yeşil fasulye ne zaman ekilir / KURU FASULYE TARIMI

Yeşil Fasulye Ne Zaman Ekilir

yeşil fasulye ne zaman ekilir

Fasulye Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir? Kaç Günde Çimlenir?


Fasulye tohumu en fazla ekilen tohum olma özelliği taşımaktadır. Fasulye tohumu verimli topraklarda çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Soğuk havalarda yetişmeyen fasulye tohumu kaliteli olmalıdır.

Fasulye Tohumu Nasıl Ekilir?

Fasulye çok besleyici bitkiler arasında yer alır. Fasulye tohumu iklim özelliklerine göre genellikle sıcak aylarda ekilmektedir. Fasulye tohumunun dikim ve ekim zamanları farklılık gösterir. Fasulye tohumu ekilmeden önce toprak sıcaklığı kontrol edilmektedir. Hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda fasulye ekimi yapılmalıdır. Genellikle soğuk toprağa fasulye ekimi yapılır.

Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Fasulye tohumu ekimi Nisan ve Mayıs aylarında yapılmaktadır. Havanın güzel olduğu zamanlarda fasulye ekimi yapılması verimi de arttıracaktır. Toprak asla soğuk olmamalıdır. Sıcak toprağa ekilen fasulye daha kaliteli olacaktır.

Fasulye tohumunun ekildiği ve dikildiği zaman bahar aylarının sonu ile yaz aylarının da başlarına denk gelir. Fasulye tohumu aktarlardan, ziraai ürün satan yerlerden ve ya köylerde fasulye yetiştiricilerinden temin edilebilir. Fasulye tohumu mutlaka kaliteli olmalıdır.

Kaç Günde Çimlenir?

Fasulye tohumu dikileceği zaman toprak ısısı 20 derece civarında olmalıdır. Fasulye tohumu ekilirken hem toprağın hem de havanın ısısı kontrol altında tutulmalıdır. Uygun şartlar sağlandığında fasulye tohumları 7 ile 10 gün arasında çimlenir.

FASULYE NASIL YETİŞTİRİLİRFazla taşlı ve çakıllı topraklar dışında her tür toprakta rahatça yetişir. Ancak organik maddece zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha başanlı sonuç verir. Toprağın pH seviyesi 5.5-6.7 arasında olmalıdır.*Ilık iklim bitkisidir. Soğuğa duyarlıdır.*Çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Sıcaklık eksi 2-3 dereceye düşerse büyük zarar görür. Buna karşın çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar verim ve kalite düşer.*Kırmızı örümcek, yaprak bitleri ve tohum böceklerine karşı hassastır.*Kökleri zayıf bir görünüme sahiptir, Çok fazla derine gitmez. Yaklaşık 15 santimetre derinlik idealdir. Ancak hafif topraklarda 50-60 santimetreye kadar da inebilir.*Meyveleri bakla şeklindedir. Çiçeklerde döllenme olduktan sonra sıcaklığa bağlı olarak meyve gelişmeye başlar. Meyvelerin gelişmesi için 15-25 derece sıcaklık idealdir.*Etli, ince, kılçıklı, kılçıksız, iplikli ya da ipliksiz olabilirler. Fasulyelerin hemen hepsinde kılçık, bakla genç ve tazeyken görülmediği halde daha sonra görülebilir.*Ahır gübreleri, hem organik madde kaynağı hem de bitki besin kaynağıdır. Gübrenin mutlaka iyi yanmış olması gerekir.*İlk fasulye meyvelerini görünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçının. Fazla su, gelişimlerini yavaşlatır. Çiçek açıp ilk ürünler oluştuğunda düzenli olarak sulayabilirsiniz. Hava durumuna göre 4-5 gün arayla yeterli miktarda sulama yapmaya özen gösterin.

Çok faydalı...*Bedeni ve zihni rahatlatır,*Vücuda kuvvet verir.*Kandaki şeker miktarını düşürür,*Karaciğere iyi gelir.*Kalp çarpıntılarını önler.

Binlerce çeşidi olan fasulye sırık ve oturak olarak iki ana grupta toplanır. Çeşitli yörelere, hatta farklı ülkelere has yüzlerce fasulye çeşidi vardır.

BODUR FASULYE (Oturak veya yer fasulyesi)

Oturak fasulye erken ürün verir. Çok lezzetli türleri vardır.Sırık gerektirmediği için pratiktir. Rüzgar alan bahçelerde yetiştirilebilir. Fakat verimi sırık fasulyesine göre oldukça düşüktür. Hasat zamanı kısa sürer. Devamlı ürün alabilmek için mevsim boyunca birkaç kere ekilmesi gerekir.

SIRIK FASULYESİ

Sarmaşık türü bu fasulye cinsi 2-3 metre boylanabilir. Büyüme sırasında sağlam sırıklara sardırılır. Bol ürün verir. Hasat zamanı bodur cinslere göre daha uzun sürer. Rüzgar almayan yerlerde daha iyi yetişir.

İKLİM-TOPRAK

Ilık, sıcak iklim bitkisi olmakla beraber hasat süresi kısa olduğu için soğuk iklimlerde de yetiştirilebilir. Böyle yerlerde soğuklar tamamen geçince ekilir, yaz bitmeden bolca ürün alma imkanı olur. Sıcak iklimlerde ise yıl boyunca defalarca ekilebilir.

Fasulye organik maddelerce zengin, çabuk ısınan,killi, kumlu ve geçirgen toprakları sever. Sert, ağır ve kireçli topraklarda iyi yetişmez.

TOHUM

Fasulye tohumu alınırken maksada uygun olmasına dikkat edilmelidir. Barbunya gibi bazı cinslerin hem tazesi hem de kurusu yenebilirken, kuru fasulye cinslerinin çoğu taze haldeyken son derece kılçıklı veya parşömenli olup taze tüketilmeye elverişli değildir.

Halk arasında kırk günlük fasulye olarak bilinen bir cins çok çabuk hasada gelir. İlkbaharda turfanda yetiştirmeye elverişlidir. Oturak fasulyeler de erkencidir.Güz fasulyeleri ise erken ekilse dahi oldukça geç ürün verirler.

Bu yüzden tohumlar güvenilir yerlerden temin edilmelidir. Fasulye mümkünse bir defada değil, mevsim boyunca fasılalar halinde ekilir. Erken ilkbaharda, yaza doğru ve yaz sonlarında üç kerede ekilirse bahçeden uzun zaman körpe ürün alınabilir.

TOPRAK HAZIRLIĞI VE TOHUM EKİMİ

Fasulye ekilecek alan metrekare başına bir kova iyice yanmış çiftlik gübresi ile güzelce kazılır ve işlenir. Toprak hazırlığı 1-1,5 ay önce yapılmalıdır. Ekimden önce sıralar (karık) hazırlanır. Tohum ekimini sıra üzerine yapmak bakım ve sulama açısından daha kullanışlı olacaktır. Sırık fasulyelerinde her sıra arası 70 cm olmalıdır.Sıra üzerlerine 30-40 cm ara ile açılan ocaklara yarımşar kürek gübre atılır ve çapa ile karıştırılır. Her çukura kaliteli 4-5 tohum atılır. Ekim derinliği de 4-5 cm olmalıdır.

Oturak fasulyelerde sıra araları 50-60 cm bırakılır. Sıra üzerlerine tohumlar 10 cm ara ile tek tek ekilir.

Sırık fasulye daha çok gübre ister. Bunlara yer fasulyelerinden 2 kat fazla gübre verilmelidir.

BAKIM İŞLERİ

Fasulyeler çimlenip, gerçek yaprakları görününce çapa işleri başlar. Her çapalamada fidelerin boğazları doldurulur. İki çapa yeterli olur. Kol vermeye başlayınca sırık fasulyelere 2-3 metre uzunlukta sağlam sırıklar çakılır.

SULAMA

Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.

HASTALIK VE ZARARLILAR

Hastalıkları önlemek için her yıl aynı yere ekim yapılmaz. Münavebe için bir yıl domates, ertesi yıl lahana, karnabahar gibi kış sebzeleri, üçüncü yıl fasulye ekilebilir.Hastalıklara Yaprak bitlerine karşı ev yapımı ilaçlar kullanılabilir.

Ülkemizde Bezelye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde ve dünyanın pek çok noktasında tüketilen bezelye, sağlıklı bir bedene sahip olmak için tüketilmesi gereken besinlerden sadece biridir. Diyet lifleri, nişasta, protein ve bolca vitamin içeren bezelye sayesinde çeşitli tarifler lezzetli şekilde hazırlanır. Baklagiller familyasından bir tür olan bezelye, yeşil fasulye gibi ince yeşil kabuklu bir yapıya sahiptir. Fasulyeden farklı olarak kabukların içindeki taneler alınır ve değerlendirilir.

Bezelye, hem çorbalarda hem de yemeklerde kullanılan, salatalara da renk veren faydalı bir besindir. Çocukluk döneminde olduğu gibi yetişkinlik döneminde de tavsiye edilen bezelye, yüksek oranda antioksidan madde de içermektedir. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak bir yaşam sürmenize yardımcı olur.

Tarım alanında da önemli bir paya sahip olan bezelye, birçok kişi tarafından bahçe ve arazilerde yetiştirilmektedir. Eğer aklınızdan bezelye nasıl yetiştirilir sorusu geçiyorsa; bu satırlarda merak ettiğiniz birçok bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Ekim yönteminden hasat zamanına kadar bezelyeyi tanımak isterseniz; yazımızı sonuna kadar okumanız tavsiye edilir.

bezelye hangi mevsimde yetişir

Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir?

Bezelye tarımı yapmak için bezelye hangi mevsimde yetişir konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Doğru zamanda doğru işlemler yapıldığı takdirde ekilen bezelyeden yüksek verim alınabilir. Bunun için bölgelere göre en uygun zaman ayarlanmalıdır. Genellikle bezelyeler yaz günlerinde tezgahlara çıkar; bezelye yaz sebzesidir.

Yazın ortaya çıkan bezelyenin bir de büyüme ve olgunlaşma dönemi vardır elbette. Bunun için ilkbaharda ekilen bezelyeleri hasat etmek için yaklaşık 3-4 ay beklemek gerekir. Eğer sonbaharda ekilen bezelyeleri toplamak isterseniz; yetişme süresi daha uzun olacaktır. Ortalama 8 aylık süre içinde yetişmesini tamamlar ve yaz aylarında tezgahlarda kendini gösterir.

Özetle:

  • İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler sonbaharda yani ekim, kasım ve aralık aylarında,
  • Yazın hasadı yapılacak bezelyeler ise ilkbahar aylarında yani mart, nisan ve mayısta ekilir.

Bezelye Ne Zaman Ekilir?

Yaz aylarında pazar tezgahlarında dört gözle aranan bezelye, en uygun ekim döneminde toprağa ekilmelidir. Bezelye ne zaman ekilir diye merak edenlere şöyle bir süreçten bahsedebiliriz: Bezelyenin erkenci-yarı erkenci ve geççi çeşitleri vardır. Eğer erkenci bezelye ekmek isterseniz; şubat başından mart ayının 15. gününe kadar süreniz vardır.

Mart ayından nisan başına kadar yarı erkenci bezelyeleri kolayca toprağa ekebilirsiniz. Bu tür bezelyeleri bahar döneminde ekmek mevsimden daha çok faydalanmanıza yardım edebilir. Bezelyenin sıcaklara dayanabilen türlerini ise nisan ayının sonuna doğru ekebilirsiniz.

Bezelyenin bir de geççi sonbahar çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşit daha ılıman iklimlerde yetişmektedir. Ekim için en doğru dönem ise kasım ayı ile aralık ayının günleridir. Kışı sert geçen konumlarda erkenci bezelye ekimi önerilir. Özetlemek gerekirse; bezelye ekim zamanı şehirlerin hava şartlarına ve iklimlerine göre değişmektedir.

bezelye nasıl yetiştirilir

Bezelye Nasıl Ekilir?

Tarıma başlamak isteyenler, baklagillerden olan bezelye ile ilk adımı atabilir. Eğer bezelye ekip toplamak isterseniz; bezelye nasıl ekilir konusunda bilinmesi gerekenlere aşina olmanız önerilir. Zorluk çekmemeniz adına; size bazı bezelye ekim tüyolarından bahsetmek istiyoruz. Bu bilgiler üretiminize ve veriminize destek olabilir.

Bezelyeyi doğru toprağa ekmek önemlidir. Bunun için humuslu, kireç oranı ortalama, killi ve pH değeri 5.5 ile 6.7 arasında olan topraklara ekim yapılmalıdır. Ekilecek toprağın buzlu ya da donmuş olmaması da mühimdir. Yetişecek konumun -5 sıcaklığın altına düşmemesi gerekir. Çok soğuk topraklarda ekilen bezelye fideden donabilir.

Kaliteli bezelye tohumu ile ekim yapılır. Ekilecek toprakta tohum önce çimlenir, fide haline gelir. Ardından bezelye fidesi büyür ve öngörülen sürede bezelye vermek için dallarını birçok yönde geliştirir.

  • İlk fideleme yapacaksanız; tohumlar çimlendirme başlamadan önce suda bekletilmelidir.
  • Çimlenen tohumlar torf ve toprak karışımına 4 cm derinliğe ekilir.
  • Tohumların üzeri bu karışımla kapatıldıktan sonra sprey ile nemlendirilir.
  • Toprağın çimlenmesi için isterseniz şeffaf, geçirgen bir örtü serebilirsiniz.
  • Ortalama 10 gün sonunda tohum filizlenecektir.
  • Ardından dilediğiniz geniş araziye fideyi dikebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bezelye Kaç Kalori? Besin Değeri

bezelye yetiştiriciliği

Bezelye Hangi İklimde Yetişir?

Türkiye’nin pek çok noktasında bezelye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak bezelye en çok hangi iklimi sever diyorsanız; serin iklimlere daha kolay uyum sağladığını ifade edebiliriz. Yağışı gören, yıl boyunca nemli kalan, serin hava akışının olduğu iklimler bezelye tarımı için idealdir. Günlük ortalama sıcaklığın 15-21 derece olması beklenir.

İklime bağlı olarak bezelye hangi ayda ekilir sorusunun yanıtları da çoğalacaktır:

  • Şubat başından 15 Mart’a kadar erkenci – yarı erkenci bezelyeler,
  • Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geççi bezelyeler,
  • 15 Nisan sonrası sıcağa dayanıklı bezelyeler,
  • Kasım – aralık ayları içerisinde de sonbahar bezelyeleri ekilebilir.

İlginizi çekebilir: Videolu Resimli: Bezelye Nasıl Ayıklanır, Saklanır?

bezelye nasıl yetişir

Bezelye En Çok Hangi İlde Yetişir?

Geniş bir lezzet haritasına sahip olan Türkiye’de bezelye de çok sık yetiştirilmektedir. Hatta bezelye zamanı geldiğinde birçok kişi özellikle yetiştirilen bölgelerden bezelye temin etmek ister.

İzmir, Bursa, Adana, Hatay, Balıkesir bezelye yetiştiriciliği konusunda öncü şehirlerdendir. İklim ve toprak yapısının uygun olması nedeniyle adı geçen illerde çok fazla bezelye yetiştirilmektedir.

Ülkemizde birçok şehirde, köyde ve kırsal alanlarda bezelye yetiştiriciliği yapılıyor olsa da buradan elde edilen ürünler üreticiye ancak yetmektedir. Geniş çaplı bezelye tarımı Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi içinde dikkat çeker.

Bezelye Sebze mi Meyve mi?

Gıda alanında içinde tohum olan her besinin meyve olduğu ifade edilir. Baklagillerden bir tür olan bezelye de içinde kendi tohumunu barındırır. Bu nedenle bezelye sebze mi meyve sorusunun yanıtı; meyvedir. Çünkü bezelyenin içinde tohum vardır. Bu tohumdan sonraki süreçlerde bezelye yetiştirmek mümkündür.

Bezelye Ne Zaman Alınır?

En taze bezelyeleri alıp kışlık hazırlıkları yapmak isterseniz nisan ve mayıs ayını tercih edebilirsiniz.

Ekilen Bezelye Su İster mi?

Eğer bezelyenin yetiştiği bölge ılıman ve yağışlıysa çok fazla sulamaya gerek yoktur. Ancak kurak ve suyun az olduğu konumlarda zaman zaman bezelyeleri sulamak verimi artıracaktır. Su gören bezelyeler, daha iri ve lezzetli ürün verebilir.

İlginizi çekebilir: Bezelyenin Sizi Hayrete Düşürecek 8 Faydası

bezelye üretimi

Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?

Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır