adet siyah kan / Adetliyken Siyah Kan Gelmesi Nedir Ve Neden Olur? - Mahmure

Adet Siyah Kan

adet siyah kan

Bahçeci Sağlık Grubu

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri; Normal vajinal kanama yumurtlamanın başladığı yaşlarında başlar ve menopozun başladığı yaşları arasında son bulur.

Normal adet (regl) döngüsü 28 günde bir olur. Bu sürenin gün arasında olması normal kabul edilir.

Bir adet döneminde normalde ml kadar kan kaybedilir. Kanama miktarının ml den az olması hipomenore olarak değerlendirilir.

Bu durumda kadınlar ya hiç ped kullanmazlar veya ped ile adet dönemi sonlanır. 90 ml fazla olmasına ise hipermenore adı verilir. ‘’2 gün süren adet kanaması normal mi?’’ sıklıkla merak edilir. Bir adet dönemi gün sürebilir. Bu süre kadından kadına değişir.

Aşağıdaki durumlar söz konusu ise adet döneminizin hafif geçtiğini düşünebilirsiniz:

  • Kanamanız 2 günden daha az sürdüyse
  • Kanama miktarınız çok az ve lekelenme tarzındaysa
  • Bir veya iki düzenli adet periyodunu kaçırdıysanız
  • günden daha kısa sürede adet gördüyseniz

Adet kanamasının sadece tuvalette gelmesi ve adet kanının az gelmesi yetersiz adet döngüsü (hipomenore) durumunda sıklıkla görülür.

Adet Kanaması Neden Azalır?

Adet kanının az gelmesi değişik nedenlerden dolayı olabilir. Bunlar:

  • Yaş: Ergenlik dönemi ve menopoz döneminde oluşan hormonal düzensizlikler nedeniyle kanamanın miktarı ve süresi azalabilir.
  • Kilo ve diyet: Yapılan araştırmalar kilo ve vücut yağ kitlesindeki değişikliklerin adet miktarı ve süresini etkilediğini göstermiştir.Aşırı kilolu olanlarda hormon düzensizliğine bağlı adet düzensizliği oluşabilir. Aynı zamanda yapılan şok diyetler ve hızlı kilo vermek nedeniyle adet düzensizliği oluşabilir.
  • Hamilelik: Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi? Bu sorunun cevabı sıklıkla merak ediliyor. Hamileliğin erken döneminde bir miktar lekelenme şeklinde kanama olabilir. Buna yerleştirme kanaması (implantasyon kanaması) denir. Bu durum yumurta rahim duvarına yerleştiği zaman meydana gelir. Yerleştirme kanaması genellikle gün sürer.
  • Emzirme: Sıklıkla emzirme döneminde kadınlar adet görmezler. Süt salgılanmasını sağlayan prolaktin hormonunun miktarı artar ve bu durum yumurtlamaya engel olur. Buna bağlı olarak adet döngüsü oluşmaz. Adet döngüsü yeniden başladığında ise kanamalar hafif olur. Korunmasız cinsel ilişkiye girenler bu dönemde hamile kalabilirler ve yerleştirme kanaması görebilirler.
  • Doğum kontrol yöntemleri: Hap ve spiral gibi doğum kontrol yöntemleri düzensiz ve yetersiz kanamaya neden olabilirler. Çünkü bazı doğum kontrol yöntemleri yumurtlamaya engel olur. Yumurtlama olmayınca ya adet döngüsü oluşmaz yada lekelenme tarzında hafif kanama oluşur.
  • Stres: Ani ve yoğun yaşanan stres hormonal düzensizliğe neden olarak adet döngünüzü bozabilir. Genellikle stresli dönem geçtikten sonra döngüler normal hale gelir.
  • Aşırı egzersiz: Aşırı spor yapan ve vücut ağırlıkları çok düşük olan kadınlarda adet miktarı azalabilir.
  • Yeme bozuklukları: Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervosa gibi yeme bozukluklarında hormonal düzensizliğe bağlı olarak adet düzensizliği yaşanabilir ve adet miktarı azalabilir.
  • Polikistik over sendromu: Polikistik over sendromu anormal kilo alma, vücutta sivilcelerin ve tüylenmenin arttığı, adet düzensizliği görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda kısırlık nedenleri arasındadır. Polikistik over sendromunda yumurtalıklarda düzensiz kistler oluşmuştur. Tanı genellikle ultrason yardımı ile konulur. Tedavide kullanılan doğum kontrol hapları adet düzensizliğine iyi gelebilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

Şeker hastalığı ve tiroid fonksiyon bozukluğu da düzensiz ve hafif kanamalara neden olabilir. Düzensiz ve lekelenme şeklindeki kanamanın sebebi endometriyozis, rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi rahatsızlıklar da olabileceği için bilinçli olunmalıdır.

Adet Kanamasının Az Olması Hamilelik Belirtisi midir?

‘’Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi?’’ çok sıklıkla sorulan bir sorudur. Bazen adet kanaması sayılan kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Bu kanamalar genellikle çok hafiftir. 1- 2 gün sürer.

Genellikle çoğu kadın hamile olduğundan habersizdir. Bu kanama türüne yerleştirme kanaması veya implantasyon kanaması adı verilir. Genellikle beklenen adet döneminden hemen önce gerçekleşir. Hamileliğin çok erken belirtisi olarak kabul edilir.

İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Döllenen yumurtadan oluşan embriyonun rahim duvarına yerleşmesine implantasyon denir.

İmplantasyon, yumurta döllendikten hafta sonra gerçekleşir. İmplantasyon kanaması genellikle beklenen adet döneminde gün önce oluşur. Yerleşme kanaması pembe renkli veya kahverengi olabilir. İmplantasyon kanaması genellikle 48 saatten kısa sürer.

Oluşan kanama miktarı çok azdır, sıklıkla lekelenme tarzında kanama olur. İmplantasyon kanaması sırasında kadınlar sıklıkla hafif ve geçici kramplar hissederler.

Bu kanama sırasında bazı kadınlarda ruh hali değişiklikleri, baş dönmesi, memelerde hassasiyet, mide bulantısı, iştah kaybı ve hafif ateş olabilir.

Yerleşme kanaması normal bir hamilelik belirtisidir bu nedenle tedaviye gerek yoktur. Kanama başlangıçta hafif daha sonra şiddetli olursa mutlaka doktora gitmek gerekir.

Adet Kanamasının Artması için Ne Yapılmalı?

Adet kanaması miktarı çok azsa bir doktora görünmenizde fayda var. Yetersiz adet kanamasının nedeni yukarıda saydıklarımızdan biri olabilir. Hekiminiz yetersiz adet kanamasının nedenini öğrenmek için sizi muayene edecek ve bazı testler isteyecektir.

Neden bulunduktan sonra tedaviye yönelinir. Kilo vermeniz istenebilir. Aşırı zayıfsanız bir diyetisyene yönlendirilerek kilo almanız sağlanabilir. Aşırı spor yapan ve stres altında bir sporcu iseniz bu konuda size bilgi verilir.

Polikistik over sendromu gibi bir hastalığınız varsa doğum kontrol ilaçları ve metformin başlanabilir. Kısaca hormonal düzensizliğin nedeni bulunarak tedavi edilir.

Adet döneminde kanamanın çok olması için ne yapılmalı? Adet miktarınız çok azsa evde yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Sıcak duş almak, meditasyon yaparak gevşemek, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, koşmak stresi azaltır ve gevşeme sağlar.

Hekiminize danışarak vitamin takviyesi alabilirsiniz. Hipomenore (adet kanının az gelmesi) genellikle kendiliğinden geçer.

Adet Döneminde Kahverengi Kan Gelmesi

Gelelim &#;Adet döneminde kahverengi kan gelmesi nedir?&#; sorusunun cevabına. Çoğu kadın kahverengi veya pembe akıntı gördüğünde çok endişelenir. Kadınlarda kahverengi akıntının pek çok nedeni olabilir. Bunlar:

  • Adet kanamasının başlangıcında ve sonunda kahverengi akıntı normalde görülebilir.
  • Cinsel ilişki ve vajinada yabancı cisim tahrişe neden olarak kanamaya neden olabilir. Bu kan biraz beklerse rengi kahverengiye döner.
  • İki adet döngüsünün tam ortasında yumurtlama kanaması olabilir. Bu kanamanın rengi kahverengi olabilir.
  • Hipomenore denilen az miktarda adet görme durumunda kanama kahverengi olabilir.
  • Bazen doğum kontrol hapı ve spirale bağlı kahverengi kanama olabilir.
  • Yerleşme kanaması kahverengi olabilir, hamileliğin habercisidir.
  • Dış gebeliğin erken belirtilerinden biri kahverengi kanama olabilir.
  • Yumurtalık kistleri nedeniyle adet dönemleri arasında kahverengi kanama olabilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Siyah Regl Kanaması Ne Demektir?

Siyah Regl Kanaması &#; Adetin Siyah Gelmesi Nedir?

Regl dönemleri genellikle pek de sürpriz olmaz, taa ki siz tam da beyaz pantolon giymişken bir veya iki gün önce ortaya çıkana dek.Şaşırtıcı olan şey, genellikle kırmızı yerine siyah kanın görülmesidir. Döngünün başlangıcında ya da sonundaki koyu akıntılardan değil, ikinci gün gelen yoğun akıntılardan bahsediyoruz.

Evet, tampon ya da pedinizde parlak kırmızıdan başka bir şey görmek rahatsız edici olsa da, bu, düşündüğünüzden daha yaygın bir durum.

Adet Kanaması Neden Siyah Gelir?

Bir kişinin adet döneminin başında veya sonunda siyah kan görünebilir. Renk tipik olarak eski kanın veya rahimden ayrılması daha uzun sürmüş ve oksitlenmesi için zaman bulmuş, önce kahverengiye veya koyu kırmızıya dönüşen ve sonra siyaha dönüşen kanın bir işaretidir. Siyah kan bazen bir kişinin vajinasında bir tıkanıklık olduğunu da gösterebilir. Vajinal tıkanıklığın diğer semptomları şunları içerebilir:

  • kötü kokulu akıntı
  • ateş
  • idrar yapmada zorluk
  • vajina içinde veya çevresinde kaşıntı veya şişlik

Neden Regl Kanım Siyah Görünüyor?

Derin bir nefes al, çünkü bu endişelenecek bir sebep değil. Siyah regl kanı sadece “yaşlı olan, biraz pıhtılaşmaya başlayan kan” diyor Kuzey Carolina Üniversitesi Genel Doğum ve Jinekoloji Profesörü Rachel Peragallo Urrutia.

Rahim duvarı ayda bir kez açıldığında, kan her zaman hemen dışarı çıkmaz ve kan rahmin içinde ne kadar uzun kalırsa, o kadar koyulaşır.

Çok yoğun kanama Endometriozis ya da Pelvik İnflamatuar gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilirken, genellikle siyah veya koyu kanın yanında şiddetli kramp, seks esnasında ağrı veya hamile kalmakta zorluk gibi belirtiler durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siyah Regl Kanaması Neden Olur?

Siyah regl kanaması bir çok nedenden dolayı olabilir. Bunlar,

  • Adetin başlangıcı veya sonu olabilir
  • Sıkışmış veya unutulmuş yabancı cisim
  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID) veya diğer enfeksiyon
  • Implantasyon
  • Düşük
  • Lohusalık

Adetinizin başlangıcı veya sonu

Adet döneminizin başında ve sonunda daha yavaş adet kanı gelebilir. Sonuç olarak, rahminizdeki kanın vücudunuzdan çıkması daha uzun sürebilir ve standart kırmızıdan koyu kahverengiye veya siyaha dönüşebilir. Regl döneminizden önce siyah lekelenme görürseniz, son adet döneminizden kalan kan da olabilir. Bu durumlarda vajinanız kendi kendini temizlemektir.

Sıkışmış veya unutulmuş yabancı cisim

Siyah akıntı vajinanıza yabancı bir cisim sıkıştığının bir işareti olabilir. Özellikle adetin sonunda yanlışlıkla ikinci bir tampon koyarsanız veya bir tane unutursanız olabilir.

Vajinaya sıkışabilecek diğer yaygın nesneler arasında prezervatifler, kepler veya süngerler gibi doğum kontrol cihazları ve seks oyuncakları olabilir. Zamanla nesne vajinanızın iç yüzeyini tahriş eder ve enfeksiyona neden olabilir.

Yaşayabileceğiniz diğer belirtiler:

  • kötü kokulu akıntı
  • vajinanın içinde ve çevresinde kaşıntı veya rahatsızlık
  • cinsel organların etrafında şişlik veya kızarıklık
  • idrar yapma sorunu
  • ateş

Yabancı cisimler kaybolamaz veya rahim veya karın bölgesine gidemez. Vajina kanalının üst kısmında yer alan rahim ağzınızın sadece küçük bir açıklığı vardır. Bununla birlikte, siyah akıntı veya başka semptomlar yaşıyorsanız ve vajinanıza bir şey sıkışmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir doktora görünün. Nadir durumlarda, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon olan toksik şok sendromu geliştirebilirsiniz.

Pelvik inflamatuar hastalık (PID) veya diğer enfeksiyon

Bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (STI&#;ler) kanamaya ve olağandışı akıntıya neden olabilir. Siyah akıntı, beklemiş kanın rahim veya vajinal kanalı terk ettiği anlamına gelebilir. Kötü kokulu herhangi bir renkte ağır vajinal akıntı da bu enfeksiyonların bir belirtisidir.

Diğer semptomlar şunları içerir:

  • cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama
  • ağrılı idrara çıkma
  • pelvisinizde ağrı veya basınç
  • vajinal kaşıntı
  • dönemler arasında tespit

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBE) kendiliğinden kaybolmaz. Antibiyotik tedavisi olmaksızın vajinadan üreme organlarınıza yayılarak pelvik inflamatuar hastalığı (PID) &#;ye neden olabilirler.

PID semptomları diğer CYBE&#;lerin semptomlarına benzer, ancak titreme ile birlikte veya tek başına ateş de yaşayabilirsiniz. Tedavi edilmezse, PID kronik pelvik ağrı ve kısırlık gibi komplikasyonlara yol açabilir.

İmplantasyon

Hamileliğin erken dönemlerinde kanama, özellikle geç veya atlanan dönemlerde yaygındır. Yumurta, gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra rahim duvarına yerleştiğinde, implantasyon sürecinin bir parçası olarak kanayabilirsiniz. Kan vajinanın dışına çıkması biraz zaman alırsa siyah görünebilir.

Erken hamileliğin diğer belirtileri şunlardır:

  • adet dönemini kaçırdı
  • sık idrara çıkma
  • yorgunluk
  • bulantı ve kusma (sabah bulantısı)
  • hassas veya şişmiş göğüsler

Tüm kadınlar implantasyon kanaması yaşamaz ve yaşadığınız herhangi bir kanama hafif olmalıdır. Gördüğünüz lekelenme veya kanama şiddetli bir akışa dönüşürse veya birkaç günden uzun sürerse, bir doktora görünün.

Düşük

Siyah lekelenme ve kanama, aynı zamanda, embriyonun gelişmesinin durduğu ancak vücut tarafından dört hafta veya daha fazla bir süre boyunca dışarı atılmadığı bir düşükün de işareti olabilir. Gebeliklerin yüzde 10 ila 20&#;si düşükle sonuçlanabilir. Çoğu, fetüs 10 haftalık gebeliğe ulaşmadan önce gerçekleşir.

Kaçırılan bir düşükle semptomlarınız olmayabilir. Aslında, bazı insanlar rutin bir ultrason yapana kadar düşüğü fark etmezler.

Diğerleri, diğer semptomların yanı sıra hamilelik semptomları kaybı, kramp veya baygınlık hissi yaşadığını bildiriyor.

Lohusalık kanaması

Bir bebeği doğurduktan dört ila altı hafta sonra ortaya çıkan kanamaya lohusalık kanaması denir. Kanama küçük pıhtılarla birlikte yoğun kırmızı bir akış olarak başlayabilir ve birkaç gün içinde yavaşlayabilir. Yaklaşık dördüncü günden itibaren, rengi kırmızıdan pembeye veya kahverengiye döner. Akış özellikle yavaşsa, kan koyu kahverengiye veya siyaha bile dönebilir.

Zamanla, tamamen durmadan önce renk tekrar kremsi veya sarıya dönmelidir.

Doğumdan sonraki haftalarda herhangi bir parlak kırmızı kan, erikten daha büyük pıhtılar veya kötü kokulu akıntı yaşarsanız, bir doktora bildirdiğinizden emin olun.

Adet kanının çıkamaması

Adet kanının tutulması veya çıkamaması (hematokolpos), adet kanının rahim, serviks veya vajinadan çıkması engellendiğinde meydana gelir. Sonuç olarak, kan tutulduğu süre içinde kararabilir. Tıkanmaya kızlık zarı, vajinal septum ile doğuştan gelen bir sorundan veya nadir durumlarda serviksin yokluğundan (servikal agenezisi) kaynaklanan herhangi bir şey neden olabilir.

Bazı insanlar herhangi bir belirti yaşamaz. Diğerleri semptomların döngüsel olduğunu ve beklenen bir adet döngüsü yerine meydana geldiğini bulur.

Tıkanma özellikle şiddetliyse, amenore veya tam bir adet kanaması eksikliği yaşayabilirsiniz. Diğer komplikasyonlar arasında ağrı, adezyonlar ve endometrioz bulunur.

Siyah renkli adet rahim ağzı kanseri belirtisi mi?

Nadir durumlarda, siyah akıntı rahim ağzı kanserinin bir işareti olabilir. Pek çok insanda herhangi bir belirti olmamasına rağmen, sikluslar arasında veya seks sonrası düzensiz kanamalar, invaziv kanserin en yaygın işaretidir.

Erken kanserde vajinal akıntı beyaz veya berrak, sulu veya kötü kokulu olabilir. Hatta zamanla vücuttan çıkarken koyu kahverengiye veya siyaha dönüşebilen kanla çizilebilir.

Rahim ağzı kanserinin daha ileri aşamalarında şunları yaşayabilirsiniz:

  • kilo kaybı
  • yorgunluk
  • Pelvik ağrısı
  • bacaklarında şişme
  • idrar yapma veya dışkılama sorunu

Siyah regl kanamasıyla ilgili bir şey yapabilir miyim?

Hiçbir şey gerçekten regl kanın rengini değiştiremez, fakat eğer döneminizle birlikte gelen kanama miktarıyla ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuza kanama miktarını azaltmaya yardımcı olabilecek tedaviler için danışabilirsiniz.

Ama genel olarak sağlıklı olmanızı sağlayan şeyler, iyi bir uyku uyumak, düzenli egzersiz yapmak, kaliteli yiyecekler yemek, yiyeceklerde ve tükettiğiniz ürünlerde kimyasaldan olabildiğince kaçınmak, hormon dengeniz için faydalı olabilir.

Yine de, vücudunuza ve size verdiği işaretlere her zaman dikkat etmeniz önemlidir. Siyah veya koyu renkli regl kanamanızla ilgili endişeleriniz varsa, bir sonraki doktor randevunuzda bunu danışın.

Siyah regl kanaması nasıl tedavi edilir?

Siyah akıntı, adet döngünüzün bir parçası olabilir ve özel bir tedavi gerektirmez. Akıntı şiddetliyse ve ateş, ağrı veya kötü koku gibi başka semptomlarla birlikte olduğunda, bir doktora görünmek iyi bir fikirdir.

Siyah akıntı tedavisi, nedene bağlıdır. Örneğin:

  • Vajinadaki nesneler, özellikle siyah akıntı, ağrı veya ateş gibi belirtiler yaşıyorsanız, bir doktor tarafından çıkarılmalıdır.
  • PID gibi enfeksiyonlar antibiyotiklerle yönetilir. Doktorunuzun tüm talimatlarına uyun ve kendinizi yeniden enfeksiyondan korumak için güvenli seks yapmak gibi önlemler alın.
  • Düşük, sonunda kendiliğinden düzelebilir. Aksi takdirde, doktorunuz bir dilatasyon ve küretaj (D&C) prosedürü önerebilir. Bu prosedürde, doktorunuz siz anestezi altındayken rahim ağzınızı genişletmek için tıbbi aletler ve ilaçlar kullanır. Daha sonra herhangi bir dokuyu çıkarmak için küret adı verilen bir cerrahi alet kullanılır.
  • Bekleyen adet kanaması, tıkanmaya neden olan altta yatan koşulları tedavi etmek için ameliyat gerektirebilir.
  • Rahim ağzı kanseri tedavisi, ameliyat, radyasyon, kemoterapi veya bu tedavilerin bir kombinasyonunu içerebilir.

Doğum Kontrol Hapı İle Siyah Regl İlişkisi Nedir?

Doğum kontrol hapı almaya başladığınızda, ilk birkaç ayda koyu veya siyah bir dönem geçirdiğinizi fark edebilirsiniz. Oral kontraseptifler, aylık yumurtlamayı önlemek için vücudunuzun hormonlarını etkiler ve herhangi bir gebe kalmayı ve hamileliği önlemek için uterusun astarını etkiler. Östrojen ve progesteron seviyelerinizdeki bu değişiklikler aylık döngünüzü etkiler ve siyah regl kanına neden olabilir.

Doğum kontrol hapları alırken adet döneminizden önce bazı koyu kahverengi lekelenmeler oluşabilir. Bu, hormon seviyeleri düştükçe olur ve koyu kahverengi kan, adet akışının çok hafif olması ve daha fazla oksijene maruz kalması nedeniyledir. Ayrıca Üreme Sağlığı Uzmanları Derneği, bazı hormonal kontraseptiflerin ani kanamalara neden olabileceğini söylüyor. Bu, rahimdeki eski kan nedeniyle koyu kahverengi vajinal lekelenmeye neden olur. Bununla birlikte, çoğu doktor, doğum kontrol hapı almayla ilişkili koyu renkli kan lekelenmesinin yalnızca ilk 3 ay kadar sürmesi gerektiğini söylüyor.

Siyah Regl Kanaması Hamilelik Belirtisi Midir?

Yaygın olmasa da bazı kadınlar hamileliğin ilk ayında adet görürler. Bu kanama genellikle normal adet dönemindeki kanamadan daha hafiftir. Gebeliğin erken döneminde kanama, özellikle adet gecikmesi veya adet gecikmesi sırasında sık görülür. Yumurta döllenmeden yaklaşık 10 ila 14 gün sonra uterus astarına yerleştiğinde, implantasyon sürecinin bir parçası olarak kanamanız olabilir. Kanın vajinadan çıkması biraz zaman alırsa siyah görünebilir. Her kadın gebelik kanaması yaşamaz ve yaşadığınız herhangi kanama hafif olmalıdır. Sahip olduğunuz lekelenme veya kanama yoğun bir akıntıya dönüşürse veya birkaç günden uzun sürerse bir doktora görünün.

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Regl döneminizin başında ve sonunda siyah akıntı genellikle endişelenmek için bir neden değildir.

Tipik bir adet 3 ila 10 gün arasında sürebilir ve 3 ila 6 haftada bir olabilir. Dönemler aydan aya farklılık gösterebilir. Bu genel zaman çerçevesi dışında kanama veya siyah akıntı görülmesi düzensiz kabul edilir ve bir doktorla görüşülmelidir.

Hamileyseniz veya yakın zamanda bebek doğurduysanız, siyah akıntı görürseniz bir doktora başvurun. Ateş veya kramp gibi başka olağandışı semptomlar yaşıyorsanız derhal tıbbi yardım almalısınız.

Menopoza girdiyseniz ancak siyah akıntı veya başka beklenmedik kanamalar yaşamaya başladıysanız da bir doktora görünmelisiniz. Bu, altta yatan ciddi bir durumun işareti olabilir.

Özet

Siyah adet kanaması birçok kadın için endişe kaynağı olabilir. Adet kanı tipik olarak parlak kırmızıdır, ancak bazen kahverengiden neredeyse siyaha kadar değişen daha koyu bir renge sahip olabilir. Bu, uterus astarını dökmenin normal süreci veya daha ciddi tıbbi durumlar da dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olabilir. Bir kadının adet döngüsünün farklı aşamalarında koyu veya siyah adet kanaması meydana gelebilir. Dönemin başında veya sonunda veya döngünün ortasında görünebilir. Çoğu durumda, adet kanamasında sadece normal bir değişikliktir ve endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, altta yatan bir tıbbi durumu gösterebileceği bazı durumlar vardır.

Siyah adet kanamasının olası bir nedeni endometriozisdir. Bu, rahmi çevreleyen dokunun rahmin dışında büyüyerek ağrıya ve anormal kanamaya neden olduğu bir durumdur. Siyah adet kanamasının diğer olası nedenleri arasında enfeksiyonlar, polipler, miyomlar veya hormonal dengesizlikler bulunur. Siyah adet kanaması yaşarsanız, sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Altta yatan nedeni belirlemeye ve uygun tedaviyi sağlamaya yardımcı olabilirler. Bazı durumlarda, tanı koymak için ek test veya görüntüleme gerekebilir. Ağır veya uzun süreli kanama, şiddetli ağrı veya endişe verici başka semptomlar yaşarsanız tıbbi yardım almanız da önemlidir.

Kaynak:

Women&#;s Health Mag, So, What If My Period Blood Is Black?,

Healthline, What Causes Black Discharge and How Is It Treated?,

  • al H, et al. (). A rare case of primary amenorrhea. DOI:
    /
  • Cervical cancer statistics. ().
    funduszeue.info
  • Cervical cancer treatment (PDQ) &#; patient version. ().
    funduszeue.info
  • Mayo Clinic Staff. (). Dilation and curettage (D&C).
    funduszeue.info
  • Mayo Clinic Staff. (). Cervical cancer.
    funduszeue.info
  • Mayo Clinic Staff. (). Pelvic inflammatory disease (PID).
    funduszeue.info
  • Mayo Clinic Staff. (). Vagina: What’s normal, what’s not.
    funduszeue.info
  • Mayo Clinic Staff. (). Vaginal discharge.
    funduszeue.info
  • Pregnancy: Am I pregnant? ().
    funduszeue.info
  • Pregnancy: Physical changes after delivery. ().
    funduszeue.info
  • Retained tampon or other object. ().
    funduszeue.info
  • Tobah YB. (). Is implantation bleeding normal in early pregnancy?
    funduszeue.info
  • Understanding early miscarriage. (n.d.).
    funduszeue.info
  • Vaginal bleeding &#; irregular. ().
    funduszeue.info
  • Vaginal discharge. ().
    funduszeue.info
  • Vaginal discharge. ().
    funduszeue.info
  • Why does blood turn red when it touches the air? ().
    funduszeue.info?key=
  • Worried about pregnancy loss? Signs and symptoms.
    funduszeue.info

Adet Dışı Kanamalar

Adet Dışı Kanamalar

Öncelikle normal adet kanamasını tarif edecek olursak menarş dediğimiz ilk adetten menopoza kadar olan dönemde döl yatağı ya da endometrium denilen ve rahmin iç tabakasını oluşturan dokunun belirli aralıklarla dökülmesidir. Düzenli bir adet kanaması olabilmesi için kafa içinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bezi ile yumurtalıkların bir ahenk içinde çalışması ve rahmin iç tabakasını oluşturan endometriumun da bu organlardan salgılanan hormonlara cevap vermesi gereklidir. Bu uyumun neticesi yumurtlamadır, eğer yumurtlama olmazsa adet kanamaları da belli bir düzen içinde gerçekleşmez.

Normal adet düzeni 28+- 7 gündür, yani günde bir tekrarlar, gün sürer ve ortalama ml miktarında olan kanamalarla birliktedir.

Ancak hastaların sadece %5’inde yukarıda bahsettiğimiz düzen olduğundan adet dışı kanamalar ya da düzensiz adet görme oldukça sık görülen bir durum olup  kadın doğum hekimine en sık başvuru nedenlerinden biridir. Adet dışı kanama çoğunlukla altta yatan bir probleme bağlıdır, bu nedenle bir hastalık olarak değil daha çok bir belirti olarak düşünülmelidir. Sebep kafa içindeki iç salgı bezlerine bağlı olabileceği gibi tiroid bezi, böbrek üstü bezi hastalıkları hatta rahim kanserleri dahi olabilir. Yani oldukça geniş bir hastalık grubu adet dışı kanamalara yol açabilir.

Adet dışı kanamaları sınıflayacak olursak hormonal sebepler, kan pıhtılaşma faktörleri ile ilgili sebepler ve organik sebepleri sayabiliriz.

Bunlar; hormonların (anovulasyon) veya pıhtılaşmayla ilgili fonksiyonların bozukluğuna (idyopatik trombositopenik purpura, von Willebrand) bağlı kanamalar ve organik yani kadın üreme organlarından gelişen gözle yada mikroskobik inceleme neticesinde ortaya konulabilen patolojilerin (polip, myom (özellikle submüköz yani rahmin içine doğru büyüyenler), rahim iç zarının kalınlaşması ve kanserler) neden olduğu kanamalardır.

Adet dışı kanamalar yeni doğan bir bebekte olabildiği gibi (anneden gelen hormonların doğum sonrası azalması) menopoz sonrası dönemde de olabilir.

Çocukluk döneminde görülen adet kanamaları puberte prekoks denen ve erken bir seksüel gelişimin belirtisi olabileceği gibi oyun çağında bir çocukta da vajene kaçmış bir yabancı cisim nedeniyle de ortaya çıkabilir, yine bu dönemde görülen bazı nadir tümöral gelişmeler de adet dışı kanamalara neden olabilir.

Buluğ çağına girmiş genç bir kızın adet kanamaları genellikle düzensizdir. Bu durumun en önemli sebebi anovulasyon yani yumurtlamanın başlamamış olmasıdır. Bu durum menarştan yani ilk adetten itibaren genellikle yıl sürer, 2 yıldan uzun süren durumlarda ayrıntılı bir araştırmada fayda vardır. Buluğ çağındaki bir kızda yumurtlamasız adetlerin 2 yıldan fazla düzensiz olarak devam etmesi halinde kafa içindeki hormon üreten organları, yumurtalıkları ve yine üreme fonksiyonlarını etkileyebilen tiroid bezini ve bu organların salgıladığı hormonları değerlendirmenin yanında altta yatan bir organik patolojinin olup olmadığını anlamak için ultrasonografi gibi görüntüleme metotları kullanılmaktadır.bulug

Yine yumurtlama düzenini aksatarak adet düzensizliğine neden olan anoreksia nevroza, bulimia gibi yeme bozukluğuyla kendini gösteren psikiyatrik rahatsızlıklar, aşırı fiziksel aktivite, örn; maraton koşan kadın atletlerde adet düzensizlikleri görülmesi, kronik hastalıklar ve emosyonel stres adet dışı kanamalara neden olabilir.

Dış gebelikler de başlangıçta adet dışı kanamalara neden olarak hasta ve hekim için yanlış tanılara yol açabilir, çok sık olmamakla birlikte bu durumun da akılda tutulmasında fayda vardır.

Ülkemizin bulunduğu coğrafyada sık görülen bir hastalık ta polikistik over sendromudur. Yumurtlamanın az ya da hiç olmadığı bu hastalıkta düzensiz adet kanamaları ya 35 günün üzerinde bazan da 21 günün altında aralıklarla meydana gelmektedir. Bu duruma alışan hasta bazen gebe kaldığında bunu farkedememekte ve dış gebelik durumlarında ya da düşük yaptığında tanı koymada gecikmeler yaşanabilmektedir.

Adet dışı kanamaların organik sebeplerine baktığımızda ilk ve en çok karşımıza çıkan hastalık myomlardır. Myomlar rahmin kas dokusundan köken alan iyi huylu tümoral yapılardır. Beyaz ırktaki kadınların %25’inde siyah ırkta ise yaklaşık %50 oranında görülür.

Rahim ağzında genellikle iltihap nedeniyle oluşan erozyonlar (yaralar) ve rahim ağzı kanserleri de özellikle ilişki sonrası kanamalara neden olurlar. Ayrıca rahim içini döşeyen endometriumun kanserleri de adet dışı kanamalar veya menopoz sonrası kanamalarla kendini gösterir. Endometrium kanserleri polikistik over sendromu olan hastalarla, kilolu ve diabetik hastalarda daha fazla görülür.

Aslında adet dışı kanamaların belki de en önemli olduğu dönem menopoza giriş dönemi ve menopoz sonrası dönemdir. Çünkü bu dönemde adet dışı kanamaların en önemli sebepleri hormonal dengesizlikler olmakla birlikte akla gelmediği takdirde ciddi bir kanser de olabilir.   

Sonuç olarak adet dışı kanama şikayeti ile gelen her bayanda yaşı ne olursa olsun mutlaka ultrasonografi yapılmalı, hormonal tetkikler istenmeli, rahim ağzı smear testi (rahim ağzından alınan sürüntü örneğinin cama yayılarak histopatoljik inceleme yapılması) yapılmalı ve gerek duyulan durumlarda histeroskopi ( rahim içinin kamera yardımı ile gözlenmesi) yapılmalıdır.

Adet Döneminde Siyah Kan Gelmesi Neden Olur?

Regl dönemindeki kanın koyu kahverengi veya siyah olması çoğu zaman endişe sebebi değildir ancak nadiren de olsa birkaç tıbbi durum nedeniyle menstrüasyon kanının rengi siyaha dönebilir. Adet döneminizde siyah renkte kan geldiğini fark ettiyseniz, kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için okumaya devam edin&#;

Adet olmak, hamilelik yokluğunda vücudunuzun uterus astarını temizleme yöntemidir. Genellikle 3 ila 7 gün arasında sürer ve zaman aralığı 3 ila 6 hafta arasında değişebilir. Ek olarak, dönem boyunca kanın renginin her zaman parlak kırmızı olması beklenmez. Örneğin, regl döneminin başlangıcında ve özellikle sonunda siyah kan gelmesi yaygın bir durumdur. Bunun nedeni, adet kanının uterustan atılma süresinin gecikmesiyle birlikte, oksitlenmesi ve doğal olarak renginin koyu kahverengi veya siyaha dönmesidir.

Yani, pedinize baktığınızda koyu kahverengi veya siyah kan gördüyseniz, bu sadece kanın daha eski olduğunun ve vücutta biraz daha uzun süredir beklediğinin bir işaretidir. Adet döneminin ilk ve son günlerinde siyah kan gelmesi herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle panik yapmanıza gerek yoktur.

Menstrüasyon kanının bazen koyu kahverengi veya siyahımsı olması çoğunlukla normal kabul edilir ancak bu konuda bilmeniz gereken birkaç detay daha var. Nitekim, birkaç tıbbi durum adet döneminde siyah kan gelmesine neden olabilir&#;

Adet Döneminde Siyah Kan Gelmesinin Nedenleri

Bekleyen eski kan: Döneminizin ilk gününde ve özellikle son günlerinde adet kanamasının akış hızı yavaştır. Bu, adet kanının dışarı atılması için içeride daha uzun süre beklediği anlamına gelir. Adet kanama hızınız ne kadar yavaşsa ve dolayısıyla kan ne kadar eskiyse rengi o kadar koyulaşacaktır. Bunun nedeni, regl kanının oksitlenerek koyu renge bürünmesidir. Parlak kırmızıdan koyu kahverengiye dönüşen kan, son aşamada siyahımsı bir hale gelebilir. Güzel haber, periyodun ilk ve son günlerinde gelen siyah kan veya siyah pıhtı herhangi bir sorunun işaretçisi değildir, tedavisine gerek yoktur ve bu bağlamda endişe etmeniz gerekmez.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Bel soğukluğu veya klamidya gibi bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar, adet kanının daha hızlı bozulmasına ve renginin koyulaşmasına neden olur. Ancak, böyle bir hastalığınız varsa, siyah adet kanı dışında bir dizi başka belirtiyi gözlemlemeniz muhtemeldir. Bunlardan bazıları, dönemler arasında lekelenme, vajinal kaşıntı, cinsel birliktelikte ağrı veya kanama, ağrılı idrar yapma, kötü kokulu akıntı ve yüksek ateştir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan muzdaripseniz uzman bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Lohusalık kanaması: Doğum sonrasında küçülmeye ve normal boyutlarına ulaşmaya çalışan rahminizin kanaması normaldir. İlk kanamanız küçük pıhtılar eşliğinde kırmızı ya da pembe renkli olabilir. Birkaç günün ardından kanın rengi giderek koyulaşmaya başlayabilir ve hatta siyahımsı renge bürünebilir. Bu durumdaki çoğu kadının kafasını karıştıran siyah kan aslında beklenen bir durumdur.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması: Halk arasında &#;üstüne görme&#; olarak da adlandırılan implantasyon, hamilelikte embriyonun rahim içerisine yerleşmesi esnasında meydana gelen hafif kanamadır. Genellikle kanın rengi pembemsi, kahverengimsi veya koyu kırmızımsıdır ancak kanın vajinadan çıkması biraz uzun sürerse rengi siyaha dönüşebilir.

Ancak bu kanama, hamileliğin ileri bir döneminde ortaya çıkarsa veya karın ağrısı, baş dönmesi veya aşırı yorgunluk gibi diğer semptomlar eşlik ederse, dış gebelik veya düşüğe işaret edebilir. Bu durumda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek önemlidir.

Duygu durum değişiklikleri: Son günlerde duygusal durumunuzda aşırı stres veya depresyon gibi bazı değişiklikler olduysa uterus astarınızdaki hücrelerin soyulmasını gecikmiş ve bu bağlamda kan oksidasyonunu kolaylaştırarak adet kanınızı daha koyu hale getirmiş olabilir.

Kanamayı nispeten engelleyebilecek tıkanıklık: Vajinanıza herhangi bir cisim sıkıştıysa siyah adet kanı geldiğini görebilirsiniz. Nadiren görülen bu durum, unutarak ikinci bir tampon yerleştirilmesi, prezervatifin kaçması veya doğum kontrol ekipmanlarının tıkaması gibi az rastlanabilecek senaryolar nedeniyle olabilir.

Hormonal değişiklikler ve perimenopoz: Menopozun bir önceki evresi olan perimenopoz ve hatta tiroid sorunları nedeniyle oluşan hormonal değişiklikler adet renginin koyulaşmasına ve az miktarlarda gelmesine neden olabilir. Perimenopoz genellikle 40&#;lı yaşlarda başlar ve 10 yıl kadar sürebilir. Bu dönemde, bazı kadınlar yoğun adet kanaması deneyimlerken, daha yaygın olarak kanamanın şiddeti azalır ve buna bağlı olarak kanın rengi koyulaşabilir.

Adet kanının tutulması (hematokolpos): Adet döneminde siyah kan gelmesinin nadir nedenlerinden biri, kızlık zarı veya vajinal septum nedeniyle adet kanının tutulmasıyla oluşan hematokolpos ismindeki patolojik durumdur. Tıkanma nedeniyle adet kanı tam olarak dışarı atılamaz ve sonuç olarak, bekleyen kanın rengi siyaha dönebilir. Ayrıca, nadiren de olsa siyah adet kanının rahim ağzı kanserinin belirtilerinden biri olabileceğini bilmek önemlidir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Adet kanamasındaki değişiklikler çoğu zaman normaldir ve herhangi bir soruna işaret etmez. Ancak, aşağıdakiler gibi başka belirtiler ortaya çıkarsa bir jinekologdan randevu almayı ihmal etmeyin.

  • Adet dönemim 7 günden fazla sürüyor
  • 3 aydan fazla süredir adet olmuyorum
  • Dönemler arasında kanamam oluyor
  • Vajinal bölgemde ağrı var
  • 38,5ºC&#;nin üzerinde ateşim var
  • Baş dönmesi yaşıyorum
  • Cildimde soluk veya solgun bir görünüm oluştu

Ek olarak, özellikle hamileliğin ileri dönemlerinde pıhtılarla birlikte veya yoğun miktarlarda koyu renkli kanamanız oluyorsa doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Siyah gelen adet kanı bir kadının periyodun ilk ve son günlerinde normaldir. Nadir durumlarda daha büyük bir sorunun belirtisi olabilir. Yukarıda belirtilen koşullardan herhangi birine sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, bir sağlık kuruluşundan randevu alın. Herhangi bir tıbbi durum nedeniyle gelen siyah adet kanının tedavisi öncelikle buna neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Adet Döneminde Siyah PıhtıAdet Kanı Neden Siyah Olur?Siyah Adet Kanaması Nedenleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası