekanlar da bir o kadar keyifli bir o kadar da eşsiz. Anılarınız ölümsüzleştirecek birbirinden fazla mekanı ayrı bir makale konusu, o yüzden bu listemize de bir göz atmayı unutmayın.

Uzun bir yazı oldu ama İzmir&#;de gezilecek yerler neresi denildiğinde artık örnek göstereceğiniz bir gezi yazısı var elinizin altında. Bu listeyi hazırlamak oldukça emek aldı, umarım siz okuyucularımıza ufak da olsa bir kaç fikir verebilmişizdir. Geziniz daim olsun efendim. Bir başka yazıda görüşmek üzere mutlu kalın ve yorum yapmayı unutmayın. :) Hatalarımız olduysa şimdiden affola.

İZMİR GEZİLECEK YERLER &#; TÜM BİLMENİZ GEREKENLER

İzmir gezilecek yerler anlamında o kadar zengin ki baştan aşağı gezmek için en az bir ay lazım. O yüzden en mantıklısı gözünüze bir ya da birkaç belde kestirip oralarda takılmak.

Bu yazımızda önce İzmir merkezdeki gezilecek yerleri anlatıp, daha sonra İzmir&#;in görülmesi gereken beldelerinden bahsedeceğiz. Fikrimizi sorarsanız bizce İzmir&#;in beldelerini gezmek, merkezini gezmekten çok daha keyifli. Ama büyükşehir olmasına rağmen İzmir&#;in merkezinde bile bir sayfiye yeri hissiyatı var.

Bizim favorimiz Karaburun, Çeşme ve Urla&#;yı kapsayan Yarımada Bölgesi. Diğer taraftan İzmir&#;in köylerini gezmek, dünya tarihinin beşiklerinden sayılabilecek Selçuk&#;u görmek, Bergama&#;nın nostaljik sokaklarında kaybolmak da kaçırılmaması gereken deneyimler. İyisi mi siz bir kaç tur İzmir&#;e gelin. Her seferinde bambaşka bir İzmir keşfedeceksiniz.

Eğer sadece merkezde vakit geçirecekseniz arabaya ihtiyacınız yok; neredeyse her yer yürüme mesafesinde. Toplu taşıma ile ulaşmak da çok kolay. Ama beldelerine gidecekseniz aracınızla gelmenizde ya da araba kiralamanızda fayda var.

Index

İzmir Seyahati Planlaması &#; Gitmeden Önce

İzmir&#;e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

İzmir&#;e ülkenin hemen hemen her yerinden direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


İzmir&#;de Otel Seçerken Dikkat!

İzmir’de konaklama için ilk karar vermeniz gereken konu hangi semtte kalacağınız.
1. Konak: Konak İzmir&#;in merkezi. Alsancak, Basmane, Kemeraltı hepsi Konak merkezin kapsama alanında olan semtler. Eğer şehir içinde kalacaksanız lojistik anlamda hayatınızı kolaylaştırmak için Konak’ta bir otel seçmenizi tavsiye ederiz. Önerdiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz.
2. Merkezin Dış Çepherindeki İlçeler: Arabalysanız Karşıyaka, Bornova, Balçova, Gaziemir  gibi ilçeler hem merkeze yakın, hem de hesaplı. Buralarda odalar da daha büyük olabiliyor. Ayrıca arabalıysanız merkezdeki otopark derdinden de kurtuluyorsunuz.
3. İzmir&#;in Tatil Beldeleri: Eğer İzmir merkezde kalmayacaksanız, Alaçatı, Bergama, Seferihisar, Urla gibi tatil beldelerine gidecekseniz, bölge bölge önerilerimiz için sizi böyle alalım: İzmir Tatil Beldeleri


İzmir&#;de Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Swissotel Büyük Efes $$$


Swissotel Büyük Efes, İzmir’in en prestijli oteli. Eğer bütçeniz elveriyorsa hiç düşünmeden burada kalın. Otel, Alsancak’ın kalbinde, harika manzaralı ve kocaman bir bahçe içinde. İncelemek için TIKLAYIN.

Wyndham Grand İzmir Özdilek $$


İnciraltı&#;nda, Ege Denizi manzaralı, İzmir’in merkezinde yer alan Wyndham Hotel, kapalı ve açık havuzları, Türk hamamı, fitness merkezi ve spa’sı, 7 restoranı ile hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Büyük Konak, Varyant $$


Varyant bölgesindeki Büyük Konak, ’lü yılların sonunda inşa edilmiş ve Varyant Konakları projesi kapsamında restore edilmiş muhteşem bir konaklama opsiyonu. Manzarası da çok güzel. İncelemek için TIKLAYIN.

Dutlu Konak $$


Dutlu Konak da Varyant Konakları projesi kapsamında yenilenen yapılardan biri. Antika mobilyalarla dekore edilmiş birbirinden güzel ve konforlu dört odası var. Keyifle oturabileceğiniz harika bir bahçesi var. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan İzmir&#;deki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

– İzmir&#;deki tüm KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– İzmir&#;deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. İzmir&#;den daha detaylı otel önerilerimizi İZMİR&#;DE NEREDE KALINIR? &#; İZMİR MERKEZ OTELLERİ yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


İzmir&#;den Günlük ve Saatlik Tekne Kiralamak

İzmir&#;den günlük veya saatlik tekne kiralayıp koy koy gezme şansınız var. Böylece sadece denizden ulaşım olan yerlere bile denize girmeye gidebilir, İzmir&#;in kalabalığını arkanızda bırakırsınız. İzmir merkezden kiralayabileceğiniz tekneleri görüntülemek için tıklayın.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

İzmir merkezden çıkmayacaksanız, yani tüm zamanınızı Konak bölgesinde geçirecekseniz, araba kiralamanıza gerek yok. Konak&#;ta ve komşu ilçelerinde her yere “İzmirim Kart” ile toplu taşımayla ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat İzmir&#;in Çeşme, Alaçatı, Urla, Seferihisar, Selçuk gibi turistik yerlerine gidecekseniz araç kiralamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

&#; İzmir Havalimanı&#;ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.
&#; İzmir Merkez&#;den uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.

İzmir&#;de Gezilecek Yerler (Merkezde)

  1. Alsancak Dostlar Fırını
  2. Kültür Mahallesi
  3. Kıbrıs Şehitleri Caddesi
  4. Cumhuriyet Meydanı
  5. Alsancak Sevgi Yolu
  6. #İzmir Yazısı
  7. Kordon
  8. Gevrekçi Murali
  9. İzmir Saat Kulesi
  10. Konak Pier
  11. Kemeraltı
  12. Basmane
  13. Agora Ören Yeri
  14. Kadifekale
  15. Tarihi Asansör
  16. Dario Moreno Sokağı
  17. İnciraltı
  18. Muzaffer İzgü Sokak
  19. Kültürpark
  20. Botanik Bahçesi
  21. Bostanlı Sahili
  22. Karşıyaka Çarşısı
  23. Latife Hanım Köşkü Anı Evi
  24. Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı
  25. Zübeyde Hanım Anıt Mezarı
  26. Teleferik
  27. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi
  28. Forum Bornova
  29. MaviBahçe AVM
  30. İzmir İstinye Park AVM
  31. Hilltown Karşıyaka

1. Boyoz-Yumurta Kahvaltısı


Günaydınnnn! İzmir&#;i deneyimlemeye klasik bir İzmir kahvaltısı olan yumurta &#; boyozdan başlayalım mı?
İspanyolca’da “küçük somunlar” anlamına gelen “bollos”dan ismini alan boyoz, İspanya’dan İzmir’e göç eden Sefarad Yahudileri’nin İzmir mutfağına kattığı lezzetlerden sadece birisi. Mayasız, milföye benzer bol yağlı bir hamur işi. En bol çeşidini boyozun en meşhur adresi olan Alsancak Dostlar Fırını&#;nda ve Tarihi Zeynel Ergin Gevrek Fırını&#;nda bulabilirsiniz. İlerleyen günlerde de İzmir&#;in diğer kahvaltı klasikleri olan pişi ve kumruya yer açın.

Alsancak Dostlar Fırını&#;nda Sefarad mirası olan sübyeyi de bulabilirsiniz. Kavun çekirdeğinden yapılan, ferahlatıcı, aromatik, kısacası harika bir içecek. Kesinlikle denemelisiniz! Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Tarihi Zeynel Ergin Gevrek Fırını&#;ndan da boyoz, gevrek ve soğuk kumru alabilirsiniz. Eskiden sadece alışverişinizi yapıp çay içebileceğiniz bir taş fırınmış şimdi ise kahvaltı da edebileceğiniz bir cafesi de var. Konum için tıklayın.

2. Alsancak


Kordon&#;a bağlı olan Alsancak İzmir&#;in merkezi. Gece hayatının, alışverişin, sosyal hayatın nabzı burada atıyor.

&#; Kültür Mahallesi İzmir&#;in Nişantaşı&#;sı. En güzel kafeler, restoranlar, dükkanlar burada. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

&#; Kıbrıs Şehitleri Caddesi ise uygun fiyatlı dükkan ve fast foodcuları ile İstiklal Caddesi&#;ne benziyor. Ayrıca İzmir&#;in en meşhur boyuzcusu Alsancak Dostlar Fırını da burada. Bir başka benzerlik de caddeyi dikine kesen sokakların şehrin en popüler barlarına ev sahipliği yapması. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

&#; Cumhuriyet Meydanı da Taksim Meydanı gibi halkın kutlamalarda, protestolar ya da mitinglerde bir araya geldiği yer. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

&#; Alsancak Sevgi Yolu ise palmiyelerin süslediği, iki tarafında kitap ve takı tezgahlarının dizildiği kısa bir yürüyüş yolu. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

&#; #İzmir ile fotoğraf çekmek isterseniz, konum için tıklayın. Nazar boncuklu İzmir yazısı da burada. Haritada 6 numara.

&#; Müzeler & Galeriler: Atatürk Müze Evi, İzmir Mask Müzesi, İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi, Arkas Sanat Merkezi.

&#; Bazı Alsancak klasikleri ise Reyhan ve Sevinç Pastaneleri (fıstıklı dondurması ef-sa-ne!!), midye-bira ikilisi.

Kordon&#;u detaylı gezmek isterseniz onu da düşündük: İzmir Merkez: Konak Rehberi

3. Kordon&#;da Gün Batımı


İzmir&#;i en iyi hissedeceğiniz yer hiç şüphesiz Kordon Boyu. Gün batarken pikniğini, köpeğini, gitarını, çocuğunu, sevgilisini, eşini dostunu kapan İzmirliler Kordon olarak bilinen merkezdeki sahile doluşuyor. Yayılan örtülerde keyif yapıp, bira içiyorlar. Haritada 7 numara.


Paylaşımlı bisiklet sistemi Bisim&#;den bisiklet kiralayarak turlamak da çok zevkli. Çimlerdeki çekirdek çöpleri olmasa sanırsınız Barselona. Ama çöpler utanç kaynağı. Biz seni böyle bilmezdik İzmir. Bisim istasyonlarından ister üye kartı ile, ister kredi kartınız ile, isterseniz de İzmirim Kart ile kiralama yapabiliyorsunuz. Bisim uygulamasını telefonunuza indirmek, kiralama istasyonlarını ve nasıl kiralama yapabileceğinizi öğrenmek için tıklayın.

4. Gevrekçi Muralı


Bildiğiniz üzere İzmirliler simite gevrek diyor. Ya da biz gevreğe simit diyoruz. Tartışılır. 😉 Konak&#;taki Fransız Kültür Merkezi&#;nin duvarındaki gevrekçi muralı ile fotoğraf çektirebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

5. Saat Kulesi


Asıl ismi Atatürk Meydanı olan ama herkesin Konak Meydanı diye bildiği yerde bulunan Saat Kulesi İzmir’in sembolü. yılında, Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının yılı şerefine Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından yaptırılmış. Zarif görünümüyle Konak Meydanı’nı bir inci gibi süslüyor. Hatta Gürcüler çok beğendikleri için bir kopyasını Batum&#;a dikmişler.

Yapımı esnasında ilk başta Paşa&#;ya üzerindeki zarif taş işçiliği için uygun olan taşın Hindistan’dan getirilmesi gerektiği söyleniyor. Fakat bir taş ustasının Denizli’de bulunan taş cinsinin yumuşak olduğunu ve kolay işlenebileceğini söylemesi üzerine, yapımında kullanılacak taşlar Denizli Sarayköy’den trenle Alsancak’a getiriliyor.

Kulenin saati de İmparator 2. Wilhelm’in İzmir’e hediyesi. Saat, ağırlık sisteminin çarkı döndürmesiyle çalışıyor. Zincirlere 5 kilogramlık ağırlıklar asılıyor ve bu ağırlıklar zinciri bir haftada aşağıya indiriyor. Bir hafta sonra görevliler tarafından zincirler yeniden kuruluyor ve saat çalışmasını bu şekilde devam ettiriyor. Yanlış bilmiyorsak&#;

Yapıldığı zamandan bu zamana kule, İzmir&#;de bir buluşma noktası. Akşam saatlerinde ışıklandırılan kulenin gecesi de gündüzü de ayrı güzel. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

6. Konak Pier


Konak Pier&#;in, eski adıyla Gümrük Binası&#;nın, Paris&#;teki Eiffel Kulesi&#;nin de mimarı Gustave Eiffel&#;in elinden çıkma olduğu iddiasını duymuşsunuzdur. Hakkında yaygın olarak böyle söylense de, bunu doğrulayan hiç bir kanıt bulunamamış. Muhtemelen bir şehir efsanesi.

&#;de inşa edilen ve ilk zamanlarında gümrük binası olarak kullanılan yapı, &#;lara gelindiğinde balık hali olarak kullanılmış. &#;te restorasyon geçirerek içinde mağazalar, yeme-içme yerleri ve sinema olan bir alışveriş merkezine dönüştürülmüş. Modern çelik konstrüksiyonunların ve camdan şeffaf çatının taş duvarlarla birleşimi, döneminin Avrupa mimarisi özelliklerini yansıtıyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

7. Kemeraltı


Hisar Cami ile Başdurak Cami arasında kalan ve Agora’ya kadar uzanan, tarihi Roma Dönemine kadar giden İç Liman bölgesi, Kemeraltı diye anılıyor. Agora&#;nın hemen yanındaki Kemeraltı, İzmirlilerin çeyiz, düğün, sünnet gibi özel gün ve okul, ev, kıyafet gibi gündelik ihtiyaçlarını karşılaya geldiği geleneksel bir çarşı. İstanbul&#;daki Eminönü&#;nüne benzer bir rolü var. Türk turistlere pek cazip gelmese de yabancı turistler buranın egzotik havasına bayılıyor.

İzmir&#;in kaderini her zaman bir liman şehri olması belirlemiş. O kadar işlek bir limanmış ki ’lerden sonra İzmir talebe yetememeye başlamış. Çözüm olarak ’de İç Liman bölgesindeki Liman Kalesi yıkılarak ticari iskana açılmış. Böylece Kemeraltı çarşısı hayat bulmuş. Bu tarihi çarşı gün bugündür de İzmir&#;in ticari kalbi olmaya devam ediyor.

Kemeraltı&#;nın bir diğer tarihi önemi de İspanya&#;dan kovulan Seferad Yahudilerinin yerleştiği bölge olmasına dayanıyor. Avrupa&#;daki eski Yahudi mahallelerini gezmek yaygın bir deneyim olduğu gibi buraya da yabancılar gezmeye geliyor. Eskiden Havra Sokak etrafında 34 sinagog varmış, bugün sadece 8&#;i ayakta ama onların da çoğu aktif değil.

Kemeraltı sokaklarında kaybolup, atölye çalışmalarını izlemek, tarihi restoranlarında yemek yiyip kahvecilerinde közde Türk kahvesi içmek, hediyelik eşyacıları ve dükkanları gezmek, Osmanlı Dönemi’nin en güzel örneklerinden sayılan Hisar Camisi&#;ni ziyaret etmek ve tarihi hanlarını görmek mutlaka İzmir’de yapılacaklar listenizde olsun. Yalnız unutmadan altını çizelim, bu çarşıya uzunca bir zaman ayırmanız gerekecek. Sokaklar arasında ilginizi çeken yerlere giderek gezebilirsiniz. Çarşıya girişi konak saat kulesinin oradan yapabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

8. Kemeraltı&#;nın Tarihi Lokantaları


Kemeraltı, gurmelerin İzmir&#;deki favori durakları arasında yer alıyor. Bildiğiniz gibi esnafın yoğun olduğu her çarşıda ve sanayide her zaman uygun fiyata güzel yemek bulunur. Çünkü lokantalar her zaman esnafı daimi müşteri olarak kazanmak için yarış halindedir. Kemeraltı&#;nda da babadan oğula geçmiş, çok ünlü lokantalar buluyor. Çok sirkulasyon olduğu için yemekler hep taze ama maalesef öğlen gibi bitiyor. Lokantalar da kapanıyor. Ağzı sulananları bu emektar lokantaları öğrenmek için sizi Kemeraltı Lezzet Durakları yazımıza alalım.

9. Basmane


Kemeraltı&#;ndan bir cadde ile ayrılan Basmane, İzmir’in azınlık yerleşimleri ve dini yapıları ile ünlü, Konak&#;a bağlı tarihi bir bölgesi. Türkiye&#;ye gelen birçok göçmen şehre yakın ve ucuz olduğu için buraları tercih etmiş. Ara sokaklarını keşfe çıktığınızda, Rumlardan kalan tarihi taş binalardan, ahşap Osmanlı konaklarına, bir zamanlar Yahudilerin yaşam alanı olan kortejo denilen toplu konutlardan, nostaljik otellere keşfedilecek birçok entersan detay, dinlenecek birçok hikaye var. Haritada 12 numara.

Oteller Sokağı diye anılan bölge, Basmane Tren Garı, Aziz Vukolos Kilisesi, İzmir Kadın Müzesi, Konak Belediyesi Radyo ve Demokrasi Müzesi ve Basın Müzesi gezilebilecek diğer noktalar. Basmane yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Ancak bölge dezavantajlı bir mahalle olduğundan buraları görmenizi istesem de gitmeniz konusunda cesaretlendiremiyorum. Çünkü biz gittiğimizde kötü bir tecrübe yaşadık. Kendi kendimize sokakların fotoğrafını çekerken yok yere üzerimize yürüdüler. Konuştuğumuz insanlar buraların çok tekin olmadığı konusunda hemfikir.

Agora Ören Yeri ve Smyrna Antik Kenti


İzmir&#;in adı da Smyrna&#;dan geliyor. Zamanla Simirni ya da Zmirni olarak geçen adın başına &#;i&#; takısı alarak &#;İzmirni&#; ve giderek de &#;İzmir&#;e dönüştüğü düşünülüyor.

Smyrna Antik Kenti tahminen MÖ. &#;li yıllarda, önce bir Aiolis sonra da İon kenti olarak Bayraklı Höyüğü&#;nde kurulmuş. Büyük İskender (MÖ. –) Doğu Seferi sırasında burayı da hakimiyeti altına almış ve Bayraklı bölgesine konuşlanmış halkı Kadifekale&#;nin güvenli eteklerine yerleştirmiş. Böylece şehri yeni yerine yani şimdiki merkezine taşımış. Hellenistik Dönem&#;de kurulan bu Yeni Smyrna, limana da sahip olan yeni yerinde şekillenmiş ve ticaretle de gelişmiş.


Büyük İskender&#;in ölümünden sonra kentler birliği dağılınca, Smyrna ve diğer Helen kentleri o dönem Suriye merkezli bir krallık olan Seleukoslar&#;ın hakimiyetine girmiş. MÖ 2. yüzyılda ortaya çıkan Bergama Krallığı bölgede kendini göstermeye başlayınca Smyrnalılar ona bağlılık göstermiş. Bergama Krallığı, Seleukoslar&#;dan tamamen kurtulmak için, dönemin giderek güçlenen gücü Roma&#;ya yardım çağrısında bulunmuş. Sonunda Smyrna, Bergama Krallığı’na bağlı ama iç işlerinde özgür, vergi muafiyeti olan, ticaret ve liman kenti haline gelmiş. İ.Ö. ’de Bergama Krallığı&#;nın son Kralı Attalos III. vasiyet ile garantörlüğünü Roma’nın elinde bulundurduğu topraklarını Roma’ya bırakmış. Smyrna, en parlak dönemini Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış.

Smyrna Antik Kenti aslında çok geniş bir alanı kapsıyor fakat antik kentin tiyatro, stadyum gibi diğer yapıları bugünkü gecekondu mahallesi altında kalıyor. O nedenle ortaya çıkarılmaları için bölgenin önce kamulaştırılıp sonra da kazı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Smyrna Antik Kenti&#;nin günümüze kalan agorası ise Roma döneminden kalma. Kazı alanlarından çıkan eserleri İzmir Arkeoloji Müzesi&#;nde görebilirsiniz.

Eskiden halk agoralarda yönetim, siyaset ve ticarete dair konuları tartışmak için toplanırmış. Yani bir halk arenası. MS. ’de, Smyrna&#;da çok büyük bir deprem meydana gelmiş ve kentin büyük bölümü harabeye dönmüş. MS. 2. yüzyılda Roma İmparator’un şehri vergiden muaf tutması ile kent yeniden imar edilebilmiş. İşte Smyrna Agorası da bu dönemde yapılmış.

Ziyaret saatleri, 1 Nisan &#; 1 Ekim tarihleri arası , 1 Ekim &#; 1 Nisan arası &#; Pazartesileri kapalı. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Kadifekale


Rivayete göre Büyük İskender&#;e periler Smyrna&#;yı kentin dışındaki Pagos tepesine kurmasını, burada daha mutlu olacaklarını söyler. Bunun üzerine General Lysimachos  M.Ö. 4. yüzyılda bugün Kadıfekale dediğimiz yere kaleyi yaptırır.


Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıdığı ve şehre hakim, harika bir manzaraya sahip olduğu için, özellikle de gün batımında, çok güzel bir ambiyansa sahip. Ama şehrin çok da tekin bir mahallesi olmadığından İzmirliler çok uğramıyor.

Bizim hiç güvende olmadığımızı düşündüğümüz olmadı, ancak geç saatlere kalmamakta fayda var. Yokuş tırmanmak istemezseniz 33 numaralı otobüs hattı (Konak – Kadifekale) ile gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Ek olarak belediye burada cumartesi günleri Pagos Üretici Pazarı kuruyor. Pazara gelmek isterseniz mutlaka yapılıp yapılmadığını kontrol edin deriz. Haritada 14 numara.

Tarihi Asansör


Asansör&#;ün İzmir kent kültüründeki yeri tarihi öneminden bile büyük. ’de Nesim Levi tarafından yaptırılan kuleli asansör, Nihatbey Caddesi’ni 40 metre yükseklikteki Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne bağlıyor. Zamanında asansör kulesinde iki asansör bulunur, bunlardan soldaki buharla, sağdaki ise elektrikle çalışırmış. yılında gerçekleştirilen restorasyonla her iki asansör de elektrikle çalışır duruma getirilmiş.

Asansörün Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne ulaştığı yerde demir konsollar ile taşınan ahşap bir balkon bulunuyor. Asansörle yukarıya çıkarak buradaki seyir terasından İzmir’in panoramik manzarasına bakmak bir İzmir klasiği. Gün batımı da çok güzel. Ayrıca asansörde bir restoran ve bir cafe de bulunuyor. Cafe idare eder ama restoran daha başarılı. Elbette siz burada oturmak zorunda değilsiniz manzaranın keyfini çıkardıktan sonra aşağıya inebilirsiniz. Aracınız yoksa Konak Bahri Baba otobüs durağından otobüslere binip Asansör durağında inebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Dario Moreno Sokağı

Her akşam vodka, rakı ve şarap, içtikçe delirir insan olur harap, kurtar beni bundan ne olursun ya rab, bitsin korkunç serap!

Birçoğumuzun bildiği bu dizelerin sahibi Dario Moreno veya tam adıyla David Arugete Moreno. Kendisi İtalyan-Yahudi asıllı bir Türk gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu. İzmir’de yaşamış olan en büyük sanatçılardan biri. Asansörden inince kapı, Dario Moreno’nun bir dönem yaşadığı evin bulunduğu meşhur Dario Moreno Sokağı’na açılıyor. Bu sokak, sağlı sollu eski Rum evleri, tatlı cafeleri, hediyelik dükkanları ile dolu kısa ama keyifli bir sokak. Buradaki cafelerde, bir kahve molası verebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

İzmir&#;in Meşhur Sokak Lezzetleri: Kokoreç, Midye, Kumru, Söğüş&#;


Sanırım Türkiye&#;nin sokak lezzetleri ile meşhur şehri İzmir. Ülkenin en iyi kokoreç ve söğüşçülerinin İzmir&#;de olduğu söyleniyor. İstanbul&#;da midye mekanları açılmadan çok önce İzmirliler Kordon&#;da midye keyfi yapıyorlardı. Kumru İzmir&#;den çıkıp, ülkenin favori fast foodlarından birisi oldu. Keza içi akışkan çikolata dolgulu bomba da. Daha bunun lokması, çöpçüsü var&#; Bunların en iyisi nerede yenir öğrenmek için hadi İzmir&#;de Ne Yenir, Nerede Yenir yazımıza.

Ot Yemekleri & Zeytinyağlılar


Girit ve Rumelili göçmenlerin mutfak kültüründen İzmir mutfağına miras kalan bir çok lezzet var. Ebegümeci, ısırgan, cibez, turpotu, kabak çiçeği dolması, şevketi bostan, radika, deniz börülcesi, hardal otu, kuzu kulağı, semizotu, kuşkonmaz, arapsaçı, pazı, ıspanak gibi zeytinyağlı ot yemekleri ve enginarlı, kabaklı, patlıcanlı, taze fasulyeli, barbunyalı diğer zeytinyağlı yemekler&#; Bunlar birçok İzmir restoranında, esnaf lokantasında veya meyhanesinde bulabileceğiniz seçenekler. Her öğününüzde mutlaka farklı farklı birkaç ot yemeğini veya zeytinyağlıyı ortaya isteyip deneyin.

Rakı-Balık

İzmirliler, akşamları sofralarını evlerinin balkonlarına kurarlar. Dışarıda yenecekse de İzmir&#;in her beldesinde isim yapmış balıkçı vardır. Merkezde balık yiyebileceğiniz adreslerin hepsi Kordon&#;da kümelenmiş durumda. Ama merkezden çıkıp, Urla, Çeşme ve Seferihisar&#;ın sahil kasabalarına en olmadı merkezin İnciraltı veya Güzelyalı sahillerine gittiğiniz zaman keyfiniz tabi ki katlanıyor.

Balçova&#;ya bağlı İnciraltı mevkii, İzmir&#;in en çok tercih edilen yerlerinden. Burada balığı, Kordon&#;a göre daha uygun fiyata yersiniz. Balık Pişiricisi Veli Usta, Boğaziçi Restoran veya Sipari&#;yi tercih edebilirsiniz. Üstüne bir de Serkan Hamza&#;da midye dolma kaçmaz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

İzmir Gece Hayatı


İzmir&#;in en güzel yanlarından birisi gün yaşayan bir gece hayatının olması. Kıbrıs Şehitleri&#;ne bağlanan Muzaffer İzgü ve Gazi Kadınlar üzerindeki tarihi konaklarda çeşit çeşit bar, canlı müzik mekanı, birahane bulunuyor. Bazen Kültürpark&#;ta elektronik müzik partileri de oluyor. En beğendiğimiz mekanları İzmir Gece Hayatı yazımızdan okuyabilirsiniz. Biz Gazi Kadınlar Sokağı&#;ndaki mekanlardan hiç hoşlanmadık. Muzaffer İzgü Sokak&#;takiler çok daha tercih edilesi mekanlar. Haritada 18 numara.

Kültürpark


İzmir merkezdeki devasa bir yeşil alan olan Kültürpark şehrin ilk fuar alanı olmasının yanında kent sakinlerinin yürüyüşe, gezmeye geldiği, çocuklarını oynattığı bir park. İçinde bir de lunapark var.

&#;de açılan parkın içinde tiyatrolar, kültür sanat ve eğlence mekanları da var. Fuar alanı 90&#;larda Kültürpark&#;a sığmamaya başlayınca, belediye fuar için Gaziemir&#;de yeni bir bina yaptırmış ama İzmir Enternasyonal Fuarı hala burada yapılyor.


Şimdilerde burası, içinde çeşitli müzelerin, galerilerin, spor alanlarının olduğu çeşitli etkinliklerin gerçekleştiği popüler bir rekreasyon alanı. Parkın içinde koşu parkuru, spor salonu, tenis kulübü ve evlendirme dairesi de var. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

İzmir Enternasyonel Fuarı


Geleneksel olarak her yıl Eylül ayının ilk haftasına denk gelen İzmir Enternasyonal Fuarı ismi gereği kulağa sadece ticari bir etkinlik gibi geliyor ama aslında büyük bir şehir festivali.

Önce ticari boyutundan başlayalım. İlk olarak yılında Atatürk’ün yönlendirmeleriyle başlamış ve neredeyse yıldır, savaş, ekonomik kriz demeden gerçekleşmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisinin canlanması, dünyadaki diğer ekonomiler ve kültürlerle ortak bir paydada buluşulması için önemli bir platform olagelmiş.

Tüm bunlar bir yana, bir de eğlence, kültür-sanat boyutu var. Her sene İzmirlilerin dört gözle beklediği, tiyatroların, konserlerin, sergilerin, sokak gösterilerinin, film gösterimlerinin, caz gecelerinin de olduğu gerçek bir festival.

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi


Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi de tıpkı İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi gibi şehir içinde saklı bir vaha. 48 bin metrekarelik alana &#;de kurulmuş bahçe ve tesis, aynı zamanda herbaryum uygulama ve araştırma merkezi. İçinde 3 bini aşkın bitki türü var. Bunların çoğunluğu da yerli ve endemik türler. Giriş ücretsiz, hafta içi ziyaret saatleri Hafta sonları kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

Karşıkaya

Karşıyaka ise İzmir&#;in Anadolu Yakası gibi. Konak ilçesinin tam karşısında, İzmir Körfezi&#;nin öteki ucunda bulunduğundan ismi Karşıyaka olmuş. Buraya ulaşım için tavsiyemiz, aşağıda da bahsettiğimiz vapuru kullanmanız. Karşıyaka&#;da uğrayabileceğiniz noktalar;

Bostanlı Sahili: Bostanlı Karşıyaka&#;nın sahil semtlerinden. Yani Konak için Alsancak ne ise Karşıyaka için Bostanlı da o. Burada yapılacak en güzel iki şey, herhangi bir kafede veya barda takılmaca veya İstanbul&#;un Caddebostan sahiline benzeyen sahil kenarındaki taşlık alanda oturup gün batımını izlemece. Haritada 21 numara.

Karşıyaka Çarşısı: Karşıyaka İskele&#;nin karşı sokağında bulunan, dükkanlar, cafeler, kitapçılar, mağazalar, restoran ve cafelerin sıralı halde sağlı sollu cadde boyunca uzandığı çarşı. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Latife Hanım Köşkü Ve Anı Evi: Uşakizadelerin yazlık köşkü olarak &#;lı yıllarda yapılmış, Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın ömrünün son günlerini geçirdiği ve vefat ettiği yer olan Latife Hanım Köşkü ve Anı Evi. Köşk, restore edilerek &#;de anı evi olarak ziyarete açılmış. Müzede o döneme ait olan eşyalar ve Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan balmumu heykelleri bulunuyor. Yaz dönemi Pazar günleri hariç diğer günler, kış dönemi pazartesi günleri hariç diğer günler saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı ve Zübeyde Hanım Anıt Mezarı: Karşıyaka Alaybey sahilinde, Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nı, konum için tıklayın (Haritada 24 numara.) ve Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım&#;ın anıt mezarını da ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

Teleferik

Balçova&#;daki İzmir Teleferik, panoramik seyir yapabileceğiniz, bir tarafı ormanla kaplı, seyir terasları, yürüyüş yolu ve çocuk parkı olan rekreasyon alanı. Restoran ve cafeler de bulunuyor fakat sınırlı sayıda yer var, çok fazla seçim şansınız yok. Mangal veya büyük çapta piknik yapılmasına da izin yok. Bizce vaktiniz sınırlıysa burayı atlayabilirsiniz. Teleferik pazartesi günleri dışında saatleri arasında çalışıyor. 5 yaş altı çocuklar için ücretsiz. dan sonra yukarı çıkış için bilet alınamıyor. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

Tarihi Havagazı Fabrikası ve Akşam Konserleri

İzmir sanayisinin sembol yapılarından olan Tarihi Havagazı Fabrikası da İstanbul&#;daki Santralistanbul gibi zamanla işlev dışı kalmış bir sanayi tesisinin restore edilerek yeniden işlevselleştirilmesiyle oluşturulmuş bir kültür-sanat alanı. yılında yapılmış olan ve yılında kapatılana kadar şehrin havagazı ihtiyacını karşılamış olan fabrika &#;de içinde sergi salonları, atölyeler, açık hava seyir alanı olan bir kültür sanat merkezine dönüştürülmüş.

Bir ara içeride akşam konserleri gerçekleştirilen mekan şimdilerde gençlerin özgürce proje üretebilecekleri, projelerine ilişkin prototiplerini atölyelerde gerçekleştirebilecekleri Havagazı Gençlik Yerleşkesi olarak kullanılıyor. Şimdilik ana mekan bu şekilde değerlendirilecek olsa da çim alanda açık hava sinema etkinlikleri ve çim konserlerinin devam etmesi bekleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, İzmirli kadınların başlattığı ve yıllar içinde uluslararası bir etkinliğe dönüşmüş bir başarı hikayesi. İlk kez yılında İzmir’de “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü”ne dikkat çekmek isteyen Sema Gür tarafından bir Facebook etkinliği olarak ortaya çıkmış ve kulaktan kulağa yayılarak birçok kadına ulaşmış. &#;te tam kadının, en güzel kıyafetlerini giyerek, bisikletlerini çiçeklerle ve kurdelelerle süsleyerek şehir merkezinde toplandığı ve birlikte çevre ve egzoz dumansız bir şehir için yavaş tempoda 3 kilometre pedal çevirdikleri etkinlik, ’e gelindiğinde AB Ulaşım Komisyonu tarafından tanınarak, Türkiye dışında İtalya, Almanya ve İsviçre’de 70 şehirde yapılan uluslararası bir Kadın Hareketi&#;ne evrilmiş. Şimdi de her yıl eylül ayında Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde yapılagelen klasikleşmiş bir İzmir etkinliği.

İzmir Festivalleri

İzmir’i İzmir yapan, onu bu kadar sevmemize neden olan, tabii ki yılın her zamanı gerçekleşen harika festivalleri!

AVMler

Konak Pier: Tarihi mal depolama alanı ve balık halinin, restore edilerek yılında alışveriş merkezi olarak açılmış hali. Sadece belli başlı bazı markalar bulunuyor. Bu konuda tatmin edici değil ama mimari yapısı, kaliteli restoranları ve deniz üstünde bulunuyor olması artı puan. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Forum Bornova:Ege bölgesinin ve İzmir&#;in ilk açık hava alışveriş merkezi. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Mavibahçe Karşıyaka: İzmir’in en büyük çocuk katına ve IMAX sinemasına sahip alış veriş merkezi. Burayı diğerlerinden farklı kılan ise düzenlenen dans gösterileri, konserler, söyleşiler gibi farklı etkinlikler. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.
İstinye Park Balçova: İstanbul&#;un en iyi avm&#;lerinden İstinye Park&#;ın Balçova şubesi. yazında açılacaktı ama sanırsak korona sebebiyle ertelendi. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

Hilltown Karşıyaka: Karşıyaka&#;da, yaklaşık mağaza, bir hipermarket ve yedi sinema salonu ile hizmet veren &#;da açılmış bir avm. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

İzmir&#;deki Diğer Gezilecek Yerler

  1. Çeşme
  2. Alaçatı
  3. Urla
  4. Seferihisar
  5. Sığacık
  6. Karaburun
  7. Mordoğan
  8. Foça
  9. Efes Antik Kenti
  10. Selçuk
  11. Şirince
  12. Pergamon Antik Kenti
  13. Kozak Yaylası
  14. Birgi
  15. Barbaros Köyü
  16. Germiyan Köyü
  17. Bademler Köyü
  18. Kösedere Köyü
  19. Özbek Köyü
  20. Saip Köyü
  21. Ildır
  22. Kozbeyli Köyü
  23. Lübbey Köyü
  24. Teos Antik Kenti
  25. Phokaia Antik Kenti
  26. Erythrai Arkeolojik Ören Yeri
  27. Agora Ören Yeri
  28. Klazomenai Antik Kenti Zeytin İşliği
  29. Lebedos Antik Kenti

Çeşme & Alaçatı


Çeşme sadece Alaçatı sokakları, sörf noktaları ve beach club&#;lardan oluşmuyor. Burası merkezden Ilıca&#;ya, Ovacık&#;tan Paşalimanı&#;na, Ildırı&#;dan, Şifne&#;ye kocaman bir bölgeyi kapsıyor. Bodrum merkeze benzeyen ve kuru kalabalıklardan oluşan Çeşme merkez çok enteresan değil kabul ama özellikle Çeşme&#;nin Alaçatı kadar Ilıca ve Ildırı gibi diğer sakin bölgeleri de ayrıca keşfedilesi yerler. Özellikle de Ildırı, balık keyfi için, Ilıca ise çocuklu ailelerin deniz keyfi için ideal noktalardan. Şifne&#;de ise gün batımına karşı sahilde kumlar üzerinde balık yiyebileceğiniz salaş ama keyifli birçok mekan var. Germiyan Köyü ise Türkiye&#;nin ilk &#;slow food&#; noktası. Haritada 1 numara.


Alaçatı&#;ya gelirsek, burası Ege&#;ye özgü zarafeti ile lüksü birbirine harmanlayan, Bodrum ile birlikte Türkiye&#;nin en gözde iki tatil yerinden birisi. Kendini şımartmak, felekten bir tatil yapmak isteyenler için güzel restoran ve butik otellerinden, konsept beach clublarına biçilmiş kaftan. Cumbalı taş evleri, begonvil dolmuş sokakları ile her köşesi bir Instagram karesi. Aynı zamanda dünyadaki en iyi rüzgar sörfü noktalarından birisi olduğu için sörf kültürünün de kalelerinden.

Alaçatı&#;da ne yapılır, nereler görülmeli, nerelerde takılmalı derseniz, size bomba gibi bir Alaçatı rehberi hazırladık. Hadi hemen tık tık! Haritada 2 numara.

Urla & Urla Bağ Yolu


İzmir&#;den Alaçatı&#;ya giderken yolunuzun üzerinde kalan Urla, Rumlardan kalma taş konakları, şehre yakın bir sayfiye yeri oluşu, kaliteli yeme-içme imkanları ve ünlü bağları ile son senelerde her Ege&#;ye taşınma hayali olan şehirlinin hayallerini süsler oldu.

Bir gün de Urla&#;yı gezip görmek isterseniz burada ne yapılır, nerede ne yenir gibi soruların cevabını, detaylı Urla Rehberi&#;mizde bulabilirsiniz. Zamanınız sınırlıysa en azından yarım gün ayırıp Bağ Yolu&#;ndaki şaraphaneleri turlamayı düşünmelisiniz. Haritada 3 numara.

Rivayete göre Urla&#;nın bağları o kadar ünlüymüş ki, şarapları rekabette yenik düşen Roma imparatoru Urla bağlarının yakılmasını emretmiş. Buradan Urla&#;da şarapçılığın ne kadar köklü olduğunu anlıyoruz. Elinizdeki harita ve yollardaki yönlendirmeleri takip ederek Urla&#;daki şarap üreticilerini gezebiliyorsunuz.  Bağları ve tesisleri dolaşıp, şarap tadımı ve alışverişi yapabiliyorsunuz. Bazılarında yemek de yiyebiliyor hatta konaklayabiliyorsunuz. Detaylar, Urla Bağ Yolu yazımızda.

Selçuk, Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun’da da üzüm bağları ve benzer yapılanmalar var ama en ünlüsü Urla&#;daki.

Ayrıca Urla&#;nın, İzmir&#;in yükselen kitesurf ve gastronomi noktalarından olup ve enginarı ile ünlü olduğunun da altını çizelim.

Seferihisar & Sığacık

Türkiye’nin ilk “yavaş şehri” yani citta slow’u olarak bilinen Seferihisar’a bağlı küçük bir kaleiçi kasabası olan Sığacık da bir tam gününüzü ayabileceğiniz  noktalardan. Buraya geldiğinizde, çoğu butik otele dönüştürülmüş avlulu, cumbalı, tahta panjurlu taş evlerle dolu keyifli sokaklarını gezebilir, her Pazar kurulan  pazarından alışveriş yapabilir, Teos Antik Kenti’ni gezebilir, restoranlarında balığın ve deniz ürünlerinin tazesini bulabilirsiniz. Bölgeden daha fazla öneri için Sığacık Rehberimize göz atabilirsiniz. Haritada 5 numara.

Karaburun & Mordoğan

İzmir’de, kalabalıklardan izole, sakin, doğal ve mavi bayraklı koylarda kafanızı dinleyerek tatil yapabileceğiniz, lezzetli balık yiyebileceğiniz ve dalış yapabileceğiniz bir yer arıyorsanız, direksiyonu, Karaburun ve onun mavi ilçesi Mordoğan&#;a çevirin. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Foça

İzmir&#;in, adını fok balıklarından alan, sakin ve huzur dolu bir kasabası olan Foça, tarihi, arkeolojik değerleri, mutfağı ile İzmir’in görülesi ilçelerden biri. Yarım gününüzü ayırıp küçük ilçe merkezini gezmek, sakin bir gün geçirdikten sonra akşamı, balık keyfine bağlamak için ideal yer. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Efes Antik Kenti


Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, hiç şüphesiz bir İzmir klasiği. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi&#;nde yer alan, M.Ö. yıllarında kurulmuş olan, Celsus Kitaplığı, Hadriyan Tapınağı, Skolastika Hamamı, Mermer Caddesi, Artemis Tapınağı ve amfi tiyatrosu ile döneminin en zengin şehirlerinden olan Efes Antik Kenti&#;ni, antik kente komşu olan Meryem Ana Evi gibi Hristiyanlık için önemli olan hac merkezlerini gezmeden İzmir&#;den dönmek olmaz. İzmir&#;in Selçuk ilçesine bağlı olan Efes Antik Kenti hakkında çok daha fazlasını başka bir yazımızda anlattık. Haritada 9 numara.

Selçuk&#;ta Skydive


Hazır Selçuk&#;a gelmişken, biraz adrenalin patlaması yaşamaya ne dersiniz? Buradaki Efes Drop Zone&#;da gökyüzü dalışı yani skydiving yapılıyor. metreden, saatte kilometre hızla İzmir semalarından aşağı inmek, bizce ölmeden önce yapılacaklar listesine ilk sıradan girmesi gereken bir deneyim. Bizim buradaki Skydiving maceramızı da Efes Manzaralı Serbest Paraşüt yazımızdan okuyabilirsiniz. Haritada 10 numara.

Şirince


Elbette buraya kadar gelmişken, yine Selçuk’a bağlı olan, Arnavut kaldırımlı sokakları, Rumlardan kalma sevimli evleri, tarihi kiliseleri, meyve şarapları, meşhur Matematik Köyü ile ismi gibi şirin bir köy olan Şirince&#;ye de uğramanızı öneririz. Yoksa bu bölge çok eskik kalmış olur. Detaylar Şirince Rehberi&#;mizde. Haritada 11 numara.

Bergama & Pergamon Antik Kenti


Bergama&#;daki Pergamon Antik kentinden çok etkileneceksiniz ama bizce Bergama&#;nın kartpostaldan fırmalama tarihi mahallelerini daha bile çok seveceksiniz. Mimarisi, mahalle yaşamı ile o kadar nostajik ve tatlı ki fotoğraf makinanızın hafıza kartını doldurmanız muhtemel. Daha detaylı bir program yapmak için Bergama Rehberi&#;mize göz atmayı unutmayın.


Pergamon Antik Kenti&#;nin ünü Efes&#;in gölgesinde kalmış olsa da aslında müthiş önemli bir antik kent. Parşömenin icat edildiği, dünyanın en dik amfi tiyatrosunun, Asya’nın ilk kütüphanesinin ve dünyanın ilk kapsamlı hastanesi olarak bilinen Asklepion’un bulunduğu yer. Haritada 12 numara.

Kozak Yaylası


Bergama&#;nın sırtlarındaki, uçsuz bucaksız fıstık çamı ormanları ile kaplı olan Kozak Yaylası ülkemizin en güzel ormanlarından. Eğer doğaya kaçmak isterseniz Kozak Yaylası yazımız size rehberlik edebilir. Haritada 13 numara.

Birgi


İzmir&#;in Ödemiş&#;e bağlı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi&#;ndeki sevimli köyü Birgi, hem mimari dokusu, hem de doğası ile çok özel bir yerleşim. Burada Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin örneklerinin bozulmadan bugüne gelebilmiş örneklerini göreceksiniz. Pazarından harika lezzetler satın alabileceğiniz, tarihi Meydan Kahvesi’ne oturup çay-kahve içebileceğiniz, tarihi ve nostaljik sokaklarında harika fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz bir yer. Birgi için ayrı bir Birgi&#;de Gezilecek Yerler Rehberimiz de var. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

İzmir Köyleri

İzmir&#;in köyleri de bildiğiniz köylere benzemiyor:
&#; Sürdürülebilir kalkınmaya ve üretime önem veren, Oyuk Festivali ile ünlenen Barbaros, haritada 15 numara,
&#; Türkiye&#;nin ilk &#;slow food&#; köyü Germiyan, haritada 16 numara,
&#; Çöpünü dönüştüren ve tiyatro oynayan entel köy Bademler, haritada 17 numara,
&#; Her şeyi ile size nostalji yaşatan Kösedere, haritada 18 numara,
&#; Canlı balık mezatı izleyebileceğiniz balıkçı köyü Özbek, haritada 19 numara,
&#; Meşhur manzaralı kır kahveli Saip, haritada 20 numara,
&#; Türk dizilerinin favori seti Ildır, haritada 21 numara,
&#; Asırlık çınar ağaçları ve tarihi konaklarıyla Birgi, haritada 14 numara,
&#; Şarapları, taş mimarili tarihi Rum evleri, Matematik Köyü ile Şirince, haritada 11 numara,
-Foça yakınlarında, manzaralı camisi ve dibek kahvesi ile öne çıkan Kozbeyli, haritada 22 numara,
-Ve terk edilmiş hayalet köy Lübbey&#; Haritada 23 numara.

Her biri kendine has, her biri bir alanda kendini geliştirmiş, diğerlerinden ayrışmış çok özellikli köyler. Altınızda araba varsa, o köy senin bu köy benim gezebilirsiniz.

Hepsi hakkında detayları, En Güzel İzmir Köyleri yazımızdan okuyabilirsiniz.

İzmir Plajları

İster beach clublarında happy hour yapayım, ister çoluk çocuk ılık ve sığ sularda olayım, ister kumluk sahillerinde dalgalarla oynayayım, isterseniz de çivi gibi soğuk ve derin sularında serinleyeyeyim ve kafamı dinleyeyim deyin, İzmir&#;de her zevke uygun bir sahil var. Hepsini İzmir Plajları yazımızda bulabilirsiniz.

Az Bilinen Antik Kentler


UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi&#;ndeki Efes Antik Kenti ve Bergama Antik Kenti bir kenara dursun, Ege sahillerimizde az bilinen, irili ufaklı birçok antik kent var. İzmir&#;de ister Urla&#;ya, ister Çeşme&#;ye, ister Seferihisar&#;a gidiyor olun, yolunuzun üstünde adını az duyduğunuz fakat uğradığınız zaman sizi oldukça şaşırtacak birçok antik kente rastlayabilirsiniz.

&#;Seferihisar, Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, M.Ö. yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve daha sonra İonialıların kenti olan Teos Antik Kenti, haritada 24 numara,

&#;Adını fok balıklarından alan Foça&#;da kurulmuş, 12 İon kentinin en önemlilerinden birisi olan ve tarihi MÖ. &#;e kadar uzanan Phokaia Antik Kenti, haritada 25 numara,

&#; Çeşme&#;nin Ildırı ilçesinde bulunan, yerleşim geçmişi Tunç Çağı’na kadar giden ve 2. derece sit alanı olan Giritlerden kalma Erythrai Antik Kenti, haritada 26 numara,

-İzmir merkezde Kadifekale bölgesinde bulunan, eski İzmir olarak bilinen Smyrna Antik Kenti&#;nin bir uzantısı olan, M.S. 2. yüzyıl Roma Dönemi kalıntılarından Agora Ören Yeri, haritada 27 numara,

-Urla&#;da bulunan, tarihi MÖ. yıllarına dayanan 12 İon kentinden biri olan Klazomenai Antik Kenti ve buradaki antik zeytin işliği, haritada 28 numara,

-Ve Menderes&#;te bulunan, MÖ 7. yüzyılda kurulmuş olan ve yine 12 İon kentinden biri olan Lebedos Antik Kenti. Haritada 29 numara.

Konumu, iklimi, yanı başındaki onlarca sahil kasabasıyla bir yaz şehri olarak görülen İzmir kışın bir başka güzel. Kış uykusuna yatmayan İzmir’de yapacak, keşfedecek çok şey var. İzmir'de kışın neler yapılır? İzmir çevresinde nerelere gidilir? Kayak turizmi yapılabilecek yerler var mıdır? Hepsi bu yazımızda.

Alsancak her mevsim hareketli

Kış ayları genellikle insanların evlerine çekildiği, sokakların boşaldığı zamanlar olsa da eğer hareketli sokaklarda vakit geçirmek istiyorsanız soluğu hemen Alsancak’ta almalısınız. Mevsim, saat, gece - gündüz fark etmez, İzmir'in merkezinde yer alan Alsancak her zaman hareketli ve canlıdır. Ne ararsanız bulabileceğiniz Alsancak’ın en popüler caddesi Kıbrıs Şehitleri her an insanlarla doludur. Mağazaları, kafeleri, restoranları, meşhur pastaneleri, barları, sergileri, müzeleri ile Alsancak sizi içine çeker, saatlerin nasıl geçtiğini anlamazsınız. Kestane kebap, boza, sahlep, patlamış mısır satan sokak satıcıları ile Kordon Boyu ise ayrı bir atmosfer sunar. İsterseniz geniş sahil alanında yürüyüş ya da spor yapabilir veya bir kafeye oturup denizi, gelip geçenleri izlemenin keyfini çıkartabilirsiniz. Birçok kültür merkezinin, galerinin bulunduğu Alsancak kültürel aktivitelerin merkezi olarak da dikkat çeker. İster yaz, ister kış olsun Alsancak’ta sıkılmaz aksine yeni yerler, mekanlar, tatlar keşfettiğiniz keyifli bir gün geçirirsiniz.

Bostanlı kışın bir başka güzel

İzmir'in en güzel ve en uzun sahillerinden birine sahip Bostanlı, Alsancak gibi canlı, cıvıl cıvıl atmosferi ve sunduğu alternatiflerle dikkat çeker. Sokaklarının her biri ayrı bir çekicilikte olan Bostanlı, birbirinden şık kafeleri, restoranları, meyhaneleri, barları, dükkanları, araçlara kapalı yürüme ve tramvay yoluyla ilgiyi fazlasıyla hak eder. İzmir’in buluşma noktalarından biri olan Bostanlı’nın sahildeki Gün Batımı Seyir Terası modern mimarisi, enfes körfez manzarasıyla görenleri adeta büyüler. Yine ünü İzmir’in sınırlarını aşan Bostanlı pazarı mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir. Organik ürünleri, yiyecek içecek dışında sunduğu uygun fiyatlı, şık giyim kuşam alternatifleri ile bu devasa pazarı görmek isteyebilirsiniz.

Balçova doğası, teleferiği, kaplıcası ile sizi bekliyor

İzmir’in doğayla iç içe ilçelerinden Balçova, misafirlerine farklı alternatifler sunar. Balçova, termal tesisleri, meşhur teleferiği, ormanlık alanları, baraj gölü, İnciraltı Ormanı ve Sahili, Manastır yürüyüş yolu, hemen arkasında uzanan, keşfedilmeyi bekleyen Terapi Ormanı ile adeta bir yeryüzü cennetidir. Balçova, İzmir'e kuş bakışı bakmak, yaz kış piknik yapmak için oldukça ideal. Teleferikle yapacağınız enfes bir yolculukla ulaşacağınız ormanlık tepe, sizi muhteşem bir manzarayla karşılar. Burada harika manzaralı kafeler ve restoranların yanı sıra Türkiye’ye has meşhur mangal keyfini yaşamak isteyenler için bire bir  olan "kendin pişir kendin ye" imkânı da bulunur. Önemli bir kaplıca merkezi de olan Balçova’da, termal tesislerde konaklayarak ya da günübirlik hizmetlerinden, kür merkezlerinden yaralanarak kaplıca keyfini yaşayabilir, yılın yorgunluğunu atma fırsatını bulabilirsiniz. Bu tesislerde termal su havuzları, hamamlar, saunalar sizleri bekliyor.

Kışın hamam keyfi bir başka olur

Kaplıcadan bahsetmişken hamamlara değinmemek olmaz. Hamam kültürü Türkler için ayrı bir öneme sahip. Yüzyıllar boyunca yıkanmanın yanı sıra sosyal bir etkinlik olarak kullanılmış. Hamamlar günümüzde dinlenmek ve rahatlamak için tercih edilen tesislerden biri olsa da, eskiden hamamlarda türlü türlü eğlenceler düzenlenir, yemekler yenir, şarkılar söylenirmiş. İzmir hamamlar açısından hayli zengin bir şehir. Hemen hemen tüm merkez ilçelerinde hamamlara rastlamak mümkün. Bazı hamamlar geleneksel özelliklerini korurken, daha modern hamamlarda SPA hizmeti de veriliyor.

Bozdağ kayak severleri çağırıyor

İzmir’in kayak merkezi konumundaki Bozdağ, gelişmiş tesisleri, 3 adet kayak parkuru ile profesyonel ve amatör kayakçılara hizmet veriyor. Her yıl Şubat ayında "Dağcılık Şenlikleri" yapılan Bozdağ’da, beldeye gelen dağcılık kulübü üyeleri kamp yaparak zirve yürüyüşü gerçekleştiriyorlar. Şenlik birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Yaz kış açık olan Bozdağ Kayak Merkezi’ne günübirlik turlar da düzenlendiğini hatırlatalım. Bu turların çoğunda Bozdağ’ın yanı sıra Ödemiş, Birgi, Gölcük, Salihli Kaplıcaları ve Sart harabelerini görmek mümkün. Ormanlarla kaplı olan Bozdağ, doğal güzellikleri, piknik ve mesire alanlarıyla da ziyaretçilerin ilgi odağı konumunda. Bozdağ, yamaç paraşütü için de uygun coğrafi koşullara sahip. Yamaç paraşütü tutkunları özellikle bahar ve yaz aylarında beldeye yoğun ilgi gösteriyorlar. Yaz, kış harika manzaralara gebe Bozdağ ve Gölcük çevresini fFotoğraf tutkunları da sıklıkla ziyaret ediyor.

Bozdağ, İzmir’e araçla kilometre mesafede. Toplu ulaşım kullanmak isteyenler, otogardan Ödemiş’e giden araçları binip, Ödemiş’ten dolmuşla Bozdağ’a ulaşabilirler. Bozdağ Ödemiş arası oldukça yakın, 29 kilometre.

Gölcük ağaçlarla çevrili gölüyle kışın büyüleyici görünüyor

Bozdağ’a gelip de Gölcük’ü görmemek olmaz. Bozdağ'ın eteklerindeki Gölcük Gölü, tarihi ve kültürel geçmişiyle, doğal güzellikleriyle ve şifalı bitkileriyle dikkat çekiyor. Göl, çevresi çam ormanları ile kaplı yaylanın ortasında yer alıyor. Tertemiz havası, doyumsuz manzaralar sunan göl çevresi, doğayla iç içe konaklama tesisleriyle Gölcük, tam anlamıyla bir doğa cenneti. Kış aylarında bambaşka bir manzara sunan bu doğa harikası belde, özellikle kar yağdığında bir başka güzel oluyor.

Foça kış uykusunu sevmeyen kasabalardan

Bir deniz tatil beldesi olarak bilinen Foça, kışın da rağbet görüyor. Özellikle balıkçılıkla ilgilenenler, balık tutmayı sevenler Foça'ya sıklıkla geliyorlar.

Foça sadece balık tutmak isteyenlerin değil, balık yemeyi sevenlerin uğrak yeri. Kıyı boyunca sıralanmış birbirinden güzel balık restoranları özellikle hafta sonları bir hayli hareketli oluyor. Eğer pazar günü gelmeyi tercih ederseniz,  Yeryüzü Pazarı’na uğramayı ihmal etmeyin. Türkiye’deki Slow Food akımının temsilcilerinden biri olan bu Pazar, tamamen organik ürünler sunuyor ve doğrudan üreticiyi destekliyor.

Şirince’nin kış manzarası görülmeye değer

Şirince, İzmir’in en güzel, en ünlü köylerinden biri. Turuncu kiremitli bembeyaz evleri, tarihi kiliseleri, doğası, el işi ürünleri ve meyve şaraplarıyla meşhur. Şirince kış aylarında bir başka güzel. Hele bir de kar yağdıysa manzaraya doyum olmuyor. Şirince’ye gelirseniz, Şirince evlerinin alt katlarında yer alan şarap mahzenlerini gezmeyi ihmal etmeyin. Şirince’deki konaklama tesislerinde, şömine başında Şirince şaraplarıyla kış manzarası izlemenin tadını çıkartabilirsiniz. Köylülerin sokak aralarında açtıkları tezgâhlarda sattıkları el yapımı sabunlar, reçeller, dağdan toplanan baharatlar, el işleri de sizleri bekliyor.

 

İzmirde Gezilecek En Güzel Yerler : İzmir&#;de Ne Yapılır?

Başlıklar

İzmir Gezilecek Yerler

Türkiye’nin incisi olarak bilinen İzmir yine ülkemizin en gözde turistik merkezlerinin bulunduğu 3. Büyük yerleşim yerlerindendir. Tahmini olarak 8. yıllık bir tarihi geçmişi vardır. Antik dönemlerden günümüze gelene kadar pek çok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İzmir Gezilecek Yerler Öyleyse tarihi dokusu nazik ve sıcakkanlı insanları, tatil beldeleri ve güzel kokan deniziylemutlaka yaşanılması gereken bu şehrin özelliklerini yakından inceleyelim.

izmir

Güneşin en güzeI batığı yer ve güzeI insanIarın şehri olan İzmir’dir. İzmir büyük bir aşktır.

izmir

 

İzmir’i Gezmeye Nereden Başlayalım

Listemize geçmeden önce seyahatiniz için size uygun bir otel bulamadıysanız, funduszeue.info&#;da en çok tercih edilen İzmir Otelleri&#;ni inceleyebilir, fiyatları karşılaştırarak bütçenize uygun oteli seçebilirsiniz.

Alaçatı

Alaçatıİzmir’i harika bir şehir haline getiren pek çok özellik vardır. Öncelikle modern yaşamın keyfini çıkarabileceğiniz her bütçeye uygun mekanlarıyla pek çok ziyaretçiye kapılarını açan şehirde her zaman keyifli vakit geçirebileceğinizi unutmamalısınız. İzmir Gezilecek Yerler Yine ülkemizin önde gelen turistik merkezleri, kentten biraz uzaklaştığınızda karşınıza çıkabiliyor.

izmir

İzmirde Gezilecek En Güzel Yerler Ege Bölgesinin en güzel kasabaları ve köylerinin bulunduğu kentin koyları, plajları, otelleri, denizi ve kumu ile meşhur Çeşme, Foça,Kuşadası, Dikili, Urla ve Alaçatı’yı ziyaret edebilirsiniz.  Yazının devamı için linke tıklayınız.

izmir

İzmir Gezilecek Yerler Arasında Konak

Konak Kemeraltı ÇarşısıKonak İzmir’in sadece bir semti olarak değil son yıllarda şehrin merkezi olabilecek adımlar atarak günümüzde gelişimine hala devam etmektedir. Son iki yüzyıldır’ İzmir’in kalbi’ olarak anılmaktadır.  Ziyaret etmek istediğiniz Konak meydanda son derece önemli bir yapı olan Hükümet Konağı en görkemli haliyle sizleri karşılamaktadır.  Aynı zamanda buna eşlik eden Saat kulesi, Belediye sarayı, Yalı cami, Vapur iskelesi, Anafartalar caddesi, Ankara palas, Milli kütüphane ve Sarı kışla gibi önemli yapılar günümüze kadar gelmeyi başarmış ender eserler arasında yer almaktadır.

izmir tarihi haritası

Gezi rotasına Konak semtini eklemek isterseniz burada tarihin izlerini yakından görebileceksiniz. Pek çok yapısının bugünlere kadar bozulmadan gelmesiyle yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Konak ilçesi İzmir’e ulaşılan ilk nokta ve son noktadır.

izmir

İzmir`de Gezilecek En Güzel Yerler Tüm halk otobüsleri Konak merkezden kalkarak izmir’den her noktaya gidebilmektedir. Hiçbir büyük şehir de bu kadar kalabalığın görülmediğine şahit olmak istiyorsanız, Kemeraltı’nı da ziyaret etmelisiniz.Ticaretin giriş ve çıkış kapısı olan Konak meydanı  her türlü mekanlarıyla sizleri ağırlayabilecek potansiyele sahip yerler arasındadır.

izmir

İzmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi İzmir’in Konak ilçesinde yer alan ve yılında 2. Abdülhamit için tahta çıkışının Yıldönümü hediyesi olarak Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi, tüm ihtişamlı haliyle bu günlere kadar gelmiştir. Saatinin hiç bozulmadığı 25 metre uzunluğunda olduğu 4 katlı ve sekizgen köşeli kaide üzerine oturtulduğu görülüyor. İzmir Gezilecek Yerler Etrafında sebiller ve fıskiyeler bulunan yapıt günümüzde 2 tane eksik sebili ile boy gösteriyor.

izmir saat kulesi

Kulenin 4. Katının yılında yaşanan depremde yıkıldığı ancak saat çanının bulunduğu bu katın yeniden onarıldığı söyleniyor. Eskiden saatlerin pahalı olması nedeniyle yapıldığı yine başka rivayetler arasında yer alıyor. Osmanlı tuğrası bulunan kule de genç cumhuriyetin başlamasıyla bu işaret kaldırılmıştır. İzmir’e gittiğinizde hemen hemen her noktadan ulaşımı kolay olan bu yapıtın gezi rotanız arasında mutlaka yer alması gerekiyor.

izmir

Kordon Boyu

İzmir Kordon Boyuİzmir’in eşsiz güzelliklerine yakından şahit olmak istiyorsanız, özellikle yaz döneminde öğrencilerin, halkın, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan bu sahil şeridini görmeniz gerekiyor. İzmir limanında bitip Cumhuriyet meydanında başlayan sahil şeridi Alsancak’ta yer alıyor.

izmir

Tüm yöre halkının buluşma noktasıdır bu bölgeler.  Eğlencenin ve kültürel faaliyetlerin sürdürüldüğü ender yerlerinde karşınıza çıktığı bu alanda keyifli zaman geçirebilirsiniz.

izmir

Trafikten uzak oluşu, yeşillikle çevrili alanların bulunması sebebiyle cazibe merkezleri arasındadır. Son derece keyifli ve huzurlu vakit geçireceğiniz bu alanda, tekne ve gemilerin sahilden sessizce geçişine, çimlere uzanarak yakamozun izlenmesine, çocuğunuzla birlikte top oynamaya, yürüyüş yapmaya ve kahvaltı etmeye tanıklık edebileceksiniz.İzmirde Gezilecek En Güzel Yerler Menderes İster gece ister gündüz hangi zaman diliminde giderseniz, her durumda ayrı ayrı güzelliklere şahit olabileceğiniz bu alanda sizler için çeşit çeşit mekanın kapısını araladığını görebileceksiniz.

şirince köyü izmir

Şirince Köyü

Şirince Şirince köyü eski zamanlardan beri kıyamet gelmiyecek olarak bilinen bir köydür. Köyün yapısı gelişmesine rağmen bozulmamış bir köydür. Şirinceye gelip şirine kahvaltısı yapabilirsiniz. Burada el yapımı birçok bileklik kolye gibi takılar satılmaktadır vede organik el yapımı birçok ürün yiyecek bulabilirsiniz. Şirince şaraplarından tatmak ücretsizdir. Genelde gelin damat dış çekimlerinin yapıldığı şirince. Şirinceye çok yakın yürüme mesafesinde olan Nesin Matematik Köyü tarihi yapısını korumaktadır. Burada matematik dersi alan öğrenciler tarihi evlerde kalmaktadırlar. Şirince Yazımızın devamı için

 

kemeraltı çarşısı

Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısıİzmir’e geldiğinizde gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunan, yine ‘Akdeniz’in mücevheri ‘diye tabir edilen Kemeraltı çarşısı, dünyanın en büyük açık hava merkezli alışveriş yapılacak alanıdır. Ülkemizin en eski çarşılarından olan Konak’ tan Mezarlıkbaşı’na kadar 5 km2 üzerine yayılan bu alan neredeyse işyerinin varlığını sürdürdüğü yerdir. İzmir’in kalbi olan bu nokta ismini Şadırvanaltı cami ve Havra sokağında bulunan tüm sokakların üstünün örtülü olmasından dolayı almıştır.

izmir

Şehrin tarihi ve kültürel dokusu, mimari öğeleri, camileri, hamamları, eski evleri ve hanlarıyla bu günlere kadar gelebilmiştir.  İzmirde Gezilecek En Güzel Yerler Burada karşınıza çıkabilecek yapılar İzmir’in en eski oteli Yeni Şükran, tüm sanatseverlerin uğrak noktası Devlet ve Opera Balesi, Milli Kütüphane bu çarşının içinde bulunup gezilmesi gereken yerlerdendir.

izmir

Yine Hisar cami ve Havra Sokağı da görülmesi gereken yerlerdendir. Çok sayıda gezilip görülmeye değer yerler bulunan bu alanda hanlar ayrı bir önem taşımaktadır. Örneğin Kızlarağası Hanı, antika, sahaf ve plak satan dükkanlarla çevrilidir. İzmir Gezilecek Yerler Avluda ise İzmir’in klasiği olan kumda kahve keyfi de bir başka yaşanması gereken keyiftir. Kemeraltı’na kadar gelmişken Agora’yı görmeden gidilmemelidir.

izmir kızlarağası hanı

Kızlarağası Hanı Nasıl Bir Yerdir?

Kızlarağası Hanı yıllık bir yapı olup neredeyse dükkan kapasitesiyle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında gösteriliyor. Alışveriş tutkunlarının uğrak noktası olan bu handa hediyelik eşyalardan kahvehanelerine kadar harika alanlar bulunuyor. Her katında ayrı bir kültüre yakından İzmir Gezilecek Yerler şahit olmamızı sağlayan han acı bir kahve ikramıyla sizleri uğurlamaktadır.

izmir

Güneşin en güzeI batığı yer, güzeI insanIarın şehri İzmir’dir. İzmir büyük bir aşktır.

alsancak kıbrıs şehitleri caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Alsancak’ta alışveriş meraklılarının vazgeçemediği mekanlar saymakla bitmez. Yerli ve yabancı turistlerin karşılandığı ve huzur dolu vakit geçirmesine sebep olabilecek bir yerdir. Kıbrıs şehitleri caddesi Alsancak’ta şehrin en hareketli yerlerindendir. Tasarım ve dekorasyonun öncülük ettiği bir akımı etnik desenlerle bezenen çantalar, ayakkabılar, şapkalar, aksesuarlar, kıyafetler ve hediyelik eşyaların takip ettiği birçok ürünün satışına yer verilen noktalardandır.  Ara sokaklarda da sahaflar, bar ve kafelerin bulunduğu bu cadde, dünya markalarını halk ile buluşturmaktadır. Kitabınızı alıp, kafede kahvenizi yudumlayabileceğin bir yer ararsanız mutlaka bu caddeyi görmelisiniz.

Karşıyaka Çarşı

Karşıyaka Çarşısı

Karşıyaka İzmir körfezinin kuzey kıyısı ve yamanlar dağının eteklerinde yer alır. Genel olarak bakıldığında ilçenin batısında Çiğli, güneyinde Bornova, kuzeyinde Menemen, doğusunda ise Bayraklıilçeleriyle çevrilidir. Eskiden Kordelya ismiyle anılan Karşıyaka, günümüzde pek çok kafe ve bar tarafından Kordelya ismiyle açılış yapmaktadır. Eski İzmir’den daha eski bir geçmişe sahip olan Karşıyaka tarihte Neolitik çağlara uzanan geçmişiyle bilinmektedir. İzmir’e gelmişken Karşıyaka’ya uğramadan gitmek olmaz diyenlerden iseniz meyve bahçeleri ve deniz kıyısına inen orman ve mesire yerlerinde eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. 

izmir tweetleri

izmir tweetleriKörfezin iki yakasını bir araya getiren pek çok çalışmanın yapıldığı İzmir, hem demir yolu hem de tren yolu ile gelişme göstermiştir. Genel olarak yabancıların sahil kenarında inşa ettiği görkemli yalılar günümüzde hala canlılığını korumaktadır. Özellikle çarşısında bulunan kafeler, lokantalar ve mağazalar semtin kalbinin attığı yerdir.

Karşıyaka

Karşıyaka, İzmir’in önemli adetlerine ev sahipliği yapmayı da üstlenmiştir. Bunlardan bir tanesi de fayton gezintileridir. Karşıyaka ya gelip faytona binmeden geri dönerseniz, çok pişman olabilirsiniz. Son yıllarda Gediz deltasında görülen kuş türlerinden olan ‘ tepeli pelikanlar’ nesli tükenmek üzere olduğu için dönemin belediye başkanı tarafından maskotlarına yer verilmiştir.  Karşıyaka da yaşamanın dışında gezmek için burayı tercih ettiyseniz, şehrin kendine özgü binlerce yıllık yaşam tarzına şahit olabilirsiniz. İzmir Gezilecek Yerler

İzmirde Diğer Gezilecek Yerlerimize Gözatabilirsiniz…

Paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası