ondokuz haftalik gebelik / 19 Haftalık Gebelik - Hafta Hafta Hamilelik | MUSTELA

Ondokuz Haftalik Gebelik

ondokuz haftalik gebelik

19 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

19 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Siz 19 haftalık hamile iken bebeğiniz birkaç gelişimsel dönüm noktasına ulaşır. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kızsa küçük üreme sistemi çoktan kurulmuş demektir. Vajina, rahim ve fallop tüplerinin hepsi yerinde ve yumurtalıkları 6 milyondan fazla ilkel yumurta hücresi içeriyor! Doğduğunda bu sayı yaklaşık 1 milyona düşecektir.

Eğer çocuğunuz erkek olacaksa testisleri oluşmuş demektir. Minik oğlunuz hamileliğinizin yaklaşık haftasından beri testosteron salgılıyor ve dış cinsel organları büyümeye devam ediyor. Bu süre zarfında bebeğinizin cildinde verniks caseosa adında mumsu bir kaplama oluşur. Cilt tarafından salgılanan yağlardan, ölü hücrelerden lanugodan (vücudu kaplayan ince tüyler) oluşan verniks, bebeğinizin cildini amniyotik sıvıda yüzmenin etkilerinden korur. Verniksin büyük bir kısmı doğumdan önce kaybolur, ancak erken doğan bebekler genellikle verniks kaplı olur. 19 haftalık gebelikte bir başka dönüm noktası, bebeğinizin daha düzenli bir şekilde uyumaya ve uyanmaya başlamasıdır. Ayrıca hareket ve seslere uyanabilirler. Ayrıca, bebeğinizin henüz gelişen parmak uçları ile ayak parmaklarında küçük tırnaklar da oluşur.

19 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

Siz 19 haftalık hamile iken fetüs bir mango büyüklüğündedir. Bu hafta (veya yakın bir zamanda) muayeneniz varsa, doktorunuz bebeğinizin gelişimini kontrol etmek için rahminizin yüksekliğini ölçebilir. Büyüyen karnınızdaki bu ölçüme fundal yükseklik ölçümü denir. Bebeğinizin bu hafta nasıl göründüğünü bir görsel yardımıyla hayal etmek daha kolay olabilir, bu yüzden aşağıdaki illüstrasyona göz atabilirsiniz:

19 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

19 haftalık hamile olduğunuzda, kaç aylıksınız? Bu noktada, beş aylık hamilesiniz. Bu,ikinci üç aylık döneminizin neredeyse yarısı!

19 Haftalık Gebelikte Vücudunuz

Hamileliğinizin bu noktasında, karnınız büyüdükçe daha fazla ağrı ve sızı hissedebilirsiniz. Ayaklarınız da biraz şişebilir. Karşılaşabileceğiniz diğer değişiklikler arasında baş dönmesi, burun tıkanıklığı ve sırt ağrıları bulunur. Yine de bebeğiniz büyüyüp aktifleştiğinde 19 haftalık gebelikte bebek hareketlerini veya tekmelerini hissetmeye başlayacak ve çok heyecanlanacaksınız. Enerjinizin artarsa bu durumu doğum öncesi partisi organize ederek veya bebeğiniz doğduğunda ihtiyaç duyacağınız temel bebek ihtiyaçlarını düşünerek değerlendirebilirsiniz. Fazladan enerjiniz olsa bile aşırıya kaçmamaya çalışın. Dinlenmeye ve rahatlamaya mümkün olduğunca zaman ayırın.

19 Haftalık Gebelik: Belirtiler

19 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Cilt değişiklikleri. Burnunuzda, yanaklarınızda ve alnınızda olabilecek koyu lekeler, kloazma veya "hamilelik maskesi" adı verilen yaygın bir hamilelik belirtisidir. Bu lekelerin nedeni hormonlardır ancak tüm hamile kadınlar bunu yaşamaz. Hamilelik hormonları, karnınızdan kasık kemiğinize uzanan koyu renkli çizgi olan linea nigradan da sorumludur. Doğumdan sonra hem kloazma hem de linea nigra yavaş yavaş kaybolacaktır. Güneşe maruz kalmak cildinizdeki pigmentleri daha da koyulaştırabilir, bu nedenle güneş kremi kullanın veya gölgede kalın.

  • Round ligament ağrısı. Büyüyen rahminize uyum sağlamak için onu destekleyen yuvarlak bağların gerilmesi gerekir. Bazen, bu gergin bağlar alt karnınızda, genellikle bir tarafta veya diğerinde akut veya hafif bir ağrıya neden olur. Bu ağrıları en çok pozisyon değiştirdiğinizde veya aniden ayağa kalktığınızda fark edersiniz. Dinlenme genellikle en iyi çözümü sağlar. Ağrı; ateş, titreme, ağrılı idrar veya kanama eşliğinde olursa veya şiddetliyse sağlık uzmanınızı arayın.

  • Bel ağrısı. Sırt ağrıları, özellikle hamileliğin yarısından itibaren en sık görülen hamilelik şikayetleri arasındadır. Bunun nedeni büyüyen rahminiz ve vücudunuzda meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Ağırlık merkeziniz değiştikçe genişleyen rahminiz, sırt kaslarınızı zorlar. Sırt kaslarını esneten ve güçlendiren egzersizler yapmak, karın destekleyici giysiler giymek ve ağrıyan kasları yatıştırmak için ısıtma yastıkları kullanmak gibi sırt ağrısını hafifleten bazı önlemler alabilirsiniz.

  • Tıkanıklık ve burun kanaması. 19 haftalık gebelikte, kendinizi burun akıntısı nedeniyle mendile uzanırken bulabilirsiniz. Hormon seviyeniz yükseldi ve vücudunuz fazladan kan üretiyor. Bu durum, burnunuzdaki mukus zarlarının şişmesine, tıkanıklığa ve hatta burun kanamasına neden olabilir.

  • Baş dönmesi. Hamileliğinizin bu aşamasında baygınlık, baş dönmesi veya sersemlik hissedebilirsiniz. Baygın hissediyorsanız uzanın ve susuz kalmayın.

19 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte 19 haftaya ulaştığınızda bu aşamadan sonra nelerin olabileceğini, hamileliğinizi desteklemek için ne yapmanız gerektiğini veya bebeğinizin doğumuna nasıl hazırlanacağınızı merak edebilirsiniz. Aşağıda dikkate almanız gereken birkaç unsuru bulacaksınız.

  • Harekete geçin. Her küçük yumuşak egzersiz işe yarar! Egzersiz sizin ve bebeğiniz için faydalıdır; ancak aşırıya kaçmamak da önemlidir. Yürüyüş, yüzme ve hatta hamileliğe özel yoga veya pilates dersleri harika seçeneklerdir. 19 haftalık gebelik, sırt kaslarını güçlendirmek için iyi bir dönemdir, genel olarak egzersiz yapmak da stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. Hamileliğiniz sırasında doğru egzersiz şeklini bulmak için sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.

  • Yan uyku. Karnınız büyüdükçe iyi bir gece uykusunun önüne geçtiğini fark edebilirsiniz. İkinci üç aylık dönemden itibaren sırt üstü uyumak, omurga ve sırt kaslarınıza ağırlık verir ve aynı zamanda büyük kan damarlarını sıkıştırarak baş dönmesine neden olabilir. Her iki bacağınızı da bükerek yan yatmaya çalışın ve dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirin. Ayrıca karnınızın altına da bir hamilelik yastığı koyabilirsiniz. Gecenin bir yarısı sırt üstü uyanırsanız yan yatarak uyumaya devam edin. Üç aylık dönemler boyunca hamileyken uyuma hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Topluluk oluşturmak. Etrafınızdaki veya çevrimiçi platformlardaki diğer anne adayları veya ebeveynler ile bağlantı kurmak, daha hazırlıklı hissetmenize yardımcı olabilir. Sosyal medyada size uygun grupları bulabilir veya sağlık uzmanınızdan sizin de katılabileceğiniz ebeveyn destek grupları önermesini isteyebilirsiniz.

  • Doğum öncesi partisi. Üçüncü üç aylık dönemde bir doğum öncesi partisi yapacaksanız, etkinliğinizi organize etmenin tam zamanı! Davetiyeleri hazırlamak ve göndermek için bolca zaman ayırmanız iyi olur; böylece konuklara hediye almak için de yeterli zamanı tanımış olursunuz. İhtiyacınız olan her şeyi hatırlamanıza yardımcı olması için interaktif doğum öncesi partisi kontrol listemizi kullanın.

  • Bebek eşyaları. Bu zamanı, hangi bebek eşyalarına ihtiyacınız olacağını düşünmek için kullanın. Kendinize alışveriş yapmak ve istediğiniz belirli ürünleri araştırmak için zaman verin. İster bir istek listesi oluşturun ister kendiniz satın alın. Diğer ebeveynlerden tavsiye isteyin ve ürün incelemelerine bakın. Ayrıca, Pampers Ebeveynlerinin favori olarak belirlediği tüm bebek eşyalarını inceleyebilirsiniz. Bir alışveriş çılgınlığına tutulup her şeyi hemen satın almak zorunda değilsiniz. Bunun yerine en gerekli olan ve vazgeçebileceğiniz eşyaları belirlemenize yardım etmeleri için başka ebeveynlerden tavsiye alın.

19 Haftalık Gebelik: Sağlık Uzmanınıza Sorun

Siz ve sağlık hizmeti sağlayıcınız bu yolculukta birliktesiniz, bu nedenle aşağıdakiler de dahil olmak üzere aklınıza takılan her şeyi sormaktan çekinmeyin:

  • 19 haftalık hamile iken bebeğin boyutu ve pozisyonu nedir?

  • Hamileliğinizin bu aşamasında hangi egzersiz güvenlidir?

  • Sırt ağrısı, karın ağrısı, ağrılı idrar veya ateş gibi rahatsız edici belirtilerin nedeni ne olabilir?

  • İkinci üç aylık dönemde önerilen herhangi bir genetik testinin riskleri ve faydaları nelerdir?

  • Sağlık hizmeti sağlayıcısı amniyosentez öneriyor mu?

  • Hamilelik ortası ultrason muayenesi ne zaman olacak ve hangi bilgileri verecek?

19 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

19 haftalık gebelikte bu kullanışlı listeden yararlanın:

  • Dışarı çıkarken güneş kremi kullanın veya gölgede kalın.

  • Bir egzersiz planı hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

  • Özellikle yuvarlak bağ ağrısı yaşıyorsanız sık sık dinlenin.

  • Bir çocuk doktoru veya başka bir pediatrik sağlık hizmeti sağlayıcısı aramaya başlayın.

  • Ücretsiz gebelik doğum kurslarımıza kaydolun!

  • Artık hamileliğinizin neredeyse yarısına geldiğinize göre bebeğinize isim koymak için biraz ilhama ihtiyacınız olabilir! Bebek Adı Türeticimizi kullanarak binlerce ismi filtreleyebilir ve en mükemmel alternatifi bulabilirsiniz!

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

  • Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)

  • Mayo Clinic: Round Ligament Pain

hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

19 Haftalık Gebelik

Minik yavrunuzu kucağınıza alacağınız günü heyecanla beklerken süreci neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar yarıladınız. O bir birey olma yolunda hızla ilerlerken siz de görenleri şüpheye düşürmeyecek kadar hamilesiniz. Peki gebeliğin haftası ile birlikte sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?

19 Haftada Bebek

Bebeğiniz için “Geçen haftadan bu yana ne kadar büyümüş olabilir ki?” diyorsanız şaşırmaya hazır olun. 7 gün gibi kısa bir sürede bile 19 haftalık bebek büyüdü, gelişti, yeni beceriler kazandı. Peki neler değişti?

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Geçen haftadan bu yana bebeğiniz boş durmadı, büyümeye devam etti. Neredeyse bir mango büyüklüğüne ulaşan 19 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki değerler arasında olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
hafta 15

19 haftalık ultrason muayenesinde fetal uzunluk ve kütle, beklenen değerler arasında olmayabilir. Böyle bir durumda her bebeğin özel olduğu ve gelişimde bireysel farklılıklar olduğu unutulmamalıdır. İlerleyen süreç takip edilmelidir. Bebeğin boy ve kütle artışı normal devam ediyorsa tedirgin olacak bir durum yoktur.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Miniğinizin doğumdan sonra sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi için sistemleri ve organlarının gelişimini tamamlaması gerekir. 19 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi henüz tamamlanmamış olsa da aşağıdaki becerileri yerine getirebilecek düzeye ulaşmıştır.

  • Sinir Sistemi

  • Sinir hücreleri etrafında yağ ve protein içerikli miyelin kılıf oluşmaya başlar. Bu kılıf sinirsel uyarıların daha hızlı iletilmesini sağlayacak ve ilerleyen aylarda neredeyse elektriksel bir hızla bilgi aktarımını sağlayacaktır.
  • Beyin ve omuriliğin gelişmesi ile birlikte merkezi sinir sistemi ile çevresel sinir sistemi arasındaki bağ güçlenir. Böylece bebek kontrolsüz iskelet hareketlerinden kontrollü hareketlere geçebilir. Yani kendi isteğiyle göbek kordonunu tutup, güçlü tekmeler savurabilir.
  • Beynin kontrolünde uyku ve uyanıklık düzeni oluşmaya başlar. Günün belli saatlerinde uzun süre uyuyup, yine uzun süre uyanık kalabilir.
  • Dolaşım Sistemi

Kalp dakikada yaklaşık defa atarak damarlar içerisindeki kanı tüm vücuda pompalar. Kan hacmi artmıştır, bu da damarların artık bebek derisi altından bile görülebileceği anlamına gelir.

Yutma refleksi iyice gelişen bebek amniyotik sıvıyı yutarak sıvı içerisinde yer alan protein, üre, asit ve benzeri maddeleri midesine gönderir. Midede ilk sindirim pratikleri yapılmaya başlar. Midede sindirim pratikleri yapan içerikler bağırsaklara geçerek burada emilime dahi uğrar. Sindirim atıkları ise kalın bağırsakta birikerek koyu renkli, macunsu kıvamda bir madde oluşturur. Mekonyum adı verilen bu madde doğumdan sonra bebeğin ilk kakası olacaktır.

Bronşçuklardan sonra gelen solunum kanalları gebeliğin haftası henüz ilkel yapıdadır. Bebek bir yetişkin gibi soluk alıp-verme mekanizmasını çalıştırarak bu ilkel solunum kanallarını hava yerine amniyotik sıvıyı ile doldurur. Böylece 19 haftalık bebek ilk solunum pratiklerini yapmış olur.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kemikler, kaslar ve eklemler hızla büyümeye gelişmeye devam eder. Kıkırdak yapıdaki kemikler kalsiyum biriktirerek kemikleşmesini sürdürür. Kaslar daha kuvvetli, eklemler daha hareketlidir. 19 haftalık bebek size yüz kasları ile mimik bile yapabilir.

Damakların altından ilk diş seti gelişmeye başlar.

Böbrekler tam olarak olgunlaşmamıştır ancak kanı süzecek yapılar basit düzeyde de olsa oluşmuştur. Bebek amniyotik sıvıyı içer ve sıvı içerisinde bulunan maddeler kana karışarak kanla ilkel süzme birimlerine gelir. Burada süzülür ve idrarı oluşturur. 19 haftalık bebek idrarını amniyotik sıvı içerisine yapar ve sonra idrarlı sıvıyı yeniden yutar. Bu döngü doğuma kadar devam edecektir.

Kız bebeklerde uterus, vajina ve fallop tüpleri oluştu, ilerleyen haftalarda sadece boyut olarak büyüyecektir. Gebeliğin haftası itibariyle kız bebeğin yumurtalıklarında milyonlarca ilkel yumurta hücresi mevcuttur.

Erkek bebeklerde üreme sistemi organları gelişti. Eğer testisler önceki haftalarda testis torbasına inmediyse bu hafta inebilir.

Henüz bebeğin cinsiyetini öğrenmeyip “19 haftalık bebek cinsiyeti belli olur mu?” diye merak ediyorsanız; doktorunuz büyük ihtimalle bu hafta bebeğin cinsiyetini size söyleyecektir.

Hamileliğin haftası bebeğin aktif bir bağışıklık sistemi yoktur 3. trimesterden sonra anneden bebeğe plasenta aracılığı ile geçecek olan antikorlar bağışıklığına yardımcı olacaktır.

Bebeğin cildini amniyotik sıvının etkilerden korumak amacıyla cilt yüzeyinde verniks kazeoza adlı kremsi bir tabaka oluşur. Bu tabaka aynı zamanda amniyon sıvısı içerisinde bulunan ve enfeksiyon oluşturabilecek maddelerin de deri yoluyla bebeğin vücuduna girmesini engelleyerek bebeğin bağışıklığına katkı sağlar.

19 Haftalık Bebek Hareketleri

Her geçen hafta kemik, kas ve eklem yapısı gelişen bebek artık daha güçlü tekmeler ve taklalar atabilir. Fakat 19 haftalık bebek hareketleri ancak bir kelebeğin kanat çırpış kıpırtıları gibidir. İlk gebeliği olmayan anne adayları tarafından bu kıpırtılar düşük seviyede hissedilebilir. Fakat ilk kez bir bebek dünyaya getirecek olan annenin bu kıpırtıları bebek hareketleri yerine gaz sancısı ya da karın gurultusu sanma ihtimali daha yüksektir.

19 Haftalık Bebekte Duyu Organları Gelişimi

Beynin kontrolünde olan duyu organları hamileliğin haftası itibari ile aşağıdaki gibi olacaktır.

Gözler baş üzerinde olması gereken yerini aldı. Göz kapakları hâlâ açılıp kapanamıyor ancak göz kasları, gözleri yuvaları içerisinde rahatça hareket ettirecek kadar gelişmiştir.

Kulak kepçesi daha önce oluşmuştu. Büyümeye devam ederek dışa doğru daha da belirginleşecek. Kulaklar baş üzerinde olması gereken yere doğru ilerlerken işitme becerisi de gelişmeye devam etti. 19 haftalık bebek henüz annesinin sesini duyamasa da belli frekanstaki sesleri işitebilir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

  • Deri yağ depolamaya devam ederek cilt yüzeyindeki buruşuk yerleri doldurup tombullaşır.
  • Cilt yüzeyinde verniks kazeoza adı verilen kremsi tabaka birikmeye ve kalınlaşmaya devam eder.
  • Parmak uçlarında parmak izleri belirir, el ve ayak tırnakları uzamaya devam eder.
  • Lanugo tüyleri artarak vücudunu kaplamaya devam eder. Bebek deri altında yağ depoladıkça ısı yalıtımı yapacak ve bu tüylere olan ihtiyaç azalacağından dolayı ilerleyen haftalarda tüyler dökülmeye başlayacaktır.
  • Şeffaf olan deri tabakası altında damarlar belirginleşmeye başlar.
  • Dokunma duyusunun gelişmeye devam etmesiyle birlikte bebek vücudunun birçok bölgesinde sıcaklık, basınç ve benzeri uyarıları algılayabilir.
  • Saç derisi üzerinde saçın çıkacağı kanallar oluşmaya başladı.
  • Dil ve Tatma Duyusu

Dildeki tat tomurcukları tamamen gelişti. Bebek yuttuğu amniyotik sıvıdan annenin yediği besinlerin tadını bile alabiliyor. Yani bebeğiniz şimdiden patlıcanı sevmeyip muza bayılıyor olabilir.

Tat alma ve koklama duyu merkezleri beyin üzerinde birbirine çok yakın bölgelerdir. Bu sebeple eşgüdümlü çalışırlar. Bebeğin tat alma duyusu ile birlikte koklama duyusu da gelişmiştir. 19 haftalık bebek yediğiniz yiyeceklerin kokusunu burnuna giren amniyotik sıvıdan alabilir.

19 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik süreci 9 ay 10 gün yani 40 haftaya denk gelen bir süreçtir. Doktorunuz ise gebelik durumunuzu hafta ile ifade edip takibini de bu şekilde yapacaktır. Ancak bizler halk arasında gebelik takibini ay üzerinden yapmayı severiz ve bazen hangi haftanın hangi aya geldiği hususunda emin olamayız. Bu nedenle 19 hafta kaç aydır sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. İsterseniz bu soruyu birlikte yanıtlayalım.

19 hafta= 19&#;7 gün = günlük

/30= 4 ay 13 günlük

Öyleyse 19 haftalık bebek klinik olarak artık 4 buçuk aylık olur diyebiliriz.

19 Haftalık Gebelikte Anne

Bebek büyüyüp geliştikçe 19 haftalık gebe de sürece uyum sağlamak adına pek çok değişiklik yaşayacaktır. Dilerseniz 19 haftalık hamilelikte anne adayını ne gibi belirtilerin beklediğine birlikte göz atalım.

Ciltte lekelenme:

Hamilelik hormonları sebebiyle anne adayının özellikle burun, alın ve yanak bölgesinde koyu renkli lekelenmeler görülebilir. Lekeler büyük ihtimalle doğumdan sonra geçecektir. İzlerin kalıcı olmasını istemiyorsanız lekeli yüzü güneş kremi kullanmadan güneşe maruz bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

Sık idrara çıkma ve idrar yolu enfeksiyonları:

Büyüyen rahim idrar kanalına ve mesaneye baskı yapar. Bu baskı mesanenin hacmini daraltarak çabuk dolmasına dolayısıyla sık idrara çıkmaya sebep olurken tıkanan idrar kanallar mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam oluşturarak enfeksiyon oluşturabilir.

Hamilelik çatlakları:

Bebeğin büyümesi ile karın, süt bezlerinin çalışması ile göğüsler, anne adayının kilo alması ile kalça ve bacak bölgelerinde genişleme olur. Bu genişleme ise deri yüzeyinde çatlaklar oluşturabilir. İlerleyen haftalarda artma ihtimali yüksek olan bu ince ve kalıcı izlerin önüne geçebilmek için kontrollü kilo almaya dikkat etmelisiniz. Cildi nemli tutmak adına çatlak kremi kullanmak da çatlak oluşumunu azaltacaktır.

Ayaklarda şişlik ve büyüme:

Bebeğin büyüyüp gelişmesi için öncelikle rahmin esnemesi gerekir. Rahim kaslarını gevşeterek büyüyen bebeğe yer açmak için salınan gebelik hormonları, iskelet kaslarını da gevşetir. Özellikle ayak ve kalçalarda gevşemiş kaslar üzerine doğum kilolarınız ve bebeğin ağırlığı da yüklenince bu gölgelerde genişleme ve şişlik oluşabilir. Bazı anne adaylarında ayaklardaki genişleme kalıcı olup doğumdan sonra ayak numarasının yarım ya da 1 numara büyümesine sebep olabilir.

Hamilelikte Ayak Şişmesi: seafoodplus.info

Bel ve sırt ağrıları:

2. trimester itibariyle en sık karşılaşılan şikâyetlerin başında bel ve sırt ağrıları gelir. Sebebi elbette büyüyen karnın anne bedeninde ağırlık merkezini değiştirmesi ve annenin gebelik süresince aldığı kilolardır.

Burunda tıkanıklık ve kanama:

Hamilelik hormonları kan hacmini arttırarak mukoza zarlarının şişmesine sebep olur. Bunun sonucunda burunda tıkanıklık hissi ve kanama görülebilir.

Mide yanması ve hazımsızlık:

Hamilelik hormonlarının kas hareketlerini yavaşlatması sonucu mide ve bağırsaklardaki kasların hareketi de yavaşlar. Sindirimin yavaşlaması sonucunda ise mide yanması, ekşime, kabızlık gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Hemoroit:

Ağırlaşan bebeğin bağırsaklara baskı yapması ve kasların hamilelik hormonları ile gevşemesi sonucu bağırsaklar anüsten dışarı doğru itilmeye başlar. Böylece sık karşılaşılan ve oldukça can sıkıcı olan semptomların başında gelen hemoroit ortaya çıkabilir. Üstüne bir de 19 haftalık gebelik itibariye kendini göstermeye başlayan kabızlık semptomu eklenince durum daha ciddi bir hâl almaya başlayabilir.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Gebeliğin devamını sağlayan gebelik hormonları süt bezlerini doğumdan çok önce uyarmaya başlar. Bu uyarı süt kanallarda süt salgısı üretilmesini ve süt birikmesini sağlayarak göğüslerde gerginlik ve hassasiyete sebep olur.  

Baş dönmesi:

Kan basıncının düşmesinden kaynaklı bazı anne adaylarında düşük tansiyon görülebilir. Tansiyonun düşmesiyle birlikte baş dönmesi görülmesi normaldir. Baş dönmesini engellemek için; yatarken ya da otururken aniden kalkmamaya, aç kalmamaya, sıcak suyla banyo yapmamaya dikkat etmelisiniz.

haftalik-gebelikte-anne

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmek için Dikkat Etmeniz Gerekenler!

  1.  seafoodplus.infoter her ne kadar gebeliğin ilk ve son trimesterine göre daha kolay geçse de 19 haftalık gebelikte yaşanan bazı semptomlar süreci anne adayı için zorlaştırabilir. Alacağınız basit önlemler gebelik sürecini daha keyifli hâle getirecektir.
  2. İki canlıyım diyerek ihtiyaçtan fazla yiyecek tüketmeyin ve kontrollü kilo alın.
  3. Olması gerekenden daha fazla kilo almanız durumunda kadın doğum uzmanıyla görüşerek bir diyetisyenden destek alın.
  4. Aşırıya kaçmamak koşulu ile egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
  5. Fırsat buldukça dinlenmeye ve fazla ayakta kalmamaya dikkate edin.
  6. Konforlu bir uyku için bel ve bacaklarınızı yastıklarla destekleyerek uyuyun.
  7. Ciltteki koyu lekeleri en aza indirmek için doğal içerikli bir güneş kremi alın ve güneşe korunmasız çıkmayın.
  8. Çatlak kremleri ya da nemlendirici etkisi olan doğal yağlar ile cildinizi nemli tutarak çatlak oluşumunu engelleyin. Krem ya da yağ kullanmadan önce mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Kaç Kilo Almalısın?

Gebelik sürecinin hem anne adayı hem de bebek için sağlıklı bir şekilde devam etmesi için annenin kontrollü kilo alması önemlidir. 19 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız; normal şartlarda yaklaşık 3, 5,5 kilo almanız beklenir. Ancak bazı anne adayları mide bulantısı, iştahsızlık benzeri semptomlardan dolayı sık sık kusar ve yeteri kadar beslenemez. Bu durumda kilo almak yerine kilo verebilir. Bazıları ise nasılsa iki canlıyım diyerek ihtiyacından fazlasını yer. Bu durumda beklenen aralığın altında ya da üzerinde kilo alınabilir. Her iki durumda da doktorunuzla beslenme ile ilgili özellikle görüşmekte fayda var.

Beslenme Önerileri

Gebelik süresince siz ne ile beslenecekseniz bebeğinizin vücuduna da o besin girecektir. Bu nedenle gebelikte nasıl bir beslenme düzenine sahip olduğunuz önemlidir. 19 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili aşağıdaki hususlara dikkat etmek hem siz hem de bebeğinizin sağlığı için gereklidir.

  • Hamileyim diye iki kişilik yemeyin. Günlük sadece kalori fazla tüketmek yeterli olacaktır. Bu miktar ise yaklaşık olarak ancak fazladan 2 meyve edecektir.
  • Gün içerisinde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün yemeye dikkat edin.
  • Öğünlerde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriklerinden yeteri kadar almaya dikkat etmelisiniz.
  • Kızartma yerine haşlama, fırınlama, buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri ile öğünlerinizi hazırlayın.
  • Diş kaybını engellemek ve kemik ağrılarını azaltmak için kalsiyum bakımından zengin besinler tüketin.
  • Günde 2 litreden fazla su için. Yaz mevsimindeyseniz bu miktarı arttırın.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Dengeli, yeterli ve düzenli beslenin.

Egzersiz Önerileri

Düşük tehlikesi, iskelet sistemi problemleri ve benzeri sağlık problemleri yaşamadığınız sürece doktorunuzun da onayı ile gebelik süresince spor yapabilirsiniz. Bulunduğunuz gebelik haftasına göre yapacağınız spor çeşidi ve yapacağınız sporun temposu da değişecektir. Bu süreçte güvenle yapabileceğiniz 19 haftalık gebelikegzersizleri seçenekleri aşağıdaki gibidir.

  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Omurgayı güçlendirecek esneme hareketleri
  • Grup egzersizleri
  • Pilates
  • Yüzme
  • Yoga
  • Meditasyon

19 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Gebeliğin haftası bebeğe genetik tarama yapan amniyosentez veya bebekte genetik anomalilerin görülme olasılığını hesaplayan 4’lü tarama testi yaptırabilirsiniz.
  2. Gelecek hafta sizi ve bebeğinizi nelerin beklediği konusunda bilgi sahibi olun. Süreç hakkında bilgi edinmek için internetteki güvenilir kaynakları ya da kişisel gelişim kitaplarını kullanabilirsiniz.
  3. Bebeğin cinsiyetini öğrendiyseniz artık isim araştırması yapmaya başlayabilirsiniz.
  4. Cinsiyeti biliyorsanız bebek alışverişi yapmaya başlayabilirsiniz. Çünkü artık pembe mi mavi mi ağırlıklı alacağınızı biliyorsunuz.
  5. Bebek gelmeden önce son son bir tatil planınız varsa bu hafta sizin için uygun olacaktır.
  6. Arkadaşlarınızla dışarı çıkmak, bir araya gelmek ve gebelik heyecanını sevdiklerinizle paylaşmak size iyi gelecektir.

Gebelik süresince bebeğin gelişimini en iyi şekilde desteklemek ve hamileliği kendin için daha kolay hâle getirmek istiyorsan sürece hâkim olmak gerekir. Anne adayı olarak seni ve bebeğini gebeliğin haftası nelerin beklediğini bilmek seni daima bir adım öne çıkaracaktır.

 

gebeliktehafta

hafta-gebelik-hakkinda-hersey

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir