en pahalı balık türkiye / Kilosu 500 TL olan Kalkan Balığı, tezgahların en pahalısı oldu - Türkiye Gazetesi

En Pahalı Balık Türkiye

en pahalı balık türkiye

Ülkemizde Yenen Balık Çeşitleri ve İsimleri

Türkiye’de balık sezonu açıldığında lezzetli balık türleri avlanır. Bu balıkların lezzetli olmasının pek çok nedeni vardır. Özellikle de Karadeniz’de avlanan balıkların hem besleyici hem de leziz olmasında, çevredeki nehir ve akarsular etkendir. Bu nehirlerde balıklar için yetişen planktonlar, balığın besin değerini yükseltir.

Türkiye’nin En Lezzetli Balık Çeşitleri

  • Lüfer
  • Palamut
  • Barbun
  • Levrek
  • Kefal
  • Mezgit
  • Dil Balığı
  • Çipura
  • Karagöz
  • Hamsi
  • Kalkan
  • İstavrit
  • Kolyos
  • Uskumru
  • Sardalya
  • Tekir
  • İzmarit
  • Minekop

Tarif için: Fırında Hamsi

Ülkemizdeki balık çeşitleri isimleri ve ebatlarıyla yüzlerce başlık altında açıklanabilir. Ancak bazı balık çeşitleri yemek için uygunken bazıları sağlığa zararlı olabiliyor. Bu ayrımı yapabilmek için de güvenilir yerden balık temin etmek ve bilinçli şekilde balık avı yapmak gerekiyor.

Protein, omega ve mineral açısından zengin olan balık çeşitleri eğer içeriğinde zararlı bir etken yoksa güvenle tariflere eklenir. Besin değeri yüksek, Türkiye’deki sularda avlanan leziz balık çeşitleri yemeklik olarak kullanıldığında her zaman taze olması önerilir. Taze balık tüketiminin sağlığa olan faydası çok fazladır.

Bu yazımızda, deniz ürünlerini tüketen kişilere faydalı olacak balık çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler sunacağız. Türkiye’nin en lezzetli ve faydalı balık çeşitleri ve isimleri nelerdir diyenler, bu yazıda aradığı pek çok bilgiyi bulabilir. Kıyı ve açık sularda kendini besleyen balıkları daha yakından tanıyalım.

Tarif için: Fırında Soslu Balık (Videolu)

Ülkenin En Lezzetli 18 Nefis Balık Çeşidi

Ülkemizde yenen balık çeşitleri balıkseverlere özel bu yazıda derlendi! Mutfağında belli aralıklarla balık pişirmek isteyenler, balık çeşitleri yemelik en lezzetli nasıl hazırlanır merak edenler için mevsim bilgileriyle birlikte şimdi sizlerle:

1) Lüfer

Karadeniz ve Marmara sularında görülen lüfer çok lezzetli eti olan bir balık türüdür. Göçebe bir hayatı vardır ve derisi çok pulludur. Ocak ve eylül ayında en yağlı dönemi olduğu için ölçülü tüketim önerilir.

Detaylı bilgi için: Lüfer Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Tarif için: Özel Sosuyla Fırında Lüfer

2) Palamut

Derisinde pul yok denecek kadar az olan palamut, koyu renkli etiyle bilinir. Eylül ve şubat ayları palamutun en lezzetli olduğu dönemlerdir. Türkiye’deki tüm denizlerde avlanabilen palamut, her türlü pişirime uygun bir balık türüdür.

Detaylı bilgi için: Palamut Nasıl Pişirilir? 12 Farklı Tarif

Tarif: Fırında Palamut (Videolu)

3) Barbun (Barbunya)

Ilık denizlerde, kıyılarda yaşayan barbun balığının eti çok doyurucu ve lezzetlidir. Tekir balığıyla çok karıştırılan barbunun baş kısmı daha uzundur. Ayrımı buradan yapabilirsiniz. Barbunu tam döneminde yemek için Temmuz ve Ekim aylarını tercih edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Barbun Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir?

Tarif için: Izgara Tadında Pratik Barbun Tava

4) Levrek

Türkiye’de en sık tüketilen ve çok beğenilen balıklardan biri de levrektir. Levrek ılık sularda sığ kesimlerde yaşamayı çok sever. Kış aylarının ilk günlerinden itibaren bahar başlangıcına kadar levreği lezzetli halde tüketebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Levrek Nasıl Pişirilir? Levrek Balığı Hakkında Her Şey

Tarif için: Fırında Levrek Tarifi (Videolu)

5) Kefal

Kefal kirli ve bulanık sularda yaşamayı seven bir balık türüdür. Bu balığı tüketirken temiz sularda avlanan kefal olmasına dikkat etmelisiniz. Göçebe olmayan kefal, hemen hemen her denizimizde yaşamaktadır.

Detaylı bilgi için: Kefal Balığı – Oltadan Sofraya Hakkında Merak Edilen Her Şey

Tarif: Kefal Balığı Kızartması

6) Mezgit

Türkiye’deki sularda lezzetli şekilde kendini besleyen balıklardan bir diğeri de mezgittir. Mezgit, sıklıkla Karadeniz’de görülmektedir. Mevsim balığıdır her dönem bulunmaz. Yaz ayları haricinde hep yumurtalı şekilde gezer ve mevsiminde yumurtaları bırakarak çoğalır.

Detaylı bilgi için: Mezgit Balığı Nasıl Temizlenir? Faydaları

Tarif için: Nefis Mezgit Şinitzel

7) Dil Balığı

Bu balık türü Ege ve Akdeniz’de çok sık tüketilen bir türdür. Kasım ayından şubat ayına kadar leziz şekilde tüketebilirsiniz. Her mevsim bulunan ancak belirli bir dönemde tadının daha lezzetli olduğu bilinen bir yerli balıktır.

Detaylı bilgi için: Dil Balığı Nasıl Pişirilir? Temizlenir? Faydaları

Tarif için: Tavada Dil Balığı

8) Çipura

Ege Bölgesi’nin en meşhur balığıdır. Ege’de pek çok restoranda favori balık haline gelmiştir. Yassı bir gövdesi olan çipuranın karın bölgesi beyazdır. Izgarada, fırında her şekilde afiyetle tüketebileceğiniz bir balıktır.

Detaylı bilgi için: Çipura Balığı Kalori ve Besin Değeri, Faydaları, Nasıl Yapılır?

Tarif: Fırında Çipura

9) Karagöz

Çipuraya çok benzeyen bu balık türü, Türkiye’de tadabileceğiniz leziz balıklardan sadece biridir. Her mevsim bulunan çipura, restoranların en sık tüketilen balığıdır. Besin değeri yüksek, leziz ve faydalı bir deniz ürünüdür.

Detaylı bilgi için: Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Tutulur?

Tarif için: Karagöz Balığı

10) Hamsi

Hamsi Karadeniz’in simgelerinden biridir. Türkiye’deki balık avcılığının yarısından çoğunu hamsi türü oluşturmaktadır. Kış aylarında tonlarca avlanan hamsinin ekonomik değeri de oldukça uygundur. Kılçıkla tüketime uygun olan hamsi, balık yağının üretiminde de kullanılmaktadır.

Detaylı bilgi için: Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli?

Tarif için: Pişirme Kağıdında Hamsi Tava (Videolu)

11) Kalkan

Türkiye’de kalkan balığını yemek için kış aylarını beklemeniz gerekir. Bu leziz balığın avlandığı bölge, İstanbul Boğazı’nın Kuzey kesimidir. Kışın göç etmeyi seven kalkan, genellikle Marmara Denizi’nde kendini büyütür.

Detaylı bilgi için: Kalkan Balığı Nasıl Yapılır? Faydaları, Mevsimi, Av Teknikleri

Tarif için: Kalkan Balığı Kızartması

12) İstavrit

Marmara Denizi’nde en çok çıkan balıklardan biri de istavrittir. İnce dişleri olan istavrit, eti lezzetli bir türdür. Sonbahar aylarında Marmara’ya gelen istavritler, mayıs ayı gelince Karadeniz sularına gider.

Detaylı bilgi için: İstavrit Nasıl Pişirilir? Av Teknikleri, Çeşitleri ve Besin Değeri

Tarif için: Nefis Soslu Fırında İstavrit

13) Kolyos

Türkiye’de tadabileceğiniz lezzetli bir balık türü olan kolyos, uskumru ile beraber gezen bir türdür. Uskumrunun tadıyla kıyaslandığında daha hafif gelen kolyos, düşük kalorili balıklardandır. Izgarada ve fırında tüketildiğinde daha leziz şekilde servis edilebilir.

Detaylı bilgi için: Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Avlanır? Faydaları Nelerdir?

Tarif için: Fırında Pratik Patatesli Kolyoz

14) Uskumru

Uskumru göçebe bir balık türüdür. Yaz günlerini Karadeniz’in sularında geçirir ve buradaki yolculuğu bitince sonbaharda Marmara’ya iner. Kış ayları bitince yeniden Karadeniz’e göç eden uskumru, eti lezzetli bir türdür. Çok gezdiği için besin değeri de bir o kadar fazladır. Orta yağlı balık türlerinden biri olan uskumru, her çeşit pişirme yöntemiyle tüketilebilir.

Detaylı bilgi için: Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

Tarif için: Fırında Galeta Unlu Uskumru Alabalık

15) Sardalya

Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir. Temmuz ayı ve ekim sonu arasında en sık tüketimi olan balıktır.

Detaylı bilgi için: Sardalya Nasıl Pişirilir? Leziz 7 Tarifi

Tarif için: Tempura Soslu Sardalya

16) Tekir

Tekir, sıklıkla barbunya ile karıştırılır. Bu iki balık türü yakın akrabadır. Esasında tekir ile barbunya arasında temel bir farklılık vardır. Tekirin kafası küttür ve çenesinin altında sakalı bulunur. Barbunyanın kafası ise daha uzundur. Tekir tüm denizlerimizde avlanabilir. Karadeniz ve Marmara’da avlanan tekirlerin boyu 6 ila 10 cm aralığındadır. Akdeniz ve Ege’de avlanan tekirlerin boyları ise neredeyse barbunya ile aynıdır. Tekir, 4 mevsim bulunur. En lezzetli dönemi ise tıpkı barbunya gibi temmuz ve ekim ayları arasıdır. Tekir balığının tavasını ve kağıt kebabını mutlaka denemelisiniz.

Tarif için: Mısır Unlu Tekir Balığı

17) İzmarit

Ülkemizde izmaritin 2 çeşidi bulunur. Bunlar menekşe izmarit ve istargilostur. İzmarit balığının erkekleri dişilerinden daha iridir; dişilerin boyu 20 cm civarındayken erkeklerinki 25 cm’ye kadar uzayabilmektedir. İzmartin eti son derece lezzetlidir. Tavası birçok insanın favorisidir. Sonbahar ve kış aylarında ise genellikle ızgarası önerilir.

Tarif için: İzmarit Balığı

18) Minekop ve Eşkine

Minekop da bu familyanın bir üyesidir. Minekop ile eşkine birbirine çok benzer. Minekopların boyu 30-80 cm arasında değişiklik gösterir. Nadir de olsa, bir metreden uzun olan minekoplar vardır. Son olarak, eşkine ise tüm denizlerimizde görülür. Bu balık türü genellikle kıyıya yakın, kayalık diplerde yaşar. Boyu 30 cm civarındadır.

Tarif için: Izgara Minekop Balığı

Balık ve Deniz Ürünleri kategorisini ziyaret ederek balık tariflerine ulaşabilirsiniz.

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Türkiye'de en sevilen balık hangisi? İşte ankete göre ilk 5

Araştırma şirketi Areda Survey, 16-19 Eylül 2022 tarifleri arasında ilginç bir araştırma yaptı. En sevilen balık araştırmasına bin 100 kişi katıldı. CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye'de en çok hangi balığın sevildiği incelendi. Ankete göre katılımcıların %20,3'ü hamsiyi seçerken, ikinci sırayı %18,5 ile palamut aldı. İşte, anketten yansıtan bilgiler:

balık

Balığı Nasıl Yiyorsunuz?

Araştırmada, balığın yenilme yöntemleri de ele alındı. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %80'i balığı eliyle yemeyi tercih ediyor. Balığı yerken çatal bıçak kullananlar ise %20.

Balık Nerede Yenir?

Katılımcılara 'Balık evde mi yenir, restoranda mı?' sorusu da soruldu. Katılımcıların %73,2'si evde yenir yanıtını verdi.

balık

Balığı Nasıl Pişiriyorsunuz?

Balık pişirme yöntemlerinde ise %46,9'u en çok tavayla kızartma yöntemini tercih ettiklerini söyledi. Katılımcıların %27,9'u fırın, %25,'si ise ızgara yöntemini seçti.

helva

Balık Sonrası Hangi Tatlıyı Tercih Ediyorsunuz?

Araştırmada katılımcıların %78,9'u balık sonrası helvayı tercih ederken, %21,1'i tahinli kabak tatlısı cevabını verdi.

hamsi

Türkiye'de En Çok Sevilen Balıklar

Araştırmalara göre en çok sevilen balıklar ve yüzdeleri;

  1. Hamsi (%20,2)
  2. Palamut (%18,5)
  3. Lüfer (%9,6)
  4. Levrek (%7,9)
  5. Barbun (%7,3)
  6. Sardalya (%7,0)
  7. Çipura (%6,9)
  8. Mezgit (%6,8)
  9. Somon (%5,2)
  10. İstavrit (%4,1)
  11. Sazan (%2,7)
  12. Kalkan (%1,8)
  13. Uskumru (%0,6)
  14. Kefal (%0,5)
  15. Kalamar (%0,5)
  16. Minekop (%0,2)
  17. Fener (%0,1)

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi balık nerede yaşar?
  2. Taze balık nasıl seçilir?
  3. Balık nasıl temizlenir?
  4. Balığın yanına ne gider?
  5. Balık sosları

Kilosu 500 TL olan Kalkan Balığı, tezgahların en pahalısı oldu

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında bugünlerde balık çeşitlerinin az olması yerini kültür balıklarına bırakırken en pahalı balık ise kilosu 500 TL’den satılan Kalkan Balığı oldu.
Çoğu balıkçı esnafı teknelerin kar ve fırtına nedeniyle denize açılamayınca iş yerlerini açmadı.

Tezgâhlarda genellikle kültür balıkları ağırlıklı olurken sezon başından beri istikrarlı bir şekilde av veren istavrit bugünlerde azalınca bu durum balıkçı esnafını üzdü. Bu sezon hamsiden sonra istavrit ile ayakta durmaya çalıştıklarını belirten balıkçılar onun da azalmasıyla sezonu neredeyse kapattıklarını söylediler.

TEKNELER DENİZE AÇILAMAYINCA BALIK ÇEŞİTLERİ AZ GELDİ

Balıkçı esnaflarında Ahmet Çoğalmış, yaklaşık 1 ay önce kilosunu 20-25 TL’den sattıkları istavriti bugünlerde 40-50 TL’den satmaya başladıklarını belirterek “Hava muhalefeti nedeniyle nedeniyle tekneler denize açılamayınca balık çeşitleri az gelmeye başladı. Bu sene kışın sert geçmesi balıkçıları olumsuz etkiledi diyebiliriz. Tezgâhlarımızda genelde yetiştirme balıkları yer alıyor. İstavrit 40- 50 TL, az çıktığı için fiyatı da arttı. Sezon başında bol çıkmıştı ancak bugünlerde azalınca onunda fiyatı yükseldi. İstavritin kilosunu 1 ay önce 15-20 TL idi ancak şimdi fiyatı 40-50 TL arasında seyrediyor. Levrek 85-90 TL, çupra 80 TL, somon 40-60 TL. Sezon bundan sonra pek verimli geçmez. İstavrit ile bir süre daha devam ederiz. Zaten 15 Nisan’da da av yasağı başlayacak. Müşteriler genellikle hamsi, istavrit ve mezgit soruyor” dedi.

KALKAN BALIĞI 500 TL

Tezgahların en pahalı balığı Kalkan olduğunu kaydeden Çoğalmış, “Kalkan Balığının kilosu 400-500 TL arası. Önümüzdeki günlerde Kalkan Balığı mevsimi başlıyor. En yüksek fiyatı bugün. En ucuz olduğu zamanlar 100-120 TL ‘den sattık. İki üç ay sonra Kalkan bol avlanır fiyatı düşer diye umut ediyorum” diye konuştu.

Balıkçı esnaflarından Süleyman Çakır da “Tekneler denize açılamayınca balık çeşidi yok denecek kadar azaldı. Tezgahlarımızda genelde kültür balıkları yer alıyor. Ara sıra Samsun taraflarından mezgit geliyor ancak o da pahalı olduğu için pek satılmıyor. İstavrit de bugünlerde azaldı, olanın da fiyatı 40 TL’den satılıyor. Av yasağı başladıktan sonra kıyı balıkçıların getirdiği balıkları satacağız. Bu sezon palamut yoktu. Hamsi zaman zaman oldu. İstavrit te uzun süre devam etti ancak bugünlerde o da azaldı. Bu sezon bizi kurtaran istavrit oldu. Geçen sene istavrit fazla yoktu” şeklinde konuştu.

Türkiye'de tadabileceğiniz EN lezzetli balık türleri

Çipura (Çupra)

Ülkemizde genellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında tutulan bu lezzetli balık aynı zamanda ağırlığı sayesinde en doyurucu seçeneklerden biri. Ağırlığı 180 grama kadar ulaşan çipuraya ''lidaki'' adı veriliyor. 200 gram ve üzerinde ağırlığa ulaşan lidakiler ise çipura olarak anılıyor. Genellikle ızgarada pişirilen çipuraya Akdeniz kıyılarında tatilinizi yaparken hemen hemen tüm balıkçılarda rastlayabilirsiniz. Sayıları fazla olmasa da zaman zaman Karadeniz'de de tutulabilen çipurayı İstanbul'da da birçok balıkçıda tatmanız mümkün. Eğer balık keyfini muhteşem körfez manzarasına karşı yaşamak isterseniz hemenİzmir uçak bileti almanızı öneririm.

Çipura

Hamsi

Adı Karadeniz ile özdeşleşen Hamsi de yurdumuzda tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan biri. Kızartmadan buğulamasına, ızgaradan pilavına çok farklı şekillerde sunulan hamsileri İstanbul Boğazı'nda da tutmak mümkün. Ancak birçok kişiye göre buradan tutulan hamsilerin boyu daha büyük ve Karadeniz'de tutulanlar kadar lezzetli değil. Aralık-Ocak ayları en leziz hamsileri tadabileceğiniz dönem. Hamsi'nin onlarca farklı sunumuna tanık olmak ve her birini denemek için ise rotanızı çevirebileceğiniz en uygun şehirlerden biri şüphesiz Trabzon. Mısır ekmeği gibi bölgeye has lezzetlerle birlikte hamsiye doymak için en uygun Trabzon uçak bileti fiyatlarına bakabilirsiniz.

Hamsi

Levrek

Sıcak yaz ayları geldiğinde taze taze tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan bir diğeri levrek. Hem Akdeniz hem de Karadeniz hem de Ege kıyılarında tutulan levrekler az yağlı eti ve tadına doyulmaz lezzeti ile biliniyor. Ülkemizde çok sayıda tutulduğundan başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışına da ihraç edilen levreğin ızgarası, buğulaması ve tuzda pişirilmiş versiyonu çok seviliyor. Mayıs ayından eylül sonlarına kadar geçen dönem levrek için en iyi zaman aralığı.

Bu arada balık avlamakla da ilgileniyorsan İstanbul'da balık tutulacak EN iyi yerler yazımızı inceleyebilirsin. 

Levrek

İskorpit

Balık tezgahlarında kırmızı rengi ile hemen diğerlerinden ayrılan iskorpitin tadı da en az rengi kadar farklı. Levrek ve çipura kadar bol etli olmayan iskorpitin lezzet konusunda ise herhangi bir eksik tarafı yok. Dış yüzeyinde bulunan dikenleri nedeniyle yakalandığında dikkat edilmesi gereken iskorpit eğer bu konuda özensiz olunursa kızarıklık yapabiliyor. Genelde kumluk yerlerde tutulabilen iskorpit çorbası, yahnisi, buğulaması, pilakisi ve ızgara filetosuyla ünlü. Ülkemizde hem Akdeniz’de hem de Karadeniz’de iskorpit balığı avlanabilir.

İskorpit </p>
            <span class=nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.