kulak içi ağrısı sebepleri / Kulak ağrısının altında yatan 8 neden (Otalji nasıl tedavi edilir?) - Sağlık Haberleri

Kulak Içi Ağrısı Sebepleri

kulak içi ağrısı sebepleri

Kulak ağrısı neden kaynaklanır?

Primer Kulak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Genellikle hızlı başlayan ve kesici-batıcı şeklinde nitelendirilen primer kulak ağrısı, kulak içerisinde gelişen birçok probleme bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kulak Enfeksiyonu: Hem orta kulakta hem de dış kulak bölgesinde gelişen enfeksiyon, şiddetli kulak ağrısına neden olabilir. En çok karşılaşılan primer kulak ağrısı nedeninin otitis media olarak da bilinen orta kulak iltihabı olduğu söylenebilir. Özellikle okul çağında çok sık gelişen ve çocuklarda kulak ağrısı ile birlikte yüksek ateş şikayetine de neden olan orta kulak iltihabı, mutlaka doktor muayenesi gerektiren ciddi bir sağlık problemidir. 

Östaki Tüpü Tıkanıklığı: Kulakta ağrı ile birlikte baş dönmesi, kulak uğuldaması ve kulak çınlaması gibi belirtilerin gözlendiği östaki tüpü tıkanıklığı, genellikle orta kulak enfeksiyonuna ya da orta kulakta sıvı artışına bağlı olarak gelişir. 

Barotravma: Uçak seyahati ya da tüplü dalış sırasında aniden değişen hava basıncının etkisi ile orta kulakta kısmi zedelenme meydana gelebilir. Barotravma olarak adlandırılan bu durum, kulak zarı delinmesi ve geçici işitme kaybı gibi problemlere yol açabilir. 

Sekonder Kulak Ağrısı Nedenleri Nelerdir? 

Kulak dışı enfeksiyonlar: Özellikle bademcik iltihabı, farenjit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları kulakta ağrı hissine neden olabilir. Bu ağrı şikayeti ek bir tedavi ihtiyacı doğurmaz ve genellikle enfeksiyon probleminin tedavi edilmesi ile birlikte ortadan kalkar. 

Tümörler: Kulak yolunda olmayan ancak kulağı etkileyen yutak ve gırtlak gibi bölgelerde ortaya çıkan tümörler, aralıklı kulak ağrısı şikayetine neden olabilir. Kulak dışı tümörlerden kaynaklanan kulak ağrıları genellikle şiddetli değildir ve yavaş seyrettiği için tümör geç fark edilebilir. 

Çene Eklemi Rahatsızlıkları: Romatoid Artrit, Osteoartroz ve Gut gibi eklemleri etkileyen hastalıklar, temporomandibular eklem olarak adlandırılan çene ekleminde hasara ve buna bağlı gelişen kulak ağrısına neden olabilir. Yaşanan ağrının çiğneme ve konuşma gibi çene hareketlerine bağlı olarak şiddetlenmesi, çene eklemi rahatsızlıklarından kaynaklanan kulak ağrısına işaret eder. 

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir? 

  • Ütü ile ısıtılan sıcak bir havlu ya da bez parçası ile yapılan sıcak uygulama, kulak ağrısını hafifletici etki gösterir. 
  • Sakız çiğnemek ve aralıklı olarak esneme hareketi yapmak östaki borusu üzerindeki basıncı azaltarak kulak ağrısının hafiflemesini sağlar. 
  • Kulak kirine bağlı tıkanıklık problemi ile de kulak ağrısı şikayeti gelişebilir. Bu ağrıyı hafifletmek için kulak çevresini ve kulak kepçesinin içini yumuşak pamuklu bir mendille temizleyebilirsiniz. Kulak çöpü gibi sert cisimler kulak zarında hasara ve işitme kaybı gibi ciddi problemlere neden olabilir. 

Kulak ağrısını geçirmek için belirtilen yöntemler etkili olsa da en doğru uygulama ağrıya neden olan sağlık probleminin tedavi edilmesidir. Bunun için en kısa sürede doktor muayenesine gitmeli ve planlanan tedaviyi düzenli şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz. 

Kulak ağrısının altında yatan 8 neden (Otalji nasıl tedavi edilir?)

Kulak ağrısı her yaş grubunda görülebilen ve son derece rahatsız edici bir problem. Aynı zamanda işitme kaybı, kaşıntı, çınlama, dolgunluk hissi, kulakta akıntı gibi yakınmalar da ağrıya eşlik edebiliyor. Uzmanlar, kulak ağrısı olduğunda vakit kaybetmeden hekime başvurmak konusunda uyarıyor.

Tıbbi adı otalji olan kulak ağrısının altında enfeksiyonlardan travmalara kadar birçok neden bulunuyor. Dolayısıyla hafif, şiddetli, zonklayıcı, ani girip çıkan, çevreye yayılan ağrı gibi çok farklı belirtiler gözlenebiliyor. Ancak nedeni ne olursa olsun kulak ağrısı durumunda, özellikle de çocuklarda vakit kaybedilmeden hekime başvurmak gerekiyor.

KBB Uzmanı Doç. Dr. Aras Şenvar, kulak ağrısının önemsenmediği takdirde daha önemli sorunlara yol açabileceğini, özellikle devam eden ağrıların mutlaka ciddiye alınarak araştırılması gerektiğini vurguluyor. Doç. Şenvar, kulak ağrının altında yatan 8 önemli nedeni ise şöyle sıralıyor:  

Orta kulak enfeksiyonu: Özellikle çocuklarda kulak ağrısının en sık nedenini orta kulak enfeksiyonları oluşturuyor. Genellikle nezle, grip, anjin gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarını takip eden günlerde ortaya çıkan kulak ağrısına ateş, akıntı, işitme kaybı da eşlik edebiliyor. Hekim kontrolünde antibiyotik tedavisi gerektiren ağrı birkaç saat ile bir gün içinde azalıp geçebiliyor. Ancak bu dönem içinde özellikle çocukların rahatlamasının ebeveynler açısından aldatıcı olmaması ve antibiyotik tedavisine en az 10 gün devam edilmesi önem taşıyor.

Orta kulakta sıvı birikmesi: Bir başka kulak ağrısı sebebini de orta kulakta sıvı birikimi oluşturuyor. Özellikle 2-7 yaş arasındaki çocuklarda sık karşılaşılıyor. Bir çeşit kulak iltihaplanması olan bu durumda ağrının çok şiddetli olmamakla birlikte zaman zaman tekrarladığı gözleniyor. Orta kulakta sıvı birikmesiyle başlayan bu durum işitme kaybına da neden olabileceği için önem taşıyor. Bu nedenle önce ilaç tedavisi, gerekirse de cerrahi tedaviye başvurmak gerekebiliyor.

Dış kulak enfeksiyonu: Kulakta ağrı yaratan bir diğer önemli sorun ise dış kulak enfeksiyonu. Dış kulak yolunu kaplayan derinin sık ıslanması ve nemlilik oluşmasıyla meydana geliyor. Bu nedenle, yüzme mevsiminin açılmasıyla birlikte, özellikle de yaz aylarında dış kulak enfeksiyonları artmaya başlıyor. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren sorun antibiyotik ve lokal pansuman ile tedavi edilebiliyor. Ayrıca, tedavi boyunca kulağın ıslanmaması ve kuru tutulması önem taşıyor.

Kulak salgısının birikmesi: Kulak kiri denilen dış kulak yolunun doğal salgısı bazı durumlarda kulak yolunda birikip sertleşerek ağrıya neden olabiliyor. Bu durumda kulağın gliserinle yumuşatılması ve mutlaka bir uzman hekim tarafından temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca kitleyi daha ileri itme ve kulak zarına zarar verme riski doğabileceğinden, kulak temizliği için pamuklu çubuklar kullanmak doğru bulunmuyor.

Travmatik durumlar: Günlük yaşam içinde karşılaşılabilecek, kulak kepçesinin delici, kesici yaralanmaları, kepçenin donması gibi kulaklara yönelik travmatik durumlar da ağrıya neden olan etkenler arasında sıralanıyor. Bununla birlikte, uçak yolculuğu, dalış gibi basınç değişikliklerine bağlı oluşan barotravmalar da kısa ya da uzun süreli kulak ağrısı yaratabiliyor. Uçağın inişi sırasında kulakta oluşan ağrı ve tıkanma çoğunlukla kendiliğinden veya sık yutkunmayla geçebiliyor. Ancak genel olarak sebebe göre tedavi uygulanan travmatik durumlarda vakit kaybetmeden hekime başvurmak önem taşıyor.

Zona hastalığı: Herpes Zooster virüsü ile oluşan ve zona diye bilinen viral enfeksiyonlar özellikle kulak kepçesi ve dış kulakta yerleşerek ağrıya neden olabiliyor. Kaşıntı, kızarıklık, çınlama ve baş dönmesinin de ağrıya eşlik edebildiği bu sorunun tedavisinde antiviral ilaçlardan yararlanılıyor. 

Kulak ağrısının altında yatan 8 neden (Otalji nasıl tedavi edilir?) - 1

Farklı bölgelerde ortaya çıkan hastalıklar: Kulağın duyu sinirlerinin kulak dışındaki bölgeleri de uyarması sonucu başka bölgelerdeki patolojilerden kaynaklanan ağrılar yaşanabiliyor. Bunlara da yansıyan ağrılar deniyor. Örneğin baş ve boyunun herhangi bir bölgesinde ağrıya neden olabilecek bir sorun yansıyan kulak ağrısına yol açabiliyor. Ayrıca, çene eklemi bozuklukları, diş hastalıkları, dişeti sorunları, boğaz ve genizdeki hastalıklar, gırtlak sorunları, kulak etrafında deri, deri altı hastalıkları, boyunda lenf bezleri ile ilgili sorunlar, reflü, boyun omurları ile ilgili hastalıklar, adale spazmları da yansıyan kulak ağrılarına neden olabiliyor. Özellikle baş, boyun ile ilgili bir tümoral hastalığın erken tanısı bakımından yansıyan kulak ağrılarında çok dikkatli olunması ve vakit kaybedilmeden ayrıntılı muayene yapılması gerekiyor.  

Nöraljiler: Kulak ve çevresinin, boyun bölgesinin duyu sinirlerinden kaynaklanan nöralji adı verilen sinirsel kökenli kulak ağrıları genelde aniden başlıyor ve kısa sürede geçiyor. Ancak tekrarlayıcı özellikte ve şiddetli yaşanan ağrı, ani bir batma hissi ya da çakma şeklinde de görülebiliyor. Bu hastalarda nörolojik muayene ve tetkikler sonucu medikal tedavi uygulanıyor.

SAĞLIK HABERLERİ

Kulak ağrısı neden olur, nasıl geçer? Kulak ağrısına ne iyi gelir?

Kulağın neden ağrıdığının anlaşılabilmesi için beklemeden uzman bir hekimle görüşmekte fayda vardır. Çünkü başlangıçta hafif başlayabilen kulak ağrısı zamanla şiddetlenerek orta kulakta sorunların çıkmasına ve işitme kayıplarının ortaya çıkmasına bile neden olabilmektedir. Özellikle orta kulak iltihabı ilerlediğinde pek çok kişide işitme kaybı görülebilmektedir. Bu yüzden kişinin kendi kendine kulak ağrısını geçirmeye çalışması iyi bir çözüm yolu değildir. Diğer yandan kulakta çınlama, akma ve kaşıntılar da ağrı ile beraber ortaya çıkabilir. Kulak ağrısının nedenleri çok fazla olduğundan bazen kesin sebebi bulmak zor olabilmektedir. Örneğin; iltihap, enfeksiyon, bakteriler, travma, bebeklerde diş çıkarma dönemleri, başa alınan darbe, kulağa su kaçması gibi kulak ağrısının çok fazla nedeni olabildiğinden mutlaka doktorun iyi bir araştırma sonucunda kesin nedene ulaşması gerekmektedir. Erken fark edildiğinde kolaylıkla çözümü bulunabilen kulak ağrısı ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Bu içeriğimizde kulak ağrısı neden olur, nasıl geçer? Kulak ağrısına ne iyi gelir? Gibi konularda ayrıntılı bilgileri bir araya getirdik. İşte kulak ağrısı ile ilgili merak edilenler…

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak ağrılarının çeşitli nedenleri vardır. Bu yüzden pek çok kişi kulak ağrısı neden olur? Diye merak eder. İç kulaktaki iltihap, bakteri, enfeksiyon, travma, tümör, yabancı cisim çarpması/darbe gibi nedenlerle kulakta ağrı oluşabilir.

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtlanabilmesi için önce ağrının nedeninin uzman doktor tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Örneğin ağrı bakteri ya da enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotikler yardımıyla kısa zamanda geçmektedir. Ancak kulak ağrısı farklı bir organla bağlantılıysa asıl sorun olan yerde iyileşme sağlanmadığı müddetçe ağrı geçmez. Bu yüzden özellikle çocuklarda kulak ağrısı ciddiye alınması ve hemen uzman bir hekimle görüşülmelidir.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısı kişinin günlük yaşamını olumsuz etkilediğinden kulak ağrısına ne iyi gelir diye pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Öncelikle kulak ağrısının asıl sebebinin tespit edilmesi gerekmektedir. Örneğin ağrının nedeni kulak içinde oluşmuş bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa enfeksiyon doktorlar tarafından verilen ilaçlarla kurutulduğunda ağrı geçmektedir. Özellikle kulakta enfeksiyon olduğu durumlarda ateş de olabileceği için kişi durumu bu şekilde fark edebilir. Buna karşılık farklı bir organın örneğin başın ve dişin ağrısının kulağa vurduğu durumlarda asıl ağrıyan yerin tedavi edilmesiyle ancak kulaktaki ağrı da son bulur. Ağrıya bağlı olarak değişmekle beraber antibiyotik, kulak damlası, ağrı kesici gibi ilaçlarla kulak ağrısı tedavi edilmektedir.

Kulak Ağrısı Baş Ağrısı Yapar mı?

Kulak ağrısı hem yetişkinlerde hem de bebek ve çocuklarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen kulak ağrısı baş ağrısı yapar mı diye merak edilmektedir. Kulak ağrısı çınlama, akıntı ve baş ağrısına neden olabilen bir rahatsızlıktır.

Kulak Ağrısı Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Kulak ağrısı tedavi edilmezse çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Peki kulak ağrısı hangi hastalıklara yol açar? Kulak zarında delinme, işitme kaybı, kulak zarının yırtılması gibi oldukça ciddi sorunlar kulak ağrısı ile beraber ortaya çıkabilir.

Şiddetli Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Şiddetli kulak ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı çok sayıda kişi tarafından merak edilmektedir. Soğan, sarımsak, zencefil, nane gibi evde doğal çözümlerle de kulak ağrısı anlık olarak kesilebilse de asıl nedenin öğrenilmesi için mutlaka uzman bir doktorla görüşmek gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası