sürücü kursları ne zaman açılacak / Ehliyet kursları ne zaman açılacak? Milli Eğitim Bakanlığı tarih verdi - Son Dakika Flaş Haberler

Sürücü Kursları Ne Zaman Açılacak

sürücü kursları ne zaman açılacak

TÜRKİYEDEKİ SÜRÜCÜ KURSLARININ DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI

Türkiye’de sürücü kurslarının açılması gerekliliği 80 li yıllarda telaffuz edilmeye başlamıştı. Kursların açılması yılında gerçekleşti. Sürücü kursları bu gün olduğu seviyeye çok uzun uğraşlar, çabalar ve düzenlemeler sonucunda geldi. Kursların açıldığı ilk yıllarda sürücü kursunun bulunmadığı il ve ilçelerde Trafik Tescil Müdürlükleri ehliyet vermeye devam ettiler. Tüm il ve ilçelere kursların açılmasının ardından Emniyet Müdürlüklerinin ehliyet vermesi dönemi sona ermiş oldu.

Emniyet Müdürlüklerinin ehliyet verdikleri dönemlerde, ehliyet almak isteyen vatandaşlar, ehliyet almak istediklerini bildirir müracaatlarını ilgili birimlere yaparlar, önce yazılı sınava tabi tutulurlar ardından da direksiyon sınavı için gün verilir ve sınava girerlerdi. Anacak sınava girecek olanların eğitimlerini nasıl nerede ne şartlarda almaları gerektiğiyle ilgili bir düzenleme yoktu. Yani kişi kendi imkan ve şartlarıyla yeterli olduğunu düşününceye kadar iptidai şartlarda eğitimini alır (anne, baba, arkadaş vs) ve sınava girer.

Araçlarda şimdi sürücü kurslarında olduğu gibi çifte debriyaj sistemi söz konusu olmadığı için trafiğe çıkıp eğitim almak ya da vermek ne denli mümkündü siz düşünün. Ayrıca sınav sistemi ve kriteri diye bir şeyden söz etmek mümkün değildi, yıllardır gayri resmi (ehliyetsiz) araç kullandığı halde defalarca sınava girmesine rağmen ehliyet alması mümkün olmazdı.

Ehliyetlerin sürücü kursları tarafından verileceği kararı alınıp kanuni düzenleme yapılarak bu günkü hale gelmiştir. Sürücü kurslarının ilk yıllarında Türk usulü bir düzenlemeyle, kervan yolda dizilir anlayışıyla yaklaşıldığı için bir çok eksik ve hatalarla hazırlanan yönetmeliklerle yürütülmeye çalışıldı. Kapsamlı bir araştırma yaparak Türkiye şartlarında bunun nasıl işletilebileceği ve engellerinin neler olduğu bunların nasıl ortadan kaldırılacağıyla ilgili düzenlemeler yapılmadan atılan adımlar, aradan geçen bunca yıla rağmen sorunların giderilememiş olmasına en büyük etkendir. Kısaca Amerika’yı yeniden keşfetme meraklısı olan bir zihniyetle yaklaşıldığı için bu gün gelinen nokta hala tatmin edici değil. Bu arada yöneticilerin bu merakı giderilemediğini hala müşahede etmek mümkün. Çıkarılan kanunlarda yapılan düzenlemelerde eksik ve aksak hususlarla dolu olması bunu göstermekte. Ne yazık ki kanunu çıkarırım bununla ilgili düzenlemeyi hatayı gördükçe yapar, yeri geldiğinde düzeltirim mantığın hakim olduğunu gördükçe üzülmemek mümkün değil.

İnsan hayatını doğrudan ilgilendiren bir unsur olarak gördüğümüz sürücü eğitiminin, batı ne şekilde olması gerektiği hususunda uzunca bir deneyim ve çabadan sonra ortaya çıkardığı metotları uygulamakta ve başarılı oldukları da işleyişi ve trafiğe ne şekilde yansıdığıyla görmekteyiz.

Sürücü kurslarının ilk yıllarında mevzuattaki yetersizlikler nedeniyle bir çok aksaklık yaşanmaktaydı, ancak; sürekli bir yenilik içinde olan Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tespit ettiği bu olumsuzlukları gecikmeli, aksayarak dahi olsa olumlu ilerlemelerini sürdürmekteydi. Geriye dönüp o yıllara bakıldığında aradan bu kadar uzun yıllar geçmesine rağmen hala bir arpa boyu yol alınamadığını görmekteyiz. O günlerde de eğitimin yetersizliğinden yakınılıyordu, o günlerde de denetimlerin yetersizliği ve uygunsuzluğundan bahsediliyordu bu güne baktığımızda aynı şeyleri hala konuşuyor isek, bu gidişatta bir tersliğin var olduğunu düşünürsek yanılmış olmayız sanırım.

İlkokul mezunları artık direksiyon usta öğreticisi olamaz denildi Liseye yükseltildi, buradaki amaç direksiyon eğitimin daha kaliteli olacağı hedefleniyordu, oysa eksik olan eğiticinin eksikliği değildi söz konusu olan. Bir durum tespiti yapalım; düşük ücret uygulayarak fazla öğrenci alırım böylece çok kar ederim anlayışıyla yaklaşan kurucu profilinin sektöre verdiği zararın yanında asıl önemli olan bilgisiz olduğu için bilinçsizce böyle düşüncenin hakim olduğu kursa kayıt yaptıran kursiyerin durumu. İşte tüm mesele burada, düşük ücret gördüğü için tercihini bu kurstan yana kullanan kursiyer, ehliyetimi aldıktan sonra direksiyonumu geliştiririm düşüncesiyle hareket etmekte, ancak ehliyetli olduğu için yeri geldiğinde cebimde ehliyette var diyerek otomobilin direksiyonuna geçmesiyle olan oluyor. Yetersiz eğitim alarak ehliyetine kavuştuğu için ilk trafik deneyiminde yaptığı kazada, bunun bedelini ya ağır yaralanmalı bir kazayla yada hayatıyla ödüyor.

Suçlu kim? Az masraf yaparak çok kar edeyim diyen kurs mu? Düşük ücretli olduğu için eğitim almadan ehliyet almaya teşebbüs eden sürücü adayı mı? Yoksa daha ehliyet almaya yeterli olmadığı halde bunun sınavını yaparak sen ehliyet almaya hak kazandın diyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, dolayısıyla Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, yani Milli Eğitim Bakanlığı mı…

Aslında bunların hepsi sorumlu, ancak asıl sorumlu Milli Eğitim Bakanlığı. Çünkü; bakanlık sınavını olması gerektiği gibi yaparsa, yani sınavını yapacağı adayı kursundan adayı alıp km lik bulunduğu ilin ilçenin trafiği aksatmayacak sabit olmayan güzergah belirlenip sınav yapmış olursa, ne eğitim veren kurum eğitim vermeden adayını sınava alabilir, ne de tam yetişmediğini bilen aday sınava girmeye razı olur. 30 yılı aşkın süredir, Oya Sürücü Kursu Ankara’da faaliyet gösteren bir kurum olarak Ankara’nın merkezi kalbi sayılan Kızılay’da bulunmamız bize daha çok sorumluluk yüklediğinin farkında olarak hareket ettik, mevcut rekabet şartlarında Oya Sürücü Kursundan eğitim alıp ehliyet almaya hak kazanan adayların ehliyet alanlar arasında en iyileri olsun diye gayret ettik. Yıllarca sınav sisteminin doğru olmadığından bahsettik durduk bu güne kadar da bu düşüncemizin tam karşılık bulduğunu söylemek mümkün değil.

Özetle tüm sorunların çözümü sınav sisteminin olması gerektiği hale getirerek, yani aday ehliyet almaya hak kazandığında yanında birinin telkinine ihtiyaç duymadan aracını sevk edecek durumda olup olmadığı sorgulanarak kararımızı verebilmekten geçmektedir. Doğru sınav doğru sonuç demektir.

İsmet KİRAZ

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 

Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanlığı


Ahmet ÖZER
Daire Başkanı

(Öz Geçmiş)


 Telefon Rehberi


Başkanlığın görevleri;

      • a) Özel motorlu taşıt sürücüleri kursları, gemi adamı yetiştirme kursları, pilot yetiştirme kursları, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları ile iş makineleri kurslarının iş ve işlemlerini yürütmek. Bu kapsamda:
      • 1) Kursların açılması, kapanması, devri, nakli, personel ve diğer hususlarla ilgili mevzuatta hüküm bulunan veya daha önce görüş alınan konularda valiliklerden gelen yazılara görüş bildirmek.
      • 2) Kursiyerlerin sınav, ücret, sertifika ve benzeri iş ve işlemlerini yürütmek.
      • 3) Sürücü adaylarının adli sicil şartının uygunluğu ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
      • 4) 13/10/ tarihli ve sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta Bakanlığa verilen görevleri Bakanlık birimleri ve diğer birimlerle koordineli yürütmek.
      • 5) Karayolları Trafik Güvenliği Kurulunda Bakanlığı temsil etmek.
      • 6) Trafik ve sürücü eğitimleri ile sınavların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
      • 7) Kurslarda görev alacak yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlemek.
      • 8) Başkanlığın koordinesinde yapılan sınavlarda; sorulacak soruları hazırlamak, güvenli bir şekilde saklamak, soru bankası oluşturmak ve geliştirmek, soru bankası oluşturma ile ilgili altyapı çalışmalarını yapmak, denetimini yaptırmak, sınavlarla ilgili itirazları incelemek, karara bağlamak ve sınavların analizlerini yapmak.
      • 9) Kursların eğitim personeli ve kursiyer devam devamsızlıklarını kontrol amacıyla derslerin inceleme ve kontrolü için planlama ve görevlendirme yapmak.
      • 10) Kurslarda eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin sınavlarının mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını denetlemek ve kontrol etmek amacıyla personel görevlendirmek.
      • 11) Derslerin inceleme ve kontrolü ile sınavlarda görevlendirilen personel tarafından düzenlenen raporlarda belirtilen eksikliklerin takibini yaparak giderilmesini sağlamak.
      • 12) Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan nüfus verileri dikkate alınarak MTSK ve SRC kurslarının kontenjanlarını belirlemek ve bununla ilgili iş ve işlemleri yapmak.
      • b)Trafik Genel Eğitim Planı ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek, sekretarya işlemlerini yapmak.
      • c) Başkanlığın görev alanına giren MTSK, İş Makinesi ve Mesleki Yeterlilik Modülünün (SRC) iş ve işlemlerini yürütmek.
      • ç) e-Sınav, Özel Öğretim Kurumları Modülü ve Sınav İşlemleri Modülünde başkanlığın görev alanına giren iş ve işlemleri yapmak.
      • d) Direksiyon uygulama sınavlarında kullanılan tabletlerle ilgili iş ve işlemleri yapmak.
      • e) e-Trafik denetleme sistemi ile ilgili iş ve işlemleri takip etmek.
      • f) Sınavların sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılması için "Trafik Adam" animasyon filmlerini hazırlamak ve revize etmek.
      • g) İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından modüllere girilen hatalı veya değişen verilerin düzeltmesini yapmak.
      • ğ) Yeni politika ve uygulamalara ilişkin mevzuatta yapılacak düzenlemeleri Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı ile birlikte hazırlamak.
      • h) Başkanlığın görev alanına giren konularda Eğitim Politikaları Daire Başkanlığına mevzuat değişikliği talebinde bulunmak ve bu konu ile ilgili taslak metin hazırlamak.
      • ı) Mevzuatta hüküm bulunmayan veya daha önce görüş verilmeyen konularda Eğitim Politikaları Daire Başkanlığından görüş istemek.
      • i) Başkanlığın görev alanına giren konularla ilgili soru önergelerine ilişkin Eğitim Politikaları Daire Başkanlığına bilgi vermek.
      • j) Başkanlığın görev alanına giren e-posta, CİMER ve MEBİM başvurularını cevaplandırmak.
      • k) Başkanlığın görev alanı ile ilgili konularda açılan davalara ilişkin İzleme, Denetim ve Hukuk Daire Başkanlığına görüş ile istenilen bilgi ve belgeleri vermek.
      • l) Başkanlığın faaliyetlerine ilişkin konularda İzleme, Denetim ve Hukuk Daire Başkanlığı tarafından yürütülen izleme çalışmalarına destek vermek.
      • m) Öğrenci İşleri ve AR-GE Daire Başkanlığı rehberliğinde Başkanlığın faaliyetleri ile ilgili araştırma ve projeleri yapmak.
      • n) Başkanlığın görev alanına giren konulardaki protokol ve iş birliği çalışmalarını yürütmek, yapılan protokollerin orijinal nüshasını özel büroya teslim etmek.
      • o) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından modüllere girilen hatalı veya değişen verilerin düzeltmesi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
      • ö) Bu Yönergenin 16 ncı maddesinde belirtilen görevlerle birlikte Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yayın Tarihi Ekim

Fatih Projesi
Okul Sağlığı
MOBİS

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü E Blok, Beşevler, Yenimahalle / ANKARA -
Eğitim Politikaları
İzleme, Denetim, Hukuk
Okullar DB
Öğrenci İşl. ARGE
Öğretim Prog.
Trafik ve Src. Eğt.
Yaygın Eğt. Barınma

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası