kavunun faydaları / Kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi geliyor? - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Kavunun Faydaları

kavunun faydaları

Kavunun 7 &#;nemli faydası

Kavun düşük kalorili ve oldukça lifli bir meyvedir. gramında yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. Kavunun gramı tat ve su durumuna göre kilokalori (kcal) içerir. Çok miktarda sarı ve turuncu meyve beta karoteni açısından zengindir. Lif içeriği yüksek olan kavun bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur. İçeriğinde türüne göre değişebilen çok sayıda önemli mineral ve vitamin vardır. A, C, B1, B2, B5 vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır. Bir porsiyon kavunda 11,84 karbonhidrat (g), 2,00 protein (g), 0,18 yağ(g), 1,62 lif (g), 16,20 sodyum (mg), ,60 potasyum (mg) ve 19,80 kalsiyum (mg), 0,61 vardır. Kavun, vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan özellikle yüksek bir E vitamini içeriğine sahiptir. Bu fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarını önler. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. Cildi ve saçı esnek tutar, göz sağlığı için önemlidir. Ayrıca kavun çekirdekleri; A, B ve C vitaminleri ile magnezyum içermektedir. İçeriğinde demir, kalsiyum ve değerli yağlar bulunmaktadır. Kavun çekirdekleri bütün olarak yutulmamalı, çiğnenmeli, öğütülmeli veya doğranarak tüketilmelidir. Olgun tatlı bir kavunda % 10 oranında şeker vardır. Bu nedenle gram posa başına yaklaşık 55 kilokaloriyle önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda potasyum ve provitaminin yanı sıra A vitamini ile değerli kalsiyum, C, B1 ve B2 vitamini, fosfor ve demir değerleriyle dikkat çeker. Kavunun ana kısmı yaklaşık % 85’i sudan oluşur. Özellikle spor aktivitelerinden sonra veya aralarda harika bir susuzluk gidericidir.

KAVUNUN EN ÇOK BİLİNEN FAYDALARI ŞÖYLE SIRALANMAKTADIR:

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki potasyum ve C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklık sistemi güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücut direnci sağlar.
2. Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir. Zengin besin değerleri nedeniyle kansızlık sorunu olanlarda etkilidir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürür. Kalp damar sorunu olanların özellikle yaz aylarında kavunu düzenli olarak tüketmeleri önerilir.
3. Böbrek taşları ve kumlarının düşmesine yardımcı olur.
4. Yatıştırıcı etkisi nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uyku sorunu olanlara iyi gelir. 5. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kabızlığa iyi gelir.
6. Cildi nemlendirir, romatizma ağrılarını hafifletir.
7. Sindirilmesi kolay olan meyveler arasında yer alan kavun, kilo vermek isteyen ancak metabolizma hızı yavaş olanlara önerilir. Diyet programlarında yer alan kavun hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlamakta ve metabolizmayı da hızlandırmaktadır.

KAVUN ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Olgunlaşması uzun süren kavunu alırken bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle olgun olanları tercih edilmelidir. Ancak kabuğu nedeniyle olgunluk derecesi belirlenememektedir. Ancak koku ve kabuğu olgunluğu konusunda ipuçları vermektedir. Bu nedenle kavun alırken kabuğu çok sert olmayan, kabuğunda çatlak veya ezik bulunmayan, hoş ve tatlı kokulu olanları tercih edilmelidir. Kabuğa bastırıldığında hissedilen yumuşaklık olgunluk derecesini belirtmektedir. Olgun kavunlar aromatiktir. Bu nedenle satın alırken yoğun bir koku yayanlar belirlenip alınmalıdır.

KAVUNU İKİYE BÖLÜP STREÇLEYEREK MUHAFAZA EDİN

Kabuğu sağlam olarak dilimlenmemiş kavun, serin bir yerde bir hafta saklanabilir. Dilimlenmiş kavunlar yakından incelenmeli ve küf kontrolü yapılmalıdır. Küçük ebatta dilimlenen kavunlar çok çabuk bozulur. İkiye kesilmiş kavun buzdolabında sorunsuz bir şekilde saklanabilir ancak streç film ile kaplanmalıdır. Çabuk bozulmaması için dilimleme sırasında kavunun çekirdekleri tamamen çıkarılmalıdır. Kavunlar, üretim sırasında ya da sonrasında kötü hijyen koşullarında patojenlerle temas edebilir. Ayrıca, enfekte kişiler, uygun şekilde hijyenik değillerse patojenleri doğrudan kavuna bulaştırabilir. Patojenler eller yoluyla veya kontamine mutfak eşyaları (bıçaklar, tahtalar) yoluyla insanlara bulaşabilir. Gıda enfeksiyonu riskini en aza indirmek için, kavun dilimlerken genel mutfak hijyeni kurallarına uyulması önemlidir: Ellerin yıkanması, temiz bıçak ve kesme tahtaları kullanılması çapraz bulaşmayı önleyecektir. Bu kurallar toplu yemek yapan işletmelerde de kesinlikle uygulanmalıdır.

ÇOCUKLAR İÇİN DE ÇOK YARARLI

Aşırıya kaçmamak şartıyla kavun her öğün tüketilebilir. Kavun kahvaltıda tüketilebileceği gibi yemeklerden sonra ve tokluk hissi vermesi nedeniyle ara öğün olarak tercih edilebilir. A ve C vitamini açısından zengin olan kavun, potasyum ve kalsiyum içeriği nedeniyle çocukların kesinlikle tüketmesi gereken bir besindir. Kolay yenebilir olması, tadı ve kokusu nedeniyle çocuklar tarafından da tercih edilmektedir. aylık bebeklerde diğer meyveler gibi ezildikten sonra az miktarda verilmelidir. Çocukların kavuna karşı herhangi bir alerjisi yoksa tüketmeleri kesinlikle önerilmektedir.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT ETMELİ

Şeker içeriği yüksek olan kavunun aşırı tüketimi bazı sorunlara neden olabilir. Şeker hastaları fazla tüketmemeli, en azından ne kadar tüketeceği uzman doktor ve diyetisyenler tarafından belirlenmelidir. Kavun alerjisi olanlar bu meyveden uzak durmalıdır. Kavuna karşı aşırı seviyede alerjisi olanlarda ‘anafilaksi’ olarak bilinen şiddetli bir reaksiyon ortaya çıkabilmektedir.

Yaz mevsiminin favorilerinden: Kavunun faydaları nelerdir?

Güzel tadı, hoş kokusu ve ağızda bıraktığı aroması ile yaz ve sonbahar aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan kavun, zengin besin içeriğiyle ön plana çıkıyor. Kavun, lifli ve sulu yapısı ile kilo vermeye yardımcı olurken, pek çok sağlık sorunun önlenmesi sürecine de katkıda bulunuyor.

Diyetisyen Merve Sır, kavunun faydalarını sıraladı.

KALORİSİ DÜŞÜK AMA VİTAMİN DEPOSU

Kavun düşük kalorili ve oldukça lifli bir meyvedir. gramında yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. Kavunun gramı tat ve su durumuna göre kilokalori (kcal) içerir. Çok miktarda sarı ve turuncu meyve beta karoteni açısından zengindir. Lif içeriği yüksek olan kavun bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur. 

İçeriğinde türüne göre değişebilen çok sayıda önemli mineral ve vitamin vardır. A, C, B1, B2, B5 vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır.

Bir porsiyon kavunda 11,84 karbonhidrat (g), 2,00 protein (g), 0,18 yağ(g), 1,62 lif (g), 16,20 sodyum (mg), ,60 potasyum (mg) ve 19,80 kalsiyum (mg), 0,61 vardır.

Kavun, vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan özellikle yüksek bir E vitamini içeriğine sahiptir. Bu fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarını önler. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. Cildi ve saçı esnek tutar, göz sağlığı için önemlidir.

ÇEKİRDEĞİ BİLE FAYDALI

Ayrıca kavun çekirdekleri, A, B ve C vitaminleri ile magnezyum içermektedir. İçeriğinde demir, kalsiyum ve değerli yağlar bulunmaktadır. Kavun çekirdekleri bütün olarak yutulmamalı, çiğnenmeli, öğütülmeli veya doğranarak tüketilmelidir.

Olgun tatlı bir kavunda yüzde 10 oranında şeker vardır. Bu nedenle gram posa başına yaklaşık 55 kilokaloriyle önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda potasyum ve provitaminin yanı sıra A vitamini ile değerli kalsiyum, C, B1 ve B2 vitamini, fosfor ve demir değerleriyle dikkat çeker. Kavunun ana kısmı yaklaşık yüzde 85’i sudan oluşur.

Özellikle spor aktivitelerinden sonra veya aralarda harika bir susuzluk gidericidir.

Kavunun en çok bilinen faydaları şöyle sıralanabilir:

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki potasyum ve C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklık sistemi güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücut direnci sağlar. 

- Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir. Zengin besin değerleri nedeniyle kansızlık sorunu olanlarda etkilidir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürür.  Kalp damar sorunu olanların özellikle yaz aylarında kavunu düzenli olarak tüketmeleri önerilir.

- Böbrek taşları ve kumlarının düşmesine yardımcı olur. 

- Yatıştırıcı etkisi nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uyku sorunu olanlara iyi gelir.

- İdrar söktürücü özelliği vardır. Kabızlığa iyi gelir.

- Cildi nemlendirir, romatizma ağrılarını hafifletir.

- Sindirilmesi kolay olan meyveler arasında yer alan kavun, kilo vermek isteyen ancak metabolizma hızı yavaş olanlara önerilir. Diyet programlarında yer alan kavun hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlamakta ve metabolizmayı da hızlandırmaktadır. 


Kavunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Kabakgiller familyasından bir meyve olan kavun, yaz aylarında pazar tezgahlarında yerini alır. Olgunlaşmamış haline kelek denilen bu meyve, yerde yetişir. Türüne göre içi etli, sulu ve çekirdeklidir. Kavunun yalnızca içindeki orta kısım çekirdekli, diğer kısımları ise suludur. Ülkemizde meşhur olan türleri Kırkağaç, Hasanbey, Van, Topatan, Altınbaş ve Ankara kavunudur. Yerli ve yabancı çeşitleri bulunan kavun, sağlık açısından çok faydalı bir meyvedir. 

kavun

Kavunun Faydaları Nelerdir?

  1. Kavun, kayısı, greyfurt, portakal, şeftali, nektarin ve mango gibi meyvelere oranla daha fazla beta karoten içerir. 
  2. Beta karoten meyve ve sebzelere parlak renklerini verir. Beta karoten yenildiğinde A vitaminine dönüşür ve antioksidan görevi görür.
  3. Kavun, A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığını destekler ve bağışıklığı güçlendirir.
  4. Bir bardak kavun, günlük ihtiyaç duyulan C vitamininin tamamını karşılar. Kavun, C vitamini içeriğiyle astım, kanser ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. 
  5. Kavun, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

kavun

  1. Kavun, B9 vitamini (folat) bakımından da zengindir. Bu içeriği sayesinde yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı riskini azaltabilir. Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar, folat alımını artırmak için kavun tüketimine özen gösterebilir.
  2. Kavunun neredeyse %90'ı sudan oluşur. Bu yüzden kavun tüketimi, gün içinde ihtiyaç duyduğunuz su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.
  3. Kavun, yüksek su içeriği ile sindirimi kolaylaştırır, böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olabilir.
  4. Kavun, lif bakımından da zengin bir besindir. Yüksek lifli gıdalar, kalp hastalığı riskini düşürür ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. 
  5. Kavun, uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermenize yardımcı olabilir.
  6. Bir dilim kavun, günlük potasyum ihtiyacının %4'ünü karşılar. Potasyum, hücre ve vücut sıvıları arasındaki su dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kavun gibi potasyum açısından zengin bir atıştırmalık yemek, tükenmiş elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olur.
  7. Kavun, K vitamini, niasin, kalsiyum, fosfor, çinko, bakır, magnezyum ve selenyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Bu da onu çok besleyici bir meyve haline getirir.

kavun

Kavun Nasıl Tüketilir?

  1. Yaz aylarında kavunu dilimleyerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
  2. Kavunu meyveli salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
  3. Kavunu yoğurt ve bal ile karıştırarak nefis bir ara öğün haline dönüştürebilirsiniz.
  4. Kavunu, tatlı yapımında kullanabilirsiniz.
  5. Kavunu blenderden geçirerek smoothie tariflerine ekleyebilirsiniz.

kavun

Kavunun Besin Değerleri

1 dilim ( gram) kavun şunları içerir;

  1. Kalori: 76 kcal
  2. Karbonhidrat: 17,77
  3. Protein: 3 gram
  4. Lif: 2,43 gram
  5. Potasyum: mg
  6. C vitamini: 58,86 mg
  7. Kalsiyum: 29,7 mg

Diyette olan kişiler, ara öğünlerine 2 ince dilim kavun ekleyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kavunlu tarifler
  2. Kavun nasıl seçilir?
  3. Kavun nasıl yetiştirilir?
  4. Karpuzun faydaları nelerdir?
  5. Karpuz nasıl seçilir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası