soy gaz nedir / Soy Gaz Nedir ? < Bilgiustam

Soy Gaz Nedir

soy gaz nedir

Sorulara Dön
NUR HAZAL SULU
Moleküler biyoloji ve Genetik bölümü hazırlık öğrencisiyim.

Soy gaz veya asal gaz, standart şartlar altında her biri, diğer elementlere kıyasla daha düşük kimyasal reaktifliğe sahip, kokusuz, renksiz, tek atomlu gaz olan kimyasal element grubudur. Fizikte ve kimyada tek atomlu gaz veya monatomik "tek atom" anlamına gelen, "mono" ve "atomik" sözcüklerinden türetilen bir terimdir. Genellikle gazlar için kullanılır. Bir monatomik gaz, atomları birbiri ile bağlı olmayan gaz şeklinde tarif edilir. Standart sıcaklık ve basınç altında bütün soygazlar monatomiktir. Bütün elementler yeterince yükseltilmiş sıcaklılarda gaz halindeyken monatomiktir. Monatomik bir gazın yaptığı tek hareket ötelemedir. Yani dolayısıyla soy gazlar da monoatomik olduğundan sadece öteleme hareketi yaparlar.

görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ “Tıp” sözcüğünün önüne “alternatif” sözcüğünü koymak, bir köpeğe işaret edip “Bak, bu benim alternatif kedim!” demek gibi bir şeydir. O, halen bir kedi değildir!”
Josh Thomas

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Asal gazlar ve soy gazlar arasındaki fark

Ana Fark - Soygazlar - Soygazlar

Maddeler katı hal, sıvı hal ve gaz hal olarak bilinen üç ana fiziksel durumda bulunabilir. Gaz halindeki element, element veya bileşik olan gazları içerir. Bununla birlikte, gazlar küçük kütlelere sahip küçük parçacıklardan oluşur. Bu gaz halindeki parçacıklar arasında bulunan çekim kuvvetleri çok azdır. Bu nedenle, bu parçacıklar arasında meydana gelen çarpışmalar nedeniyle bu parçacıklar daima hareket halindedir. Gazlar reaktif gazlar ve atıl gazlar olarak bulunur. Soy gazlar bir tür atıl gazdır. Asal gazlar ve asil gazlar arasındaki temel fark, inert gazların kimyasal reaksiyonlara girmemesidir, oysa asil gazlar belirli koşullarda kimyasal reaksiyonlara girebilir.

Kapsanan Anahtar Alanlar

1. İnert gazlar nelerdir
- Tanım, Özellikler, Örnekler
2. Asil Gazlar Nedir?
- Tanım, Özellikler, Örnekler
3. İnert Gazlar ve Soygazlar Arasındaki İlişki Nedir?
- Soygazlar ve Soygazlar
4. İnert Gazlar ve Soygazlar Arasındaki Fark Nedir?
- Anahtar Farklılıkların Karşılaştırılması

Anahtar Kelimeler: Soygaz, Soygaz, Hidrojen, Helyum, Neon, Ksenon, Azot

Asal Gazlar Nelerdir?

İnert gazlar, kimyasal reaksiyonlara girmeyen bileşiklerdir. Bunlar reaktif olmayan gazlardır. Asal gazlar basit olabilir veya bileşikler olarak mevcut olabilir. Argon, basit bir inert gaz için iyi bir örnektir. Azot çoğu zaman etkisiz bir gaz olarak kabul edilir. İki azot atomundan oluşan bir bileşiktir.

İnert gazların reaktif olmayan davranışı, tamamlanmış değerlik kabukları nedeniyle ortaya çıkar. Başka bir deyişle, bu gazların atomlarının en dış elektron kabukları tamamen doludur. Bu nedenle, bütün elektron kabuklarını doldurarak veya tam bir değer kabuğu elde etmek için en dıştaki kabuktaki elektronları kaldırarak diğer tüm atomlar diğer kimyasal türlerle reaksiyona girdiğinden, diğer kimyasal türlerle daha fazla reaksiyona girmeye gerek yoktur.

Şekil Neonun Atomik Yapısı

Neon inert bir gazdır. Neon atomlarından oluşur. Neon kimyasal reaksiyona giremez, çünkü en dış kabuğu tamamen elektronlarla doludur.

İnert gazlar, kimyasal reaksiyonlardan kaçınılması gereken durumlarda faydalıdır. Örneğin, gıda ambalajlarında etkisiz gazların kullanılması, bakteri üremesini önlediğinden güvenlidir. İnert gazlar ayrıca herhangi bir kirlenmeyi önlemek için tungsten'i kaynakta korumak için kullanılır.

Soygazlar Nedir?

Soy gazlar, periyodik tablonun 18 grubundaki kimyasal elementlerdir. Bu nedenle, 6 asil gaz var. Onlar He (Helyum), Ne (Neon), Ar (Argon), Kr (Krypton), Xe (Xenon) ve Rn'dir (Radon). Diğer kimyasal elementler arasında reaktivite yok veya çok düşüktür. Bunun nedeni, bu elementlerin atomlarının tamamen dolu değerlik kabuklarına sahip olmasıdır. Helyumun sadece bir tane yörüngesi var. Böylece, bu yörüngede maksimum 2 elektron vardır. Diğer elemanlar 8 elektron ile tamamen doldurulmuş s ve p kabuklarına sahiptir.

Bu elementler oldukça reaktif değildir. Ancak aşırı koşullar altında, bileşikler halinde yapılabilirler. Tüm bu gazlar normal şartlar altında monoatomik gazlardır. Aşırı koşullar altında bile, Helyum ve Neon kimyasal bağlara katılmazlar. Ancak, Argon, Krypton, Xenon zayıf şekilde reaktifdir ve kimyasal bağlar oluşturan bileşiklerde yer alabilir. Radon, radyoaktif bir element olarak bulunur.

Xenon'dan Oluşan Bileşiklere Örnekler:

Xenon hexafluoride (XeF 6 )

Xenon tetraflorür (XeF 4 )

Ksenon diflorür (XeF 2 )

Kripton, Xenon gibi florürler de oluşturabilir. Ek olarak, Krypton hidrojen, karbon gibi diğer metallere ve bakır gibi geçiş metallerine kimyasal olarak bağlanabilir.

Soygazlar ve Soygazlar Arasındaki İlişki

Bütün soygazlar standart sıcaklık ve basınç koşulları altında atıl gazlar olarak kabul edilir. Ancak tüm inert gazlar soy gaz değildir.

Soygazlar ve Soygazlar Arasındaki Fark

Tanım

Asal Gazlar: Asal gazlar kimyasal reaksiyona girmeyen bileşiklerdir.

Soygazlar : Soygazlar, periyodik tablonun grubundaki kimyasal elementlerdir.

Gaz Parçacıkları

İnert Gazlar: İnert gazlar atomlardan veya moleküllerden oluşabilir.

Soygazlar : Soygazlar sadece atomlardan oluşur. Molekül yok.

Kimyasal reaktivite

Asal Gazlar: Asal gazlar kimyasal olarak reaktif değildir.

Soygazlar : Soygazlar normalde reaktif değildir, ancak aşırı koşullar altında reaktif olabilir.

Elementler

İnert Gazlar: İnert gazlar, bütün soy gazları ve diğer bazı inert gaz bileşiklerini içerir.

Soygazlar : Soygazlar, periyodik tablonun grubundaki elementlerdir.

Sonuç

Asal gazlar ve soy gazlar normal şartlar altında reaktif değildir. Ancak asil gazlar belirli koşullar altında kimyasal bağlar yapabilir. Bunun için aşırı koşullar gereklidir, çünkü bu atomlar veya bileşikler tamamen elektronlarla dolu en dış kabuklardan oluşur. Bununla birlikte, bütün soy gazlar inert gazlardır, fakat bütün soy gazlar soy gaz değildir. Asal gazlar ve soy gazlar arasındaki fark budur.

Referanslar:

1. “İnert gaz.” Vikipedi. Wikimedia Foundation, 20 Temmuz Burada mevcut. 01 Ağu
2. “İnert gazlar.” funduszeue.info, Web. Burada mevcut. 01 Ağu

Görünüm inceliği:

1. “Electron shell Neon - etiket yok” Commons ile: Kullanıcı: Pumbaa (commons tarafından orijinal eser: Kullanıcı: Greg Robson) - karşılık gelen etiketli versiyon (CC BY-SA uk) Commons Wikimedia aracılığıyla

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası