657 ölüm izni kaç gün / Ölüm İzni Nedir? - Tüm Detayları | funduszeue.info

657 Ölüm Izni Kaç Gün

657 ölüm izni kaç gün

Memurların ölüm izni kaç gündür?

sayılı Kanuna tabi Devlet memurlarının izinleri yine sayılı Devlet Memurları Kanununda tek tek düzenlenmiştir. Bu izinlerin yönetmelik veya tebliğle genişletilmesi veya daraltılması mümkün değildir.

Memurların ölüm izinlerin sayılı Kanunun Mazeret İzni başlıklı maddesinde düzenlenmiştir. İlgili madde şu şekildedir:

"B) Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir."

'e göre memurların ölüm izinleri şu şekildedir:

1- Eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilmektedir.

2- Madde metninde eşinin anne ve babası da dediği için kayınpeder veya kayınvalidenin vefatı halinde de 7 gün izin verilmektedir.

3- Kardeşin ölümü halinde 7 gün izin verilmektedir. Kayınbiraderin vefatı halinde de aynı şekilde izin verilmektedir.

4- Dayı, teyze, amca ve halanın vefatı halinde 7 gün izin verilmeyecektir. Zira kanun maddesinde bu kişilerle ilgili bir düzenleme yer almamaktadır. Ancau bu durumlarda, sayılı Kanunun maddesinin (C) bendi gereğince ilde vali, ilçede kaymakam izniyle 10 güne kadar mazaret izni verilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu mazeret izninin verilip verilmemesi idarenin takdirine bağlıdır.

5- Kanun madde metni "7 iş günü" dememiştir, bu nedenle izinlere hafta sonları ve tatil günleri dahildir.

6- Yine kanun madde metnine göre vefat halinde izin verilmesinde idarenin takdir hakkı bulunmamaktadır.

Kaynak : Gazete Memur

Vefat İzni Nedir, Nasıl Kullanılır?

Resmi olarak çalışanların sağlık, tatil, doğum veya daha farklı nedenler için kullanabilecekleri çeşitli izin türleri bulunuyor. Bu izin türleri temelde ücretli izin ve ücretsiz izin olarak ikiye ayrılıyor. Çalışanlara hak olarak sunulan bu izinler İş Kanunu ve Yıllık İzin Yönetmeliği tarafından belirleniyor. Bu yönetmelik sayesinde tüm çalışanlar sahip oldukları izin haklarını kullanabiliyorlar.

Kullanım gerekçelerine göre hem ücretli izin hem de ücretsiz izinin de çeşitli türleri bulunuyor. Bu izin türleri arasında yer alan vefat izni de çalışanların sahip olduğu önemli izin haklarından bir tanesidir. Çalışanların bu izin türünün kullanmalarına gerek duymamasını umarak bu yazımızda sizler için ölüm izni hakkında ne olduğu, nasıl kullanıldığı, kaç gün olduğu gibi konulara yer verdik.

Vefat İzni Nedir?

Vefat izni, çalışanların belirli bir dereceden yakınının vefat etmesi durumunda belirli bir süre içerisinde çalışmaması için sağlanan izin olarak tanımlanır. Birçok şirketin sahip olduğu politikalar arasında yer alan ölüm izni sayesinde çalışanlar yakınlarının cenaze işlemleri ile ilgilenebilir veya cenazesine katılabilir. Bununla birlikte, iş sürecine geri dönmeden önce çalışanlar ölüm izni ile yakınlarını kaybetmenin acısının üstesinden gelmek için az da olsa bir zamana sahip olurlar.

Vefat İzni Kaç Gündür?

Vefat izni hem devlet memurları hem de özel sektör çalışanlarına sağlanan bir hak olsa da sunulan izin süresi farklılık gösterebiliyor. Memurlar için bu süre sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde düzenlenip 7 gün olarak sunuluyor. 

Özel sektör çalışanları ise bu hak sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor. Her ne kadar memurlara tanınan ölüm izni hakkı süresi özel sektör çalışanlarına göre daha daha fazla olsa da özel sektör çalışanları bu süreyi mazeret izni ile uzatabilirler.

Vefat İzni İçin Dilekçe Gerekli Mi?

İzni kullanacak çalışanlar, yakınının vefat tarihi ve ölüm belgesini içeren bir dilekçe hazırlayıp ilgili birime iletmelidir.

Vefat İzni Kimlere Hangi Yakınlarının Ölmesi Halinde Verilir?

Memurlar ve özel sektör çalışanlarına yönelik ölüm izni hakları farklı kanunlar çerçevesinde düzenlendiği için kullanım süreleri gibi kullanım gerekçeleri farklılık gösterebiliyor. Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor.

İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor. Bu noktada sayılan yakınlar dışında bir kişinin ölmesi durumunda her ne kadar yakın olursa olsun çalışan hiç bir şekilde ölüm izni hakkına sahip olamıyor.

İş Kanunu çerçevesinde özel sektörde çalışan bir kişi yukarıda sunulanların dışında bir yakının ölümü halinde ölüm izni kullanması mümkün değildir. Bu noktada ise bir çalışanın dedesi, halası, teyzesi veya farklı bir yakının ölümü durumunda işveren ile yapılabilecek karşılıklı anlaşma ile çalışan ücretsiz izin kullanabilir. İşverene veya anlaşmaya bağlı olarak izin kullanan ve ücreti kesilmeyen çalışan izin süresi iş sürecine dönüş sağladıktan sonra telafi de edebilir.

Vefat İzni Ücretli Midir?

Vefat izninin ücretli izin ve ücretsiz olarak temelde ikiye ayrılan izin türlerinden hangisi içerisinde yer aldığı da hem çalışanlar hem de işverenler açısından önemli bir konudur. Ücretli izin türlerinden biri olan ölüm izni süresinde çalışanların maaş veya ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamaz. Ölüm izni kullanımı sürecinde maaş veya ücretlerin ödenmemesi durumunda çalışan dava açarak söz konusu yasal hakkı olan bu miktarı talep edebilir.

Vefat İzni Süresi Yıllık İzin Süresinden Düşülür Mü?

Çalışanlara hak olarak sunulan ölüm izni süresi boyunca çalışanın maaşı veya ücreti aynı şekilde ödenmeye devam edilir. İzin süresi içerisinde kullanılan izinler yıllık izin süresi olarak sayılmaz. Bu nedenle de ölüm izni süresinin yıllık izinden düşürüldüğü durumlar kanunen aykırı olarak değerlendirilir. Bunun yanı sıra çalışan ölüm izni süresinin bitiminin ardından yıllık izin kullanabilir.

Vefat İzni Hafta Sonuna Denk Gelirse Ne Olur?

Ölüm iznini düzenlendiği ilgili kanunlarda bu izin türünün günleri iş günü olarak değil gün olarak belirtiliyor. Bu nedenle ölüm izni süresinin resmi tatillere, hafta sonuna veya dini bayramlara denk gelmesi durumunda izin süresinde herhangi bir uzatma veya değişiklik yapılmaz. Başka bir deyişle, o günler de izin günlerinden sayılır.

Vefat İznini Daha Sonra Kullanılabilir Mi?

Ölüm izni, çalışan yakının yalnızca ölümü halinde kullanabilir. Çalışan yakının yoğun bakımda olduğu durumlarda da kullanılamadığı gibi ölüm iznini daha sonra kullanılması veya ertelenmesi söz konusu değildir.

Vefat İznine Hak Kazanan Çalışana Bu Hak Kullandırılmazsa Ne Olur?

Ölüm izni çalışanlara kanunlar çerçevesinde sunulan bir yasal hak olduğu için işveren tarafından bu hakkın çalışan kullandırılmaması kanunen aykırı olarak değerlendirilir. Ölüm izni hakkının çalışana kullandırılmaması durumunda çalışan hem bu haktan kaynaklı olarak alacağı hem de diğer alacakları için dava açarak hak talebinde bulunabilir.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası