ek 7 sağlık raporu / Ehliyet değişiminde aile hekimi raporum sistemde kayıtlı diye sevkimi yapamıyor!? - 3. Sayfa

Ek 7 Sağlık Raporu

ek 7 sağlık raporu

Sağlık Raporu

SAĞLIK KURULLARINCA VERİLECEK SÜRÜCÜ OLUR RAPORLARININ DÜZENLENMESİNE ESAS OLAN SAĞLIK MUAYENESİNDE SÜRÜCÜ ADAYLARINDA ARANILACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE İLİŞKİN ESASLAR 

GÖZ MUAYENESİ

1) Göz muayenesi açısından sürücü belgeleri aşağıda belirtildiği şekilde iki gruba ayrılır: 
Birinci grup: A1, A2, B, F, H 
İkinci grup: C, D, E, G 

2) Görme Derecesi 
a) Birinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10 dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme toplamı 12/20 olmalıdır. 
ÖRNEK: 1 nci Göz 2 nci Göz 
2/10 10/10 
3/10 9/10 
4/10 8/10 
5/10 7/10 
6/10 6/10 
b) İkinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 6/10 ’ dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme toplamı 16/20 olmalıdır. 

3) Görme Düzeltmesi 
a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır. 
b) Kontakt lens ile düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken kontakt lensin takılması zorunlu- dur.

4) Görme Alanı 
a) Santral skotom olmamalıdır. 
b) Her iki gözün periferik görme alanları toplamı derece olmalıdır.

5) Derinlik Duyusu 
Normal olmalıdır. 

6) Renk Duyusu 
Renk duyusu ölçme muayeneleri renkli yün yumaklar veya renkli fener testleri ile yapılır. Bu testlerde renkleri ayırt edemeyenler mutlak renk körü kabul edilir. Renk körlüğü olan kişilere sürücü belgesi verilmez. 

7) Görme derecesi ne olursa olsun bir gözü olmayanlara sürücü belgesi verilmez. 

8) Görme derecesı ne olursa oIsun gece körlüğü olanlara sürücü belgesi verilmez. 

9) Ptozis- Hemiptozis 
a) Görme derecesi ne olursa olsun bir veya iki gözünde tam ptozisi olanlara sürücü belgesi verilmez. 
b) Ameliyatla düzeltilmiş veya ameliyatsız olarak hemiptozisi olanlarda; üst kapak kenarı primer pozisyonda iken pupillanın üst kenarına kadar iniyor, fakat pupilla alanını engellemiyorsa ve görme dereceleri ikinci maddeye uygun ise sürücü belgesi verilir.

10)Diplopi ve paralitik şaşılığı olanlara görme dereceleri ne olursa olsun sürücü belgesi verilmez.

11) Şaşılığı mevcut olup da binoküler görmesi olan ve görme dereceleri göz muayenesinin 2 nci maddesindeki şartlara uygun olanlara sürücü belgesi verilebilir. 

12)Afaki 
a) Tek veya iki taraflı afak olanlara ikinci grup sürücü belgesi verilmez. 
b)Tek veya iki taraflı afak olanlar ameliyattan 6 ay sonra göz muayenesinin 2/a bölümündeki görme şartlarına sahip iseler birinci grup sürücü belgesi verilir. 
c) Psödoafaklar,görme dereceleri göz muayenesinin 2 nci bölümündeki şartlara uygun ise ehliyet alabilirler. 

13) Progresif Hastalıklar 
Görmeyi zamanla azaltabilecek (katarakt, makula dejenerasyonu, retinopatiler gibi) hastalıklarda görme durumu göz muayenesinin 2 nci bölümündeki şartlara uysa dahi bu sürücülerin muayeneleri yılda 1 kez tekrarlanmalıdır. 

İÇ HASTALIKLARI MUAYENESİ 

1) DİABETES MELLİTUS 
a) Ağır diabetes mellitus vakalarına (diabetik kronik komplikasyonları örneğin; retinopati nefropati, nöropati gibi gelişmiş olanlara) sürücü belgesi verilmez 
b) Kontrollü diabetlilere, belirli aralıklarla muayene ve tettik edilmek üzere sürücü belgesi verilebilir 

2) GÖĞÜS-KALP ve DAMAR HASTALlKLARI 
a)
Ağır koroner yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. 
b) Daha önce miyokard enfarktüsü geçirenlere C, D, E, ve G Sınıfı Sürücü Belgesi verilmez. B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların da ticari araç kullanamayacağı belgesine işlenir. Miyokard enfarktüsü geçirenlere diğer sınıf sürücü belgeleri ise, belirli aralıklarla kontrol edilmek şartıyla verilebilir. 
c) Kan basıncı maksiması mmHg ve daha yüksek olanlar ile malign hipertansiyonlulara kalp atım sayısı çok düşük (dakikada 40’ın altında), atrioventriküler bloku bulunan ve Hasta Sinüs Sendromu bulunan ve kalıcı "pacemaker" takılmamış olanlara sürücü belgesi verilmez.

3) ORGAN YETMEZLİKLERİ 
a)
Hayati öneme haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. 
b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanının görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir. 

4)LABORATUAR TESTLERİ 
Sürücü adaylarınca yapılacak laboratuar testleri doktorun takdirine bağlıdır. 

KULAK- BURUN -BOĞAZ MUAYENESİ 

1) İşitme normal olmalıdır. Normal bir kulak, fısıltıyı en az 5 metreden duyar. Bir kulak normal işitiyorsa, diğer kulak fısıltıyı en az 2,5 metreden duymalıdır. (Odyometri ile ölçüm yapılması durumunda, normal kulak hava yolu eşiği 20 dB’den iyi işitmek üzere, diğer kulaktaki kayıp en fazla 40 dB olmalıdır.) 

2) Bir kulağı normal olup, diğer kulağı işitme cihazından istifade edenler, B ve F Sınıfı Sürücü Belgesi alabilirler. Bu durumda fısıltı en az 1 metreden duyulmalıdır. 

3) İşitme cihazı kullananlar, A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamazlar. İşitme cihazı kullandıkları halde, B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir. 

4) Labirent fonksiyonunu bozacak kulak-burun-boğaz hastalığı bulunanlara, sürücü belgesi verilmez. Bu tip hastalıklara yakalanan veya kalıcı tipte işitme kaybı tesbit edilen sürücülerin, sürücü belgesi iptal edilir. 

5) B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitrne tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır. 

6) Hiçbir sınıf sürücüde habis ur bulunmamalıdır. 

7) E Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlar ile B Sınıfı Sürücü Belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da bu durumda olanların ticari araç kullanamayacak- ları belgelerine işlenir. 

8) Rudimental auricula ve dış kulak yolu atrezisi olmamalı, eğer 2 ve tek taraflı rudimental auricula ve dış kulak yolu atrezisi bulunanlarda iletim tip işitme kaybı varsa, ikinci madde ile değerlendirilir. 

9) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan sağır ve dilsizlere sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullanacağı araçlara, sağır ve dilsiz olduklarını belirleyen özel işaretler konulması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. 

10) Hastalık tesbit edilenlerin durumu hastalık iyileşinceye kadar ertelenir. Osteitik ve Kolesteatonlu akıntısı olanlarda durum tedaviden sonra değerlendirilir. 

HARİCİYE MUAYENESİ 

1 ) Eklem Hareketleri 
a) Vertebra (boyun ve bel) hareketleri:Kişinin baş ve boynunu arkaya döndürmesini ve bakmasını % 50’den fazla engelleyen boyun vertebra ve boyun bölgesi hastalıklarında sürücü belgesi verilmez. Lumbal vertebra eğilme ve dönme hareketlerini % 75’den fazla engelleyen durumlarda da sürücü belgesi verilmez. 
b) Diğer eklem hareketleri: Her iki omuz, dirsek, kalça ve diz artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez. Ancak simetrik büyük eklemlerin ve aynı taraf diz, kalça, omuz, dirsek eklemlerinin fonksiyonel ankiloz ve artrodezlerinde ortopedi uzmanının kanaatı ile H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. 
c) El eklemleri: Her iki elin baş ve işaret parmaklarının hareketlerinin % 75’ten fazla kaybında Ortopedi uzmanı kanaatı ile F ve H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bundan daha az hareket sınırlılığı yapan el parmaklarında fonksiyonel durumdaki ankiloz ve artrodezlerde ortopedi uzmanı kanaatı ile A1, A2, B, F ve H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. 
Bir eldeki baş ve işaret parmağı dışındaki iki parmaktaki ankilozlarda C, D, E, G sınıfı dışında sürücü belgesi verilebilir. 

2) Ekstremite noksanlığı 
a) Bir elin başparmak veya başparmak dışında iki parmak noksanlığı veya noksan sayılacak şekilde fonksiyon kaybı olanlarda, Ortopedi uzmanının kanaatı uyarınca A, B ve H sınıfı, her iki el başparmak noksanlığı veya ileri derecede fonksiyon kaybı olanlara F Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. 
b) Üst ekstremitenin dışında ekstremite noksanlığı (doğuştan veya sonradan) halinde Ortopedi uzmanının kanaati uyarınca H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. Ancak, üst ekstremitenın tek taraflı noksanlığında da Ortopedi uzmanının kanaatiyle, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. 
c) Alt ekstremite diz altı amputasyonlarında protezle fonksiyon kazananlara B, F, G sınıfı, protezle fonksiyon uyumu iyi olmadığı, Ortopedi veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı tarafından özel tertibatlı araç kullanabilecek durumda olduğu bildirilenlere, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. 
Bunun dışındaki alt ekstremite noksanlık veya amputasyonlarında, Ortopedi uzmanı kanaatı uyarınca H Sınıfı Sürücü Belgesi verlir. 

3) Kas, Tendon ve Bağ Lezyonları 
Kas, tendon ve bağ lezyonları kalça, diz, omuz, diz ve ayak bileği eklemlerini veya bu eklemleri oluşturan kemik hareketlerini % 50’den az bozduğu Ortopedi veya Nöroloji uzmanınca belirlenenlere F ve H Sınıfı Sürücü Belgesi, daha fazla bozukluklarda H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. 
a) Bu maddelere uymayan durumlar için, Ortopedi veya Nöroloji uzmanının vereceği rapora göre işlem yapılır. 
b) Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, Ortopedi ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. 

RUH ve SİNİR HASTALIKLARI MUAYENESİ

A) Sinir Hastalıkları 

1) Santral Sinir Sistemi Hastalıkları 
Santral Sinir Sistemi ile ilgili geçirilmiş hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan uzuvların parezi ve paralizileri (kontrol, koordinasyon ve denge açısından), araç kullanmasını ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede bozuk olanlara, sürücü belgesi verilmez Hafif derecede bozukluğu mevcut olanlara, Nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesiverilebilir. 
2) Periferik Sinir Sistemi Hastalıkları 
Periferik Sinir Sisteminin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan uzuvlarda parezi ve paraliziler araç kullanmayı ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede ise sürücü belgesi verilmez. Hafif derecede güçsüzlüğü varsa, Nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir. 
İki ayağı felçli (parapleji), diğer vücut fonksiyonları normal olan şahıslara H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. 
3) Epilepsi tesbitinde sürücü belgesi verilmez. Şüpheli durumlarda klinik gözlem ve EEG tetkiki dikkate alınır. 

B) Kas Hastalıkları 

Myopati ve progresif muskuler distrofisi olan şahıslara sürücü belgesi verilmez. Nöroloji uzmanının kanaatine göre hafif vakalara yılda 1 kez muayene olmak kaydıyla A1, A2, B, F ve H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. 

C) Ruh Hastalıkları 

1) Mental Retardasyon tanısı olanlara sürücü belgesi verilmez. 
2) Her türlü demansı (bunaması) olanlara sürücü belgesi verilmez. 
3) Halen akut yada kronik her türlü psikotik bozukluğu olanlara sürücü belgesi verilmez 
4) Halen aktif olarak bağımlılık düzeyinde alkol kullananlarla uyuşturucu madde kullananlara sürücü belgesi verilmez. 
5) Ağır derecede davranış bozuklukları ya da dürtü kontrol bozukluğu olan her türlü nevrotik yada kişilik bozukluğu olanlara sürücü belgesi verilmez 

KONTROL MUAYENESİ 

Bu Cetvelin sağlık muayenesinde sürücü adaylarında aranılacak sağlık şartları ile ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerde kontrol muayenesinin yanısıra, ilgili uzman sürücü adayının sağlık durumunu dikkate alarak sıklığı 2 ila 10 yıl arasında olma ve aşağıda belirtilen yaşa özel genel kontrol muayenesinden uzun olmamak üzere ek kontrol muayenesi yükümlülüğü getirebilir. Bu durum, sağlık kurulu raporunda gerekçesi ile birikte belirtilir. 

Sürücü adayının sağlık durumundan kaynaklanan ve yukarıda belirtilen kontrol muayenelerinin yanısıra, sağlık durumu kontrol muayenesi gerektirmeyen sürücülerin; 

a) Sürücü belgesi alınan yaştan 50 yaşa kadar 10 yılda bir, 
b) 50 yaştan 65 yaşa kadar 5 yılda bir, 
c) 65 yaştan sonra her 3 yılda bir, 
genel kontrol rnuayenesi yaptırmaları gerekir. 
Kontrol muayenesinde sürücü belgesi almaya engel bir hastalık veya durum tesbit edildiğinde sürücü belgesi iptal edilir.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

ehliyet sağlık raporu
Bu yazımızda sizlere ehliyet için sağlık raporuyla ilgili anlaşılması gereken konuları izah etmeye çalışacağız. Sürücü olur raporu(sağlık raporu) alabilmek için güncel mevzuatları hemen alt kısımdan birlikte inceleyelim. 

Ehliyet için sağlık raporu zorunu mu?

Sağlık raporu olmadan ehliyet başvurusunda bulunulmuyor. Ehliyet yenileme, Ehliyet sınıfı büyütme, Kayıp veya Kırık Ehliyet, Evlilik Nedeniyle Soyisim Değişikliği, İlk defa sürücü belgesi alanlar sağlık raporu almak zorundadır. yılının sonuna kadar herkesin yeni tip ehliyet alması planlanıyor. Tüm ehliyet sahipleri yeni tip sürücü belgesine sahip olacağı için hafif araç sürücüleri 10 yılda bir, ağır araç sürücüleri 5 yılda bir yeni bir sağlık raporu alarak ehliyetlerini yenilemek zorunda kalacaktır.

Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır?

Bakanlıkça belirtildiği şekliyle aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan sağlık raporu alabilmektedir.

- Aile sağlığı merkezleri
- Özel hastaneler
- Özel tıp merkezleri
- Özel poliklinik
- Özel muayenehane

Görüldüğü üzere devlet hastanelerinden, aile hekimlerinden alabileceği gibi özel sağlık kuruluşlarına başvuru yaparak da sağlık raporu alınabiliyor.

Kayıt açtırmadan önce hangi sınıf ehliyet alacağınızı ve aile hekiminin sürücü sağlık raporu verip vermediğini sormak faydalı olabilir. Çünkü aile hekimi raporu vermeyip devlet hastanesine yönlendirdiği zaman, hastanelerin sağlık kurullarında tekli veya çoklu hekim muayenesine girmek durumunda kalıyor vatandaş. Hastanelerin sağlık kurulları bir çok tipte işlem yapıyor, vatandaş erkenden gidip orada sıraya girmesi, uygun hekim değerlendirmelerini alması varsa bazı rahatsızlıkları için yeni tahlil ve tetkiklerin yapılması süreçlerin uzamasına neden olabilir. Buna ek olarak aile hekiminden sürücü olur sağlık raporu almak ücretsiz iken hastanelerden alınacak sağlık raporları ücretlidir. Eğer aile hekimi direk raporu vermeyip devlet hastanesi kurullarına yönlendirirse mecburen yönlendirilen hastanede işlem yapılması gerekir. Bu nedenle en baştan bilgili olmak faydalı olacaktır. Özel polikliniklerde de rapor çıkarılabilir. Tabi ki özel polikliniklerin konum ve büyüklüğüne göre fiyatları değişmektedir, fakat hızlı işlem yapmak için idealdir. Bölgenizdeki küçük çaplı klinik veya polikliniklerden fiyat bilgisi alabilirsiniz. 

Aile hekimi sürücü olur sağlık raporu verebilir mi?

Gerek sürücü adayının beyanı, gerekse hekimin taktirine göre sürücü olur sağlık raporu verebiliyor. Eğer, hekim sürücü adayı için “uzman tabip değerlendirmesi gerekir” kararı verirse devlet hastanesine yönlendirme işlemi yapılıyor. 

Özel tertibat gerektiren araçları kullanabilmek için gerekli sağlık raporunu alacak vatandaşlar il sağlık müdürlüğüne sevk edilmektedir.

Başvuru yapan kişinin eğer ciddi bir sağlık problemi yoksa aile hekimi tarafından yapılan muayene sonucunda sürücü olur raporu verilmektedir. Gözlük kullananların raporlarına “gözlük kullanmak kaydıyla” geçerlidir ifadesi yer alır.

Sağlık raporu için ödenecek ücretler ne kadar?

Aile hekimi ücretsiz. Ehliyet almaya engel teşkil edecek bir rahatsızlık yoksa sağlık raporunu aile hekimliği ücretsiz veriyor.


- Aile hekimi devlet hastanesine yönlendirirse tek hekim ücreti TL, Üniversite ve Eğitim araştırma hastanesi tek hekim ücreti TL'dir.  Aile hekimi şüphelendiği bir rahatsızlık için vatandaşı devlet hastanesine tek hekim için yönlendirebilir.


- Eğer sağlık kuruluna girmek gerekiyorsa Devlet hastanesi için TL, Eğitim araştırma veya Üniversite hastanesinde ücret TL ücret talep ediliyor.  Ciddi bir sağlık problemi var ve bunun için ileri tetkikler gerektirecek durumlar varsa kararı kurul vermektedir. Kurullarda 5 tane alanında uzman hekim bulunmaktadır.

- Özel sağlık kuruluşlarının vereceği fiyatlar değişlik gösterebilir(Tahmini olarak TL arası). Ücretleri öğrenebilmek danışmak gerekir.

Not: Fiyatlar zaman içerisinde değişiklik göstermiş olabilir. 

Ehliyet sağlık raporu için süreç nasıl işler?

Bazı aile hekimleri, vatandaşın birçok maddeden oluşan ve genel olarak rahatsızlıkları belirten bir onay formunu e devlet üzerinden doldurmasını isteyebilirler. Vatandaş verdiği beyan ile oluşabilecek yükümlülükleri kabul etmiş sayılır. Bu beyanı her hekim istemiyor istemiyor. Beyan formu aşağıdaki bağlantı üzerinden sanal ortamda doldurulmaktadır.

funduszeue.info

Bu formda ne gibi maddeler var?

İşitme kaybı, Baş dönmesi, Denge kaybı, Kanser, Uyku bozukluğu, Ektremite, Eklem hareketlerinde kısıtlılık, Kas hastalığı, Şeker hastalığı, Kalp-damar, Organ yetmezliği, Sinir sistemi hastalığı, Epilepsi(sara), Ruh hastalığı, Alkol bağımlılığı, Madde bağımlılığı, Görme bozukluğu, Renk körlüğü, Gece körlüğü, Göz kapağında düşme, Çift görme veya şaşılık, Blefarospazm, katarakt, afaki veya progresif göz hastalığı, iki göz görüyor mu vs.

Sürücü sağlık raporu kaç yıl geçerli?

Geçerlilik tarihleri raporların hemen alt kısmında yazmaktadır. Aksi bir durum belirtilmedikçe raporların geçerlilikleri 2 yıldır.

Ehliyet alabilmek için zeka testi gerekiyor mu?

Medyaya yansıyan haberlerde herkese zeka testi uygulanacağı belirtiliyordu. Zeka testini uygulamak ve yorumlamak bile başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Zeka testi herkese uygulanmayacaktır. Ancak aile hekimi muayene esnasında herhangi bir ruhsal bozukluk veya zeka kıtlığı şüphesi olursa alanında uzman tabiplere sevk edilecektir. Aile hekimin kendisi test yapmayacaktır. Bunun böyle anlaşılması daha doğru olacaktır.

Süregelen ciddi bir rahatsızlığım var sağlık raporu alabilir miyim?

Hekimlerin vereceği karara göre sağlık raporu verilmeyebilir. Fakat tedavi olabilen bir rahatsızlık varsae tedaviden sonra sağlık raporu alınabilmektedir.

Aile hekimi tüm gruplar için sağlık raporu verebilir mi?

Evet verebilir. Fakat sürücünün bir rahatsızlığı varsa ve aile hekimi uzman tabibe veya kurula yönlendirilmişse sadece funduszeue.info olarak ehliyet alma ihtimali bulunuyor.

Sağlık raporlarında grup kavramları nedir?

Yılı itibariyle hem ehliyet sınıfları hem de rapor alma şartları değiştiği için grup kavramı ortaya çıkmıştır.

1. Grup sağlık raporları: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 10 yılda bir sağlık raporuyla ehliyetini yenileyecek. Bu sınıflar hafif araç sürücüleri için geçerlidir.


2. Grup sağlık raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakları kapsıyor ve bu sınıftaki sürücüler 5 yılda bir ehliyetlerini yenilecek. Bu sınıflar genelde ağır araç ve ticari araç sürücüleri kapsıyor.

Sağlık raporu almak için ister özel ister devlet hastanesine başvuru yapıldı diyelim.  Eğer hekim yaptığı muayene sonucuna göre "Sürücü olabilir" kısmını işaretlediyse sağlık raporu uygundur. 1. Grup ve funduszeue.info için ehliyetler için başvuru yapmak mümkün olur. Fakat hekim uzman tabiplere yönlendirme yaparsa ve sağlık yönünden bir kusuru bulunursa "Sürücü olamaz" kısmı işaretlenir. Ek olarak uzman tabibe yönlendirilme durumunda mevcut sağlık kusuru ağır araç kullanmaya engel teşkil ediyorsa "funduszeue.info sürücü olur" kısmı işaretlenebilir.

Not: Ehliyet için sağlık raporu edinmek için aile hekimine başvuru yapıldığı zaman sayfanın en alt kısımda örnek olarak verdiğimiz sağlık raporunun II.  kısmındaki "Sürücü olabilir" kısmını işaretlemesi halinde sağlık raporunuz her iki grup içinde geçerli ve tam olur. Yani sağlık raporunda "Sürücü olabilir" kısmının işaretli olması yeterlidir.

Benim ehliyetim hem funduszeue.info hem de 2. Grup ehliyetimi tekrar ne zaman değiştirmeliyim?

Örneğin, bir sürücünün hem A2 hem de C sınıfı ehliyeti var. Ehliyet yenilendiği zaman, A2 sınıfı için 10 sene sonra sağlık raporu ve diğer belgelerle yapılması gerekecek. Fakat C sınıfı ehliyetin süresi 5 yıldır. Eğer C sınıfını ehliyet de aktif kullanıyorsa 10 sene sonra değil mecburen 5 sene sonra sağlık raporuyla yeniden ehliyet yenileme yapılması gerekir. Bu durumda A2 ehliyetin geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl daha uzamış olacak. 

Sağlık Raporu için bilmem gerekenler?

- Kan grubu kartı
- 1 adet fotoğrafı
- Gözlük veya lens kullananlar yanında getirmeli. Protez kullananlar bildirmeli
- Sürekli kullanılan ilaç veya süregelen rahatsızlık varsa bildirilmeli.

Sürücü sağlık raporu örneği için resme tıklayınız.

YARARLI LİNKLER:

EHLİYET RANDEVU

EHLİYET HARÇLARI

EHLİYET SINAV TARİHLERİ

funduszeue.info Platformu
TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsinizBuraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
  1. mimfatih Mesaj Gönderim Zamanı: , #31

  2. Muharrem77 Mesaj Gönderim Zamanı: , #32

  3. Poyraz_ Mesaj Gönderim Zamanı: , #33

  4. mimfatih Mesaj Gönderim Zamanı: , #34

  5. mimfatih Mesaj Gönderim Zamanı: , #35

  6. Muharrem77 Mesaj Gönderim Zamanı: , #36

  7. Poyraz_ Mesaj Gönderim Zamanı: , #37

  8. mimfatih Mesaj Gönderim Zamanı: , #38

  9. Poyraz_ Mesaj Gönderim Zamanı: , #39

  10. mimfatih Mesaj Gönderim Zamanı: , #40

  11. Poyraz_ Mesaj Gönderim Zamanı: , #41

  12. mimfatih Mesaj Gönderim Zamanı: , #42

  13. Poyraz_ Mesaj Gönderim Zamanı: , #43

  14. Muharrem77 Mesaj Gönderim Zamanı: , #44

  15. mimfatih Mesaj Gönderim Zamanı: , #45


Sürücü adaylarının sürücü belgesi alabilmeleri için sağlık raporu almaları gerekmektedir. İçeriğimizde ehliyet sağlık raporu nasıl alınır, nereden alınır, ehliyet (ehliyet) almak veya yenilemek isteyenler için sınıf ekleme, ehliyet durumu hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. ehliyet sağlık raporu alma aşamaları, e-Devlet ehliyet sağlık raporu ve ücretleri ve kurumlara başvurulur.

Ehliyet için Sağlık Raporu Hangi Durumlarda Alınır?

Sürücü belgesi almak isteyen sürücü adaylarının, ehliyet alabilmeleri için sağlık raporu almaları gerekmektedir. Aşağıdaki durumlarda ehliyet için sağlık raporu alınır:

  • Yeni ehliyet alınması
  • Ehliyet (Sürücü Belgesi) Yenileme
  • Ehliyetin kaybolduğu durumlarda
  • Ehliyetlerine yeni sınıf ekleyenler, sağlık kurumlarına başvurarak rapor alırlar.

Rapor vermenin zorunlu olduğu durumlarda e-Devlet üzerinden Ehliyet ve Sağlık Raporu alınması mümkündür. Raporunuz doktor kontrolü ve onayından sonra hazırlanır.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sağlık raporu almak için çeşitli sağlık kuruluşlarına gitmeniz gerekmektedir. Sağlık raporunu en kolay şekilde almak için aile hekiminizden randevu alabilirsiniz.

Randevu almak için aşağıdaki sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz:

  • Sağlık merkezleri (aile doktorunuz)
  • Özel hastaneler
  • Özel tıp merkezleri, poliklinik ya da muayenehaneler

Belirtilen sağlık kurumlarına giderek ehliyetiniz için gerekli olan ehliyetinizi alabilirsiniz. Genel sağlık kontrolünüz tek seferde yapılır. Göz muayenesi ve diğer genel muayeneler için başka polikliniklere gitmenize gerek yoktur.

Ehliyet için Sağlık Raporunda Nelere Bakılır?

Yeni düzenleme ile ehliyetler, sınıflarına göre 5 ile 10 yıl arasında değişen belirli sürelerle geçerli olacak. Bu süre sonunda ehliyetini yenileyecek veya yeni ehliyet alacak kişilerin sürücü sağlık raporlarını almaları gerekmektedir.

Sürücü sağlık raporu almak için yukarıda belirtilen sağlık kurumlarını tercih ederek raporunuzu alabilirsiniz. Ehliyet sağlık raporunda kontrol edilecek olanlar aşağıdaki gibidir:

  • Araç kullanmaya engel olan kronik bir rahatsızlığınızın olup olmadığı incelenir.
  • Göz muayenesi yapılır.
  • Herhangi bir sorun olması durumunda hemen uzman doktora yönlendirileceksiniz.
  • Uzman doktor gerekli muayeneyi yaptıktan sonra sağlık raporunuzu verebilir.

Ehliyetini yenilemek veya yeni belge almak isteyen kişilerin gerekli şartları taşıması ve araç kullanmalarına engel bir engelin bulunmaması gerekmektedir. Bunun dışında muayene sonrasında ehliyet almak için bir engel tespit edilirse ehliyet sağlık raporu verilmeyecektir.

Sürücü Belgesi Sağlık Raporu Başvurusu Gerekli Evraklar

Sürücü belgesi almak için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • Parmak izi
  • Ödeme makbuzu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu belgesidir.

e-Devlet Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

e-Devlet Sürücü Belgesi ve Sağlık Raporu almak için öncelikle e-Devlet portalına geçerli şifreniz ve TC Kimlik numaranız ile giriş yapmanız gerekmektedir. e-Devlet üzerinden giriş yaparak e-Devlet kişisel sağlık bilgi formunu doldurabilir ve sürü raporu başvurusunda bulunabilirsiniz. Sonrasında sistem üzerinden durumunuzu takip edebilir ve ehliyetinizin sonuçlarını görebilirsiniz.

Sırasıyla gerekli bilgileri giren kişiler, aile hekimine veya başka bir kuruma gitmeden sağlık raporlarını alabilirler.

e-Devlet ehliyet sağlık raporu almak için yapmanız gerekenler:

  • e-Devlet sistemi üzerinden belgeyi almak için ilk olarak ekran üzerinden giriş bilgilerinizi tamamlayın.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna ”Kişisel Sağlık Bilgi Formu” yazın.
  • Önünüzdeki form, ilgili belgeye başvurmadan önce doldurmanız gereken belgedir. Formu doldurmadığınız sürece muayene belge düzenlemeleriniz tamamlanmayacak ve eksik görünecektir.
  • Açılan sayfa üzerinden sağ üst bölümde ”Yeni Başvuru” seçeneğine tıklayın.
  • Sonrasında sağlık bilgileriniz hakkında sorulan tüm soruları doğru olarak cevaplayın.
  • Karşınıza çıkacak olan butonda verdiğiniz bilgilerin doğru olduğunu onaylamalısınız.
  • Son aşamada işlem sonucunuzu tamamlayıp tamamlayabileceksiniz ve belgenizi e-Devlet üzerinden oluşturmuş olacaksınız.
  • E-devlet lisansı sağlık raporu başvurusu online olarak tamamlandıktan sonra yukarıda sayılan hastanelere gittiğinizde sağlık bilgi formu incelenecek ve doktor tarafından rapor oluşturulacaktır.
  • Sürücü adayları için belirtilen yönetmelik şartlarını inceleyebilirsiniz.

Sağlık Raporu Beyanında Yer Alan Sağlık Bilgileri

Düzenlenen ve kişisel sağlık bilgi formuna dahil edilen sağlıkla ilgili bilgilerin listesi aşağıdaki gibidir:

  • Alkol Bağımlılığı
  • Baş dönmesi
  • Blefarospazm
  • Çift Görme
  • Denge Kaybı
  • Eklem Hareketlerinde Kısıtlılık
  • Ektremite
  • Epilepsi (sara)
  • Gece Körlüğü
  • Görme Bozukluğu
  • Göz Kapağında Düşme
  • İki Göz Görümü
  • İşitme Kaybı
  • Kalp ve Damar Hastalığı
  • Kanser
  • Renk Körlüğü
  • Ruh Hastalığı
  • Sinir Sistemi Hastalığı
  • Sinir Sistemi Hastalığı
  • Kas Hastalığı
  • Katarakt
  • Katarakt
  • Madde Bağımlılığı
  • Organ Yetmezliği
  • Progresif veya Afaki Göz Hastalığı
  • Şaşılık
  • Şeker Hastalığı
  • Uyku Bozukluğudur.

e-Devlet Ehliyet Sağlık Raporu Sorgulama

e-Devlet Ehliyet Sağlık Raporu Sorgulama Yapılabilir. E-Devlet şifreniz ile e-Nabız sistemine giriş yaparak raporlar bölümünden ehliyet sağlık raporunuzu sorgulayabilirsiniz. E-nabız ekranında ana sayfanın sol tarafında bulunan ‘Raporlarım’ sekmesine tıklayarak sağlık, dinlenme, hastalık ve sürücü raporlarını listeleyebilirsiniz.

Güncel raporunuzun pdf versiyonu da eklenmiş olup, cep telefonunuza veya bilgisayarınıza indirip kaydedebilirsiniz.

Bunun yanında ehliyet sağlık raporu sorgulama işlemleri funduszeue.info adresinden belgenizin sol altında yer alan rapor numarası ile de sorgulanabilmektedir.

Aile Hekimi Sürücü Sağlık Raporu Alma

Bu rapor aile hekimlerinden alınabilir. Ancak, tüm denetim prosedürlerini buradan gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bu nedenle doktorunuz sizi hastanelere yönlendirebilir, bu sayede hastanelerde tam teşekküllü işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Ehliyet Sağlık Raporu Örneği EK-7

Sürücü adayları için aile hekimliği tarafından düzenlenen ehliyet sağlık raporu örneği aşağıda verilmiştir. Bu belgeyi doldurarak kurumlara başvurabilirsiniz.

e-Devlet Ehliyet Sağlık Raporu Alma Sorgulama Ekranı Pin

Ehliyet Sağlık Raporu Yönetmeliği

Ehliyet alacak veya yenileyecek olan kişiler için yapılan değişiklikleriehliyet sağlık raporu yönetmeliğiüzerinden inceleyebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Ehliyet Sağlık Raporu Ücreti

yılında ruhsat için rapor ücreti ne kadar diye merak edenler için Sağlık Bakanlığı tarafından devlet hastaneleri ve devlet üniversite hastanelerinde yılında ruhsat için alınan sağlık raporu ücreti bir hekim için 55 TL, 2 hekim için 82 TL’dir. , ise Sağlık Kurulu ve Heyetinin sağlık raporu ise TL olarak belirlendi.

Özel hastanelerde ehliyet için alacağınız sağlık raporu ortalama TL ile TL arasında olacaktır.

Sürücü belgesi almak veya mevcut ehliyetini değiştirmek isteyen kişiler de sağlık merkezlerindeki aile hekimleri aracılığıyla sağlık raporlarını alabilmektedir. Ayrıca raporlarını sağlık merkezinden almak istemeyen kişiler sağlık raporlarını kamu hastaneleri, özel hastaneler, özel poliklinikler ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı özel kuruluşlardan alabilirler.

Ehliyet Sağlık Raporu Süresi Ne Kadar?

Sürücü sağlık raporları, alındığı tarihten itibaren 2 (iki) yıl geçerlidir. Kısa sürede bir kontrol muayenesi öngörülmemişse, düzenlendiği tarihten itibaren 2 yıl geçerliliğini korur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Özel Hastane Muayene Ücretleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası