focus enjektör arızası nasıl anlaşılır / Dizel Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır? Nasıl Giderilir? Belirtileri Nelerdir?

Focus Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır

focus enjektör arızası nasıl anlaşılır

Dizel ve benzinli araçlarda enjektör arızaları meydana gelebilir. Enjektör arızası durumunda sürücü tarafından hemen belirtiler hissedilmeye başlanır. Enjektörler araç motorlarına yakıtı ileten parçalara verilen addır. Arızası durumunda birçok sorun meydana gelir ve genellikle masraflı arıza türlerinden birisidir. Enjektörler dizel ve benzinli araçlarda bulunur. Fakat dizel araçlarda bulunan enjektörlerin bakım ve tamir maliyetleri benzine göre daha pahalıdır.

Araçlarda enjektör sistemi arızası bulunduğunda aniden bir takım problemler yaşanır. Bu belirtiler sürücü güvenliğini etkiler ve kısa sürede yapılmaz ise beraberinde daha fazla masraf açabilir. Enjektör arızası belirtileri dizel ve benzinli araçlarda hemen hemen aynıdır. Enjektör arızaları LPG/Benzin ve dizel birçok araçta görülebilir. Bunların en temel nedeni arasında ise zamanında yapılmayan bakım yer alır. Hem enjektör temizliği, hem de zamanında yapılmayan değişimler ileride enjektör arızasına yol açar. Bunları otomobil sürücüleri için tek bir konu altında topladık.

Dizel enjektör arızası belirtileri

Dizel araçlarda enjektör arızası durumunda alttaki belirtiler baş göstermeye başlar. En kısa sürede bir tamir atölyesine gidilmesi tavsiye edilir. Dizel bakım maliyetleri ağır olduğundan dolayı erken hareket etmeniz yararınıza olacak en iyi harekettir. Usta tabiriyle enjektör memesi arızası, dizel enjektör tıkanması ve enjektör işemesi belirtileri oluştuğunda püskürtmeler düzensiz olacak ve araçta alttaki belirtiler yaşanacaktır.

  • Araç sabahları daha gürültülü çalışmaya başlar.
  • Dizel araçlarda egzozdan duman atma görülür. Bu duman sıkıştırma anında oldukça yoğun şekilde olabilir.
  • Aracın çekişi son derece düşer. Sanki araçta turbo arızası varda gidemiyor izlenimi verir.
  • Motor ısındıktan sonra daha da gürültülü çalışabilir.
  • Dizel Enjektör arızası durumunda yakıt tüketiminde artış yaşanabilir.
  • Araçta teklemeler meydana gelebilir.
  • Araç ani gaz verme sırasında stop edebilir.

Benzinli araçlara göre dizel enjektör tamiri fiyatları oldukça masraflı olabilmektedir. Dizel enjektör tamiri her marka araçta farklı sonuçlar vermektedir. Sıfır fiyatları oldukça pahalıdır ve tamiri bu gibi durumlarda uzman servisler tarafından yapıldığında çok sağlıklı olabilmektedir. Dizel enjektör tamiri genellikle Dizel servislerinde yapılmaktadır. Bu gibi tamir işi yaptırırken servisi iyi araştırıp doğru karar vermeniz gerekmektedir. Dizel enjektör tamiri yaptıran bir kullanıcımızdan sizler için bir alıntı yapalım.

  • Fiat Doblo enjektör tamiri TL
  • Isuzu dmaks enjektör tamiri TL
  • Ford Fiesta dizel  – TL
  • BMW d Enjektör tamir fiyatları TL
  • dci enjektör tamiri fiyatı TL
  • Opel corsa cdti enjektör tamiri – TL
  • Clio enjektör tamiri – TL
  • Mercedes enjektör tamiri fiyatı TL – TL arası

Dizel Enjektör tamiri fiyatları ortalama bir dizel araçta TL’ den başlar, TL’ye kadar çıkabilir. dizel enjektör tamiri fiyatları bir önceki yıla göre %10 civarı daha pahalı hale gelmiştir. Örnek vermek gerekirse Ankara, İstanbul veya İzmir illerinde enjektör tamir fiyatları servisten servise farklılık gösterebilmektedir. Bunun için firma araştırması yapmanız gerekmekte ve size uygun olan kaliteli bir servise dizel enjektör tamiri yaptırmanız şiddetle önerilir. dci enjektör tamiri fiyatı ve multijet enjektör tamiri fiyatı arasında motor farkları olduğu için fiyat farkı da çıkacaktır.

Ford Fiesta kullanıcısı

Benzin enjektör arızası belirtileri

Benzinli araçlarda enjektör arızası durumunda yaşanacak belirtiler arasında en bariz sabah çalışmada güçlük ve silkeleme ve yakıt tüketiminde oluşan artış yer alır. Benzin enjektörlerinde çatlama ve dağılma gibi durumlarda enjektörler yakıtı dengesiz püskürtebilir ve buda motorun boğulmasına, stop etmesine hatta hiç çalışmamasına sebep olur. Benzin enjektör arızası belirtileri kısaca şu şekildedir.

  • Motorda sallanma, tekleme ve gaz yememe gibi problemler oluşur.
  • Benzinli araçlarda enjektör arızası oluştuğunda rölanti çok düzensiz olur ve dizel araçlar gibi sesli çalışabilir.
  • Yakıt tüketiminde ki artış benzin enjektör arızalarında bariz belli olur.
  • Motor ısındığı halde teklemeler görülür.
  • Egzozdan siyah duman atabilir.

Benzinli araçlar da enjektör tamiri uygun fiyatlara yapılabilmektedir. Dizele göre bakım ve değişim maliyetleri oldukça uygundur. Günümüzde benzin enjektör fiyatları araç marka modeline ve enjektör markasına göre değişebilir. Piyasada en çok satılan enjektör markaları ise enjektörleridir. Benzin enjektörleri TL’den başlar ve TL’ye kadar çıkabilir. Tamiri yerine uygun fiyatlı olduğundan ötürü yenisini almanız çok mantıklı olabilmektedir. Benzinli araçlarda enjektör ömrü ortalama olarak – km arası kullanım ömrü vardır. Tabi bu oranlar kullanım tarzına göre değişebilmektedir.

Lpg enjektör arızası belirtileri

LPG enjektör arızası her LPG’li araçlarda görülebilmektedir. LPG’li araçlarda genellikle ateşleme sisteminde oluşan bir arızadan ötürü gaz da tekleme , yığılma ve gaz yememe gibi sorunlar oluşur. Bu sorunlar da direkt olarak kullanıcıyı enjektör arızası mı var acaba diye düşündürmeye başlar. Bu gibi durumlarda kullanıcı direk olarak servise gitmeli ve aracı bilgisayara bağlatarak bir enjektör arızasının olup olmadığını kontrol ettirmelidir.

Aracınızdaki LPG sisteminin en hayati parçası LPG enjektörüdür. LPG Enjektörünün arızalı olduğunu aracın tepkilerine göre anlayabiliriz. Araçtaki LPG enjektörü sesli çalışıyor ve bu çok sesli ise enjektör arızalı olabilir. Araçta sabahları geç çalışma problemi varsa, araçta rölanti düzensizliği var ise enjektörler arızalı olabilir. Araç programa bağlandığın da benzine geçtiğinde, regülatör basıncı düşerse enjektörler artık kaçırıyor ve arızalı anlamına gelmektedir. Enjektörlerin fişlerini tek tek çekerek de kontrol yöntemi mevcuttur. Birde su ile kaçak yöntemi vardır. Enjektörü bir su bidonuna bağladığımızda arızalı olan gaz kaçağı yapan enjektör suyu köpürtmeye başlar. LPG Enjektörleri değişiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise Orijinal LPG Enjektörü kullanılmasıdır. LPG Enjektörleri arızası durumunda sıfırı ve kaliteli olan ile değişimi yapılması gerekmektedir.

Enjektör arızası nasıl tespit edildiğini, tamiri ve değişimi konusunda siz oto ayar kullanıcısı ile paylaştığımız bu makalenin sonuna geldik. Tavsiyemizdir ki enjektör bakımlarını aksatmamanız, gerektiğinde değişmeniz araç yakıt tüketimi ve güvenliği bakımdan en iyi yoldur.

Enjektör tıkalı ise ne olur?

Enjektör tıkalıysa; ateşleme sorunu yaşarsınız. Bu tıkalı enjektör sayısına göre farklı silindirlerde yaşanılan bir durumdur. Ayrıca enjektörde bir tıkanma sorunu yaşarsanız aracınızda hızlanma sorunu da yaşarsınız. Bir de aracınızın performansı bu durumdan olumsuz etkilenir. Enjektör tıkalı ise;

  • Aracınız çalışırken zorlanır
  • Aracınızda sarsıntı hissedersiniz
  • Ayağınızı gazdan çektiğiniz zaman bir sarsıntı yaşanır
  • Motorda hissedilir bir seviyede tekleme hissedersiniz
  • Özellikle vites değiştirirken stop etme sorunu yaşarınız
  • Yine aracınızla hareket halindeyken ani bir şekilde hızını azaltırsanız, aracınız stop edecektir

Dizel araçlarda enjektör temizleyici işe yarıyor mu?

Evet özellikle benzinli araçlarda etkili sonuçlar ortaya koyan enjektör temizleyicileri dizel araçlarda da işe yaramaktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere enjektör temizleyicisi; aracınızdaki enjektörün pratik bir şekilde temizlenmesinde kritik bir etkiye sahiptir. Dizel aracınızın enjektörünü temizlemek istediğiniz zaman enjektör temizleyici kullanarak kolay bir şekilde enjektörünüzü temizleyebilirsiniz. Bir de bu tür bir ürünler aracınızın başka parçalarını da temizleyebilirsiniz. Mesela karbüratör ya da yakıt filtresini enjektör temizleyici kullanarak temizleyebilirsiniz. Bir de buzlanma sorununa karşı enjektör temizleyicisinin olumlu yönde bir etkisinin bulunduğunu unutmamak gerekmektedir. Böylece aracınızı buzlanmadan da koruyabilirsiniz.

Dizel enjektör ne ile temizlenir?

Dizel enjektörü temizleyecekseniz, enjektör temizleyici kullanmak mantıklıdır. Bu aşamada enjektör temizleyici satın alırken kaliteli bir ürün satın almaya dikkat etmeniz gerekir. Bir de dizel enjektör satın alırken bilinen bir marka olması; daha isabetli bir ürün tercihini yapmanızı mümkün kılar. Ancak herhangi bir sorun yaşamadan dizel enjektör temizliği yapmayı isterseniz vakit geçirmeden yetkili servise gitmeniz önerilmektedir. Esasında bu en garantili olan yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylece serviste tam da beklediğiniz özelliklere sahip bir şekilde aracınızın enjektör bakımını yaptırabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki enjektörün temiz olması demek; aracınızın da üst düzeyde bir performans ortaya koyması anlamına gelir.

Würth dizel yakıt katkısı nasıl kullanılır?

Hem katalizörlü hem de katalizörsüz enjektörlerde kullanılan Würth dizel yakıt katkısı; aracınızın performansını her zaman üst düzeyde etkilemektedir. Bu katkıyı katkının kullanımı son derece pratiktir. Bunun için ilk önce dizel katkısının kapağını açmalısınız. Sonrasında aracınızın yakıt deposunu açarak, bu ürünü içine boşaltmalısınız. Bu aşamada Würth dizel yakıt katkısının baş tarafına sivri uçlu olan özel başlığı takmalısınız. Ancak bu sayede sorunsuz bir şekilde aracınıza Würth dizel yakıt katkısını koyabilirsiniz. Burada üst düzeyde bir performans elde etmeyi istiyorsanız; aracınızın motorunun çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. bir de Würth dizel yakıt katkısını taşırmamaya da dikkat etmeniz gerekir.

Enjektör yağ yakar mı?

Enjektörde bir sorun yaşarşanız demek; aracınızda net bir şekilde hızlanma sorunu yaşamanız anlamına gelir. Yine enjektörünüzde yağ kaçağı varsa böyle durumda da hızlanma konusunda dengesizlik yaşarsınız. Ayrıca devir ayarlanması konusunda da bir sorun yaşayacağınız için mutlaka bu tarz bir sorun, kendisini tam olarak hissettirir. Bir de aracınızın enjektöründe bir yağ sızıntısı ya da farklı problemlerden kaynaklı bir sıkıntı yaşarsanız; motorundan beklenmedik sesler de duyarsınız. Aracınızda tekleme sorunu varsa, motor gürültülü çalışıyorsa bir de aracınızda net bir şekilde hızlanma dengesizliği varsa enjektörde bir sorun var demektir.

Würth dizel enjektör temizleyici içinde ne var?

Würth dizel enjektör temizleyiciler dizel araçlarda her zaman tercih edilen üst düzeyde bir ürün olmakla birlikte bu ürünün içeriğinde sentetik hidro karbon bulunmaktadır. Enjektör temizleyici söz konusu olduğu zaman akla ilk gelen ürünler arasında yer alan Würth dizel enjektör temizleyici; dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıklıkla tercih edilen bir üründür. Enjektörde yer alan partiküllerin temizlenmesinde üst düzeyde bir performans ortaya koyan bu ürünün kullanımı da oldukça pratiktir. Bu durumun doğal sonucu olarak her zaman tercih edilen Würth dizel enjektör temizleyici; temizlik konusunda üst seviyede etkiye sahip bir üründür.

Dizel Tıkalı enjektör nasıl açılır?

Dizel tıkalı enjektör can sıkıcı bir durumdur! Böyle bir durumda motor soğukken çalıştırılmalıdır. Sonrasında aracınızı bir süreliğine (birkaç saniye) rölantide çalıştırmalısınız. Böylece egzoz manifoldunda yer alan soğuk alan tespit edilecektir. Bu tespitten sonra aracınızın enjektör konnektörünün çıkarılması gerekmektedir. Sonrasında bir Ohm metre kullanarak; enjektörde yer alan güç miktarı tespit edilmelidir. Devamında ejektörünüzü tekrar yerine takmalısınız. Unutmamak gerekir ki dizel enjektör tıkanırsa, bu aracınızın performansını olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Bir de aracınızın yakıt ekonomisi bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Bir de aracınızda emisyon sorunları da yaşamanız mümkün olacaktır.

Bir araçta kaç tane enjektör olur?

Her aracın enjektör adeti birbirinden farklıdır. Esasında bu durum araçta yer alan motorun büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kimi araçlarda 4 adet enjektör bulunmaktadır. Bazı araçlardaysa 6 hatta kimisinde 8 adet enjektör yer almaktadır. Burada aracın marka ve modeli hangi tip ve kaç adet enjektörün bulunduğunu doğrudan etkiler. Bir de iş makinelerinde ve diğer farklı araçlardaki enjektörler otomobillerindekilerden farklıdır. Enjektörlerde yer alan arızalar can sıkıcı bir sorundur. Dolayısıyla bu parçada meydana gelen bir arızanın hızlı bir şekilde giderilmesi gerekir. Tam da bu noktada aracınızdaki enjektörün uzun ömürlü olmasını istiyorsanız; bakımlarını düzenli aralıklar halinde yaptırmalısınız. Böylece beklenmedik zamanlarda arıza sorunuyla da karşılaşmazsınız!

Enjektör işemesi nasıl anlaşılır?

Şayet aracınızda sisleme gibi bir yakıt damlaması varsa bu enjektörün işemesine yorumlanabilir. Özellikle enjektörde yer alan piston başında bir atomize olmamış yakıt damlaması varsa böyle durumlarda enjektör işemesi gibi problemlerden şüphelenebiliriz. Bunu esasında sanki bir çeşmenin musluğunun damlaması gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla enjektörde bir işeme sorunu varsa bunu hemen öğrenebilirsiniz. Enjektörde bu tarz bir sorunun varlığı aracınızın performansını etkilediği gibi aracınızda farklı sorunları da yaşamanızı tetikleyecektir. Bu durumun doğal sonucu olarak aracınızda bu tarz bir sorun yaşıyorsanız hızlı bir şekilde tamircinize uğramanızda fayda vardır. Böylece çok daha büyük çaplı arızalardan korunmuş olursunuz!

Güvenli enjektör nedir?

Yeniden kullanımın engellenmesi amacıyla tasarlanan enjektörlere güvenli enjektör denir. Günümüz koşullarında güvenli enjektöre uygulamasıyla sıklıkla karşılaşırız. Zira bu türden enjektörler üst düzeyde bir performansı ortaya koymakla birlikte araçları destekleyici bir etkiye de sahiptir. Bu durumun doğal sonucu olarak son zamanlarda güvenli enjektörlere olan ilginin günden güne artış gösterdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Tam da bu noktada güvenli bir şekilde enjektörleri temin etmeyi isterseniz, kaliteli bir ürün satın almaya dikkat etmelisiniz. Bir de güvenli enjektör alırken; kendi aracınızla tam uyumlu olan bir markayı satın almaya dikkat etmelisiniz.

Enjektör ne püskürtür?

Üst düzeyde basınç değerlerine direnç gösteren enjektör; yakıtı püskürtür. Çok yüksek seviyeli bir basınç kullanan enjektörler; yakıtı çok küçük zerrecikler halinde püskürmektedir. Püskürtme işlemini silindire doğru yapan enjektörler, araçların çalışma prensibinin en kritik parçasıdır. Esasında enjektörler bir aracın çalışma sisteminin en kritik parçasıdır. Çünkü enjektörler yakıtı silindirin en ücra köşesine kadar püskürtmektedir. Böylece yakıtın götürülmesinde kritik bir etkiye sahiptir. Bir de enjektör yakıtın hemen her alana dağıtılması konusunda da kritik bir etkiye sahiptir. Bundan dolayıdır ki bir araçta enjektör arızası meydana gelirse mutlaka tamircinize uğramanız gerekir.

Dizel enjektör değerleri ne olmalı?

Dizel enjektör değeri söz konusu olduğu zaman -1 ile +1 arasında bir değer karşımız çıkmaktadır. Bir aracın enjektör değeri -1 ile +1 değerleri arasındaysa bu araçta enjektör konusunda bir sorun bulunmaz. Bir de kimi zaman 0;44 ile -0,35 arasındaki değerler de ideal ölçü olarak karşımıza çıkmaktadır. Dizel araçlardaki enjektör değeri hesaplaması oto bilgisayarı vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu tür ölçüm işlemleri teknik bir süreci beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla dizel enjektör değerinin hesaplanmasında alanında uzman olanlardan hizmet almak şarttır. Bu sayede ölçüm işleminin çok daha isabetli bir şekilde yapılması mümkün olacaktır.

Dizel enjektör kaç barda çalışır?

Dizel enjektörlerin çalıştıkları bar dereceleri araçtan araca değişiklik göstermektedir. Mesela direk püskürtücülerin standart olarak barda çalıştıkları bilinmektedir. barlık basınç değeri geleneksel araçlardaki dizel püskürtücüler için geçerli olmaktadır. Özellikle Common Rail sistemine sahip olan sistemlerde barlık bir basınç değeri yeterli olmaktadır. Bir de kimi enjektörlerde ile bar arasındaki değerler; enjektörlerin çalışmasını mümkün kılar. Tam da bu noktada enjektörlerin araçlar için kritik bir etkiye sahip oldukları bilinmektedir. Dolayısıyla bu tarz parçaların düzenli bir şekilde çalışıyor olmasını mümkün kılmak gerekmektedir.

Enjektör memesi ne kadar?

Standart bir enjektör memesinin fiyatı ile TL arasında değişiklik göstermektedir. Burada enjektör memesinin kullanılacağı aracın marka ve modeli fiyatlarda etkilidir. Bir de bu tarz parçaların takılması için talep edilen işçilik ücretleri de değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla genel olarak enjektör memesi değişim fiyatlarının işçilik dahil olmak üzere ortalama TL civarında olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Unutmamak gerekir ki enjektör memesinde ortaya çıkan bir sorun; yakıt sisteminde de can sıkıcı sorunlara neden olur. Dolayısıyla bu parçada meydana gelen bir hasar, tüm aracınızın performansını da olumsuz olarak etkiler.

Özetle aracınızdaki enjektör sistemi, aracınız açısından kritik bir etkiye sahiptir. Enjektör tıkalı ise aracınızda tekleme sorunu, hızlanma sorunları ve yakıt ekonomisi konusunda ciddi sorunlar yaşarsınız. Bundan dolayı aracınızın enjektöründe herhangi bir sorununuz varsa hızlı bir şekilde tamir ettirmeniz önerilmektedir. Böylece aracınızdan istediğiniz performansı elde edebilirsiniz.

Enjektör tamir fiyatı ne kadar?

Fiat Doblo enjektör tamiri ortalama – TL , Golf TDi – TL arası, Ford Fiesta model ise TL’ye yakın tutmaktadır. Diğer tüm modellerin fiyatlarını konudan bulabilirsiniz.

Enjektör tamiri kaç dakika sürer?

Enjektör tamiri gün sürebilmektedir. Aracı servise götürdüğünüz de minimum 1 gün kalacağını bilerek gitmenizde fayda vardır.

Ford connect enjektör tamir fiyatı ne kadar?

Ford connect model araçların enjektör tamir ücreti ortalama olarak TL arasında tutmaktadır. Seçmiş olduğunuz servisin kalitesine göre de fiyat değişecektir.

Peugeot partner hdi enjektör tamiri ne kadar?

Peugeot partner hdi aracın enjektör tamir ücreti – TL arası tutabilmektedir. Bu fiyatların ilden ile ve servisten servise değişebileceğini unutmamak gerekir.

Audi a6 Enjektör Tamiri Kaç TL ?

Audi a6 enjektör tamiri günümüz de 12 bin TL’den başlamaktadır. Enjektörlerin durumuna göre fiyatlar 18 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Linea Euro 5 Enjektör Tamiri Kaç TL ?

Linea euro 5 motora sahip arçaların enjektör tamir ücreti ortalama olarak – TL arası tutmaktadır.

Passat Enjektör Tamiri Fiyatı Ne Kadar?

Passat modellerinde enjektör tamiri TL’den başlayıp TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Yetkili servisler dizel enjektörlerin sökülmesini ve tamir edilmesini yasaklamıştır, onlar bir arıza durumunda komple değişim yaparlar. Öte yandan sanayideki dizelciler (pompacılar) enjektörlerin sökülmesini, temizlenmesini, tamirini, içindeki arızalı parçaların yenisiyle değişimini yapmaktadırlar.

Dizel yakıt enjektörleri elektromekanik parçalardır, yani enjektörler mekanik olarak çalışırlar fakat enjektörlerin kumanda edilişi elektroniktir, yani bir selenoid (sargı-bobin) valf veya piezo elemanlarla gerçekleşir. Sonuç olarak dizel enjektörlerin arızası temel olarak ikiye ayrılabilir.

*Dizel enjektörde elektronik temelli arızalar.

*Dizel enjektörde mekanik temelli arızalar.



Bir dizel enjektörde (piezo enjektör hariç), arızanın sebebi ister elektronik ister mekanik olsun, o enjektörün geri dönüş hattındaki debi ölçülerek arıza tespit edilebilir, çünkü bir dizel enjektörün yanlış çalışması, o enjektörün geri dönüş hattına gönderdiği yakıtın farklı miktarda olmasına sebep olur. Bozuk enjektör diğer enjektörlerden farklı çalışır ve farklı miktarda yakıt püskürtür. Her enjektöre gelen yakıt miktarı aynıdır, dönen yakıt miktarı da aynı olmalıdır, eğer farklıysa o enjektör arızalıdır. 

Bugün dizel otomobillerin neredeyse tamamında common rail yakıt sistemi kullanılır ve iki çeşit enjektör bulunabilir: (Bkz: Selenoid Dizel Enjektör) (Bkz: Piezo Dizel Enjektör) Dizel enjektörde mekanik arızalar genellikle enjektörün iğnesinin veya memesi deliğinin bozulması, enjektör yayının bozulması-sertliğinin değişmesi, enjektör iğnesinin sıkışması, eğilmesi, enjektör iğnesinin tam kapanamaması, enjektörün içindeki ince kanallarda kir-pislikten dolayı tıkanma meydana gelmesi gibi sebeplerdir. Örneğin enjektörün valf kumanda odasındaki, kontrol supabının (küçük bilyenin) sürekli açık halde kalması, yüksek basıncı sürekli geri dönüş hattına tahliye edilmesine sebep olur, bu durumda yakıt sisteminde basınç düşer, arıza lambası yanar, güç azalır, o enjektör yakıt püskürtemez, motor vuruntulu çalışır. Bunun sebebi o kontrol supabına sıkışan küçük bir parçacık olabilir, bu kısımlar miktronluk hassasiyetle çalışır.



Dizel enjektörde mekanik arızanın kontrolü:

Arıza belirtilerinin değerlendirilmesinden ve elektriksel kontrollerden sonra

*Gözle yakıt  kaçağı kontrolü.

*Debi kontrolü.

*Enjektörün sökülmesi incelenmesi

Dizel enjektörün elektriksel kontrolleri:

*Dizel enjektörde elektronik arızaların teşhis edilmesi için, ilk yapılması gereken işlem Diyagnostik tekniği adımlarını uygulamaktır.

*Selenoid enjektörlerde (kesinlikle piezo enjektör olmamalı), enjektör soketinin sırayla çıkarılıp motorun tepkisi dinlenir, motorun tepki vermediği enjektör arızalıdır.

*Diyagnosik cihazıyla enjektörlerin bağımsız olarak çalıştırma-durdurma testi yapılması (aktör testi). Motorun tepkisinin izlenmesi.

*Enjektörlerin soketlerinden multimetre ile direnç ölçümü yapılması. Böylece enjektörlerin içindeki sargıların kısa devre, kopukluk, şasiye kaçak gibi kontrolleri yapılması, böylece selenoid bobinin sağlamlığından emin olunması.

*Enjektörün kablo tarafındaki soketinden sinyal (voltaj kontrolü). Bunun için multimetre veya osiloskop kullanılabilir. Böylece enjektörlere elektrik beslemesi gelip gelmediği kontrol edilmiş olur.



Dizel enjektör arıza belirtileri ve sonuçları:

*Motor arıza lambası yanar.

*Motor siyah duman atar. Oksidasyon katalizörü ve dizel partikül filtresi tıkanabilir, arıza verebilir.

*Enjektör damlatma yapar.

*Motor  gürültülü çalışır.

*Rölanti düzensizleşir.

*Motor gücü ciddi oranda azalır. Bazı durumlarda düşük devir ve yüklerde fark hissedilmez, fakat yüksek devir veya motor yüklerinde arıza kendisini daha fazla belli eder.

*Enjektör arızasıyla birlikte sistemdeki yakıt basıncı da aniden düşmüşse, sistem motorun çalışmasına izin vermez. (Örneğin enjektör yakıt sızdırıyor olabilir, bu durumda motor ciddi hasar alabilir (piston delinmesi vb.))

*Damlatma yapan bir enjektör, yanma odasına ve piston kafasına fazla miktarda yakıt damlatır, bu yakıt kurum-karbon birikintisine sebep olur, bu karbon birikintisi kapladığı yüzeylerin aşırı ısınmasına-soğuyamamasına sebepler olur ve bu kısımları erimesine-delinmesine, motorun erken ateşleme yapmasına (vuruntuya) sebep olabilir. Aşırı karbon-kurum birikintisi sebebiyle hiç çalışmayan dizel motorun, karbon temizliğinden sonra çalışır duruma geldiği örnek durumlar vardır.

Dizel enjektör arıza sebepleri:

*Kirli veya kalitesiz yakıt (mazot) kullanılması.

*Kirli, kalitesiz veya zamanında değiştirilmemiş yakıt (mazot) filtresi.

*Mazotun içinde su bulunması ve  suyun enjektörlere kadar gelmesi. Örneğin dizel enjektörün içinde bir gece kalan bir damla su enjektörü bozabilir.
(Bkz: Dizel Enjektör Çeşitleri)
Detaylı bilgi için dizel motorlar hakkında bu bölümleri okuyunuz: Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 
Ana konu: (Bkz: Dizel Motor Arızaları)

Benzin Enjektörü Arızası Nasıl Anlaşılır? Arıza Belirtileri Sebepleri Kontrolleri Çözümü

Bu bölümde çok noktadan enjeksiyon sistemine (MPI) ait benzin enjektörünün arızası anlatılacaktır. Benzin enjektörü, elektromanyetik bir valftir, içerisinde bobin (sargı), enjektör iğnesi, geri getirme yayı gibi temel parçalar vardır. Enjektör arızası mekanik veya elektronik sebeplerden kaynaklanabilir. Arıza belirtilerine ve diyagnostik tekniği adımlarından sonra yapılan değerlendirmeye göre şüpheli parça enjektör ve/veya şüpheli sistemin enjeksiyon sistemi olduğu belirlendikten sonra, çeşitli elektriksel ve mekanik kontroller yapılır. Tamir veya parça değişimiyle sorun giderilir. Öncelikle (Bkz: Benzin Enjektörü)

Benzin enjektörlerinin pozitif elektrik beslemesi, enjeksiyon sistemi röle tarafından ecu kontrolünde yapılır, enjektörlerin çalışmasını sağlayan tetikleme sinyaliyse, ecu tarafından negatif (eksi hat) üzerinden gerçekleştirilir. 





ENJEKTÖR ARIZA BELİRTİLERİ (BENZİN ENJEKTÖR ARIZASI NASIL ANLAŞILIR?)

*Enjektör arızasında motorda (ilgili silindirde) tekleme meydana gelir.

*Motor vuruntulu çalışır.

*Motor gücünün düşmesi, yakıt tüketiminin artması, hızlanmada kesiklik, dalgalı rölanti, motor yüke bindiğinde titreme-güçte kesiklik.

*Enjektörün elektriksel arızaları ECU-OBD sistemi tarafından teşhis edilebilir, bu durumda enjektör arızasıyla ilgili arıza kodları OBD sistemine kaydedilir ve motor arıza lambası yanar.

*Enjektörün mekanik arızaları, ECU-OBD sistemi tarafından algılanamaz, örneğin enjektörün kirlenmesi, tıkanması, enjektör iğnesinin sıkışıp kalması, açık kalması, kapalı kalması vb. Bu durumda enjektör arızası sebebiyle motorda meydana gelen yanma bozulacağı için (zengin karışım veya fakir karışım), bu anormal durum başka sensörlerdeki anormal sinyallerle veya motorun vuruntulu çalışması veya tekleme yapması şeklinde kendini belli eder. Örneği oksijen sensörü sinyallerinde anormallik görülür, bunu belirten arıza kodları kaydedilir. Motor teklemesi görülür ve ilgili arıza kodları hafızaya kaydedilir. Yakıt sistemi arızasıyla ilgili arıza kodları hafızaya kaydedilir. Hava yakıt oranı (AFR) ile ilgili, zengin karışım veya fakir karışım arızaları oluşur ve ilgili obd arıza kodları sisteme kaydedilir.



*Enjektör damlatma sızdırma yapıyorsa, egzozdan beyaz duman atar.

 

ENJEKTÖR ARIZASININ SEBEPLERİ

*Enjektör ile ECU arasındaki tesisatta ve sokette; temassızlık, korozyon, kopukluk, kısa devre, şasiye kaçak olması.

*Enjektör içindeki bobinde (sargıda) kısa devre olması; bu durumda direnci ölçüldüğünde standart değerden düşük çıkacaktır. Sargısı kısa devre yapan enjektör daha yüksek akım (amper) çeker.

*Enjektör sargılarında kopukluk olması; bu durumda direnç ölçümünde sonsuz değer (hiçbir değer okunmaz). 



*Enjektörün kirlenmiş, tıkanmıştır, açılmıyor yani püskürtme yapmıyordur.

*Enjektör kirlenmiştir, iğnesi tam kapanmıyordur ve damlatma-sızdırma yapıyordur.

*Enjektör kirlenmiştir, iğnesi zor çalışıyordur, yüksek akım çekiyordur.

*Enjektörün iğne ve yay gibi mekanik parçaları zarar görmüştür, çalışıyor ama sızdırma-damlatma yapıyordur.



ENJEKTÖR ARIZASININ ÇÖZÜMÜ &#; ENJEKTÖRÜN ELEKTRİKSEL VE MEKANİK KONTROLLERİ

*Araç bilgisayarlı diyagnostik cihazına bağlanır ve Diyagnostik Tekniği Adımları uygulanır. İlgili tüm arıza kodları tespit edilir ve bu arıza kodlarına göre ilerleme yapılır.

*Çalışmayan enjektör tespit edilmesi için motor rölantide çalıştırılır. Sırasıyla benzin enjektörlerinin elektrik soketleri çıkarılır ve motorun tepkisi izlenir. Soket çıkarıldığında rölanti bozulmalıdır. Rölanti bozulmuyorsa, soketi çıkarılan o enjektör veya enjektör tesisatı arızalıdır. 



*Enjektörün çalışma sesinin dinlenmesi. Marş yapılırken veya motor rölantide çalışıyorken, bir steteskop (dinleme aleti) ile ilgili enjektörün çalışması dinlenir. Bu sırada diğer enjektörlerin çalışma sesi, duyulup, arızalı enjektörün çalıştığı hükmüne varılmamasına, yani seslerin karışmamasına dikkat edilmelidir. Enjektör çalışırken (tık tık veya çıt çıt) şeklinde ses çıkarır. Diğerlerinde bu ses geliyor fakat şüphelenen enjektörde gelmiyorsa; bu enjektörün kablo tesisatı arızalıdır veya enjektörün kendisi arızalıdır. Dinleme aleti yoksa, bir tornavidayla da dinleme yapılabilir; tornavidanın ucu enjektöre tutulur, sapı ise kulağa tutulur ve enjektörün çalışma sesi dinlenir (dikkatli olunmalıdır). Dinleme yapılamıyorsa, motor çalışırken enjektöre parmak değdirilir ve çalışma titreşimi hissedilmeye çalışılır, çalışan enjektörde hafif bir titreşim hissedilir.

ENJEKTÖR VE TESİSATTA YAPILAN ELEKTRİKSEL KONTROLLER

*Kontak kapalı, enjektör soketi çıkarılmış. Multimetreyle tesisat tarafındaki iki pinli dişi soketten gerilim ölçümü yapılır, sıfır volt okunmalıdır. Gerilim okunuyorsa kısa devre var demektir.

*Kontak açık, motor çalışmıyor, enjektör soketi çıkartılmış. Multimetreyle tesisat tarafındaki iki pinli dişi soketten, pozitif (+) uçlu pin ile akünün eksi kutbu (veya şasisi) arasında gerilim ölçümü yapılır. Akü gerilimine yakın bir voltaj değeri okunmalıdır. Gerilim yoksa, kabloda kopukluk veya enjeksiyon rölesinde (tüm enjektörlerde durum aynıysa) arıza var demektir.

* Kontak açık, motor çalışıyor, enjektör soketi çıkartılmış. Multimetreyle tesisat tarafındaki iki pinli dişi soketten, pozitif (+) uçlu pin ile yine soketteki negatif pin arasında gerilim ölçümü yapılır. Akü gerilimine yakın bir voltaj değeri okunmalıdır. Gerilim yoksa, kabloda kopukluk veya enjeksiyon rölesinde (tüm enjektörlerde durum aynıysa) arıza var demektir.

*DİRENÇ ÖLÇME: Kontak kapalı, enjektör soketi çıkarılmış. Enjektörün direnci ölçülür. Multimetre direnç (ohm) ölçüm konumuna alınır. Ölçüm uçları enjektörün iki adet elektrik bağlantı ucuna (pinine) tutulur. O enjektöre ait referans (standart) direnç değeri okunmalıdır. Örneğin 16 ohm gibi. Standart değerden düşük direnç okunması, enjektör sargılarının yandığı anlamına gelir.



Yüksek direnç değeri temassızlık anlamına gelir. Hiç değer göstermiyorsa (sonsuz direnç gösteriyorsa) sargıları kopmuş demektir. Katalog direnç değeri bilinmiyorsa, sağlam olduğuna emin olunan aynı enjektörün direnci ölçülerek bu değer referans alınabilir.

*Enjektörün tesisat tarafındaki dişi soketindeki eksi (şasi) hattında kopukluk olup olmadığına bakılır. Kontak kapalı, soket çıkarılmış halde. Soketteki eksi pin ile şasi arasında kopukluk kontrolü (direnç ölçümü) yapılır. Kopukluk olmamalıdır.

*ECU tarafındaki soket ile enjektör tarafındaki soket uçlarından eksi hatta kopukluk, kısa devre olup olmadığı kontrol edilir.



Enjektörler motordan sökülür ve bir enjektör test cihazına bağlanarak çalıştırılır;


-Elektriksel test yapılır, çektikleri akım (amper) ölçülür. Örneğin 0,8 amper gibi. Tüm enjektörler aynı amperde akım çekmelidir. Bir enjektörün çektiği akım çalıştıkça artıyorsa, o enjektörün bobini yanmış demektir. Veya daha baştan yüksek akım çekiyorsa, yine o enjektör bobini yanmış demektir.

-Enjektörün püskürtme testi (debi) tesit yapılır. Enjektörler ölçülü bir kaba püskürtme yaparlar, her enjektör eşit miktarda püskürtmeli. Az püskürten enjektör tıkanmış olabilir, temizlenmelidir. Çok fazla püskürten enjektörde, kirlilik sebebiyle iğnenin tam kapanmaması söz konusuysa, temizlik işlemiyle sorun giderilebilir, mekanik arıza varsa, değiştirilmesi gerekir.



-Enjektörlerde damlatma-sızıntı kontrolü yapılır, 1 dakika boyunca yakıt basıncı gönderilir ve enjektör memesinden yakıt damlayıp damlamadığı beyaz bir kağıtla test edilir. Damlatma-sızdırma yapan enjektör sebebiyle motor beyaz duman atar, silindir-piston-buji-supaplarda karbon-kurum birikimi görülür.

*Enjektör yakıt  hattından sökülerek motordan ayrılır. 12 volt gerilim verilerek çalışıp çalışmadığı dinlenebilir.



Yakıt (Benzin) Basıncının Düşme Sebepleri

*Yakıt (benzin) filtresi tıkanmıştır, değiştirilir.

*Yakıt galerisinin (rail borusunun) üzerinde &#;basınç regülatörü&#; varsa, bu bozulmuştur, değiştirilir.

*Yakıt pompası arızalıdır, değiştirilir.

*Benzin enjektörleri damlatma yapıyordur.

*Motor stop edildikten sonra yakıt basıncı aniden düşüyorsa, depodaki elektrikli yakıt pompasında bulunan çek valf açık kalmış demektir. Valf veya pompa komple değiştirilir.



Yakıt (Benzin) Basıncının Yükselme  Sebepleri

*Yakıt galerisinin (rail borusunun) üzerinde &#;basınç regülatörü&#; varsa, bu bozulmuştur, değiştirilir. Regulatör sıkışıp kalmış olabilir ve açılmıyordur. Regülatör emme manifoldu vakumuyla çalışır, buna bağlı vakum hortumu delinmiş kopmuş olabilir, bu durumda diyaframlı regülatör çalışmaz. Hortum kontrol edilir, gerekirse değiştirilir.

*Basınç regülatöründen yakıt deposuna giden yakıt borusu tıkanmış olabilir, temizlenir veya değiştirilir. 




Benzin enjektöründe dikkat edilmesi gereken noktalar:

*Benzin enjektörü düşürülmemeli, mekanik darbe almamalıdır.

*Benzin enjektörünün içine yağ veya su girmemelidir.

*Enjektör takılırken, O-ringi bir miktar ince yağ veya benzin ile yağlanmalıdır. (Motor yağı, şanzıman yağı, fren yağı kullanılmaz)

*Enjektör, benzin galerisine (yakıt galerisi-rail) takılırken, sağa-sola döndürülerek yerine oturtulmalıdır, bu sırada O-ring&#;e zarar verilmemeli, pürüzsüzce yerine takılmalıdır. Takarken sıkışıyor veya dönmüyorsa, söküp kontrol edip tekrar takılmalıdır.

*Daha önce kullanılmış O-ringler asla tekrar kullanılmaz, söküldüğünde yeni O-ringler takılmalıdır.

İlgili OBD arıza kodları:

P Enjektör Devresi Arızası

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 1

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 2

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 3

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 4

Üst konu (Bkz: Benzin Enjektörü)

BÖLÜM 1 -  2

Çalışma Zorluğu / Titreme ve Sarsıntı Aracın çalışmasında zorluk yaşanıyorsa ve marşa uzun süre basıldığında çalışıyorsa enjektör arızasından şüphelenebilirsiniz. Bir başka belirtisi ise, araç rölantisini koruyamaz ve stop eder. Özellikle ışıklarda ve aracı her boşa attığınızda stop etme sorunu yaşarsınız.

Enjektör bozuk olursa ne olur?

Enjektör arızası halinde aracınızın hızını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün olmayacaktır. Hızlanma sorunu ve devir ayarlayamama sorunu meydana gelecektir. Araç çalıştırıldığı andan itibaren motor alanından ses gelmeye başlar. Araçta teklemeler meydana gelir.

Enjektör arızası motora zarar verir mi?

Eğer ki bozulmuş enjektör tamir edilmez veya değiştirilmez ise motora büyük zararlar verebilir.

Enjektör tamiri ne kadar tutar?

Dizel enjektör tamir fiyatı, TL&#;den başlıyor ve TL&#;ye kadar uzanabiliyor.

Enjektör çekişi etkiler mi?

Aracınızda siyah duman atma varsa enjektörleriniz bozulmuş demektir. En belirgin özelliği budur. Bunun dışında yakıt tüketiminiz artmışsa, motor çekişi düşmüşse, aracınız tekliyorsa, rölantideyken aniden stop ediyorsa ve sabahları geç çalışıyorsa enjektörlerinizin arızalı olduğundan şüphelenebilirsiniz.

Enjektörlerin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Tıkalı Enjektör Arıza Belirtileri Nelerdir?

  1. &#; Bir veya daha fazla silindirde ateşleme sorunları,
  2. &#; Motorun gücünde azalma,
  3. &#; Ani hızlanma ve yavaşlamalarda performans sorunları,
  4. &#; Motorda tekleme, sarsıntı ve stop etme,
  5. &#; Motorun zor çalışması veya hiç çalışmaması,
  6. &#; Rölanti dalgalanması,

Enjektörler kaç km de değişir?

Aracınız benzinliyse, km&#;de, dizelse km arasında yakıt enjektör temizliğini mutlaka yaptırın.

Enjektör tamir edilir mi?

İnsanlar enjektör bozulduğunda tamir edilebileceğini bilmediği için çok yüksek fiyatlarla yenisini satın almayı düşünebiliyor. Fakat çok daha uygun ücretlere arızalı enjektörlerinizi verip revizyonu yapılmış tamirli enjektör alabilirsiniz. Ya da kendi enjektörlerinizi tamir ettirerek kullanabilirsiniz.

Dizel enjektör ömrü ne kadardır?

Araç eğer benzinli ise km&#;de, dizel ise de km ila km arasında enjektör temizliğinin yaptırılması gerekmektedir.

Enjektör pistona zarar verir mi?

Dizel otomobil sahiplerinin en büyük korkusu olan yakıt sistemi arızalarından biri de enjektörlerin arıza yapmasıdır. Enjektör arızası sonucunda enjektör yakıtı tutamaz ve pistonun tepesine verir. Pistonun tepesine yüksek basınç ile gelen yakıt pistonun delinmesine sebep olabilir.

Enjektör temizliği ne kadar tutar?

Enjektör Temizleyici Sıkça Sorulan Sorular

%8 indirimle Liqui Moly 1 lt Dizel Partikül Filtre Temizleyici Enjektör Temizleyici TL&#;ye, %45 indirimle Carpex ml. Enjektör Temizleyici 29 TL&#;ye, %33 indirimle BORUP New Nano Teknolojisi, ml Enjektör Temizleyici 19 TL&#;ye sahip olabilirsiniz.

Enjektör Fiyatları ne kadar?

  • ml Dizel Enjektör ve Pompa Temizleyici Yakıt Katkısı Ağırlık: ml. funduszeue.info 39,84 TL. 47,93 TL.
  • ml Benzin Enjektör ve Sistem Temizleyici Benzin Katkısı funduszeue.info 51,85 TL. funduszeue.info
  • ml Enjektör Temizleyici ve Karbüratör Temizleyici Benzin Katkısı funduszeue.info 36,30 TL. funduszeue.info
  • Dizel araçta kaç tane enjektör var?

    Genel itibari ile arabalarda enjektör adetleri motor büyüklüğüne göre farklıdır. Arabalarda 4 adet enjektör de olabilir 6, 8 adet enjektörler de farklı araba tiplerine göre, iş makineleri vb farklılık göstermektedir. Enjektör arızalarının önüne geçmek için yapılacak olan şey, düzenli olarak enjektör temizliği yapmak.

    Enjektör aracın performansını etkiler mi?

    Yakıt sistemini büyütüp performansı arttırmak yakıtı düşürmez aksine arttırır.

    Enjektör temizliği ne işe yarar?

    Enjektör temizleyiciler isminden de anlaşılacağı üzere benzinli ve dizel araçların enjektör sistemini kolayca ve etkili bir biçimde temizler. Bu etkili araç motoru bakım ürünü aynı zamanda karbüratör ve yakıt filtresinde meydana gelebilmesi söz konusu olan buzlanma problemini de engeller.

    LPG enjektör çekişi etkiler mi?

    Çünkü benzine göre LPG yakıtının yanma oranı %30 daha düşüktür. Bu nedenle ateşleme sisteminde bulunan parçalarda oluşacak en az yıpranma rolatinin bozulmasına ve aracın gazda teklemesine sebep olur. Gazda yaşanan bu problemler LPG enjektör arızasını beraberinde getirir.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası