ssd nasıl seçilir / Bütçenize en uygun SSD seçimi nasıl yapılır ? - Bilgisayar Gazetesi

Ssd Nasıl Seçilir

ssd nasıl seçilir

Son y&#;llarda büyük ç&#;k&#;&#; yakalayan SSD'lerin, sabit disklerin (HDD) yan&#;nda sahip olduklar&#; üstünlükleriyle gelecek y&#;llarda daha geni&#; kitleler taraf&#;ndan tercih edilecekleri a&#;ikar. H&#;zlar&#;, sessiz çal&#;&#;ma tempolar&#;, dü&#;ük güç tüketimleri, &#;s&#;nma problemlerine son vermeleri ve dayan&#;kl&#;l&#;klar&#;yla her kulvarda sabit disklerden iyi durumda olan SSD'ler, s&#;ra fiyata gelince ise ne yaz&#;k ki kullan&#;c&#;lar için en büyük handikab&#; yarat&#;yor diyebiliriz. Geçmi&#;te daha yüksek olan fiyatlar&#; günümüzde daha ula&#;&#;l&#;r seviyeye geldi, ancak hala yüksek kapasite seçenekleriyle HDD'lerin yan&#;nda cep yakt&#;klar&#; da bir gerçek. Yine de pek çok kullan&#;c&#; taraf&#;ndan SSD'ler sunduklar&#; özelliklerle tercih ediliyor. Peki ama SSD'leri bu kadar özel yapan nedir? Neden SSD sat&#;n almal&#;y&#;z? SSD sat&#;n al&#;rken dikkat edilmesi gereken ad&#;mlara de&#;inmeden önce bu soruyu cevapland&#;ral&#;m.

Peki, neden SSD?

Peki, neden SSD?

SSD'ler pek çok konuda HDD'leri geride b&#;rakmay&#; ba&#;ar&#;yor. Özellikle HDD'lerde oldu&#;u gibi içinde hareket eden mekanik parçalar&#; bulundurmayan SSD'ler, böylece HDD'lerin aksine dü&#;melere, çarpmalara ve sars&#;nt&#;lara kar&#;&#; daha dayan&#;kl&#; yap&#;ya sahip. SSD'lerin mekanik parçalara sahip olmamas&#; bir yandan d&#;&#; etkilere kar&#;&#; dayan&#;kl&#; olmalar&#;n&#; sa&#;larken, di&#;er yandansa performans anlam&#;nda daha h&#;zl&#; çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;l&#;yor. Zira bir veriye ula&#;man&#;z gerekti&#;i anda, HDD'lerde oldu&#;u gibi diskin dönmesini ve i&#;ne ile veriyi bulmas&#;n&#; beklemek zorunda olmayan SSD, size gerekli olan bilgiyi hemen getirebiliyor.

Herhangi bir mekanik aksama sahip olmad&#;&#;&#; için HDD'lere k&#;yasla neredeyse tamamen sessiz çal&#;&#;an SSD'ler, di&#;er avantajlar&#;n&#; ise güç tüketimi ve boyut alanlar&#;nda yarat&#;yor. ve inçlik HDD'lere k&#;yasla çok daha hafif olan SSD'ler, ayn&#; zamanda boyutlar&#;yla da bunu gözler önüne sermeyi ba&#;ar&#;yor. Di&#;er yandan HDD'lere göre neredeyse iki kata yak&#;n daha az güç harcad&#;klar&#;n&#; da söyleyelim. Ancak her alanda HDD'lerden daha iyi performans gösteren SSD'ler konu fiyat olunca elbette bu avantajlar&#;n&#;n kar&#;&#;l&#;&#;&#;n&#; almay&#; da ihmal etmiyor. Eskisine nazaran daha uygun fiyatlara sahip oldu&#;unu söyleyebilece&#;imiz SSD'lerin, zamanla daha cebe uygun olaca&#;&#; kanaatindeyiz. &#;imdi SSD seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ad&#;mlara geçelim.

Ne kadar kapasiteye ihtiyac&#;n&#;z var?

Ne kadar kapasiteye ihtiyac&#;n&#;z var?

SSD sat&#;n almadan önce hangi ihtiyaca yönelik kullanmak istiyorsan&#;z elbette o yönde kapasite seçene&#;ine yönelmeniz gerekiyor. Piyasada 16 GB ila GB kapasitesi aras&#;nda farkl&#; SSD modelleri rahatl&#;kla bulabilmeniz mümkün. Piyasada en yayg&#;n olarak kullan&#;lan SSD kapasite seçeneklerini ise 64, ve GB olu&#;turuyor. Zira kapasite yükseldikçe SSD fiyatlar&#; da yükseliyor. Bu sebeple SSD'leri bir süre daha küçük boyutlarda seçip, i&#;letim sistemi ve s&#;k kullan&#;lan programlar&#; çal&#;&#;t&#;rmak için kullanmaya devam edece&#;iz gibi görünüyor. Ayr&#;ca HDD'lerin boyutlar&#;na bakt&#;&#;&#;m&#;zda TB'larca veriyi depolayabilen modelleri bir arada görebiliyoruz. Fiyatlar&#;yla da SSD'lere göre çok daha ucuz olmalar&#; nedeniyle halen depolama alan&#; olarak HDD'lerin tercih edildi&#;i bir gerçek. E&#;er bütçeyle ilgili s&#;k&#;nt&#;n&#;z yoksa elbette depolama alan&#; olarak kullanmak üzere GB ve üstü kapasite seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Ama bizce bunun için gerek yok, ayn&#; i&#;i çok daha ucuza HDD'ler de yapabiliyor. Di&#;er yandan i&#;letim sistemi kurup sisteminizi h&#;zland&#;rmak istiyorsan&#;z 32 GB / 64 GB'l&#;k bir seçenek size yetecektir.

&#;nce, daha da ince

&#;nce, daha da ince

HDD'lere k&#;yasla bir hayli ince ve hafif yap&#;da olarak tasarlanan SSD'ler, önceki nesilde mm kal&#;nl&#;kla kar&#;&#;m&#;za ç&#;k&#;yordu. Ancak yeni nesille birlikte yaln&#;zca 7 mm'lik inceli&#;e bürünen SSD'ler böylece kasa içinde adeta kaybolan forma kavu&#;tular. Elbette yaln&#;zca masaüstü bilgisayar kullan&#;c&#;lar de&#;il, e&#;er bir dizüstü bilgisayar sahibiyseniz de sisteminizi SSD'ye terfi ettirebilirsiniz. Sahip olduklar&#; incelik nedeniyle daha hafif bir dizüstü bilgisayara kavu&#;man&#;z&#; sa&#;layacak olan SSD'ler aras&#;ndan 9 mm'likten 7 mm'li&#;e de geçebilirsiniz elbette. Piyasadaki baz&#; modeller beraberinde bu kal&#;nl&#;k fark&#;n&#; tolere edecek türde mm'lik bir çerçeveyle birlikte sunuluyorlar. Böylece 7 mm'lik SSD'niz, kasan&#;zda 9 mm'ye uygun olarak haz&#;rlanm&#;&#; bölümlere tam olarak oturabiliyor ve kasan&#;z&#;n içinde daha sa&#;lam &#;ekilde durabiliyor. Sat&#;n al&#;m a&#;amas&#;nda bu ayr&#;nt&#;ya dikkat edebilirsiniz.

Ayr&#;ca inceli&#;i ve hafifli&#;i nedeniyle ta&#;&#;nabilir olarak rahatl&#;kla kullan&#;labilecek olan SSD'lerin, t&#;pk&#; HDD'ler gibi ta&#;&#;nabilir harici modellerinin bulundu&#;unu da söylemeliyiz. Ancak bu tür SSD'ler arabirim olarak genellikle USB ba&#;lant&#; noktalar&#;n&#; kullan&#;yor ve özel bir kasa yap&#;s&#;na sahip oluyor. Kasa içinde kullan&#;lan SSD'ler ise arabirim olarak SATA arabirimini kullan&#;yor.

SATA II mi SATA III mü?

SATA II mi SATA III mü?

Haz&#;r arabirim konusuna de&#;inmi&#;ken bu konuyu biraz daha açal&#;m ve ilk olarak yeni nesil SSD'lerin SATA III olarak tan&#;mlanan ve 6 Gbps standard&#; benimsedi&#;ini söyleyelim. Eski nesiller 3 Gbps'lik arabirim kullan&#;rken gelen güncellemeyle birlikte SSD'lerin h&#;zlar&#; da ikiye katland&#;. Ancak yeni nesil SSD'lerin elbette eski standartlara uyum gösterdiklerini hat&#;rlatmam&#;zda fayda var. Yani bilgisayar&#;n&#;zda SATA II portu varsa ve SSD'niz SATA III arabirimini kullansa da, bilgisayar&#;n&#;zda SATA III portu varsa ve SSD'niz SATA II arabirimini kullansa da elinizdeki SSD'nizi kullanabilirsiniz. Bu durumda yaln&#;zca veri transfer h&#;z&#;n&#;z SATA II standartlar&#;nda olacakt&#;r. E&#;er SATA III standartlar&#;n&#;n nimetlerinden faydalanmak istiyorsan&#;z hem bilgisayar&#;n&#;zdaki portun hem de SSD'nizin SATA III olmas&#; gerekmekte. Peki, aradaki fark ne? Hemen söyleyelim. SATA II standard&#; MB/s dolaylar&#;nda veri transfer h&#;z&#; sunarken SATA III'de bu MB/s de&#;erine ula&#;abiliyor. O sebeple SSD sat&#;n al&#;rken art&#;k eski nesil bir model tercih etmenizin pek anlam&#; yok. Siz &#;imdiden SATA III al&#;n, gelece&#;e yat&#;r&#;m yap&#;n.

Daha iyi performans

Daha iyi performans

SATA III arabirimiyle birlikte h&#;zlanan veri transfer miktar&#;yla daha avantajl&#; konuma gelen SSD'ler aras&#;nda, art&#;k MB/s'nin üzerinde okuma ve yazma h&#;z&#; bulunan modelleri görmek mümkün. Ancak kapasitede oldu&#;u gibi transfer h&#;z&#;n&#;n artmas&#;yla birlikte fiyatlarda da yükselme olaca&#;&#;n&#; söylememiz gerekmiyor san&#;r&#;z. SSD seçimi yaparken yazma ve okuma h&#;zlar&#;n&#; elbette dikkate alman&#;z gerekiyor. Ancak bunun yan&#;nda performans&#; etkileyen ba&#;ka noktalar da mevcut. Bunlardan biri SSD ön belle&#;i. LPDDR2 birimde ifade edilen de&#;erle, elbette geni&#; boyutlu olan&#;n di&#;erine k&#;yasla daha yüksek performans verece&#;ini söyleyebilece&#;imiz ön belle&#;in yan&#;nda yine dikkat etmeniz gereken bir di&#;er nokta ise, kontrolcü veya di&#;er ismiyle kontrol yongas&#;.

Kontrolcü seçimi

Kontrolcü seçimi

Kontrolcüler aras&#;nda en çok dikkat çeken isim Sandforce. E&#;er yüksek performansl&#; bir SSD ar&#;yorsan&#;z Sandforce kontrolcüye sahip modelleri yak&#;ndan inceleyebilirsiniz. Zira Sandforce, okuma ve yazma h&#;z&#;n&#; do&#;rudan etkileyen veri s&#;k&#;&#;t&#;rma konusundaki ba&#;ar&#;s&#;yla öne ç&#;k&#;yor. Sandforce'a en yak&#;n performans gösteren isim ise Marvell. Daha pek çok isimde farkl&#; kontrolcülere sahip model bulunuyor. Ancak yüksek performans için Sandforce ve Marvell'i tercih edebilece&#;inizi söyleyebiliriz. Piyasaya bakt&#;&#;&#;m&#;zda zaten bu iki kontrolcünün pek çok SSD'de kullan&#;ld&#;&#;&#;n&#; görüyoruz. O sebeple seçim yapmakta pek zorlanmayacaks&#;n&#;z.

Garanti süresi

Garanti süresi

Yaz&#;n&#;n sonuna gelirken SSD sat&#;n al&#;m a&#;amas&#;nda bir di&#;er dikkat etmeniz gereken ad&#;mdan daha bahsedelim. SSD'ler her ne kadar içlerinde mekanik bir aksam bulundurmasalar ve uzun bir ömre sahip olsalar da yine de sisteminizle alakal&#; baz&#; elektriksel sorunlar nedeniyle bozulabilirler. Çok dü&#;ük ihtimal oldu&#;u için firmalar ürünleri için uzun garanti süresi sunuyor. Genellikle üç y&#;l civar&#;nda garanti süresi sunan firmalar aras&#;nda bu süreyi be&#; y&#;la ç&#;kartanlar da bulunuyor. O sebeple sat&#;n alma a&#;amas&#;nda SSD'ye biçilen garanti süresine dikkat etmenizde fayda var. Unutmay&#;n, ne kadar uzun garanti süresi, o kadar uzun ömür demek.

İlgili GaleriEn iyi 10 SSD testte! Galeriye Gözat

Okuyucu Yorumları

Sabit Disk) sökerek yerine SSD takmaya başladı. Bunun temel nedeni SSD’lerin daha düşük maliyetle üretilmesi ve hız açısından HDD’e göre daha avantajlı duruma gelmesidir.

Görsel: Sağ tarafta &#; SATA SSD sol tarafta &#; HDD (Harddisk)

SSD’ler HDD’lerle karşılaştırıldığında SSD‘ler, fiziksel darbelere daha dayanıklıdır, içerisinde hareketli parçalar olmadığından tamamen sessiz çalışır ve ısınma problemleri yoktur. Ayrıca SSD’lerin en büyük özelliği daha hızlı erişim ve daha düşük gecikme süresine sahiptir. Bu nedenle SSD’ye sahip bir bilgisayar daha hızlı açılır ve programlar daha hızlı bir şekilde yüklenir.

Mekanik bir sabit diskin (yani HDD’lerin) maksimum yazma hızı  MB/s iken standart bir ” SATA SSD‘de bu hız  MB/s, bir M.2 NVMe SSD’de ise   MB/s gibi hızlara çıkabilmektedir.

Bunun basitçe anlamı şudur. Eğer istenen donanım özelliklerine sahip bir bilgisayarda HDD kullanıyorsanız bilgisayarınızı açtığınızda  dakika içerisinde hazır hale gelir.  Ancak ” SATA SSD kullanıyorsanız bilgisayarınız 15 saniye içerisinde hazır hale gelecektir. Farklı bir şekilde M.2 NVMe SSD kullanıyorsanız bilgisayarınız neredeyse power tuşuna bastıktan çok kısa süre sonra hazır gelecektir.

SSD’lerin çalışma mantığı RAM ile neredeyse aynıdır. Veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen bilgiye eş zamanlı olarak erişilebilir. Bu nedenle SSD‘ler çok yüksek hızlara erişebilir.

Piyasada farklı türde, modelde SSD yapıları bulunuyor. Burada karşımıza genel olarak iki tür çıkıyor. Bunlar ” SATA SSD ve M.2 SSD. Tabi Bunların hiçbiri kafanızı karıştırmasın. Kullandığınız bilgisayar her ne olursa olsun bu yapılardan en az birini destekleyecektir. Burada dikkat etmeniz gereken temel olayihtiyacınızın ve bilgisayarınızın desteklediği türün ne olduğudur.

” SATA SSD Modelleri

Masaüstü Bilgisayar: Piyasada bulunan tüm masaüstü bilgisayarlar 2,5” SATA SSD depolama birimlerini desteklerler. İstediğiniz herhangi bir 2,5 inç SSD modeli rahatlıkla masaüstü bilgisayarınıza takıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun ihtiyacınız olan şey sadece bir SATA kablosu olacaktır. Piyasada TL’ye alacağınız bir SATA kablosunun bir ucunu anakarta diğer ucunu ise SSD’ye takıyoruz. Ardından yine her anakart içerisinde fazla bulunan bir elektrik bağlantı soketini SSD’ye bağladığımızda kullanıma hazır hale gelecektir. Tabi takılı durumda olan harddiski kullanmayacaksanız bunun bağlantı kablolarını SSD’ye takabilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayar (Laptop): Piyasada bulunan neredeyse birçok dizüstü bilgisayarlar 2,5” SATA SSD depolama birimlerini desteklerler. Eğer hali hazırda laptopunuzda bir HDD (harddisk) varsa kesinlikle 2,5” SATA SSD destekliyor anlamına gelecektir. Yani herhangi bir 2,5 inç SSD modeli rahatlıkla laptopunuza takıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için laptopunuzun teknik özelliklerine bakmanız yeterli. Teknik özelliklerinde depolama birimi olarak HDD yazıyorsa aynı zamanda 2,5 inç SSD’leri destekliyor anlamına gelecektir. Bazı laptoplarda çift HDD yuvası bulunabiliyor. Eski HDD’yi sökmeden de varsa boş HDD yuvasına SSD takabilirsiniz. Eğer sadece bir tane HDD yuvası varsa buradaki HDD’i söküp yerine yeni almış olduğunuz SSD’yi takarak kullanmaya başlıyorsunuz. Bunun için herhangi bir kabloya vs. gerek yoktur. Doğrudan bağlantı sağladığı sata giriş yuvalarına takarak kullanabilirsiniz.

Sonuç: Genel olarak birçok masaüstü ve dizüstü bilgisayar 2,5 inç SSD’leri destekler. Eğer bilgisayarınızda bir HDD varsa bunu çıkarıp yerine 2,5 inç sata SSD takarak çok daha hızlı hale getirebilirsiniz. Takma, sökme işlemleri oldukça kolaydır. SSD’yi taktıktan sonra format atarak bilgisayarınızı hazır hale getirebilirsiniz. 2,5 inç SSD takılmış bir bilgisayar saniye aralığında hazır hale gelir.

M.2 SSD Modelleri

Masaüstü Bilgisayar: Her masaüstü bilgisayar M.2 SSD modellerini desteklemez. Özellikle yeni nesil üst düzey bir anakart kullanmıyorsanız bilgisayarınız M.2 SSD’yi desteklemeyecektir. M.2 SSD’ler görünüm olarak RAM’lere benzerler. RAM’ler gibi anakart üzerinde bulunan yuvalara yatay bir şekilde takılırlar. M.2 SSD modelleri anakart üzerinde kendine özgü yuvaları (M.2 Form Faktör) bulunur. Eğer hali hazırda anakartınızda M.2 yuvası yoksa veya teknik özelliklerinde M.2 SSD desteklediği belirtilmemişse bilgisayarınız M.2 SSD desteklemiyor anlamına gelecektir.

Dizüstü Bilgisayar (Laptop): Aynı şekilde masaüstü bilgisayarda olduğu gibi laptoplarda her M.2 SSD modellerini desteklemez. Özellikle yeni nesil üst düzey bir laptop kullanmıyorsanız bilgisayarınız M.2 SSD’yi desteklemeyecektir. Laptopun M.2 SSD desteklediği veya yuvasının bulunduğu sadece ve sadece teknik özelliklerine bakarak anlaşılabilir. Başka türlü SSD yuvasının olduğunu anlamanız imkânsız. Teknik bilgilerine ulaşma olanağınız yoksa arka kapağı sökerek anakart üzerini incelemeniz gerekecektir.

Sonuç: Eğer masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızda M.2 SSD yuvası varsa veya teknik bilgilerinde M.2 SSD desteklediğini belirtilmişse alacağınız M.2 SSD tipini dikkatli seçmeniz gerekecektir. Çünkü M.2 SSD’ler; M.2 SATA SSD, M.2 PCI Express SSD, M.2 NVMe SSD gibi tiplere ayrılır ve bilgisayar bunların hepsini veya sadece bir tanesini destekliyor olabilir. Bu net bilgiyi sadece ve sadece anakartın teknik özelliklerine bakarak anlayabilirsiniz. Ayrıca şunu hatırlatalım M.2 SATA SSD’lerin hızları 2,5 inç SSD modelleri ile aynıdır yani genel olarak MB/s hızlara erişirler. Ancak M.2 PCI Express SSD, M.2 NVMe SSD’lerin hızları MB/s hızlara erişebildiğini ve yüksek hızlara sahip M.2 SSD’lerin fiyat pahalı olduklarını belirtelim. M.2 SSD takılmış bir bilgisayar saniye aralığında hazır hale gelir.

Önemli Not

&#; SATA SSD ile M.2 SATA SSD dışında farklı tiplerde ve kullanımlarda SSD modelleri bulunmaktadır. USB SSD&#;ler taşınabilir (portable) SSD modelleridir. Günümüzde kullandığımız Flash Bellek veya Taşınabilir Harddiskler gibi kullanımları vardır. mSATA SSD ise Serial ATA (SATA) International Organization tarafından geliştirilen, mSATA ara yüzünü kullanan bir depolama birimidir. mSATA, normal SATA portunun geliştirilmiş halidir. SSD disklerinin yaygınlaşması ve geliştirilmesi ile küçülen disklerin beraberinde, bu disklerin bağlandığı portlar da geliştirmiştir. mSATA SSD kendilerine özgü bir bağlantı yuvası bulundurur. Bu nedenle, takılacak olan bilgisayar anakartın bu bağlantıyı desteklemesi ya da bir SATA dönüştürücüsü kullanılması gerekir. Çok yaygın bir kullanımı yoktur. Her bilgisayar bu SSD’yi desteklemez. Çok az bilgisayarda bu yapıyı görebilirsiniz veya muhtemelen hiç görmezsiniz. U.2 veya diğer kod adıyla SFF, oldukça yeni bir depolama arabirimidir. Kurumsal pazar için geliştirilmiş olan U.2, SAS ve SATA sürücülerle birlikte yeni PCI Express sürücülerini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır . U.2 arabirimi, günümüzde bazı PCIe arayüzlü inçlik disklerde karşımıza çıkıyor. M.2’nin aksine U.2 diskler, dizüstü sistemler yerine daha çok masaüstü ve sunucu sistemlerde kendine yer buluyor. U.2 arabirimi, her ne kadar büyük anakart geliştiricilerinin desteğini alsa da, çoğu anakartta bu arabirim desteklenmiyor. Eğer elinizde bir U.2 SSD varsa, bu SSD’yi anakarta bağlamak için UM.2 dönüştürücüsü veya alternatif bir dönüştürücü satın almanız gerekiyor.

Üstteki Görsel: mSATA SSD

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

SSD’lerde en önemli değer okuma/yazma hızlarıdır. Bu değer sayesinde SSD’nin ne kadar hızlı (performanslı) olduğunu öğrenebilirsiniz.

2,5” SATA SSD ve M.2 SATA SSD modelleri genel olarak MB/s okuma/yazma hızlarına erişirken, M.2 PCI Express SSD, M.2 NVMe SSD’lerin okuma/yazma hızları MB/s değerlere erişebilir.

SSD satın alırken mümkün olduğunda en az GB/ GB kapasiteli bir ürün almaya çalışın. Günümüzde işletim sisteminin, oyunların ve programların kapasiteleri çok yüksek bir seviyeye geldiği için  GB, GB gibi SSD’ler yetersiz olmaya başlamıştır.

– İlk kez SSD alacaksanız TL arasında 2,5 inç SSD modeli satın alarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Yukarıda dediğimiz gibi 2,5 inç SSD modelleri hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlara uyumludur.

– Bilgisayarınız M.2 SSD destekliyorsa M.2 SATA SSD mi yoksaM.2 PCI Express SSD, M.2 NVMe SSD modellerinden hangisi veya hangilerini desteklediğini kontrol edin. Rastgele alacağınız bir M.2 SSD’yi yuvası olması halinde bile uyumlu olmayabilir.

TechWorm

anakartım hangi ssd destekliyor, bilgisayarım ssd uyumlu mu nasıl anlarım, bilgisayarıma hangi ssd uyumlu, destekleme, hangi ssd alınmalı, hangi ssd alınmalı , hangi ssd daha iyi , hangi ssd harddisk, hangi ssd kızağı, hangi ssd uygun, hangi ssd uyumlu, laptobum hangi ssd yi desteklemektedir, laptop için hangi ssd alınır, laptop ssd uyumu nasıl anlaşılır, laptopa hangi ssd yi almalıyım, m. 2 ssd uyumlu laptop, ssd, ssd bilgisayarıma uyumlu mu, ssd destekleyen laptop, ssd fiyatları, ssd hangi bilgisayarlara takılır, ssd hangi sata portuna takılır, ssd uyumlu laptop, ssd uyumluluğu nasıl anlaşılır, ssd uyumluluk, ssd uyumluluk testi

Bilgisayarınıza En Uygun SSD&#;yi Nasıl Seçersiniz?

Bir oyun bilgisayarı oluştururken, çoğunlukla GPU'ya ve CPU'ya odaklanmış ve depolama birimlerini geri plana atmış olabilirsiniz. Tüm verileriniz burada saklandığı için ve bilgisayarınızın performansını etkileyen en önemli bileşenlerden biri depolama birimleri olduğu için bu yapmamanız gereken bir hata. SSD hakkında aşina olmadığınız birçok terim ve bilgi olabilir. Bu yazıda onları netleştirmeye çalışacağız.

Piyasadaki en ucuz SSD’ler bile bilgisayarınızın hem normal hem de oyun performansını artıracaktır. Ancak en ucuz SSD’yi almak ne kadar doğru? Bilgisayarınız için en uygun SSD'leri bu rehberimizde bulabilirsiniz.

SSD nedir?

SSD nedir

SSD'ler geleneksel sabit disklerden farklı çalışırlar. Normal sabit diskler bilgiye erişmek ve işlemek için bir disk döndürürken SSD’ler bilgiyi flaş hafıza çiplerinde depolarlar. SSD’lerdeki çalışma stili akıllı telefonlar, USB bellekler ve tabletler ile aynıdır. SSD, donanımındaki bütün hafıza çiplerine aynı zamanda erişilebilir, bu da bilgiyi işlemek için disk döndürmeye gerek bırakmadığından işlemler daha hızlı ve tamamen sessiz tamamlanır. SSD'ler, HDD’lerin aksine mekanik değil dijital depolama birimleridir. Her ne kadar veri kaybı yaşamanız çok düşük bir ihtimal olsa da bu özellikleri kaybolan verilerin kurtarılmasını zorlaştırır.

SSD’ler, HDD’lerden onlarca kat daha hızlıdır. Örnek vermek gerekirse HDD’lerin saniye başına ortalama yazma hızları mb’dır. Bu hız SSD’lerin ilk örnekleri olan SATA SSD’lerde ortalama mb/s iken yeni nesil SSD’lerde ise mb/s’ye ye kadar çıkabilmektedir. Verileri hızlı okuma ve yazmanın faydası ise bir programın daha hızlı açılmasıdır. Yani siz HDD ile 1 dakikada açtığınız bir programı SSD ile 10 saniyede açabilirsiniz. Üstelik bu oranlar işletim sisteminiz için de geçerli. İşletim sisteminiz bir SSD’ye kurulmuşsa bilgisayarınız hem çok daha hızlı çalışır hem de çok daha hızlı açılır.

Uyumluluk: Cihazınız SSD'ye uyumlu mu, eğer uyumlu ise hangi türde SSD ile maksimum performans alırsınız? 

uyumluluk

Bir SSD almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli nokta alacağınız SSD ile takmak istediğiniz cihazın uyumluluğudur. İster eski bilgisayarınızı hızlandırmak istediğiniz için SSD’lere bakın, isterseniz de yepyeni bir sistem oluşturun. Piyasada pek çok farklı formda ve teknolojide SSD’ler bulunmakta ve yanlış bir seçim yaparsanız boş yere para ödeyebilirsiniz.

Sata SSD

sata

Yıllardır HDD’ler ile kullanılan SATA ara biriminin son versiyonu. SATA versiyonunda yani HDD’lerden SSD’lere ilk geçiş yapıldığı dönemde oldukça yaygın olan bu SSD türü, çoğu son kullanıcıyı SSD’ler ile tanıştırmıştı. Bu SSD’ler inç boyutunda ve aynı inç boyutunda olan HDD’ler gibi harici güc kablosuna ihtiyaç duyuyor.

İster Laptop ister masaüstü olsun eski cihazlarınızı hızlandırmak için kullanabileceğiniz en ucuz çözüm bu SSD’ler. Okuma-yazma performansları her ne kadar HDD’lere kıyasla oldukça hızlı olsa da yeni nesil SSD’lerin gerisinde kalmakta. SATA SSD’lerin ulaşabileceği maksimum okuma-yazma hızları mb/s’dir.

M.2 SSD

Ekstra güç kablosuna ve SATA kablosuna ihtiyaç duymadan tüm veri ve enerji aktarım işleri doğrudan anakarttan yapılır. Pek çok kullanıcı SSD’lerde sadece M.2 yazdığı için çok yüksek okuma-yazma hızları elde edeceğini sanar fakat bu yanlış bir bilgidir. M.2 bir form faktörüdür ve mSATA biriminin geliştirilmiş versiyonudur. Bir SSD’nin M.2 olması sadece biçimini belirtir, hızını belirtmez.

NVMe SSD

“Geçici Olmayan Bellek Ekspresi” anlamına gelen NVMe SSD’ler, Ekran kartları ve Wi-Fi kartlarında kullanılan PCIe(Ekspres Çevre Bağlantı Birimi Bileşeni) slotunu kullanırlar. PCIe, PCIe , PCIe ve PCIe olmak üzere 4 farklı tür NVMe SSD vardır. Her versiyonun okuma-yazma hızı sınırları farklıdır. Ancak yeni nesil NVMe SSD’lerde geriye uyumluluk vardır. Yani PCIe destekleyen bir SSD’yi, PCIe slotuna takarak kullanabilirsiniz. Sadece alacağınız hız PCIe standartlarına düşer.

PCIe hız farkları

Ayrıca NVMe SSD’lerin x2, x4 ve x8 olmak üzere 3 farklı türü vardır. “x” değeri kabaca SSD’nin saniye başına desteklediği maksimum GB başı okuma hızını belirtir. Yani x4 NVMe SSD’nizi x2 destekleyen bir slota takarsanız SSD’nizin maksimum performans alamaz ve maksimum mb/s okuma hızı alırsınız.

Depolama: Sizin için en uygun hafıza boyutu hangisi? 

depolama

Artık tek bir oyunun bile bir SSD’ye sığmadığı günlerdeyiz. Bütün SSD’lerin fiyatı depolama kapasitesi arttıkça artıyor. Bir SSD alırken sırf cebinizden daha az para çıksın diye düşük depolama kapasiteli SSD’lere yönelmeyin. Piyasada birbirinden farklı pek çok SSD bulunmakta. Daha yüksek performans için çok hızlı olması gereken ama pahalı olanlar ya da yavaş ama daha geniş kapasite sunabilen ve hesaplı olan SSD’ler bunlardan sadece birkaçı.

SSD’lerin depolama kapasiteleri son kullanıcının satın alabileceği fiyatlarda GB’dan başlayıp 8TB’a kadar çıkabilir. İhtiyaçlarınıza göre size en uygun kapasitedeki SSD’yi seçmelisiniz.

Alabileceğiniz en iyi SSD: SAMSUNG Pro

samsung pro

En son teknoloji olan PCIe desteği sayesinde yılında alabileceğiniz en iyi SSD. SSD’yi tam performansında kullanmak için PCIe destekleyen bir anakarta takmanız gerekmekte. Fakat geriye uyumluluk sayesinde okuma-yazma hızı performansından taviz vererek daha eski sürümleri destekleyen anakartlarda da kullanabilirsiniz. 

Samsung Evo fiyatlarına Amazon Türkiye'den ulaşmak ve satın almak için;

Fiyat/performans PCIe SABRENT Rocket Q Serisi 

SABRENT Rocket Q4 2

Her ne kadar alabileceğiniz en iyi SSD’lerden biri Samsung Pro olsa da fiyatını pahalı bulanlar ama PCIe hızlarını aşmak isteyenler için alınabilecek en iyi SSD’lerden biri.

Sabrent'in SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

En iyi inç SSD: SAMSUNG EVO

Her ne kadar NVMe SSD’ler piyasadayken inçlik SSD’leri almanızı önermesek de eski bir cihaza sahipseniz satın alabileceğiniz tek seçenek bu SSD’ler. Bazı çeviriciler sayesinde M.2 formatında olan SSD’leri SATA bağlantısı ile kullanabiliyor olsanız da hem yaşayacağınız performans kaybı hem de cihazınızda çeviriciler için yeterli yer bulunmama ihtimali yüzünden çevirici kullanmanızı önermiyoruz.

Samsung Evo SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

En iyi PCIe SAMSUNG EVO Plus

samsung evo plus

Çoğu kullanıcı için uyumlu ve oldukça gelişmiş, PCIe teknolojisinin en iyi modeli denilebilecek bir SSD. Eğer yakın zamanda çıkışını gerçekleştiren PCIe destekli bir anakarta sahip değilseniz alabileceğiniz en kaliteli SSD.

Samsung Evo Plus SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

Fiyat/performans PCIe Crucial P5

Crucial P5

43 yıllık Micron firmasının alt markası olan Crucial’ın en performanslı ürünlerinden bir tanesi. Piyasada bu fiyat bandında bu performansı veren SSD bulunmamakta. Bu kadar köklü bir firmanın da bu SSD arkasında olması onu piyasanın en iyi fiyat/performans ürünü yapıyor.

Crucial P5 SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

En iyi RGB NVMe SSD: XPG Spectrix S40G

XPG Spectrix S40G

XPG Spectrix SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

Eğer siz de ışıklı ürünleri seviyorsanız mutlaka RGB aydınlatmaya sahip pek çok SSD görmüşsünüzdür. Pek çok bilinmeyen marka sırf RGB aydınlatma ekledi diye zaten dandik olan SSD modellerini zam yaparak yeniden çıkarttı ve bu kullanıcıların RGB aydınlatmaya sahip SSD’lerden uzak durmasına sebep oldu. Ancak XPG markası bu modeli ile birlikte mükemmel performansı uçuk olmayan bir fiyatta harika bir görsellikle bu modelde birleştirdi.

Emoji İle Tepki Ver

62

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası