burun ameliyatı sonrası morluklar nasıl geçer / Burun Estetiği Sonrası Morluklar Ne Zaman Geçer?

Burun Ameliyatı Sonrası Morluklar Nasıl Geçer

burun ameliyatı sonrası morluklar nasıl geçer

Öncelikle geçmiş olsun. Burun estetik ameliyatı olmuş ve ameliyat sonrası hakkında bilgi edinmek isteyen bir hasta olarak nelerle karşılaşacağınızı ve neler yapacağınızı anlatan bu yazı size çok yardımcı olacaktır. Bu yazıda birinci günden itibaren iyileşme döneminizi zaman aralıkları  şeklinde bulacaksınız.

Burada anlatılan öneriler çoğunlukla kabul edilmiş önerileri içermekle birlikte bizzat tarafımdan yapılan ameliyatların özelliklerini de içermektedir. Başka bir cerrah tarafından ameliyat olan hastalar bu konu ile ilgili sorularını doktorlarına danışmalıdırlar.

İlk gün: 

İlk geceyi hastanede geçirmenizi tavsiye ederim.

Burnunuzun dışında plaster, içinde ise kendinden eriyen sünger jeller olacaktır. İlave olarak ameliyat sırasında burnun dışındaki kemiklerde kesme, düzeltme veya yeniden şekillendirme yapıldıysa burun sırtınıza kalıp yerleştirilmiş olacaktır.

Burnunuzdan giderek azalan ve pembeleşen kan sızıntılarını toplaması için koyduğumuz burun önü-dudak üstü gazlı bezi olacaktır ve hemşirelerimiz bunu kirlendikçe değiştirecektir.

İlk günden itibaren en az bir hafta yastık desteği ile başınız yüksekte yatmalısınız. Başınızın sürekli alçakta kalması, yüzünüzde ve göz çevrenizde ödem ve şişliğe neden olur. 

Eğer burnun dışındaki kemiklerde kesme ve daraltma yapıldıysa morarma ve şişliği önlemek için burun çevresine, göz altlarına İlk 48 saat buzlu paket veya kalıp uygulaması yapılmalıdır. Bunu her saat başı 10 dakika süre ile uygulayınız. Endişe etmeyin abartılı morluk ve şişlik beklenen bir durum değildir. Çoğu hastam umduklarından daha konforlu bir ameliyat sonrası geçirdiklerini ifade etmektedir.

Ameliyattan çıkışınızın üçüncü saatinden sonra bol sıvı için ve daha çok yumuşak gıdalar yiyin.

İlk 24 saatte narkoz ilaçlarının atılması ve buna bağlı yorgunluk hissedebilirsiniz. Mide bulantısı ve kusma olabilir. Gerekli ilaç desteğini biz size sağlayacağız. Koyu kanlı kusmuk nadiren ameliyat sırasında yutulan kanlara bağlı olabilir, endişelenmeyiniz.

Bu ilk gün refakatçi desteğine gereksiniminiz olabilir.

İkinci gün - 1. hafta: 

Taburcu olacaksınız.

Burun önü-dudak üstü tamponunuzu çıkartıp atacaksınız. Burun sırtına yapıştırılmış plaster ve kalıp kalacak. Artık burundan kan sızıntısı beklemiyoruz.

Burun içinde sümüksü bir dolgunluk hissedersiniz. Bunu içinize çekmeyin veya sümkürmeyin. Size yazılan deniz suyu spreyini kullanarak burun içi temizliğini yapmalısınız. Her saat başı her iki burun deliğine birer kez sprey sıkınız. Böylece ikinci veya üçüncü günden itibaren burnunuz kendiliğinden açılacaktır. Burnunuzu kuru bırakırsanız kabuklanmalar olur ve tıkanıklık hissi verir. Bu durumda kontrole geldiğinizde onu ben temizleyerek sizi rahatlatacağım.

Size reçete edilen ilaçlarınızı kullanmaya başlayınız.

Burun ucundaki dikiş bölgesini örtecek şekilde saat başı antibiyotikli krem sürünüz.

Göz çevresinde morarma olursa ikinci geceden itibaren gece boyunca üzerini örtecek şekilde size önereceğim morarma önleyici kremi kullanmanızı tavsiye ederim. Morarma bitene kadar  kreme devam edin.

Ağır işlerden sakınınız.

Yüksek yastıkla yatınız,  gündüzleri daha çok oturunuz. Bol bol yürüyüş de öneririm.

İlk birkaç gün yumuşak gıdalarla besleniniz.

Hapşırık ve sümkürmeden kaçınınız. Sık hapşıran bir yapınız varsa belirtiniz, önerimle ilaç kullanabilirsiniz.

Burnunuza istemsiz darbelerden kaçınmak gerekir. Bebeğinizi, çocuğunuzu kucağınıza almayınız, bakımlarını dikkatli yapınız. Gece yalnız yatmayı tercih ediniz.

İlk birkaç gün çok sıcak yiyecek, sıcak havada bulunmak ve sıcak su ile duştan kaçınınız.

Burun etrafını ıslatmama şartıyla yüz ve vücudunuzu yıkayabilirsiniz.

Sigara ve alkol kullanmayınız.

İlk hafta sonunda ödemin çoğunluğu geçer.

Morarma ikinci gün başlayabilir ve ikinci haftaya kadar giderek skaybolur. Eğer morarma varsa bu bölgeler güneş ışığını daha fazla emer. Bu da deri rengi değişikliğine neden olabileceği için güneşten kaçınınız.

İkinci günden itibaren burun girişi ve kanatlarının iç kenarları ile dışını oksijenli su ile ıslatılmış papiks (pamuklu temizlik çubukları) ile günde kez gerektikçe temizleyebilirsiniz. Bu işlem sonrası antibiyotikli kreminizi papiks yardımı ile burun girişi içlerine sürerek bakım yapınız.

Ameliyatlarım sonrası dikiş alma zahmeti çoğunlukla olmamaktadır. Burun içinin temizliği ve burun sırtında sadece plaster varsa çıkartılması için kontrole dördüncü veya beşinci gün geleceksiniz.

Yedinci gün burun sırtında kalıp varsa çıkartılması için kontrole geleceksiniz. Burun kalıbı çıkartıldıktan sonra size burun masajını anlatıp öğreteceğim. Bu masajı günde kez ve en az bir hafta süreyle uygulayacaksınız.

Burun içi spreyini ameliyat sonrası 15 gün, burun ucu dikiş yeri kremini ise 10 gün uygulamalısınız.

1. hafta - 1. ay arası:

Ameliyatınızın birinci ayının sonunda artık şişlikler büyük oranda geçmiş, burnunuzun şekli oturmuş olacaktır. Mutlaka tam dördüncü haftada kontrole geliniz.

Tüm temaslı sporlar yasaktır (ikinci haftadan itibaren koşu ve yüzme olabilir).

Karın içi basıncını arttıran her türlü durumdan ve hareketten ilk iki hafta uzak durulmalıdır.

Güneşe çıkmamalısınız; çıkmak zorunda iseniz güneş kremi kullanmalı veya siperli şapka takmalısınız. Özellikle morarma varsa bu bölgeler güneş kremi ile korunmalıdır.

Burun cildi günde iki kez, yağlanmanın giderilmesi için nazikçe temizlenmelidir.

Ağır gözlük kullanmamalısınız. Titanyumdan yapılmış ve hafif bir gözlük birinci aydan itibaren kullanılabilir.

Burnunuza bir çarpma veya darbe olursa derhal haber veriniz.

Burnunuzdan taze kanama olursa mutlaka haber veriniz.

Burun uç bölgesindeki hissizlik aya kadar sürebilir, endişelenmeyiniz.

Kullanacağınız ilaçlar:

Antibiyotik (bir hafta)

Ağrı kesici (ilk birkaç gün)

Dikiş yeri bakımı (antibiyotikli krem, 10 gün)

Burun yıkaması ve temizliği için deniz suyu spreyi (15 gün süreyle)

Morarma önleyici krem (morarma geçene kadar, gece boyunca sürülü kalacak şekilde)

 

Tekrar geçmiş olsun. Saygılarımla,

Burun estetiği sonrasında meydana gelen ve hastaları oldukça heyecanlandıran konulardan bir tanesi de oluşan morluklardır.

Morlukların geçici olduğunu bilmek hastaları rahatlatsa da estetik kaygılardan dolayı gerçekleştirilen bu ameliyatların akabinde, morlukların ve şişliklerin hızlı bir şekilde geçmesi istenmektedir.

Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması doktorun hastalara yapacağı tüm önerilere uyulması ile mümkündür. 

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi burun estetiği ameliyatlarından sonra iyileşmek zaman almaktadır. Bu süre hastadan hastaya göre değişmekle beraber 6 ile 12 ay arasında sürebilmektedir. Ameliyatın akabinde iyileşme kısa vadede oldukça hızlı gerçekleşirken, zamanla iyileşme hızı düşmektedir.

Ameliyat sonrasında istenilen görüntü hemen oluşmayabilir. Bu hastalarda zaman zaman endişeye yol açabilmektedir. Ancak bu noktada sakinliği korumak ve hekimin tavsiyelerine uymak oldukça önemlidir.

Zaman içerisinde ödemin atılması, şişliğin azalması ve morlukların da geçmesi ile nihai sonuç daha rahat bir şekilde gözlemlenebilecektir. 

Burun estetik ameliyatı sonrasında, özellikle de göz etrafında, şişlik ve morluklar meydana geldiğinden bahsetmiştik.

Ameliyat esnasında kullanılan bazı ilaçlarla bu durum daha aza indirgenebilir. Ayrıca operasyon ertesinde göz çevresine uygulanabilecek olan buz kompresi de rahatsızlık hissini azaltıp, iyileşmeyi hızlandıracaktır. 

Operasyon sonrasında meydana gelen morlukların iyileşmesi hastadan hastaya göre oldukça değişiklik göstermektedir.

Genel olarak söylemek gerekirse, operasyondan sonraki 7. günde, morluklar yarı yarıya azaldığı gözlemlenir. Ameliyat sonrasındaki 2. ve 3. haftaların sonunda ise morlukların tamamen geçmesi beklenir. 

Morlukların iyileşme süresini belirleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Yapılan bir çalışma göstermiştir ki sigara kullanan hastalarda morlukların geçme süresi uzamaktadır. Bunun en büyük sebebi olarak sigara içenlerdeki kronik öksürük ve buna bağlı meydana gelen basınç gösterilebilir.

Sigara, pek çok hastalığın sebebi olduğu gibi, estetik burun ameliyatları sonrasında iyileşmeyi geciktirici bir etki yaratmaktadır. Sigara kullanımı dışında, yaş ve kilo da iyileşme sürecini belirleyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. 

Estetik burun ameliyatları ile ilgili merak edilen en önemli sorulardan biri de operasyon akabinde oluşan morlukların ve şişliklerin ne zaman düzeleceğidir. Bu sürenin hastadan hastaya göre oldukça farklılık gösterebileceğini bilmek oldukça önemlidir.

Bu sürecin geçici bir süreç olduğunu ve hekimin tavsiyelerini ve önerilerini takip etmenin iyileşme sürecini de hızlandıracağını ve istenilen sonucun daha hızlı bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayacağını unutmamak gerekir.

Cildin durumu, kilo, yaş ve sigara kullanımı gibi etkenler de bu süreçte önemli rol oynamaktadırlar. Burun estetiği ameliyatlarının ertesinde 2 ay boyunca gözlük kullanılmaması ve 6 ay boyunca da burnun darbelerden korunması oldukça önemlidir.

Bunun dışında yapılması gereken tek şey, doktorun önerilerini takip ederek zaman içerisinde bu sıkıntıların geçmesini beklemektir.

Unutulmaması gereken en büyük nokta, burun estetiği ameliyatı sonrasında burnun nihai halini alması için 6 aydan 12 aya kadar bir bekleme süresi gerekebileceğidir.

Kaynakça:

funduszeue.info#rhinoplasty

funduszeue.info

/tarafından Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası