bebeklerde fitil zararlimi / Bebeklerde Fitil Alışkanlık Yapar Mı? - Güncel Oku

Bebeklerde Fitil Zararlimi

bebeklerde fitil zararlimi

Bebeklerde Fitil Alışkanlık Yapar Mı?

Kabızlık bağırsakların yavaş hareket etmesinden, kuru gıdalarla beslenmekten ve az su tüketmekten dolayı kakanın sertleşmesi ve dışkılamasının zor hale gelmesidir. Her insan zaman zaman kabız olabilir. Kabızlık çok büyük rahatsızlıklara yol açan bir problemdir. Bebeklerde de kabızlık problemi görülebilir. Eğer bebeğiniz varsa ve kabız olduysa sizin için de zor birkaç gün olacaktır. Öncelikle bebeğin kabız olduğunun anlaşılması için bebeğinizi gözlemlemeniz gerekir. Bebeklerde kabızlık problemi belirtileri şunlardır:

·        Bebeğin dışkısının çok sert yapıda olması, topak şeklinde dışkılaması

·        Bebeğin dışkısının kile benzemesi

·        Bebeğin çok geç dışkılaması

·        Bebeğin gaz sancısının olması

·        Bebeğin sürekli ağlaması

·        Bebeğin huzursuzlanması

·        Bebekte iştahsızlıktır.

Bebeğiniz kabız olduysa onun için yapılması gereken şeyler arasında fitil yer almaktadır. Ancak bebeğe fitil kullanmadan önce diğer yöntemlerin uygulanması gerekir. Örneğin bebek ılık su ile duş aldırılmalı, bebeğe sıvı besinler yedirmeli ve bebeğin karın bölgesine dairesel hareketler ile masaj yapılması gerekmektedir. Eğer tüm bu yöntemlere rağmen bebeğiniz hâlâ normal bir şekilde dışkılamıyorsa doktor kontrolünde fitil yöntemine geçebilirsiniz. Fitil bebeğin sertleşmiş, çok katı hale gelmiş kakasını yumuşatmaya ve bağırsaklarını boşaltmaya yarayacaktır. Fitilin nasıl etki verdiğini, nasıl kullanılması gerektiğini, yararlarını, olası yan etkilerini ve bağımlılık yapıp yapmayacağını öğrenmek için yazımızın devamına göz atmalısınız.

Bebeklerde Fitil Kaç Dakikada Etki Eder?

Bebeklerde kabız problemi görüldüğünde derhal çözüm yolları aranmalıdır. Çünkü kabız olan bebekler çok huzursuzlanır, çok ağlar ve çok acı çekerler. Bebeklerde kabızlık şikâyetine neden olan faktör bulunduktan sonra ona göre bir çözüm yoluna başvurulmalıdır. Bebeklerin yeme içme düzeni, sıvı alma miktarı ve hareketli olup olmaması kabızlığa neden olan faktörler arasındadır. Bebeğinizin kabız olduğunu fark ettiğiniz zaman ona sıvı bir şeyler yedirmeye ve su içirmeye çalışın. Ayrıca bebeğinize hareket yaptırın ve karın bölgesine masajlar yapın. Eğer bebeğinizin kakası çok sertleşmiş ve kesinlikle dışkılama yapılamıyorsa, fitil yöntemini deneyebilirsiniz. Bunun için kesinlikle doktora danışmalısınız.

Bebeklerde Fitil Kaç Saatte Bir Verilir?

Bebeğiniz zaman zaman kabız olabilir. Bunun nedenleri katı şeyler tüketmesi, su içmemesi ve hareketsiz olmasıdır. Ayrıca bazı bebeklerde süt ve süt ürünleri kabızlığa neden olmaktadır. Bebeğinizin kabız olduğunu ve kabızlığa neden olan faktörü fark ettikten sonra bebeğinize sıvı yiyecekler yedirmeli, su içirmeli ve ılık su ile duş aldırmalısınız. Bebeğinizde eğer masaj yapılmasına rağmen kabızlık problemi geçmiyorsa fitil yapabilirsiniz. Bebeğinize fitil vermeden önce fitil zeytinyağı ya da krem ile yumuşatıldıktan sonra anüsüne itilmelidir. Fitil verilirken bebeğiniz yatar pozisyonda olmalı ve fitilin çıkması engellenmelidir. Eğer tekrar fitile ihtiyaç duyulursa bunun için ortalama saat beklemeniz gerekecektir.

Bebeklerde Fitil Zararlı Mı?

Yetişkinler gibi bebekler de katı beslendiklerinde, hareketsiz olduklarında ve yeterli miktarda su içmediklerinde kabız olabilirler. Kabızlık bağırsakların fonksiyonlarını yerine getirmede güçlük çekmesi ve kakanın çok katı bir hale gelmesidir. Bebekler kabız olduklarında çok geç dışkılama yaparlar, dışkıları sert yapıda veya kile benzeyen yapıdadır, gaz sancıları vardır ve çok ağlarlar. Bu nedenle anne babaların bebeklerine ılık su ile duş aldırması, sıvı besinler vermesi ve masaj yapması gerekir. Bunun dışında eğer bebeklerin kabızlığı geçmiyorsa, ona fitil verilebilir. Fitil bebeğin anüsünden itilir ve kakasının yumuşamasını sağlar. Böylece bebekler bağırsaklarını boşaltacak ve rahatlayacaklardır. Fitilin zararı olup olmadığı çok tartışılır. Fitilin herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir. Ancak yine de doktora danışarak kullanmakta fayda vardır.

Yorumlar

FacebookTwitterWhatsapp

Her ebeveyn çocukları için sağlıklı bir yaşam ve bağışıklık için çabalar. Yavrunuzun iyi beslenmesi ve sıvı tüketmesi bu konuda oldukça önemlidir. Fakat bazı zamanlarda bağırsak hareketliliğinde farklılıklar görülebilir. Bu farklılıklar vücutta kabızlığa neden olabilir. Kabızlık çocuk ve bebeklerde bazı dönemlerde çok sık rastlanır. Fitil akla gelen ilk çözüm olabilir. Fitil kullanımı yalnızca kabızlık için değil, çocuklarda yükselen ateşi düşürmek için de kullanılmaktadır.

Çocuklarda fitil kullanımı nasıl olmalıdır? Fitil kullanmanın zararları var mıdır? sorularının cevaplarını sizin için araştırdık.

Çocuklarda Fitil Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Fitil, bağırsakları uyararak dışkılamanın gerçekleşmesini tetikleyen bir kapsüldür. Kapsülü kullanmadan önce ciddi kabızlık sorunu yaşanabilir. Yavrularınızın kaka yapamamak yüzünden sancı ve acı çektiğini görmek sizi üzebilir. Bu durumun uzaması halinde mutlaka doktorunuza danışıp, fitil kullanımı ve gıda takviyesinde bulunmanızı öneririz. 

Ayrıca fitil çok yüksek ateşli nöbetlerde de kullanılabiliyor. Bebekte düşmeyen ateş ve virüslerin vücuda girmesi sonucu hızlı bir tedavi isteniliyorsa fitil kullanımı önerilir. Çocuklarda fitil kullanımı nasıldır? Hep birlikte bakalım.

Fitili ne kadar miktarda ve nasıl kullanacağınızı doktorunuza danıştıktan sonra;

  • Ellerinizi iyi bir şekilde sabun ile dezenfekte ettiğinizden emin olun.
  • Çocuğunuzu endişelendirmeyecek şekilde kabızlık sorununu çözeceğini söyleyerek, dizlerini karnına doğru çekin.
  • Makata doğru fitili 2 cm olacak şekilde yerleştirin
  • Fitili yerleştirdikten sonra çocuğunuzu bir süre sabit bir pozisyonda tutun.
  • Fitil yayıldıkça karın ağrısı olabilir fakat endişelenecek bir şey yoktur.

Fitili Nerede Muhafaza Etmeliyim?

İlacı koşullara uygun şekilde; sıcak ortam ve güneş ışığından uzak tutmalısınız. Çocukların erişemeyeceği şekilde ecza dolabınızda muhafaza edebilirsiniz. 

Fitil Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Fitilin ne kadar sürede kullanılması gerektiğini doktorunuz ya da eczacınız size belirtecektir. Çok sık ya da etkisini göstermedi diye beklemeden bir sonraki fitili kullanmak çocuğunuz için sağlıksız bir hareket olacaktır. Genel olarak doktor onayı ile saat aralığında fitil tazelenebilir.

Fitil Kullanmak Bebeğim İçin Zararlı mıdır?

Fitil, çocuklarınızın rahat etmesi ve hastalıktan kurtulması için büyük bir çözüm olabilir. Henüz uzmanlarca açıklanan büyük bir yan etkisi olmadığı gibi, bebekler için de kullanılabilen fitiller mevcuttur. Doktorunuzun önerisi üzerine aldığınız fitil, kabızlık için ya da soğuk algınlığı için olabilir. Doğru fitili aldığınızdan emin olun ve eczacının önerdiği mg’lar ile bebeğinize uygulayın.

Fitil İle İlgili İpuçları

Fitil kullanımını sürekli yaparsanız çocuğunuzda tahriş ve bağırsak rahatsızlığı görülebilir. Fitil yalnızca geçici kabızlık için hızlı çözümlerde kullanılmalıdır. Uzun süreli kabızlıklarda mutlaka doktorunuz ile tekrar görüşmenizi öneririz.

Fitil kullanım ile birlikte çocuğunuzun yeterli miktarda sıvı tükettiğinden emin olmalısınız. Lifli gıdalar ile kabızlık sorununu çözebilirsiniz.

Çocuklarınızın anüs bölgesi oldukça hassas olduğu için bir zorlama ya da itme gücü uygulanmamalıdır. Fitilin içeride kalması için doğru pozisyonda çocuk bekletilmelidir.

Paranox Fitil Kullanımı

Ebeveynlerin en çok tercih ettiği fitillerden biri olan Paranox, bebekler için oldukça uygun bir fitil çeşididir. Doktorunuzun önerisi üzerine kullanacağınız bu fitil, ateş ve gribal enfeksiyonlar için verilir. Çok küçük bebeklerde gr kullanılması önerilirken, yaşına kadar olan çocuklarda gr önerilir. 

Hangi Durumlarda Paranox Fitil Kullanılır?

Soğuk algınlığı, farenjit gibi bebekte sağlık problemlerine yol açabilecek hastalıklarda, orta kulak iltihabı, diş çıkarma, ateş ve ameliyat sonrası görülen ateş semptomlarında bu fitil kullanılabilir.

Kabızlık Neden Görülür?

Birçok nedene bağlı olarak bebeklik ve çocukluğun yaş dönemlerinde her çocukta kabızlık sorunu görülebilir. Çocuklarda fitil kullanımı konusuna geçmeden önce kabızlığın görülme nedenlerini bilmenizde fayda var. 

Bebeklerde anne sütünden hemen sonra başlanan ek gıda dönemi ve tuvalet eğitimi zamanı kabızlık oranları artmaktadır. 

Bebeklerde Görülen Kabızlık Nedenleri

  • Annenin lifli gıdalar yemediği için kabız olması ve bebeğinde bu sebeple anne sütü yolu ile kabızlık yaşaması.
  • Ek gıdaya geçiş döneminde anne sütünden hemen sonra farklı besinlerle tanışan bebeğin kabızlık yaşaması.
  • Bebeklikte alınan olası ilaçlar ve demir ilaçları.
  • İnek sütüne başlayan çocukların çok sık inek sütü tüketmesi.
  • Lifli beslenmek yerine katı gıdalar yemenin çokluğu.

Çocuklarda Görülen Kabızlık Nedenleri

  • Tuvalet eğitimi döneminde kaka yapmaktan korkmak.
  • Çocukları sürekli abur cubur ve fast food tüketmesi.
  • İlaç kullanımı ve tetikleyici psikolojik unsurlar.
  • Hormonal nedenler.
  • Okula başlama döneminde girilen stres.

Saydığımız nedenleri çeşitlendirebileceğimiz gibi genetik faktörleri ve hastalıkları da kabızlığa neden olan faktörler olarak sayabiliriz. 

Çocuklarda Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Çocukluk döneminde çok sık görülen kabızlığın çocuklardaki belirtileri yetişkinler ile aynıdır. Tuvalete çıkmada zorlanma gibi başlıca büyük sorunların yanı sıra şu belirtiler de görülebilir.

  • Dışkılamada zorlanma ve tuvalete çıkamama
  • Makat zorlandığı için kanama görülmesi
  • Karın ağrısı ve gaz sancısı
  • Huysuz davranmak ve uykusuzluk
  • Nadirde olsa vücutta ateş görülmesi
  • Katı dışkıdan sonra çocuğun yumuşak dışkıyı altına kaçırması

Çocuklarda Yaşanan Kabızlığı Önlemek İçin Tavsiyeler

Çocukluk döneminde çok sık görülebilen kabızlık ve ishal durumu, çocuğun beslenme şekline göre değişiklik göstermektedir. Kabızlık yaşayan yavrunuz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

  • Çocuklarınız bebeklik döneminden sonra tuvalet eğitimi alırken, sizi gözlemler ve psikolojik sinyallere bağlı olarak kaka yapmaktan korkabilir. Bu korku çocuğun kabızlık yaşamasına neden olabilir. Bu dönemin çocuklar için önemli bir dönem olduğunu unutmadan, tuvalet eğitimini sağlıklı bir şekilde vermeye özen gösterin.
  • Çocuklarınıza anne sütünden sonra başlanan ek gıdaya geçiş döneminde sağlıklı ve bağırsaklarının hazmedeceği şekilde önerilin besinleri vermeye özen gösterin. Bol miktarda meyve püreleri ve sıvı tükettiğinden emin olun.
  • Lifli gıdalar tercih ederek bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olun.
  • Probiyotik alımının mide ve bağırsak için önemini unutmadan; kefir, yoğurt, ayran gibi ürünleri çocuklarınıza düzenli şekilde yedirin ve içirin.
  • Ateşin çok yükseldiği durumlarda önce doktora başvurup, ardından fitil kullanabilirsiniz.

Çocuklarda fitil kullanımı kabızlık ve yüksek ateş için uygundur. Bebeklerde fitillerin miligramları düşük ve dozunda kullanılmalıdır. Çocuklarda ise kullanım eczacının önerdiği şekilde olmalıdır. Fitil kullanırken yavrunuzun vücudunun hassas olduğunu unutmayın. Yerleştirme işlemini talimatlarda verildiği gibi uyguladığınız takdirde bir sorun olmayacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası