bulgaristan ın meşhur yemekleri / En Meşhur 19 Bulgaristan Yemeği

Bulgaristan In Meşhur Yemekleri

bulgaristan ın meşhur yemekleri

SADECE BULGARİSTAN GÖÇMENLERİNİN BİLDİĞİ 15 NEFİS LEZZET

Bulgaristan göçmenlerinin aşina olduğu ve sevdiği belli lezzetler vardır.

Bulgaristan göçmenleri ile tanışan ya da Bulgaristan göçmenleri ile bir arada yaşayanlar onların çılgınlar gibi sevdiği lezzetleri çoktan tanışma fırsatı olmuştur.

1- Baniçka

Türkçe bir kelime değil Baniçka, Bulgarca. Ama göreceksiniz yakın zamanda sanki Türkçeymiş gibi gelecek bize. Türkiye’nin neresinde olursanız olun bir cafenin camında eğer Baniçka görürseniz bilin ki orası bir Bulgaristan göçmeni tarafından işletiliyordur. Mayasız hamurdan, içine çökelek peyniri koyularak yapılan lezzetli bi börek. Her Bulgaristan göçmeninin köyünü, kasabasını ziyaretinde ille yediği bir kahvaltılık.

2- Dızmana

Hafta sonlarının sultanı olan dızmana özel hamuru ile peynirli ya da kıymalı olarak hazırlanır. Hamurların içine yerleştirilen içler yuvarlak toplar halinde bir tepsiye dizilir ve doğrudan fırınlanır. Meşakkatli bir iş olsa da göçmen kadınlarının çalışkanlığını bilenler için bu iş çantada kekliktir.

3- Poniçka

Baniçka’nın kardeşi olan Poniçka, Bulgaristan lezzet biriminde tatlının kardeşidir. Küçük donutlar halinde hazırlanan hamurlar kızgın yağda pişirilir ve üzerlerine pudra şekeri dökülerek servis edilir.

4- Milinka

Bir hamur yemeği olarak Milinka, prensipte Dızmana’ya benzer ancak içinde herhangi bir besin yoktur. Yemekler ile birlikte yemelik fırınlanmış hamurlar olarak düşünebiliriz.

5- Kifla

Baniçka, Poniçka derken Kifla’yı unutmak olmaz. Fransızların &#;Kruvasan&#; olarak hayatımıza soktuğu bu lezzetin daha hamurlusu gibi düşünebileceğimiz tatlısı Bulgaristan göçmenlerinin &#;Kifla&#;sıdır. Kiflaların içi genel olarak farklı meyve marmelatları ile doldurulmuştur. Bu arada Bulgaristan reçelleri de genel olarak marmelata yakındır, diye haber veriyor funduszeue.info

6- Kolaç, pesmet veya kartalaç

Bayram geldi, kapınızı Bulgaristan göçmeni komşunuz çaldı. Elindeki tepside her daireye takriben iki tane verilmelik kolaç var. Bu kızartmaya farklı göçmenler farklı isimler verirler. Kolaça pesmet veya kartalaçta denir. Evet, hamur kızartması olarak hazırlanan ve özellikle bayram ya da kandil gibi zamanlarda dağıtılan, içine bazen karbonat konularak mis gibi kabartılan hamurcuklar kolaçtır.

7- Kozunak

Bulgaristan ve Romanya’ya özgü mayalı tatlı bir ekmek türüdür kozanak. Paskalya çöreği tarifi yada diğer adı da kozanak veya kozunaktır.

8- Akıtma ya da döndürme

Aslında adından da anlaşılacağı üzere bir şey ya akıtılacak ya döndürülecek. Bu &#;akıtılan&#; da krep hamuru olacak. Krep hamuru tavaya döküldükten bir süre sonra da &#;döndürülecek&#;. Babaannelerin bol yağlı yaptıkları bu krepler dolaptan yeni çıkan peynir, bal gibi besinlerle bir araya getirilerek afiyet bal şeker olarak tüketilir.

9- Yahni

Yahni sadece göçmenlere has olmasada Bulgaristan göçmenleri için bir gelenektir. Her bayram babaanne ya da anneanne (ki Bulgaristan göçmenleri için ikisi de ninedir veya annedir) ilk iş olarak yahniyi hazırlar ve içine bir de mercimekotu koyar. Bulgaristan’dan gelen bu mercimekotu yahniye harika bir lezzet verirken tüm torun tombalak ilk gün yahniye ulaşmak için el öpmeye koşar.

Lütenitsa

funduszeue.info lütenitsayı şöyle tarif eder: Yaz sonuna doğru bir kamyon yaklaşır: Taze Kırmızı Biber. Tüm Bulgaristan göçmeni kadınlar çılgınlar gibi kamyona doğru koşar ve sabah gelen araçta öğlen sadece ezik büzük kırmızı biberler kalmıştır. Çünkü kış için hazırlık vardır. İçinde patlıcan, havuç, domates, kırmızı biber ve envaiçeşit besin bulunan kahvaltılık salça hazırlanacaktır. İşte o salça Lütenitsa’dır.

Boza

Vefa Bozacısı’nın bozasından başka boza içemem diyen herkesin bir dönüş noktası olacaktır. O noktada da tahminen Bulgaristan bozası içmiş olacaklardır. Lıkır lıkır içilen bu lezzetli boza tadacağınız tüm bozalardan daha farklıdır çünkü ekşi değil tatlıdır.

Kahve ve kola

Enerji patlaması yaşamayı sevdiklerinden olsa gerek Bulgaristan göçmenleri eğer kahve içiyorlarsa yanına bir de kola patlatırlar. Kafein miktarı artar, kahkalar artar, eğer düğün varsa dans artar eğlence artar.

İç Yağlama

Adından da anlaşılacağı üzere demek isterdim ancak şimdiye kadar bir bağlantısını çok kuramadığım yemeklerden bir tanesidir İç Yağlama. Hamur önce ince ve yuvarlar açılır. Ardından içine peynirler serpiştirilir. Hamur yuvarlanır ve topçuklar oluşturulur. Topçuklar krep gibi geniş açılarak kızgın tavaya konulur. Bir tarafı pişen iç yağlama ters çevrilip üzerine ikinci açılmış topçuk serilir. Böylece iki taraflı pişirmeye hazır iç yağlamalar olur. Sabahların sultanıdır.

Lahana Aşı

Herkesin aklına gelen Kapuska’dan çok farklı olan Lahana Aşı farklı iki lezzetin bir araya gelmesi ile oluşur. Süt ile hazırlanan lahana yemeği akıllarda soru işareti bıraksa da damakta harika bir lezzet bırakır.

Karıştırma

Bulgaristan göçmenlerinin eylemsilerden oluşturdukları bir diğer yemek ise Karıştırma’dır. Unun kavrulması, içine su eklenerek yoğun bir kıvam elde edilmesi ve et parçalanması ile oluşan bu yemek yanında lahana turşusu bir harikadır.

UYARI: Yayınlanan haber, yazı ve fotoğrafların tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilse dahi haber, yazı ve fotoğraflar özel izin alınmadan kullanılamaz.

BİZİ FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİNİZ. TIKLA VE TAKİP ET

İçindekiler

Yanı başımızdaki komşumuz Bulgaristan’ın mutfağını mercek altına aldık.

Balkanların sevilen lezzetlerini bulabileceğiniz Bulgaristan’da ne yenir, ne içilir yazımızı inceleyerek, birbirinden lezzetli yemeklerini keşfedebilirsiniz.

#1 Bulgaristan&#;da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında;

1- Lozovi Sarmi

Lozovi Sarmi

Ülkemizde de sıklıkla yapılan yaprak sarması, Bulgaristan’ın en popüler lezzetlerinden biri. Yaprak sarmalarının içlerinin pirinçli ve kıymalı harçla doldurulduğu lezzet biraz zahmetli ancak yemesi oldukça keyifli.

2- Kebapche

Kebapche

Kebap yemeyi seviyorsanız komşu ülkede de aç kalmayacaksınız demektir. Hemen her yerde bulabileceğiniz lezzetli kebaplarını deneyerek, ülkemizdekilerden farklı mı değil mi deneyip bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

3- Tarator

Tarator

Cacık olarak bildiğimiz yemeklerin yanında sunulan aperatif, Bulgaristan’da tarator olarak geçiyor. Salatalıkların yoğurt ve suyla birleştirildiği bu lezzet özellikle yaz aylarından ferahlatan bir lezzet.

4- Stuffed Peppers

Stuffed Peppers

Kırmızı ve yeşil dolmalık biberlerin içlerinin doldurulup, kısık ateşte suyla kaynatıldığı bu lezzetli yemek Bulgaristan’ın sevilen yemeklerinden biridir. Lezzetli bir akşam yemeğini taçlandıracak olan dolmaların yanında yoğurt istemeyi unutmayın deriz.

5- Musaka

Musaka

Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan musaka, hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle oldukça seviliyor. Bulgaristan’da doyurucu bir akşam yemeği için musakayı tercih edebilirsiniz.

6- Shopska Salata

Bulgaristan’da ne yenir

Doğranmış salatalık ve domateslerin üzerine rendelenen peynirle birlikte sunulan bu salatayı yemeye doyamayacaksınız.

7- Banitsa

Banitsa

Çıtır çıtır yufkalarla yapılan banitsa, peynirli enfes bit tat. İster sabah kahvaltılarında ister beş çayında tercih edebileceğiniz bu lezzeti denemelisiniz.

8- Shkembe

Shkembe

Sığır karnından yapılan işkembe çorbası içerisinde bolca sarımsak ve sirke bulunmaktadır. Keskin bir tadı ve kokusu bulunana bu çorbayı herkes sevmese de, sevenlerde içmeden yapamıyor.

9- Rakia

Rakia

Balkanlarda sıklıkla tüketilen Rakia, geleneksel bir Bulgar içkisidir. Likör olarak geçen bu alkollü içeceğin farklı aromalardaki çeşitlerini deneyebilirsiniz.

*Bulgaristan gezilecek yerler yazımızı incelediniz mi?

Bulgaristan&#;da ne yenir yazımız  ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Detaylı AnlatımDaha fazla öğe•BE

Bulgaristan Kebapçe nasıl yapılır?

BulgaristanKebabı (Kebapçe) Tarifi YapılışıSıvı yağ ve ezilmiş sarımsak eklenir, güzelce yoğurulur. İstenilen şekilde köfte hazırlanır. Hazırlanan köfteler en az saat buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra ızgarada veya fırında pişirilir.

Dızmana hangi yöreye ait?

Göçmen böreği olarak da bilinen dızmana, içine lor, ekşimik ya da kesik konularak yapılan enfes bir hamur işimiz. Rumeli göçmenlerine aitbir tarif olan dızmana, muhacirlerin sıkça yerleştiği Eskişehir ve Trakya gibi yörelerimizde sıklıkla karşımıza çıkıyor.

Kartalac nasıl yapılır?

  1. Yumurta yoğurt sıvı yağ bir kapta karıştırılır.
  2. Biraz un ekledikten sonra karbonata konur ve üzerine biraz limon sıkılır.
  3. Karbonata yoksa kabartma Tozu da kullanılabilir.
  4. Kıvamında bir hamur elde edilir Oklava ile hamur biraz açılır.
  5. Yağın üzerine peynir ufalanır.
Daha fazla öğe

Sofya'da Nerede ne yenir?

Sofya'da Nerede Ne Yenir?Sofya'nın En Güzel Restoranları

Bulgaristan Sofya'nın Neyi Meşhur?

Sofya'nın çok sevilmesinin en önemli sebeplerinden biri de kuşkusuz lezzetli Bulgar yemekleri…Sofya yemeklerini tanımlayabilecek tek bir kelime varsa o da kesinlikle: lezzetli!Daha fazla öğe•BE

Varna nın neyi meşhur?

Bulgaristan deyince ilk akla gelen şehirlerden olan VarnaVarna, klasik Bulgar mutfağını tatmak isteyenler için de harika destinasyonların başında gelmektedir.Daha fazla öğe•BE

Yunanistanlılar ne yer?

Daha fazla öğe•BE

Kırcaalide ne yenir?

Kırcaali'de Ne Yenir, Ne İçilir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası