öksürüğün zararları / Öksürük Nedenleri Nelerdir, Öksürüğe Ne iyi Gelir?

Öksürüğün Zararları

öksürüğün zararları

Balgam Nedir?

Mukus, solunum yollarını nemli tutmak, bakteri, virüs ve yabancı cisimler gibi dış etkenleri solunum yollarından atmak için mukoza tarafından üretilen kaygan, sulu salgıdır. Balgam ise genellikle enfeksiyonlara bağlı olarak solunum yollarında üretilen mukusun koyulaşmış halidir. Mukus herhangi bir sorun oluşturmaz, ancak solunum yollarında gelişen enfeksiyonlar veya başka hastalıklar nedeniyle balgam artarsa, rahatsız edici olabilir. Bu durumda, vücut üretilen fazla balgamı öksürük yoluyla dışarı atmaya çalışır.

Balgamlı Öksürük Nedir?

Balgamın eşlik ettiği öksürüktür.

Balgamlı Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Solunum yolu enfeksiyonları, astım, kalp yetmezliği veya sigara tüketimi gibi faktörler balgamlı öksürüğe yol açabilir.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Balgamlı öksürükten kurtulmak için öncelikle öksürüğün nedeninin tespit edilmesi gerekir. Bal tüketmek, balgamın nemlendirilerek atılmasına yardımcı olabilir.
Bal kendi başına ya da ılık bir içecekle karıştırılarak tüketilebilir. Balın 1 yaşından küçük çocuklara verilmesi önerilmez.

Bol sıvı ile birlikte bitki çaylarının tüketilmesi, vücudun susuz bırakılmaması da balgamlı öksürüğü rahatlatmak için önerilir.

Bisolnatur ile Öksürüğünü Rahatlat

Bisolnatur renklendirici, koruyucu, tatlandırıcı, paraben gibi hiçbir katkı maddesi içermez. Aynı zamanda, glüten de içermediği için çölyak hastaları tarafından güvenle kullanılabilir.

Bisolnatur içerdiği doğal şeftali, limon ve portakal aromaları ile hoş bir tada sahiptir. T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) kayıtlı olan Bisolnatur, 1 yaşından büyük herkes tarafından kullanılabilir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ise doktora danışılarak kullanılabilir.

Bisolnatur, doğal içeriğiyle boğazda koruyucu bir tabaka oluşturarak, boğazın tahriş olmasını engeller ve kuru öksürüğü rahatlatır. Aynı zamanda, balgamlı öksürükte de balgamı yumuşatarak kolayca atılmasını sağlar.

Bisolnatur’u kullanmadan önce kullanım kılavuzu dikkatle okunmalıdır. Doğru şekilde kullanım için, şişe açılmadan önce iyice çalkalanmalı ve kutu ile birlikte verilen kaşık kullanılmalıdır.

Hamile ve emzirenler doktora danışarak Bisolnatur’ü kullanabilir.

Tüketiciler için önerilen kullanım dozları şu şekildedir (bir doz=bir ölçü kaşığı):

  • yaş arasındaki çocuklarda, 1 ölçü kaşığı (5 ml) olmak üzere günde iki doz
  • 6 yaş ve üzerindeki çocuklarda 2 ölçü kaşığı (10 ml) olmak üzere günde iki doz
  • Yetişkinlerde ise 2 ölçü kaşığı (10 ml) olmak üzere günde iki doz (Aynı zamanda, yetişkinlerde, tüketicinin gerekli gördüğü durumlarda kısa aralıklarla 4 defaya kadar kullanılması mümkündür.)

Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı olan Bisolnatur’ün 1 yaş üzeri çocuklar için kullanımı uygundur. Yetişkinlerde veya çocuklarda uyku hâline sebep olmaz. Bisolnatur’ün kullanımında, öksürük belirtilerinin bir hafta içinde iyileşmemesi hâlinde doktora veya eczacıya başvurulması önerilir.

Bisolnatur; serin, kuru ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır. Direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Şişesi açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmelidir.

Kaynakça

1. funduszeue.info#:~:text=of%20the%20cough.,Wet%20cough,flu%2C%20bronchitis%2C%20or%20pneumonia funduszeue.info funduszeue.info

Yayınlama Tarihi:

Son güncellenme Tarihi:

Balgamlı Öksürük

Balgamlı öksürük, balgam adı verilen koyu kıvamlı ve sarımsı, yeşilimsi renkte olan balgamın öksürük sırasında ağza gelmesi durumudur. 

Balgamlı öksürük özellikle soğuk kışın meydana gelen ve solunum yollarında oluşan bir durumdur. Balgamlı öksürük yaş öksürük olarak da bilinir. Balgamlı öksürük zatürre (pnömoni), akciğer apsesi, tüberküloz ve veremdir. Balgamlı öksürük, ateş, mide bulantısı, genel olarak vücut ağrısı ya da göğüs ve sırt bölgesinde ağrı gibi belirtilerle birlikte seyrediyorsa mutlaka uzman tarafından muayene edilmelidir.

Balgam nedir?

Balgam akciğerler ve solunum yollarında kendiliğinden salgılanan bir sıvıdır. Balgam mukus olarak da adlandırılır. Balgam genellikle akciğerlerde oluşur ve öksürük sırasında ağza gelerek ağız yoluyla dışarı atılır. Balgam birçok nedenden dolayı oluşabilir. Ama en çok sigara nedeniyle balgamın oluştuğu ve öksürük yoluyla atıldığı görülür.

Balgamlı öksürük oluşum nedenleri?

• Akciğerde oluşan hasar

• Yabancı maddeler

• Soğuk algınlığı

• Sigara kullanımı

• Sinüzit

• Göğüs hastalıkları

• Zatürre (pnömoni)

• Tüberküloz (verem)

• Bronşit

• Alerjiler

• Soğuk havalardan etkilenmek

Balgama ve balgamlı öksürüğe neden olur.

Öksürük nedir?

Öksürük bir reflekstir. Öksürük aspirasyona karşı akciğerleri koruyan bir durumdur. Öksürük kısaca solunum sisteminin bir mekanizmasıdır. Öksürük çok sık karşılaşılan bir belirtidir. Kuru ya da balgamlı olabilir. Kuru öksürüğün iyileşmesi daha kolay olabilirken balgamlı öksürük tedavisi biraz daha zaman almaktadır. 

Balgamlı Öksürük Nasıl Tedavi Edilir?

Balgamlı öksürük tedavisi için öncelikle neden balgamlı öksürük görülüyor sorusu cevaplanmalıdır. Yani balgamlı öksürüğün nedeni belirlenmelidir. Nedeni belirlenen balgamlı öksürük için uzman tarafından bir tedavi planı hazırlanır. Eğer balgamlı öksürük soğuk algınlığı gibi bir nedenden kaynaklanıyorsa bu durumun tedavisi diğer hastalıkların tedavisine göre farklılık göstermektedir.

Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan balgamı için ilaç tedavisi yeterli olabilmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte evde istirahat edilmesi önerilir. Balgamlı öksürük tedavisine ek olarak evde yapılabilecek bazı şeylerde vardır. Bunlar, bitki çayları tüketmek, sıcak duş almak, odanın ısısını ve nemini iyi ayarlamak, sıkı giyinmek, sigara kullanmamak, tozlu ortamlarda bulunmamak gibi şeylerdir. Balgamlı öksürük mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım

Yayınlama Tarihi: 30 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Şiddetli öksürük vücuda zararlı

Aslında öksürmek faydalıdır Solunum yoluna kaçan bir yabancı cisim, mikrop, virüs, toz, polen ve oluşan fazla ifrazat ancak bu yolla atılır. Ancak şiddetli olursa kaburga kırıklarından tansiyon yükselmesine kadar birçok tehlikeli duruma yol açabilir

Yayınlanma:

Şiddetli öksürük vücuda zararlı

Genellikle öksürüğe bağlı sorunlar kısa sürede değil, öksürük kronikleştiğinde ortaya çıkar. Şiddetli öksürüğün de ciddiye alınması gerekir. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Alerji ve İmmünolojik Hastalıklar Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, şiddetli öksürüğün vücuda verebileceği zararları şöyle sıraladı…

61

Reflü

Öksürmek mi reflüye neden olur, reflü mü öksürtür? Bunun cevabı öncelikle öksürüğün reflü yapmasıdır. Ancak sonra reflü de öksürterek, durumu içinden çıkılması zor bir hale getirir. Zamanla bu iki durum iç içe geçer. Teorik olan her öksürende reflü beklenir ama her reflü olan öksürmez. Reflü olanların yarıdan azı öksürür. Reflünün en önemli sebebi fazla kilolardır. İnsanın göbeği çıkmaya başladı mı genellikle reflü kaçınılmazdır. Öksürük ve ani reflü, insanın aniden kusmasına neden olabilir.

60

Tansiyon yükselmesi

Şiddetli öksürük esnasında kan basıncı yükselir. Baş ağrısı, göz ve burun kanamaları görülebilir. Kişi baş dönmesiyle aniden yere düşüp, bayılabilir. Hatta bu esnada başını bir yere vurabilir, bir yeri kırılabilir. Direksiyon başında kaza yapabilir.

64

İdrar kaçırma

Astım, KOAH ve bronşektazi gibi kronik öksürük yapan nedenler, özellikle kilolu ve normal doğum yapmış bayanlarda idrar kaçırmaya yol açabilir. Sürekli öksüren bu hanımların üçte ikisinde bu sorun olur. Öksürük nedeni tedavi edilmeli ve kilo verilmelidir. Aslında idrar kaçırma, zamanla normal doğum yapan kadınlarda artan kilo ile normal yaşamda da görülür. Belki de kadınları sezaryene iten en önemli neden bu gibi görünmektedir.

65

Kaburga zedelenmeleri

Özellikle orta yaştan itibaren ve bayanların kaburga kemikleri öksürürken kırılabilir ve çatlayabilir. En çok göğüs kafesinin alt kaburgalarının yandaki kenarları etkilenir. Kaburga kemiği kırıldığında çok ağrı yapar, üzerine yatılmaz, nefes alıp vermek sorun olur. Kırık üzerine parmağınız ile dokunduğunuzda ağrı ve çıtırtı hissi alınır. Kaburga kemikleri 12 adet olup, öndeki dörtte birlik kısımları kıkırdak yapıda ve esnektir. Çatlama ve kırık, tabii ki kemik kısımda olur.

GÜN İÇİNDE KENDİNİ YENİLİYOR

Aslında kaburga kemikleri en çok darbe, düşme, bombaya maruz kalma, ezilme, trafik kazası gibi durumlarda olur. Göğüs travmalarının yüzde 40'ında kaburga kemikleri kırılır ya da çatlar. Bu durum bazen normalde çekilen akciğer grafileri ile anlaşılmayabilir, bilgisayarlı tomografi daha detaylı görünüm verir. Kırılan kaburgaların sivri ve tırtıklanan uçları koruduğu bölge organlarına hasar verebilir, onları kanatabilir. Genellikle iç organlarda hasar yapmayan kırık ve çatlaklar, gün içinde kendiliğinden düzelir. Ağrı kesiciler ve bazen lokal anestezi hastaları rahatlatır.

Boğazda spazm hissi

Ender bir durumdur, öksüren kişi aniden boğazının kapandığını hisseder. Ancak bu durum saniyeler içinde geri döner. Paniğe kapılmamak, acele etmemek ve öksürüğü bir an önce tedavi ettirmek gerekir. Göğüs hastalıkları uzmanları bu durumda size yardımcı olacaktır.

Ağrıbaş ağrısıBilimdarbeHacettepe Üniversitesikazanormal doğumtrafiktrafik kazası

Öksürüğünüzün Nedeni Alerji Olabilir

Öksürüğünüzün Nedeni Alerji Olabilir

Havaların soğuması ve okulların da açılmasıyla birlikte soğuk algınlığı ve öksürük çok fazla görülmeye başlandı. Öksürüğe neden olabilecek pek çok durumun olduğunu ancak öksürüğün alerji ve astımdan kaynaklanabileceğini belirten İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, öksürükle ilgili detaylı bilgiler verdi.

Neden sürekli öksürürüz?

Boğazdaki veya solunum yollarındaki doğal tahrişe bağlı olarak öksürük ortaya çıkabilir. Basitçe anlatmak gerekirse, boğaz, trakea ve akciğerlerdeki reseptörlere yanıt verir ve beyindeki "öksürük merkezinin" aktivasyonuna yol açar.  Öksürük bir bakıma istenmeyen maddeleri dışarı atma yoludur. Öksürüğe neden olabilecek pek çok durum olabilir. Alerji ve astım da öksürüğe neden olabilen yaygın durumlar arasındadır.

Alerjik öksürük neden olur?

Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar. Histamin, burun akıntısı, öksürme, hapşırma ve burun pasajlarının şişmesinden sorumludur, bu nedenle hasta soğuk algınlığı olmasa bile soğuk algınlığı benzeri belirtiler yaşamaya başlar. Alerji öksürükleri tipik olarak hava yollarının şişmesi veya tahrişinden kaynaklanır. Ayrıca burun akıntısı geliştirirseniz, sinüslerinizde asılı kalan mukus boğazınızın arkasına damladığında da öksürük yaşayabilirsiniz.

Öksürüğün sebebinin soğuk algınlığı, alerji veya astımdan olduğunu nasıl anlarız?

Soğuk algınlığı çok yaygındır. Çoğumuz yılda üç veya dört kez soğuk algınlığı yaşayabiliriz; çocuklarda daha sık görülebilir. Ancak alerji ve astım da oldukça yaygındır. Bu koşulların üçünde de öksürük belirtisi vardır. Öksürük kuru ya da balgamlı olabilir, ara ara gelebilir, sabit kalabilir ve hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Ancak, temel nedeni anladığınız sürece çoğu öksürüğün tedavisi kolaydır. Astım, alerji ve soğuk algınlığı öksürüğü arasındaki farkları bilmek, durumu yönetmenin ana yoludur.

Soğuk algınlığının belirtileri nelerdir?

Hafif bir soğuk algınlığınız olduğunda; tek belirti burun akıntısı, hafif boğaz ağrısı, öksürük ve genel yorgunluk olabilir. Soğuk algınlığınız daha ciddiyse, vücut ağrılarınız da olabilir ve her yerde ağrı, ateş, uyku güçlüğü ve öksürüğünüz ve boğaz ağrınız daha kötü olabilir.

Alerjilerin belirtileri nelerdir?

Alerjilerin bazı belirtileri, soğuk algınlığı ile aynıdır. Örneğin burun akıntısı ve sulu gözlere sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte, kaşıntılı gözler, sık hapşırma nöbetleri ve cilt tahrişi, alerjinin yaygın belirtileridir.

Alerjik öksürük ve soğuk algınlığı farkları nelerdir?

Soğuk algınlığı ve alerjik öksürük ile ilişkili öksürük belirtilerinde önemli farklılıklar vardır.

Bir alerjinin neden olduğu öksürük:

Alerjenler mevcut olduğu sürece günler veya aylarca sürer. Soğuk mevsimlerde en sık görülen soğuk algınlığının aksine yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Sonbahar da alerjenlerin yaygın olduğu bir mevsimdir ve bu mevsimde de alerji belirtilerinde artış olabilir.

Alerjene maruz kalındığı durumlarda ani belirtilerle ortaya çıkabilir.

Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilirken, asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir.

Soğuk algınlığı da çok nadiren 14 günden uzun sürer, bu nedenle öksürük iki hafta sonra geçmiyor ve soğuk algınlığı tedavilerine ve ilaçlara yanıt vermiyor gibi görünüyorsa, alerji olma olasılığı daha yüksektir.

Alerjiler sinüs ve orta kulak enfeksiyonlarına neden olabilir

Alerjik öksürüğe sinüs ve orta kulak enfeksiyonları da eşlik edebilir. Bu durumlar alerjik reaksiyonun dolaylı etkileri olarak kabul edilir. Burun geçiş yollarındaki şişlik nedeniyle sinüsler oldukça hassas hale gelir ve bu da sinüzit olarak da bilinen sinüs enfeksiyonu riskini artırır. Sinüs enfeksiyonlarının semptomları arasında sinüslerin çevresinde ağrı (alnı, burnun üst kısmını ve her iki tarafını, üst çeneyi ve üst dişleri, elmacık kemiklerini ve gözlerin arasını etkiler), sinüs akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve şiddetli tıkanıklık yer alır.

Astım öksürüğü ve diğer durumlar arasındaki fark nedir?

Astımın soğuk algınlığı ve alerjilerle ortak başka belirtileri de vardır, ancak astımı diğerlerinden ayıran belirtiler şunlardır:

Geceleri veya gülerken veya fiziksel olarak aktifken kötüleşen bir öksürük,

Nefes almada zorluk,

Göğüste sıkışma hissi,

Nefes darlığı,

Hırıltı.

Astımlı çocuklar, ayrıca soğuk algınlığını beklenenden çok daha sık yaşayabilir veya iyileşmesinin çok daha uzun sürdüğünü görebilir. Bu nedenle astımın mutlaka kontrol altında tutulması gereklidir.

Öksürüğün şiddeti önemlidir

Soğuk algınlığı belirtileri genellikle hafiftir ve bazı soğuk algılığı ilaçları ile kolayca kontrol altına alınabilir.

Alerji belirtileri de hafif olabilir ancak alerjinin ciddiyetine göre şiddeti değişebilir ve günlük hayatın rutinini olumsuz yönde etkileyebilir.

Astım belirtileri ise tedavi edilmediği durumlarda son derece şiddetli olabilir. Bu nedenle astımın mutlak tedavi edilmesi ve kontrol altında tutulması gereklidir. Tedavi edilmeyen astım, astım ataklarına ve daha ciddi durumlara neden olabilir.

Öksürük kaç günde geçer?

Tipik olarak, soğuk algınlığı yaklaşık yedi ila 10 gün sürer ve en şiddetli belirtiler birkaç gün sonra düzelmeye başlar. Alerjiler, tedavi edilmezse, alerjen mevcut olduğu sürece belirtilere neden olur. Bu nedenle, öksürüğünüz bir hafta sonra iyileşmeye başlamazsa, belirtileriniz soğuk algınlığından kaynaklanmıyor olabilir.

Astım ise hızlı bir şekilde gelip gidebilir. Ataklar aniden gelebilir ve hızla azalabilir. Hafif ataklar dakikalarca sürebilir, ancak daha ciddi ataklar günlerce sürebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası