otomatik viteste n ne işe yarar / İlk Kez Otomatik Vitesli Araba Kullanacaklar için Rehber | Hedef Filo

Otomatik Viteste N Ne Işe Yarar

otomatik viteste n ne işe yarar

Otomatik vites n ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Otomatik vites n ne işe yarar?
  2. Otomatik vitesde 2 ne demek?
  3. Otomatik vites hangi harfte çalıştırılır?

Otomatik vites n ne işe yarar?

N(Neutral): Otomatikvitesli araçlarda aracı boşa almak için kullanılır. Araç bekler pozisyondayken bu vitesealabilirsiniz (örneğin kırmızı ışık v.s.). D (Drive): Aracınızı hareket ettirmek için kullanmanız gereken viteskonumu budur.

Otomatik vitesde 2 ne demek?

2:Bu mod vitessınırını 2olarak belirler. Bu modda da kalkış yapabilirsiniz. 1.vitestekalkar ancak 2.vitesi geçemezsiniz.

Otomatik vites hangi harfte çalıştırılır?

Otomatik vites harfleri
  • P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites.
  • D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites.
  • R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites.
  • N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.

Eğer işiniz sık sık şehir içinde veya şehirlerarası otobanlarda yolculuk yapmayı gerektiriyorsa, siz de yeni araç tercihinizi otomatik vitesten yana yapmak istiyor olabilirsiniz. Neyse ki çiçeği burnunda bir sürücüyseniz, otomatik araba kullanmayı öğrenmek düz vitesi öğrenmenizden çok daha kolay. Üstelik acemiliği çabucak yenebilmeniz için de birebir!

Ancak daha önce hep düz vites araçlar kullanmışsanız, özellikle de ilk zamanlar biraz yabancılık çekebileceğinizi bilmelisiniz. O halde gelin, otomatik vites araba kullanımının inceliklerini birlikte keşfedelim! Yolların tozunu dumana katmak ise size kalmış…

1. Otomatik Vites Nedir?

Otomatik vites, hız ve çekişi ayarlamaya yarayan dişlilerin sürücü müdahalesi olmadan kendiliğinden kontrol edilebildiği araç türlerini ifade ediyor. Otomatik şanzıman sistemine sahip olan bu araçlarda, hareket için sadece gaz ve fren pedalı kullanılıyor. Yani vites dişlilerinin yüksek tork üretebilmesi için debriyaja ihtiyaç duyulmuyor. Bunun yerine debriyajın görevini tork konvertörü üstleniyor. Tork konvertörü sayesinde aracın şanzımanı, sürüş esnasında ortaya çıkan enerjinin dişlilere devir gücü olarak iletilmesini sağlıyor.

Otomatik Vites Araç Çeşitleri Nelerdir?

Otomatik vites araçlar “triptonik şanzımanlı”, “yarı otomatik şanzımanlı” ve “tam otomatik şanzımanlı” olmak üzere üç çeşide ayrılıyor:

Triptonik Vitesli Araçlar

İsteğe bağlı olarak manuel kullanım imkânı da sunan araçlardır. Vites kolunun çekilmesi ile araç manuel kullanıma geçer. Bu durumda vites değişimi de koldaki artı ve eksi işaretleriyle sağlanır.

Yarı Otomatik Vitesli Araçlar

Şanzıman sistemi tek kavramalı olup sadece debriyaj işlevini otomatik olarak gerçekleştirebilen araçlardır. Bundan dolayı araç, vites geçişlerinde fark edilir düzeyde ses ve titreşim üretir.

Tam Otomatik Vitesli Araçlar

Çift kavramalı şanzıman sistemine sahip araçlardır. Böylece sürüş sırasında debriyaj otomatik olarak kontrol edilirken, geçilecek vites de aynı esnada kendi kendine ayarlanır. Vites geçişleri ise oldukça sessiz ve sorunsuz gerçekleşir.

Otomatik Vites Hangi Viteste Çalışır?

Otomatik araçlarda geçilen vites ayarı, gaz ve fren kullanımına göre kendiliğinden düşüyor ya da yükseliyor. Araç, vites geçişlerini harflerle belirtilen dişli ayarları doğrultusunda yapıyor. Böylece sayılarla belirtilen devir ayarlarına gerek olmadan, hız ve çekiş otomatik olarak ayarlanabiliyor.

Otomatik Vites Nasıl Değiştirilir?

Otomatik araçlarda da tıpkı manuel araçlarda olduğu gibi, vites kolu hareket ettirilerek geçiş sağlanıyor. Ancak vites kolunda rakamlı vites ayarları yerine, harf olarak farklı dişli ayarları (P - R - N - D - S - O - M - L) bulunuyor.

2. Otomatik Vites Üzerindeki Harflerin Anlamları Nelerdir?

Otomatik vites harfleri, aslında belirli İngilizce kelimelerin kısaltmalarından meydana geliyor. Bunun beraberinde yarı-otomatik vites harfleri ile tam otomatik vites harfleri, aracın sunduğu devir ayarlarına göre birbirinden farklı olabiliyor. Bu nedenle aşağıda açıklayacağımız otomatik vites harf anlamlarının yanında, bunların hangi araç çeşitlerinde bulunduklarını da açıklıyor olacağız:

Otomatik Vites D Harfi (Drive)

İleri gitmek için kullanılan dişli ayarıdır. Hem triptonik hem yarı hem de tam otomatiklerde mevcuttur.

Otomatik Vites P Harfi (Park)

Park esnasında kullanılması gereken ayardır. Triptonik, yarı ve tam otomatik şanzımanlı araçlarda bulunur.

Otomatik Vites N Harfi (Neutral)

Aracın “nötr modda”, yani boşta olması anlamına gelir. Tüm otomatik araç türlerinde mevcuttur.

Otomatik Vites R Harfi (Reverse)

Manuel araçlarda olduğu gibi geri vites görevi görür. Triptonik, yarı ve tam otomatik şanzımanlı araçlarda bulunur.

Otomatik Vites S Harfi (Speed)

Spor sürüş modu olarak da bilinir. Hızlı sürüşlerde kullanılır. Araç bu dişli ayarında iken vites değişim hızı ve devir aralığı daha yüksek olur. Genellikle yüksek segment olan tüm triptonik, yarı ve tam otomatik araç türlerinde görülebilir.

Otomatik Vites O Harfi (Overdrive)

Sürüş esnasında yüksek viteslere geçişi önleyerek daha seri hızlanma sağlar. Ağırlıklı olarak yüksek segment olan tüm otomatik araç çeşitlerinde bulunur.

Otomatik Vites M Harfi (Manuel)

Aracı düz vites moduna almak için kullanılır. Triptonik-yarı otomatik araçlarda mevcuttur.

Otomatik Vites L Harfi (Low)

Bu dişli ayarı, hızı 1’inci vitese sabitlemek için kullanılır. Bu ayara sahip otomatik araç çeşitlerinin bazılarında 2 ve 3 vitesleri de bulunur. Triptonik-yarı otomatik vitesli araçlarda mevcuttur.

3. Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

“Otomatik vites PRND ne demek?” sorusunun yanıtını ve işinize yarayacak çok daha fazla bilgiyi artık öğrendiniz. Otomatik vites araba ileri geri hangisi bunu da zaten bildiğinize göre, artık devamı oldukça basit! Ancak yeni bir şoför adayıysanız, ilk kez otomatik vites kullanımı konusunda bunlardan daha fazlasını merak ediyor olabilirsiniz. Aradığınız tüm yanıtlar, yazının buradan sonrasında…

Otomatik Viteslerde 1 ve 2 Ne İşe Yarar?

Otomatik vites araçlarda devir ayarı kendiliğinden yapılabilmesine rağmen, bazılarının vites kolunda ayrıca “L” veya “” seçenekleri de bulunuyor. Bu dişli ayarları, dik yokuşlarda ve yağmurlu-karlı hava şartlarında aracın çekişten düşmemesi ve daha güvenli sürüş sağlamak için gerekebiliyor.

Otomatik Arabada El Freni Ne Zaman İndirilir?

Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.

Otomatik Vites Araba İlk Nasıl Çalıştırılır?

  • Adım 1: Emniyet kemerinizi bağlayın ve aynalarınızı kontrol edin.
  • Adım 2: Sağ ayağınızı fren pedalına tamamıyla basılı tutun.
  • Adım 3: Vitesin P konumunda bulunduğundan emin olun.
  • Adım 4: Anahtarı saat yönünde çevirerek kontağı çalıştırın.
  • Adım 5: Ayağınız hala fren pedalındayken vitesi R, L veya D konumuna alın.
  • Adım 6: El frenini aşağı indirin ve yavaşça gaza basın.
  • Adım 7: Harekete L modunda geçtiyseniz, vitesi varsa sırasıyla 2 ve 3’üncü ayara, ardından da D moduna alın.

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Otomatik vites araçları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor:

  • Araç kalkış yaparken frene basılı tutulmalıdır.
  • Kalkış esnasında el freni aşağıda ise ayak frenden çekildiği anda araç hareket etmeye başlar.
  • Soldaki fren ve sağdaki gaz pedalları için sadece sağ ayağın kullanılması gerekir.
  • Park pozisyonuna geçmeden önce araç mutlaka durdurulmalı ve dişli ayarı P’ye getiririlmelidir.
  • Park sonrası, aracın N moduna getirilmesi ve el freninin çekilmesi gerekir.
  • Araçtan inmeden önce, ayak frende tutularak vites modu P’ye alınmalı ve kontak ondan sonra kapatılmalıdır.

Otomatik Vites Araba Nasıl Durdurulur?

Otomatik araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığından durmak için sadece frene basılması yeterli oluyor. Ancak aracı sarsmamak için bu pedalın yavaş hareketlerle kullanılması gerekiyor. Ayrıca dişli ayarı değişimi sırasında aracın mutlaka durdurulması gerektiğini de hatırlamak gerekiyor.

4. Araç Kiralamada Otomatik Vites Tercihi

Otomatik araba kullanma teknikleri, görüldüğü üzere düz vitesten daha basit bir işlemler dizininden oluşuyor. Bu nedenle de -özellikle iş vb. nedenlerle- uzun süreli kullanımlarda sürücülere büyük kolaylıklar sağlıyor. Şirket aracı kullanımında artık sizin de tercihiniz otomatik vitesten yanaysa, dilediğiniz marka, segment ve modeldeki otomatik araçları Hedef Filo aracılığıyla kiralayabilirsiniz. Hedef Filo’dan uzun dönem otomatik vites araç kiralama için atmanız gereken ilk adım, linkin hemen ardında sizi bekliyor!

Otomatik arabalarda vites harflerin anlamları

Otomatik arabalarda vites harflerin anlamları yeni sürücüler ve sürücü adayları tarafından karıştırılabiliyor. İlk kez otomatik vites kullanımı ile karşı karşıya kalan diğer sürücüler de zorlanabilmektedir. Bu yazımızda detaylı bir şekilde otomatik vites harflerin açılımına detaylı bir şekilde yer vermek istedik. Öncesinde ise otomatik vitesli araç, kullanımına genel bir değinelim.

Otomatik vitesli araçlarda kullanım

Otomatik vitesin yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte araç kullanmak daha kolay bir hale gelmiştir. Bu yüzden sürücülerin çoğu yeni bir araç satın alırken otomatik vitesi tercih etmektedir. Otomatik vites harfler ve rakamlar araçların marka ve modeline göre değişiklik göstermesine rağmen genel olarak aynıdır. Ve bu harflerin her biri farklı bir hareketi temsil etmektedirler.

Araçlarda vitesler hız ve çekişi düzenlediğini bir çoğumuz biliyoruz. Otomatik vites bu geçişleri araç tarafından sürücünün müdahalesine gerek kalmadan idare edilmesini sağlayan sistemdir. Hatta vites geçiş anı neredeyse bile hissedilmemektedir.

Otomatik vites harfleri ve anlamları

Düz vitesli araçlarda debriyajla kavrama yapılır, yeni nesil otomatik viteslerde ise kavrama tork konvertörü tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı yoktur. Düz (manuel) vitese alışkın olanlar için, hem debriyaj pedalının bulunmaması hem de vites kollarının tamamen farklı olması ikilem meydana getirmektedir. Tabi ki zaman içerisinde kolayca alışılır.

Otomatik vitesli araba kullanımı için detaylar ve ipuçları:

Trafiğe yeni çıkacaklar için, otomatik şanzımanlı araçlar büyük avantajdır. Öncelikle de araç nasıl hareket ettirilir ona bir bakalım. Park halindeki arabada frene basarak P konumundaki vites D’ye getirilir ve el freni indirilir. Daha sonra hafifçe gaza basıp gidilecek yöne doğru hareket edilir. Vites D konumundayken hıza ve yolun durumuna göre araba vites değişikliklerini otomatik olarak yapacaktır. Geriye doğru gitmek içinse bu kez aracı durdurarak vitesin R konumuna alınması gerekiyor. Ayak frenden çekildiği anda araç geriye doğru gidecektir. Yolun durumuna göre gaza basılması gerekmektedir.

Otomatik vites arabalar park etme konusunda da sürücülere büyük rahatlık sağlamaktadır. Nitekim manevra yapmak otomatik vites arabalarda çok daha pratiktir. Böylece istenilen noktalara aracı yerleştirmek de kolaylaşıyor. Park ederken ise, uygun pozisyonu aldıktan sonra sırasıyla şunlar yapılabilir:

Ayak hala frendeyken motor durdurulmalı ve vites kolu N konumuna getirip ve aracı boşa almalıyız. Böylece şanzıman üzerindeki hidrolik yük basıncından kurtuluruz. Daha sonra ise vites kolunu P konumuna alıp aracı güvenli bir şekilde park edebiliriz

Bu arada bir tavsiye de verelim: Özellikle yoğun trafikte uzun süre beklediğiniz zamanlarda vitesinizi N konumuna almak önerilmektedir. Bu sayede aracın bekleme sırasında daha az enerji harcamaktadır

Özellikle acemi sürücülerin sıkça dile getirdiği bir soruya: Otomatik vites araba yokuşta nasıl kullanılır?

Bilindiği gibi manuel vitesli arabalarda yokuş yukarı hareket ederken sürücüler arabanın kaymaması için zaman zaman el frenini çekerler. Ancak otomatik vitesli arabalarda bu tarz bir önlem almaya gerek yoktur. Çünkü çoğu otomatik şanzımanlı araç geri kayma kilidine sahiptir. Bu da büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla düz yolda otomatik vitesli arabanızla nasıl harekete geçiliyorsanız yokuşta da aynı şekilde harekete geçebilirsiniz. Ancak yokuşta hareket ederken düz yola oranla daha fazla gaza basmanız gerekecektir.

Öte yandan yokuşa gelmeden önce hızınızı artırıp çok daha rahat bir çıkış yapabilirsiniz. Ayrıca yokuş aşağı inişlerde otomatik vitesli araçların boşa alınması (N) şanzıman sistemine zarar verdiği gerekçesiyle önerilmemektedir.

Otomatik araba vites anlamları

Otomatik vites harfleri genel olarak aynı şekilde tasarlanmışlardır. Otomatik vites kolunda bulunan rakam ve harfler araç modeline göre değişkenlik gösterebileceğinden yukarıda bahsetmiştik. Otomatik vites üzerinde bulunan harfler P, D, R, N, S veya O harfleri ; bulunan rakamlar ise 1, 2, 3 tür.

Otomatik arabalarda vites harflerin anlamları

  • P – Park (Park etmek): Arabanın tamamen durması gerektiğinde vites kolu P konumuna getirilmelidir.
  • R – Reverse (Ters / Geri): Otomatik araba geri vitesidir. Arabanın geri gitmesi gitmesi için vites kolunun olması gereken konumdur.
  • Otomatik vites n ne demek? N – Neutral (Nötr): Araba boşa alınmak istendiğinde N konumuna getirilir.
  • Otomatik viteste S ne demek? S – Speed/Sport (hız/spor) veya O – Overdrive (aşırı hız): Yakıt tüketiminin arttığı konum olan S veya O hızlı sürüşler içindir. Overdrive , açılarak veya kapatarak ekonomi vitesi sayılan üst viteslere geçiş engellenir ve daha çabuk hızlanma sağlanır. Geçişlerde veya rampalarda avantaj sağlar.
  • Otomatik vites d ne demek? D – Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur.
  • Otomatik vites 1 2 3 ne işe yarar? rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
  • Otomatik vites m ne demek? Manuel vites değiştirme modu olarak geçmektedir. M Gaz pedalı bırakıldığında otomobilin motoru fren yapar. Vites kolu D konumundan geriye alınarak manuel vites konumuna geçirilir.
  • Otomatik viteslerde l nedir diye merak ediyorsanız otomatik vites harflerinden l için youtube videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.
  • otomatik vites l ne demek?

Otomatik vites harflerinin anlamlarını açıkladıktan sonra sıra Yarı otomatik ne anlama gelir? Sorunun cevabı için Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır ? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası