felsefe evrensellik / Felsefi Açıdan İnsan Haklarının Evrenselliği Sorunsalı

Felsefe Evrensellik

felsefe evrensellik

Anlayış Düzleminde Bilgi Ve Siyasal Alanlarda Genel Geçer İlkelerin Var Olduğunu Öne Süren Ve İlkelerin Her Ye..

Makaleyi Be&#;en

&#;&#;erik Hakk&#;nda Bilgi

  • Bu içerik tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve kez okunmu&#;tur.
    Kaynak: Kadim Dostlar &#; Forum

&#;&#;erik ve Kategori Ara&#;lar&#;


Evrensellik

Evrensellik, anlayış düzleminde, hem bilgi hem de siyasal alanlarda genel geçer ilkelerin varolduğunu öne süren ve bu ilkelerin her yerde mutlak geçerliliğini savunan anlayış biçimidir. Gerçekliğin bir bütün olduğunu ve onun bilgisinin de bir bütün olarak varolması gerektiğini öne sürer. Etik alanda evrensellik, bütün insanların kesin olarak benimsediği ya da benimsemek zorunda olduğu ilkeleri şart koşar. Ahlak ilkeleri her yerde ve her zaman bütün insanlar için geçerli bir yasa olmalıdır.

Örneğin Kant&#;ın &#;normatif etik&#;i böyle evrensellik anlayışına bağlı bir etik anlayışıdır.

Bu yaklaşım Tarih&#;e uygulandığında, bütün toplumlar için sabit evrensel bir yasa; epistemolojiye uygulandığında evrensel bir bilgi, yani her yerde herkes için nesnel/doğru anlamda bir bilgi ve siyasala uygulandığında aynı şekilde evrensel bir siyasal modelin varlığını öngörür. Moderniteyle birlikte, tüm bilginin ve toplumsal gelişmenin dayanaklarından ya da ilkelerinden birisi de bu evrensellik düşüncesi olmuştur.

Özgürlük ve Rasyonellik gibi Aydınlanma düşüncesinin önemli kavramlarından birisidir. Buna göre, tarih, evrensel olarak rasyonellikle uyumlu bir şekilde özgürlüğe doğru gelişmektedir.

Ahlaksal nihilizm ve görecilik bir zamanlar yararlandıkları akademik saygınlığı taşımıyor görünürler. Çok sayıda felsefeci ve başkaları yalnızca estetikte ve bilgikuramında değil ama törebilimde de evrenselliği doğrulamaya sürüklenmektedirler. Nihilizmin ve göreciliğin sorgulanması entelektüel mayalanmayı ve çok gereksinim duyulan bir felsefi yeniden diriliş için elverişli koşulları düşündürebilirdi, ama evrenselliğe olan yeni ilgi bir anlıksal derinleşme belirtisi olmaktan çok ideolojik modanın bir belirtisi olabilir. Ahlaksal yükümlülük önesürümleri tipik olarak felsefi sıkılıktan yoksundurlar ve birçok değişik yönde işlerler. Geleneksel Yahudi-Hristiyan kişisel davranış düzgülerinin yanısıra ‘‘almaşık yaşam tarzları ’’nı da, özel mülkiyetin ve toplumsal ayrımlaşmanın yanısıra toplumun eşitlikçi yeniden yapılandırmasını da, minimal hükümetin yanısıra toplumcu ortaklaşacılığı vb. de desteklemek üzere evrensel ‘‘değerler ’’ ya da ‘‘doğrular’’dan söz edilir. Yüksek bir ahlak kavramı belki en yaygın olarak duygusal bir ‘‘sevecenlik’’ ve ‘‘duyarlılık’’ törebilimi ile özdeşleştirilir. Evrenselciliğin sık görülen bir başka türü ‘‘demokrasinin’’ tüm toplumlar için hedef olduğunu bildirir ve bu önesürümü ‘‘insan hakları’’na Jacoben-benzeri başvurularla güçlendirir. Törel yükümlülüğün dili sık sık kişinin kendi benimsediği ve evrensel onay önesürümünde bulunmayı istediği politik ya da başka kişisel yeğlemeleri üzerine bir cila gibi görünür.

‘‘Evrensel değerler’’, ‘‘ahlaksal ilkeler’’, ‘‘doğrular’’ ve benzeri şeylerin doğrulanmalarına bu nedenle kuşkuyla yaklaşılmalıdır. Ama felsefi açıdan kuşkulu önesürümlerin yayılması evrenselliğin anlamının ciddi bir yeniden irdelemesini caydırmamalıdır. Evrensellik ile tarihsel tikellik arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmek Batı düşüncesinin bir yeniden dirilişi için vazgeçilmez koşul olabilir.

Burada amaç törel ve başka evrenselliğe olan bir yaklaşımı tanımlamaktır ki bu yaklaşım, ister felsefi açıdan dürüst isterse daha ideolojik olsunlar, ahlaksal doğruluğun en çağdaş doğrulanışlarından belirgin olarak ayrıdır. Yalnızca evrensellik ile tikellik arasındaki gerilimi değil ama onların karşılıklı bağımlılıklarını ve bütünleyici bağlantılarını da vurgulayan bir evrensellik anlayışı ortaya koyulacaktır. Yaklaşım değer-özekli tarihselciliğin yaklaşımıdır.

Yeni bir evrensellik anlayışının gerekli olmasının nedenleri çok ve çeşitlidir. Bilgi kuramında, soyut evrenselci somutlaştırmalar ve katılıklar insanın bilme ediminin dinamiklerinin doğru bir açıklamasına engel oluştururlar. Estetikte, duruk, öykünmeci güzellik kavramları insan yaratıcılığı ve sanatsal görüşlerin özgünlüğü tarafından katılan şeye yeterince duyarlı değildirler. Törebilimde, soyut ahlaksal saltıkçılık ahlaksal yaşama taslak bir yaklaşım ve insan varoluşunun edimsel ahlaksal fırsatlarına ilişkin zayıf bir anlayış yaratır. Fransız Jacobenlerin ve torunlarının durumunda olduğu gibi, böyle bir yaklaşım kabul edilen ahlaksal ilkeleri kolayca ahlakçı zorbalığa çevirir. Daha genel olarak, soyut ahlaksal evrenselcilik felsefi önermeler ile somut insan deneyimi arasında bir uçurum yaratır. Evrenselliği tikel eylemlerde cisimleştirmesi için bireyi gereğince hazırlamaz. Bu tür evrenselcilik ahlakın özünü ‘‘erdem’’, ‘‘iyi’’, ‘‘türe’’ ve ‘‘haklar’’ın salt soyut irdelemelerinde yitirme eğilimi taşır. Tamı tamına doğru formülasyonları bulmak ya da ‘‘evrensel ilkeler’’in tamı tamına doğru, sofistike uygulamasını ortaya koymak için karmaşık tartışmalar yürütmek edimsel olarak kendini geliştirmekten ya da somut iyi eylemleri üstlenmekten daha önemli görünmeye başlar.

Evrensellik ile tikellik arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmede yararlı bir ilk adım modern dünyada bu konuyla ilgili iki geniş düşünce akımı arasındaki çatışmayı irdelemek olabilir. Bu görünürde uzlaştırılamaz yönlenimleri kısaca gözden geçirmek dikkati felsefi sorunun düğüm noktasına odaklamaya yardım edecektir. Şu savı ileri sürmek olanaklı kılınacaktır: evrensellik soyut kuramsal ‘‘ilkeler’’de ya da daha başka tarihsel-olmayan yargı ya da görüşlere değil ama, somut deneyimde aranmalıdır; düzgüsel yetke, insan için varolduğu sürece, tarihsel tikellikte yerleşmiştir. Böyle bir savın birçok kişiye birdenbire tuhaf ve üstelik terimlerde bir çelişki gibi gelmesi konuyu yeniden düşünmeye olan ivedi gereksinimini gösterir. Evrensellik ve tikellik sorununu ele alma konusundaki yaygın ve derinden kökleşmiş alışkanlıklar felsefi yenileşmeyi engellerler.

‘‘Evrensellik’’ terimi buraya dek özellikle varoluşa daha yüksek ve dayanıklı bir imlem kazandıran yapılara göndermede bulunmak için kullanılmıştır ve aşağıda da böyle kullanılacaktır. Ama terim daha geniş olarak insan yaşamına da göndermede bulunabilir ve ister daha yüksek değerlere yardımcı isterse onları yıkıcı olsunlar onun çarpıcı, yineleyen, kaçınılamaz öğelerini gösterebilir. İkinci anlamda evrensellik ‘‘insan durumunun doğasına’’ ya da ‘‘gerçekte olduğu biçimiyle yaşama’’ benzer yan anlamlar taşır. Bu tartışmada vurgu düzgüsel olarak evrensellik üzerineyse de, burada geliştirilen yeniden oluşturulmuş anlayışta bu anlamın ikinci anlamla sıkıca bağlı olduğu görülecektir. Vurgunun nereye getirildiğini bağlam gösterecektir. Benzer bir çifte anlam ‘‘olgusallık’’ sözcüğü tarafından taşınabilir. Bu terim de yaşamı tamamlayan ve ona değer katan şeyi belirtmek için kullanılabilir, ama aynı zamanda daha genel olarak insan varoluşunda iyisiyle kötüsüyle her zaman bulunan öğelere de göndermede bulunabilir. Aşağıdaki uslamlama düzgüsel evrenselliğin ‘‘olduğu gibi yaşam’’dan yapay olarak ayrılmasına karşı yöneltilmiştir. Amacımız dünyada onu etkisizleştirebilecek şeylerden bütünüyle bağımsız olarak tasarlanan evrensel iyinin büyük ölçüde sorgulanabilir ve gizil olarak tehlikeli bir soyutlama olduğunu tanıtlamaktır.

(Visited times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar &#; Forum

Bu içerik tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve kez okunmu&#;tur. Bu i&#;eri&#;in devam&#;nda incelemek isteyebilece&#;iniz 11 adet mesaj daha bulunmaktad&#;r.

[Felsefe] Evrensellik Nedir?

EVRENSELLİK ve TARİHSELLİK ARASINDA EDMUND BURKE ‐Ahlâkın/Siyasetin Felsefî Temelleri‐

Edmund Burke Aydınlanma’nın rasyonalizmine ve bu bağlamda şekillenen ahlâk anlayışına ciddi eleştiriler yönelten önemli bir muhafazakâr filozof/devlet adamıdır. Bu çalışma, Burke’ün epistemoloji ve estetikle yakından ilişkili olan ahlâk anlayışına odaklanmıştır. Anti‐rasyonalist temellerden hareket eden ve değişmez insan doğasının yapısına ve işleyişine gönderme yapan bu anlayış, ahlâkî prensipleri tarihsel sürecin akışı içinde kavramaya çalışmaktadır. Ancak bu durum, ‘evrensellik’ ve ‘tarihsellik’ arasındaki muhtemel gerilimleri açığa çıkarmaktadır. Bu yazı, bu parametrelerden hareketle Burke’ün siyasal düşüncesinin temellerini oluşturan ‘ahlâk teorisi’nin unsurlarını incelemeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Ahlâk Teorisi, Edmund Burke, Rasyonalite, Aydınlanma Düşüncesi, Estetik, İnsan Doğası, Anti‐rasyonalist Ahlâk Teorisi, Evrensellik ve Tarihsellik

Tam Metin

___

  • Ayling, Stanley, Edmund Burke ‐His Life and Opinions‐, London: John Murray,
  • Babbitt, Irving, “Burke and the Moral Imagination”, Daniel E. Ritchie (ed.), Edmund Burke ‐Appraisals and Applications‐, New Brunswick and London: Transaction Publishers, , s. ‐
  • Baldacchino, Joseph F., Jr., “The Value‐Centered Historicism of Edmund Burke”, Mo‐dern Age, , Bahar, s. ‐
  • Boulton, James T., “Editor’s Introduction”, Edmund Burke, A Philosophical Enquiry into the Origin of Our Ideas of the Sublime and Beautiful (), Oxford: Basil Blackwell, , s. vii‐xlviii.
  • Burke, Edmund, A Note‐Book of Edmund Burke, H.V.F. Somerset (ed.), Cambridge: Cambridge University Press,
  • ________, A Philosophical Enquiry into the Origin of Our Ideas of the Sublime and Beautiful (), ed. J. T. Boulton, Oxford: Basil Blackwell,
  • ________, Reflections on the Revolution in France, Oxford‐New York: Oxford University Press,
  • ________,, “A Vindication of Natural Society”, (ed.) Ian Harris, Pre‐Revolutionary Writings, Cambridge: Cambridge University Press, , s. 8‐
  • ________, “An Appeal from the New to the Old Whigs, in Consequence of Some Late Discussions in Parliament Relative to the Reflections on the French Revolution ()”, ed. Peter J. Stanlis, Selected Writings and Speeches, Washington, D.C.: Regnery Publishing, , s. ‐
  • Campbell, T.D., “Adam Smith and Natural Liberty”, Political Studies, Vol. XXV, No.4, December , s. ‐
  • Canavan, Francis P., The Political Reason of Edmund Burke, Durham, NC: Duke University Press,
  • Cevizci, Ahmet, Aydınlanma Felsefesi, Felsefe Tarihi Cilt 4, Bursa: Ezgi Kitabevi,
  • Condorcet, İnsan Zekasının İlerlemeleri Üzerinde Tarihi Bir Tablo Taslağı, çev. Oğuz Peltek, Cilt I ve II, İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları,
  • Descartes, René, Metot Üzerine Konuşma, çev. K. Sahir Sel, İstanbul: Sosyal Yayınlar,
  • Eagleton, Terry, Estetiğin İdeolojisi, çev. Bülent Gözkan, Hakkı Hünler vd., Ankara: Doruk Yayınları,
  • Hayek, Friedrich A. Von, Hukuk, Yasama ve Özgürlük, çev. Atilla Yayla, Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,
  • Himmelfarb, Gertrude, The Roads to Modernity ‐The British, French, and American Enlightenments‐ New York: Knopf,
  • Holston, Ryan, “Burke’s Historical Morality”, Humanitas, Volume XX, Nos. 1 ve 2, , s. 37‐
  • Hume, David, İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme, çev. Aziz Yardımlı, İstanbul: İdea Yayınları,
  • Kant, Immanuel, “ ‘Aydınlanma Nedir?’ Sorusuna Yanıt ()”, Seçilmiş Yazılar, çev. Nejat Bozkurt, İstanbul: Remzi Kitabevi Yayınları, , s. ‐
  • Kilcup, Rodney W., “Burke’s Historicism”, Journal of Modern History, 49, September , s. ‐
  • ________, “Reason and the Basis of Morality in Burke”, Journal of the History of Philosophy, vol. 17, no: 3, , s. ‐
  • Kirk, Russell, “Why Edmund Burke Is Studied”, Modern Age, /4 ( Summer/Fall), s. ‐
  • Miller, Stephen, “Edmund Burke Revisited”, Partisan Review, Academic Research Library: 64/4, Güz , s. ‐
  • Muller, Jerry Z. (ed.), “Introduction: What is Conservative Social and Political Thought?”, Conservatism ‐An Anthology of Social and Political Thought From David Hume to the Present, Princeton, New Jersey: Princeton University Press, , s. 3‐
  • O’Neill, Daniel Irvin, A Revolution in Morals and Manners: The Burke‐Wollstonecraft Debate, Los Angeles: University of California, Doktora Tezi,
  • Pappin III, Joseph L., The Metaphysics of Edmund Burke, New York: Fordham University Press,
  • Ryan, Vanessa L., “The Physiological Sublime: Burke’s Critique of Reason”, Journal of the History of Ideas, , s. ‐
  • Stanlis, Peter J., Edmund Burke and the Natural Law, Ann Arbor, MI: University of Michigan Press,
  • Thomson, David (ed.), Siyasi Düşünce Tarihi, çev. Ali Yaşar Aydoğan vd., İstanbul: Şule Yayınları, 3. Baskı,
  • Toulmin, Stephen, Kozmopolis: Modernite’nin Gizli Gündemi, çev. Hüsamettin Arslan, İstanbul: Paradigma Yayınları,
  • Yalçın, Şahabettin, “İnsan Haklarına Deontolojik Bir Temel”, Liberal Düşünce, Sayı 34, Bahar , s. ‐

___

APA Duman, F. (). EVRENSELLİK ve TARİHSELLİK ARASINDA EDMUND BURKE ‐Ahlâkın/Siyasetin Felsefî Temelleri‐ . Muhafazakar Düşünce Dergisi , 5 () , .
kaynağı değiştir]

Felsefe Sözlüğü- funduszeue.info Güçlü; Erkan Uzun; Serkan Uzun; Ü.Hüsrev Yoksal-Bilim ve Sanat Yayınları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası