büyükadada gidilecek yerler / Büyükada’da Gezilecek Yerler | Türk Hava Yolları Blog

Büyükadada Gidilecek Yerler

büyükadada gidilecek yerler

Büyükada

1

Prens Adaları; Büyükada, Heybeliada, Burgazadası, Kınalı Ada, Sedef Adası, Yassıada, Kaşık Adası, Sivri Ada, ve Tavşan Adası olmak üzere toplam 9 adadan oluşur. Büyükada, Marmara Denizi’nde bulunan ve İstanbul’a bağlı olan Prens Adaları’nın en büyüğüdür ve Adalar Belediyesi’nin görev sınırları içinde yer alır. Rumca adı “Prinkipos”tur. Yaklaşık 5,5 km2’lik bir alanı kaplar.

Büyükada’nın biri kuzeyinde biri güneyinde olmak üzere iki tepesi vardır. Güneydekinin adı Yücetepe, kuzeydekinin adı Manastır Tepesi’dir. Adada Nizam ve Maden Mahalleleri olmak üzere iki mahalle bulunur. Henüz adaya yaklaşırken bile ada evlerinin manzarasıyla karşılaşırsınız. Adanın vapur iskelesi ana meydanda bulunur ve burada adanın simgesi haline gelen Saat Kulesi’ni, sahil yolu boyunca dizilmiş restoranları, dükkanları ve otelleri görürsünüz. Büyükada’da kamu hizmeti için olan araçlar haricinde motorlu taşıtlara izin verilmemektedir. Bu yüzden adayı bisikletle veya yaya olarak rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Adada, girmek için üyelik gerektiren plajların yanı sıra halk plajları da bulunmaktadır. Bunlar; Eskibağ Plajı, Halik Koyu Plajı, Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı, Nakibey Plajı, Aya Nikola Plajları’dır. Bu plajlarda şezlong ve şemsiye kiralayarak gün boyu denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Büyükada’ya adımınızı attığınızda ilk dikkatinizi çekecek olan, maalesef ağır at kokusudur. Bunun sebebi atların faytonlar için kullanılmasıdır. Maalesef adaların altyapıdan sonraki en büyük sorunu atlı faytonlardır. Akülü fayton sistemine yıllardır geçilemediği gibi bazı fayton sürücüleri turistleri dolandırmaktadır. Size tavsiyemiz hem dolandırılmamak hem de atlara yapılan eziyete ortak olmamak için faytonları kullanmamanızdır.

Büyükada'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Büyükada'da Ne Yenir?

Haberler

Magazin

Ünlüler Dosyası

Büyükada'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Büyükada'da Ne Yenir?

İstanbul açıklarında bulunan Prens Adaları'nın en büyüğü olarak bilinen Büyükada 5,4 km yüz ölçümüne sahiptir. Büyükada'nın Yunanca adı Πρίγκηπος (Prinkipos) olarak bilinmektedir. Prinkipos Yunancada Prens anlamına gelmektedir. yılı verilerine göre Büyükada'nın kış nüfusu olarak biliniyor. Adada bulunan evlerin çoğu yazlık olarak değerlendirildiği için yazın nüfusunda artış olmaktadır. Marmara Denizi'ne manzara katan Büyükada'ya gidince İstanbul'a da uzaktan bakma şansı yakalıyorsunuz. Yeşil ile mavinin muhteşem görüntüsüne şahitlik etmek isteyenler Büyükada'da gezilecek yerleri merak ediyor. Peki, Büyükada'da gezilecek yerler nelerdir? Büyükada'da ne yenir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik

Diğer Prens Adaları gibi Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılan Büyükada'da birbirinden güzel tarihi yerler bulunmaktadır. Ayrıca Büyükada, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden bir ay önce alınmıştır. Büyükada'ya gitmek için ise İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri, Bursa Deniz Otobüsleri, Mavi Marmara, Prens Tur, Dentur ve Turyol firmaları düzenli olarak seferler düzenlemektedirler. Birbirinden güzel tarihi mekanları ve plajları bulunan Büyükada'yı gezmek isteyenler internet üzerinden araştırmalar yapıyor. Bizde Büyükada'da gezilecek yerler nelerdir?, Büyükada'da nerede denize girilir?, Büyükada'da ne yenir? gibi soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik

Büyükada'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Büyükada'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Büyükada'da Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Büyükada'da Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Büyükada'da Denize Girilecek Yerler Nerelerdir? Büyükada Plajları

Büyükada'da Denize Girilecek Yerler Nerelerdir? Büyükada Plajları

Büyükada'da Ne Yenir?

Büyükada'da Ne Yenir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Büyükada&#;da Gezilecek Yerler - Unutulmaz Bir Tur İçin Büyükada Gezi Rehberi

Tarihin Doğayla Buluştuğu Büyükada'da Nasıl Gezilir?

Prens Adaları, kuşkusuz İstanbul'un en güzel yerlerinden biridir. Özellikle bahar ve yaz döneminde Büyükada'nın Marmara Bölgesi içerisinde küçük çaplı bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Masmavi denizle yemyeşil ağaçların bir araya geldiği Büyükada gezilecek yerler itibariyle de çok sayıda seçeneğe sahiptir.

Büyükada'da ne yapılır diye merak ediyorsanız endişelenmenize hiç gerek olmadığını söyleyelim. Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle eşsiz bir yerleşke olan Büyükada'da gezilecek yerler hakkında sizlere bilgi vermek için detaylı bir liste hazırladık.

1. Saatli Meydan

Büyükada'da gezilecek yerler listenize vapurdan hemen indiğinizde karşınıza çıkacak olan Saatli Meydan'la başlayabilirsiniz. Büyükada yolcularının neredeyse tamamının uğradığı meydan, aynı zamanda tarihi bir buluşma noktasıdır. Nitekim meydanda yer alan saat de yılında yapılmış ve adanın ikonik simgelerinden biri haline gelmiştir.

2. Adalar Müzesi

Eğer Prens Adaları hakkında pek bilginiz yoksa Büyükada'da gezilecek yerler listenize Adalar Müzesi'ni de eklemelisiniz. Adalar Müzesi, Prens Adalarının oluşumundan itibaren tarihi hakkında bilgi veren ve çok sayıda koleksiyon parçasıyla birlikte fotoğrafın da yer aldığı bir müzedir.

3. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Bir edebiyat tutkunuysanız Büyükada gezi turu içerisinde yer vermeniz gereken en önemli lokasyonlardan biri de Sait Faik Abasıyanık Müzesi'dir. yılında açılan müze, restore edilerek yılından itibaren tekrar ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Sait Faik'in hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği bu ev, Türk edebiyatında büyük bir yeri olan yazarın yaşamından izler barındırmaktadır.

4. Reşat Nuri Güntekin'in Evi

Büyükada'da gezilecek yerler listemizde yer alan tek ünlü yazar Sait Faik değildir. Aynı şekilde Reşat Nuri'nin de hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği evi Büyükada'da yer almaktadır. Adalar Müzesi'ne son derece yakın olan evde yazarın kullandığı çeşitli eşyaları görebilir, aynı zamanda köşkün eşsiz mimarisine tanıklık edebilirsiniz.

5. Yücetepe

Her ne kadar 1 km'lik ciddi bir yokuş çıkmanızı gerektirse de Yücetepe, Büyükada'da nasıl gezilir sorusuna verilmesi gereken yanıtlardan biridir. Ada manzarasını ayaklarınızın altına seren tepe, aynı zamanda Aya Yorgi Kilisesi'ne ulaşmak için de uğramanız gereken güzergahlardan biridir.

6. Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada'da gezilecek tarihi yerler arasında benzersiz güzelliğiyle de öne çıkan Aya Yorgi Kilisesi'nin inşa edilmesi yılına kadar uzanmaktadır. Başlangıçta manastır olarak kullanılan yapı günümüzde artık yalnızca kilise olarak hizmet vermektedir.  23 Nisan ile 24 Eylül arasında özel olarak dualar edilen kilisede eğer zeytinyağı alarak kiliseye bağışlarsanız dileklerinizin kabul olduğuna inanılmaktadır. Eğer Büyükada'da gezilecek yerler hakkında bir endişeniz varsa Aya Yorgi Kilisesi'ne yürüyebilir, Büyükada gezinize listemizdeki sırayı takip ederek bir yarı hac yolculuğuyla başlayabilirsiniz.

7. Rum Yetimhanesi

Günümüzde halen daha dünyanın en büyük ahşap binası olarak kabul edilen Rum yetimhanesi Büyükada gezi turu için en ideal mekanlardan biridir. yılında inşa edilen ve yaklaşık 60 yıldır kullanılmayan yapı, yine de ihtişamını tüm güzelliğiyle birlikte korumaktadır.

8. Hamidiye Camii

yılında II. Abdülhamit'in inşa ettirdiği Hamidiye Camii, Büyükada gezilecek yerler listesinin önemli parçalarından biridir. Dini ve tarihi anlamının yanı sıra mimari açıdan da caminin son derece başarılı bir eser olduğunu vurgulamak gerekir. Kalem işi süslemeleri ve çinileriyle Hamidiye Camii, Büyükada ziyaretçilerini karşılayan en güzel eserler arasındadır.

9. Adakule

Eğer adanın en yüksek noktalarından birine çıkmak sizi endişelendiriyorsa Adakule'yi Büyükada'da bisikletle gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. İsterseniz bunun yerine fayton kullanarak Lunapark Gazinosu'na çıkabilir, oradan da Adakule'ye yürüyebilirsiniz. Adakule, aslında Orman Genel Müdürlüğü'nün idaresi altında olan bir yangın kulesidir ve termal kameralar aracılığıyla adada ortaya çıkabilecek yangın risklerine karşı erkenden müdahale edilebilmesi için vardır. Bu işlevsel yönü bir kenara ada manzarasını bütünüyle görmek istiyorsanız çıkmanız gereken yer Adakule'dir.

Dilburnu

Piknik yapmayı seviyorsanız Büyükada gezi rehberi sonuna bir de piknik alanı eklememizin hoşunuza gideceğinize inanıyoruz. Dilburnu, yaklaşık metre uzunluğuyla oldukça geniş ve ferah bir piknik alanıdır. Yolculuğunuzun sonunda piknik alanına uğrayarak dinlenebilir, ikinci bir tur planı için gerekli enerjiyi toplayabilirsiniz.

Büyükada’nın Bilinmeyen Güzelliklerini Keşfedin!

Büyükada, İstanbul'dan gündelik kaçamaklar için olduğu kadar farklı bölgelerden uzun süreli tatiller için de son derece doğru tercihlerden biridir. Marmara Denizi'nde Akdeniz kıyılarından esintiler sunan Büyükada'nın güzelliklerini keşfetmek için geç kalmayın!

Sizin için Büyükada’da gezilecek yerler listemizde ziyaretçilerin sıklıkla uğradığı 10 farklı lokasyonu sıraladık. Ancak kabul etmek gerekir ki Büyükada’nın güzellikleri yalnızca bu noktalarla sınırlı değildir. Büyükada’nın çoğu insan tarafından bilinmeyen güzelliklerini keşfetmek için adayı karış karış gezebilir, her adımda farklı bir estetikle karşılaşabilirsiniz.

İçindekiler

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Prens Adaları olarak adlandırılan adaların içerisinde en büyüğü olan Büyükada, İstanbul’un en turistik yerlerinden biridir. Rengarenk begonvillerle donatılmış sokaklarında bisiklet sürmek, tarihi köşklerini yakından keşfetmek, masmavi plajlarında yüzmek… Tüm doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve mimari dokusuyla da her zaman ziyaretçileri etkisi altına almayı başarıyor. Yaz aylarında, normal nüfusundan çok daha fazla bir nüfusa sahip olan ada, şehir gürültüsünden ve trafikten uzaklaşmak için adeta günübirlik kaçış noktasıdır.

Kaç Günde Gezilir; günde gezmeniz mümkün. Ziyaretçiler Büyükada&#;yı çoğunlukla günübirlik geziler için tercih etmektedir. Konaklamalı bir şekilde kalmak isterseniz Büyükada&#;da çeşitli konaklama seçenekleri de bulunmaktadır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Büyükada’yı ya Nisan-Mayıs aylarında ya da Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında ziyaret edebilirsiniz. Hangi ay gittiğinizden bağımsız olarak eğer kalabalıktan uzak, daha sakin bir şekilde Büyükada&#;nın keyfini çıkarmak istiyorsanız hafta sonu yerine hafta içini tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Hafta sonu çok kalabalık olduğu için adanın tadını gönlünüzce çıkarmanız pek mümkün olmayabilir.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; İstanbul Atatürk Havalimanı’na indiyseniz, toplu taşıma araçlarını kullanarak Kabataş’a gelmeli, Kabataş’tan ise herhangi bir deniz yolu taşıtını kullanarak adaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Sabiha Gökçen Havalimanı’na indiyseniz, Havaş ya da otobüsleri kullanarak Bostancı’ya, Bostancı’dan ise herhangi bir deniz yolu taşıtını kullanarak adaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak; Havaş ya da otobüslerle Kadıköy’e, Kadıköy iskelesinden de adalara ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Büyükada’da lezzetli balık menülerinin tadın bakmalı ve meşhur dondurmalarından yemelisiniz. Sonrada, sizler için hazırladığımız Büyükada Restoranları’nı keşfetmelisiniz.

*Büyükada&#;da Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Büyükada Sahili

Büyükada Sahili

Burası neresi? Büyükada İskelesi’ne yaklaşırken, ilk etapta zaten farklı bir atmosfer yaşayacağınızı anlayacaksınız. Kadıköy, Bostancı, Kartal, Yenikapı ve Beşiktaş iskelelerinden kalkan vapur ve motorlara binerek ulaşacağınız Büyükada, sizleri mor ve pembe renkli begonvilleriyle karşılıyor olacak. Köşkleri, butik otelleri ve birbirinden harika restoranlarıyla olağanüstü bir yer olan Büyükada’ya hayran olmamak elde değil. Motorlu taşıtların kullanılmasının yasak olduğu adada, güzel bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz?

Neden gitmeliyim? İskeleden indiğinizde, insanların gittiği yöne doğru otomatik sizde yöneliyorsunuz ve kendinizi solda yer alan sahil yönüne çeviriyorsunuz. Saatli Meydan’a doğru çıkmadan önce, hemen soldan devam ediyorsunuz ve çok büyük olmasa da bir sahil şeridine ulaşıyorsunuz. Bu sahil şeridini yürüdükçe, birbirinden farklı balık restoranları ve birahanelerle karşılaşacaksınız. İsterseniz bunlardan birini tercih ederek lezzetli bir yemek yiyebilir, isterseniz de denizin kenarında yer alan banklarda oturup enfes manzarayı seyredebilirsiniz.

2. Saatli Meydan

Saatli Meydan

Burası neresi? Büyükada vapur iskelesinin karşısında yer alan Saatli Meydan, Büyükada’nın önemli sembolik yapılarından biridir desek yanılmayız sanırım. Herkesin mutlaka uğradığı bu meydan, aynı zamandabir buluşma noktasıdır. Meydandaki tarihi saat ise, yılında inşa edildi ve Büyükada’nın ikonik bir simgesi olarak günümüze kadar gelmeyi başardı. Meydanın çevresinde en ünlü otellerden biri yer alıyor ve konaklama ihtiyacı duyduğunuz takdirde buradan istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz. Dahası meşhur dondurmacıların mükemmel dondurmasından yiyebilir ya da lokma tatlısının tadına bakabilirsiniz. Bu lezzetler kaçmaz, ona göre. 🙂

Neden gitmeliyim? İskele Meydanı, bir şeyler atıştırmak için birçok muhteşem kafe, restoran ve dondurmacıya ev sahipliği yapmaktadır ve özellikle karnı acıkan ziyaretçiler için burası Büyükada&#;daki en cazip noktalar arasında bulunmaktadır. Tabi adaya lojistik desteğin zorluğundan dolayı fiyatların İstanbul&#;a göre bir tık pahalı olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

3. Ada Çarşısı

Ada Çarşısı

Burası neresi? Adanın çarşısı, saatli meydanın ve sahil şeridinin hemen arkasında yer alıyor. El sanatları tezgahları ve ünlü market zincirlerinin yanı sıra daha pek çok alışveriş alternatifini burada bulma şansı yakalayabilirsiniz. Ayrıca yine restoranların ve ünlü tatlıcıların yer aldığını ekleyerek, mutlaka birini tercih edip yemek yemeniz gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda konaklama ihtiyacı duyarsanız da, butik otellerden birinde konaklayabilirsiniz.

4. Ada Sokakları

Ada Sokakları

Burası neresi? Gelelim Büyükada&#;da gezilecek yerler listesinde en önemli kısma… Adanın sokakları… Harika bir gezintiye çıkacağınız, yeni yerler keşfedeceğiniz, rengarenk çiçekler arasında dolaşacağınız, yürüyerek ya da bisiklet sürerek tadını çıkaracağınız sokaklar… İster iskeleden ister ada çarşısından, nereye yönelmek isterseniz oraya yönelin. Sağa mı sola mı? Hiç fark etmez! Yeter ki amacınız adayı tümüyle keşfetmek olsun.

Neden gitmeliyim? Ada sokaklarında dolaşırken, tarihi köşkleri yakından görecek ve mükemmel bir nostalji yaşayacaksınız. Renkli begonvillerin arasında, beyaz evlerin ya da ahşap köşklerin önünde muhteşem fotoğraflar çekmeyi unutmayacağınızı tahmin ediyoruz. Kuş sesleri eşliğinde, arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle bisiklete binmenin keyfi bir başka olacak! Belki yokuşlardan çıkarken zorlanacaksınız ama buna her dakika değeceğinden emin olun.

Kaçırmayın! Bazen mola verecek ve durduğunuz noktalarda denizin manzarasını seyretmeye dalacaksınız. Bazen de fotoğraf çekmeye dalacaksınız ve bunun için oldukça vakit harcayacaksınız. Zaman nasıl geçmiş anlamayacaksınız bile! Bu kadar mola yeter mi yetmez tabii ki. Büyükada’nın meşhur kafe veya restoranlarında oturup, harika manzara eşliğinde günün tadını çıkaracaksınız.

-Anıtlar, Mezarlar

5. Büyükada Müslüman Mezarlığı

Burası neresi? Tepeköy&#;de bulunan Müslüman Mezarlığı birçok ünlü Türk&#;ün son istirahat yeri olması nedeniyle Büyükada&#;ya gelenler tarafından büyük ilgi görmektedir. Mezarlık yüzyılda Sadrazam Rıfat Paşa&#;nın onayıyla bölgede vefat eden Müslümanların defnedilmesi amacıyla kurulmuştur. Mezarlıkta yatan ünlü isimler arasında Aliye Berger, Doğan Avcıoğlu, Abdullah Paşa, Ahmet Fehim gibi önemli kişiler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Huzur dolu atmosferi ve burada yatan ünlü isimleri ile Büyükada Müslüman Mezarlığı, Büyükada gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmeniz gereken yerlerden biridir.

6. Yunan Ortodoks Mezarlığı

Burası neresi? Manastıra giden yolun üst tarafında bulunan Büyükada Rum Ortodoks Mezarlığı, bölgede bulunan Gayrimüslimlerin defnedilmesi amacıyla kurulmuştur. Patrik Hristanos ve İmparatoriçe İrene gibi önemli isimlerin mezarları da bu mezarlıkta bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Büyükada&#;nın tarihi hakkında ziyaretçilerine önemli ipuçları sunan Yunan Ortodoks Mezarlığı, Büyükada gezisi sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır. Mezarlık normal şartlarda ziyarete açık değildir ancak mezarlıkta defnedilmiş kişilerin ismini verdiğiniz taktirde girişe izin verilmektedir.

-Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

7. Çankaya Caddesi

Burası neresi? Adadaki muhteşem köşklerin bulunduğu Çankaya Caddesi, adanın tarihine tanıklık etmek ve Adalar gezisini unutulmaz hatıra fotoğraflarıyla süslemek isteyenler için Büyükada&#;nın en keyif verici yürüyüş noktalarının başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Çankaya Caddesi boyunca gerçekleştireceğiniz gezi ile adanın tarihi yapılarını yakından görme ve caddenin huzur dolu iklimini hissetme fırsatına sahip olacaksınız.

Aklınızda bulunsun! Nizam Caddesi ve Yılmaz Türk Caddesi de önemli tarihi konaklara ev sahipliği yaptığı için bu caddeler da Büyükada&#;nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

-Müzeler

8. Adalar Müzesi

Adalar Müzesi

Burası neresi? İstanbul&#;un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, Büyükada&#;nın en meşhur müzelerinden biridir. Müzenin içerisinde; adaların oluşumundan günümüze kadar gelen hikayesini ve tarihini anlatan 20 bin belge, 6 bin fotoğraf ve daha birçok koleksiyon parçası yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Açık ya da cam vitrin içerisinde sergilenen eserler, fazlasıyla dikkat çekiyor. Müzedeki video gösterimlerinden, adaların tarihi ve jeolojik yolculuğuna çıkacak ve adalar hakkındaki her detayı öğreneceksiniz. Adaların tarihini ve kültürünü yakından tanıyıp öğrenecek, doğal zenginliklerini keşfedeceksiniz.

Adanın merkezine yarım saatlik bir yürüyüş mesafesinde yer alan müzeye, ister yürüyerek ister bisiklet sürerek gelin. Müzenin önünde bisiklet kiralayanlar için park noktaları da yer alıyor.

  • Adres: Adalar Müzesi Hangar Müze Alanı, Aya Nikola Mevkii Büyükada / Adalar &#; İSTANBUL
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: () 64 30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Burası neresi? Büyükada&#;nın en önemli müzelerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yılında açılmıştır. yılında, Darüşşafaka Cemiyeti&#;nin sorumluluğunda yoluna devam etmiş ve yılında yenilenmeye gittiği için kapatılmıştır. Restorasyon çalışmaları sonucunda yenilenip, çağdaş bir müze haline dönüşerek, yılında tekrar hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Edebiyat ve tarih tutkunlarını bir arada buluşturan müze, açıldığı günden bu yana ülkenin en çok ziyaret edilen müzesi olmuştur. Müze, Türkiye&#;nin önemli şair ve yazarlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık&#;ın yaşamından izler taşıyor. İçerisinde; Sait Faik&#;in eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları gibi daha pek çok eşya ve belge sergileniyor. Aynı zamanda burası yazarın yaşadığı üç katlı bir köşktür ve zamanla müzeye çevrilmiştir. Bu nedenle Sait Faik Abasıyanık&#;ın hem ruhsal hem de yazınsal dünyasını en derinden hissedeceksiniz. Emin olun!

  • Adres: Burgazadası, Burgazada, Çayır Sk. No, Adalar/İstanbul
  • Çalışma saatleri: &#; **Pazartesi ve Salı günleri kapalı
  • Telefon: () 20 60
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Seyir ve Manzara Noktaları

Yücetepe

Yücetepe

Burası neresi? Adanın en meşhur tepelerinden biri olan Yücetepe, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Aya Yorgi Kilisesi&#;nin bulunduğu alanı kapsayan tepeye ulaşmak için, 1 m kadar bir yokuş çıkmanız gerekiyor. Ancak bu yolculuk ne kadar zor olursa olsun, tepeye ulaştığınızda buna değdiğini anlayacaksınız.

Neden gitmeliyim? Tepeye ulaştığınızda, öncelikli olarak Yücetepe Gazinosu&#;nagitmelisiniz. Büyükada&#;nın eşsiz manzarasını ayaklar altına alan yer, oldukça huzurlu ve samimi bir ortama sahiptir. Tahta masa ve sandalyeler ile donatılmış, aile işletmesi olan bu yerde, muhakkak lezzetli menülerin tadına bakmalısınız. Sahilde bir akşam yemeği yemek yerine, buraya gelerek hem enfes yemeklerin tadına bakmış hem de gün batımının o muhteşem manzarasını seyretmiş olacaksınız.

  • Adres: Büyükada-nizam Mh., Adalar/İstanbul
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: () 13 33
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Adakule

Adakule

Burası neresi? En ilgi çekici manzaraya sahip tepelerden biri olan Adakule, Büyükada&#;nın yangın kulesidir. Orman Genel Müdürlüğü&#;ne ait beş katlı olan bu yangın kulesi, her yıl Nisan ayından itibaren çalıştırılmaya başlanır. Kulede yer alan termal kameralar sayesinde herhangi bir yangın riskiyle karşılaşıldığında, itfaiye ve orman ekipleri müdahale etmek için devreye girer.

Büyükada&#;nın en yüksek tepesinde yer aldığı için ulaşımı zor gibi düşünülse de, aslında çok kolay. Aya Yorgi Kilisesi&#;ne giden yolun sonunda sağa doğru kıvrılan patika yolu takip etmeniz yeterli, sonrasında bu büyüleyici manzarayla karşılaşıyorsunuz. Yücetepe kadar çok bilinmese de, Büyükada manzarasını en güzel şekilde izleyebileceğiniz yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Deniz seviyesinden metre yükseklikte yer alan kuleden, Rum Yetimhanesi&#;nin ve Heybeliada&#;nın manzarasını görebiliyorsunuz. Sadece bu kadar mı, hayır! yılında restore edildikten sonra kullanıma açılan kulede, panoramik manzaralı toplantı salonları inşa edilmiş ve böylece İstanbul&#;un nefes kesen manzarasını doyasıya seyredebilme şansı elde edebiliyorsunuz. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmesini de buna borçlu.

-Plajlar

Blue Beach

Blue Beach

Burası neresi? Adanın merkezine oldukça yakın bir mesafede yer alan Blue Beach, Büyükada’nın plajları arasında ilk sırada yerini alıyor. Büyükada iskelesine geldiğinizde, indiğiniz vapurun hemen yanında plajların özel tekneleri bulunuyor. Sürat teknesi ya da küçük teknelerden birini tercih ederek, plajlara ulaşım sağlıyorsunuz. Blue Beach’e de aynı şekilde geldiğinizi varsayıyoruz ve aynı zamanda yürüyerek de dakikada plaja ulaşabileceğinizi ekliyoruz.

Neden gitmeliyim? Plajın alanı çok büyük ve geniş olmasa da, adanın denizinde vakit geçirmek için oldukça idealdir. İçerisinde yer alan restorandan yemek yiyebilir, soğuk şeyler içebilirsiniz. Bu işletme, mavi ve beyaz renkli konsept ile dizayn edilmiş olup, ihtiyaçlarınızı çok rahat karşılayabileceğiniz bir yerdir. Belli bir ücret ödeyerek giriş yapacağınız plajda, ücrete şezlong ve şemsiye hizmetleri de dahildir. Ayrıca duş, tuvalet ve soyunma kabini gibi olanaklar da içerisinde mevcuttur.

Aklınızda bulunsun! Plaja, damsız müşteri alınmıyor!

Yörükali Plajı

Yörükali Plajı

Burası neresi? Adanın en fazla kapasiteye sahip plajlarından biri olan Yörükali Plajı, aynı zamanda adanın en meşhur ve en eski plajlarından biridir. Plaj sürekli olarak temizleniyor ve bu yüzden adanın en temiz plajlarından biri olduğu biliniyor. Ancak son yıllarda gelen ziyaretçiler bir hayli arttığı için, belki eskisi kadar temiz bulamayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Genelde günübirlik kaçamaklar için tercih edilen plajda, konaklama seçenekleri de bulunuyor. Büyükada iskelesinden kalkan tesisin teknelerini ücretsiz olarak kullanıp, plaja kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yörükali Plajı, hem otel hem de plaj işletmesi olarak kullanıldığı için, fazlasıyla geniş mutfağa sahiptir. Lezzetli menülerden yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderecek ve plajda doyasıya güneşlenip yüzeceksiniz. Özellikle müzik seçimlerine bayılacaksınız. Aynı zamanda plaj kumluk olduğu için, çocuklu aileler tarafından da sıklıkla tercih edildiğinin altını çizelim.

Uyarı! Hafta sonları oldukça kalabalık olan plaja, hafta içi gelmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca hafta sonları damsız giriş yapılmadığını belirtelim. Üstelik burada konaklayanlara, plaja girmek ücretsizdir. Onun dışında belli bir ücret ödeyerek giriş yaptığınız plajda, ücrete şezlong-şemsiye hizmetleri de dahil.

Viranbağ Plajı

Viranbağ Plajı

Burası neresi? Yada Beach Club şirketi tarafından işletilen plaj, Viranbağ Koyu olarak da biliniyor. Eskibağ Plajı ile aynı işletmeye sahip olan plaj, hem ada sakinleri hem de turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor ve çok seviliyor. Plaj çalışanları, neredeyse her sabah, denizi temizliyor ancak yine de bazı günler denizde yosun olabiliyor. Adanın merkezinden kalkan ücretsiz teknelerle ulaşım sağlayacağınız plajda, akşam teknelerin dönüş saatine kadar takılabilirsiniz. Hafta sonları canlı performans partilerine katılmalı ve harika sushilerinin tadına bakmalısınız.

  • Adres: Büyük Tur Yolu No Viranbağ İstanbul TR,
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: () 38 20
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

Eskibağ Plajı

Eskibağ Plajı

Burası neresi? Adanın en arka kısmında yer alan Eskibağ Plajı, Büyükada plajları arasında en güzelidir. Adanın arkasında kaldığı için plaja ulaşmak biraz zor olabilir. Ancak merkezden kalkan motorlara binerek, 25 dakikaya rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Adanın en eski plajlarından biri olan Eskibağ Plajı, oldukça temiz bir havaya hakimdir. Denizinin sakin ve yosunsuz olması, tercih etmeniz için bir nedendir. Aynı zamanda diğer nedenlerden biri de; içerisinde yeme-içme gibi imkanların yer almasıdır. Hatta plajda, nişan ve düğün gibi özel günler için organizasyonlarda yapılmakta. Ailecek gidilebilecek bir mekan olmanın yanı sıra, arkadaşlarınızla da gidip sınırsız eğlenebileceğiniz bir yerdir. Plajda; şemsiye, şezlong, minder, duş, tuvalet, soyunma kabinleri gibi imkanlar da mevcut olup, alkol satışı da yapılmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Plaja damsız girilmediğini belirtelim.

  • Adres: Büyük Tur Yolu No Büyükada/ İstanbul
  • Telefon: 0 () 38 20
  • Web sitesi 

Prenses Koyu Plajı

Prenses Koyu Plajı

Burası neresi? Prenses Butik Otel’in önünde yer alan Prenses Koyu Plajı, adanın en meşhur plajları arasındadır. Diğer plajlarda olduğu gibi, adanın merkezinden kalkan ücretsiz motorlarla bu plaja ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Yolculuk 10 dakika kadar sürüyor ve sonrasında harika bir plajla baş başa kalmış oluyorsunuz. Büyükada’nın en kaliteli plajlarından biri olduğu için, çok sık tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; restoran, şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, soyunma kabinleri gibi ihtiyaç duyacağınız her şey mevcut. Denizi tertemiz ve kumludur, bu yüzden çocuklu aileler için de fazlasıyla uygundur. Çeşitli aktiviteler ve partilerin düzenlendiği plajda, eğlencenin hiç eksik olmadığını fark edeceksiniz. Sadece gün batımını izlemek için bile bu plaja gelenlerin sayısını bir bilseniz… O nedenle Büyükada&#;da gezilecek yerler listesine bu plajı eklemeyi unutmayın deriz!

  • Adres:Kamelya Sok. No Büyükada / İstanbul
  • Telefon: 0 30 34
  • Web sitesi 

Nakibey Plajı

Nakibey Plajı

Burası neresi? Ada merkezine oldukça yakın olan Nakibey Plajı, diğer plajlara göre daha sakindir. Merkezden yürüyerek dakikada ulaşabileceğiniz plaja, aynı zamanda Büyükada iskelesinden ücretsiz teknelere binerek ulaşabilirsiniz. Denizi dalgasız, dingin ve kumluk olmasıyla birlikte oldukça sığdır. Bu yüzden ailelerin daha çok tercih ettiği plajlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca denizinin diğer plajlara göre çok daha temiz olduğunu ekleyelim. İçerisinde restoran-cafe tarzında işletilen bir büfe var ve bunun dışında ihtiyaç duyacağınız her türlü plaj olanaklarına da yer veriliyor.

Aklınızda bulunsun! Plaj, aile plajı olarak geçtiği için, damsız girilmiyor.

Halik Koyu Plajı

Halik Koyu Plajı

Burası neresi? Adanın en uzun plajına sahip olan Halik Koyu Plajı, hem temiz hem de sessiz, sakin bir yer olmasıyla fazlasıyla dikkat çekiyor. Plaj, adanın en meşhur otellerinden biri olan Eskibağ Otel’i tarafından işletiliyor ve otelin Teras Restoran’ın hemen yanında yer alıyor. İster ada içerisinden yürüyerek ulaşın ister ada iskelesinden kalkan ücretsiz teknelerle, size kalmış. Ayrıca plaja inmeden önce kamp ve piknik yapabileceğiniz alanlar var ve ona göre hazırlıklı gelin! 🙂 Plajın içerisinde şezlong, şemsiye, minder ve duş gibi hizmetler de yer alıyor ve dahası yeme-içme ihtiyacınızı karşılayacağınız bir tesiste bulunuyor.

Aya Nikola Plajı

Aya Nikola Plajı

Burası neresi? Büyükada’nın en dalgasız plajı olan Aya Nikola Plajı, adanın en sevilen plajlarından birisidir. Plaja, yürüyerek 1 saatte, bisiklet ile yarım saatte ulaşabileceğiniz gibi merkezden kalkan ücretsiz teknelerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Halk plajı olsa da, belirli bir ücret ödeyerek giriş yapıyorsunuz. Genellikle ada sakinleri tarafından daha sık tercih ediliyor ve bir hayli kalabalık oluyor.

Neden gitmeliyim? Denizinin temiz ve sakin oluşu, çam ağaçlarının etrafa saçtığı kokusu ve muhteşem manzarası ile oldukça ideal yerlerden biridir. Plajın içerisindeki hizmet ve olanaklardan da istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz. Aynı zamanda plajın hemen yanında yer alan Aya Nikola Butik Otel’den hem konaklama hem de yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Ayrıca otelin de kendine ait küçük bir plajının olduğunu belirtelim. Plaj içerisindeki hizmet ve olanaklardan da istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz.

  • Adres: Büyükada-maden, Yılmaz Türk Cad. Ayanikola Mevkii No, Adalar/İstanbul
  • Telefon: () 41 43
  • Yol tarifi al >

Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri Plajı

Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri Plajı

Burası neresi? Kartal Belediyesi’nin hizmete sunduğu Kartal Belediyesi Sosyal Tesisler Plajı, adanın Kartal &#; Tuzla yönüne bakan tarafında yer alıyor. Diğer plajlara nazaran daha ucuz olduğu için, bilenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. İçerisindeki konaklama seçenekleri ile ya günübirlik ya da uzun süreli kalarak vakit geçirebilirsiniz. Kartal Motor İskelesi’nden kalkan seferlerle ulaşabileceğiniz gibi adanın içerisinden de ulaşım sağlayabilirsiniz. Plajın bir güzel tarafı da; engel derecesi %40&#;ın üzerindeki vatandaşlardan ücret alınmaması ve refakatçilerinin de %50 indirimli olarak faydalanabilmesi. 

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar/Parklar

Büyükada Tabiat Parkı

Büyükada Tabiat Parkı

Burası neresi? Devlet Ormanı statüsünde olan Büyükada Tabiat Parkı, yaklaşık 4,5 hektarlık bir alana sahip. Yeşil ve mavinin birleşmesine en güzel örnek olan park, yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. İçerisinde yer alan çeşit çeşit bitki ve ağaç türlerinin varlığı da sizi ayrı bir atmosfere taşıyacak.

Neden gitmeliyim? Doğayla iç içe olacağınız bu yerde, keyifli bir yürüyüş ya da piknik yapabilirsiniz. İçerisindeki konaklama tesislerinden dilediğiniz gibi yararlanabilir ve ihtiyaç duyduğunuz her şeyi burada bulabilirsiniz. Mesire alanında; çeşme, tuvalet, büfe, spor sahası gibi pek çok imkan bulunuyor. Dahası Büyükada Tabiat Parkı, size yüzme imkanı bile sağlıyor. Geldiğinizde daha uzun süre kalmak isterseniz, bungalov ya da normal evlerden birini seçerek dilediğiniz kadar konaklayabilirsiniz. Ayrıca bol bol fotoğraf çekmeyi ve bisiklet sürmeyi de unutmayın!

Kaçırmayın! Parkın çevresinde yer alan Aya Nikola Manastırı, Adalar Müzesi, Aya Yorgi Kilisesi, Rum Yetimhanesi ve Hamidiye Cami bulunuyor. Güzel bir gün geçirmek isteyenler, parkı ziyaret ettikten sonra bu noktalara da gidebilirler.

  • Adres: Büyükada-maden, Adalar No, Adalar/İstanbul
  • Telefon: () 50 00
  • Yol tarifi al >

Dilburnu Tabiat Parkı

Dilburnu Tabiat Parkı

Burası neresi? Ada merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Dilburnu Tabiat Parkı, Büyükada&#;nın en sık ziyaret edilen ve en meşhur parklarından biridir. yılında tabiat parkı olarak ilan edilip koruma altına alınan park, 7 hektarlık bir alan içerisinde yer alıyor.  Dilburnu Tabiat Parkı, hem denize girilebilen koylara hem de piknik alanlarına sahiptir. Şimdi, neden bu kadar sık ziyaret edildiğini anlıyor musunuz? 🙂

Neden gitmeliyim? Birbirinden farklı ağaç ve ormanlarla kaplı olan parkın kuzeyinde Nizam Koyu, güneyinde ise Yörükali Plajı bulunuyor. Sadece piknik değil, aynı zamanda gününüzü dolu dolu geçirmek için neredeyse her imkanı sunuyor. Tabiat parkın içerisinde; çocuk parkı, restoran, cafe, piknik masaları ve çocuk oyun alanları da yer alıyor. Özellikle yaz aylarında piknik yapmak için tercih edilen parka, yürüyerek ya da bisikletle kolaylıkla gelebilirsiniz. Ayrıca Aya Yorgi, Rum Yetimhanesi ve deniz manzarasıyla da gelenleri etkisi altına alıyor diyebiliriz.

  • Adres: Nizam Mahallesi, Dilburnu Mevkii Sk., Adalar/İstanbul
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: 15 53
  • Yol tarifi al >

*Turistik Noktalar

-Köşkler

Con Paşa Köşkü

Con Paşa Köşkü

Burası neresi? Con Paşa Köşkü, bir diğer adıyla da bilinen John Avrimidis Köşkü, Büyükada’nın en meşhur tarihi köşklerinden biridir. Sarı rengi ve mimarisi ile fazlasıyla dikkat çeken köşk, Midilli doğumlu Con Paşa’nın isteğiyle, yılında inşa edilmiştir. Aslında Venedikli bir aileden gelen Con Paşa, o tarihlerde İdare-i Mahsusa’nın yöneticiliğini yaparak, ilk Kadıköy &#; Adalar vapur seferlerini başlatmıştır. Yalman Köşkü ile karşılıklı olan köşk, Hatırla Sevgili gibi Türk dizilerinde kullanılarak birçok kişinin hafızasında yer etmeyi başarmıştır. Köşk, Con Paşa’nın ölümüyle eşi ve çocuklarına kalmış ancak I. Dünya Savaşı nedeniyle aileden haber alınamayınca, maliye köşke el koyup satışa çıkarmış.

Neden gitmeliyim? Ahşap sütunlu balkonlarla donatılan köşk, çatı kuleleri ve süslemeleri ile oldukça göz alıcıdır. Ayrıca köşkün bahçesinde pek çok heykel yer alıyor. Günümüzde hala özel mülkiyet olduğu için ziyaret edilmese de, mimari yapısını görmek için birçok insanın akın ettiğini söyleyebiliriz. Sadece akın etmekle kalmıyor, dolu dolu fotoğraf çekerek anı biriktiriyorlar.

Rum Yetimhanesi

Rum Yetimhanesi

Burası neresi? Manastır Tepesi’nde yer alan Rum Yetimhanesi, adanın en etkileyici tarihi yapılarından biridir. Büyükada’da gezintiye çıkan herkesin mutlaka gördüğü ve gördüğü anda etkilendiği yapı, yılında Fransız mimar Alexendre Vallaury tarafından inşa edilmiş. Tamamen ahşap malzemeler kullanılarak inşa edildiği için, dünyanın ilk çok katlı ahşap binası olma özelliğine sahip. Ayrıca bazı kaynaklarda; Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük ikinci ahşap binası olarak yer aldığı söyleniyor. Üç kısımdan oluşan yetimhanenin yan bölümleri 6, ana bölümleri ise 5 katlıdır.

Hakkında!

İnşa edildiği dönemde, Prinkipo Palace Otel ismiyle açılması ve otel-casino işletmesi olarak kullanılması planlanmış. Ancak bazı kişiler tarafından, adanın ahlakı bozulacağı düşünülmüş ve bu sebepten dönemin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit, bu planı engellemiş. Daha sonra binayı, zengin bir Rum aile satın almış ancak binanın kamu yararına uygun bir yer olduğuna kanaat getirilmiş. Böylece bir ferman yayınlanmış ve bu fermanda, Balıklı Rum Hastanesi’nde bulunan kimsesiz Rum çocuklarına bakmak için, binanın Rum Patrikhanesi himayesine verilmesi istenmiş. Toplanan bağışlarla birlikte, yılında II. Abdülhamit ve dönemin Patriği olan III. İoakim’in katıldığı törenle açılan bina, uzun yıllar yetimhane olarak kullanılmış.

İçerisinde; oda, mutfak, kütüphane, ilkokul ve çeşitli meslek okulları bulunuyordu ve en önemlisi de çocuklar çok güzel bir eğitim veriliyordu. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında göçmenlere hizmet veren yetimhane, daha sonralarda da Rusların sığınağı haline gelmiş ve yetimhanenin kaderi değişmeye başlamış. Ruslar, soğuktan korunmak adına binanın ahşap kaplamalarını söküp yaktıkları için, bina gittikçe zarar görmeye başlamış. Kıbrıs Savaşı döneminde ise, bina tamamen kapatılmış ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü, binanın kurtarılması için hiçbir şey yapmamış ve Fener Rum Patrikhanesi ise, yılında AİHM’ne başvurmuş ve davayı kazanarak yetimhanenin tapusunu kazanmış. Ancak yine de yetimhane ile ilgili bir çalışma yapılmadığından, bina harabe halde kalmış.

Neden gitmeliyim? Bina harabe ve içi boş olsa da, merdivenlerdeki el emeği oymalar, günden güne çürüyen piyano, öğrenci kayıtları, öğrencilerin isimlerini kazıdığı sıraları görüp de etkilenmemek daha doğrusu hüzünlenmemek elde değil. Yıkılma tehlikesi olduğu için, çitlerle çevrili olan binaya aslında giriş yasak. Ancak bazen yetimhanenin bekçisi bahçesini ve çevresini dolaşmanıza izin verebiliyor. Her ne kadar terk edilmeye yüz tutmuş olsa da, mutlaka uğramanız gereken yerler arasında yerini alıyor.

Sabuncakis Köşkü

Sabuncakis Köşkü

Burası neresi? Sabuncakis Köşkü, yılında II. Abdülhamit döneminde yaşayan meşhur mason Halepli Yorgi Sabuncakis tarafından inşa edilmiş. Ancak köşkün tasarımı Atina Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde hoca olan Prof Fotiadis tarafından tamamlanmış ve inşaatını da Simota Kalfa üstlenmiş. Grek tarzda inşa edilen köşk, mason süslemeleri ve detaylarıyla fazlasıyla dikkat çekiyor.

Köşk, mimarisinden dolayı, birçok farklı isimle adlandırılmış. Örneğin; köşke küçük bir köprü vasıtasıyla giriş yapıldığı için Köprülü Ev, giriş bölümünde ışık saçan bir göz resmi olduğu için ve bu göz Tanrı’nın her şeyi gören gözünü simgelediği ve masonluğun bir sembolü olduğu için Gözlü Ev denilmiş. Son olarak, arı figürleri de köşkün mimarisinde görüldüğü için Arılı Ev olarak da adlandırıldığını ekleyelim.

Neden gitmeliyim? Mason mimarisini, köşkün süslemelerinde bolca kullanıp her simgesini bizlere hissettiren yapı, Sabuncakis ailesinden sonra başka bir aile satılmış. Günümüzde ise hala özel mülk olarak kullanılan köşk, denize sıfır iskelesi ve köprülü giriş kapısıyla beğenileri topluyor. Özel mülk olduğu için ziyaret edilemese de, yakından görmek ve fotoğraflamak serbest!

Troçki Evi

Troçki Evi

Burası neresi? Rus ve Bolşevik tarihinin önde gelen isimlerinden biri olan Lev Troçki, yılları arasında Kızıl Ordu’nun komutanlığını yapıyordu. Ancak Lenin’in ölümünden sonra Stalin’in iktidara geçmesiyle, Stalin ile ters düşer ve sürgün edilir. Önce Kazakistan, sonra İstanbul’a gönderilen Troçki, Büyükada’daki bu evde yaşamıştır. Sürgün edildiği dönem, aslında en verilimli yıllarıdır. Çünkü İhanete Uğrayan Devrim, Sürekli Devrim, Sanat ve Edebiyat gibi başyapıtlarını burada yaşarken yazar.

Sivastopol Köşkü olarak da bilinen Troçki’nin Evi, günümüzde maalesef harabe haline gelmiş durumda. Köşk, Hanife ailesi tarafından 2,5 milyon dolara satışa çıkarılmış ve Troçki adının yaşatılması istenmiş.

Splendid Palace

Splendid Palace

Burası neresi? Günümüzde otel olarak kullanılan Splendid Palace, yılında Kazım Paşa tarafından inşa edilmiş. Kazım Paşa, Avrupa gezileri sırasında gördüğü otellerden etkilenmiş ve daha öncede arazide yer alan yanmış bir otelin alanı üzerinde istediği binayı inşa ettirmiş. Fransız mimarisinden esinlenerek inşa edilen köşk, lüks obje ve mobilyalarla döşenerek otel olarak hizmete açılmış. Vapurla Büyükada’ya yaklaşırken, kırmızı panjurları ve kubbeleriyle oldukça etkileyici bir yapıdır.

Neden gitmeliyim? Yıllar boyunca geçici hastane, karargah ve daha pek çok farklı amaçlarla kullanılan bu tarihi yapı, Mustafa Kemal Atatürk’ün o meşhur vals fotoğrafının çekildiği otel olarak da biliniyor. Günümüzde hale otel olarak hizmet vermeye devam eden bina, yıllarca önemli davetlere ev sahipliği yapmıştır. Büyükada’ya geldiğinizde, burada konaklayabileceğiniz gibi günübirlik restoran ve cafesinden de yararlanabilir hatta harika etkinliklere katılabilirsiniz.

Reşat Nuri Güntekin Evi

Reşat Nuri Güntekin Evi

Burası neresi? Adada keşfedeceğiniz bir diğer tarihi köşk, Türk roman tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin’in evidir. Bir şarap imalatçısı tarafından inşa edilen köşk, ilk olarak yılında Kuva-i Milliyeci Topkapılı Mehmet Bey’e satılmış. Sonrasında ise köşk, yılında Reşat Nuri Güntekin tarafından satın alınmış ve vefat edene kadar bu evde yaşamıştır.

Neden gitmeliyim? Üç katlı beyaz köşk, pembe panjurları ve zarif bir şekilde inşa edilmiş balkonu ile fazlasıyla dikkat çekiyor. Çatısı ahşap kiremitlerle kaplı, deniz manzaralı harika bir yapıdır. Günümüzde bina müzeye dönüşmemiş olsa da, evi dışarıdan gözlemleme şansı elde edebiliyorsunuz.

Yalman Köşkü

Yalman Köşkü

Burası neresi? Türk tarihinin önemli gazeteci ve yazarlarından olan Ahmet Emin Yalman’ın yaşamını sürdüğü bu köşk, tam olarak tarihi bilinmese de yy sonlarında inşa edilmiştir. Ahmet Emin Yalman’ın, bu köşkte pek çok eserini ortaya çıkarttığı biliniyor.

Neden gitmeliyim? Köşk, adanın Nizam Mahallesi’ndeki Çankaya Caddesi üzerinde yer aldığı için, kolayca tanınıp keşfediliyor. Çünkü burası bilinen ve tarihi köşklerin çoğunlukla yer aldığı bir sokaktır. Hatta hemen karşısında Con Paşa Köşkü yer alıyor. Con Paşa Köşkü’nün Hatırla Sevgili dizisinde kullanıldığını söylemiştik, hatırlarsanız. İşte Yalman Köşkü de zaman zaman bu dizide kullanılmış. Özel mülke ait olduğu için, günümüzde köşkü gezmek mümkün olmasa da, bahçesinde ve önünde muhteşem fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Hacopulo Köşkü

Hacopulo Köşkü

Burası neresi? Çankaya Caddesi’nde yer alan Hacopulo Köşkü, yakın zamanlarda yapılan Bienal sayesinde pek çok kişi tarafından tanınmaya başlandı. ’lı yıllarda inşa edilen köşkün, I. Dünya Savaşı’nın son dönemlerine kadar Imperial Hotel olarak kullanıldığı biliniyor. O dönemin belediye başkanı Con Hacopulos’un konağı olan köşk, Cumhuriyet ile birlikte yılından itibaren Hükümet Konağı, sonrasında ise Adalar İlçe Kaymakamlığı olarak kullanılmaya devam etmiş.

Mizzi Köşkü

Mizzi Köşkü

Burası neresi? Yine Nizami Mahallesi Çankaya Caddesi’nde yer alan Mizzi Köşkü, George Mizzi tarafından inşa ettirilmiş. Daha sonra oğluna kalan köşk, defalarca el değiştirmiş ve yılından itibaren San Remo Oteli olarak tam 10 yıl hizmet vermiş. II. Dünya Savaşı sırasında kapatılan köşk, yılından sonra sayfiye köşkü haline gelmiş.

Neden gitmeliyim? Solda yer alan kulesi, kırmızı tuğladan yapıldığı için Kırmızı Kuleli Köşk olarak da adlandırılıyor. Kırmızı renkli ve ahşap mimarisi ile adeta Ortaçağ şatolarına benzer ve her zaman gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başarır. Dizi ve filmlerde kullanılan köşk, günümüzde yazlık bir apart otel olarak kullanılıyor.

Agasi Efendi Köşkü

Agasi Efendi Köşkü

Burası neresi? Çankaya Caddesi’nde yer alan Agasi Efendi Köşkü, ne zaman inşa edildi tam olarak bilinmiyor. Sadece Kuyumcuağası Ejderhanyan’ın oğlu Ohannes Efendi tarafından yaptırıldığı biliniyor. Ayrıca köşkün, Necmettin Molla tarafından satın alındığı ve birçok defa el değiştirdiği söyleniyor. Pek çok önemli ev toplantılarının gerçekleşmesini sağlayan köşk, Recaizade Mahmut Ekrem, Adnan Menderes ve daha birçok ünlü ismi kiracı olarak da ağırlamış.

*Büyükada&#;ya Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Adalar

Heybeliada

Heybeliada

Burası neresi? Prens Adaları’nın en yeşil adası olan Heybeliada, aynı zamanda Büyükada’dan sonra ikinci en büyük adadır. Büyükada’ya göre daha sakin ve daha bakir olan ada, uzaktan heybeye benzediği için bu ismi almış. İstanbul adalar turuna çıkıp da, Heybeliada’ya gelmemek olmaz, değil mi?

Neden gitmeliyim? Yine bol bol bisiklet süreceğiniz, harika fotoğraf çekileceğiniz bir yer olan ada, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek için oldukça idealdir. Aya Yorgi Manastırı, bir diğer adıyla da bilinen Uçurum Manastırı’na gelmeli ve eşsiz manzaranın tadını çıkarmalısınız. Biraz ilerisinde yer alan Heybeliada Ruhban Okulu, İsmet İnönü Evi Müzesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Değirmenburnu Mesire Yeri, Ayios Nikolaos Kilisesi, Heybeliada Deniz Lisesi, Ben Yaakov Sinagogu, Heybeliada Sanatoryumu, Süslü Mezar ve daha pek çok yeri listenize eklemelisiniz. Heybeliada&#;ya geldiğinizde görmeniz gereken yerler hakkında detaylı bilgiler için Heybeliada gezilecek yerler listemizi inceleyebilirsiniz.

Burgazada

Burgazada

Burası neresi? Prens Adaları’nın üçüncü en büyük adası olan Burgazada, çam ormanları, sahilleri ve ahşap köşkleri ile mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir. Ada, yaz-kış demeden sürekli ziyaret edilse de, yaz aylarında nüfusun daha çok arttığı yadsınamaz bir gerçektir. Adanın tarihi yapılarını ve doğal güzelliklerini keşfetmek için bir an önce gelmeye bakın!

Neden gitmeliyim? Burgazada’ya geldiğinizde; Aya Yani Kilisesi, Madam Marta Koyu, Sait Faik Müzesi, Aya Yorgi Garibi Manastırı, Burgazada Cami ve Adalar Cemevi, Bayraktepe, Hristos Manastırı, Kalpazankaya Plajı ve daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Türkiye&#;nin en eski sanatoryumlarından biri olan Burgaz Adası Sanatoryumu&#;nun burada bulunduğunu ve Türkiye&#;nin ilk özel hayvanat bahçesinin burada açıldığını söylemeden geçmeyelim. Diğer adalarda da olduğu gibi, sokakları bisikletle dolaşın, kısa molalar verin, dolu dolu fotoğraflar çekilin! Burgazada&#;nın görülmesi gereken noktaları hakkındaki detaylı Burgazada gezilecek yerler listemizi incelemenizi öneriyoruz.

Kınalıada

Kınalıada

Burası neresi? Bu saydığımız adalar arasından en küçüğü olan Kınalıada, İstanbul’a en yakın olan adadır. Diğer adalara göre, kendine has bir atmosfere sahip olan ada, yerli ve yabancı pek çok turistin akınına uğruyor. Özellikle İstanbul’a daha yakın olması nedeniyle, yaz kış farketmeksizin günübirlik kaçış noktası olarak görülüyor. Piknik alanlarında güzel bir gün geçirebilir, plajlarında yüzüp güneşlenebilir, sokaklarını bisiklet sürerek keşfedebilirsiniz. Küçük ama şirin mi şirin bu adayı ziyaret ettiğinizde, farklı bir ortamla karşılaşacak ve hep gelmek isteyeceksiniz. 

Neden gitmeliyim? Kınalıada&#;ya geldiğinizde; Kumluk Plajı, Köseoğlu Plajı, Ülker Plajı, Kınalıada Plajı, Ayazma Plajı gibi halk plajlarından istediğinize gidebilirsiniz. Ayrıca Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Hristos Tepesi ve Manastırı, Dönüşüm Manastırı, Sirakyan İkiz Evleri, Rum Ortodoks &#; Panayia Kilisesi, Kınalıada Cami ve daha fazlasını keşfedebilirsiniz.

Sedef Adası

Sedef Adası

Burası neresi? Prens Adaları içinde en küçüğü olan Sedef Adası, diğer adalara göre daha az gezilecek yere sahiptir. Çünkü adanın bir kısmı özel mülke aittir. Ancak adanın manzarası ve denizinin oldukça temiz olması, sık sık ziyaret edilmesini açıklayacak türde. Adada; Sedef Adası Plajı, Elio Sedef Beach ve Club Ada Sedef olmak üzere üç adet plaj bulunuyor. Kuş bakışı bakıldığında, sedefe benzetildiği için bu ismi alan ada, tertemiz havası ve denizleriyle sizi mest edecek.

*Tarihi Yerler

Büyükada&#;ya geldiğinizde; Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada Ermeni Katolik Kilisesi, İsa Rum Manastırı, Hamidiye Cami ve daha birçok farklı noktayı keşfetmelisiniz. Ayrıca Büyükada&#;nın tarihi yerleri hakkındaki yazımızın çok yakında yazılacağını belirtelim.

*Alışveriş

İskeleye adım attığınız anda karşınıza çıkan dükkanlardan veya bakkallardan hem kendinize hem de sevdiklerinize, çeşitli biblo ve obje gibi hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Saatli Meydan’da rastlayacağınız tezgahlardan incik boncuk ve el işi aksesuarlarına bakarak vakit geçirebilirsiniz. Genel olarak bu tezgahlarda; hasır şapka ve çanta, buzdolabı magnetleri, plaj için gerek duyulacak malzemeler yer alıyor. En meşhur olanı da, herkesin bildiği gibi, yapay veya gerçek çiçeklerden yapılmış taçlardır.

Bunların dışında; deniz kabuğundan yapılmış çerçeveler, rüzgar gülleri, ahşap ve bakır ürünler, yağlıboya resim replikleri, kapı süsleri, anahtarlıklar da bulunuyor. Adada kurulan pazarlarda ise; meyve ve sebze, organik zeytinyağı, bez elbise ve gecelik gibi daha pek çok eşya bulabilirsiniz. Hatta adada yetişen meyvelerin hem kurusuna hem de tazesine ulaşabilirsiniz. Büyükada&#;nın alışveriş noktaları hakkında daha detaylı yazımız yakında yazılacak, takipte kalın! 

*Gece Hayatı

Büyükada&#;nın gece hayatı genelde balık restoranlarında yaşanır. Meydanda sıra sıra dizilmiş olan bu restoranlar, çeşit çeşit mezeleri, lezzetli ana menüleri, samimi ve sıcak ortamı ile birlikte personellerin dostane olmasıyla oldukça ilgi görüyor. Sakin bir akşam geçirmek ve kalabalıktan kaçmak isteyenler için, arka fonda çalan hafif müzik eşliğinde rakı-balık yapmak paha biçilemez olsa gerek. Mavi-beyaz masa örtü ve sandalyeleriyle sizi adeta Ege kasabasında gibi hissettireceğinden emin olabilirsiniz.

Canlı müziğin olduğu lokantalarda ya da kaldığınız otelin restoranında da güzelce vakit geçirip eğlenebilirsiniz. Ayrıca otellerin salonlarında, özel günler için etkinlikler ve organizasyonlarda düzenleniyor. Restoran, cafe ve lokantaların dışında, eğlenebileceğiniz birkaç mekanda ada içerisinde yer alıyor. Büyükada&#;nın gece hayatı ile ilgili yazımız, yakında daha kapsamlı şekilde sizlerle&#;

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Adanın sahilinde sıra sıra dizilmiş restoranlardan birine otur ve lezzetli yemeklerin tadına bak!
  • Ada sokaklarını bisiklet sürerek dolaş, renkli begonvillerin arasında fotoğraf çekil ve adanın çarşısından hediyelik eşyalar satın al!
  • Adalar Müzesi&#;ni ziyaret et ve adalar hakkında kapsamlı bilgiye ulaş!
  • Yücetepe ya da Adakule&#;ye çık ve manzaranın keyfini çıkar!
  • Birbirinden farklı ve güzel plajlarına git, hatta vakit buldukça hepsine ayrı ayrı git! Güneşlenmenin ve yüzmenin tadını çıkar!
  • Büyükada Tabiat Parkı ya da Dilburnu Tabiat Parkı&#;nda kamp yap, piknik yap! Doğayla iç içe ol!
  • Büyükada&#;nın tarihi köşklerini gez ve her birini yeniden keşfet, fotoğraf çekil!
  • Bir adalar turu yap ve gezini sonlandır!
  • Büyükada&#;dan sonra Heybeliada, Burgazada, Kınalıada veya Sedef Adası&#;na uğra ve tatilini uzatmaya bak!

*Şehir İçi Ulaşım

Adada belediyeye ait araçlar dışında motorlu taşıtların kullanılması yasaktır. Adalarda fayton kullanımı yasaklandıktan sonra adaya getirilen elektrikli otobüsler ile ziyaretçiler ada turu yapabiliyor. Bunun dışında, adayı ya yürüyerek ya da bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz. Ayrıca Büyükada&#;nın plajlarına gidecek olursanız, tekne ve motorları ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.

Büyükada bisiklet kiralama; Adayı en iyi bisikletle dolaşacağınız için, çarşı içerisinde yer alan bisiklet kiralama dükkanlarından bu işlemi halledebilirsiniz. Saatlik olarak ₺, günlük olarak ise ₺ gibi fiyatlar görülebilir. Hafta sonları kalabalık olduğu için, fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Unutmadan, bisikletleri kiralamadan önce frenleri test edin!

İçeriğimizin güncellenmesi son olarak tarihinde editörlerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Siz de Büyükada&#;da gezilecek yerler listemize katkı sunmak isterseniz düşüncelerinizi yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır