oda sıcaklığında anne sütü ne kadar durur / Anne sütü dış ortamda ne kadar dayanır? - Bebek Haberleri

Oda Sıcaklığında Anne Sütü Ne Kadar Durur

oda sıcaklığında anne sütü ne kadar durur

Anne S&#;t&#; Nasıl Saklanır ve Verilir?

Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve sindirimi için anne sütü gereklidir. Bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayan anne sütü, bebeklerin ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarını içeriğinde barındırır. Bu nedenle bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmelidir. Peki, çalışan bir anneyseniz veya evde olmadığınız bir zamanda bebeğiniz anne sütüyle nasıl beslenir? Önceden sağdığınız anne sütünü doğru bir şekilde saklayarak bebeğinize verebilirsiniz. Özellikle çalışan annelerin sık sık tercih ettiği bu yöntem ile bebekler anne sütü ihtiyacını tamamıyla karşılayabilir. Peki, anne sütü nasıl saklanır ve tekrardan nasıl kullanılır? İşte, anne sütünü saklama koşulları:

Anne Sütü Saklama Kapları Nasıl Olmalı?

Öncelikle anne sütünü saklayacağınız kap seçimi oldukça önemlidir. Bunun için anne sütü saklama poşeti, cam kavanoz ve cam saklama kapları tercih edilmelidir. Eğer plastik kapların içerisinde toksik madde olmadığından eminseniz, bunları da kullanabilirsiniz. Anne sütünü saklamak için cam kavanoz veya cam saklama kabı kullanacaksanız, kabın tüm parçalarını sıcak suda sabun ile yıkamanız gerekir. Sterilize ettiğiniz kapları kurutmayı da ihmal etmeyin. 

Anne Sütünü Sağmadan Önce Ne Yapılmalıdır?

Anne sütünü sağarken, bir sağma makinesi kullanabilirsiniz. Ancak bu makineleri kullanmadan önce sıcak su ile sterilize etmeyi unutmayın. Aynı şekilde anne sütünü sağmadan önce göğsünüzü silmeniz ve ellerinizi yıkamanız da sütün hijyeni açısından oldukça önemlidir. Sağdığınız sütü bebeğin bir öğünde tüketebileceği şekilde bölmelisiniz. Böldüğünüz sütleri kaplara koyduktan sonra ağzını sıkıca kapatmayı unutmayın.

Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?

Sağlık Bakanlığı anne sütünü saklamak için gerekli koşulları açıkladı. Anne Sütü Saklama Talimatına göre anne sütü oda sıcaklığında ( C) 3 saat, buzdolabının içerisinde ( C) 3 gün, derin dondurucuda ( C) ise 3 ay boyunca saklanabilir. Eğer uzun süre saklanacaksa kapların üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Sağılan süt oda sıcaklığında saat tazeliğini korur. Ancak hava sıcaklığı arttıkça bu süre azalır. Eğer bebek saklama kabındaki sütü bitiremez veya bir miktar artarsa, bu sütün ağzını kapatarak buzdolabında bekletebilir, tekrardan kullanabilirsiniz. Farklı saatte sağılan sütleri de bir araya toplayabilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta sütün soğuk olmasıdır. Yeni sağılan sütü, önceki süte karıştırmadan önce mutlaka soğutmanız gerekir. Bebeklerin bir öğünde tükettiği süt miktarı ortalama mililitredir. Bu nedenle kapların boyutlarını bu miktara göre ayarlayabilirsiniz.

Saklanan Anne Sütü Bebeğe Nasıl Verilir?

Eğer anne sütü oda sıcaklığında beklediyse, bebeğe direkt olarak verebilirsiniz. Buzdolabında bekletilen anne sütünü sıcak suyun altına tutarak ısınmasını sağlayabilirsiniz. Derin dondurucuda bekletilen anne sütü ise oda sıcaklığında bekletilmemeli veya ısıtılmamalıdır. Bunun yerine derin dondurucudan çıkartılarak bir gece buzdolabında bekletin. Ardından sıcak suyun altında tutarak ısıtabilir ve bebeğe verebilirsiniz. Anne sütünü ısıtmamaya ve mikrodalgaya atmamaya özen gösterin. Bu durumlar sütün içerisindeki besin değerlerinin kaybolmasına neden olur. Derin dondurucudan çıkartılan anne sütü tekrardan dondurulmamalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Anne sütünü arttıran besinler nelerdir?
  2. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
  3. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  4. yaş arası bebeklerde beslenme nasıl olmalı?
  5. Gaz sancısına ne iyi gelir?

Anne s&#;t&#; nasıl saklanır? Buzdolabında ve buzlukta anne s&#;t&#; saklama s&#;resi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 28,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Anne sütü, bebekler için en önemli besin kaynağı. İçinde bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan tüm besinler ve vücuttaki su dengesini sağlamak için gerekli sıvı vardır. Diğer yandan içerdiği antikor ve hücrelerle enfeksiyon ve alerjenlere karşı koruyucudur. Anne sütünün depolanması gerektiği durumlarda da saklanmasına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Peki anne sütü nasıl saklanır? İşte buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi

1/4Anne sütü nasıl saklanır Buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi
2/4Anne sütü nasıl saklanır
3/4Buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi
4/4Anne sütü nasıl saklanır Buzdolabında ve buzlukta anne sütü saklama süresi

Anne Sütü Ne Kadar Sürede Bozulur?

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 54 Saniye

Anne Sütü Ne Kadar Sürede Bozulur?

Anne sütü bir çok mucizeye sahip büyülü bir besin kaynağıdır. Bazı zamanlar bu beyaz altın&#;ı, süt pompası ile sağarak sonra kullanmak için saklamak gerekebilir, özellikle çalışan bir anne iseniz.

Anne sütü de diğer sütler gibi, oda sıcaklığında uzun süre saklanamaz. Her ne kadar bakteri oluşumuna diğer sütlerden daha fazla dirençli olsa da, oda sıcaklığında 6 saatten fazla bekleyen bir süt kullanılmamalıdır. Bazı uzmanlar bu sürenin 10 saate kadar çıkabileceğini söyle de, temkinli olmakta fayda vardır, zira sağlık ile ilgili konular riske edilemeyecek kadar önemlidir.

Anne Sütünün Bozulma Süreleri

Öncelikle anne sütünü muhakkak temiz bir kapta ve ağzı kapalı bir biçimde saklamalısınız.

Oda sıcaklığında (+25°C) 6 saate kadar bozulmadan bekleyebilir.

Anne sütü saklama çantalarında (ya da buzlu portatif dolaplarda) (-4°C ile +4°C arasında) 24 saate kadar saklanabilir. Bu gibi portatif dolaplarda ve çantalarda, yeterince buz olduğundan emin olunmalıdır. Eğer 24 saat sonunda dolabı açtığınızda hiç buz kalmamış ve sütün bulunduğu kap serinliğini kaybetmişse, buzların ne zaman eridiğini bilemeyeceğimiz için bu sürü kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Buz dolabının normal bölümünde (+4°C) sakanan bir süt, 4 gün boyunca tazeliğini korur, 5. gün bakteri oluşumuna el verişli duruma gelir. Bu nedenle ilk 5 günden fazla buzdolabında beklemiş bir süt çocuğa verilmemelidir. Ayrıca, buz dolabında sakladığınız sütü, mümkün olduğunca arka tarafa yakın tutmanız gerekir, buzdolabının kapağında bulundurmamalısınız, buzdolabınızın kapağını gün içerisinde bir çok kez açıp kapattığınız için, kapak bölümü iç kesimlere göre daha sıcak olacaktır. Bu da bakterilerin oluşmasına daha uygun bir ortam sağlayacaktır.

Tek kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde (°C) 2 hafta kadar saklanabilir.

Çift kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde ise (°C) ay boyunca bakteri oluşmadan saklanabilir. Burada da yine sütün arka tarafa mümkün olduğunca yakın olması önemlidir.

Sabit dereceli derin dondurucularda (°C), 6 ila 8 ay boyunca sütünüzü saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sütler, sağlık açıısından herhangi bir sorun teşkil etmezler, ancak süt bileşimindeki bazı lipidlerin yapısı bozulduğu için sütün kalitesi taze süte kıyasla daha az olacaktır.

Anne Sütünü Nasıl Saklamalıyım?

Her organik yiyecek ve içecekte olduğu gibi, anne sütünde de zamanla bakteriler oluşarak bozulmasına neden olur. Ancak alacağınız önlemler, bozulma sürecini yavaşlatarak, sütünüzün daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesine olanak sağlar.

Öncelikle, sütünüzü sağmadan önce muhakkak ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca sütün saklanacağı kabın hava almamasına ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Sütünüzü bir kaç saat sonra kullanacaksanız, buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Ancak bu tutum, bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına göre değişkenlik gösterecektir. yaz aylarında iseniz ve  sıcak bir bölgede yaşıyorsanız bir kaç saat için bile olsa, buzdolabında saklamanız sizin yararınıza olur. Aynı şekilde, kış ayında olmanıza rağmen evinizin içi 25°C&#;nin üstünde bir sıcaklığa sahipse, yine buzdolabında saklamanız gerekir.

Buzdolabına koyduğunuz sütleri, mümkün olduğunca arka kısımlara koymanız önemlidir. Buzdolabının arka kısımlarının sıcaklığı, ön taraflara ve kapak kısmına göre daha stabildir. Bu da sıcaklığın yükselerek bakteri oluşumuna ortam hazırlama riskini azaltacaktır.

Sakladığınız sütlerin üzerine tarih ve saat eklemeyi kendinize bir alışkanlık haline getirin. Böylelikle karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.

Saklama süresi sınırları içinde olduğunu düşündüğünüz sütleri, kullanmadan önce muhakkak koklayın, eğer ekşi bir koku sezinliyorsanız, tereddüt etmeden sütü atın.

Donmuş Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

Dondurulmuş anne sütünü kullanmadan bir gün önce dondurucu kısımdan buzdolabının normal kısmına koyabilirsiniz. Böylelikle kullanmadan önce sütünüz erimiş olacaktır. Önceden dondurulmuş bir süt, buzdolabında 12 saat bekleyebilir.

Dondurulmuş sütün oda sıcaklığında erimesine izin vermeyin, bu tutum bakteri oluşma riskini arttıracaktır. Ayrıca mikrodalgada ısıtmayın, mikrodalga nedeni ile sütün içinde bazı noktalar çok daha sıcak olabilir ve bebeğinizin ağzını yakabilir.

Eğer dondurucudan çıkardığınız sütü acilen kullanmanız gerekiyorsa, musluğu soğuk kısımda açarak süt kabının dışını ıslatmaya başlayın ve yavaş yavaş musluk suyunun sıcaklığını arttırın. Böylelikle sütün erimesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabından çıkan donmamış sütü de, yine musluk altında yavaş yavaş ılıştırabilirsiniz. Ayrıca bir tencere içerisinde bir müddet su ısıtarak ocağı kapatabilir, daha sonra buzdolabından çıkardığınız sütü, kabı ile birlikte kapağını açmadan bu sıcak suyun içine koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, suyun kaynayacak kadar sıcak olmamasıdır.

Anne sütünün çok fazla ısıya maruz kalması, sütün kalitesini düşürür. bu nedenle mümkün olduğunca yavaş ısıtmalı ve kaynatmamalısınız.

Dondurulmuş sütü erittikten sonra tekrar dondurmayın, bu tutum sütün yapısını bozacaktır.

Dondurulduktan sonra eritilen sütü kullanırsanız buzdolabında maksimum 2 saat kadar daha bekletebilirsiniz. Kapağı açıldığı ve hava ile temas ettiği için bakteri oluşma ihtimali yüksek olacaktır.

Bekletilmiş Anne Sütü İle İlgili Detaylar

Anne sütü saklandığı zaman sütün yağlı kısmıyla sulu kısmı birbirinden ayrılabilir. Bu normaldir. Sütünüz bu şekilde ayrılmışsa biberonu bebeğe vermeden önce nazikçe dairesel hareketlerle çalkalayarak iki bölümün karışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sütün içerisindeki protein bileşimini etkileyebileceği için hızlı hareketlerle çalkalamayın.

Kimi zaman erimiş anne sütü taze sağılmış anne sütünden farklı kokabilir. Bunun nedeni sütün içindeki yağların kırılımıdır ve bu normal bir süreçtir.

Bebeğinizin ağzında bakteriyel bir enfeksiyon olan pamukçuk rahatsızlığı varsa bu hem onun ağzını hem de meme uçlarınızı etkiler. Pamukçuk döneminde hala süt sağarak saklayabilirsiniz. Ancak pamukçuk tedavi olduktan sonra rahatsızlığın olduğu dönemde sağdığınız sütleri atmalısınız.

 

Kaynaklar: AAP. Anne sütü dondurmak ve soğutmak için ipuçları. Amerikan Pediatri Akademisi. //funduszeue.info [Erişim Ekim ] Emzirme Tıbbı Protokolü Komitesi Akademisi. ABM Klinik Protokolü # 8: Tam süreli bebekler için ev kullanımı için insan sütü saklama bilgileri. Emzirme Tıbbı 5 (3): //funduszeue.info%%%20English%20revised%pdf [Erişim Ekim ] CDC. İnsan sütünün uygun şekilde taşınması ve depolanması. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. //funduszeue.info [Erişim Ekim ] LLLI. İnsan sütünün saklanması. La Leche Ligi Uluslararası. //funduszeue.info%20Sheets/english/_storing_human_funduszeue.info [Erişim Ekim ] Mayo Kliniği. Anne sütü ne kadar süre saklanır? //funduszeue.info?pg=2 [Erişim Ekim ] OWH. Anne sütü pompalamak ve saklamak. Kadın Sağlığı Bürosu. //funduszeue.info [Erişim Ekim ] Güncel. Preterm bebek için anne sütü ifadesi. //funduszeue.info?source=search_result&search=breast%20milk%20storage&selectedTitle=2~8#H16 [Erişim Ekim ]

 

İlk Yayın Tarihi: 15 Mart @

Anne sütü bir çok mucizeye sahip büyülü bir besin kaynağıdır. Bazı zamanlar bu beyaz altın&#;ı, süt pompası ile sağarak sonra kullanmak için saklamak gerekebilir, özellikle çalışan bir anne iseniz.

Anne sütü de diğer sütler gibi, oda sıcaklığında uzun süre saklanamaz. Her ne kadar bakteri oluşumuna diğer sütlerden daha fazla dirençli olsa da, oda sıcaklığında 6 saatten fazla bekleyen bir süt kullanılmamalıdır. Bazı uzmanlar bu sürenin 10 saate kadar çıkabileceğini söyle de, temkinli olmakta fayda vardır, zira sağlık ile ilgili konular riske edilemeyecek kadar önemlidir.

Anne Sütünün Bozulma Süreleri

Öncelikle anne sütünü muhakkak temiz bir kapta ve ağzı kapalı bir biçimde saklamalısınız.

Oda sıcaklığında (+25°C) 6 saate kadar bozulmadan bekleyebilir.

Anne sütü saklama çantalarında (ya da buzlu portatif dolaplarda) (-4°C ile +4°C arasında) 24 saate kadar saklanabilir. Bu gibi portatif dolaplarda ve çantalarda, yeterince buz olduğundan emin olunmalıdır. Eğer 24 saat sonunda dolabı açtığınızda hiç buz kalmamış ve sütün bulunduğu kap serinliğini kaybetmişse, buzların ne zaman eridiğini bilemeyeceğimiz için bu sürü kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Buz dolabının normal bölümünde (+4°C) sakanan bir süt, 4 gün boyunca tazeliğini korur, 5. gün bakteri oluşumuna el verişli duruma gelir. Bu nedenle ilk 5 günden fazla buzdolabında beklemiş bir süt çocuğa verilmemelidir. Ayrıca, buz dolabında sakladığınız sütü, mümkün olduğunca arka tarafa yakın tutmanız gerekir, buzdolabının kapağında bulundurmamalısınız, buzdolabınızın kapağını gün içerisinde bir çok kez açıp kapattığınız için, kapak bölümü iç kesimlere göre daha sıcak olacaktır. Bu da bakterilerin oluşmasına daha uygun bir ortam sağlayacaktır.

Tek kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde (°C) 2 hafta kadar saklanabilir.

Çift kapaklı buzdolaplarının dondurucu bölümünde ise (°C) ay boyunca bakteri oluşmadan saklanabilir. Burada da yine sütün arka tarafa mümkün olduğunca yakın olması önemlidir.

Sabit dereceli derin dondurucularda (°C), 6 ila 8 ay boyunca sütünüzü saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sütler, sağlık açıısından herhangi bir sorun teşkil etmezler, ancak süt bileşimindeki bazı lipidlerin yapısı bozulduğu için sütün kalitesi taze süte kıyasla daha az olacaktır.

Anne Sütünü Nasıl Saklamalıyım?

Her organik yiyecek ve içecekte olduğu gibi, anne sütünde de zamanla bakteriler oluşarak bozulmasına neden olur. Ancak alacağınız önlemler, bozulma sürecini yavaşlatarak, sütünüzün daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesine olanak sağlar.

Öncelikle, sütünüzü sağmadan önce muhakkak ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca sütün saklanacağı kabın hava almamasına ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Sütünüzü bir kaç saat sonra kullanacaksanız, buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Ancak bu tutum, bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına göre değişkenlik gösterecektir. yaz aylarında iseniz ve  sıcak bir bölgede yaşıyorsanız bir kaç saat için bile olsa, buzdolabında saklamanız sizin yararınıza olur. Aynı şekilde, kış ayında olmanıza rağmen evinizin içi 25°C&#;nin üstünde bir sıcaklığa sahipse, yine buzdolabında saklamanız gerekir.

Buzdolabına koyduğunuz sütleri, mümkün olduğunca arka kısımlara koymanız önemlidir. Buzdolabının arka kısımlarının sıcaklığı, ön taraflara ve kapak kısmına göre daha stabildir. Bu da sıcaklığın yükselerek bakteri oluşumuna ortam hazırlama riskini azaltacaktır.

Sakladığınız sütlerin üzerine tarih ve saat eklemeyi kendinize bir alışkanlık haline getirin. Böylelikle karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.

Saklama süresi sınırları içinde olduğunu düşündüğünüz sütleri, kullanmadan önce muhakkak koklayın, eğer ekşi bir koku sezinliyorsanız, tereddüt etmeden sütü atın.

Donmuş Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

Dondurulmuş anne sütünü kullanmadan bir gün önce dondurucu kısımdan buzdolabının normal kısmına koyabilirsiniz. Böylelikle kullanmadan önce sütünüz erimiş olacaktır. Önceden dondurulmuş bir süt, buzdolabında 12 saat bekleyebilir.

Dondurulmuş sütün oda sıcaklığında erimesine izin vermeyin, bu tutum bakteri oluşma riskini arttıracaktır. Ayrıca mikrodalgada ısıtmayın, mikrodalga nedeni ile sütün içinde bazı noktalar çok daha sıcak olabilir ve bebeğinizin ağzını yakabilir.

Eğer dondurucudan çıkardığınız sütü acilen kullanmanız gerekiyorsa, musluğu soğuk kısımda açarak süt kabının dışını ıslatmaya başlayın ve yavaş yavaş musluk suyunun sıcaklığını arttırın. Böylelikle sütün erimesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabından çıkan donmamış sütü de, yine musluk altında yavaş yavaş ılıştırabilirsiniz. Ayrıca bir tencere içerisinde bir müddet su ısıtarak ocağı kapatabilir, daha sonra buzdolabından çıkardığınız sütü, kabı ile birlikte kapağını açmadan bu sıcak suyun içine koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, suyun kaynayacak kadar sıcak olmamasıdır.

Anne sütünün çok fazla ısıya maruz kalması, sütün kalitesini düşürür. bu nedenle mümkün olduğunca yavaş ısıtmalı ve kaynatmamalısınız.

Dondurulmuş sütü erittikten sonra tekrar dondurmayın, bu tutum sütün yapısını bozacaktır.

Dondurulduktan sonra eritilen sütü kullanırsanız buzdolabında maksimum 2 saat kadar daha bekletebilirsiniz. Kapağı açıldığı ve hava ile temas ettiği için bakteri oluşma ihtimali yüksek olacaktır.

Bekletilmiş Anne Sütü İle İlgili Detaylar

Anne sütü saklandığı zaman sütün yağlı kısmıyla sulu kısmı birbirinden ayrılabilir. Bu normaldir. Sütünüz bu şekilde ayrılmışsa biberonu bebeğe vermeden önce nazikçe dairesel hareketlerle çalkalayarak iki bölümün karışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sütün içerisindeki protein bileşimini etkileyebileceği için hızlı hareketlerle çalkalamayın.

Kimi zaman erimiş anne sütü taze sağılmış anne sütünden farklı kokabilir. Bunun nedeni sütün içindeki yağların kırılımıdır ve bu normal bir süreçtir.

Bebeğinizin ağzında bakteriyel bir enfeksiyon olan pamukçuk rahatsızlığı varsa bu hem onun ağzını hem de meme uçlarınızı etkiler. Pamukçuk döneminde hala süt sağarak saklayabilirsiniz. Ancak pamukçuk tedavi olduktan sonra rahatsızlığın olduğu dönemde sağdığınız sütleri atmalısınız.

 

Kaynaklar: AAP. Anne sütü dondurmak ve soğutmak için ipuçları. Amerikan Pediatri Akademisi. //funduszeue.info [Erişim Ekim ] Emzirme Tıbbı Protokolü Komitesi Akademisi. ABM Klinik Protokolü # 8: Tam süreli bebekler için ev kullanımı için insan sütü saklama bilgileri. Emzirme Tıbbı 5 (3): //funduszeue.info%%%20English%20revised%pdf [Erişim Ekim ] CDC. İnsan sütünün uygun şekilde taşınması ve depolanması. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. //funduszeue.info [Erişim Ekim ] LLLI. İnsan sütünün saklanması. La Leche Ligi Uluslararası. //funduszeue.info%20Sheets/english/_storing_human_funduszeue.info [Erişim Ekim ] Mayo Kliniği. Anne sütü ne kadar süre saklanır? //funduszeue.info?pg=2 [Erişim Ekim ] OWH. Anne sütü pompalamak ve saklamak. Kadın Sağlığı Bürosu. //funduszeue.info [Erişim Ekim ] Güncel. Preterm bebek için anne sütü ifadesi. //funduszeue.info?source=search_result&search=breast%20milk%20storage&selectedTitle=2~8#H16 [Erişim Ekim ]

 

İlk Yayın Tarihi: 15 Mart @

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütü saklanması ile ilgili pek çok kafa karışıklığı vardır. Sütün saklandığı kap, saklanma şekli, bulunacağı sıcaklık gibi konular anne sütünün saklanmasında son derece önemlidir. Önerilen saklama ve hazırlama tekniklerine uyulması, bebeğin sağlığı için sağılmış anne sütünün güvenliğini ve kalitesini koruyabilir. 

Sütümü Saklamak İçin Ne Tür Kap Kullanmalıyım?

Sütünüzü sağmadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Ardından sağdığınız sütü, temiz, kapaklı bir cam kaba koyun. Cam kap kullanmıyorsanız bisfenol A (BPA) ile yapılmamış sert plastik kap da kullanabilirsiniz. Sütü koymak için özel olarak tasarlanmış pek çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerden temiz içeriğe sahip olan anne sütü poşetlerini de kullanabilirsiniz. 

Sütünüzü, evde genel olarak kullandığınız kaplarda, plastik torbalarda ya da tek kullanımlık şişelerde saklamayın. 

Anne Sütünü Saklamak İçin En İyi Yol Nedir?

Sütünüzü koyduğunuz kabın üzerine, sütü sağdığınız tarihi yazın. Bu kapları buzdolabına ya da buzluğa koyun. Buzdolabına erişiminiz kolay değilse sütü geçici olarak buz paketleri olan yalıtımlı bir soğutucuda da saklayabilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesine yetecek kadar olan miktarı ayrı ayrı kaplara koyun. Bu miktar genel olarak 60 ila mililitredir. Beslenmede bir gecikme olmaması için ya da daha küçük porsiyonlar için 30 ile 60 mililitre de saklayabilirsiniz. Süt kaplarını ağzına kadar doldurmayın çünkü anne sütü donarken genişler. 

Önceden Sağdığım Süte Yeni Süt Ekleyebilir Miyim?

Daha önce sağdığınız anne sütüne taze sağılan sütü de ekleyebilirsiniz. Yeni sütü önceki süte eklemeden önce sağılan sütü buzdolabına koyup iyice soğutmanız gerekir. Dondurulmuş süte anne sütünü eklemeyin, bu durum donan sütün çözünmesine neden olabilir. 

Sağılan Süt Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Sağılan sütü ne kadar süre saklayabileceğiniz, saklama yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir: 

Oda sıcaklığında, sağılmış anne sütü 6 saate kadar bekleyebilir. Ancak oda sıcaksa, sağılan sütü 4 saat içinde kullanmak en uygun olandır. 

Taze sağılmış anne sütü, bir güne kadar buz paketleri ile yalıtılmış bir soğutucuda saklanabilir.

Taze sağılmış anne sütü, buzdolabının arkasında temiz koşullarda dört güne kadar saklanabilir. Ancak sütü üç gün içinde kullanmak veya dondurmak en uygun yöntemdir.

Derin dondurucuda taze sağılmış anne sütü 12 aya kadar saklanabilir. Ancak yine 6 ay içinde sütü kullanmak en uygun yöntemdir. 

Anne sütünün dondurucuda ya da buzdolabında uzun süre saklanmasının C vitamini kaybını artırdığını unutmayın. 

Anne sütünün bebeğin ihtiyaçlarını doğrultusunda değiştiğini belirtmek gerekir. Örneğin bebek yeni doğduğunda sağılan süt, bebek birkaç ay olduktan sonra ihtiyaçlarını tam olarak karşılamayacaktır. Bunun yanı sıra erken doğan ya da hastanede yatan bebekler için sütün saklama koşulları değişkenlik gösterebilir. 

Dondurulmuş Sütünü Nasıl Çözerim?

Önce en eski sütü çözdürün. Dondurulmuş kabı kullanmayı düşündüğünüz geceden önce buzdolabına koyun. Ayrıca sütü ılık akan suyun altına veya ılık su dolu bir kaba koyarak da hafifçe ısıtabilirsiniz. 

Donmuş bir şişeyi mikrodalgada veya ocakta çok hızlı ısıtmayın. Sütün bazı kısımları çok sıcak, bazıları ise soğuk olabilir. Bununla birlikte bazı araştırmalar, hızlı ısıtmanın antikorları etkileyebileceğini gösteriyor.

Önceden donmuş sütün çözdürülmesinin tekrar dondurulup dondurulamayacağı ve güvenli bir şekilde kullanılıp kullanılamayacağı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, birçok uzman 24 saat içinde kullanılmayan çözülmüş sütün atılmasını önermektedir.

Çözülmüş anne sütü kokuyor mu yoksa taze anne sütünden farklı mı görünüyor?

Anne sütünüzün rengi beslenmenize bağlı olarak biraz değişebilir. Ayrıca, çözülmüş anne sütü, taze sağılmış sütten farklı bir kokuya veya kıvama sahip görünebilir. Bebeğinizi beslemek hala güvenlidir. Bebeğiniz çözülmüş sütü reddederse, saklama süresini kısaltmak yardımcı olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası