kulak delen böcek / ÇİN KARANFİLİ ÇİÇEĞİ TOHUMU

Kulak Delen Böcek

kulak delen böcek

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Görüntüsü gözyaşına benzeyen gümüş böcekleri gümüş renginde görünmesine rağmen aslında beyaz bir böcek türüdür. En fazla 20 mm kadar büyüyebilen bu böcekler evinize girmek için birçok yolu kullanabilirler, özellikle kitaplar veya karton kutular gibi araçlarla evinize girebilirler. İnsana sağlık açısından zarar veremezse de gümüş böcekleri, şayet kontrol altına alınmazlarsa evdeki yiyecek ve gıdalara zarar verebilir, eşyaları kullanılmaz hale getirir.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceğinin Yaşadığı Alanlar

  • Gümüş böcekleri genellikle karanlıkta yaşarlar.
  • Kuru lavabo içlerinde, küvetlerde, duvarlarda, zemin üzerinde bulunurlar.
  • Gümüş böcekleri çok minik fark edilmeyecek kadar dışkılar bırakırlar.
  • Gümüş böceği genellikle ambar gibi yerlerde çoğalır.
  • Gümüş böceği garaj gibi alanları da çok sever.
  • Kutu gibi kağıt içeren yerlerde çok görülür.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceğinden Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Gümüş böcekleri genellikle mutfakta, banyolarda, çamaşırhanelerde bulunur. Gümüş böceklerinin nemli ortamı çok tercih ederler nemli ortamlarda daha hızlı gelişirler.

  • Evde yerlerin kuru olmasına dikkat edilmelidir.
  • Açık tesisat kanalı, döşeme boşluklarını silikonla kapatmalıyız.
  • Açık ortamda bırakılan yiyeceklerin üzerini mutlaka örtün.
  • Mutfağa dökülen yemek kırıntılarını mutlaka elektrikli süpürge ile süpürünüz.
  • Kısa sürede gümüş böceğini yok etmek istiyor isek; profesyonel anlamda yardım anlamız gerekir.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceği Ne Yer Ne ile Beslenir?

Ev de bulunan kitap, dergi, koli, kumaş, bakliyat gibi her türlü şey ile beslenebilen gümüş böcekleri hayatta kalması için bunların olması yeterlidir.

Gümüş Böceği Hızlı Ürer Mi?

Gümüş böceğinin dişisi günde ila arasında yumurta bırakabilirler. Özellikle sıcak ve nemli yerlere bıraktığı yumurtadan çıkan yavrular dört ay içinde yetişkin böcek haline gelirler. Bu üremeye mani olmak için evinizde, yerlerde ve duvarlarda bulunan ve gizlenmeye müsait olan yarıkları mutlaka kapatın. Böylece gümüş böcekleri, yumurtalarını bırakacak bir yer bulamazlar.

Ayrıca elektrik süpürgesinin haşere istilasındaki önemli görevini unutmayın ve gümüş böceklerinin yumurta bırakma ihtimali olan yerleri çekiş gücü yüksek bir elektrik süpürgesi ile süpürmeyi ihmal etmeyin.

Gümüş Böceğinden Kurtulmak İçin Bitkisel Çözüm Yolları

Gümüş böceği;

  • Sedir yağının kokusundan nefret eder. Bunun için sedir yağını su ile sulandırarak evinizde bulunan çatlak ve yarıklara püskürtün.
  • Lavanta yağı bu böceklerin sevmediği bir diğer bitkisel üründür. Aynı püskürtme yöntemini lavanta yağı ile de yapabilirsiniz
  • Limon biliyorsunuz asidik bir özelliğe sahiptir. Gümüş böceği de yerlerin limon ile temizlenmesinden sonra kalan kokudan rahatsız olarak kokudan uzak durmaya başlayacaklardır.
  • Kekik otunu da sevmeyen gümüş böceğini uzaklaştırmak için evinizde bu bitkiden yetiştirebilirsiniz.
  • Gümüş böceğinin kitaplıkları yiyerek beslendiğini de unutmamak gerekir. Bunun için kitapların sayfalarının arasına kurutulmuş bitkilerden özellikle kekik koyarak orada yuvalanmasına engel olursunuz.
  • Yine lavanta keseciklerini de gümüş böceğini evinizden ve kitaplarınızdan uzak tutmak için kullanabilirsiniz.
  • Lavanta yaprağı + sedir ağacı kurusu + defneyaprağı + karanfil + çay ağacı yağının olduğu küçük keseleri evinizde özellikle mutfak ve kitaplığınıza yakın yerlere koyarak kokmasını sağlayabilir, böcekleri buralardan uzak tutabilirsiniz.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceği İçin Tuzak Nasıl Kurulur?

Gümüş böceklerinin ve buna benzer birçok haşerat türünün şekeri çok sevdiğini biliyoruz.

  • Kullanmadığınız bir cam kavanozun içine böceklerin sevdiği şekerli gıdalardan koyarak böceklerin kavanozun içine girmesini sağlamalısınız.
  • Cam kavanozun dışını bir kağıtla sardıktan ve içine de kayganlaştırıcı madde sürdükten sonra koymuş olduğunuz yeme böcekler geldiğinde yukarı tekrar çıkamayarak kavanozun içinde ölürler.
  • Emin olmak için kavanozun alt kısımlarına vazelin sürüp daha kaygan hale getirebilirsiniz.

Benzer tuzakları farklı araçlar kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

Gümüş Böceğini Doğal İlaçlarla Nasıl Yok Edilir?

  • Kabartma tozu ve şekeri karıştırıp böceklerin bulunduğu bölgeye koyarak böceklerin yemesini sağlayın. Bu karışımı yiyen böcekler ölürler.
  • Bal biliyorsunuz yapışkan bir özelliğe sahiptir. Şekeri çok seven böcekler balın döküldüğü yere yemeye geldiklerinde ince ayakları bala batarak hareket etmemelerini sağlayarak ölmelerine neden olacaktır.
  • Borik asit (boraks) ve patates karışımı yaparak bu yemin böceklerini yemesini sağlarsanız böceğin ölmesini sağlamış olursunuz.
  • Pire otu ve kepeği birbirine iyice karıştırıp macun haline getirdikten sonra böceklerin bu yemi yemesini sağlarsanız böcekler ölmüş olur.
  • Evinizde kapı, duvar, tezgahlarda çatlak varsa mutlaka bu çatlakların bir derz ile doldurulması gerekir.

Makaleyi okumak için tıklayın: "Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?" 

Kulağakaçan Böcekleri İle Mücadele:

SİİRT DİNAMİK İLAÇLAMA Kulağakaçan Hakkında

Kulağa kaçan böceğinin kuyruğunda 1 çift kıskaç, başında ise 1 çift anten bulunur. Ortalama 3cm kadar boyunda olan kulağakaçan böceklerinin, 6 tane bacağı vardır. Kulağakaçan böceklerinin dış görünümü bölmeli gövdesi ise uzun ve oval biçimlidir…

Oldukça hızlı hareket edebilen kulağakaçan böceği, en büyük zararı bitkilere verir. Kanat yapısı deri görünümünde ve kahverengidir. Kulağa kaçan dış ortamda her yerde görülebilir. Ev içlerine en çok açık kapı ve pencerelerin boşluklarından girer. Gece insanlar uyurken kulak ve burundan içeri giren kulağa kaçan böceği, insanların kulak zarını patlatır. Bu nedenle bu böceğe kulağa kaçan böceği denir.

Kuyruk bölümündeki kıskaçlar güçsüz olan kulağakaçan, bitki ve çiçeklerin yeni filizlerini ve renkli yapraklarını yiyerek beslenir. Yumurtlama yaparak üreme yapan kulağakaçan böceklerine nemli yaprak altı, ağaç kabuğu altı gibi nemli alanlarda sık rastlanır. Kulağakaçanın hastalık taşıyan bir böcek olmadığı bilinmektedir. Bahçe ve tarla bitkileri için oldukça zararlıdır. Bitkilerin gelişimini engeller. Kulağakaçan böceğinin diğer bir ismi kulakböceği’dir..

Kulağakaçan Böceğin Özellikleri:

  • Kulağakaçan böceği, uzun ve ince yapılı bir böcek olup, kuyruk kısmında bulunan pense şeklindeki kıskaçları ile tanınır.
  • Baş kısımlarında antenleri bulunan kulağakaçan böceği, ev içlerinde nemli alanlarda da görülebilir. Kapalı alanlarda görüldüğünde bu haşerelere karşı kulağakaçan ilaçlama yaptırmak şarttır.
  • Ortalama 3,5 – 4 cm boyunda olan kulağakaçan, gündüzleri taş ve ağaç kabuklarının altında yaşarken geceleri aktiftir.
  • Beslenmelerini sebze ve meyveler ile sağlayan kulağakaçan, hızlı hareket edebilen bir canlıdır. Bu haşerelere bazı bölgelerde “Saçkıran” adı verilmektedir..

Kulağa Kaçan Böceği Hakkında Sık Sorulan Sorular

    1. Kulağakaçan en çok nerelerde görülür?

Kulağa kaçan, yaprak ve taş altı, ağaç kabukları altı gibi nemli yerlerde sık bulunur. Tropikal, bol yağış alan alanlar kulağa kaçan böceğinin bolca bulunabileceği yerlerdir. Kış aylarında yuvaya çekilip saklanan böcek yaz ve bahar aylarında tekrar görülmeye başlar..

  • Kulağakaçan haşeresi ne kadar çoğalır?

Kulağakaçan böceğinin çoğalması çift eşeylidir. Çiftleşme sonrası, dişi kulağakaçan böcekleri yuvalarına yumurtalarını bırakırlar. Kulağakaçan haşeresi, her yumurtlama zamanında onlarca yumurta bırakır ve çoğalır..

  • Kulağa kaçan ne ile beslenir?

Kulağa kaçan böceği, beslenmesini otçul sağlar. Bahçe bitkileri ve saksı bitkileri için zararlı bir böcektir. Bitkilerin köklerini kemirerek zarar verir. Kulağa kaçan genellikle bitkilerin yeşil filizlerini yiyerek beslenir

  • Kırkayak böcekleri ne ile beslenir?

Kırkayak böceklerinin bitkilerle besleneni olduğu gibi etçil olanları da vardır. Bu türler ölü böcek, örümcek ve solucanlarla beslenir…

  • Kulağa kaçanın insanı ısırır mı?

Kulağa kaçan böceği, insanı ısırmaz, fakat böcek ev içerisine girdiğinde gece insanlar uyurken kulak ve burun içine girebilir. Evde kulak böceği, görmeniz durumunda bizi aramanız yeterli.7 gün 24 saat sizlere ilaçlama hizmeti vermekten mutluyuz..

  • Kulağa kaçan ile mücadele nasıl olmalı?

Kulağa kaçan mücadelesi, ancak ilaçlama ile mümkündür. Kulağa kaçanları kontrol altına almak zor bir işlemdir. Ferdi yapacağınız mücadele yöntemleri yeteli olmadığı takdirde böceğin direnci artar ilaç yetersiz kalabilir. Kulağa kaçan mücadelesinde kullanılan ilaçlar kesinlikle sağlık bakanlığı onaylı olmalıdır.

Dinamik İaçlama Şirketi olarak sizin için gerekli olan en kısa zamanda, acilen ve etkili İlaçlama için sizlere bir telefon kadar yakınız.

Kulağakaçan, kulağa kaçar mı?

Bir erkek kulağa kaçan. Kaynak: Flickr, CC BY-NC-ND &#; Steve&#;s Wildlife)

Bir kaç derin konudan sonra doğa hayatına dair yanlış inanışlardan birisini daha yalan olarak savalım&#;

Böcek fobisi olanların &#;kulağakaçan&#; isminden bile ne kadar rahatsız olduğunu , hele ki kulağakaçanın o arkasındaki kıskacıyla boy göstermesinin yaratacağı tepkiyi az çok tahmin edebiliyorum. Zira böceklerin sevimli canlılar olmadığını kabul ediyorum.

Öte yandan böcekler canlı bilimiyle ilgilenenlerin ilgisini pek çok yönden çekmeye muktedirdirler: Verimlilikleri, kabiliyetleri, uzmanlıkları, yaşamları vb.

Kulağakaçan böceğinin ise ismi çok cazip. İngilizce&#;de &#;Earwig&#;, yani &#;Kulak yaratığı&#; olarak anılan Forficula Auricularia, eklembacaklıların deri kanatlılar takımından hem otçul hem de etçil bir tür. Menşei Avrupa ve Batı Asya olarak tahmin edilen tür, bugün Amerika kıtasında da görülüyor.

Halk arasında yaygın olan inanışa göre kulağakaçanlar, kulaktan beyne girerler ve beyinde yuva yapıp keyif çatarlar. Fakat böylesine bir senaryo ancak La Fontane fablında Ağustos böceğine nispet yapmak için olurdu.

&#;lerin Avrupa&#;sına baktığımızda Kulağakaçan&#;ın kötü bir şanı olduğunu görüyoruz. O dönemde kulağakaçanı ihtiva eden bir yayında onun kulaktan içeri girdiği, bulduğu bir yerde demirleyip orayı yiye yiye içeriye kadar gittiği ve en nihayetinde de çıldırmaya sebep olduğu yazıyor (1).

Bir dişi kulağakaçan. Kaynak: Flickr, CC BY-NC-ND - seafoodplus.info

Bir dişi kulağakaçan. Kaynak: Flickr, CC BY-NC-ND &#; seafoodplus.info

Kulağakaçan böceğinin bir çok kültürde kulakla ilişkilendirilmesinin muhtemel bir sebebi, böceğin arkasındaki kıskacıyla beraber, çok eski zamanlardan beri kulak delmeye yarayan antik bir alete benzemesidir. Dişisinin ayrı, erkeğinin ayrı tipte kuyruk uzantıları olan kulağakaçanın erkeğinin kıskaçları aynı zamanda da makasa benzer ve bu benzerlikten dolayı İtalyanca&#;da kulağakaçan böceğine verilen isim forbicina, yani &#;küçük makas&#; anlamına gelirken, İspanyolca&#;da verilen iki isim contraplumas ve tijereta, sırasıyla &#;çakı&#; ve &#;makas darbesi&#; anlamlarına gelir (2).  En az altı Avrupa dilinde bu böyledir (3).

Ben de işte tam bu satırları yazarken bizdeki &#;Kulağakaçan&#; kelimesinin &#;kulakta delik açan alet&#; ile bir benzeşim kurularak, &#;kulak-açan&#; kelimesinden türetilip türetilmediğini merak ettim. TDK Büyük Sözlükte &#;kulakaçan&#; diye aratıldığında, Bolu, Düzce yöresinde bu böceğin &#;kûlakaçan&#; olarak anıldığını görüyoruz. Küpe takmak Anadolu&#;da da çok eski bir gelenek olduğuna göre, tıpkı Avrupa dillerinde olduğu gibi belki de kulak deliği açmakta kullanılan alete benzerliği bu böceğin ismine kaynaklık etmiş olabilir.  (4)!

Kulağakaçanın kulağa benzer kanadı. Erkek kulağakaçanların kıskacı, dişi kulağakaçanların makası var. Resim kaynak: Wikipedia.

Bir şekilde kulakla ilişkilendirilmesinin ikinci bir muhtemel sebebi de derikanatlı bu türün arada bir açtığı kanadının kulağı andırması olabilir (5). Zira derikanatlılar takımından bu türün oldukça estetik kanatları vardır ve hakikaten de bir kulak kepçesinin şeklini andırırlar (Bkz: Soldaki illüstrasyon). Tüm hakları saklı olduğu için burada kullanmadığım bir resim için bağlantıya tıklayınız.

Peki kulağakaçanlar hiç mi kulağa kaçmaz?

Böceklerin nemli, sıcak bir delik olan dış kulak kanalını şöyle bir denemek istemeleri oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Bizler de zaman zaman soğuk havadan kaçınmak için bir yerlere sığındığımıza göre onların da kulağı cazip bulmaları için bir çok sebep olabilir. Kulağakaçan gibi sürünen, nemli ve karanlık ortamlarda yaşayan bir türün -ki benzer binlerce tür vardır- arada bir aklına esen üyelerinden birinin, kuru ve aydınlıkta yaşayan böceklere nazaran kulakları bir kalem daha fazla tercih ettiğini de varsayabiliriz ama bu ne kulağakaçanın kulaklara sık sık kaçtığı gibi bir önermeyi doğrular,  ne de onun beyne yerleştiği gibi bir efsaneyi haklı çıkartır.

Kulağakaçan&#;ın gerçekten de kulağa kaçtığına dair kayda geçmiş bir kaç vaka var (3). Ancak kayda geçmiş olan vakalar diğer böceklerin kulağa girme vakalarından oranca fazla değil. &#;da yazılan eski bir doğa tarihi güncesi ise efsaneye biraz daha yenik düşmüş ama akılcılığı elden bırakmayarak böceğin panik halindeyken saklanacak delik araması halinde kulağa kaçabildiğini söylemiş (6) ama kayıtlı bir örnekten bahsedilmiyor.

Siz yine de böcekleri sevin.

Kaynaklar:

(1) Susan Scott, Craig Thomas. Pests of Paradise: First Aid and Medical Treatment of Injuries from Hawaii&#;s Animals. University of Hawai&#;i Press: Singapur.
(2) John Lloyd, John Mitchinson. Cahillikler Kitabı. NTV Yayınları: İstanbul.
(3) J. R. Fisher. Earwig in the Ear. West J Med. August; (2):
(4) seafoodplus.info?kelime=kul%E2ka%E7an&kategori=derliste&ayn=dzn
(6) Endangered Wildlife and Plants of the World Ansiklopedisi. 4. Cilt. &#;Earwig&#; maddesi.
(6) James Cundall. Everyday Book of the Natural History. Frederick Warne and Company: Londra.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir