boğazda ödem neden olur / Boğazda Ödem Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Ödem Neden Olur

boğazda ödem neden olur

Gırtlak &#;demi ile ilgili &#;ok &#;nemli uyarı

Haberin Devamı

Tıp dilinde "Herediter Anjiyoödem" (HAÖ) olarak bilinen hastalık, kaşıntısız şişlik atakları ile kendini gösteriyor. Özellikle solunum sistemi bölümünün tutulması, hastanın boğularak ölüme neden olabiliyor. Ayrıca hastaların ataklar sırasında kullanılan ilaçlara kolay erişememesi ise hastaların sıkıntı ve zorluklarının iyice artmasını sağlıyor.

ALERJİK HASTALIKLARLA KARIŞTIRILABİLİR

Hastalık kol ve bacaklarda, yüz ve ağızda, barsak, cinsel organlarda ve üst solunum yollarında oluşabilen şişme atakları gelişebiliyor, bağırsakta görülen anjiyoödem atakları barsak duvarında şişliklere neden olabiliyor ve çok şiddetli karın ağrısına hatta bu nedenle bazen hastanın gereksiz yere ameliyat edilmesine sebep olabiliyor. Ayrıca bu ataklar, sıklıkla ″alerjik hastalıklarla karışabilir ve sanki bir alerjiymiş gibi tedavi edilmeye çalışılabilir. Halbuki alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar bu hastalığın tedavisinde etkili olmadığı gibi tedavinin gecikmesine deneden oluyor.

Haberin Devamı

HASTALAR İLAÇ BULMAKTA SORUN YAŞANIYOR

Herediter Anjiyoödem Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (HAÖDER) Genel Başkanı Gökben Yurdakul ülkemizde Herediter Anjiyoödem hastalarının yaşadığı en büyük sorunlardan birinin hastaların ataklar sırasında ilaca erişiminde yaşadığı sıkıntı olduğunu söyledi. Kendisi ve iki kızının da bu hastalıktan muzdarip olduğunu belirten Gökben Yurdakul, 'ilk olarak Herediter Anjiyoödem'le yılında 9 yaşındaki büyük kızının tanı almasıyla tanıştığını hemen ardından 5 yaşındaki küçük kızınada aynı hastalık teşhisi konduğunu” söyledi. HAÖDER Genel Başkanı Gökben Yurdakul, “Kelimelerle anlatılamayacak zorluklarla geçen yılların sonunda, hayatımın büyük bir bölümünü kapsayan Herediter Anjiyoödeme karşıçalışıyorolmaktançokmutluyum. Çaresizce sorunları yaşamak değil, var gücümüzle sorunları çözmek üzere çalışmak dernek olarak başlıca hedefimizdir.”  

GENLERDEKİ BOZUKLUKLA BAŞ GÖSTERİYOR

Yurdakul açıklamasının devamında “Nadir görülen hastalıklardan olan Herediter Anjiy ödemin, başta doktorlarımız olmak üzere çok sayıdaki kişilerce bilinmiyor ve tanınmıyor olması nedeniyle,hastaların tanı alması ve devamında tedavisi gecikmektedir. Tanı alan hastaların da ilaca erişim sırasında yaşadıkları sorunlar, hasta ve yakınlarını zor durumda bırakmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Yurdakul, “Hastalık belirtileri birçok hastalıkta görülen belirtilere benzediğinden tanı alması yıllar sürebilir. Hatta tanı alamayan hastalarda ölüm oranı artabilir. Herediter Anjiyoödem kandaki C1-inhibitörünü kontrol eden genlerdeki bir bozukluk ile baş gösteriyor. Bu genetik hasar inhibitörün vücutta yetersiz kalmasına ya da fonksiyonunda bozukluk olmasıyla sonuçlanıfunduszeue.info düzeyde ki C1 inhibitörü vücutta ki hastalıkla savaşan sistemde karmaşık biyokimyasal etkileşimlerin gerçekleşmesine yardımcı olurken, yetersiz seviyedeki C1-inhibitörü düzenleyici görevini doğru bir şekilde yerine getiremeyeceği için biyokimyasal bir dengesizlik meydana gelebiliyor ve bunun sonucu olarak vücutta istenmeyen peptitler oluşup kılcal damarlardan deri altına ödeme (şişmeye) sebep olan sıvının kaçmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Hastalarımızın en yakıcı sorunu atak geçirdiklerinde ancak belirli sağlık kuruluşlarında ve atak geçirdikten sonra tedavi almak zorunda kalmalarıdır. Güncel mevzuat akut atak tedavisinde kullanılan C1 esteraz inhibitörü içeren ilacı hastaların yanlarında bulundurmalarını ve hızlı müdahaleyi engellemektedir. Atak anında iken yakın hastaneye gitmek çözüm olamamaktadır. Genellikle hekimler hastalığı bilmiyor aynı zamanda hastanede ilaçta olmuyor, bu durumda hastalar eğer solunum yolu ödemi geçiriyor ise ölüm ile karşı karşıya kalıyor. Hastalığın bazen insanları ölüm ile burun buruna getirdiği gerçeğini göz önüne alınmalı ve Avrupa'da olduğu gibi akut atak tedavisinde ve atakların önlenmesinde kullanılan C1 esteraz inhibitörünün hasta ve hasta yakınlarının yanlarında taşımaları için imkan sağlanmalıdır. Tüm hasta ve hasta yakınlarının acil müdahaleler için Avrupa’da olduğu gibi eğitim verilerek hasta ve hasta yakınlarının sertifikalandırılması sağlamalıdır” diye konuştu.

Ödem nasıl geçer? Ödemin zararları nelerdir?

Ödem, deri ve diğer dokularda, hücreler arası mesafede, normalde bulunması gerekenden daha fazla sıvı bulunmasıdır. Ödem vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkilese de, ellerinizde, kollarınızda, ayaklarınızda, ayak bilekleriniz ve bacaklarınızda daha fazla fark edebilirsiniz. Peki, ödem nasıl geçer? Ödemin zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik

funduszeue.info

Yayınlanma: - 18 Kasım Güncellenme:

Ödem nasıl geçer? Ödemin zararları nelerdir?

Kalp yetersizliği, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, ilaçlar, hamileli , enfeksiyonlar ve diğer birçok tıbbi problemler ödeme neden olabilir. Peki, ödem nasıl geçer? Ödemin zararları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

ÖDEM NEDİR?

Ödem vücudunuzun dokularında sıkışan aşırı sıvı nedeniyle şişmesidir.

VÜCUTTA ÖDEM ARTIRAN KOŞULLAR

– Fazla tuz tüketimi
– Hareketsizlik
– Böbrek, karaciğer, kalp, tiroit bezi hastalıkları
– Bazı ilaçlar (tansiyon ilaçları, hormon içeren ilaçlar, ağrı kesici ve romatizma ilaçları)
– Kadınlarda adet öncesi ve sırasında yaşanan hormon değişiklikleri

ÖDEM ÇEŞİTLERİ

Periferik ödem

Bu genellikle bacakları, ayakları ve ayak bileklerini etkiler, ancak kollarda da olabilir. Dolaşım sisteminizdeki, lenf bezlerinizdeki veya böbreklerinizdeki sorunların bir işareti olabilir.

Pedal ödem

Bu, sıvı ayaklarınızda ve alt bacaklarda toplandığında olur. Daha yaşlı veya hamile iseniz daha sık görülür. Kısmen hareket etmeyi zorlaştırabilir.

Lenfödem

Kollarda ve bacaklarda meydana gelen ve ciddi düzeyde geri dönüşümsüz yapısal bozulmaya yol açabilen kronik bir hastalıktır. Hasar, cerrahi ve radyasyon gibi kanser tedavilerinin bir sonucu olabilir.

Akciğer ödemi

Akciğerlerinizdeki hava keselerinde sıvı toplandığında, akciğer ödemi geçirirsiniz. Bu nefes almanızı zorlaştırır ve uzandığınızda daha da kötüleşir. Belirtileri; hızlı ve düzensiz kalp atışı, aktivite ile ya da yatarken aşırı nefes darlığı ve bazen kanla karışmış köpüklü balgam üreten bir öksürüktür.

Beyin ödemi

Bu, beyinde sıvı biriken çok ciddi bir durumdur. Kafanıza sert bir darbe aldığınızda, bir kan damarı tıkandığında veya patladığında, bir tümör veya alerjik reaksiyonunuz varsa oluşabilir.

Diyabetik maküler ödem

Diyabet hastalarında kan şekerinin yüksek olmasından kaynaklanan her tür retina (görmeye yarayan sinir hücrelerinin bulunduğu tabaka) hasarını kapsayan, Diyabetik Retinopati'nin seyri sırasında herhangi bir zamanda, zayıflayan damarlardan sızan kan ve sıvının makula adı verilen görme merkezinde birikmesidir. Bu birikim makulada şişmeye (ödeme) ve görmenin bulanıklaşmasına neden olabilir. Diyabetik maküler ödem görme bozukluğuna ve tedavi edilmediği taktirde körlüğe yol açar.

ÖDEM NASIL GEÇER?

Ödem tedavisi için öncelikle ödemi yapan neden saptanıp onun tedavi edilmesi gereklidir. Genel olarak ödemi çözmenin en kolay yolu vücuttan sıvıyı uzaklaştırmaktır. Bu amaçla hekimlerin en çok kullandığı ilaçlar diüretik yani idrar söktürücü ilaçlardır. Bunun dışında aşağıdaki bazı yöntemler ödemin azalmasına ve geri gelmemesine yardımcı olabilir.

Hareket

Ödemden etkilenen vücudunuzdaki, özellikle bacaklarınızdaki kasların hareket ettirilmesi ve kullanılması, fazla sıvının kalbe doğru geri pompalanmasına yardımcı olabilir. Doktorunuzdan ödemi azaltabilecek egzersizler hakkında bilgi alın.

Yükseklik

Vücudunuzun şişmiş kısmını (bacaklar), günde birkaç kez kalp seviyesinin üzerinde tutun. Bazı durumlarda, uyurken etkilenen vücut kısmının yükseltilmesi yardımcı olabilir.

Masaj

Etkilenen bölgeyi sert fakat ağrı vermeyecek bir basınç uygulayarak masaj yapmak, fazla sıvının o alandan dışarı doğru hareket etmesine yardımcı olabilir.

Tuz alımını azaltın

Ne kadar tuz tüketeceğinizi sınırlamak için doktorunuzun önerilerini izleyin. Tuz, sıvı tutulmasını artırabilir ve ödemi kötüleştirebilir.

Bol bol su için

Su içmeye özen gösterin. Asitli içecekler, alkol ve aşırı şekerli içeceklerden uzak durun.

Uykunuza dikkat edin

Dengeli uyku, ödemi vücuttan uzaklaştırmak için oldukça önemlidir. Günde en az saat uyumaya çalışın.

Yeşil yapraklı besinler tüketin

Yeşil yapraklı sebzeler vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Ayrıca posa içeriği yüksek olan gıdaların da bağırsakların çalışmasını artırdığı için, ödemin atılmasına etkisi vardır.

Kilonuza dikkat edin

Fazla kilo, damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına, dolaşımın yavaşlamasına ve vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına neden olur.

ÖDEMİN ZARARLARI NELERDİR?

Ödem, karaciğer ve böbrek hastalıklarının habercisi olabilir. Karaciğer sirozu ve böbrek rahatsızlıklarının belirtileri olan ödemler, kalp hastalıklarının da belirtisi olabilir. Özellikle konjestif kalp yetmezliğinde kalbin alt bölmelerinden biri veya her ikisi de kanı etkili bir şekilde pompalama yeteneklerini kaybeder. Sonuç olarak kan bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda ödem oluşturabilir. Ayrıca eğer kronik venöz (toplardamar) yetmezliği varsa bacak damarlarındaki tek yönlü valfler (kapaklar) zayıflar ya da hasar görür, bu da kandaki sıvının bacak damarlarında birikmesine ve şişmesine neden olur. Ödem varisli damarlardan da kaynaklanabilir.

Bunların dışında, alerjik reaksiyon, enfeksiyonlar, diyabet, artrit, tiroid bozukluklar, yanıklar, kafa ve benzeri travmalar, beyin tümörü ve pıhtılar da ödeme yol açabilir. Son olarak kanda protein (albümin) eksikliği varsa sıvı kan damarlarından daha kolay sızarak ödeme yol açabilir.

Ödem oluşmaması için ne yapabiliriz?İlginizi ÇekebilirÖdem oluşmaması için ne yapabiliriz?Ödem için hangi bölüme/doktora gidilir?İlginizi ÇekebilirÖdem için hangi bölüme/doktora gidilir?Yağ yakan kür tarifleri.. İşte ödem atıcı yağ yakıcı kürlerİlginizi ÇekebilirYağ yakan kür tarifleri.. İşte ödem atıcı yağ yakıcı kürler

Ağrıbacakbeyindarbediyabetdiyethamilehamilelikkalp atışıkansernefes darlığıreglSağlıktümör

Boğazda Ödem

Boğazda Ödem
Boğazda ödem; boğaz bölgesinde görülen şişliğe denir. Kış aylarında oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Boğazdaki ödemden dolayı yutkunmada zorluk yaşanır. Bu nedenle boğazda ödem hemen tedavi edilmelidir. Boğazda ödem genellikle tehlikesi olmayan bir durumdur. Ancak daha ciddi bir durumla karşılaşmamak için önlemler alınması gerekir.
Boğazda ödem oluşmasının nedenleri:
Boğaz tümörü: Boğaz bölgesinde oluşan bir tümördür ve genellikle sigara içenlerde görülür. Sigara içerisinde bulunan kimyasal maddeler gırtlak hücrelerinin yapısını değiştirerek tümör oluşmasını sağlar.
Nörolojik hastalıklar: Beyin ve sinir hastalığı anlamına gelmektedir. Nörolojik hastalıklar sinir sisteminin farklı yerlerini etkileyebilmektedir. Bu hastalıklarda hareket sistemi sorunları görülebilir. Eğer bu hastalıklar boğaza etki ederse boğazda ödem oluşmasını sağlayabilir.
Takma diş kullanılması: Takma diş kullanmak özellikle yaşlılar için çok zordur. Takma diş kullanılması ile bazı sorunları ortaya çıkarmaktadır. Takma diş kullanımı boğazda ödem oluşmasına sebep olabilmektedir.
Soğuk algınlığı: Soğuk algınlığı burun akıntısı, boğazda kaşınma hissi, öksürmek, hafif ateş, boğaz kuruluğu, hapşırık, yorgunluk gibi belirtileri vardır. Basit gibi görülen bu hastalık, boğaz ödeminin oluşmasında büyük rol oynar. Soğuk algınlığının belirtilerinde bulunan boğaz kuruluğu ve boğaz ağrısı boğaz ödemine sebep olmaktadır.
Hareketsiz ses telleri: Hareketsiz ses telleri boğaz ödeminin oluşmasını sağlayabilir.
Boğazda ödem nasıl tedavi edilir:
Eğer sigara içiliyorsa mutlaka bırakılması gerekir. Bu rahatsızlık için bazı cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavi bitiminde hastanın konuşmaması gerekir. Bunun sebebi, boğazın yaklaşık olarak hafta dinlenmesi gerekmektedir. Dinlenme sürecinden sonra konuşmaya başlandığında sesin zayıf ya da tiz olması durumu gözlenebilir. Bu endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Cerrahi tedavinin yapıldığı yer iyileştiğinde sesiniz geri dönecektir. Bir başka tedavi yöntemi ise, Trakeotomi'dir. Bu tedavi yöntemi ses telleri tümörleri, solunum yollarında ödem oluşması, solunum yollarının akut enfeksiyonu ve solunum yetersizliği olması durumunda kullanılan bir tedavidir.
Son Güncelleme :
Boğazda Ödem ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

1 Yorum Yapılmış "Boğazda Ödem"
Merhaba bir kaç gündür yutkunma zorluğu çekiyorum özellikle bir şey boğazımdan geçerken ağrı yapıyor elimi boğazıma koyduğumda küçük küçüp top şeklinde şişlikler olduğunu fark ettim bugünde zor nefes alıyorum sanki ödem midir sizce?
Çiner .
Rüyada Boğazın Kesilmesi
Rüyada Boğazın Kesilmesi
Rüyada boğazın kesilmesi, görülen rüya öncelikle hayırlara yorumlanmalıdır. Birçok farklı yorum düşüncesiyle görülen rüya sahibinin uzun bir süre işlerinin ters gideceğinin işaretidir. Toplum içinde yapılan birçok olumlu ya da olumsuz yorum düşüncele
Boğaz Batması
Boğaz Batması
Boğaz batması, genellikle boğaz ağrısıyla birlikte seyreden oldukça rahatsız edici bir sorundur. Oldukça farklı nedenlerden kaynaklanabilir. En fazla enfeksiyon hastalıkları sonucunda boğaz batması meydana gelebilir. Boğazın vücuttaki konumu ve işlev
Boğaz Ağrısının Kulağa Vurması
Boğaz Ağrısının Kulağa Vurması
Boğaz Ağrısının Kulağa Vurması, Boğaz ve kulak ağrısı beraber ortaya çıkabilir. Kulak ve boğaz arasında östaki borusu adı verilen bir bağlantı olduğundan, boğazdaki bir iltihaplanma genelde kulağı da etkiler. Alerji, iltihap veya bulaşıcı sebepler, b
Boğazdan Kan Gelmesi
Boğazdan Kan Gelmesi
Boğazdan kan gelmesi, birçok zaman çok tehlikeli durumların habercisi olmaktadır. Fakat her boğazdan gelen kanı kesinlikle kötü bir şekilde düşünmemek gerekmektedir. Boğazdan gelen kanın aslında tam olarak nereden geldiğine bakılmalıdır. Çünkü boğazd
Boğaz Kanaması
Boğaz Kanaması
Boğaz kanaması, ağız boşluğundan sonra gelen geçit kısmına boğaz adı verilmektedir. Akciğerlere giden hava sayesinde mideye giden yiyecek lokması orta kulağa ulaşacak olan ses dalgaları bu bölgeden geçer. Ayrıca boğazın iki yanında bulunan lenf siste
Rüyada Boğazını Sıkmak
Rüyada Boğazını Sıkmak
Rüyada boğazını sıkmak: Kişinin rüyada boğazını sıkmak olarak gördüğü rüya detaylara göre değişik yorumlanan bir rüyadır. Kişinin rüyasında kimin boğazını sıktığına göre yorum değişmektedir. Rüyada kişi kendi boğazını sıktığını görmüş ise farklı biri
Boğaz Yarası
Boğaz Yarası
Boğaz yarası, başta enfeksiyonlar olmak üzere ceşitli virüslerden olusur. Virüsler ve bakteriler arasında da farklar bulunmaktadir. En önemli fark ise virüslerin antibiyotiğe cevap vermemesidir. Virüsler, kiside bademciklere yerleşerek baslar. Bu has
Boğaz Ağrısı Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz Ağrısı Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz ağrısı ses kısıklığına ne iyi gelir, boğaz ağrısı genelde grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyon sebebiyle meydana gelen bir rahatsızlık türüdür. Ses kısıklığı ise, seste çatallaşmanın oluştuğu tüm ses değişimine
Boğaz Ağrısı Ve Kulak Kaşıntısı
Boğaz Ağrısı Ve Kulak Kaşıntısı
Boğaz ağrısı ve kulak kaşıntısı, durumunda farenjitten şüphe edilir. Farenjit burun ve ağız boşluğunun arka tarafında bademciklerin bulunduğu yerde oluşan iltihaplanmadır. Zor yutkunma ve kulaklarda ki rahatsız edici kaşıntı belirtiler arasındadır. Ç
Boğaz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı
Boğaz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı
Boğaz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı, boğaz enfeksiyonu ve bütün enfeksiyon türleri bulaşıcıdır. Buna rağmen bazı enfeksiyon çeşitleri özellikle mide bağırsak gibi iç organlarda olanlar kapalı kaldıkları bölgelerden yayılımları zor olduğu için çok kolay bul
Boğazda Kitle
Boğazda Kitle
Boğazda Kitle, büyük iltihapların önemsenmemesi ya da tedavi edilememesi sonucu meydana gelen önemli bir rahatsızlıktır. Boğazda kitle belirtileri önemle takip edilmeli belirtiler fark edilirse acilen bir doktora başvurup tedaviye başlanmalıdır. Boğa
Boğaz Ağrısı Ve Halsizlik
Boğaz Ağrısı Ve Halsizlik
Boğaz Ağrısı Ve Halsizlik: Boğaz ağrısı halk arasında en sık karşılaşılan şikayetlerden birisidir. Boğaz ağrısı soğuk havalarda enfeksiyon kaynaklı olabilmektedir. Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği bu günlerde boğaz ağrısı ve halsizlik sık

 

Rüyada Boğazın Kesilmesi
Boğaz Batması
Boğaz Ağrısının Kulağa Vurması
Boğazdan Kan Gelmesi
Boğaz Kanaması
Rüyada Boğazını Sıkmak
Boğaz Yarası
Boğaz Ağrısı Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz Ağrısı Ve Kulak Kaşıntısı
Boğaz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı
Boğazda Kitle
Boğaz Ağrısı Ve Halsizlik
Boğazda Ödem
Boğaz Yanması Öksürük
Geçmeyen Boğaz İltihabı
Boğaz Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer
Boğaz Kızarıklığı
Boğaz Ağrısına İyi Gelen İlaçlar
Dilin Boğaza Kaçması
Boğaz Ağrısına Dondurma İyi Gelirmi
Boğazda Takılma Hissi
Boğaz Ağrısı Balgam
Boğaz Ağrısı Yutkunma Zorluğu
Boğaz Kızarıklığına Ne İyi Gelir
Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer
Hamilelikte Boğaz Yanması
Boğaz Kuruluğu Yutkunma Zorluğu
Boğaz Temizleme
Tahriş Olmuş Boğaza Ne İyi Gelir
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çorba

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası