el ahir esması / El-Âhir Esmasının Anlamı ve Zikri, Fazileti, Faydaları - Nukteler

El Ahir Esması

el ahir esması

El-Ahi̇r ne demek? Allah'ın isimlerinden El Ahi̇r esmasının faziletleri nelerdir?

El Ahir isminin anlamı Allah'ın (cc) varlığının devamlı olduğu şeklinde tabir edilir. Allah'ın (cc) sonu yoktur ve varlığı daimdir.

EL-AHİR NE DEMEK?

Ahir kelimesi ile beraber El Ahir isminin anlamı ve bu isimle Allah'ın (cc) hangi özelliğinin anlatıldığı merak edilmektedir. Bu sayede El Ahir ismini zikredebilir ve faziletlerinden de daha hayırlı şekilde faydalanabilirsiniz. Ahir kelime anlamı açısından varlığının sonu olmayan demektir. Bu anlamına bakıldığında da Allah'ın (cc) El Ahir ismiyle varlığının sonsuz olduğunu anlamak mümkündür.

El Ahir ismini içinizden geldiği zaman istediğiniz kadar zikrederek faydalarından yararlanmak da mümkündür. El Ahir ism-i şerifinin anlamı Allah'ın (cc) varlığının devamlı olacağı şeklinde tabir edilir. Allah'ın (cc) varlığının herhangi bir başlangıcı olmadığı gibi herhangi bir sonu da yoktur. Allah (cc) evveldir ve bu bağlamda El Ahir ismiyle de anlatılır.

Allah'ın (cc) 99 tane en güzel ismi vardır ve bu isimlerin her biriyle Allah (cc) ile ilgili farklı bilgiler verilir. Bu nedenle Allah'ın (cc) ismini bilmek ve zikretmeyi alışkanlık haline getirmek kulların Allah (cc) ile daha yakın olmalarına vesile olur.

Kendinizi her yetersiz, kötü ve mutsuz hissettiğinizde Allah'ın (cc) isimlerini zikredebilir ve kendinizi daha yakın hissedebilirsiniz. Allah'ın (cc) isimlerini zikretmek kalbinizin daha yumuşak olmasını ve maneviyatınızın da yükselmesini sağlar.

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN EL AHİR ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Allah'ın (cc) isimlerinden biri olan El Ahir isminin anlamını öğrenen kişiler faziletleri hakkında da bilgi sahibi olmak istemektedir. Tüm isimlerinin faziletleri farklı olduğundan faziletleri öğrenerek uygun olan ismi zikretmek Müslümanlar için daha hayırlı olur. El Ahir isminin faziletlerini bilmek ve bu sayede faziletlerinden faydalanmak mümkündür.

İlahı yardım görmek ve kalbinde manevi huzur hissetmek isteyen kişiler her gün sıklıkla El Ahir ismini zikretmeli ve bunu alışkanlık haline getirmelidir. Düşmanları yenmek ve onlara karşı galibiyet elde etmek isteyen kişilerin de Allah'ın (cc) isimlerinden El Ahir ismini 801 kez zikretmeleri gerekir.

Eğer her gün hem sabah hem de akşam 100 kere El Ahir ismini okursanız bu sayede kalbiniz saflıkla dolar ve kendinizi daha masum hissedersiniz. Allah (cc) kullarının iyi olması için her zaman onlara doğru yol gösterir ve kötülüklerden de uzak durması için yardım eder. Allah (cc) iyi insanlara daha fazla iyilik yapar onlar için daha hayırlı şeyler olmasını sağlar. Müslüman kullar ne isteyeceklerse Allah'tan (cc) istemelidir.

Dünya Bizim Kültür Portalı

El- Evvel

Sözlük anlamı: Varlığının başlangıcı olmayıp her şeyden önce olan, var olan.

“el-Evvel” ismi Mevla Teâlâ’nın “Kıdem” sıfatına dayanır ve Allah’ın ezeli olduğunu ifade eder. Yani Allah hep var olmuştur. O’nun için bir başlangıç düşünülemez.

Bu âlemde yaratılan her varlığın bir evveli yani başlangıcı vardır. Zira mahlûk (Yaratılan), hâdistir yani sonradan yaratılmıştır. Bu sebeple “el-Evvel” İsm-i Celilesine Allah Teâlâ için kullandığımızda başlangıcı olmayan, mahlûk olan her şey için konuştuğumuzda ise bir başlangıcı olan diye mana verildiğini görürüz.

Öyleyse kâinata bakıldığında bütün çekirdekler, yumurtalar, nutfeler “Evvel” isminin birer habercisidir.

Başka bir pencereden bakacak olursak yaratılanlar arasında da bir evvellik olduğunu görürüz. Mesela, Hasan’ın  doğumu ve ölümü, Hüseyin’e  göre evvel olmuştur. Bu minvalde bakıldığında da görülür ki Allah Teâlâ’nın isimleri, yarattıklarını her cihetten kuşatmış ve her manada bize varlığının ispatını sunmuştur.

Dua:

Ya Rabbi! Her şeyin en

evveli Sen’sin. Sen’in diriliğin ile bizleri yaşat. Bize neyde evvel olmayı nasip eyledi isen, hakkını vermeyi de nasip eyle. Ya Rabbi! İslâm ve hayır yolunda  evvel olmakta en yüce olmuş kişilerin izinden bizleri ayırma…

El- Âhir

Sözlük anlamı: Her şey yok olduktan sonra bâki (Daim) olan, varlığının nihayeti (Sonu) olmayan. “el-Âhir” ismi Allah Teâlâ ’nın “Beka” sıfatına dayanmaktadır. Varlığının ebediyen devam edeceği manasına gelmektedir. Yani Allah Teâlâ için bir yok oluş asla düşünülemez.

Kâinatta yaratılan her varlığın nasıl bir evveli var ise bir âhiri de vardır. Çünkü Allah dışında evveli olan bir şey için âhirinin olmaması düşünülemez. Zira mahlûk fânidir. Fâniliğin olduğu yerde de elbet bir bitiş olacaktır. Bu sebeple de yaratılış içerisinde yer alan her olayın neticesi, her tohumun meyvesi “el-Âhir” İsm-i Celilesini bize göstermektedir. Aynı zamanda insan için de ölüm vaktini hatırlatmaktadır.

Bu döngüden anlaşılacağı üzere kâinatın ve tüm mahlûkatın yaratılışı, başlangıç (Evvel) ve bitiş (Âhir) olarak iki ana unsurdan oluşmaktadır.

İnsanoğlunun kendi arasında da bir âhirlik göze çarpar. Mesela, Hüseyin’in  doğum ve vefatı, Hasan’a  göre âhir olmuştur. Bu pencereden bize gösterilende; insan, hayatının her alanında muhakkak ya evvel ya da âhirdir.

Dua:

Ya Rabbi! Âhir olan Sen’sin. Şu fâni olan dünya hayatında bizi neyde âhir kıldı isen en güzel âhiri yaşat. Âhirimizi, âhir olmakta dahi kendine gıpta ettirdiklerinin âhirine benzet. Kendi himayende verdiğin hayatımızı yine kendi himayen altında iade etmeyi nasip eyle…

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır