zariyat suresi 58 ayet meal / Zâriyât sûresi ayetin okunuşu ve anlamı, meali

Zariyat Suresi 58 Ayet Meal

zariyat suresi 58 ayet meal

Zariyat Suresi Ayet - Zariyat Suresi Ayet Okunuşu Ve Anlamı

Zariyat Suresi, Mekke döneminde nazil olan bir suredir. 60 ayet olan Zariyat Suresi, ismini ilk ayetinde geçen "ez- zariyat" kelimesinden alır. Bu kelime, esip savuran rüzgarlar anlamına gelir. Sure içerisinde başlıca; öldükten sonra hesap için toplanma, inkar edenlerin ahirette karşılaşacakları azap, mü'minlere verilecek ödüller, Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren deliller konu edilir.

Zariyat Suresi Ayet

اِنَّ اللّٰهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتٖينُ

Zariyat Suresi Ayet Okunuşu

İnna(A)llâhe huve-rrazzâku żû-lkuvveti-lmetîn(u)

Zariyat Suresi Ayet Anlamı

Şüphesiz rızkı veren, sarsılmaz gücün sahibi olan yalnızca Allah'tır.

Zariyat Suresi Ayet Tefsiri

Zariyat suresinin tefsiri, ayetler arasında belirtilmiştir. Buna göre;

Öyle anlaşılıyor ki âyette sözü edilen öğüdün özü, insanların ve cinlerin yaratılış amacını hatırlatmaktır. âyette açıkça ifade edildiği üzere bu yaratılış amacı, onların sadece Allah'a kulluk etmeleridir. Fakat burada fert fert her bir insan ve cinin zorunlu olarak Allah'a kulluk etmeleri değil, bu iki türden isteyenlerin kendi seçimleriyle bunu yapmaları kastedilmektedir (Zemahşerî, IV, 32). Nitekim başka birçok âyetten de bu mâna anlaşılmaktadır. Meselâ Mülk sûresinin 2. âyetine göre hayat ve ölüm insanların sınanması amacıyla var edilmiştir. âyetin "sırf bana kulluk etsinler" şeklinde tercüme edilen kısmı "sırf beni tanısınlar" şeklinde de anlaşılmıştır (Şevkânî, V, ); fakat son tahlilde Allah'ı tanımanın anlamı O'na gerektiği şekilde kulluk etmektir. Burada "kulluk" ile Allah Teâlâ'nın buyruk ve yasaklarına uymanın değil, mümin olsun inkârcı olsun bütün cinlerin ve insanların Allah'ın kudreti ve koyduğu ilâhî-tabii yasalar önünde zorunlu olarak boyun eğmelerinin kastedildiği yorumu da yapılmıştır; Taberî'nin tercih ettiği yorum budur (XXVII, ). İbn Atıyye'ye göre bu ifadeyle, anılan varlıkların Allah'a kulluk etmeye yatkın bir yapıda yaratıldıkları ve onları buna yöneltecek yeteneklerle donatıldıkları da kastedilmiş olabilir (V, ; İbn Atıyye'nin burada kullandığı deliller ve izahı için bk. Rûm 30/30). 57 ve âyetlerde bu kulluğun –hâşâ– Allah'ın yararınaymış gibi algılanmaması için çok açık ifadelerle O'nun buna muhtaç olmadığı, asıl şuurlu varlıkların O'na kulluk etme ihtiyacı içinde oldukları belirtilmiştir.


Kaynak :Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa:

Zariyat Suresi Oku: Zariyat Suresi T&#;rk&#;e Okunuşu, Anlamı, Arap&#;a Yazılışı ve Diyanet Meali

Son Dakika Haberler

SurelerZariyat Suresi Oku: Zariyat Suresi T&#;rk&#;e Okunuşu, Anlamı, Arap&#;a Yazılışı ve Diyanet Meali

-

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.