cemaate namaz kıldıran kimse / Cemaatle namaz 1 - Dinimiz İslam

Cemaate Namaz Kıldıran Kimse

cemaate namaz kıldıran kimse

İmam Nasıl Niyet Eder?

Dinimizde cemaatle birlikte namaz kılmanın tek başına namaz kılmaktan çok daha faziletli olduğunu Peygamber Efendimiz buyurduğu birçok hadis-i şerifte belirtmiştir. Bu yüzden birçok Müslüman cemaatler halinde namaz kılmaya özen gösterir. Cemaate toplu şekilde namaz kıldıran kişiye ise imam denmektedir. Hep birlikte cemaat oluşturarak ve imam belirleyerek cemaat ile namaz kılmanın faziletine ulaşmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise imam nasıl niyet eder sorusudur. Yazımızda ise cemaat ile namaz kılmak ile ilgili en çok merak edilen sorulardan imam nasıl niyet eder sorusunun yanı sıra cemaatle nasıl niyet edilir, cemaatle nasıl namaz kılınır ve cemaat imama uymak için nasıl niyet etmeli soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Cemaatle Nasıl Niyet Edilir?

İslamiyet’te her Müslümanın bilmesi ve kendisine farz kılınarak yerine getirmesi gereken 5 şart bulunmaktadır. İslam’ın beş şartı olarak bilinen bu şartlar, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmektedir. Görüldüğü üzere namaz kılmak İslam’ın şartlarında ilk sırada yer alacak kadar önemli bir ibadettir. Çünkü namaz, insana kulluk bilincini hatırlatarak onu Allah’a yakınlaşmayı sağlayan en önemlisi Allah’a duyduğu imanı kulun hayatının bir parçası haline getiren bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimiz tarafından buyrulan hadis-i şerifler ile namaz kılan ve namazını aksatmayan kişiler cennet ile müjdelenmiştir.

Namaz kılarken, namazın faziletine ve sevabına ulaşabilmek için ise namaz ile ilgili belirlenen İslami şartlara uymak gerekmektedir. Namaz ile ilgili uyulması gereken birçok şart bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de niyet etmektir. Kişi namaz kılacağı zaman, farz, vacip veya nafile hangi namazı kılacağını, sabah mı öğle mi ikindi mi hangi vakti kılacağını ayrıca tek başına mı yoksa imama uyarak cemaatle mi kılacağını niyetinde belirtmelidir. Eğer namaz kılacak kişi imam eşliğinde cemaatle birlikte namaz kılacak ise “ uydum hazır olan imama” şeklinde dile getirerek niyet etmelidir.

İlginizi çekebilir: İftar Bağışı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Cemaatle Namaz Nasıl Kılınır?

Cemaat halinde yaşamak, cemaat olarak namaz kılmak İslamiyet’te ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü cemaat Müslüman toplumda birlik ve beraberlik duygusunu var eden, tevhid üzerine kurulu bir toplumu var eden son derece önemli bir kavramdır. Bir Müslümanın tevhid üzerine kurulu toplumsal bir bilince ulaşabilmesinin ilk adımı ise cemaat ile namaz kılmaktır. Ayrıca cemaat olmak ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de “Allâh, kendi yolunda birbirine kenetlenmiş, kurşunla perçinlenmiş müstahkem bir binâ gibi saf bağlayarak mücâdele eden kimseleri sever.” (Saff,4) ayeti ile cemaat olmanın önemi vurgulanmıştır.

Cemaatle namaz kılmak ise Müslümanların bir araya gelerek imama uyarak namaz kılması demektir. İmama uyan cemaatte bulunan kişi öncelikle namaz kılmak için niyet eder, niyetinde ise farz, vacip ya da nafile namazlardan hangisini ve hangi vakti kılacağını belirttikten sonra imama uyacağını dile getirir. Sonrasında ise imama uyarak namazını kılar.

İmam Nasıl Niyet Eder?

İslamiyet’in en önemli ve en faziletli ibadetlerinden biri olan namaz kılmaya önderlik eden kişi imam olarak tanımlanmaktadır. Namaz kılmaz İslam’ın şartlarından biri olacak kadar önemli bir ibadettir. Bu yüzden cemaate namaz kıldıracak onlara rehberlik edecek olan imam konusu da çok ciddi bir konudur. İslami şartlara göre imam olacak kişinin öncelikle aklı başında, ergenliğine ulaşmış ve tabii ki Müslüman olması gerekmektedir.

Cemaate namaz kıldıracak imamın, namaz kıldıracağı zaman nasıl niyet etmesi gerektiği cemaat ile namaz kılmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Cemaate imam olacak kişi namaz kıldıracağı vakit farz mı, vacip mi yoksa nafile mi hangi namazı, hangi vaktini kılacağını belirterek sonrasında cemaate imam olmaya niyet etmelidir. Örnek verecek olursak bir imam akşam namazını kıldırıyor ise “ niyet ettim bugünkü akşam namazını kılmaya ve cemaate imam olmaya” şeklinde niyet etmelidir. 

Cemaat İmama Uymak için Nasıl Niyet Etmelidir?

Bir Müslüman, imama uyarak cemaatle birlikte namaz kılacak ise kılacağı namazın farz, vacip veya nafile hangi namaz olduğunu ve hangi vaktini belirterek sonrasında ise imama uyduğunu ekleyerek niyet etmelidir. Örnek verecek olursak bir kişi yatsı namazını cemaatle birlikte imama uyarak namaz kılacak ise “Niyet ettim yatsı namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet etmelidir.

Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda İslamiyet’te en çok merak edilen konulardan olan cemaatle namaz ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Cemaat namazı ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.

İlgili İçerik: Namaz Rekatları Tablosu: Namaz Kılmak için Nelere Dikkat Edilmeli?

-
funduszeue.info altında yayınlanan yazıların tüm hakları mahfuzdur. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi yazıların tamamı izinsiz kullanılamaz.

Cemaatle Namaz Nasıl Kılınır Ve Niyet Edilir? Cemaatle Namaz Nerelerde Kılınır Ve Sadece Camide Mi Kılınabilir

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İslamiyet'te namaz çok önemli bir konudur. Her Müslüman'ın üzerine farz olan namaz, dinin direği olarak tanımlanmıştır. Kuran, namaz kılan ve namaz ibadetine devam eden kişileri cennet ile müjdelemiştir. Namaz, kulun Allah'a teslimiyeti, yalvarışı ve yakarışıdır. Günün belirli vakitlerinde olmak üzere günde 5 kez Allah'ın huzuruna çıkan Müslümanın en güzel ibadetidir. Namaz, çok geniş ir konudur. İşte ilgiyle okuyacağınız cemaatle namaz nasıl kılınır, namaza nasıl niyet edilir, cemaatle namaz nerelerde kılınır gibi ve konu hakkında bilgileri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Allah'a yalvarışın en güzel şekli olan namaz iki temel şekilde kılınır. Bunlardan biri cemaatle kılınan namazdır.

Cemaatle Namaz Nasıl Kılınır ve Niyet Edilir?

Kuran'ı Kerim'de vurgulanan ve kadın erkek her Müslüman'a farz olan namaz en temel ibadet biçimidir. Peygamber Hz. Muhammed, namaz ibadetine pek önem vermiştir. Farz namazlarının dışında geceleri saatlerce nafile namazlar kılmıştır. Sahabeye de namazı terk etmemelerini tavsiye etmiştir.

Namaz, günde 5 defa olmak üzere ve günün belirli vakitlerinde farz kılınmıştır. Bunlar sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazı olmak üzere kılınacak namazların bazı şartları vardır. Bunlar namazın dışındaki ve namazın içindeki farzlar olarak iki ana başlık altında toplanır. Örneğin abdest alarak namaz kılmak gibi. Ya da namaza niyet etmek gibi. Genel olarak Müslümana farz kılınan namaz "bireysel" bir ibadettir. Kişi tek başına namaz ibadetini şartlara uygun bir mekanda kılabilir. Bu ev de olabilir, işyeri de olabilir, açık bir alan bile olabilir. Fakat namaz esas olarak tek yapılan bir ibadettir.

Haberin Devamı

Namazın "cemaatle" kılınmasının farz olduğu bazı namazlar da bulunmaktadır. Bunun ötesinde diğer namazların da cemaatle kılınması tavsiye edilmektedir. Bakara Suresi 2/43' de buna işaret edilmektedir. Hz. Muhammed de, namazın cemaatle kılınmasını teşvik etmiştir. Namazın; Müslümanlara farz kılınmasından itibaren de kendisi günde 5 vakit namazı cemaatle kılmıştır. Buna ömrünün sonuna kadar da devam etmiştir. Cemaate kendisi imamlık etmiştir.

Hz. Muhammed, farz namazlarının cemaatle kılınmasına pek önem ehemmiyet vermiştir. Nitekim, cemaatin önemini gösteren çok sayıda hadis bulunmaktadır. Namazın birçok şartı vardır. "Niyet" de namazın şartlarındandır. Namaza niyet etmek öncelikle 2 gruba ayrılır:

Kişi tek başına namaz kılacaksa buna göre niyet eder.

Kişi cemaatle namaz kılacaksa buna göre niyet eder.

Niyet, esasında kalben bilinmesi yeterli olan bir durumdur. Ancak namaza niyet eden kişi bunu ayrıca diliyle de söylerse güzel olur.( Merginani, El Hidaye, , ) ( Diyanet İşleri Başkanlığı, anasayfa/namaz/ İmamet ve Cemaat )

Haberin Devamı

Cemaatle namaz kılmak, imama uyarak namaz kılmak demektir. Cemaatle namaz kılınırken de kişi öncelikle "niyet" eder. Niyetinde ise farz, vacip ya da nafile namazlardan hangisinin ve hangi vaktin namazını kılacağını ve cemaatle yani imama uyarak ifa edeceğini belirler. Bunu kalben yapan mümin ayrıca dil ile söylerse, iradenin pekiştirilmesi bakımından makbul ve güzel kabul edilmiştir.

Cemaatle kılınan namazda da niyet mühimdir. Çünkü namazını imama uyarak kılacak kimse, buna kalben niyet etmesi gerekir; aksi takdirde imama uymaya niyet etmeden kılacağı namaz geçersiz olur. Kişinin, diliyle "uydum hazır olan imama" demesi de

Cemaatle Namaz Nerelerde Kılınır ve Sadece Camilerde Mi Kılınır?

Haberin Devamı

İslamiyet; dini, birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Bu sebeple Hz. Muhammed farz namazlarının cemaatle kılınmasını "özendirmek için cemaatle kılınan namazın sevabının, tek başına kılınandan 27 derece daha fazla olduğunu belirtmiştir)( Buhari, Ezan, 30, Müslim, Mesacid, , Kaynak: funduszeue.info7namaz7imamaet ve cemaat )

Cemaatle kılınması zorunlu olan namazlar:

Cuma namazı, yani haftada bir kez kılınan namazdır.

Bayram namazları; yılda 2 kez kılınan bayram namazları da cemaatle kılınması farz olan namazlardır.

Bu namazların cemaatle kılınması farzdır. Ancak diğer vakit namazlarının da cemaatle kılınması da birlik ruhunu sağlamlaştırması bakımından önem arz etmektedir. Bu sebeple bir mazeret olmadığı müddetçe Müslümanın cemaatle namaza devam etmesi doğru olandır.

Haberin Devamı

Cemaatle kılınan namazlar, camilerde, mescitlerde ya da uygun bir mekanda bir imam ve oluşan cemaatle birlikte kılınabilir. Cemaatle kılınan namazda, kendisine uyulan kişiye imam denir. İmam, namaz esnasında en önde yer alır. En az 3 kişi ile namaz için cemaat oluşur. Cemaatle kılınan namazlar mutlaka camide kılınır şeklinde bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Kaynaklar: funduszeue.info

funduszeue.info

Cemaatle namaz kılmak / kıldırmak için imamda bulunması gereken vasıflar nelerdir?

Değerli kardeşimiz,

Cemaatla Namaz Nasıl Kılınır?

İmama uyan bir kimse, yani muktedî, imam tekbir aldıktan sonra, o da tekbir alarak namaza durur. Yalnız Sübhâneke'yi okuyup sükût eder. Fâtiha ve başka âyet okumaz. İmam rükû'a gittiği zaman, o da rükû'a gider. Rükû'daki tesbihleri söyler. İmam rükû'dan "Semiallahü limen hamideh" diyerek doğrulduğunda ise, "Rabbenâ lekel-hamd" der. Secdeye gittiklerinde de secde tesbihlerini okur.

Üç veya dört rek'atlı namazların ilk oturuşunda sadece Tehıyyât okunur. Son oturuşta ise, Tehıyyât ile beraber salâvat ve dualar okunarak imamla birlikte selâm verilir.

İmama uyan kimsenin, onun arkasında Fâtiha ve zamm-ı sûre okuması tahrîmen mekruhtur. Çünkü imam cemaata riyaseten okumaktadır. İmamın okuması cemaatın okuması yerine de geçer. Nitekim hadîs-i şerîf'te de bu husus sarahaten belirtilmiştir. Ancak İmam-ı Muhammed, imamın kırâeti âşikâre yaptığı namazlarda cemaatın okumasını mekruh görmüşse de, imamın gizli okuduğu yerlerde cemaatın da okumasını câiz görmüştür.

İmamda Bulunması Gereken Vasıflar:

Cemaatle kılınan namazda, kendisine uyulan zâta imam denir. Bu zâtın cemaate namaz kıldırmak vazifesine de imâmet tabir edilir. İmama uymaya iktida veya ittiba'; imama uyan kimseye de muktedî veya müttebi' veya me'mum gibi adlar verilir.

İmamlığın fazileti, müezzinliğin faziletinden çok daha fazladır. Vazifeye ehil olmadığı takdirde de o nisbette mes'uliyeti büyüktür. Çünkü imam, dînen mukteda bih, yani cemaatın kendisine uyduğu şahıstır. Kendisine uyan cemaat sayısınca sevablar kazanır. Ancak kıldırdığı namaz eksik veya hatâlı olursa, bu takdirde de bütün cemaatin mes'uliyeti onun üzerine yüklenir. Bu sebebledir ki bâzı büyük zâtlar, imamlığın bu ağır mes'uliyetini düşünerek imamlıktan son derece çekinmişlerdir. Rivayet edilir ki:

Hz. Ali'ye bir gün güzel yürüyüşlü rahvan bir atı göstererek sorarlar:

- Ya Ali, kuşlar gibi uçan bu at ne işe yarar?

Mes'ûliyet duygusuna sâhip büyük insan şu karşılığı verir:

- Üzerine binip de imamlıktan kaçmaya yarar (Ramuz’ul Ehadis, Hadis-i Şerif,  No: )

İmam Olmanın Şartları Nelerdir?

1. Namaz kıldıracak kimse en başta Müslüman olmalıdır.
2.İmamın âkıl-bâliğ olması da şarttır. Delinin, sarhoşun, bülûğa ermemiş çocuğun imam olması sahih değildir.
3. İmam erkek olmalıdır. Kadın erkeğe imam olmaz.
4. İmamın, namaz sahih olacak kadar Kur'an'dan ezberi olması lâzımdır.
5. İmamın özürlü olmaması da lâzımdır. Özürlünün namazı, özürlüye has hükümler taşıyan bir namazdır. Özürlü olmayanlar, özürlü olanlara uyamazlar. Körün imamlığı sahihtir. Ama ondan daha ehil kimse varsa, onun imamlığa geçirilmesi tenzihen mekruh olur.

Yukarıda saydığımız şartlar, imamlık için temel şartlardır. Bu şartlar bulunduktan sonra imamlığa en liyakatli olan kimseler sırasıyla şunlardır: İmamın önce, îtikadı düzgün, fıkha vakıf, bilhassa namaz mes'elelerini iyi bilir bir kimse olmasına dikkat edilir. Bu mes'eleleri aynı derecede bilen birkaç kişi varsa tercih şöyle yapılır: Önce Kur'an'ı en iyi okuyan veya Kur'an'ı en fazla ezbere bilen kimse aranır. Bunda da müsâvi iseler, haramdan en çok sakınan, en müttakî olan kimse imam olur. Bunda da eşitseler, tercih sırası şöyle olur: Yaşça en büyük olan, ahlâkı daha güzel olan, herkesin rağbetini kazanmış olup cemaatın sayısını çoğaltan, daha şerefli ve asîl bir aileden gelen ve en nihayet sesi güzel olan

Bununla beraber, cemaat arasında ev sahibi veya o mahallin resmen vazifeli imamı varsa, bunların imameti öncelik kazanır. İsterse yukarıda saydığımız vasıflara tamamen sâhip olmasınlar.

* İnsanlara imamlık yapacak kimsenin maddî ve mânevî temizliğine son derece dikkat etmesi, her hâliyle cemaatten üstün bir seviyede olması gerekir. Bilhassa elbise ve çorap temizliğine dikkat etmeli, güzel kokular sürünmeli, soğan-sarımsak gibi, rahatsız eden kokulu şeyler yemekten sakınmalıdır.

* Fâsık ve bid'atçı kimselerin imam olmaları tahrîmen mekruhtur. Çünkü bunlar, dinî amellerde lâubalice davranırlar. Böyle kimselerin arkasında kılınan namazın sevabı ve fazileti de olmaz. Sadece borçtan kurtulunmuş olur. İmam Muhammed ile İmam Mâlik'e göre bunlara esasen iktidâ câiz de değildir.

* Kadının kadına imam olması mekruh olmakla beraber câizdir. Bu takdirde imam olan kadının, cemaatın önünde değil, aralarında birinci safın tam ortasında durması gerekir.

* İmam olan zât, cemaatı nefret ettirecek şeylerden sakınmalıdır. Mesela, bir imamın kırâeti veya tesbihleri cemaata ağırlık verecek derecede uzatması doğru değildir. Cemaatı tenfir, mekruh sayılmıştır. Resûlüllah Efendimiz (asm)  bu hususta şöyle buyurur:

"İçinizden biri imam olduğu takdirde namazı uzatma yolunu tutmasın. Zira cemaatın içinde büyük vardır, küçük vardır. Hasta vardır, zayıf vardır. Önemli işi olanlar da bulunur. Kendi başına namaz kılan ise, namazı dilediği kadar uzatabilir."  (Müslim, Salat 37; Nesâî, İmame 35; Tirmizi, Salat )

"Kendisinden hoşlanmadıkları halde bir kişinin bir topluluğun önüne geçip onlara imamlık etmesi durumunda Allah o kişinin namazını kabul etmez." (Ebû Davud, Salât, 63)

* İmamın rükû' ve secde tesbihlerini, cemaatın sünnet üzere tamamlamalarına imkân vermiyecek derecede acele davranması da mekruhtur. Cemaat yetişsin diye rükû'u uzatmak da mekruhtur.

* İmamın kendisine kolay gelen âyet ve sûreleri okuması vâcibdir; henüz iyice ezberleyemediği yerleri okumamalıdır.

İmamın Arkasında Namaz Kılanların Riayet Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

İmama uymaya iktida, imama uyan kimselere de muktedî denildiğini daha önce söylemiştik. İktidanın sahih olmasında şu şartlar aranır:

1. Muktedînin namaza başlarken hem namaz, hem de imama uymaya niyet etmesi.
2. Kadınların imama uyabilmeleri için, imamın, kadınlara da namaz kıldırmağa niyet etmesi.
3. İmamın cemaatın önünde olması.
4. Oturarak kılan ayakta kılana, teyemmümle kılan abdestle kılana imamlık yapabilir. Bu, İmam-ı A'zam ile Ebû Yûsuf'a göredir. İmam-ı Muhammed'e göre ise, böyle bir iktida sahih olmaz. Çünkü imam hâlen cemaatten yüksek olmalıdır. Halbuki oturarak kılan ayakta kılandan, teyemmüm ile kılan ise abdestle kılandan hâlen aşağıdır.

5. İmamla cemaatın kıldıkları farz namazın bir olması. Mesela, ikindiyi kılana öğleyi kılan iktida edemez. Edâ kılan da kaza kılana uyamaz. İkisi de aynı vaktin edâsını veya kazasını kılmalıdırlar.

Misafir mukîme, mukîm misafire imamlık yapabilir. Ancak misafir imam olduğunda namazı kasreder, yani, iki rek'at olarak kılar. Mukîm olanlar ise, imamın selâmından sonra ayağa kalkarak namazlarını dörde tamamlarlar. Misafir mukîme uyar ise, namazı tam olarak kılar. Nafile namaz kılanın, farz namaz kılana iktidası câizdir. Mesela, öğleyi kılmış bir kimse öğle namazını kıldıran bir imama iktida edecek olsa, bu ikinci kılacağı namaz nâfile olarak câiz olur.

6. Açıkta namaz kılındığında imam ile cemaat arasında, kayık geçebilecek dere, nehir; araba geçebilecek kadar bir yol yahut iki saf sığabilecek kadar bir açıklık olmamak lâzımdır. Aradaki yol saflarla kapatılmışsa namaz câiz olur. Cami içinde mesafe olsa bile câizdir. Zira caminin içi aynı yer sayılır.

7. Mezheb ihtilâfı iktidaya mâni değildir. Bu hususta evlâ olan, her Müslümanın kendi mezhebinde olan bir imama iktida etmesi ise de, bu olmayınca, diğer mezhebden olan bir imama uyularak namaz kılınması, tek başına kılınmasından efdaldir. Ancak imamdan, muktedînin mezhebine göre abdesti bozan bir hâlin zuhur etmemesi şarttır. Mesela, Hanefî mezhebinde olan bir kimse, kendisinden kan aktığını bildiği Şâfiî bir imama uyamaz. Zira abdestli iken kan akmak Şâfiîye göre abdesti bozmasa da, Hanefî'ye göre bozar. Bu durumda Hanefî olan Şâfiî'ye iktida edemez. Binaenaleyh imam olacak kimseler, cemaatleri içinde her mezhebden kimse olabileceğini nazara alarak, mezhebler arası ihtilâflı konularda ihtiyatla amel etmeleri lâzımdır.

8. İmam ile cemaatın namaz kıldıkları yerin hükmen aynı yerden sayılması lâzımdır. Buna binaen aralarında yüksek bir duvar olup imamın görülmesi ve sesinin işitilmesi mümkün olmasa, o iktida sahih olmaz.

9. Cemaate kavuşmak için koşa koşa yürümek mekruhtur.

Mescidlerde cemaatla kılanan namazlar, evde aile ferdleri ile birlikte cemaatle kılınan namazlardan daha faziletlidir. Çünkü camiye giderken atılan herbir adımın ayrı bir sevab ve fazileti vardır. Bununla beraber, bütün namazları, camilerde kılıp evde kılmayı tamamiyle terketmek de doğru değildir. Çünkü bilhassa çocuklar, anasından babasından gördüğünü taklid eder ve onun te'sirinde kalır. Süse meraklı olan bir annenin kızı, çoğu vakitlerini süslenmekle geçirir. Sinema ve eğlenceye düşkün bir babanın çocuğu da, büyüyünce aynı şekilde olur. Bu bakımdan ana-babalar, çocuklarına, her yönüyle iyi örnek olma mecburiyetinde oldukları gibi; namaz; oruç gibi ibâdetlerde de onlara rehberlik yapmak ve nümûne olmak durumundadırlar. Aksi halde büyük vebal altında kalırlar. Nitekim

“Ey İnsanlar! Evinizde namaz kılınız. Zira farz namaz dışındaki namazların en makbûlü, insanın evinde kıldığı namazdır.” (Buhârî, Ezân 81, İ`tisâm 3; Müslim, Müsâfirîn )

“Namazınızın bir kısmını evlerinizde kılınız da oraları kabirlere çevirmeyiniz.” (Buhârî, Salât 52, Teheccüd 37; Müslim, Müsâfirîn , )

“Biriniz farz namazını mescidde kıldığı zaman, o namazından evine de bir pay ayırsın. Zira Allah Teâlâ bu namaz sebebiyle evinde hayır yaratır.” (Müslim, Müsâfirîn ; İbni Mâce, İkâmet )

meâlindeki hadîs-i şerîflerle, evlerin namaz kılınmaz, hiçbir ibâdet yapılmaz bir hâle getirilmesine Peygamberimiz (asm) karşı çıkmışlardır. Sünnetlerin ve nâfile namazların, evlerde kılınmasının, camilerde kılınmasından daha faziletli ve sevablı olmasının bir hikmeti de, bu olsa gerektir.

İmamın sesi kâfi gelmezse, cemaatten biri veya müezzinler, iftitah ve intikal tekbirlerini ve selâmları cehren tekrarlarlar.

İmam birinci selâmı, ikinci selâmdan daha yüksek sesle okur. Çünkü namazın bittiğini ilân eden, asıl birinci selâmdır.

İmam selâm verince, muktedî de, selâm ve duaları bitirmese bile selâm verir. Ancak henüz Tehıyyât'ı okumayı bitirmemiş ise, selâm vermez. Önce Tehıyyât'ı tamamlar, sonra kendi başına selâm verir.

İmama teşehhüdde iken yetişip Tehıyyât'ı okumaya başlıyan kimse henüz Tehıyyât'ı bitirmeden imam ayağa kalksa, ona uyup ayağa kalkmaz. Tehıyyât'ı okumayı bitirir öyle kalkar. Bununla beraber, Tehıyyât'ı bitirmeden kalkmasında da bir mahzur yoktur.

İmama uyan, rükû' ve secdedeki tesbihleri üçe tamamlamadan imam kalksa, o da kalkar.

İmama uyan kimse, rükünleri imamdan sonra yapmalıdır. İmamdan önce rükû'a eğilmek, secdeye gitmek, imamdan önce rükû' ve secdeden doğrulmak câiz değildir.

Şu hususları imam terkettiğinde cemaat onları terketmez, yaparlar:

* Rükû' ve secde tekbirlerini terkederse,
* Başlangıç tekbîrinde elini yukarı kaldırmayı terkederse,
* Rükû' ve secde tesbihlerini terkederse,
* Teşehhüdde okumayı terkederse,
* Selâmı terkederse,
* Teşrik tekbirlerini terkederse.

İmam namazın herhangi bir rek'atında bir secde fazla yapacak olsa veya son oturuşta oturduğu halde unutarak sonradan kalksa cemaat ona uymaz. "Sübhânallah" veya "Allahü ekber" diyerek îkaz ederler.

İmam eğer okurken tutulursa, arkadaki cemaatten birinin açması, imama hatırlatması gerekir. İmam okurken tutulduğu vakit vâcib miktarda okumuş ise, hemen rükû'a gitmelidir. Vâcib olan miktarı okumamışsa, hemen okuduğu âyetin aşağısında olan veya ezberinde olan başka bir âyete geçebilir. Cemaatı hatırlatmak zorunda bırakmamalıdır.

Namazdan sonra imamın cemaata dönmesi sünnettir.

İmama uyan, ilk rek'atta imama yetişmiş ise imamla beraber selâm verir. İmama tamamen uyan, yani, namazın evvelinden sonuna kadar fâsılasız olarak imama iktida eden, bütün rek'atları imamla beraber kılan kimseye müdrik denir. İmamı rükû'da bulan kimse, ayakta tekbir alıp rükû'a eğilir. Bir kere "Sübhânallah" diyecek kadar bir süre imamla beraber rükû'da kalırsa o rek'ata yetişmiş, idrâk etmiş sayılır.

İlk rek'atta imama yetişemeyen kimseye mesbuk denir. Bu kimse yine imama uyar. Son oturuşta sadece Tehıyyât'ı okur ve susar; salâvat ve duaları okumaz. Teşehhüdü ağır ağır okuyarak imamın namazı tamamlamasına kadar da uzatabilir. İmam sağa selâm verince o selâm vermez, sola da selâm vermesini bekler. İmamın sola da selâm vermesinden sonra ayağa kalkarak yetişemediği rek'atları tamamlar.

İmama ikinci rek'atta yetişen kimse imam selâm verdikten sonra Allahü Ekber diyerek kalkar. Sübhâneke, Fâtiha ve zamm-ı sûre okuyup rükû' ve secdeleri yaptıktan sonra oturur. Tehıyyât, salâvat ve duaları okuyarak selâm verir.

Üçüncü rek'atta imama yetişen ise, ayağa kalkınca Fâtiha ve sûre okumak suretiyle iki rek'at daha kılar.

Dördüncü rek'atta imama yetişen kimse, imamın selâmından sonra kalkıp, "Sübhâneke", "Fâtiha" ve sûre okuyup bir rek'at kılar, oturur. Tehıyyât'ı okuduktan sonra hemen kalkar, iki rek'at daha kılar. Bu iki rek'attan birincisinde Fâtiha ve sûre okur. İkincisinde ise, sadece Fâtiha okur. Burada dikkat edilecek husus, kendi başına namaz kılarken önce Fâtiha ve sûre okunan birinci ve ikinci rek'atları kılmaktır. Çünkü o, imama 4. rek'atta yetiştiği için sadece Fâtiha okunan son rek'ata yetişmiştir. Geriye Fâtiha ve sûre okunan 2 rek'at ile sadece Fâtiha okunan bir rek'at kalmıştır. Bu sebeble imam selâm verdikten sonra kılacağı üç rek'atın ilk ikisinde Fâtiha ile beraber sûre de okur, sonuncu rek'atte ise sûre okumaz.

Üç rek'atli olan akşam ve vitir namazlarının 3. rek'atinde imama yetişen kimse, imam selâm verdikten sonra kalkar, Fâtiha ve sûre okuyup bir rek'at kılar, oturur. Tehıyyât'ı okuyup tekrar kalkar, yine Fâtiha ve sûre okuyup bir rek'at daha kılar, sonra oturup selâm verir.

Mesbuk, yani, imama ilk rek'atta yetişemeyen kimse, unutarak imamla beraber selâm verse kendisine sehiv secdesi gerekmez. Ancak imam selâm verdikten sonra selâm verse sehiv secdesi vâcib olur. Kasden imamla beraber selâm verdiği takdirde ise namazı bozulur.

Cemaat selâmdan sonra: "Allahümme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm." (Allah'ım, sen bütün noksanlardan sâlimsin, selâmet sendendir. Ey azamet ve ikram sahibi, senin inâyet ve bereketin sonsuzdur.) cümlesi okununcaya kadar yerlerinde durur, sonra kalkıp sünneti ve duayı başka münasib bir yerde tamamlarlar. Farzdan sonra saffı bozmak müstehabdır. Tâ ki sonradan gelenler cemaatı hâlâ farzda sanmasınlar. Münferiden namaz kılanlar ise, farz-sünnet bütün hepsini aynı yerde kılabilirler.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası