gırtlakta tıkanıklık hissi / Boğazınızda Yumru Hissi Neden Oluşur? < Bilgiustam

Gırtlakta Tıkanıklık Hissi

gırtlakta tıkanıklık hissi

Boğazda yumru hissi neden olur?

Boğazda yumru hissi, pek çok insanın yaşadığı bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman kısa süreli ve geçicidir. Bazen altta yatan sağlık problemleri nedeniyle ortaya çıkar.

Bu yazıda; boğazda yumru hissi nedir, neden olur, boğazda düğümlenme hissi nedenleri nelerdir, boğazda yumru hissi tedavisi nasıl yapılır ve nasıl önlenir sorularının kapsamlı yanıtını bulabilirsiniz.

Boğazda Yumru Hissi Nedir?

Boğazda yumru hissi, birçok insan tarafından dile getirilen bir şikayettir. İnsanların pek çoğu yaşamlarının en az bir döneminde bu ağrısız yumru hissini yaşar.

Boğazımda yumru var” şeklinde ifade edilen bu şikayet, aslında gerçek bir yumru, topak veya şişliği ifade etmez. Kişiler tarafından hisssedilen bir durumdur.

Boğazda yumru hissi ayrıca şu ifadelerle de anılmaktadır:

  • Boğazda düğümlenme hissi
  • Boğazda dolgunluk hissi
  • Boğazda doluluk hissi
  • Gırtlakta baskı hissi
  • Boğazında yumru varmış hissi

Tüm bu kelimelerle ifade edilen durum tıp literatüründe globus hissi olarak tanımlanır. Globus hissi, herhangi bir gıda maddesini yutmakta zorluk yokken boğazda yumru hissi varlığıdır.

Boğazda dolgunluk hissi olan bu kişilerin muayeneleri yapıldığında, boğazlarında herhangi bir nesne veya topak olmadığı görülecektir.

Globus hissinin bazı özellikleri şunlardır:   Globus hissi, boğazda yumru varmış hissidir. Bu hisse sahip kişiler yaşadıkları durumu “ağrısız ama sinir bozucu” olarak ifade ederler. Çoğu zaman altta yatan organik bir neden bulunamaz. Tedavi genellikle zordur ve sık sık tekrarlar. Stres ve kaygı düzeyi ile arasında bir ilişki olduğu tahmin ediliyor.

Globus hissi, kadınlarda daha sık ortaya çıktığı için ve özellikle psikolojik durum veya menopozla ilişkilendirildiği için “globus histericus” olarak da bilinir.

Yapılan çalışmalar neticesinde, boğazda düğümlenme hissi oluşumunun histerik kişilikle bağlantılı olmadığı tespit edildi ve “globus farenjisi” terimi olarak ifade edilmeye başlandı.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde boğazda yumru hissi nedenlerini, ciddi bir durum olup olmadığını ve hafifletici tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.

Boğazda Yumru Hissi Nedenleri Nelerdir?

Birçok insan “boğazda yumru hissi neden olur” sorusuna cevap arıyor. Pek çok doktor ve araştırmacı da globus hissine neyin neden olduğunu çözmeye çalışıyor.

Boğazda dolgunluk ve baskı hissi, her yaştan ve her cinsiyetten insanı etkileyebilmektedir Bu duruma yol açan ana neden halen tespit edilebilmiş değildir.

Boğazda düğümlenme hissine neden olabilecek yaygın durumlar şunlardır:

 Faringeal İnflamatuar Durumlar 

Boğazda yumru hissine yol açan en önemli nedenlerden biri faringeal inflamatuar durumlardır. Farinkste tahrişe ve iltihaba yol açan nedenler boğazda dolgunluk hissi oluşturabilir.

Farinkste tahrişe yol açan bazı nedenler şunlardır:

  • Tonsilit
  • Farenjit
  • Postnazal akıntı
  • Kronik sinüzit

Bu tür durumlar boğazdaki hassasiyeti arttırarak globus hissi oluşumuna neden olabilir.

 Gastroözofageal Reflü 

Gastroözofageal reflü hastalığı, boğazda yanma ve tahrişe neden olarak globus hissine neden olabilir. Boğazda hissedilen yumruya en sık yol açan nedenlerder biri GÖRH’dir.

Yapılan araştırmalara göre, boğazda doluluk hissi yaşan insanların yaklaşık olarak %23 ila %68’inin asit reflüsüne sahip olduğu tespit edilmiştir.

 Anksiyete veya Stress 

Boğazda düğümlenme hissi çoğu zaman stres veya endişe ile beraber anılır. Yapılan bazı çalışmalar gösteriyor ki; depresyon veya anksiyeteye sahip bireylerde globus hissine daha fazla rastlanmaktadır.

Stresli bir dönemden geçme veya travmatik olaylar yaşama neticesinde globus hissinin tetiklendiği bilinmektedir.

Boğazda yumru hissi ile psikolojik faktörler arasındaki ilişki çok sık irdelense de, bu duruma halen neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir.

 Tiroid Hastalıkları 

Bir kişide tiroid bezi ile ilgili problemler varsa boğazda düğümlenme hissini daha sık yaşayabilir. Bu duruma yol açan durumlar şunlardır:

  • Tiroid hormonu salınımındaki değişiklikler
  • Tiroidektomi sonrası tiroidin bir kısmının veya tamamının alınması
  • Tiroid bezinde büyüme

Tiroid bezi hastalıklarının boğazda dolgunluk hissi oluşumuna neden olduğu bilinse de, aralarındaki korelasyon tam olarak anlaşılabilmiş değildir.

 Üst Özofagus Sfinkter Bozukluğu 

Özofagusun üst ve alt ucu sfinkter işlevi görür. Üst özofagusun sfinkterinde meydana gelen fonksiyon bozukluğu nedeniyle boğazda baskı ve dolgunluk hissi oluşabilir.

Özofagus sfinkterinin yetersiz veya dengesiz fonksiyonu nedeniyle, hava giriş çıkışı ve yutkunmada problemler meydana gelebilir.

 Kas Gerginliği 

Boğaz kasları konuşma ve yutkunma esnasında gergindir, diğer zamanlarda ise genellikle gevşek haldedir.

Boğazınızdaki kaslar doğru şekilde gevşemezse, normalden çok daha fazla gerginlik hissedebilirsiniz. Bu durum boğazda yumru hissi oluşumuna yol açabilir.

 Kas Koordinasyon Kaybı 

Boğaz kasları senkronize bir şekilde rahatlamak ve kasılmak için tasarlanmıştır. Bu sayede yutma ve nefes alma fonksiyonlarının doğru şekilde sağlanır.

Kaslarınız arasındaki koordinasyon bozulursa veya düzgün çalışması engellenirse kas gerginliği yaşayabilirsiniz.

Bu durumu en sık tükürüğünüzü yutmaya çalıştığınızda farkedersiniz. Koordine olmayan kaslar yutmayı engeller veya zorlaştırır.

 Diğer Nedenler 

Boğazda yumru hissi oluşumuna yol açtığı düşünülen birçok diğer neden bulunmaktadır. Çeşitli kas veya eklem problemlerinin de globus hissine yol açtığı düşünülmektedir.

Diğer olası nedenler şunlardır:

  • Temporomandibular eklem hastalıkları
  • Yeterli tükürük üretememe
  • Servikal osteofit veya kemik mahmuzları
  • Eagle sendromu
  • Laringeal ve farengeal gerginlik
  • Nadir bazı tümörler
  • Boğaza yerleştirilmiş nesneler
  • Postnazal akıntı birikmesi

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Boğazda düğümlenme hissi genellikle kısa süreli ve geçicidir. Globus hissi olan kişiler, bu hissin geçiciliği farkederlerse doktora gitmekten vazgeçebilirler.

Kronik olarak boğazda dolgunluk hissi yaşıyorsanız, altta yatan organik bir neden olabileceğini düşünerek bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Boğazda yumru varmış hissi ile birlikte şu belirtilerin olması durumunda yakın zamanda bir doktora gitmelisiniz:

Boğazda veya boyunda ağrı Kilo kaybı Nefes darlığı Sırt ağrısı Reflü veya geğirme Kalp çarpıntısı İleri yaştaki kişilerde aniden ortaya çıkan semptomlar Mide bulantısı veya kusma Yutma veya yutkunma zorluğu Yutma esnasında ağrı Bir şeyi yutarken boğulma hissi Boğazda veya vücudun başka bir yerinde kas zayıflığı Boyunda veya boğazda farkedilen kitle Şişmiş lenf bezleri

Boğazda dolgunluk hissi yaşıyorsanız ve bu durum giderek kötüleşiyorsa daha fazla vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Boğazda Yumru Hissi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Globus hissine yol açan organik bir neden yoksa, uygulanacak net bir tedavi yoktur. Doktorlar ve araştırmacılar boğazda düğümlenme hissine neyin yol açtığını tam olarak bilmiyorlar.

Boğazda dolgunluk hissi yaşıyorsanız, bu semptomu pek çok insanın yaşadığını bilmelisiniz. Toplumda oldukça yaygındır ve büyük oranda ciddi bir sorunun işareti değildir.

Doktorunuz boğazda yumru hissine yol açan nedeni tespit etmek için bazı testler yaptıracaktır. Altta yatan bir sorun tespit ederse, nedene yönelik tedavi adımlarını uygulayacaktır.

Boğazda yumru hissi nedenlerine yönelik şu tedaviler uygulanabilir:

Kas gerginliğini azaltmaBoğazınızda yumru hissine yol açan neden kas gerginliğiyse, bu belirti ortaya çıktığında uygulamanız gereken bazı yöntemler olabilir. Doktorunuz sizleri konuşma terapistine veya fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir.
Nazal spreyBoğazda tahriş hissine yol açan nedenleri tedavi ettirmek önemlidir. Geniz akıntınız varsa, burun spreyi kullanarak akıntı oluşumunu azaltabilirsiniz.
Psikiyatrik tedaviDepresyon veya anksiyete yaşıyorsanız, bu durumun sonucu olarak boğazda yumru hissiyle karşılaşabilirsiniz. Psikiyatri uzmanı ile görüşmeler yaparak sorunlarınıza yönelik tedavi adımlarını bulabilirsiniz. Sizlere bazı anksiyolitik veya antidepresan ilaçlar reçete edilebilir.
AntiasitlerGastroözofageal reflü hastalığına sahipseniz ve bu durum boğazda dolgunluk hissine neden oluyorsa, doktorunuz size antiasit içeren bir ilaç reçete edebilir.
Yemek yemekYiyecekleri çiğneyerek yutmak, boğazda düğümlenme hissini hafifletmek için ihtiyacınız olan şey olabilir.

Boğazda Düğümlenme Hissi Komplikasyonları Nelerdir?

Boğazda düğümlenme hissi büyük oranda iyi huyludur. Bu durum genellikle ciddi değildir ve daha ciddi komplikasyonlara yol açmaz.

Bununla birlikte bazı hastalıklar ilk aşamada boğazda dolgunluk hissini taklit edebilir. Sonrasındaki dönemde ek semptomlar ortaya çıkacak ve hastalığın tanısı netleşecektir.

Boğazda hissedilen yumru hissini gözardı etmemelisiniz. Sonraki günlerde ortaya çıkabilecek ek belirtileri dikkate almalısınız.

Çoğu zaman globus hissi ciddi bir hastalığın belirtisi değildir, yine de ortaya çıkan değişikliklere karşı dikkatli olmak ve yeni belirtileri farketmek önemlidir.

Boğazda yumru hissi ile birlikte ortaya çıkan şu belirtiler önemsenmelidir:   Boğazda ağrı Yutma güçlüğü Nefes darlığı Görülebilen veya dokunmakla hissedilen şişlik Ateş yüksekliği İstemsiz kilo kaybı Kas güçsüzlüğü Çarpıntı Sırt ağrısı

Boğazda Dolgunluk Hissi Nasıl Önlenir?

Boğazda dolgunluk hissi oluşumuna neyin neden olduğu tam olarak bilinmediği için, bu hissin nasıl önleneceğini bulmak da oldukça güçtür.

En iyi önleme yolunun boğazınıza olabildiğince iyi bakmak olduğu düşünülmektedir.

Boğazda dolgunluk hissi ile ilgili sorununuz varsa, boğaz sağlığınızı korumak için şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Her gün yeterince su içmelisiniz
  • Sigara içmemelisiniz, içiyorsanız bırakmalısınız
  • Soğuk algınlığı yaşıyorsanız tedavi olmalısınız
  • Hasta olduğunuzda yeterince dinlenmelisiniz
  • Bağırmamalısınız veya yüksek sesle konuşmamalısınız

Boğazda yumru hissi, pek çok insanın yaşadığı bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman kısa süreli ve geçicidir. Genellikle tedavi gerektiren bir durum değildir.

Boğazda hissedilen yumru ile birlikte ek belirtileriniz varsa, bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi yardım almalısınız.

”yan group

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

Bogaz-yanmasi-nedir-neden-olur

Boğaz yanmasının en yaygın sebebi virüs kökenli enfeksiyon hastalıklarıdır. Bazı durumlarda ise mevsimsel hastalıkların neden olduğu öksürük ve boğaz tahrişine bağlı olarak gelişir. Sindirim sisteminde ortaya çıkan reflü gibi işlev bozuklukları da boğazda yanma hissini tetikleyebilir.

Bir haftadan fazla süren boğaz yanması şikayetlerinde mutlaka kulak burun boğaz alanında uzman hekimlere başvurulmalıdır. Bu içerikte verilen bilgiler tedavi niteliği taşımamaktadır.

Boğaz Yanması Nedir?

Boğaz yanması; reflü, geniz akıntısı ve başta viral olmak üzere çeşitli enfeksiyonların sebep olduğu bir belirtidir. Tek başına görülebildiği gibi boğazda ağrı, kuruluk, yutkunma güçlüğü ve burun akıntısı gibi diğer belirtilerle ortaya çıkabilir.

Boğaz Yanması Nedenleri

Boğazda yanma hissi çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan yaygın bir belirtidir. Boğaz yanması neden olur sorusunun olası cevapları şunlardır:

  • Soğuk algınlığı ve grip: Virüslerin sebep olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Soğuk algınlığı ve grip birçok yönden ayrılsa da boğaz yanmasının yanında öksürük, halsizlik ve baş ağrısı gibi ortak belirtilere de sahiptir.
  • Bademcik iltihabı: Bademcik dokularının virüs veya bakteriler tarafından enfekte edilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bademcik iltihabının bir komplikasyonu olan bademcik çevresi apse de boğaz yanmasına sebep olabilir.
  • Reflü: Mide ve yemek borusu arasındaki kaslar gevşediğinde mide asidi yemek borusuna ulaşarak boğazda yanma ve ekşime hissine sebep olur. Boğaz yanması nedenleri arasında en yaygınlarından biridir.
  • Streptokokal boğaz enfeksiyonu: Ağrılı şikayetlere sebep olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşan bu enfeksiyon şiddetli boğaz ağrılarına, yutkunma güçlüğüne ve boğazda yanma hissine neden olur.
  • Geniz akıntısı: Sinüslerin iltihaplanması sonucu burunda salgılanan fazla mukusun boğaza akmasıdır. Geniz akıntısında boğaz yanması ve öksürük belirtileri birlikte ortaya çıkar.
  • Mononükleoz: Belirtileri enfekte olduktan dört ila altı hafta sonra ortaya çıkan bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Tükürük gibi vücut sıvılarıyla bulaştığı için öpücük hastalığı olarak da adlandırılır.
  • Yemek borusu iltihabı: Mide reflüsü, ilaç kullanımı, enfeksiyon veya alerjiden kaynaklanabilir. Yaygın belirtileri arasında boğaz yanması, yutkunma zorluğu ve mide ekşimesi yer alır.
  • Ağız yanması sendromu: Ağız çevresinde yanma ve karıncalanma hissi oluşturan bir ağrı bozukluğudur. Nöropsikiyatrik etkenlerden, tahriş edici baharatlı ve asidik gıdaların tüketilmesinden kaynaklanabilir.

Gebelikte Boğaz Yanması Neden Olur?

Hamilelikte boğaz yanması mide ekşimesi rahatsızlığından kaynaklanan bir belirtidir.  Mide asidinin yemek borusunu tahriş etmesiyle ortaya çıkan bu rahatsızlık özellikle ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde görülür.

İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan tarihli bir araştırmaya göre [1], hamile kadınların %45’inde boğaz yanmasına sebep olan mide ekşimesi rahatsızlığı görülmektedir. Hamilelikte boğaz yanması neden olur sorusunun olası cevapları şunlardır:

  • Hormonlar: Hamilelik hormonu olarak da bilinen progesteron mide ekşimesinin başlıca sebebidir. Kas gevşetici gibi davranan bu hormon, yemek borusu ve mide arasındaki sıkı kasları gevşeterek mide asidinin yemek borusuna ulaşmasına sebep olur. Bu da hamilelikte mide ve boğaz yanması şikayetine sebep olur.
  • Bebeğin büyümesi: Bebeğin rahim içindeki gelişimi zamanla diğer organlar üzerinde baskı oluşturur. Genişleyen rahim özellikle mideye baskı yaparak mide ekşimesine sebep olur.

Sabahları Boğaz Yanması Neden Olur?

Sabahları boğaz yanması uyku sırasında burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma sonucu ortaya çıkabilir. Nem oranı düşük kuru ortamda uyumak da boğaz yanmasını tetikleyebilir.

Reflüye sahip kişilerde yatış pozisyonuna bağlı olarak da gelişebilir. Uyku sırasında baş bölgesini eğimli tutmak veya yüksek yastık kullanmak mide asidinin yemek borusuna ulaşmasını zorlaştırabilir.

Geçmeyen Boğaz Yanması Neden Olur?

Geçmeyen boğaz yanması belirtiye sebep olan kronik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle kronik reflü hastalarında sık sık tekrarlayan boğaz yanması şikayetleri yaygındır. Reflünün sebep olduğu mide ekşimesi semptomu da uzun süren boğaz yanmasına sebep olur.

Soğuk algınlığı, grip, geniz akıntısı ve boğaz enfeksiyonu hastalıklarının sürekli tekrarlaması geçmeyen boğaz yanmasının diğer nedenleri arasındadır. Uzun süren şikayetlerin daha ciddi komplikasyonlara sebep olmaması için mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

KAYNAKLAR:

  1. funduszeue.info


Larengofarengeal Reflü (LFR) olarak da adlandırılan boğaz reflüsü, mide asidinin boğaza, ses tellerine ve geniz bölgesine kadar çıkması sonucu meydana gelen bir asit yanığı hastalığıdır.

Boğaz reflüsü ile mide reflüsü birbirinden farklıdır. Mide reflüsünde göğüste ağrı, yanma ve ekşime şikayetleri yaşanırken, boğaz reflüsünde bu şikayetlere rastlanmamaktadır.

Boğaz reflüsünde hastalar, boğazda geçmeyen takılma hissi, öksürük, ses kısıklığı, genizde akıntı ve bazen ağız kokusu şikayetleriyle hekime başvurmaktadır. Hasta öyküsü, doğrudan değerlendirilerek ve yapılan endoskopik muayene ile tanı kolaylıkla konulabilmektedir.

Boğaz reflüsü sigara kullanımı, alkol kullanımı gibi alışkanlıklarla beraber bu bölgede oluşabilen kanser türlerine de zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle LFR’nin erken tanı ve tedavisi son derece önem taşımaktadır. Bununla birlikte tedavi edilmediği taktirde boğaz reflüsü hastanın yaşam kalitesini de bozmaktadır.


 Boğaz Reflüsünün Belirtileri Nelerdir?

  • Boğaz Temizleme İsteği
  • Boğazda Takılma Hissi
  • Geniz Akıntısı
  • Gıcık Tarzında Öksürük
  • Ses Kısıklığı
  • Ses Problemleri
  • Seste Kabalaşma
  • Yutma Güçlüğü

Boğaz Reflüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz reflüsünün tedavisinde, hekimin belirleyeceği tedavi adımlarını dikkatle izlemek gerekmektedir. Kullanılacak ilaçların yanı sıra, uygulanacak diyet de sürecin en önemli parçasıdır.

Verilen diyete uymak, hastalığın iyileşme sürecini hızlandırırken, hastalığın tekrarını da engellemektedir.



 Reflü Tedavisinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Az ve sık sık yemek yenmeli,
  • Gece yatmadan en az 2 saat önce hiçbir şey yenmemeli
  • Gece yatarken başı yaklaşık 30 derece yukarıda tutulmalı,
  • Beli sıkan kıyafetler tercih edilmemeli,
  • Tok karnına spor yapılmamalı.

 Reflü Tedavisinde Tüketirken Dikkatli Olunması Gereken Gıdalar Nelerdir?

  • Asitli Gıdalar
  • Kola, Soda gibi Asitli İçecekler
  • Hazır Meyve Suları
  • Hazır Raf Ürünleri
  • Çay, Kahve
  • Çikolata ve Bol Kakaolu Yiyecekler
  • Süt, Yoğurt, Kefir, Ayran
  • Narenciyeler
  • Sirke Çeşitleri
  • Alkollü İçecekler
  • Aşırı Salçalı ve Baharatlı Gıdalar
  • Ketçap, Mayonez ve Hardal
  • Çiğ Soğan
  • Sarımsak
  • Fast Food Ürünler
  • Bazı İlaçlar (Asetilsalisilik Asit, Steroidler,AğrıKesici,NaneliPastil)

 


Reflü Tedavisinde Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?

  • Balık
  • Pirinç
  • Ananas
  • Bezelye
  • Ihlamur Çayı
  • Kepekli gıdalar
  • Tahıllar
  • Elma
  • Brokoli
  • Melisa Çayı
  • Komposto (ev yapımı)
  • Tavuk Eti (derisialınmış)
  • Kavun
  • Havuç
  • Papatya Çayı
  • Mısır Ekmeği
  • Yulaf Ezmesi
  • Kayısı
  • Lahana
  • Rezene Çayı
  • Peynir
  • Yumurta Akı
  • Muz
  • Yeşil Fasulye
  • Yasemin Çayı

Formu doldurun, biz sizi arayalım:


 Kullanıcılar bunları da aradı: 

Yayın Tarihi : 10/12/

Boğazda yumru varmış, boğazınız sıkılıyormuş gibi hissetme neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Kimi zaman boğazınız tıkanmış, sanki boğazınızda bir yumru varmış ya da biri tarafından boğazınız sıkılıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu durum zaman zaman tekrar edebilir ve hafif ila yüksek şiddette görülebilir. Boğazdaki sıkışmanın birçok olası nedeni vardır. 

Öncelikle mutlaka ciddi bir hastalıkla ilişkili olabileceğini düşünerek panik yapmayın; zira basit bir bademcik enfeksiyonu bile bu hisse yol açabilir. Bununla birlikte sıklıkla solunum ya da yutma güçlüğü yaşıyorsanız durumu ciddiye alıp muhakkak doktorunuza görünmelisiniz.

Boğazda şişlik, yumru varmış, sıkılıyormuş hissinin altında yatan olası nedenleri inceleyelim.

Alerjiler: Alerjiler çok yaygındır. Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeyi tehdit olarak algılayıp bu maddeye / maddelere karşı savaşmak için kimyasallar salgılamaya başlamasıyla birlikte gelişen bir süreçtir. Vücudun kendisi tarafından üretilen bu biyokimyasallar burun tıkanıklığı, kaşıntı, öksürük gibi semptomlarla birlikte boğazda sıkışma hissine de yol açabilmektedir.

Anksiyete: Anksiyete psikolojik bir rahatsızlık olmakla birlikte pek çok fiziksel semptomla kendini gösterir. Anksiyete / panik atağın tipik semptomları arasında boğazda sıkışma hissi ve nefes almada zorluk başı çekmektedir. Dolayısıyla boğazda varmış gibi hissetmenin altında yatan yaygın olası nedenlerden biridir. Bu hastalığın diğer belirtileri arasında göğüs ağrısı, titreme, baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik, mide bulantısı, terleme, kalp atışının hızlanması, ellerde karıncalanma ve uyuşma sıralanabilir.

Reflü: Gastroözofageal reflü hastalığının tipik bir semptomu mideden gelen asidin yemek borusuna doğru hareket etmesiyle birlikte ortaya çıkan mide ekşimesiyle birlikte göğüste yanma, batma ve sıkışma hissidir. Haftada iki kereden fazla mide ekşimesiyle birlikte bu şikayetleri yaşayan bir kişi muhtemelen reflü tanısı alabilir. Reflü boğazdaki sıkışmadan çok daha rahatsız edici durumlara yol açabilir, hatta özofagus kanseri riskini artırabilir. Reflü şüphesini artıran diğer yakınmalar arasında ağız kokusu, geğirme, öksürme, ses kısıklığı ve yutma zorluğu sayılabilir.

Guatr: Guatr, boyunda yer alan tiroid bezinin anormal büyümesi neticesinde oluşur. Boğazdaki sıkışma hissinin muhtemel sorumlularından biri guatr olabilir. Guatrın diğer belirtileri arasında nefes alma ve yutma zorluğu, ses kısıklığı, öksürük, boğazın ve boynun ön kısmında şişlik sıralanabilmektedir.

Enfeksiyonlar: Boğaz ve bademciklerdeki viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar da boğazda sıkışma hissine yol açar. Bu durumda hastada boğazdaki şişlik ve yumru hissinin yanında ateş, titreme, kulak ağrısı, baş ağrısı gibi semptomlar da görülebilecektir.

Diğer olası nedenler:

  • Özefagusu etkileyen otoimmun bir hastalık olan eozinofilik özofajit
  • Gırtlakta spazma neden olan laringeal distoni
  • Nörolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilen disfaji

Boğazda sıkışma hissi şikayetinin tedavisi burada da saydığımız altta yatan nedene bağlı olarak planlanacaktır.

 

Dr. Sinan Akkurt Haber Türk Yazısı Burada

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası