tampon kaç saatte değiştirilmeli / Tamponu tanıyalım - Pepapp

Tampon Kaç Saatte Değiştirilmeli

tampon kaç saatte değiştirilmeli

Tamponla Denize Girmek Sorun Olur mu Tamponla Denize Girebilir miyim

Tampon, pamuktan imal edilmiş olup silindir şeklinde hijyenik bir tıbbi üründür. Tampon kadınların adet kanını emme amacıyla ve vajinanın içini tamamen dolduracak şekilde tasarlanmıştır. Tamponun ucunda bir ip bulunur ve bu ip sayesinde tamponun vajinadan kolayca çıkmasını sağlar.

Tamponun küçük, orta ve büyük olmak üzere 3 farklı boyutu bulunur. Bu boyutlar adet kanamasının miktarına göre ve kadının doğum yapıp yapmamasına bağlı olarak kişiden kişiye farklı boyutlarda kullanılabilir. Tamponun ambalajını açtıktan sonra hiçbir yere temas edilmemeli, ve hemen vajinaya uygulanmalıdır. Tampon en fazla dört saatte bir değiştirilmeli ve kullanım öncesiyle sonrası genital bölgenin temizliği yapılmalıdır. Eğer ilk kez tampon kullanılıyorsa kutunun üzerinde bulunan kullanma talimatına göre hareket etmelidir. Tamponu, genellikle spor yapanlar, denize veya havuza giren kadınlar adet dönemi içerisinde gönül rahatlığı ile kullanabilir.

Deniz Veya Havuza Tamponla Girilebilir mi?

Denize veya havuza girerken tampon kullanmanın mahsuru yoktur. Dr. Yeşim Yerçok denize giden hanımlara adet geciktirici yerine tampon kullanmayı önermektedir.

Tampon Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Kadınların tampon kullanmasının faydası, sıcak havalarda genital bölgenin pişik olma olasılığını en aza indirmesidir.

Tampon kullanırken kişi kısıtlanmaz ve hareket özgürlüğü vardır.

Tampon doğru uygulandığı zaman mikropların zemin hazırlamasına izin vermez. Böylece tampon kullanmak vajinal enfeksiyon riskini azaltır.

Tampon kullanmak adet dönemlerinde kadınların yüzme, koşu veya zorlu spor etkinliklerini daha rahat yapmaları sağlar böylece hareket kısıtlaması olmaz.

Tampon kullanmanın kadınların hayatını kolaylaştıran bir diğer konu ise kesinlikle adet dönemlerinde de yüzme özgürlüğüdür. Tampon kullanarak hem denizde hem de havuzda gönül rahatlığıyla yüzebilirsiniz.

Tampon Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Tamponu beş saat geçmesine rağmen değiştirmemek, enfeksiyon kapma riski taşıdığı gibi genital bölgede koku da yapabilir. Yani toksik şok sendromu durumuna neden olur. Bu bakterilerin salgıladığı toksikler kişide enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonun belirtileri baş ve boğaz ağrısı, dalgınlık, yükselen ateş, sürekli kusma hali, kaşıntı, eklem ağrıları ve tansiyon düşüklüğüdür.

Tamponu adet zamanı hariç kullanmanız sakıncalıdır bu yüzden kullanmamalısınız.

Kokulu parfümlü tamponlar, vajinada ve genital bölgesi çevresinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Tampon Kullanırken Yapılmaması Gerekenler Nelerdir? 

  • Vajinal tamponlar asla 8 saatten uzun uygulanmamalıdır.
  • Vajinal tamponlar 5 saatten uzun uygulanamamalıdır.
  • Gece yatarken tampon uygulanması sakıncalıdır.
  • Aynı anda birden fazla tampon kesinlike uygulanmamalıdır.
  • Vajinal akıntı nedeni ile tampon kullanılmamalı, günlük hijyenik pedler kullanılmalıdır.
  • Vajinada tampon varken cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemelidir.
  • Adet süreci hafif geçtiği zamanlarda tampon kullanılmamalıdır. Bunun yerine günlük hijyenik pedler tercih edilmelidir

Deneseniz Vazgeçemezsiniz: Regl Dönemlerinin Alternatifi Tampon Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Haberler

Yaşam

Püf Noktası

Deneseniz Vazgeçemezsiniz: Regl Dönemlerinin Alternatifi Tampon Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Tampon hakkında bilmediğimiz ne çok şey varmış 😲

Regl dönemlerinde ped yerine kullanılan tamponlar çoğumuzun pek iyi bilmediği, bilse de ön yargı ile yaklaştığı bir şey.

Regl dönemlerinde ped yerine kullanılan tamponlar çoğumuzun pek iyi bilmediği, bilse de ön yargı ile yaklaştığı bir şey.

Tamamen pamuktan üretilen tampon hem hijyenik olduğundan hem de boyutundan dolayı zaten sıkça tercih edilmektedir.

Tamamen pamuktan üretilen tampon hem hijyenik olduğundan hem de boyutundan dolayı zaten sıkça tercih edilmektedir.

1. Tampon kullanmak zararlı mıdır?

1. Tampon kullanmak zararlı mıdır?

2. Rahat mı?

2. Rahat mı?

3. Tamponun ipi koparsa ya da hepsi içine kaçarsa ne olur?

3. Tamponun ipi koparsa ya da hepsi içine kaçarsa ne olur?

4. Tampon hymen yani kızlık zarına zarar verir mi?

4. Tampon hymen yani kızlık zarına zarar verir mi?

5. Tampon kullanmak ağrı yapar, can yakar mı?

5. Tampon kullanmak ağrı yapar, can yakar mı?

6. Tampon ayakta mı takılır?

6. Tampon ayakta mı takılır?

7. Vücuttan atılması gereken kan içerde mi kalıyor?

7. Vücuttan atılması gereken kan içerde mi kalıyor?

8. Tamponu saat kullanabilir miyiz?

8. Tamponu saat kullanabilir miyiz?

9. Tampon taktıktan sonra denize/havuza girebilir miyim?

9. Tampon taktıktan sonra denize/havuza girebilir miyim?

Tampon takılıyken tuvalete gidilir mi?

 Tampon takılıyken tuvalete gidilir mi?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Tampon kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler

Vajinal tampon silindir şeklinde, tamamen pamuktan üretilen, adet kanını emme amacıyla tasarlanmış, hijyenik bir tıbbi üründür. Yapısı vajinayı tamamen dolduracak şekilde tasarlanmıştır ve ucunda bir ip bulunmaktadır. Bu ip, tampon vajinaya yerleştirildikten sonra dışarıya doğru sarkar ve kolayca çıkartılmasını sağlar.

Piyasada 3 farklı boyutta vajinal tampon vardır. Küçük , orta ve büyük boylar. Kadının doğum yapıp-yapmamış olması ve adet kanamasının miktarına göre farklı tampon boyutları tercih edilmelidir. Örneğin doğum yapmamış ve adet kanaması az olan bir kadın küçük boy tampon tercih ederken, doğum yapmış ve adet kanaması fazla olan kadınlar büyük boy vajinal tampon edebilir.

Tampon hijyenik bir üründür, kullanıma kadar ambalajı içerisinde kapalı kalmaktadır. Tampon kullanmadan önce ellerin mutlaka yıkanması gerekmektedir. Tampon üzerindeki ambalaj gösterilen yerden açılmalı, hiçbir yere temas etmeden, hemen vajinaya uygulanmalıdır.

Vajinal tamponlar, petlerden farklı olarak,  kanın vajina dışına atılmadan önce emilmesini sağlayarak pet kullanımı süresince bayanların yaşadığı sosyal ve hijyen sorunlarını ortadan kaldırır. Tampon kullanımı ile  adet kanı vücut dışına çıkmadan  vajina içinde emilir. 

VAJİNAL TAMPON NASIL TAKILIR?

Bakireler tampon kullanamaz.

Öncelikler eller yıkanmalı ve tamponun arkasındaki ipin emniyeti kontrol edilmeli.

Klozete oturarak, yatarak veya ayakta tampon yerleşimi yapılabilir. İlk uygulamalarda heyecandan pelvis kasları kasılıp, işlemi zorlaştırabilir. Yerleştirme sırasında rahat olmanız gerekir.

Tampon sol ele alınır.

Sağ el ile vajina girişi ve iç dudaklar yanlara doğru açılır. Bu sırada derin bir nefes alınarak pelvis kasları gevşetilir.

Kullandığınız tampondaki ip aşağı bakacak şekilde tampon tutulur ve yavaşça içeriye doğru ilerletilir.

Vajinal tamponlar sadece adet dönemlerinde ve gündüz saatlerinde kullanılmalı. Gece uyurken pet tercih edilmelidir

Vajinal tamponlar her 4 saatte bir mutlaka değiştirilmeli. saatten fazla kalması riskli olabilir.

TAMPON KULLANIMI SAĞLIKLI MIDIR?  

Vajinal tamponlar,  kanın vajina dışına atılmadan önce emilmesini sağlayarak kadınların adet süresince  yaşadığı sosyal ve hijyen sorunlarını ortadan kaldırır, adet günlerini adeta diğer günlerden farksız kılar. Tampon kullanımı ile  adet kanı vücut dışına çıkmadan  vajina içinde emilir.

Tampon kullanırken idrar ve büyük abdeste çıkmada  sıkıntı yaşanmaz. Tampon kullanımı kadının günlük hayatını kolaylaştırdığı gibi, yüzme, dans, ve zorlu spor etkinliklerine de olanak sağlar.

Adet süresince oluşan kokunun önüne geçmesiyle kadınların bu dönemi rahat geçirmesini sağlar.

Aynı anda birden fazla tampon kullanılmamalıdır.

Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır.

Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez. Tampon varken banyo yapmakta sakınca yoktur.

Tamponun vajina içerisinden başka bir bölgeye kaçması imkansızdır. Sadece ipi içeri girebilir. Bu durumda iki parmakla vajina içerisine girilip ipi bulunmaya çalışılır. Başarılamazsa jinekoloğa başvurulmalıdır.

Vajinal tamponlar nadiren alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumda tampon kullanılmamalıdır.

Vajinal tampon kullanan kişiler kesinlikle vajinal bir enfeksiyon hastalığına sahip olmamalı. Aksi halde kullanılan tamponda biriken kan, ciddi enfeksiyonların nedeni olabilir.

Tamponun özellikle yaz aylarında uzun süre (8 saatten fazla saat gibi) durması ‘ Toksik Şok Sendromu’ denilen, hayatı tehdit edebilen ağır enfeksiyonlara neden olabilir.

TOKSİK ŞOK SENDROMU

Toksik Şok Sendromu özellikle ciltte enfeksiyon yapabilen "Stafilokoccus Aureus" adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinler tarafından meydana getirilen, hayatı tehdit edebilecek derecede ciddi bir enfeksiyon  türüdür.  Bu hastalıktan korunmak için vajinal enfeksiyonu olan kadınlar tampon kullanmamalı, kullanılan tamponlar 4 saatte bir mutlaka değiştirilmelidir.

Toksik şok sendromunun başlıca belirtileri; yüksek ateş, baş ağrısı, dalgınlık-bilinç bulanıklığı, ciltte kızarıklık ve kaşıntı, kusma, ishal, boğaz ve eklem ağrılarıdır.

Tampon kullanırken bu belirtilerden birkaç tanesi varsa, aklınıza toksik şok sendromu  gelmeli, tamponunuzu kontrol edip derhal çıkartmalı ve acilen doktorunuza başvurmalısınız.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır