erkeklerde evlilik yaşı / Kaç Yaşında Evlenilebilinir? 16, 17, 18 Yaşlarında Evlenmek Mümkün müdür? - Avukat Erdem Akçay

Erkeklerde Evlilik Yaşı

erkeklerde evlilik yaşı

 

Son yıllarda boşanmaların belirgin biçimde arttığı, açık bir gerçek. Elbette ki bu olguyu tek bir sebebe bağlamak yanlış olur. Ancak üstünde çok durulan bir faktörü ele alabiliriz: Evlilik yaşı.

Tarih boyunca hemen tüm toplumlarda kabul gören, erkeğin bayandan birkaç yaş daha büyük olması idi. Genelde erkekler 25 yaş civarında, bayanlar ise 20’sine varmadan evlenirlerdi. Bugün ise özellikle bayanların okuyup meslek sahibi olmadan evlenmemeleri sonucu, her iki cinsin de 25 yaş civarında yuva kurdukları görülüyor. Ve ortaya ‘yaşıt evlilikleri’ çıkıyor. Bu da birkaç açıdan çok sağlıklı olmuyor.

Zira ideal bir evlilikte erkeğin bayandan hiç olmazsa 5 yaş daha büyük olması en uygunudur. Çünkü erkekler geç olgunlaşırlar. Bu, biyolojik olarak da bilinen bir olgudur. Kızların genellikle 12 yaş civarında ergenliğe girmeleri, erkeklerde ise bu yaşın 15 civarında olması, bunun açık bir delilidir.

İşte bu olgunluk farkı, ilerleyen yıllara da yansır. Ve yaşıt olan erkeklerle bayanlar arasında, evliliğe hazır bir olgunluğa ulaşma noktasında belirgin bir fark ortaya çıkar. 20 yaşında bir erkek henüz aklı bir karış havada dolanırken, o yaşta bir bayan hayli oturmuş ve evliliğe hazır bir görüntü sergiler. Ve yaşıt kişiler evlendiğinde, erkek karısının yanında haylaz bir çocuk gibi, hatta neredeyse onun çocuğu gibi durur. Bu da evlilikteki hiyerarşiyi sarsar tabii.

Oysa ailede erkeğin ‘evin direği’ olması, yani sağlam bir dayanak noktası olması lazımdır. Zira bayanların bir erkekte aradıkları en önemli özellikler, net bir çizgiye sahip, olaylar karşısında sarsılmayan, güvenilir ve güçlü bir kişiliğe sahip olması ve ailesine yeterli maddi imkanlar sunabilmesidir. Bunun da ancak belli bir yaştan sonra olabileceği açıktır.

Örneğin bayanların bir erkekte en nefret ettikleri özellik, sürekli fikir değiştirmesidir, bilmem farkettiniz mi? Siz de küçük bir anket yapıp tanıdıklarınıza sorun isterseniz. Bunun sebebi ise şudur: Bir bayan, ilişkisinin uyumlu gitmesi, evinin huzurlu olması için eşine olabildiğince uyum sağlamaya çalışır. Hatta zamanla eşinin hayat görüşü doğrultusunda fikirlerini, onun beklentileri doğrultusunda tavırlarını bile değiştirir. Ama eğer erkek sürekli fikir ve çizgi değiştirirse, kadının kafası karışır, nasıl bir yol izleyeceğini bilemez ve ruhen dağılır. Meşhur sözdür: “Kadın su gibidir, bulunduğu kalıba uyar. Kadınından şikayet eden erkek, kendi kalıbına baksın.”

Yani erkeğin görevi eşini sahiplenmek, gerektiğinde onu yönlendirmek, sarsıldığında desteklemek, dağıldığında toparlamaktır. Evlenme programlarında bayanların “eşim beni taşıyabilmeli” sözünü sık kullanması da buna işarettir.

Ve kötü bir evlilik bir erkeğin ancak canını sıkar, ama bir kadını baştan aşağıya mutsuz kılar. Evlenmek isteyen erkeklerin nasıl bir sorumluluk alacaklarını vurgulamak için yazıyorum bunları. Ve hep şunu ekliyorum: “Tabiatta memeli türlerinde hemen her dişi evlenir. Ama erkeklerin ancak güçlü olanları evlenir. Eğer bir aileyi yüklenecek maddi-manevi güce sahipseniz evlenin, yoksa bekleyin.”

Özetle, bir erkeğin ancak hayat görüşü netleşip, çizgisi oturup, yeterince güçlenince evlenmesi lazımdır. Bunun da 25 yaşından önce olması zordur elbette.

Erkeklerin ise hanımlarından beklentileri daha farklıdır. Erkek karısının uyumlu, kabullenici, sıcak ve şefkatli bir eş olmasını bekler. Ve bu özelliklerin çoğu, kızlarda ergenlikten kısa süre sonra yeterli düzeye gelir. Fakat yaş ilerledikçe, hele de bayan yıpratıcı ve acımasız iş hayatına girdikçe, bu özellikler giderek törpülenir. Onun için bayanların ruhen çok yıpranmadıkları, değişime de açık oldukları erken yaşlarda evlenmeleri daha doğrudur.

Zaten bayanların biyolojik-hormonal yapıları da bunu destekler. 20’li yaşlarını geçmiş ve henüz çocuk sahibi olmamış bayanlarda kadın hastalıklarının çok görüldüğü bilinen bir gerçektir. Ve bu yaşlardaki çoğu hormonal bozukluk için doktorlar hamilelik önerirler. Ayrıca ilk hamileliğin 28 yaşından sonraya kalması da çok ciddi tıbbi sorunlar doğurabilir. Bütün bunlar hanımların erkence evlenmeleri gerektiğine açıkça işaret ediyor.

Bunlara ek olarak, yaşıt evliliklerinde 50’li yaşlarda başka bir sorun daha ortaya çıkar. Bir tarafta kendini hâlâ genç hisseden aktif bir erkek, diğer tarafta ise menapoz sınırında, yıpranmış bir bayan vardır. Bunun doğuracağı sonuçlar ise bellidir.

Tüm bu sebeplerden dolayı, bayanların 20 yaşını geçmeden, erkeklerin ise 25’ten sonra evlenmelerini, arada en az 5 yaş fark olmasını öneriyoruz.

Bu öneriye iki yönden itiraz gelebilir:

1. Kadın ile erkeğin eşit olduklarını, denk şartlarda bir evlilik yapmaları gerektiğini, erkeğin aile reisi olmadığını düşünen ‘modern’ arkadaşlardan. Gariptir ki, modern bilim kadın-erkek arasındaki anatomik ve fiziksel farkları ciltlerle tıbbi yayında irdelemiştir ama, iki cins arasındaki psikolojik farklılıklarla ilgili dişe dokunur tek bir makale bile bulamazsınız. O yüzden elma ile armutu bir tutan bu kesimden gelecek itirazları çok da ciddiye almıyoruz.

2. Hz Peygamber’in ilk eşi Hz Hatice’nin kendisinden büyük olması örnek verilebilir. Ancak biz burada sadece genel bir çizgi çizdik. Çoğunluk için geçerli olgulardan bahsettik. İstisnalar ise kaideyi bozmaz.

Yaratılışınıza uygun, sağlıklı evlilikler yapmanız dileği ile…

 

 

Türkiye'de ortalama ilk evlilik yaşı 30'u geçti mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın perşembe günü yaptığı bir konuşmada "Kızlarımız da erkeklerimiz de çoğu 30'u aşkın evleniyor veyahut da çoğu evde kalıyor. Böyle bir şey olur mu?" ifadelerini kullanması, sosyal medya üzerinde geniş yankı uyandırdı.

Peki Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre ülkede ilk evliliklerde ortalama yaş 30'u geçti mi?

Erkekler kadınlardan 3 yıl geç evleniyor

TÜİK, ilk evlilik yaşı ortalamasına ilişkin en son 2018 verilerini paylaştı. Buna göre kadınlarda ilk evlilik ortalama 24,8 yaşında olurken, erkeklerde ise 27,8 olarak kayda geçti.

Bu veriler ışığında Türkiye'de erkeklerin kadınlardan ortalama 3 yıl daha geç evlendiğini söylemek mümkün. Ancak ortalamanın 30'dan düşük olması, ilk evliliklerin çoğunun 30 yaşından önce yapıldığı anlamına geliyor.

İlk evlilik yaşı son 17 yılda ortalama yaklaşık 2 yaş arttı

Diğer yandan evlilik yaşında TÜİK verilerinin başladığı 2001 yılından bu yana önemli bir artış da gözlemlenebiliyor.

2001 yılında kadınlarda ortalama ilk evlilik yaşı 22,7 iken, 2018 yılında bu sayı 2,1 artarak 24,8'e ulaşıyor.

Erkeklerde ise 2001 yılında 26 olan ortalama ilk evlilik yaşı 2018 yılında 1,8 artarak 27,8 oluyor. Ancak eğilimler bu yönde devam ederse, erkeklerde ortalama ilk evlilik yaşı 2040 yılında 30'u aşabilir.

Kaç Yaşında Evlenilebilinir? 16, 17, 18 Yaşlarında Evlenmek Mümkün müdür?

Kaç Yaşında Evlenilir?

Mevzuatımızda evlenme ehliyetinin koşulları Türk Medeni Kanunu madde 124-128 arasında düzenlenmiştir. Evlenme engelleri ile bir kısım bilgiyi şu sayfada anlatmıştık. Evlenme ehliyetinin koşullarından birisi yaştır. Yaşı düzenleyen TMK madde 124:

I. Yaş
Madde 124- Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan
erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.

Yaş hesaplama sayfasında yaşınızı hesaplayabilirsiniz.

Yasaya göre evlenme ehliyetine sahip olmanın bulunulan yaşa bağlı olasılıkları mevcuttur.

18 Yaşını Dolduranlar, Kimsenin İznine İhtiyaç Duymaksızın, Kendi İradeleri ile Evlenebilirler:

TMK madde 11, 18 yaşın doldurulması ile erginliğin başlayacağını, madde 10 ise ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyetinin bulunduğunu belirtmektedirler. Dolayısıyla, diğer şartları taşıyan ve 18 yaşını doldurmuş kişi, fiil ehliyetinin bulunması nedeniyle evlenebilir. Nikah kıymak için anne babasından ya da hakimden izin alması gerekmez.

18 Yaşından Gün Alınca Evlenilebilinir mi?

Yukarıda da belirtildiği üzere erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Dolayısıyla fiil ehliyetine sahip olmak için 18 yaşın doldurulmuş olması zaruridir. 18 yaşına girmek, 18 yaşından gün almak evlenebilmek için tek başına yeterli olmaz. 18 yaşından gün almak kanuna göre 17 yaşını doldurmak anlamına gelir.

17 Yaşını Dolduranların Evlenebilmeleri için ya Yasal Temsilcilerinin ya da Hakimin İzin Vermiş Olması Gereklidir:

TMK madde 124/1, “Erkek ya da kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez“, demek suretiyle temelde 17 yaşını dolduran kişinin evlenmesine karşı olmadığını ortaya koyuyor. Ancak 18 yaşını doldurmamış olması nedeniyle 17 yayını doldurmuş kişinin çocuk olduğunu hesaba katarak TMK madde 126/1’de, “Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez“, kuralını da ekliyor. Buna göre kural, 17 yaşını dolduran kişinin yasal temsilcisinin izni ile evlenebileceği şeklindedir. Yasal temsilci, çocuk üzerindeki velayet hakkına sahip ana baba olabileceği gibi, vasisi de olabilir.

17 Yaşına Dolduran Kişi, Evlenmesine İzin Verilmiyorsa Ne Yapabilir?

TMK md 128, evlenmesine izin verilmeyen küçüğün ne yapabileceğini ortaya koymuştur. Buna göre eğer küçüğün evlenmesine yasal temsilcisi haklı bir neden olmadığı halde izin vermiyorsa, küçüğün başvurusu üzerine hakim, küçüğün evlenmesine izin verebilir. Bunu yapmadan öcne hakimin mutlaka yasal temsilciyi dinlemesi, neden küçüğün evlenmesine izin vermediğini sorması gereklidir.

16 Yaşını Dolduran Kişi Evlenebilir mi?

Türk Medeni Kanunu madde 124/2, 16 yaşını dolduranların hangi şartla evlenebileceğini belirtmektedir. Maddeye göre 16 yaşını dolduran bir kişinin evlenebilmesi için, olağanüstü bir durumun ve pek önemli bir sebebin mevcut olması gerekir. Eğer bu durumv e sebep mevcutsa hakim, 16 yaşını dolduran kişinin evlenmesine izin verebilir. Görüleceği üzere kararı verecek olan hakimdir. Bunun için de dava açmak gereklidir. Hakim, olanak varsa karar vermeden önce ana ve baba veya varsa vasiyi dinler. Hangi durumların olağanüstü, hangi sebeplerin pek önemli oldukları sayılı değildir. Hakimin olayın mahiyetine göre değerlendirmesini yapacaktır.

Hamile Kalan 16 Yaşını Doldurmuş Kişi Evlenebilir mi?

Yukarıda bahsedildiği üzere, 16 yaşını doldurmuş kişinin evlenebilmesi ancak hakimin izni ile mümkündür. Hamile kalmış kişinin evlenmesine izin verilmesi beklenir ancak hakim olayı tüm şartlarıyla değerlendirip, sonucuna göre karar verecektir.

17 Yaşından Gün Alanlar Evlenebilir mi?

Bu konuda daha önce sorulmuş bir soru:

“Nişanlım 16 yaşını doldurdu, 17’den 5 ay gün aldı. Anne ve babası ayrı. Babaannesini yanında kalıyor. Evlenmemiz için hakim kararı gerekiyormuş. Babaannesi böyle bir dava açabilir mi? Bu arada anne ve babasının daha resmi nikahı var.”

Cevap:

Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir. Nişanlınız 17 yaşını doldurmadığı için, temel kuralı karşılamamaktadır. Ancak yasa bir istisna getirerek “...hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.“, demektedir. Dolayısıyla 16 yaşını doldurmuş bir kişinin evlenebilmesi için, olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebebin bulunması ve hakimin izni gerekmektedir. Olağanüstü durumun ve pek önemli bir sebebin var olup olmadığına karar verecek olan mahkemedir. Her durum, kendi şartları ve özellikleri dahilinde değerlendirilir. Bu nedenle, nelerin olağanüstü durum ya da önemli sebep olduğunu saymak mümkün değildir.

Olağanüstü bir durumun ve pek önemli bir sebebin var olduğu varsayılırsa:

Evlenme izni davasını 16 yaşını doldurmuş kişi, velisi ya da vasisi açabilir. Eğer nişanlınızın babaannesi, vasi değilse, davayı açamayacaktır. Ancak belirttiğimiz gibi, bizzat nişanlınız davayı açabilir.

Yargılamada hakim, kişinin anne ve babasını veya vasisini dinleyecektir. Bu dinleme, onların da iznini alma anlamında değildir. Mahkeme, yukarıda belirttiğimiz olağanüstü durumun ve pek önemli bir sebebin var olup olmadığını incelemek amacıyla kişinin anne ve babası veya vasisini dinleyecektir.

17 yaşını doldurmayan(16 yaşını doldurmuş) kişi, salt yasal temsilcisinin izni ile evlenemez. Hakim kararı zorunludur.

Sık Sorulan Sorular

Her ne sebeple olursa olsun, en az 16 yaşını doldurmamış kişinin evlenmesi mümkün değildir.

16 yaşını dolduran bir kişinin evlenmesi için(diğer ayrıntılar tamsa) hakim, olağanüstü durumlarda ve çok önemli bir nedenin varlığı halinde izin verebilir. Olağanüstü durum ve önemli sebebin, evliliği gerektirici olması gereklidir. Soruda bahsedilen tecavüz suçu mağdureliği, evliliği gerektirici bir neden olmadığı gibi, yasal yaş sınırının tamamlanmasının beklenmemesine de sebep değildir.

17 yaşında ifadesi, 17 yaşından gün almak anlamına gelir ve 16 yaşını doldurmuş kişi için kullanılır. Dolayısıyla 17 yaşında evlenmek için hakimin evlenmeye izin vermesi gerekir.

Nikah kıymak için 16 yaşını doldurmuş tarafın hakim kararına, 17 yaşını doldurmuş tarafın yasal temsilcisinin iznine ya da hakim kararına ihtiyacı vardır. 18 yaşını dolduran kişi ise, diğer şartlarda sorun yoksa izne gerek duymadan evlenebilir.

Kategori:Aile Hukuku

Yazar: Avukat Erdem Akçay

Konu Hakkında Yorum Yapabilirsiniz

Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "Kaç Yaşında Evlenilebilinir? 16, 17, 18 Yaşlarında Evlenmek Mümkün müdür?" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası