run flat patlamaz lastik / RUN FLAT lastikleri: teknolojiyi keşfet | Pirelli

Run Flat Patlamaz Lastik

run flat patlamaz lastik

Patlasa da Giden Lastik Run Flat Nedir?

Patlasa da Giden Lastik Run Flat Nedir?

Patlasa dahi, maksimum 80 km/h hızla 80 &#; km daha yola devam edebilen lastikler, RunFlat olarak adlandırılır. Bu özellik markalara göre farklı kısaltmalarla tanımlanır.

Markalara göre Run Flat lastiklerin kısaltmaları aşağıdaki gibidir;

MARKAKısaltma
MichelinZP / Pax (Zırhlı Araçlarda)
BridgestoneRFT
ContinentalSSR
GoodyearROF / EMT
PirelliR-F / RFT / SSRF
HankookHR / HRS
PetlasP-RFT / RunFlat
NokianRunFlat
DunlopDSST / ROF
ToyoTRF
KumhoXRP
YokohamaZPS

İçindekiler

Run Flat – Patlasa da Giden Lastik Teknolojisi

Patlasa da giden lastik olarak bilinen “Run Flat” lastikler, görsel olarak standart lastiklerle aynı olsa da, üretim teknolojileri biraz daha farklıdır. RFT lastik üretimi yapılırken, lastiklerin yanak kısmında kullanılan teknoloji, standart lastik üretiminde kullanılandan farklıdır. Bu kısımda yapılan geliştirme sayesinde, lastik basıncı patlama / delinme gibi sebeplerle düşse de, yanak üzerinde 80 km kadar daha ilerleyebilmektedir.

Michelin ZP – Zero Pressure

yılından bu yana aktif olarak kullanılan bu teknoloji, Michelin Pax Tires olarak üretilmiş olan ve günümüzde hala zırhlı araç lastikleri olarak tercih edilen teknoloji ile zaman zaman karıştırılmaktadır. Zero Pressure teknolojisi tamamen run flat teknolojisi olarak üretilmektedir. Michelin runflat lastikleri işaretlenirken, lastik yanağında ZP kısaltması kullanılmaktadır. 80 km/s hızla, km arası seyahat etmenize olanak tanıyan run flat lastikler, özellikle BMW ve Mercedes araçların orijinal ekipman lastikleri olarak kullanılmaktadır.

Bridgestone RFT – Run Flat

İlk olarak yılında RFT lastiklerin ilk neslini üreten Bridgestone, bu teknolojiyi yılına dek kullanmıştır. İlk nesil, güçlendirilmiş lastik yanakları üzerine dizayn edilmiş ve kullanılmıştır. yılında ise Bridgestone RFT lastiklerinin ikinci nesli üretilmeye başlanmıştır. İkinci nesille birlikte daha fazla konfor için zemindeki darbelerin, kabine aktarımı azaltılmıştır. yılında üçüncü nesil Bridgestone run flat lastikleri geliştirildiğinde ise özellikle lastiklerde ortaya çıkan aşırı ısınma problemi çözümlenerek, ikinci kuşakta %85 olan ısınma indeksi, üçüncü nesilde %42 ‘ye kadar düşürülmüştür. Ayrıca darbe emme özelliği de geliştirilen yeni nesil lastiklerde, ilk nesilde standart lastiklere oranla % olan darbe tepkime oranları, üçüncü nesil ürünlerde % ‘e kadar düşürülmüş ve standart lastiklere yakın bir konfor sunulmaya başlanmıştır.

Bridgestone Driveguard

Bridgestone’un standart jantlarla da sorun yaşanmadan kullanılabilecek şekilde geliştirdiği yeni nesil run flat lastikleri olan Bridgestone Driveguard yılı itibarı ile lastik sektörüne sunulmuştur. Eski tip Bridgestone RFT lastiklerle kıyaslandığında, daha yumuşak ve konforlu olması nedeniyle tüketicilerden büyük ilgi gören Bridgestone Driveguard lastikleri, lansman fiyatları ile birçok sürücü tarafından tercih edilmektedir.

Continental SSR – Self Supporting Runflat

Continental patlasa da giden lastikler olarak bilinen run flat ürünlerini, SSR ifadesi ile işaretlemektedir. Runflat lastik teknolojisini “self supporting runflat” olarak isimlendiren Continental markası tarafından bu segmentte üretilen ürünler tüm jantlara takılabilmektedir. Diğer birçok rft lastik ile kıyaslandığında yakıt tasarrufu sağlamaktadır.  SSR sistemi Continental tarafından özellikle alçak profilli lastikler için geliştirilen ve halen lastiklerin tüm standart jantlarla uyumlu olmasını sağlayan bir runflat teknolojisidir.

Goodyear ROF Run On Flat – Extended Mobility (EMT)

Goodyear run flat lastik teknolojisi “extended mobility” olarak isimlendirilmiştir. Goodyear rof lastikleri, konforlu bir sürüş keyfi sunmakta ve lastik basıncınızın düştüğü durumlarda, 80 km kadar devam edebilmenize olanak tanımaktadır. Güçlendirilmiş yanaklı run flat teknolojisini yılından bu yana kullanan Goodyear markası, farklı durumlar için farklı funflat lastik desenleri sunmaktadır.

Pirelli R-F / RFT / SSRF

Lastik yanağında RSC veya RUN FLAT ifadesi ile işaretlenen, ürün isimlerinde ise Pirelli RFT, R-F veya SSRF olarak geçen Pirelli patlasa da giden lastikleri, özellikle spor araçlar için üretilen modellerde ve düşük yanaklı lastiklerde büyük ilgi görmektedir.

SSRF teknolojisi ise Goodyear ve Pirelli işbirliği ile yürütülen bir araştırma programıdır. Lastik yanaklarının güçlendirilmesine dayalı olan bu sistemde, lastikler tüm jantlarla uyumlu olsa da, güvenli ve uzun ömürlü kullanım için EH2 özellikli jantlarla kullanılmaları daha doğrudur. Ancak mutlaka TPMS basınç göstergesi bulunmalıdır. Delinme gibi durumlarda mutlaka lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir.

Hankook HRS – Hankook Runflat System

Hankook patlasa da gidebilen lastikler segmentinde HRS kısaltması ile işaretlediği ürünleri ile üretim yapmaktadır. Sürücülere güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşatmak üzere geliştirilen destekli yanakları ile Hankook run flat lastikleri BMW ve Mercedes gibi araçlarda sunduğu performans ve uzun kilometre ömrü ile büyük ilgi görmektedir.

Petlas P-RFT – Petlas Run Flat

Yerli lastik üreticisi Petlas run flat lastik ürünlerini P-RFT olarak işaretlemektedir. Güçlendirilmiş yanak teknolojisi ile üretilmekte olan Petlas rft lastikler hesaplı run flat lastik çözümü arayan sürücüler için ideal tercihler olarak lastik sektörüne sunulmaktadır.

Nokian Run Flat Lastikler

Çelik yelek teknolojisinde kullanılan ARAMID teknolojisini, lastik yanağında kullandığı özel serileri ve kış lastikleri alanındaki başarısı ile tanınan Nokian markası, run flat lastik üretiminde de ekonomik fiyatları ve üstün performansı ile tanınmaktadır. Nokian run flat lastikleri, özellikle Türkiye pazarındaki uygun fiyatları ile büyük ilgi görmektedir.

Run Flat Lastik

Gelişen otomobil teknolojisi ile araçlar daha güçlü, daha hızlı, daha akıllı olacak şekilde gelişme göstermektedir. Bu gelişmeler araç parçalarının ve dahili ürünlerinde gelişmesine katkı sağlamaktadır. Daha güçlü daha uzun ömürlü araçlar ile beraber kat edilen mesafeler, farklı yol durumları gibi etkenlere karşı daha dayanıklı ve uzun bir kullanım deneyimi sunmaktadır. Güçlü ve hızlı araçlarda dikkat edilen en önemli hususlardan birisi de lastik tercihi. Yol tutuşu, aracın dinamiği, farklı yol koşullarına karşı en etkili performansı sunabilmek adına epey bir önem arz etmektedir. Yolculuk esnasında lastik patlaması olayı hayati riskler taşımaktadır. Bu durum hız, yol durumu, hava durumu gibi etkenlerle bu risk artış göstermektedir. Her ne kadar araçlar güvenlik donanımı konusunda gelişse bile yanlış lastik tercihi tehlikeli durumlar sebep olabilmektedir. Bu sebeple gelişen lastik teknolojisinde patlama anında yaşanacak sorun ve tehlikeleri en aza indirebilmek adına run flat lastik teknolojisi hayatımıza girmiştir. Bu teknoloji normla lastikler gibi patlama anında hemen hava basıncını kaybederek lastiğin inmesine parçalanmasına engel olmakta. Run Flat lastikler patlama anında hava basıncını normla tutarak uzun süre normal yolculuğun devam edebilmesini ortalama 80 km hız ile 80 kilometreye kadar yolculuk yapılmasını sağlamaktadır. Bu durum daha güvenli bir şekilde yolculuğu tamamlamanızda ve kaza riskini en aza indirgeme aşamasında önemli bir rol oynamaktadır.

Run Flat Lastiklerin Yapısı

Run Flat Lastiklerin Yapısı

Özellikle lastikler ile ilgili merkezden uzak ve yol kenarı gibi alanlarda yaşanan problemlerde yardım çağrılması, lastik değiştirilmesi, çekici işleri gibi durumların önüne geçilerek, Run Flat lastikler ile uzun süre yolculuğa devam edip o sırada uygun bir tamirci veya alan bulabilme şansına sahip olabilirsiniz. Yolculuklar sırasında hem araç ve buna bağlı olarak can güvenliğinizi en maksimum seviyede koruyabilmek adına geliştirilmiş olan run flat lastikler yapısı gereği diğer normal lastiklere göre temel bazı farklı yapı ve özelliklere sahiptir. Bu tarz lastikler normal lastiklere göre iç yapısında daha sağlam ve korunaklı yapılar barındırarak darbe ve patlamalara karşı daha korunaklı bir görev üstlenmekte. Normal şartlarda kullanılan lastiklerin yapısında dış kısımda yol tutuşu için izler ve girintiler mevcuttur. İç yapısını incelediğimiz zaman ise yine aynı maddeden oluşan bir yapı mevcut ve ekstra bir yapı yoktur. İç ve yan kısımlarda herhangi bir yanak takviyesi bulunmamaktadır. Bu durum patlama anında lastiğin havasının boşalarak janta yük binmesine sebep olmakta. Bu koşul her aciliyet anında araba hakimiyeti gibi hususlarda problem yaratırken jantlara fazla yük binilmesi sebebi ile jantlarda hasarlar, kırılmalar, çatlamalar meydana gelmesine sebep olabilir. Run flat lastikler ise normal kullanılan lastiklerin yanı sıra dış kısımda benzer bir görüntü hakim olsa bile iç kısımda lastiklerin yan kısımlarına dahil edilen özel yanak kısımları ile patlama anında güvenli bir sürüş yapmaya olanak sunmaktadır. Yan kısımlarda bulunan yanaklar patlama anında havanın bitip jantlara yük binmesini engellemektedir. Yan kısımlar patlama veya hasar anında lastikler yan yanak kısımların üzerine binerek sürüşe devam edilmesini sağlamaktadır. Lastiğin normal şeklinin bozulmadan yan yanaklar üzerinde devam eden araçlarda patlama esnasında normal lastiklerin yanı sıra araç hakimiyetini kaybetme gibi durumlar olmadan uzun kilometre süresince hareket etmesini sağlamaktadır. Bu durum yaşanan patlama veya hasar durumlarında kriko ile lastik değişikliği yapılmasına gerek kalmadan aracın kilometre kadar yol almasına olanak sunmaktadır. Yapı olarak run flat lastikler diğer lastiklere göre daha ağır bir yapıya sahiptir. Bu durum aracın ağırlığını da arttırmaktadır.

Run Flat lastiklerin Araçlara Etkileri

Run Flat lastiklerin Araçlara Etkileri

Gelişen teknoloji ile araçlar daha akıllı, daha hızlı, daha teknolojik bir hal aldı. Fakat hala en önemli faktörlerden birisi güvenlik etmeni olarak devam etmektedir. Bu hususta araçların yanı sıra lastiklerde gelişmektedir. Bu konuda run flat lastikler gelişmiş lastik firmaları tarafından üretilmiş ve son yıllarda kullanımı artan bir özellik göstermektedir. Patlama veya hasar görme durumunda aracın hakimiyetini kaybetmeyi engelleyen bu gelişmiş lastikler kaza riskini en aza indirgemesini sağlayarak araç güvenliğini arttırmakta. İç kısmında bulunan özel yanak kısmı ile daha ağır bir yapıya sahip olan run flat lastikler aracın daha ağır olmasına sebep olmakta. Bu husus aracın ağırlığıyla doğru orantılı olarak aracın yola daha fazla dahil olmasına bir başka tabirle yola oturmasına fırsat sunmaktadır. Daha sert bir iç ve dış yapısı olan bu lastikler taş, çukur, kesici madde gibi ürünlerin hissiyatını daha fazla hissettirmektedir. Çünkü yapıları normal lastikler gibi daha esnek ve içerisinde sadece hava basıncı barındıracak kadar yumuşsak ve dayanıksız değillerdir. Daha sert ve ağır lastikler daha sert bir süspansiyon sistemine davet çıkarmaktadır. Daha sert süspansiyonlar olması aracın çukur, tümsek, engel gibi huşulardan geçişi esnasında daha fazla hissedilmesine sebep olabilmektedir. Bu durum kimi kullanıcılar için olumsuz bir durum teşkil etse bile aracın kullanım anında oluşabilecek tehlikelere karşı güvenli bir yol tutuş ve güvenlik sağlaması bu hususun çoğu zaman görmezden gelinmesine sebep olmaktadır. Araçlara etkisi hususunda maddi kısımlarda göz önünde alındığında Run Flat lastikler diğer lastiklere göre daha pahalı bir fiyatla karşımıza çıkmaktadır. Bu durum lastik üretiminde kullanılan teknolojiler ve lastik yapısının ve kullanılan malzemelerin diğer lastikler için kullanılanlardan farklı olmasıdır.

Run Flat Lastiklerde Önemli İpuçları

Run Flat Lastiklerde Önemli İpuçları

Her geçen gün kullanımı artan Run Flat lastikler hakkında kullanım aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Bu durumlar dikkat edildiği taktirde aracın dinamiğinden, lastik ömrüne, süspansiyon ayarlarından, jant sağlına kadar birçok hususu etkileyen durumlar mevcuttur. Bu hususlardan biri tam takım halinde yani 4 lastik halinde run flat lastik kullanımıdır. Sadece tek lastikte veya bir tarafın iki lastiğinde gibi farklı kombinasyonlar şeklinde kullanılması araç için sorun teşkil etmektedir. Hem aracın süspansiyon ve denge mekanizmasında farklılıklar meydana gelmesine sebep olurken lastiklerin kullanım sürelerinde de farklılıklar meydana getirmektedir. Bu konuda bütün lastiklerin run Ffat lastik olmasına veya en kötü ihtimal ile sadece ön takımlar veya arka takımlar olacak şekilde kullanılmasıdır. Fakat bu durum sadece lastik eksikliği esnasında başvurulması gereken bir durum olmaktadır. Bir diğer farklı konu ise yeni geçiş yapılmış bu lastiklere alışma sürecidir. Normal lastiklere göre farklı bir sertliği, yol tutuş hissinde farklılık ve süspansiyon değişikliği alışılagelmiş sürüşten farklı his ortaya çıkarabilir. Bu sebeple bu sürece dikkat edilerek sürüş yapılması önerilmektedir. Başka önemli bir etmen ise bu tarz lastiklerin tamir edilmeye müsait olmayışıdır. Normal lastikler patlama veya hava kaçırma gibi durumlarda yama şeklinde tamir işlemi uygulanırken run flat lastikler bu aşamada tamir edilememektedir. Bunun sebebi düşük hava basıncı ile kullanılan bu tarz lastiklerin hangi aşamada, ne zaman hasar gördüğü belli olmamasıdır. Bu sebepten ötürü hasar görmüş, patlamış, ömrü tükenmek üzere olan run flat lastikleri yenisi ile değiştirerek sürüşe devam etmek önerilen bir husustur. Birçok farklı markanın run flat lastik modellerini Trendyol’da bulabilir ve kolayca satın alabilirsiniz.

Araban&#;z&#;n lastikleri bas&#;nçl&#; hava ile doludur. Yüksek bas&#;nç, arac&#;n&#;zdaki lastiklerin arac&#;n&#;z&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#; desteklemesini sa&#;lar. Bununla birlikte, arac&#;n&#;z&#; destekleyen bu bas&#;nçl&#; hava, delinebilen kal&#;n bir kauçuk tabakayla korunmaktad&#;r. Araban&#;z&#;n lastikleri bir kez delindikten sonra an&#;nda pes ederek tuttuklar&#; tüm havay&#; atmosfere salar ve araban&#;z&#;n dengesini bozar. Bu nedenle, yüksek h&#;zlarda lastik patlatmak çok tehlikeli sonuçlar do&#;urabilir.

Ama patlasa da yola devam etmenize izin veren lastikler de vard&#;r ve bunlara Run Flat lastik ad&#; verilir. Adlar&#;ndan da tahmin edilebilece&#;i gibi bunlar, delindikten sonra bir süre daha arac&#;n&#;z&#;n ilerlemesini sa&#;layabilen özel lastiklerdir. Bu görevi yerine getirmek için de, lastik patlad&#;&#;&#;nda arac&#; desteklemeye yard&#;mc&#; olan güçlendirilmi&#; bir yap&#;ya sahiptir.

Bu lastiklerin baz&#;lar&#;nda, güçlendirilmi&#; yap&#;ya ek olarak dolgu malzemeleri de bulunur. Bu dolgu malzemeleri, lasti&#;in içinde koruyucu bir tabaka olu&#;turarak delindi&#;inde havan&#;n kaçmas&#;n&#; engeller.

Run Flat lastik çe&#;itleri

Run Flat lastikler genellikle üç farkl&#; s&#;n&#;fland&#;rmaya sahiptir. Bunlar&#;n ilkinde, üreticiler, bir poliimid ve cam elyaf kar&#;&#;&#;m&#;n&#; tekerle&#;in yan duvarlar&#;n&#; üretmek için kullan&#;lan lastik ile kar&#;&#;t&#;rarak güçlendirilmi&#; yap&#;y&#; olu&#;turur. Bu güçlendirilmi&#; yan duvarlar sayesinde, içindeki tüm hava bas&#;nc&#; kaybolsa bile lastik tamamen sönmüyor ve arac&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#; destekleyebiliyor.

&#;kinci seçenek olan destekleyici halka sisteminde ise, jant ve lastik aras&#;nda destekleyici bir halka yap&#;s&#; bulunuyor. Bu sayede, hem lasti&#;in taban&#; hem de duvar&#; delinmelere kar&#;&#; korunuyor ve bu ek yap&#;, lasti&#;in patlamas&#; durumunda en az&#;ndan birkaç kilometre daha sorun ya&#;amadan arac&#; kullanabilmenize imkan tan&#;yor.

Üçüncü grupta ise kendini mühürleyen lastikler bulunuyor. Di&#;er iki teknolojide güçlendirilmi&#; yap&#;lar kullan&#;l&#;rken burada farkl&#; bir yakla&#;&#;m kullan&#;l&#;yor. Kendini tamir eden lastikler, bir delik olmas&#; durumunda özel bir dolgu malzemesi ile bu deli&#;i kapatarak havan&#;n d&#;&#;ar&#; s&#;zmas&#;n&#; engelliyor.

Run Flat lastikler tamir edilir mi?

Patlad&#;ktan sonra arac&#;n&#;z&#; yolda b&#;rakmayarak bir süre daha ilerleyebilmenizi sa&#;layan Run Flat lastikler, kendinizi zorlu bir durumda buldu&#;unuzda otomobiliniz (ve can güvenli&#;iniz) için oldukça iyi bir i&#; ç&#;kart&#;r. Ancak bu lastiklerin tamir edilme ihtimalleri, ne kadar hasar ald&#;klar&#;na ba&#;l&#;d&#;r. Bu lastikler genellikle güçlendirilmi&#; bir yan duvara sahiptir. Bu yan duvar tamir edilemeyecek &#;ekilde hasar gördüyse, basit bir yama ile tamir etmek mümkün olmayacakt&#;r. Yani konu lasti&#;in onar&#;m&#; oldu&#;unda, geleneksel lastikler Run Flat lastiklere göre çok daha avantajl&#;d&#;r.

Ancak, e&#;er destek halkas&#; sistemini kullanan bir lasti&#;iniz varsa, lastikten ç&#;kar&#;labilen ve ba&#;&#;ms&#;z olarak sabitlenebilen bir destek yap&#;s&#; kulland&#;&#;&#; için lasti&#;e yama yapmak çok daha kolayd&#;r.

Geleneksel lastiklerle kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;ld&#;klar&#;nda, bu lastikler genellikle daha pahal&#;d&#;r ve güçlendirilmi&#; yan duvarlar&#; sebebiyle arac&#;n içine daha fazla titre&#;im ve ses girmesine sebep olabilirler. Yine de, an&#;nda de&#;i&#;tirilmeleri gerekmedi&#;i için sa&#;lad&#;klar&#; kolayl&#;&#;&#;n yan&#; s&#;ra lastik patlamas&#; sebebiyle gerçekle&#;ebilecek kazalar&#; da önleyerek önemli bir güvenlik faydas&#; sa&#;lar.

İlgili GaleriDünya’nın en pahalı 5 elektrikli otomobili Galeriye Gözat

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası