sivasın meşhur şeyleri / Sivas’ın neyi meşhur: Sivas’ın en meşhur yemekleri

Sivasın Meşhur Şeyleri

sivasın meşhur şeyleri

Sivas'ın neyi meşhur? Sivas'ın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

İç Anadolu'da bulunan Sivas'ın yüz ölçümü kilometrekaredir. Kahramanmaraş, Tokat, Erzincan ve Kayseri illeriyle komşu olan Sivas'ın nüfusu yaklaşık bindir. Şehrin en kalabalık ilçesi Merkez, en fazla turist çeken ilçeleri ise Divriği ile Gemerek'tir.

SİVAS'IN NEYİ MEŞHUR?

Sivas'ın neyi meşhur diye sorulduğunda akla gelen ilk yemek, içli köftedir. İrmik ve köftelik bulgurla hazırlanan içli köftenin pul biber ve kekik gibi baharatlar da atılır. Bu yöresel lezzet Adana'da acı baharatlarla hazırlanır.

SİVAS'IN EN MEŞHUR YİYECEKLERİ

1- Sivas Ketesi

Katmer adıyla da bilinen kete, özellikle kahvaltılarda ve çay aralarında tüketilen bir hamur işidir. Peynirli ve kıymalı ketelerin dışında, Sivas katmerinden yapılan içli köfteler de oldukça beğeniliyor. Sivas ketesi, diğer hamur işlerine göre çok daha hafif olduğu için öğün aralarında da sıklıkla tüketiliyor. Yapılışı da son derece pratik olan Sivas katmeri, son yıllarda marketlerde de satılmaya başlanmıştır.

2- Baviko

Hamur ve sarımsaklı ayran ile hazırlanan Baviko, Sivas'a özgü en orijinal lezzetlerden biri. Yapılması ustalık isteyen bu yemek, hem Sivas'ta hem de İç Anadolu Bölgesinin genelinde en çok tüketilen atıştırmalıkların başında geliyor.

3- Sivas Kebabı

Sivas kebabını diğer kebaplardan ayıran en önemli özellik etinin az, sebzesinin bol olmasıdır. Patlıcan, domates, biber gibi sebzelerle pişirilen et genellikle yayık ayranı ile birlikte ikram edilir.

4- Madımak

Madımak yemeği, Sivas'a özgü en lezzetli ve sağlıklı yemeklerden biridir. Görünüş olarak ıspanağa benzemesine rağmen lezzet olarak çok farklıdır. Genellikle yoğurtla birlikte tüketilen Madımak A ve K vitamini bakımından zengin bir sebze yemeğidir.

5- Divriği Pilavı

Sivas mutfağının en önemli özelliği farklı lezzetleri tek bir yemekte toplamasıdır. Divriği pilavı da bunlardan biridir. Kuş üzümü ve kutu etiyle hazırlanan Divriği, ünü yurt dışına ulaşmış yöresel yemeklerimiz arasında yer alıyor.

SİVAS'IN EN MEŞHUR YERLERİ

1- Arkeoloji Müzesi

Sivas ve çevresinden çıkarılan, Antik döneme ait eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Hafta içi 'a kadar ziyaret edilen müze, cumartesi günleri ise 'a kadar açık.

2- Sivas Ulu Camii

II. Kılıçarslan'ın hüküm sürdüğü dönemde yaptırılan cami, yüzyılda yapılan en büyük camilerden biridir. Türk - İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Sivas Ulu Camii, yıl içinde en fazla ziyaret edilen tarihi yapılarımız arasında yer alıyor.

3- Bürüciye Medresesi

yüzyılda yaptırılan Bürüciye Medresesi, içinde fıkıh, hadis ve kelam gibi İslam ilimlerinin okutulduğu en önemli eğitim kurumlarından biridir. Medrese yılında restore edildikten sonra müze haline getirilmiştir.

4- Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi

Sivas Kongresinin yapıldığı yerin içinde Kongre binası ve müzesi bulunmaktadır. Bu müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün bazı kişisel eşyaları da sergilenmektedir.

Yiğidolar Şehri Sivas'ta Yemeniz Gereken 21 Meşhur Lezzet

Tarihi çok eskilere dayanan ve kültürel zenginlikleri sayesinde ilçeden ilçeye bile lezzetlerinin farklılaştığı Sivas, hamur işi ve etin ağırlıkta olduğu bir mutfağa sahip. Birbirinden faklı lezzetleriyle yiyenlerin beğenisini kazanan Sivas lezzetlerini hazırladığımız bu içeriğimiz, ''Sivas'ta ne yenir?'', ''Sivas'ın neyi meşhurdur?'' gibi sorulara cevap bulabileceğiniz şehrin en güzel yemeklerini barındırıyor.

İşte Sivas'ın meşhur lezzetleri

Peskütan Çorbası

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın yöresel lezzetlerinden biri olan peskütan çorbası, yarma ve yoğurtla hazırlanıyor. Üzerine tereyağı ile nane yakılarak servis edilen bu çorba, kolay gibi görünse de kıvamını tutturmak oldukça zor oluyor. Adını, özel hazırlanan yoğurt olan pestükandan alan bu çorba yöre halkı tarafından özel toplanan anuk otuyla da lezzetlendiriliyor.

Mercimek Badı

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Mercimeğin en lezzetli haline şahit olabileceğiniz bad, Sivaslıların sofra etrafından toplanıp sohbet ederek yediği yöresel lezzetler arasında bulunuyor. Mercimek, bulgur, soğan, nane, domates, salça ve ceviz gibi ürünlerin birleşimiyle hazırlanan bad, taze üzüm yaprağına konularak yeniyor. Yaprağın ekşiliği ile badın hafif acılığı birleşince ortaya enfes bir lezzet çıkan bu yemek, Sivas'ta misafirlere en çok yapılan yiyecekler arasında bulunuyor.

Sivas Köftesi

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

''Sivas'ta ne yenir?'' diye düşünenlerin vakit kaybetmeden yemesi gereken lezzetler arasında bulunan Sivas köftesi, etin tadını doyasıya almanızı sağlıyor. İçerisinde hiçbir baharat ve ekmeğin olmaması, kıymanın satırla çekilmesinden dolayı diğer bütün köftelerden ayrılan Sivas köftesi, şehrin hem tescilli hem de meşhur lezzetleri arasında bulunuyor.

Divriği Pilavı

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda bulunan ve hemen hemen herkes tarafından beğenilen Divriği Pilavı, Sivas'ın tescilli lezzetlerinden biri. Badem, kuru üzüm, nohut, pirinç ve kuzu etinin birleşerek lezzet şöleni sunan Divriği Pilavı, Sivas'ta düğün ve bayram gibi önemli günlerde çokça hazırlanıyor.

Madımak

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alan ve her ilçede birbirinden farklı şekilde yapılan madımak yemeği, genellikle üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. Sivas'ın dağlarında kendiliğinden yetişen ve yöre halkının tek tek topladığı madımak, bol et suyuyla çorba kıvamında da hazırlanıyor.

Hingel

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın meşhur mantısı olan Hingel, Sivaslıların en sevdiği yemekler arasında bulunuyor. Şekil vermesi oldukça zor olan ve kendisine özgü bir katlama biçimi olan Hingel, Sivas'ta iç harcı genellikle patatesle hazırlanıyor. Haşlanarak hazırlanılan ve tabaklara konulduktan sonra üzerine yanmış tereyağı dökülerek yenilen Hingel, kıymalı yapıldığında da yoğurtla servis ediliyor.

Düğürcük Çorbası

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ta tadılması gereken yemekler arasında bulunan düğürcük çorbası, bulgur ve soğan ile hazırlanıyor. Et suyuyla hazırlanan bu çorba, birbirinden farklı baharatlarla lezzetlendiriliyor. Sivas'ın soğuk kış günlerinde iç ısıtan ve şifa deposu olan düğürcük çorbası, Sivaslılar tarafından sıkça yapılıyor.

Patlıcan Pehli

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın yöresel ve eski lezzetleri arasında bulunan patlıcan pehli, özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir. Koyunun döşünden elde edilen etlerle hazırlanan bu yemek, çift aşamalı olduğundan dolayı yapımı uzun sürmektedir. Etlerin büyük bir şekilde doğranarak önce yağ ve yoğurtla kaplandıktan sonra kızartılıp ardından da pişmesi için tepsilere dizilerek fırına verilmesiyle hazırlanıyor.

Pezik Turşusu

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın meşhur lezzetleri arasında bulunan ve yörede dal turşusu adıyla da anılan pezik turşusu, pancar saplarından elde ediliyor. Normal turşulara göre hazırlaması oldukça ustalık isteyen pezik turşusu, Sivaslılar için sofranın olmazsa olmazları arasında bulunuyor.

Kesme Aşı

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Erişte ve mercimeklerin bir araya gelerek oldukça doyurucu bir lezzet sunduğu kesme aşı, tereyağında reyhan yakılarak tatlandırılıyor. Özellikle kış aylarında iç ısıtan bu çorba, erişteler önceden hazırlanmadıysa yapımı çok zahmetli oluyor.

Kelle Tatlısı

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Masaya bütün halde geldiğinden dolayı adı kelle tatlısı olan bu lezzet, bir zamanlar önemli misafirler için hazırlanıyormuş. Sivas'ın meşhur tatlısı olarak adlandırılan ve sadece Sivas'ta yiyebileceğiniz bu enfes lezzetin içinde ise ceviz, badem, fındık, tarçın, kuru üzüm ve erişte yer alıyor.

Sivas Kebabı

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'a gittiğinizde yemeniz gereken lezzetler arasında bulunan Sivas Kebabı, bol sebzeli olduğundan dolayı diğer kebap türlerinden ayrılıyor. Kuzu eti, patlıcan, biber ve domatesle hazırlanan Sivas Kebabı, uzun saatler pişirildiğinden dolayı ağızda dağılan lokum gibi bir kıvama sahip oluyor.

Sivas Katmeri

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ta kahvaltıların vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sivas Katmeri, bol tereyağı ile hazırlanıyor. Genellikle sade olarak yapılan Sivas katmeri, kahvaltıda yeniyorsa bal veya reçel gibi ürünlerle tüketiliyor. Gün içerisinde Sivaslıların çayın yanında tüketmeyi sevdiği lezzetlerden biri olan katmer, eve gelen misafirlere hazırlanan ilk yemekler arasında bulunuyor.

Üzümlü Çorba

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sadece Sivaslıların bildiği ve her zaman yapılmayan bu enfes lezzet, adı her ne kadar çorba olsa da Sivas'ta bayramlarda tatlı olarak yiyebileceğiniz bir yiyecek. Biraz aşureyi anımsatan bu lezzet, üzümle tatlandırıldığı için bol vitamin deposu.

Hurma Tatlısı (Kalburabastı)

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın meşhur tatlıları arasında yer alan Kalburabastı veya diğer adıyla hurma tatlısı, özel kalbur adı verilen delikli bir aletle şekillendiriliyor. Bu sebeple adına kalburabastı denen bu tatlı, çıtır çıtır kıvamıyla yapımı zor lezzetler arasında bulunuyor. İçerisinde ceviz konularak hazırlanan bu tatlı şerbetle lezzetlendiriliyor.

Sirok

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın meşhur lezzetleri arasında bulunan sirok, hamurun üzeri çıtır çıtır olana kadar pişiriliyor. Yeme şekli birçok kişi için oldukça farklı gelen sirok, kenarlarına ayran dökülerek yeniliyor. 

Salatalık Dolması

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ta sevilerek yenilen yemekler arasında bulunan salatalık olması, tıpkı biber dolması kadar lezzetli oluyor. İç harcı aynı biber dolması gibi hazırlanan bu yemek, salatalıkların oyulup doldurulduktan sonra pişirilmesiyle son buluyor. 

Mirik Köfte

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ın yöresel yemekleri arasında bulunan ve şehre gittiğinizde yemeniz gereken yemeklerin başında gelen mirik köfte, ince bulgurla yapılan minik topların üzerine yoğurt dökülmesiyle servis ediliyor. Yapımı oldukça kolay ve yemesi de lezzetli olan bu yemek çeşidi, Sivaslılar tarafından çok seviliyor.

Çılbır

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ta kahvaltılarda hazırlanan ve yöresel lezzetler arasında bulunan çılbır, suda pişirilen yumurtanın süzülerek yoğurtla birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Yapımı oldukça kolay olan ve sarımsaklı yoğurtla daha da lezzetli hale gelen çılbır, Sivas'ta kahvaltı sofralarında en çok yapılan yemekler arasında bulunuyor.

Sivas Ketesi

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

İster tek balına isterseniz de yemeklerin yanına ekmek niyetine yiyebileceğiniz Sivas ketesi, katmere göre daha az yağlı yapıldığından herkes tarafından seviliyor. Uzun saatler mayalanan hamurla hazırlanan kete, çay saatlerinin de vazgeçilmezlerindendir.

Baviko

Sivas'ın Meşhur Lezzetleri

Sivas'ta eve misafir geldiğinde yapılan yemekler arasında bulunan baviko, görüntü olarak fazla karışık görünse de lezzet olarak yedikçe yediriyor. Hazırlanan hamurun üzerine sarımsaklı ayran dökülerek servis edilen bu lezzet, oldukça doyurucu olmasıyla da beğeniliyor.

Sivas'ın hangi tatlısı meşhur?

Sivas'ın meşhur tatlıları arasında kelle tatlısı ve kalburabastı yer alıyor.

Sivas'ın meşhur yemekleri hangisi?

Sivas'ın meşhur yemekleri arasında; Peskutan Çorbası, Mercimek Badı, Sivas Köftesi, Divriği Pilavı, Madımak, Hingel, Düğürcük Çorbası, Patlıcan Pehli, Pezik Turşusu, Kesme Aşı, Kelle Tatlısı, Sivas Kebabı, Sivas Katmeri, Üzümlü Çorba, Hurma Tatlısı (Kalburabastı), Sirok, Salatalık Dolması, Mirik Köfte, Çılbır, Sivas Ketesi ve Baviko Sivas'ın yöresel lezzetleridir.

Sivas'ın hangi sebzesi meşhurdur?

Sivas'ın meşhur sebzesi olarak bilinen madımak, dağlarda kendiliğinden yetişen bir yeşilliktir.

Sivas kahvaltısında ne yenir?

Sivas'ta sabahın erken saatlerinde kahvaltı için kelle yenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası