vulvada siyah lekeler / Vulva Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi - Medicana

Vulvada Siyah Lekeler

vulvada siyah lekeler

Vulva içi kahverengi benekler

Merhaba Kutlugül hanım; Sol labia minörümde toplu iğne başı kadar birşey vardı içerde 8 aydır ve şimdi mercimek tanesi kadar şişti ağrı yapıyor,daha önce anlatacağım lekeler varmıydı bilmiyorum ama iç dudakta siyah büyük ben gibi ama kabarık olmayan leke ve dış dudakta birkaç tane kahve rengi büyük ben gibi lekeler gördüm,aynı lekeden vajene doğru bacagımdada bir tane fark ettim,bu lekeler nedir sizce?Araştırma hastanesine gitmeyi düşünüyorum ve kaç gündür korkudan ağlıyorum,bu tür koyu renk lekeler zararlı mıdır?Hangi testleri yaptırmam iyi olur? Sevgiler

Cevaplar (1)

Dış genital organlarda koyu renk değişimi (hiperpigmentasyon) genellikle vulvar nevüs, keratozis ya da insülin rezistansına gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Fazla endişelenecek bir durum yoktur. Bu lezyonların nedenini öğrenmek için jinekolojik muayene olmalı ve biopsi alınmalıdır. Hoşçakalın

24 Ocak

Dış genital organ (vulva) kanseri nedir?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Vulva kanserinin belirtileri ve tedavisi

Haberin Devamı

Kadın dış genital organlarına “vulva” denir. Vulva genel olarak büyük ve küçük dudaklar, klitoris ve vajina girişini içeren bölgeye verilen isimdir. Bu bölgenin kanserine veya kısaca, dış genital bölge kanserlerine “vulva kanseri” adı verilir. Vulva kanseri öncesinde VIN (Vulvar Intraepiteliayal Neoplaziler) denilen kanser öncesi lezyonlar oluşur ve zamanla VIN’ler kansere ilerleyebilir. Vulva kanseri ileri yaştaki kadınlarda görülür. Vücudun gözle görülebilen bir bölgesinde oluşmasına rağmen tanısal olarak geç saptanırlar. Bunda daha çok yaşlı hastalarda görülmesi nedeniyle, hastaların belirtileri ciddiye almamaları ve doktora gitmekten çekinmeleri büyük rol oynar.

VULVA KANSERLERİ 2 GRUBA AYRILIR

Vulva kanseri; kadın kanserleri arasında rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerine göre çok daha az sıklıkta görülür, tüm kadın genital kanserlerinin % 5’i vulva kanseridir. Ancak erken tanı oranı azdır. Vulva kanserleri 2 gruba ayrılır: HPV ile ilişkili olanlar ve HPV ile ilişkili olmayanlar.

Haberin Devamı
  1. HPV ile ilişkili olanlar, tüm vulva kanserlerinin yaklaşık yarısını oluşturur. Bunlar daha genç yaşta yani ’lı yaşlarda görülür. Birden fazla alanda aynı anda oluşma eğilimleri vardır. HPV enfeksiyonu için riskli kadınlar, rahim ağzı kanserinde olduğu gibi vulva kanserinin bu tipi için de risk taşır. Değişik kişilerle cinsel ilişki, erken yaşta cinsel yaşamın başlaması kanser riskini artırır. Genelde 60 yaşın üstünde görülmesine rağmen son yıllarda HPV virüsünün yaygınlaşması ile HPV’ye bağlı vulva kanseri görülme yaşı doğurganlık yıllarına kadar inmiştir.
  2. Klasik vulva kanserinin nedeni belli değildir. Bu tipler genellikle ’li yaşlarda ortaya çıkar, tek bir alanda başlar, nedeni tam olarak bilinmediği için risk faktörleri de belirsizdir. Ancak yine de şişmanlık, şeker hastalığı ve kronik kaşıntı risk faktörleri olarak sayılabilir.

Dış genital organ (vulva) kanseri nedir

VULVA KANSERİ BELİRTİLERİ

  • Kadınlarda ilk şikayet genellikle kaşınmadır. Daha sonra cilt değişikliği oluşur. Bu vulva cildinde eskisine nazaran sertleşme, kabuklaşma, kabarma şeklinde ortaya çıkar, çoğu kadın bu farklılaşmayı kolaylıkla hisseder.
  • Zeminde gelişen ağrılı veya ağrısız bir şişlik hasta tarafından genellikle fark edilebilir. Vulva bölgesinde yerleşen kahverengi, kırmızı renkli lezyonlar kanser öncesi değişiklikler olarak görülebilir.
  • Vulva bölgesinin epitel içerisinde kalan tipik olmayan hücre değişiklikleri Vulvar Intraepiteliayal Neoplaziler (VIN) kavramı içinde değerlendirilir. VIN’lerin başlıca nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV virüsüne bağlı genital siğillerin, kondilomların hızla sertleşmesi, renk değiştirip koyulaşması da öncelikle VIN’leri düşündürmeli ve bir vulva kanseri öncü lezyonu olabileceği düşünülerek mutlaka hekim tarafından patolojik inceleme yapılmalıdır.
  • Tipik olmayan hücrelerin epitel dokusu içindeki kalınlığına göre VIN I-II-III olarak sınıflandırılır. VIN’lerin kanser dönüşme süreci çok uzundur ve yıl alır. Cildin en alt tabakasındaki zarı geçmedikleri ve cilt içinde sınırlı kaldıkları için yayılma olasılığı yoktur ve hastalığın bulunduğu bölgenin cerrahi olarak çıkartılması hem tedavi hem de teşhis amacı ile kullanılır.
  • Kanser oluşursa hastalık büyüdükçe üzerinin enfekte olmasına bağlı kötü kokulu akıntı ve zaman zaman kanama görülebilir.
  • Bazı ilerlemiş olgularda kasık bölgesinde lenf nodlarına yayılmaya bağlı şişlik ele gelebilir. Uzun süre dış genital organda yani vulvada devam etmekte olan ve bölgesel ilaçlara cevap vermeyen kaşıntı kanser olarak düşünülebilir.

ÖNEMLİ: Kızarıklık, renk değişikliği, renklenme, kaşıntı, yanma, ülser, kabarıklık, kitle gibi vulvadaki anormal durumlarda hemen bir kadın doğum uzmanına muayeneye gidilmelidir.

Dış genital organ (vulva) kanseri nedir

VULVA KANSERİNİN TANISI NE ŞEKİLDE KONUR?

Kesin tanı şüpheli olduğu düşünülen bölgeden alınan örneklerin patolojik incelemesi ile konur. Biopsi yapılması gerekir. Vulvada oluşan ve hekim tarafından şüpheli olarak değerlendirilen tüm anormal gelişmeler ve şüpheli olan genital siğillerde kolposkopi yardımı ile vulvoskopi yapılmalı ve kolposkopi cihazı eşliğinde gerekirse tanıya gitmek için biopsi alınmalıdır.

VULVA KANSERİ TEDAVİSİ

Vulvektomi olarak isimlendirilen geniş bir operasyon ile vulva ve kasık lenf bezleri çıkartılır. Radikal bir operasyon olan bu işlem kadın için hayat kurtarıcı olmaktadır. Vulvektomi yani vulvanın çıkartılması kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açabileceği için ameliyattan bir süre sonra jinekolojik plastik cerrahlar tarafından vulva estetiği veya vajina estetiği yapılabilmektedir. Cerrahi sonrası onkolog tarafından genellikle radyoterapi, ışın tedavisi de yapılmaktadır. Erken teşhis vulva kanseri için tüm kanserlerde olduğu gibi çok önemlidir. Tüm kadınların kanserden korunmak için hiçbir şikayetleri olmasa dahi yılda en az bir kez kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmaları, PAP smear testi yaptırmaları ve vulvadaki tüm şüpheli lezyonları mutlaka ilgili uzmana göstermeleri gerekir.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Sadi Akşehirli 

#Kanser#Vajina#Dış Genital B&#;lge Rahatsızlıkları

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Vulva (Dış Genital B&#;lge) Kanseri

Vulva, kadınların dış genital bölgesine verilen isimdir. Vajinayı saran iç ve dış dudakları (labia minora ve labia majora), klitorisi, iç dudakla vajina duvarı arasında yer alan ve iki tarafta da bulunan Bartholin bezlerini kapsar. Vulva kanseri, kadınların dış genital bölgelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Her yaşta olabileceği gibi, daha çok menopoza giren ve ileri yaştaki kadınlarda görülür.

Vulva kanseri tüm genital kanserlerin yüzde beşini oluşturur. Kadınlarda görülen kanser türlerinin yalnızca yüzde biri vulva kanseridir. Makalenin geri kalanında vulva kanseri ve tedavisi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanseri, vulvadaki kötü huylu (kanserli) hücrelerin anormal büyümesine verilen isimdir. Vulva kanserlerinin yaklaşık %80’i dudakları, yaklaşık %50’si dış dudakları, %10’u klitorisi, diğer %10’u da vajina ile anüs arasında bulunan bölgeyi, yani perineyi etkiler. Vakaların yaklaşık %5’inde kanser birden fazla bölgede mevcuttur.

Vulva Kanseri Türleri

Kanser, mutasyon sonucu vücuttaki hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyümeye başlamasıyla oluşur. Vücudun hemen hemen her yerindeki hücreler kansere dönüşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Vulva kanserleri içinde en sık karşılaşılan yassı epitel hücreli kanser türüdür. Ayrıca melanom, adenokarsinom, bazal hücreli kanser, yumuşak doku kanseri (sarkom) ve Paget hastalığı da vulva kanseri türleri arasında yer almaktadır.

Vulva Kanseri Neden Olur?

Vulva kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir; ancak aşağıdaki faktörler vulva kanserine yakalanma riskini arttırabilir:

•İleri yaş

•Vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN): Vulvadaki hücrelerin anormal olduğu ve kansere dönüşme riski taşıdığı duruma verilen isimdir.

•Human Papillomavirus (HPV)

•Lichen sclerosus gibi vulvayı etkileyen cilt hastalıkları

•Sigara kullanımı

Kimler Vulva Kanseri İçin Risk Grubundadır?

Vulva kanseri diğer kanser türleriyle kıyasla daha nadir görülen bir kanser çeşididir. En sık menopoz geçirmiş kadınlarda görülür. Genellikle yaş arasındaki kadınlarda yaygındır. Daha genç kadınlarda teşhis edilen vulva kanseri, Human Papillomavirus (HPV) enfeksiyonun bir sonucudur. HPV ile ilişkili vulva kanserleri genellikle 45 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Uzmanlar, bu iki kadın grubunda görülen vulva kanserlerinin farklı tedaviye tabi tutulması gerektiği konusunda hemfikirdir.

HPV ile İlişkilendirilen Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanserlerinin yarısından fazlasına HPV enfeksiyonu yol açar. HPV, cinsel yolla bulaşan ve enfeksiyona neden olan yaygın bir virüstür. Cinsel yönden aktif kadın ve erkeklerin çoğu HPV’ye maruz kalmıştır; bununla birlikte, birçoğu bağışıklık geliştirerek virüsü etkisiz hale getirmiştir. HPV’nin bazı türleri (HPV 16, 18, 33 ve 39 ve diğerleri) kansere neden olma riski taşır. HPV ile enfekte olmak kesin kanser oluşacağı anlamına gelmese bile, bu enfeksiyon kanser riski taşır.

HPV ile ilişkilendirilen vulva kanseri birden fazla yerde görülebilir. Bu tür kanserler HPV enfeksiyonundan kaynaklandığından serviks, vajina veya anal kanserleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilir.

Vulva Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Vulva kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Vulvada;

• Geçmeyen kaşıntı

• Ağrı, sızı veya hassasiyet

• Kırmızı, beyaz veya siyah cilt lekeleri

• Yumru veya siğil benzeri büyüme

• Şekil veya renk değiştiren bir ben

• Açık bir yara

Bunlara ek olarak diğer belirtiler ise şunlardır:

• Adet dönemleri arasında, vulvada kanama veya lekelenme şekilde vajinal akıntı

• İdrar yaparken yanma hissi

Bu belirtiler ya da vulvada beklenmedik bir değişiklik gözlemlendiği takdirde, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Vulva Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Vulva kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve yöntemler şunlardır:

•Vulvanın incelenmesi: Bu işlemde doktor anormallikleri anlamak için vulvanın fiziki muayenesini yapar.

•Vulvanın incelenmesi için özel cihazların kullanımı: Kolposkopi muayenesi sırasında, vulvadaki anormal alanları yakından incelemek için büyüteç gibi çalışan bir cihaz kullanılır.

•Biyopsi: Vulvadaki şüpheli bölgenin kanserli olup olmadığını teşhis etmek için bu bölgeden bir doku örneği alınabilir.

Kanserin Boyutunun Teşhis Edilmesi

Eğer vulva kanseri teşhisi konulursa, kanserin boyutunu ve evresini belirlemek için başka testler de yapabilir:

•Pelvik bölgenin kanser yayılımı açısından incelenmesi: Doktor, kanserin yayılıp yayılmadığını anlamak için pelvik bölgenin daha kapsamlı bir incelemesini yapar.

•Görüntüleme testleri: Kanserin göğüse veya karna yayılıp yayılmadığını anlamak için röntgen, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MRI) ya da pozitron emisyon tomografisi (PET) yapılması talep edilebilir.

Vulva Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Vulva kanseri, 1'den 4'e kadar olan sayısal değerler kullanılarak evrelere ayrılır. Kanserin erken teşhis edilmesi, tedavinin başarılı olma şansını arttırır. Vulva kanseri şu şekilde evrelendirilir:

•Evre 1: Kanser yüzeyseldir, metastaz yapmamıştır ve yalnızca vulvada görülür.

•Evre 2: Kanser çevre dokulara (alt vajina, anüs veya alt üretra gibi vücudun diğer yakın bölgeleri) yayılır.

•Evre 3: Bölgesel lenf düğümleri etkilenir.

•Evre 4: Kanser daha uzaktaki lenf düğümlerini de etkileyerek vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Vulva Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Vulva kanseri tedavisi, kanserin ne kadar yayıldığına, genel sağlığa ve kişisel isteklere göre değişiklik gösterir. Genel olarak seçenekler cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapidir. Vulva kanseri tedavisi gören birçok kadın bu tedavi yöntemlerinin birkaçı ile tedavi edilir.

Vulva kanseri tedavisi, sıklıkla tümörün ve tümör çevresindeki sağlam dokunun çıkarıldığı ameliyat yoluyla gerçekleşir. Kasıklardaki lenf düğümlerinin de çıkarılması gereken durumlar olabilir. Kanserin evresine bağlı olarak tüm vulvanın çıkarılması da söz konusu olabilir.

Ameliyat tamamlandıktan sonra yapılan testler ve patolojik bulgular değerlendirilerek, kemoterapi, radyoterapi veya bu iki tedavi türü birlikte önerilebilir. Kimi hastalar, ameliyat öncesinde tümörün küçülmesi için radyoterapi ya da kemoterapi almak durumunda kalabilir.

Kanser erken bir aşamada teşhis edildiyse tamamen iyileşme mümkündür. Ancak kanser yayıldıysa bu mümkün olmayabilir. Başarılı bir tedaviden sonra bile, kanserin daha sonra bir noktada nüksetme riski vardır; bu nedenle düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak tedavinin devamı olarak düşünülebilir.

Vulva Kanseri Tedavisinin Yan Etkileri

Ameliyat ve radyasyonun yan etkilerinin çoğu, mesane ve rektumun vulvaya yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yakınlık nedeniyle, bu organlar ameliyat veya radyasyon sırasında zarar görebilir. Radyasyonun yan etkileri arasında; bağırsak ve mesanenin tahrişi, bağırsak hareketlerinin ve idrara çıkma sıklığının artması yer alır. Bu rahatsızlıklar genellikle tedavinin bitişinden birkaç hafta sonra düzelir; ancak bazı kadınlarda iyileşme daha uzun sürebilir.

Radyoterapi tedavisi gören kadınlarda şu gibi yan etkiler görülmüştür:

•Vulva bölgesi çevresinde ağrı

•İshal

•Yorgunluk hissi

•Kasık kıllarının kalıcı olarak dökülmesi

•Vulvanın şişmesi

•Vajinanın daralması

Mesane iltihabı (sistit)

Kemoterapi tedavisi gören kadınlarda ise şu gibi yan etkiler görülmüştür:

•Yorgunluk

•Mide bulantısı ya da kusma

•Saç dökülmesi

•Ağız ülserleri

•Enfeksiyon kapma riskinde artış

Vulva Kanserinden Nasıl Korunulur?

Sigara bağışıklık sistemini zayıflattığı için, sigara bırakılarak veya sigara kullanımına hiç başlamayarak vulva kanserine yakalanma riski düşürülebilir. Ayrıca cinsel partnerlerin sayısını azaltmak ve cinsel ilişki esnasında kondom kullanmak HPV’ye maruz kalma riskini azaltır; bu sayede HPV ile ilişkilendirilen vulva kanserinden korunmak mümkündür.

PAP smear ve pelvik muayene, vulva kanserini erken teşhisinde önemli bir rol oynadığı için, jinekolojik muayenelerin düzenli olarak yapılması önerilir. Bunun yanı sıra HPV aşısı, vulva kanserine yakalanma riskini azaltır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir