doların gerçek olduğunu nasıl anlarız / Sahte Dolar Nasıl Anlaşılır?

Doların Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız

doların gerçek olduğunu nasıl anlarız

Geçmişten günümüze insanoğlunun hayatında, para en önemli nesnelerden bir tanesi olarak yerini almıştır. Böylece en kestirme yoldan çok para kazanmanın peşinde olan bir takım art niyetli insanları her türden paranın sahtesini yapmaya sevk etmiştir. Dünya çapında en çok kullanım piyasasına sahip Amerika&#;nın para birimi olan dolar ise sahtesi en çok yapılan banknotlar içinde birinci sırada bulunmaktadır. Bu sebeple banka dışı şahıs ve işletmelerden dolar alırken sahte olup olmadıklarının incelenmesi gerekir.

 

Doların Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Gerçek olmayan( sahte) dolarlar ilk bakışta sahte olduğu anlaşılmasa bile, dikkatli bir biçimde incelendiğinde gerçek olanla olmayanı ayırt etmek çok güç olmaz. Gerçek olmayan dolarlar bilhassa kağıt, renk ve grafiklerdeki kaliteleri kötü olduğundan sahte oldukları hemen anlaşılırken, banknotun gerçek olup olmadığının bilinmesi için paranın fiziki yapısı ile alakalı da bir takım hususlar göz önünde bulundurulması gerekir.

 

Sahte Doları Anlamanın Yolları

Sahte olmayan dolarda malzemede kullanılan kağıt kalitelidir ve biraz kaygan bir özelliğe sahiptir. Gerçek olmayan dolarda ise kağıdın kalitesi çok düşüktür ve gerçeğine nazaran daha ince bir kağıt söz konusudur. Aynı zamanda sahte doların kayganlık özelliği yoktur.

Dolarda kullanılan mürekkebin ve baskı ekipmanların kalitesi sebebiyle gerçek doların renk ve grafik kalitesi bir hayli yüksek standartlardadır. Gerçek olmayan dolar kağıtları özellikle soluk renk tonları, karışık düzensiz grafikler, okunması zor yazılar ve grafiklerde kumlanma, boğukluk ve ya dağınıklıklarla kendini belli eder.

Sahte olmayan dolar üstünde dikey ince bir şerit biçimindeki filigran, sahtelerinde aslı ile aynı biçimde yapılması imkansızdır. Bu filigran üstünde USA ve banknotun miktarı belirtilmiştir. Aydınlıkta bakıldığında banknotun her iki tarafında da kolayca fark edilen filigran ve yazılar, sahte dolarda fark edilmez ve ya farklı biçimlerde olur.

Bazı dolarların( 10, 20, 50 dolar) ön tarafının sağ kısmındaki boşlukta, kağıdın inceliği ile sağlanan ve banknot üstündeki fotoğrafın kopyası olan bir filigran mevcuttur. Işıkta bakıldığında kesin bir biçimde görülen bu filigran gerçek olmayan dolarlarda bulunmaz.

Gerçek dolarlarda, paranın ortasında yer alan portreyi kapsayan çizgiler düzgün bir şekildedir. Bu çizgilerin düzgün olmaması ve ya belirsiz olması, paranın sahteliğini ortaya koyar.

Nedim Kuşçu

Sahte dolar nasıl anlaşılır?

Kağıdı inceleyin

dolar1

Sahte doları gerçek dolardan ayırt etmek, dikkatli davrandığınızda oldukça kolay. Bazen sadece kağıdını inceleyerek bile sahte doları anlamak mümkün olabiliyor. Sahte paraların kağıt kalitesi daha farklı olur. Ayrıca şekil ve renklerde dağınıklıklar da sahte doları anlamak için dikkat edebileceğiniz noktalar arasında bulunur. Gerçek doların rengi daha canlıyken sahte dolar daha soluk bir renge sahiptir. Sahte doların üzerindeki portreler ve çizgilerin kalitesi de çok daha düşüktür.

Kabartmaları hissedin

dolar2

Dolar banknotlarının her iki tarafında kabartma baskılar var. Doların ön ve arkasında intaglio adı verilen baskı tekniği ile portreler, seri numaralar ve yazılar kabarık bir şekilde yazılıyor. Dolar banknotunu elinize aldığınızda parmaklarınızla bu kabartmaları hissedip hissetmediğinizi kontrol etmelisiniz.

Emniyet şeridini kontrol edin

dolar3

Doların gerçek olduğunu anlamak için en garantili yöntem paranın ipi içerisindeki yazıyı kontrol etmek. yılına kadar ABD doları basılırken emniyet şeridi koyulmuyordu ancak yılından sonra üretilen dolarlar emniyet şeridi ile üretilmeye başladı. Sahte dolar basanlar da bu açıdan gerçek banknotları taklit edemez hale geldi. Sahte doları ayırt etmek için elinize aldığınızda ışığa tutup güvenlik şeridini kontrol etmeniz gerekir. Bu şeritte USA ve banknot tutarı yazmalı. Örneğin dolarlık bir banknotu elinize aldığınızda USA HUNDRED yazısını paranın iki tarafında da görürseniz o gerçek dolardır.

Işığa tutun

dolar4

Sahte dolar nasıl anlaşılır sorusunun ilk cevabı genelde ışığa tutmak oluyor. Emniyet şeridini kontrol etmek için de banknotu ışığın altına tutmanız gerekiyor. Işığa tuttuğunuzda sadece emniyet şeridi değil, renk değiştiren bandı da kontrol edebilirsiniz. 10, 20 ve 50 dolarlık banknotların sağ üst köşesinde bir bant bulunuyor. Bu bant ışığa tuttuğunuzda renk değiştirme özelliğine sahip.

Dünyanın en çok kullanılan dövizi

ABD doları, dünyada dolaşımda en çok bulunan döviz türüdür. Bu para biriminin geçerli olmadığı ülke sayısı yok denecek kadar az olduğu dünya için önemli bir yere sahip. Ülkemizde de dolar birikim aracı olarak kullanıldığı gibi turistik seyahatler için de önemlidir.

Eski Baskı USD Sahte Banknotların Teknik Özellikleri

Sahte efektiflerin kağıtları, adi piyasa kağıdıdır ve kalındır.
Sahte efektifler; ofset, renkli fotokopi, intaglio ve bir kısmı bilgisayar destekli baskı yöntemleri ile üretilmiştir.
Sahte efektiflerin üzerinde bulunan Benjamin Franklin’in portresindeki saç taramaları, kalitesiz baskı nedeniyle tamamiyle bozuktur ve portrenin gözleri canlı olmayıp, mat ve donuktur.
Filigran görüntüsü, bazı sahte efektiflerde kalitesiz baskı yöntemleri ile taklit edilmeye çalışılmıştır. Bazı sahtelerde ise, bu görüntü hiç bulunmamaktadır.
Sahte efektiflerde kullanılan renkler; giyoş çizgiler, motifler, rakamlar ve yazılar mürekkebinin kalitesiz olması nedeniyle gerçeğine göre daha soluk, cansız ve bozuktur.
Sahte efektiflerin üzerinde bulunan seri ve sıra numaralarının rakamları; eşit aralıklarda ve aynı boyda olmayıp, baskıları muntazam değildir.
Sahte efektiflerin ön yüz sağ ortasında bulunan Hazine Mührünün rengi, mührün içinde bulunan yıldızlar ve rakamı, kullanılan mürekkebin kalitesiz olması nedeniyle bozuktur.
Sahte efektiflerin kağıdına elle dokunulduğunda kabartma baskı hissedilmemekte ve kağıtları kaygandır.

Süper Eski Baskı USD Sahte Banknotların Teknik Özellikleri

Bu tür sahte efektiflerin baskısında kullanılan kağıt ve mürekkep, orijinalinde kullanılan kağıt ve mürekkebe çok yakın olarak taklit edilmiştir. Aldatma kabiliyeti çok yüksektir, sahteliği dikkatlice incelenmesi sonucunda anlaşılmaktadır.
Sahte efektifin ön yüzün “THE UNITED STATES OF AMERICA” yazısındaki “T” harflerinin sağ kanadının gölge çizgisi yukarıya doğru uzamıştır ve diktir. Orijinalinde ise gölge çizgisi muntazamdır.
Sahte efektifin ön yüzdeki Franklin'in resminin altındaki resim çerçevesinin birleşim yeri açıktır. Orijinalinde ise kapalıdır.
Sahte efektifin arka yüz sol kenar suyunun ortasındaki birleşme çizgileri kapalı olduğundan 5 adet kare oluşturmaktadır. Orijinalinde ise çizgileri açıktır. Orijinalden farklı olarak çizgilerde kopma ve incelmeler mevcuttur.
Sahte efektifin arka yüz sağ orta kenar motifinin üzerindeki sağdan üçüncü kare şeklinin içindeki üçüncü olan paralel çizgi tamdır. Orijinalinde ise çizgi yarımdır.
Sahte efektifin arka yüz sağ alt kenardaki “” rakamının önündeki kıvrımın altının solundaki kıvrımla birleşen paralel çizgi nettir. Orijinalinde ise üstten ikinci paralel çizgi birinci çizgiyle kesişmiştir.
Sahte efektifin arka sağ üst köşedeki kıvrımın sağ üstündeki şekil kapalıdır. Başka bir ifade ile kare oluşmuştur (4 kare vardır). Orijinalinde ise, şeklin üst kısmı açıktır (3 kare vardır).
Sahte efektifin ön yüzünün sol tarafında yer alan yaprağın kenar çizgileri kesiktir. Orijinalinde ise, kenar çizgileri kesik değildir ve koyu renktedir.
Sahte efektifin üzerinde bulunan Franklin’in portresinde dudağının sağ üst kenarı ince ve kavisli değildir. Orijinalinde ise ince ve kavislidir.
Sahte efektifin arka yüz alt kısımdaki "HUNDRED" kelimesindeki “U” ve “N” harflerinin alt kısımdaki gölgesiyle kenar çizgisi arasındaki boşluk, sahtelerinde çok dar ve bozuk, orijinalinde ise, düzgün ve beyazdır.
Sahte efektifin arka yüzünde "THE" kelimesindeki “T” harfinin sol kanadının karşısındaki kıvrımın üzerinde bulunan paralel çizgilerle tekrarlanarak devam eden ve ilk başlayan çizgi, bazı sahte efektiflerde kalın, bazılarında da hiç çizgi yoktur. Orijinalinde ise, anılan çizgi çok incedir.
Sahte efektifin ön yüz resmin altında, Franklin yazısının sağında ve resim çerçevesinin üst bölümünde bulunan çizgi açıktır. Orijinalinde ise kapalıdır.
Sahte efektifin ön yüz sol alt köşede bulunan “” rakamının kenar çerçeve çizgileri, paralel devam ederken aşağıdaki köşede birbirini keser. Orijinalinde ise; bu çizgiler paraleldir, birbirini kesmezler.
Sahte efektifin arka yüzünde bulunan AMERICA kelimesindeki "M" harfinin sol üst bölümündeki beyazlık, sahtelerde beyaz bir boşluk şeklindedir. Orijinalinde ise; üst ve alt birleşim yerinden çizgilerle kesilmiştir.
Sahte efektifin ön yüz sağ ortasında bulunan hazine mührünün rengi, mührün içinde bulunan yıldızlar ve rakamı bazı sahtelerde kullanılan mürekkebin kalitesiz olması nedeniyle bozuk olarak basılmış, bazılarında ise, orijinaline çok yakın mürekkep ve baskı yöntemleri kullanılarak muntazam şekilde basılmıştır.
Sahte efektifin arka yüzünde; sol alt köşedeki motif kıvrımının sağ tarafındaki çizgiler paraleldir. Orijinalinde ise; paralel çizgi, karşısındaki motif kıvrımının çizgisini keser.
Sahte efektifin üzerinde bulunan seri ve sıra numaraları, bazı sahtelerde; kullanılan mürekkebin kalitesiz olması nedeniyle bozuk olarak basılmış, bazılarında ise, orijinaline çok yakın mürekkep ve baskı yöntemleri kullanılarak muntazam şekilde basılmıştır.
Sahte efektifin arka yüz ortasının alt bölümünde bulunan telefon direğinin altındaki çizgiler, karşılıklı olarak kapalıdır. Orijinalinde ise, telefon direğinin sol altdaki çizgisi bazı sahtelerde çok ince veya hiç yoktur.
Sahte efektifin ön yüzünde bulunan Benjamin Franklin’ in portresindeki gözler, bazı sahtelerde, kullanılan mürekkebin kalitesiz olması nedeni ile donuk ve mat olarak basılmış, bazılarında ise orijinaline çok yakın mürekkep ve baskı yöntemleri kullanılarak basılmıştır. Orijinalinde ise; gözler canlılık hissi verir, saç taramaları net ve kusursuzdur.
Sahte efektiflerin bazılarının; arka yüzün sağ tarafında bulunan ilk ağacın kökünde beyaz lekeler vardır. Orijinalinde ise anılan leke yoktur.
Sahte efektiflerin bazılarının; arka yüzdeki “O” ve “S” harflerinin kavisleri yoktur ve üst kısımları kesiktir. Orijinalinde ise; bu harfler ovaldir, üst kısımları kesik değildir.
Sahte efektiflerin bazılarının; Hazine Mührünün içindeki rakamında bulunan “7” rakamı düz, kavisli değildir. Ancak, bazı sahte efektiflerde orijinaline çok yakın bir şekilde taklit edilmiştir. Orijinalindeise “7” rakamı kavislidir.
Sahte efektiflerin bazılarının; seri ve sıra numaralarının rengi ile Hazine Mührünün rengi, kullanılan mürekkep ve kalitesiz baskı nedeniyle farklıdır. Orijinalinde, seri sıra numaraları ile Hazine Mührünün baskısında kullanılan mürekkep aynıdıseafoodplus.infoı sahtelerde ise bu özellik orijinaline yakın taklit edilmiştir.
Sahte efektiflerin bazılarında, arka yüzde bulunan saat kulesindeki saatin romen rakamları daha nettir, orijinalinde ise söz konusu rakamlar net değildir.
Sahte efektiflerin bazılarında; efektifin sol ön yüzünde bulunan ABD MERKEZ BANKASI sembolünün (mühür) içerisinde yer alan kod harfi, banknotun seri ve sıra numarasındaki ilk harfle aynı değildir, orijinalinde ise, sembolün içindeki kod harfi seri sıra numaralarındaki ilk harfle aynıdır.
Sahte efektiflerin yılından önceki tarihi taşıyanlarında; emniyet şeridinin olmadığı ve yılından sonraki tarihi taşıyan sahte efektiflerde ise, bazılarında emniyet şeritlerinin orijinaline çok yakın ve ultroviyole ışıkta kırmızı yansıma verdiği, bir kısım sahte efektiflerde de kalitesiz baskı yöntemleri ile emniyet şeridi taklit edilmiştir.

Önemli Not: yılından itibaren tedavüle çıkarılan söz konusu efektiflerin yeni tertibinde; efektifin sol kenarına yakın dikey konumda ultraviyole ışık altında kırmızı yansıma veren ve üzerinde tekrarlanarak “USA ” ibaresi yazılı olan polyester emniyet şeridi yer almaktadır.

Portrenin etrafında bir çizgi halinde mikro harflerle “THE UNITED STATES OF AMERICA” ibaresi tekrarlanarak yazılmıştır. Ancak, bu tarihten önce basım tarihini taşıyan sahte efektiflerde bu özelliklerin bulunmadığı, tarih ve sonraki basım tarihini taşıyan sahte efektiflerde bu özelliklerin bazı sahtelerin orijinaline yakın, bazıları ise kalitesiz baskı nedeniyle bozuk olduğu tespit edilmiştir.

Bu tür sahte efektiflerin, orijinaline çok yakın baskı teknikleriyle taklit edildikleri için, gözden kaçma olasılığı çok yüksektir. Orijinal efektiflerden ayırt edilmelerinin zorluğu nedeniyle, özellikle parayla ilgili kişilerin, mercek (lup), UV cihazı v.b. aletler kullanılarak sahteliklerinin tespiti mümkün olabilmektedir. Bu tür sahtelerin orijinaline yakınlığı nedeniyle dikkatlice incelenmesi gerekmektedir.

Ayrıca; bu tür sahte efektifler, şüphelenildiğinde özel incelemeye alınmalıdır.

Yukarıda sayılan sahtelik özelliklerinin baskıları; değişik yer ve zamanda yapıldıkları için, baskı kalıplarının aynı olmayıp, farklılık göstereceği, sahte efektiflerde bulunan sahtelik özelliklerinin, farklı sahte efektiflerde bulunduğu ve değişkenlik gösterdikleri (birinde olan sahtelik özelliği, diğerinde olmayabilir.) ve iğfal kabiliyetlerinin çok yüksek olduğu hiç bir zaman unutulmamalıdır.

Süper Baskı USD Sahte Banknotların Teknik Özellikleri

Sahte efektifin kağıdı orijinal banknot kağıdına yakın özellikte olup, intaglio baskı tekniği kullanılarak basılmıştır.
Sahte efektif içerisine emniyet teli yerleştirilerek, ışıkta kırmızı yansıma vermesi sağlanılarak, taklit edilmeye çalşılmıştır.
Orijinal efektiflerde mikro baskılı yazılar çok küçük olduğundan taklit edilmesi çok zordur. Efektifin sol alt köşesinde, rakamı içinde “USA ” ibaresi,Benjamin Franklin’in ceketine ise “UNITED STATES OF AMERICA” ibaresi mikro yazı ile basıldığı için, sahtelerde bu özellikler taklit edilsede bozuktur ve net değildir.
Sahte efektifin ön yüzündeki Benjamin Franklin’ in portresinin ve arka yüzdeki Indepence Hull’un fonunda kullanılan çizgiler kesikli ve bozuktur. Orijinalinde ise; kesik olmayıp kusursuzdur.
Renk değiştiren mürekkep, yılından sonra üretilen yeni baskı Amerikan Dolarlarında; efektifin ön yüz sağ alt köşesinde yer alan rakamı açılı bakıldığında, renk değiştiren mürekkeple basıldığından yeşile dönüşerek renk yansıması verir. Sahtelerinde, orijinaline yakın yansıma veren mürekkep kullanılarak taklit edilmiştir.
Saat: Efektifin arka yüzündeki saat kulesinin üzerinde bulunan saatin içindeki akrep göstergesi, orijinalinde kalın iken, sahtelerinde incedir.
Köşesiz Çizgi: Efektifin arka yüzünde bulunan saat kulesinin sol tarafındaki çizgi, orijinal efektiflerde köşesiz iken, sahtelerde bu çizgi köşelidir.
Kesintisiz Çizgi: Efektifin arka yüzünde bulunan saat kulesindeki sol kolonun sağ tarafında bulunan, tekrarlanarak devam eden çizgilerde, ilk çizgi yarım iken üst çizgiye değmediği, sahtelerde ise bu çizginin tam olduğu ve üst çizgiye değdiği tespit edilmiştir.
Kolon Noktası: Efektifin arka yüzünde saat kulesinin sağ tarafındaki kolonun üst bölümünde bulunan nokta yan kenar çizgisine değmezken, sahtelerde bu nokta kenar çizgisine değmektedir.
Kenar Su Motifi: Efektifin ön yüz sağ alt köşede bulunan “” rakamının karşısındaki, alttan yukarıya doğru başlayan ikinci sıradaki motif deseninin kenar çizgileri ince düzgün ve içi boştur. Sahtelerde ise bu çizgiler daha kalın ve içi doldurulmuştur.

ÖNEMLİ NOT: Bu tür sahte efektiflerin, gerçeğe çok yakın baskı teknikleriyle (intaglio) taklit edildikleri için, gözden kaçma olasılığı çok yüksektir. Orijinal efektiflerden ayırt edilmelerinin zorluğu nedeniyle, özellikle parayla ilgili kişilerin; mercek(lup), U.V. cihazı v.b. aletler kullanılarak sahteliklerinin incelenmesi neticesinde tespiti mümkün olabilmektedir.

Yeni Baskı USD Sahte Banknotların Teknik Özellikleri

Sahte efektifin kağıdı adi piyasa kağıdıdır.
Sahte efektifin ön yüzünde bulunan Franklin’in portresi tamamiyle bozuk, saç taramaları düzgün değildir.
Sahte efektifin emniyet teli genellikle sonradan basılmış; ultraviyole ışığa duyarlı değildir.
Sahte efektifin üzerinde bulunan filigran boşluğuna sonradan baskı yapılarak, filigran görüntüsü verilmek istenmiştir. Parayla uğraşan kişilerin efektifi incelediğinde orijinal efektifle sahte efektif arasındaki farkı görebilmektedir.
Sahte efektifin kağıdına elle dokunulduğunda kabartma baskı (rölyef) hissedilmemektedir.
Sahte efektifin seri ve sıra numaraları düzgün olmayıp, rakamlar muntazam değildir.
Sahte efektifin baskısı genelde bozuk ve hatalıdır.
Sahte efektif ofset baskı tekniği, renkli fotokopi makinalarıyla veya görüntü tarayıcı ile bilgisayara görüntüsü alınarak, renkli mürekkep püskürtmeli printer ile taklit edilmektedir.
Sahte efektifin sol ön yüzünde bulunan Hazine Mührü ve içindeki yıldızlar, rakamı orijinaline göre tamamiyle bozuktur.
Renk değiştiren mürekkep, yılından sonra üretilen yeni baskı Amerikan Dolarlarında; efektifin ön yüz sağ alt köşesinde yer alan rakamı açılı bakıldığında, renk değiştiren mürekkeple baskı yapıldığından, yeşile dönüşerek renk yansıması verir. Sahtelerde, mürekkep mat olduğu için sabit görünüm vermektedir.

KAYNAK: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

 

 

Eski Baskı 50 USD Sahte Banknotların Teknik Özellikleri

Sahte efektifin kağıdı adi piyasa kağıdı ve kalındır.

Sahte efektifin ön yüzünde bulunan portre, kullanılan mürekkep ve baskı tekniklerinden dolayı bozuk ve düzgün değildir.

Sahte efektifin ön yüz sağ orta kısmında bulunan hazine mührünün içindeki yıldızlar ve rakamı tamamiyle bozuktur.

Sahte efektifin seri ve sıra numaraları orijinaline göre muntazam değildir.

Sahte efektifin kağıdında kılcal lifler bulunmamaktadır.

Sahte efektifin kağıdına yapılan kalitesiz baskıdan dolayı, parmakla dokunulduğunda kabartma hissi vermemektedir.

Bu tür sahte efektiflerin ilk bakışta, parayla ilgisi olsun veya olmasın bozuk baskı, renklerdeki solukluk, kağıdındaki farklılık, giyoş ve desenlerdeki bozukluklar ve portredeki gözlerin mat ve donuk görünümde olması nedeniyle orijinalinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

yılından itibaren tedavüle çıkarılan söz konusu efektiflerin yeni tertibinde; efektifin sol kenarına yakın dikey konumda ultraviyole ışık altında kırmızı yansıma veren ve üzerinde tekrarlanarak “USA 50” ibaresi yazılı olan polyester emniyet şeridi yer almaktadır.

Portrenin etrafında bir çizgi halinde mikro harflerle “THE UNITED STATES OF AMERICA” ibaresi tekrarlanarak yazılmıştır. Ancak, bu tarihten önce basım tarihini taşıyan sahte efektiflerde de bu özelliklerin bulunmadığı, söz konusu tarihten sonra basım tarihini taşıyan sahte efektiflerde bu özelliklerin taklit edilmeye çalışıldığı görülmüştür.

Yukarıda sayılan sahte efektif özellikleri ile birlikte, intaglio baskı tekniği ile üretilen; kağıt özelliği, mürekkebi, seri sıra numaraları, hazine mührü ve ön yüzdeki portre renginin, sahte efektifin genel baskısı açısından; orijinaline yakın taklit edilen, parayla ilgisi olan kişilerce incelenmedikçe anlaşılamayan, gözden kaçma ihtimali kuvvetli olan bu tür sahte efektiflere çok azda olsa rastlanılmaktadır. Söz konusu sahte efektiflere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yeni Baskı 50 USD Sahte Banknotların Teknik Özellikleri

Sahte efektif kağıdı adi piyasa kağıdı ve kalındır.

Sahte efektifin üzerinde bulunan Grant’ın portresindeki çizgiler bozuk baskılı ve düzgün değildir, gözler mat ve donuktur.

Sahte efektiflerin bazılarında; filigran boşluğuna portre baskısı taklit edilmemiştir, bazı sahtelerde ise çeşitli baskı yöntemleriyle sonradan filigran görüntüsü taklit edilmiştir.

Portrenin sağ tarafında dikey konumda bulunan emniyet şeridi bazı sahte efektiflerde çeşitli baskı yöntemleri ile taklit edilmiş, ancak bazı sahte efektiflerde ise orijinaline yakın baskı yöntemi uygulanmıştır. Ultraviyole ışığa duyarlı değildir. Işık altında sarı yansıma vermemektedir.

Kesintisiz yoğun çizgiler ve portrenin fonundaki ince çizgiler, efektifi çevirdiğimizde iki yüzde de lekesiz, dalgasız ve net olması gerekirken, sahte efektiflerde söz konusu çizgiler bozuktur.

Portre ve emniyet şeridini büyüteç altında incelediğimizde, çok küçük harflerle yazılmış “USA” kelimesi ve kupür değerinin rakamla yazılmış şekli ve portrede “THE UNITED STATES OF AMERICA” ibaresi, kenar çerçevesinde “FIFTY” ibareleri efektifin sol altında yer alan rakam üzerinde de “USA 50” yazısının yer aldığı görülür. Sahte efektiflerde bu özellik kötü baskı nedeni ile bulunmamaktadır.

Efektifin ön yüz sağ alt köşesinde yer alan 50 rakamı; düz bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah görüntü vermesi gerekirken, çoğunlukla bir kısım sahtelerde renk değiştiren mürekkebin kalitesiz olması nedeniyle, renk değişkenliği yapmamakta ve mat görüntü vermektedir. Ancak; bir kısım sahtelerde ise son günlerde orijinaline yakın yansıma veren mürekkeple taklit edildiği görülmektedir.

Sahte efektif kağıdına elle dokunulduğunda, kağıdın piyasa kağıdı olması ve kalitesiz baskı yöntemleri kullanılarak taklit edildiklerinden, orijinalinde bulunan intaglio(kabartma) baskı hissedilmemektedir. Ancak; bazı sahte efektiflerde, kağıt, mürekkep ve orijinaline yakın baskı yöntemleri uygulandığından, kağıda elle dokunulduğunda kabartma hissi vermektedir. Bu tür sahte efektiflerin iğfal kabiliyetleri yüksek olduğu ve orijinalinden ayırt edilmesinin zorluğu nedeniyle, para ile yakından ilgili olan kişilerin, mercek(lup), UV. cihazı v.b. aletler kullanarak özellikle efektif kabulünde anılan sahte efektiflerin dikkatlice incelenmeye alınmaları gerekmektedir.

Sahte efektiflerin üzerinde bulunan seri ve sıra numaraları kalitesiz baskı ile taklit edildiklerinden muntazam değildir.

Sahte efektifin ön yüz sağ ortasında bulunan hazine mührünün içindeki yıldızlar ve rakamı kullanılan mürekkep ve baskının kalitesine göre, bazı sahte efektiflerde kolaylıkla anlaşılabileceği, bazılarında ise dikkatlice incelendiklerinde anlaşılabileceği görülmüştür.

Sahte efektifler genellikle ofset baskı tekniği, renkli fotokopi makinaları ve görüntü tarayıcı ile bilgisayara görüntüsü alınarak, renkli mürekkep püskürtmeli printer ile taklit edilmektedir. Ancak; bu baskı yöntemleri dışında, intaglio(kabartma) baskı yöntemi kullanılarak orijinaline yakın taklit edilmeye çalışılmıştır. Bu tip sahte efektiflerin gözden kaçma olasılığı, iğfal kabiliyeti çok yüksek olması nedeniyle dikkatlice incelenmesi gerekmektedir.
 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir