elma kalem aşısı / Elma Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Elma Kalem Aşısı

elma kalem aşısı

Elma Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Elma Aşılama, Çekirdekten yetişmiş fideler yada cinsi değiştirilmek istenen elma ağaçlarına aşı yapılabilir. Aşı için uygun ortam,mevsim, aşı'lık örnek en önemli faktörlerdir. 

 

Aşı türleri

İki çeşit aşılama yöntemi vardır.Göz ve kalem aşılama diye adlandırılırlar. Birbirinden oldukça farklı yöntemlerdir. İsimlerini yöntemlerinden alırlar. Göz aşılama yönteminde aşı örneği, gövdenin açılıp filiz verecek bölümünün dikdörtgen şekilde kesilip çıkartılması ile alınır. Kalem aşılama yönteminde ise örnek filizin boydan bir cm kesilmesiyle alınır. Tomurcukları açılmamış çubuk şeklindeki aşı örneği kaleme benzetilir.

 

Göz aşılama, yönteminde, açılıp filiz verecek bölüm gövdeye direk yapıştırılır. Kısaca işlem;  Aşı yapılacak fide veya ağaç gövdesi aşı bıçağı yardımıyla kesilir. Kesilen bölüm yerleştirilecek aşı örneği kadar olmalıdır. Aşı örneğinin ağaç gövdesinin kabuğunun altına bir kısmı girebilmelidir. Aşı yerleştirdikten sonra, filiz verecek tomurcuk bölümü açık bırakmaya dikkat edilerek,kesi yerleri sıkıca aşı bandı ile sarılır.

 

Kalem aşılama, göz aşılamaya göre daha zahmetlidir. Aşı yapılacak gövde testere yardımı ile, yere paralel şekilde kesilir. Yani tepe dal bölümü tamamen kesilir. Kesilen gövde tepesi keski yada bıçak yardımı ile ortadan ikiye ayrılır. Kesilen bölüm çubuk şeklindeki aşı örneğinin yarısını içine alacak derinlikte olmalıdır. Gövde içine yerleştirilecek aşı uçları inceltilir ki fazla açıklık oluşması önlensin diye.

 

Hazırlanan kalem aşı örneği kesilen gövde içine dik olacak şekilde yerleştirilir. Gövde kesilen yere kadar hava almayacak şekilde bir naylon yardımı ile sarılıp,sıkıca bağlanır. Sarılan naylon aşı çubuğunun en az yarısına kadar gelecek şekilde olmalıdır. Sonrasında hazırlanan kil çamuru ile, aşı çubuğunun yarısına kadar gelen naylonun içi doldurulur. Hava almamasına dikkat edilmelidir. Aşı yapıldıktan sonra filiz açıp açmadığı düzenli kontrol edilmelidir. Aşı tutmuş, filiz açmış ise bantlar açılmalıdır.

Aşılama İçin Kalem Nasıl Alınmalı ve Muhafaza Edilmelidir?

Aşılama yaparken aşımızın tutmasındaki en önemli unsurlardan biri kalemimizdir. Kaliteli bir kalem, aşımızın da tutmasında etkin rol oynayacaktır. Şu an tam kalem alma zamanıdır. Bunu düşünerek kalem alma hakkında bildiklerimizi sizinle paylaşmak istedik. Haydi başlayalım.

İyi Bir Kalemi Nasıl Tespit Edeceğiz?

İyi bir kalemin birinci önceliği pişkin olmasıdır. Pişkin; kalemimiz de odunsulaşmış, zor eğilebilen, uç kısımları kurumuş ve zayıflamış kısımların çıkarıldığında kalan bölümdür. Resimde örnek bir kalemi görebilirsiniz.



Aşıda kullanacağımız kalem de olması gereken göz sayısı iki ya da en fazla üç olmalıdır. Daha fazla göz sayısı bitkiyi yorar. Bu kural genellikle tüm ağaç aşılamalarında kullanılan kalemler için geçerlidir. Bir göze sahip bir kalem aşılama için risktir. Göz içerisinde yeterince gövde dokusu besi olarak depolanmamış olabilir ya da aşılama sırasında yanlışlıkla kaybedebiliriz. O yüzden rahat bir şekilde aşımızın tutması için uzun gövde yapısı ile iki ya da üç gözün kalemimizde olması bizim için yeterli olacaktır.

Kalem Üzerinde Meyve Gözü Olmamalıdır

Kalemi aldığımızda kalemde yalnızca sürgün gözü olmalı, meyve gözü veya çiçek gözü olmamalı, kabarmamış ve patlamaya yakın da olmamalıdır. Kalem genel de Ocak-Şubat ayı sonuna kadar ki dönemde alınmalıdır.

Aldığımız kalem ile hemen aşı yapmak zorunda değiliz. Kalemi aşı yapma mevsiminden çok önce alır da ya soğuk ortamda ya da toprak altında muhafaza edersek, bu bizim aşı yapmadaki başarımızı oldukça arttırır. Genel olarak Ocak-Şubat aylarında kalemlerimizi alıp, soğuk hava deposunda derecede veya toprak altında aşının yapılacağı zamana kadar muhafaza edebiliriz. Muhafaza ederken aşı kalemleri kesilmeli, belli sayıda etiketlenip bağlanmalı ve nem kaybetmemek için naylon poşetlere koyulmalıdır.

Neden Poşetleme Yapılır?

Bu gruplama ve poşetleme işlemini yapma sebebimiz; aşılama yapacağımız zaman ihtiyacımız doğrultusunda kalemi soğuk hava deposundan veya toprak altından çıkarıp kullanabilmektir. Soğuk hava deposundan gereksiz yere fazla sayıda çıkardığımız ve aşılamada kullanmadığımız kalemler tekrar soğuk hava deposuna konmamalıdır. Bu çok önemlidir. Aşılamayı oldukça olumsuz etkileyen bir unsurdur ve bu hata çok kez yapılmaktadır. Poşetleme işlemini yaparken de bir günde yapabileceğiniz aşılamayı tahmin ederek poşetlemenizi tavsiye ederiz. Kalemlerimizin muhafaza sırasında hastalık kapmaması için naylon poşetlerin hijyenik ve temiz olması gerekmektedir. Kalemi muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bir önemli konu da depolama aşamasındaki kalemin pozisyonudur. Mümkünse depolama sırasında kaleminizi ters, baş aşağı şekilde koymalısınız. Bu sayede kalem de nem kaybı söz konusu olduğunda nem, bitkinin iletim demetlerinden aşağıya doğru yani baş dediğimiz kısma doğru gitmek isteyecek, bu sayede bitki nemi daha rahat muhafaza edecektir. Soğuk havalı depo seçiminizde önemli olan iki unsur; sıcaklığın derece arasında olması ve depo içerisinde hava değişiminin olmamasıdır.

Toprak Altında Muhafaza Edebilirsiniz

Kalemimizi toprakta altında da muhafaza edebiliriz. Mayıs ayına kadar toprağın sıcaklığı 10 derecenin altındadır. Kalemlerimizi kat iç içe naylon poşetlere koyup, toprağın cm altına gömerek aşı mevsime kadar rahatlıkla muhafaza etmiş oluruz.

Buzdolabı Bir Başka Opsiyondur

Bir başka muhafaza yöntemi ise buzdolabıdır. Eğer yeriniz dar ise buzdolabınızın sebzeliğine sığacak uzunlukta kalemlerimizi kesip, suya batırıp çıkarılmış ve suyu süzülmüş bir gazete ile sarmalayıp, poşete koyup, sebzeliğimizde sabit ısıda en geç Mayıs ayının birinci ya da ikinci haftasına kadar rahatlıkla kalemlerimizi muhafaza edebiliriz. 

En başarılı aşı makasları için tıklayın!

Size önerebileceğimiz aşı aletlerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Konu ile ilgili Yazılarımız

Aşılama Nedir?

Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır?

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır?

Tekrar Merhabalar.

Bir önceki yazımızda aşılama tekniklerinden göz aşısı hakkında bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise çok tercih edilen bir başka aşı tekniği olan kalem aşısı hakkında bilgiler vereceğiz.  

Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10’lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç’da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır. Kambiyum dokuları, bitkinin gelişmesini ve büyümesini sağlayan hücrelerdir. Bu hücreler, aşılama işlemi sırasında anaç bitkimiz üzerinde yapılan kesim noktasını yara olarak algılar ve bitkinin o kısmını onarmaya başlar. Doğal olarak da bu onarma sonucunda bizim kalemimiz ile anaç bitkimizin kaynaşmasını sağlamış olur.

Kalem Aşısı Kalemi Nasıl Seçilir?

Aşılama işlemindeki önemli olan unsurlardan biri kalemin seçilmesidir. Kalemin nasıl olması gerektiğini bir önceki "Göz Aşısı Nasıl Yapılır?" yazımızda anlatmıştık. O yüzden bir kere daha bu konuya girmeyeceğiz. Yanlız küçük bir detay olarak şunu söyleyebiliriz. Kalem aşısını yaparken seçmiş olduğumuz kalemimizin göz sayısının 2 yada 3 olması yeterlidir. Kaleminizde daha fazla göz olması bitkinizi yorabilir ve aşınızın verimini düşürür.

Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Tercih Edilmelidir

Kalem aşıları yumuşak çekirdekli meyvelerde (elma, ayva, dut, vb.) çok iyi sonuç verir. Sert çekirdekli meyvelerde ise kalem aşılarının tutma oranı düşüktür. Göz aşısı sert çekirdekli meyveler için çok daha uygundur.

Aşı çakımızla anacımızı belirlediğimiz yükseklikten yatay şekilde kesiyoruz. Anacımızın üst kısmındaki yatay yüzeyin tam ortasından, anacımızı ikiye ayıracakmış gibi cm uzunluğunda bir kesme işlemi daha yapıyoruz. Bu işlemle aşılama işlemi sırasında kalemimizin gireceği yeri hazırlamış olduk.

Kalemimizin, anacımıza rahat bir şekilde girmesini sağlamak için ucunu sağdan ve soldan keserek sivriltiyoruz.

Bu işlemi de yaptıktan sonra, kalemimizi ikiye ayırmış olduğumuz anacımızın içerisine dikkatlice yerleştiriyoruz.

Bağlama İşleminde Neye Dikkat Edilmelidir?

Evet artık sıra aşımızı bağlama işlemine geldi. Göz aşısında olduğu gibi bağlama işlemini sıkı sıkıya yapıyoruz. Bağlama esnasında kalemimiz oynamamalıdır.

Evet aşılama işlemimizi tamamladık. Fakat en son yapmamız gereken bir işlem daha var. Kalemimizin tepe noktasını daha önceden kesmiştik. Bu kısmın açıkta kalmaması lazım. Aşı macunu ile bu kısmı kapatmamız gerekir. Aksi takdir de don olayında yada rüzgar esmelerinde aşı kalemimiz nemini kaybedecek, bu olay da aşımızın tutmasını engelleyecektir. Aşı macunumuzu da kalemimizin tepe yüzeyine sürerek kalem aşılama işlemimizi bitirmiş oluyoruz.

Herkese verimli aşılar dileriz!

Size önerebileceğimiz aşı aletlerimizi görmek için tıklayınız.

Konuyla İlgili Yazılarımız

Aşılama için Kalem Nasıl Alınmalı ve Muhafaza Edilmeli?

Aşılama Nedir?

Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Bizden ve birbirinden zengin içeriklerimizden haberdar olmanız için sizi Facebook sayfamıza davet ediyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası